Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nový závod by měl přinést zaměstnání pro stovku lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Do poloviny listopadu příštího roku by měl v Kopřivnici vyrůst Úpravárenský a skladovací komplex společnosti Union Ocel, s. r. o. Podnik, který by měl zaměstnávat zhruba sto zaměstnanců, vyroste v areálu automobilky Tatra.

„V současnosti běží příprava na podání návrhu pro vydání územního rozhodnutí. Byli bychom rádi měli platné rozhodnutí do konce roku. V průběhu prvních čtyř měsíců pak chceme získat stavební povolení,“ řekl Jaroslav Poruba, zástupce společnosti Boss Management Group, která investorovi zajišťuje přípravu stavby. Zádrhele by se ve schvalovacím procesu podle Poruby nemusely objevit, neboť jak město, tak Tatra má podle jeho slov evidentní zájem na realizaci projektu.

Společnost Union Ocel měla o budování podniku v Kopřivnici zájem už dříve. V únoru už se zastupitelé zabývali možnou změnou územního plánu, která by umožnila firmě stavět v sousedství nákladového nádraží. Tuto lokalitu si vybrala firma proto, že ke svému fungování nutně potřebuje železniční vlečku, která dopravuje asi devadesát procent veškerého materiálu. „Stavba u nákladového nádraží nenašla podporu, a proto jsme hledali jiné možnosti. Projednávali jsme s radnicí i s Tatrou dokonce možnost protažení vlečky do průmyslové zóny. To však nebylo realizovatelné, neboť kolejiště by muselo protínat hlavní cestu u brány číslo šest,“ uvedl Poruba. Nakonec byla v květnu mezi investorem a Tatrou uzavřena smlouva o budoucí kupní smlouvě na pozemek o rozloze přibližně 47 000 metrů čtverečních v těsném sousedství brány číslo šest.

„Je to prostor, který sloužil Vítkovickým stavbám při stavbě Tatry. Většina plochy je volná, strženy budou jen zbytky staré betonárny a malý sklad,“ prozradil Jaroslav Poruba. Na pozemku vyroste ocelová opláštěná hala o rozměrech asi 120 x 81 metrů.

Společnost Union Ocel se zabývá obchodováním se speciálními plechy. Šedesát procent materiálů dováží z Německa a zbylých čtyřicet nakupuje u tuzemských producentů. Pro část plechů bude Kopřivnice jen meziskladem před cestou k dalšímu zákazníkovi, ale jisté, neurčené množství bude v podniku již upravováno podle přání zákazníka do podoby polotovarů.


    [Top]    


Oprava správní budovy: čtyřicet milionů

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice požádalo Slezskou projektovou společnost Opava o zpracování odborné studie na revitalizaci a využití správní budovy automobilky Tatra. Návrh vychází z požadavků na celkovou rekonstrukci budovy se zaměřením na výměnu dožitých a opotřebených konstrukcí a navržení konstrukcí nových, které odpovídají dnešním předpisům a požadavkům pro výstavbu.

Ze studie vyplynulo, že by radnice musela investovat do oprav sto padesát milionů korun. „Bude záležet na rozhodnutí zastupitelstva, jak velkou částku v případě zakoupení této budovy bude ochotno investovat. Proto bylo rozhodnuto zpracovat druhou úspornou variantu. Firma byla seznámena se základními požadavky na rekonstrukci tak, aby dům mohl sloužit pro potřeby města a dalších státních institucí,“ řekl místostarosta Vladislav Kryške.

Projektová společnost vyšla vstříc požadavkům vedení a předložila druhou verzi.

Podle ní se musí investovat do oprav čtyřicet milionů korun. „Musí se provést elektrorevize, přestavba sociálního zařízení, topení, výměna oken, úprava počítačové sítě a vstupu do budovy. Dále se počítá s rozšířením parkoviště. Projektová společnost v rámci úsporné varianty vypracuje dílčí projekt na přístup do budovy a do závodu Tatra,“ uvedl Kryške, jaké opravy budou prováděny.

Bezbariérový vstup bude zpočátku pouze ze zadní části budovy. Až později, kdy bude upraven hlavní vchod do budovy z ulice Štefánikovy, bude podle slov místostarosty zbudován i z této strany. Samotné práce na opravách budovy by se rozběhly co nejdříve po jejím odkoupení. Práce budou prováděny za provozu a k přestěhování všech úředníků do nových prostor by mělo dojít možná v létě nebo na podzim příštího roku.

Jak je to s financemi na koupi budovy, odpověděl Kryške, že o dotaci se stále jedná. „Není stále rozhodnuto, zda ji dostaneme. Musíme se však připravovat na variantu, že dotaci získáme, a proto stále pracujeme na smlouvách s Tatrou o koupi budovy a přilehlých pozemcích,“ dodal místostarosta.

