Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ostravští ’Bezruči’ přivezou Skleněný zvěřinec

K o p ř i v n i c e (dam) - Především na mladší publikum míří dramaturgie kulturního domu zahajovacím představením této divadelní sezony. Ostravské Divadlo Petra Bezruče v pondělí 22. září přijede s hrou Skleněný zvěřinec. V hlavních rolích kritikou i diváky vysoce ceněné inscenace se představí Richard Krajčo a Anna Cónová.

Příběh Skleněného zvěřince patří jistě k nejslavnějším a nejhranějším dílům amerického dramatika Tennessee Williamse. Ten děj komorního rodinného dramatu zasadil do období hospodářské krize ve třicátých letech a také v něm částečně popsal svou matku, sestru a dokonce sám sebe. Ostravští divadelníci si ovšem Williamsův text upravili po svém. Pokusili se jej zbavit reálií 30. let, naplnit jej atmosférou dneška. Během půlročního zkoušení pak inscenátoři zjistili, že sice hrají šedesát let starý text, který je ovšem také vysoce aktuální výpovědí o době, kterou žijeme. Generační konflikty bouřliváka Toma a senzitivní postižené Laury s jejich matkou jako by autor vystřihnul z naší každodenní reality.

Skleněný zvěřinec v překladu Milana Lukeše u ‘Bezručů’ inscenoval režisér Janusz Klimasza, ten se právě tímto kusem uvedl do role uměleckého šéfa této progresivní ostravské scény. „Myslím, že právě tato hra ukazuje směr, kterým se Divadlo Petra Bezruče hodlá ubírat. To znamená, že je orientované na mladé diváky a zabývá se nanejvýš aktuálními tématy v moderním zpracování,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Ten také připomněl, že Janusz Klimsza v roli režiséra amatérského Teatru majora Šmauza vyhrál Kopřivu s hrou Kometa.

O kvalitě Skleněného zvěřince v podání Divadla Petra Bezruče svědčí nejen fakt, že se hraje i dva roky po premiéře, ale i ocenění z festivalů jako Divadlo Plzeň, Na hranici Český Těšín či Ostravar 2002. Lákadlem pro mladé publikum je nejen pojetí bezručovské inscenace, ale bezesporu také obsazení Richarda Krajča do role impulzivního Toma. Mladý umělec je široké veřejnosti znám jako lídr úspěšné kapely Kryštof. Kritika se o něm vyjadřuje jako o herci s širokou škálou výrazových možností. Za svou hereckou kariéru prošel již ostravskou scénou Aréna, opavskou scénou a zahrál si také na prknech Národního divadla v Praze. Vidět ho bylo možné také ve filmu Krysař či výpravném televizním seriálu O ztracené lásce. Za zmínku stojí také vynikající výkony Anny Cónové, která je členkou činoherního souboru Národního divadla Moravskoslezského.

Začátek představení situovaného do velkého sálu je o půl osmé večer. Skleněný zvěřinec je uváděn mimo divadelní předplatné kulturního domu.


    [Top]    


Seniorský klub znovu promítá

K o p ř i v n i c e (dam) - Po klasickém Filmovém klubu se na program kina Puls vrací také jeho seniorská odnož. Na první představení Seniorského filmového klubu se jeho návštěvníci mohou těšit už příští čtvrtek odpoledne. To Puls nabídne novou francouzsko-japonskou komedii Strach a chvění. Snímek, který uspěl na letošním karlovarském festivalu, vypráví o střetu západní a japonské mentality prostřednictvím francouzské dívky, která se rozhodne pracovat v Tokiu. Pro seniorské diváky bude jako vždy jeden čtvrtek v měsíci připraven jeden film. Do vypršení platnosti stávajících průkazů se diváci mohou těšit ještě na Jasného moderní pohádku Až přijde kocour, komedii Pupendo a životopisný snímek Frida - obrazy vášně.


