Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na škole sv. Zdislavy by se měla zbudovat herna

K o p ř i v n i c e (hod) - Základní škola svaté Zdislavy již delší dobu usiluje o výstavbu nové tělocvičny v nevyužitých prostorách budovy, ve které sídlí. „V červnu 2002 vypracoval architekt Kamil Mrva studii na vybudování tělocvičny. Návrh byl ale velkorysý. Měla vzniknout tělocvična o velikosti 14 x 21 metrů, jenž by zabrala dvě patra budovy. Kromě toho by se vyřešily další nevyužité prostory. Studie byla hodnocena pozitivně, ale finanční náročnost by byla obrovská. Předpoklad činil sedm milionů korun, ale realita by byla vyšší,“ řekl k historii projektu ředitel školy Pavel Janek.

Na škole hledali možné cesty financování. Iniciativou senátora Jaroslava Šuly se podařilo získat dvoumilionovou dotaci ze státního rozpočtu na vestavbu tělocvičny. Podmínkou ovšem je její proinvestování do konce roku,“ řekl na adresu získané dotace Janek. V rozpočtu města byla zahrnuta částka půl milionu na projektovou dokumentaci. „Velká varianta byla neprůchozí, a tak jsme na jaře přišli s novou studií, a ta počítala s využitím přízemí budovy. Tuto variantu vedení města podpořilo, za což jsem vděčný. Nebude se jednat o klasickou tělocvičnu z důvodu nižších stropů, ale o hernu. Od samého počátku spolupracujeme s klubem stolního tenisu a počítáme s tím, že zde bude mít zázemí a prostor pro tréninky, případně pro turnaje. V navržené variantě vzniknou pro potřebu školy dvě menší hřiště. V třetím, přibližně stejně velkém prostoru, bude herna stolního tenisu,“ sdělil k prostorám ředitel školy.

Škola ve spolupráci s městem oslovila ve zkráceném výběrovém řízení tři firmy. „Všechny tři oslovené firmy se téměř shodly na částce čtyř milionů korun, za kterou lze tělocvičnu vybudovat. Rozdíly byly jen v poskytnuté záruce,“ dodal Janek.

Tělocvičnou se zabývala i mimořádná rada, která vybrala k realizaci firmu Martinák a Zajíc, s. r. o., Valašské Meziříčí. „Rada schválila uzavření smlouvy o dílo s tím, že může odstoupit od smlouvy v případě, že na financování díla nebude poskytnuta státní dotace. Tato záležitost se bude projednávat na mimořádném zastupitelstvu ve čtvrtek 16. října,“ sdělil k projednávání vybudování herny v radě městě místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Strom III. milénia poroste v centru

K o p ř i v n i c e (ili) - Po několika odkladech způsobených jak administrativními, tak finančními těžkostmi bude konečně i v Kopřivnici vysazen strom III. milénia. „Na základě ankety se našla vhodná lokalita v centru města, která vyšla z přání občanů,“ uvedl k vybranému místu pracovník životního prostředí Jaroslav Dvořáček, „občané si pouze přáli lípu blíž ke kulturnímu domu, ale této variantě nebyl nakloněn odbor rozvoje města.“ Tak se hledalo další vhodné místo, které by leželo na pozemcích města, až byla vybrána lokalita ve čtverci nad hodinami u Tatrovanky.

Umístění stromu bylo vybráno excentricky, blíže k pravé straně, kvůli majetkovým vztahům k pozemkům. Pás pozemku procházející danou lokalitou je totiž v soukromém vlastnictví. V místech, kde jsou lavičky a stěna z kostek, bude instalována při této příležitosti kamenná informační tabule, že se jedná o strom III. milénia.