Pokud město dotaci nezíská, budou se muset zastupitelé rozhodnout, zda město bude investovat peníze ze svého rozpočtu, a to na koupi budovy a zároveň i na opravy.

Právě šestého listopadu, kdy se uskuteční řádné zasedání zastupitelstva, by se mělo jednat o správní budově. V té době by mělo být podle slov místostarosty jasno o dotaci.


    [Top]    


Telařík žádá Chromečkovo křeslo zastupitele

K o p ř i v n i c e (dam) - Křeslo zastupitele Petra Chromečky (ODS) žádá kopřivnický občan Ivan Telařík. Pokud se prý komunální politik nevzdá svého mandátu do konce tohoto týdne, podá na něj trestní oznámení. Důvodem mají být Chromečkovy výroky, které pronesl 2. října v samém závěru mimořádného zasedání zastupitelstva.

„Petr Chromečka škodí tomuto městu a poškozuje jeho občany. Jako zastupitel se má snažit prodat pozemky za co nejvyšší cenu a co nejvíce ušetřit, ale on místo toho celou podnikatelskou zónu shodil. A navíc výroky na mou adresu poškodily i mě. To si líbit nenechám, a pokud neodstoupí, podám trestní oznámení a rozhodne vyšetřovatel, státní zástupce a soud,“ prohlašuje Telařík. Ten se domnívá, že Chromečka má na svědomí hned několik trestných činů. Podle jeho slov naplnil skutkovou podstatu trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku, zneužití pravomoci veřejného činitele a poškodil také jeho osobu.

Obviňovaný zastupitel a někdejší místostarosta není Telaříkovým ultimátem nijak znepokojen. „Pro mě je to úsměvné. Já jsem zastupitel, byl jsem řádně zvolen a žádný občan mně nebude říkat, kdy mám odstoupit. Má právo mě o to požádat, ale je na mně, jestli mu vyhovím nebo ne,“ řekl Petr Chromečka a dodal, že za všemi svými slovy si stojí. „Mám pocit, že spíš já bych měl podat trestní oznámení za to, jak mě tento občan urážel, ale neudělám to, nemám na to čas, věnuji se jiné práci,“ tvrdí zastupitel.

Celý spor se rozhořel okolo zveřejnění výše platů v budoucím podniku firmy Brose, která by měla vzniknout na pozemcích prodaných městem v průmyslové zóně. Zatímco Telařík v diskuzi informaci požadoval, Chromečka se nechal slyšet, že pro něj je důležitější to, že někdo bude v zóně podnikat a výše platů je prý věcí jiných právních předpisů. „Je to scestná myšlenka. Pokud se pozemky prodávají za hubičku, měl by z toho občan něco mít, ale pokud tam budou nízké platy, bude fabrika místo našich lidí zaměstnávat Ukrajince.

Peníze jsou velmi podstatné,“ tvrdí Telařík. Chromečka už na zastupitelstvu samotném oponoval: „Mne nezajímá, jestli bude mít někdo šest, deset nebo dvacet tisíc korun měsíčně. To je věc občana, který se nechá nebo nenechá zaměstnat.“

Největšího přehmatu se ale Chromečka měl prý dopustit, když řekl: „Já osobně jsem vděčný za to, že firma chce podnikat v tomto areálu, i když tam nejsou podmínky úplně ideální, to znamená příjezdová komunikace a tak dále.“

To je podle Chromečkova oponenta to nejhorší, co může představitel města udělat. „On by měl být první, který bude zónu vychvalovat do nebe,“ tvrdí Telařík, ale Chromečka nechce ze svých slov vzít zpět ani písmenko.


    [Top]    


Po kratší přestávce se sešla komise pro nezaměstnanost

K o p ř i v n i c e (hod) - Po delší přestávce se sešla na radnici skupina pro řešení nezaměstnanosti v Kopřivnici a okolí. „Její členové se sešli proto, aby si řekli, co se stalo v této oblasti nového. Tentokrát nezasedaly jednotlivé sekce, jak bývá zvykem, ale jednali jsme všichni společně,“ uvedl starosta Jiří Tichánek důvod konání schůzky.

Členové skupiny byli seznámeni s kompletní situací v místní průmyslové zóně. „Hovořili jsme mimo jiné o připravované schůzce s místními podnikateli a také o podpoře podnikání ve městě. Rovněž se probíraly rekvalifikace na úřadu práce,“ dodal Tichánek.

Ředitel místního Centra podnikání a rozvoje Jan Koliba předložil přítomným splnění všech čtyř úkolů z minulého jednání. Mezi nimi bylo vytvoření databáze místních podnikatelů na internetových stránkách centra podnikání.