„Vzhledem k tomu, že už je rok 2003 a my budeme vysazovat strom s takovým zpožděním, chceme zajistit tříletou lípu, aby skluz nebyl tak patrný,“ doplnil informaci Jaroslav Dvořáček. Výsadba proběhne ve spolupráci s firmou Slumeko a slavnostního aktu, který je načasován na konec října, by se mělo zúčastnit vedení města. „V tomto okamžiku ještě není termín potvrzen, ale patrně bude situován k 28. říjnu,“ dodal Dvořáček. Ve stejném čase bude zároveň instalována informační kamenná deska i u Husovy lípy, která před dvěma lety vyhrála v anketě mezi kopřivnickými občany titul Strom II. milénia.


    [Top]    


Oslavy vzniku samostatného státu se letos trochu změnily

K o p ř i v n i c e (dam) - Netradičně už ve čtvrtek 23. října, tedy o pět dní dříve, si letos Kopřivnice připomene výroční vzniku samostatného Československa. Také samotný průběh oslav bude jiný než bylo v minulých letech zvykem. Program totiž nezačne před Masarykovým pomníkem na náměstí, ale ve velkém sále kulturního domu, kde v šestnáct hodin vypukne Slavnostní večer kopřivnických škol.

Zhruba dvouhodinový program hudebních a tanečních vystoupení je dílem všech místních základních škol. Do programu zasáhne také Základní umělecká škola Zdeňka Buriana a děti z klubu Kamarád. „MIS music se letos z účasti omluvila, v tu dobu se bude soukromá škola stěhovat do nových prostor,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Chybět letos bude koncert vážné hudby, na který si část publika už zřejmě zvykla. Kolem osmnácté hodiny se před kulturním domem sejdou účastnící lampionového průvodu, kteří s mažoretkami a městským dechovým orchestrem v čele půjdou na náměstí TGM.

Před pomníkem pak ve tři čtvrtě na sedm začne krátké setkání s projevy politiků, položením kytic a státní hymnou. Organizátorem celé akce je Ludvík Moravia společně s městem Kopřivnice.


    [Top]    


Studenti vojenství si prohlédli Tatru

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnickou Tatru navštívili minulý týden vysoce postavení britští armádní důstojníci. Skupina studentů Royal College of Defence Studies v Londýně zahrnula automobilku do programu své studijní cesty po střední a východní Evropě. „Cílem cesty je v prvé řadě prozkoumat současné postavení navštívených zemí a možnosti udržení a posílení stability, bezpečnosti a prosperity střední Evropy,“ uvedl vedoucí delegace, gen. mjr. Keith Cima, který spolu s kolegy navštívil kromě České republiky také Rusko, Estonsko a Německo. V Moravskoslezském kraji studenti vojenství navštívili také krajský úřad a ostravskou vesničku soužití.


    [Top]    


V rámci Kryštofa policisté vybrali přes pět milionů

O s t r a v a (hod) - V týdnu na přelomu měsíce září a října se konala mimořádná celostátní dopravně bezpečnostní akce Policie ČR s názvem Kryštof, do které byli zapojeni policisté ze služeb dopravní, pořádkové, kriminální, cizinecké a pohraniční policie. Ti se zaměřili na všeobecný dohled nad silničním provozem. V bývalém Severomoravském kraji bylo nasazeno kolem pěti tisíc policistů, kteří zjistili celkem 16 293 dopravních přestupků. Blokovou pokutou na místě jich vyřešili 15 639, a řidiči tak zaplatili 5 088 250 korun. Nedodržení stanovené rychlosti bylo zjištěno ve 2 344 případech, sto třicet osm řidičů řídilo pod vlivem alkoholu, šestačtyřicet aut jelo po dálnici bez dálniční známky. Dalších 283 řidičů nemělo u sebe doklad o pojištění odpovědnosti za provoz motorového vozidla. Celkem bylo kontrolováno 49 416 vozidel, z toho 5 073 nemělo vyhovující technický stav. Při kontrolách policisté zjistili devětatřicet pachatelů trestné činnosti, dále bylo vypátráno třináct hledaných a pohřešovaných osob a nalezena byla také čtyři odcizená vozidla.