    [Top]    


Nová výstava ukazuje zaniklá zákoutí města

Ve Štramberku v neděli otevřeli výstavu,
která prostřednictvím dobových pohlednic
ukazuje zmizelé krásy města.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Pohledy na poetická a mnohdy již dávno zaniklá zákoutí Štramberka nabízí od neděle výstava otevřená v tamním Muzeu Zdeňka Buriana. Expozice nazvaná Zakletá krása města Štramberka má svůj základ v kolekci devadesáti dobových pohlednic a dopisnic autora výstavy Aleše Durčáka. „To, co je zde k vidění, je jen nepatrným zlomkem existujících pohlednic Štramberka, do dnešního dne čítá jejich kolekce přibližně tisíc kusů a mnohé z nich pak ještě mají několik variant,“ řekl v úvodním slovu k nové výstavě Durčák.

Soubor zvětšených pohlednic a dopisnic ať už kresebných, či fotografovaných je doplněn také nevelkým množstvím starých fotografií uliček Štramberka a života v něm.

Výstava je vzhledem k roku svého pořádání také připomínkou dvou pro město významných výročí. Jednak uplynulo už sto let od otevření Trúby, která fakticky znamenala nastartování turistického zájmu o Štramberk, a sto let je to také od první výstavy malíře Bohumíra Jaroňka v tomto městě.

„Podobných výstav bylo v dalších letech ještě čtrnáct a umělec je jedním z velkých vyznavačů kouzla Štramberka, které zachytil ve svých pracích,“ podotkl Durčák.


    [Top]    


Kopřivničtí divadelníci z DDM zvýšili návštěvnost na rožmberském hradě

Nádvoří rožmberského hradu diváky
zcela zaplnily po tři večery kopřivnické
divadelní soubory Arnošt s hrou Agenti,
Bílá ponožka s Křičící ženou a Volání
z dálky interpretoval Vendelín.
Foto: Archiv

R o ž m b e r k - Vzpomínky a fotografie z letních prázdnin pomalu blednou, ale pro účastníky tábora Divadelní léto na Vltavě zůstanou nesmazatelně vryty do paměti. Dvacítka mladých lidí od patnácti let navštěvující divadelní kroužky při Domu dětí a mládeže v Kopřivnici pod vedením Daniela Brchela rozbila svou táborovou základnu ve vodáckém kempu v Rožmberku.

„Na vodu už jezdím léta, divadlu se věnuji od osmadevadesátého roku, ale poprvé došlo ke spojení obou těchto náplní,“ uvedl novinku kmenový pracovník DDM Daniel Brchel. Zatímco se účastníci tábora přesouvali do jižních Čech vlakem, kulisy, kostýmy a další nezbytné divadelní propriety putovaly autem. S kastelánem na rožmberském hradě bylo dopředu nasmlouváno celkem šest vystoupení ve třech dnech. „Když byl herní den, tak jsme už od odpoledních hodin rozjížděli reklamní kampaň, která měla na naše vystoupení upozornit veřejnost. Chodili jsme v kostýmech bílé paní, kostlivce, šaška a dalších a výrazně upozorňovali na večerní vystoupení,“ vzpomíná Brchel. Dopoledne pak navíc instalovali na most plakáty tak, aby se informace o divadle dostala ke každému vodákovi. Jejich pečlivá příprava byla každý večer korunována nejen zcela zaplněným nádvořím hradu, ale i značným úspěchem u diváků.

Kastelán si vystoupení tří kopřivnických souborů - Arnošta, Bílé ponožky a Vendelína - nemohl vynachválit. Rok předtím hrad hostil profesionální divadelníky, kteří zdaleka nedosáhli takové popularity jako Kopřivničtí. Těm byla předběžně nabídnuta spolupráce i v příští sezoně. Na novém repertoáru budou mladí divadelníci pracovat během celého školního roku.

Tábor v Rožmberku však nebyl pouze o divadle. „Hráli jsme vlastně tři dny a zbytek desetidenního tábora jsme sjížděli Vltavu a věnovali jsme se klasickým tábornickým hrám a dovednostem,“ upřesnil Brchel.

Pro šedesát procent účastníků bylo sjíždění řeky premiérovou záležitostí. Zatímco první den nebylo o nedobrovolné koupání nouze, do Boršova už všichni přijeli jako otrkaní vodáci. I nocování ve stanu někteří zažili na vlastní kůži poprvé, navíc si po dobu tábora všichni sami vařili.

„Byli i takoví, kteří si zapomněli stanové hůlky doma. Jejich tyčková improvizace vzala za své při prvním dešti,“ přidal jeden z mnoha zážitků Dan Brchel, který připouští, že právě takovým způsobem se nejvíc stmeluje kolektiv, což se pozitivně odrazí na další společné práci.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.