Jak dopadl Kryštof na Novojičínsku, k tomu řekla Miroslava Šálková, tisková mluvčí Policie ČR: „Na akci se podílelo celkem tři sta sedmdesát policistů, kteří zjistili 1 088 dopravních přestupků, za které udělili blokové pokuty ve výši 309 200 korun. Pětasedmdesát přestupků bylo oznámeno příslušnému správnímu orgánu k dalšímu vyřízení. Během akce Kryštof bylo policisty zjištěno požití alkoholických nápojů před nebo během jízdy u čtrnácti řidičů. Jízdy bez řidičského oprávnění se dopustilo 69 řidičů, dalších šestatřicet jich nepředložilo platný doklad o zaplacení zákonného pojištění. Policisté zaznamenali 323 jak osobních, tak nákladních vozidel, která měla nevyhovující technický stav. Osmapadesát řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost a zaplatili za to 16 400 korun. Při této akci policisté zkontrolovali 2 616 osob a 5 492 vozidel.“

„Na akci Kryštof navázala další dopravně bezpečnostní akce, která proběhla v sobotu a neděli. Zapojili se do ní i policisté z bývalého Severomoravského kraje. Hlídky vykonávaly službu podle možností v místech s vysokou nekázní řidičů a nehodovostí. Kromě kontroly technického stavu vozidel, pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, věcech a vozidlech se zaměřili také na požívání alkoholických nápojů před nebo během jízdy,“ uvedla Soňa Bradáčová, tisková mluvčí Správy Policie ČR Severomoravského kraje. Do akce bylo nasazeno 724 policistů, kteří zjistili 1 514 přestupků a na pokutách vybrali 461 400 korun. I při této akci bylo zjištěno, že devětatřicet řidičů řídilo pod vlivem alkoholu a dalších sto devadesát šest jich překročilo povolenou rychlost. O víkendu jelo devět vozidel po dálnici bez předepsané známky. Policistům se podařilo při kontrolách vypátrat další tři hledané a pohřešované osoby.


    [Top]    


Družstvo chce, aby vandala se sprejem chytala policie

Nápisy nastříkané na novou fasádu
černým sprejem nenechá OSBD
bez povšimnutí, na jejich neznámého
autora podalo trestní oznámení.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Trestním oznámením skončí kousek neznámého vandala, který se s černým sprejem vyřádil na stěně domu číslo 1169 na ulici Pod Morávií.

Přestože by se mohlo jednat zdánlivě o maličkost, oblastní stavební a bytové družstvo nechce nechat událost bez povšimnutí také proto, že ornament někdo na dům nasprejoval bezprostředně poté, co dostal novou omítku. „Škoda je řádově 450 tisíc korun. Odstranění nebude jednoduché, nejde totiž o běžný nátěr, ale o probarvenou omítku,“ řekl předseda OSBD Jiří Rýdel. Ten se rozhodl podat podnět na policii přesto, že si je vědom minimální šance na dopadení pachatele. „Poměrně dlouho jsme otáleli. Snažili jsme se někoho chytit tak říkajíc při činu. Nakonec jsme se rozhodli oznámení podat, i když vím, že policie věc odloží,“ nechal se slyšet předseda družstva.

Podobných ‘uměleckých děl’ navíc podle lidí z OSBD na domech v Kopřivnici v poslední době přibývá a objevují se nejen na nových, ale také na starých omítkách. „Pohled na celou tuto problematiku je podle mě příliš benevolentní. Kdybych někoho se sprejem chytil a ublížil bych mu, tak si to ještě odskáču,“ tvrdí Rýdel. Na družstevních domech v Příboře se prý s podobným vandalstvím zatím nesetkali. „Lidé si tam domy více hlídají. Někdy bych dokonce řekl, že to i přehánějí, ale tyhle problémy se tam opravdu neobjevují,“ uzavřel Jiří Rýdel.


    [Top]    


Stíny

V nočních hodinách 6. října neznámý pachatel v Kopřivnici na ulici Bedřicha Smetany rozbil skleněnou výplň vstupních dveří a vnikl do vinárny Hans. Uvnitř vyrazil dveře do skladu, ale nic neodcizil. Poté si ze zadní části budovy přistavil žebřík, po kterém vylezl do prvního poschodí, kde rozbil další okno a z kanceláře odcizil notebook v hodnotě šedesáti tisíc korun. Dále pak odcizil příruční kovovou pokladnu v hodnotě tisíc sedm set korun s finanční hotovostí 2 946 korun. Na zařízení vznikla škoda tři tisíce tři sta korun. Celkově pachatel tak způsobil škodu za 67 946 Kč.

Dne 6. října kolem půlnoci telefonicky oznámil na stálou službu městské policie personál z baru ve středu města, že zde došlo k rvačce. Hlídka městské policie okamžitě odjela na místo, kde došlo k fyzickému napadení mezi dvěma muži. Oba měli tržné rány na hlavě, které silně krvácely, proto byla přivolána rychlá záchranná služba. Oba muži byli ošetřeni na místě, ale odmítli odvoz do nemocnice. Strážníci zjistili totožnost obou aktérů výtržnosti. Jednalo se o muže z Kopřivnice ve věku dvaadvacet a sedmadvacet let. Jejich protiprávní jednání bude dořešeno na služebně městské policie.

V pátek 10. října ve večerních hodinách odstavil osmačtyřicetiletý muž vozidlo značky Mercedes před restauraci v Mošnově. Automobil neuzamknul, a to se mu nevyplatilo. Neznámý pachatel si z něj odnesl mobilní telefon, hotovost ve výši třicet tisíc korun, osobní doklady a další věci. Celkově majiteli způsobil škodu za 44 000 korun.


    [Top]    


Mimořádná rada projednávala smlouvy

K o p ř i v n i c e (hod) - K mimořádnému jednání se sešli členové rady města minulý týden v pondělí 6. října. Projednávali dodatek ke smlouvě o dílo na akci rozšíření sanačních prací objektu č. 650 na Masarykově náměstí v Kopřivnici. „Při postupném provádění zemních prací ze strany ulice Bezručovy bylo zjištěno, že stávající dešťové svody v počtu tří kusů nejsou napojeny na kanalizaci. Bylo nutné tedy rozšířit smlouvu mezi městem Kopřivnicí a firmou Sanace a vysoušení staveb, s. r. o., Opava dodatkem smlouvy. Rozšíření prací představuje částku ve výši necelých třiceti devíti tisíc korun,“ uvedl na adresu první projednávané zprávy místostarosta Milan Bureš.

Další zpráva, která se projednávala v radě, se týkala realizace projektu sítě místních cykloturistických tras v Kopřivnici a okolí. „Rada po projednání vybrala ze tří firem, které byly osloveny. Realizací bude pověřena firma V+V Saveko, s. r. o., Kopřivnice. Město na realizaci získalo dotaci, kterou musí do konce roku vyčerpat,“ dodal Bureš. I v následné zprávě rada schvalovala vítěznou firmu veřejné soutěže. Tou se stala místní firma Ludvík Moravia. „Schválili jsme uzavření smlouvy na zhotovení informačních a výstražných tabulí jako součást informační sítě místních cykloturistických tras v Kopřivnici a okolí. Byly osloveny tři firmy, vybrali jsme nabídku firmy, která poskytovala delší dobu záruky na tabulky, které jsou vystaveny různým povětrnostním vlivům a ultrafialovému záření,“ doplnil místostarosta.

Na programu bylo vyslovení souhlasu s uzavřením smlouvy o podnájmu movitých a nemovitých věcí mezi firmou Foto Morava, s. r. o., a firmou Červený kámen, s. r. o., Kopřivnice. „Firma Červený kámen byla zatím předběžně vybrána na realizaci projektu rozšíření a modernizace kapacity sjezdovky. Smlouva je uzavřena na dobu určitou, na jeden rok. Jestli smlouva bude prodloužena, bude souviset s tím, do jaké míry firma bude schopna realizovat své záměry, které představila na prezentaci,“ dodal Milan Bureš.


    [Top]    


Oční léčebna zůstává stále osiřelá

Š t r a m b e r k (dam) - Další, v pořadí již třetí zimu, kdy budou muset temperovat rozsáhlý objekt bývalé oční léčebny, s nelibostí očekávají ve Štramberku. Podle starosty Jana Sochy stojí topení v oční léčebně Štramberk čtyři sta tisíc každou sezonu. „Pro příští rok se stoupáním a zvýšením DPH počítáme už s půl milionem. Oční už tak spolklo skoro půldruhého milionu bez jakéhokoliv užitku. Zastupitelé proto celou věc sledují ostřížím zrakem,“ uvedl Socha.

Projektů k dalšímu využití ortoptické léčebny se od jejího osiření objevilo několik. Nápady v přeměnu objektu na léčebnu dlouhodobě nemocných nebo domov důchodců pohltil čas. „Nejlepší se nám zdá stále záměr provozovatelů rehabilitačního střediska z Čeladné. Její primář dokonce dostal od krajského úřadu dotaci na zpracování projektu přetvoření očního v moderní sanatorium,“ řekl Socha. Přestože na projektu se prý usilovně pracuje, realizace je na hony vzdálená a překážkou může být podle Štramberských také kraj. Radu kraje totiž radnice společně s autory projektu požádala o vyslovení podpory tohoto záměru. „Nežádali jsme peníze, ale jen vyslovení podpory, abychom mohli zahájit jednání s ministerstvem a dostat se do váčku zdravotních pojišťoven,“ vysvětlil Socha. Místo požehnání však z kraje přišel pouze vzkaz, že rada vzala žádost na vědomí.

Štramberk se proto rozhodl znovu jednat. Na internetových stránkách města se znovu objevila nabídka prodeje objektu oční léčebny. Podle starosty Sochy už také město zaznamenalo několik nových kontaktů potenciálních zájemců, jednání s nimi je prý také ale pouze v počáteční fázi a je prý předčasné o nich mluvit.


    [Top]    


V Mniší se soutěžilo O největšího šprta

M n i š í (ili) - Základní škola Mniší uspořádala minulé úterý tradiční vědomostní soutěž O největšího šprta. Své znalosti si ověřovali žáci z osmi okolních malotřídních i úplných škol.

„Naše škola se před třemi lety rozhodla pravidelně organizovat tuto soutěž proto, aby žáci z malých škol měli možnost porovnávat své znalosti i ve větším konkurenčním prostředí,“ uvedla ke vzniku soutěže O největšího šprta ředitelka pořádající malotřídky Ivana Volná.

V letošním roce získala Základní škola v Mniší na pořádání soutěže příspěvek z grantu města. „Díky tomu soutěžící odcházeli nejen s pěknými zážitky, ale také s hodnotnými cenami,“ dodala ředitelka Volná.

Na prvním místě se umístili žáci pořádající školy, druhé místo obsadila Trnávka a bronzové ocenění si odvezli žáci z Lubiny.


    [Top]    


Tisková oprava

V minulém čísle Kopřivnických novin jsme v článku Brose kupuje pozemky a chce začít stavět uvedli u jména Zdeněk Krajčír chybně název politické strany, za což se omlouváme. Správně mělo být Zdeněk Krajčír (ČSSD).


    [Top]    


Příprava na čerpání financí z fondů Evropské unie

O s t r a v a (hod) - Uchazeči o finanční prostředky ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti Evropské unie mají možnost získat zdarma poradenství a konzultace pro to, aby jejich projekty byly co nejlépe připraveny pro čerpání financí ihned po vstupu České republiky do EU. „Prvním krokem k získání uvedených konzultací je zapojení se do dotazníkového šetření, které ve spolupráci s regiony provádí ministerstvo pro místní rozvoj. V regionu Moravskoslezsko vybere pracovní skupina ze zájemců přihlášených v dotazníkovém šetření v rámci projektu Phare 01.10.03 ‘Dokončení struktur a opatření ke zvýšení absorpční kapacity na národní a regionální úrovni’ téměř pětadvacet projektů. Těm bude nabídnuto bezplatné poradenství a technická asistence řešitelského týmu. Využity však budou i ostatní doručené dotazníky. Všechny budou zařazeny do databáze, která bude sloužit k efektivnější komunikaci partnerů zapojených do využívání strukturálních fondů Evropské unie a k případnému zpřesnění jednotlivých programových dokumentů,“ uvedla Katherini Koláčková, tisková mluvčí krajského úřadu Moravskoslezského.

Bližší informace naleznete na internetové adrese: www.mmr.cz (odkaz Evropské fondy - Dotazníkové šetření) nebo také www.strukturalni-fondy.cz (odkaz Novinky - Archiv). Konečný termín pro odeslání dotazníku je stanoven na 20. října 2003. Po vstupu ČR do EU může získat náš stát ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti v letech 2004 - 2006 přibližně 2,6 miliardy eur, tedy přes 81,5 miliard korun. K tomu je vždy nutné spolufinancování.


    [Top]    


Opravu neuspíšila ani petice

L u b i n a (dam) - Nejdříve v roce 2006 se lidé v Lubině dočkají slibované úpravy silničního průtahu na Frenštát. Zdržení oproti původním plánům nezmírní ani protesty tamních občanů. Ti dokonce na radnici poslali petici s devětaosmdesáti podpisy, ve které žádají zahájení prací ještě v letošním roce.

Důvodů, proč je třeba s opravou neotálet, je podle nich bezpočet. Tím nejvážnějším je prý naprostá absence krajnice. Lidé, kteří se po zmiňované cestě dostávají ke svým domovům, neboť jiný přístup neexistuje, jsou prý několikrát denně v ohrožení života. Ještě nebezpečnější je pak pohyb po silnici pro jejich děti. Obyvatelé inkriminované části Lubiny proto chtějí nejen vybudování chodníků okolo cesty, ale také snížení cesty. Ta byla totiž v roce 1986 v některých místech zvýšena až o sedmdesát centimetrů a přístup k přilehlým domům se značně zhoršil.


    [Top]    


V Lubině šly děti Pohádkovým lesem

L u b i n a (ili) - První říjnový pátek proběhla v Lubině akce Pohádkový les aneb Veselé sportování, na kterou místní základní škola získala od městského úřadu grant ve výši dvanácti set korun. „Akci jsme pořádali ve spolupráci s mateřskou školou a mysliveckým sdružením Družba, které dětem dalo k dispozici prostory myslivecké chaty,“ uvedla ředitelka Základní školy v Lubině Ivana Davidová.

Na šedesát dětí a ještě o deset více dospělých se sešlo před školkou a po splnění prvního společného úkolu mohli vyrazit na trať. Cestou všechny čekala spousta sportovních a nesportovních úkolů, které museli plnit u pohádkových bytostí: u indiána házeli vrtulkou, u vodníka na cíl, u princezny rozpoznávali věci hmatem, ježibaba nutila namotávat pavouky a ropuchy, zkrátka nepřišli ani u prince Bajaji. Do cíle pak všechny děti i rodiče doprovodil šašek a strašák do zelí. „Za splněné úkoly následovala sladká odměna, vybrat si děti mohly i ze zakoupených cen. V cíli tatínci pro ostatní připravili táborák a společně se opékalo a ani déšť přítomné nerozehnal,“ pochvalovala si skvělou atmosféru celé akce i její zakončení ředitelka Davidová. Ta navíc nešetřila slovy chvály na adresu mysliveckého sdružení Družba, které v prostorách chaty umožnilo pro účastníky Pohádkového lesa připravit občerstvení.


    [Top]    


Loprais i Tomeček ladí vozy pro letošní Dakar

K o p ř i v n i c e (dam) - Již tradičně vedle sebe na jedné dílně se připravují dva závodní týmy, které na začátku příštího roku změří síly na africkém kontinentu. Jak Karel Loprais se svým Tatra Teamem, tak i Tomáš Tomeček a česko-brazilský Lubrax - Petrobras Team chtějí v šestadvacátém ročníku nejtěžší terénní rallye útočit na zlato.

Lopraisův tým pracuje především na soutěžním voze. Ten už je údajně z větší části připraven. „Máme ještě na čem pracovat. Je třeba namontovat nádrže a další drobnosti. Doděláváme taky nadstavbu, zbývá ji nalakovat,“ prozradil Karel Loprais. Na doprovodné Tatře se už také pracuje, ale přednost má samozřejmě soutěžní vůz pojmenovaný PUMA EVO III, na přípravu doprovodu je prý ještě stále dost času.

V podobné fázi příprav je také Tomeček. „Doprovodný vůz je víceméně přichystaný. Na závodním voze už probíhají vlastně poslední dokončovací práce. Ještě nás čeká montáž nadstavby, ověřování karosování, grafická úprava vozu a testování. Tu nejtěžší olejovou dřinu už máme za sebou a teď nás čeká to příjemnější,“ prohlásil mladší z tatrováckých jezdců.

Oba týmy pojedou další ročník rallye na repasovaných vozech z loňska. Technické modifikace by měly být pouze minimální. Loprais zkouší ve spolupráci s tatrováckým vývojem nový typ bovdenového řazení. Tomečkův soutěžní vůz má podle předpisů pořadatele namontovány restriktory turbodmychadel. „Zaškrcení sání omezuje to množství vzduchu přicházejícího do motoru a jistým způsobem to redukuje výkon,“ vysvětlil Tomeček. Repase Lopraisovy Pumy byla letos po havárii podstatně náročnější než obvykle. „Z původního auta jsme použili motor, rám, převod a přední rouru. Vzhledem k tomu, že vycházíme ze sériového vozu, mohli jsme použít sériové nápravy a také skelet sériové kabiny,“ nechal se slyšet Loprais.

Tatra Team stejně jako Letka Racing Team budou své vozy také testovat v odpovídajících terénech na Slovensku. Ani Loprais si letos nestihne zazávodit v Dubaji. „Rallye Dubaj se jede tento týden a naše účast je vyloučená, když pominu to, že si v době, kdy máme tolik práce, nemůžeme na deset dní odletět, doprava auta zpět do České republiky by trvala nejméně měsíc. Naší prioritou je Dakar,“ tvrdí jeho šestinásobný vítěz Karel Loprais. Tomeček se na jízdu ve slovenských terénech vyloženě těší. Než prý vyrazí do Afriky, musí ještě pár set kilometrů najezdit.

Loprais na rozdíl od Tomečka, kterému pouze v doprovodné Tatře přibude jeden brazilský mechanik, nevylučuje personální změny v týmu. „Jasný jsem já a Pepík Kalina. Obsazením jednotlivých posádek nám může zamíchat zvažované vyslání třetího kamionu, který by jel jako doprovod pro jinou stáj,“ řekl Karel Loprais a dodal, že tato eventualita zatím ještě není definitivně potvrzena.

Předběžné zprávy o tom, kudy pořadatelé povedou šestadvacátý ročník Dakaru, oba tatrovácké jezdce nadchly. „Závod bude sportovně daleko cennější než vloni. Trať bude rozbitá a členitá. Čeká nás hodně řazení a brzdění. Jsem na to hodně zvědavý,“ přiznal natěšený Tomeček. Taky Loprais je rád, že se trať vrací do starých kolejí. Náročné terény v Maroku, Mauretánii nebo Mali jsou prý přesně to, co tatrám plně vyhovuje. Navíc dosavadní zápisy do startovní listiny prý slibují posílení konkurence, na trati nebudou chybět dafy nebo kamazy, ale své šance na úspěch prý posilují i jiné týmy.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.