    [Top]    


Electromusic lidi pobavila

K o p ř i v n i c e (dam) - Rozhodně úspěšná prý byla premiéra akce Electrowaves. V sobotu se v Nora Café sešla zhruba stovka lidí zvědavá na londýnského muzikanta skrytého za pseudonym Spaceship God. Electro, na které se specializuje, je totiž na naší taneční scéně stále ojedinělé. „Pro mnohé bylo, co slyšeli, velkým překvapením, ale lidi vypadali, že se dobře baví,“ řekl po akci Filip Fojtík z frenštátského Rejnoku. Další podobným směrem zaměřené akce by se Kopřivnice mohla dočkat již letos.


    [Top]    


Na pódiu se sejdou dva folkoví písničkáři

K o p ř i v n i c e (dam) - Duo folkových písničkářů se zdejšímu publiku představí ve středu čtyřiadvacátého září na půdě kina Puls. Matěj Rak a David Vysloužil se oba uvedou jako sólisté s vlastním programem, v jeho závěru by měli ale koncertovat také společně.

Matěj Rak, syn slavného klasického kytaristy Štěpána Raka, koncertuje jako folkový písničkář, ale také jako člen kapely Marion, se kterou objíždí festivaly židovské kultury. Matěj Rak poměrně často hraje i v blízkém okolí, několikrát byl hostem v příborské čajovně a podobných podnicích v okolí. Muzikant je také držitelem Krtečka pro loňský rok, což je cena pro objev roku mezi folkovými písničkáři.

David Vysloužil z Frýdku-Místku také není mezi folkaři neznámým jménem. Na svém kontě má řadu vystoupení na festivalech, jako je Porta, Zahrada, Mohelnický dostavník. Hrál také na Kopřivnické želvě. Také on kromě sólového koncertování hraje i s kapelou Ťuky-ťuk. I Vysloužil si vysloužil několik cen, je držitelem titulu Talent roku 2001 a 2002. Zvítězil rovněž v soutěži Cantata Natury. Folkové setkání začíná v obvyklém čase o půl osmé večer.


    [Top]    


Kafku obohatí nová nesoutěžní kategorie

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba za tři týdny se Kopřivnice opět stane Mekkou televizních tvůrců. Kulturní dům bude 10. a 11. října hostit sedmý ročník přehlídky Kafka.

Přehlídku, která se stala mezi odbornou veřejností velmi vyhledávanou, letos pořádá Kabelová televize Kopřivnice za grantové podpory Moravskoslezského kraje a také pod záštitou ministerstva kultury.

Přihlášené snímky se utkají ve čtyřech soutěžních blocích - zpravodajství, reklama, publicistika a dokument. Stopáž dokumentů bude oproti minulým ročníkům o kousek prodloužena, jejich krácení totiž filmům nesvědčilo. Novinkou je nesoutěžní kategorie Kafka s úsměvem, kde bude množné prezentovat humorné situace zachycené kamerou.

Součástí Kafky budou i letos odborné přednášky a semináře. Změn dozná i porota, ve které nezasedne Petr Bohuš. Nejlepší snímky budou vysílány na KTK, celou přehlídku je možné sledovat přímo v kině Puls.


    [Top]    


Orchestr se dělil o prvenství s Maďary

Kopřivnický městský dechový orchestr
si ze soutěže v Trenčíně přivezl vítězství,
stejnou trofej z téže soutěže ale domů
vezli také hudebníci z Tókomlasu.
Ilustrační foto: David Macháček

T r e n č í n (dam) - Další vavříny si přivezl kopřivnický Městský dechový orchestr. Během prvního zářijového víkendu se mu podařilo zvítězit na Mezinárodní soutěži velkých dechových orchestrů v Trenčíně. Kopřivnická kapela se prosadila v konkurenci šesti orchestrů a nakonec získala nejen Zlaté pásmo, ale také titul vítěze. Na zlatém postu však tentokrát nebyli Kopřivničané sami, spolu s nimi totiž zvítězil také mládežnický orchestr z maďarského Tókomlasu.

Při hodnocení výkonů orchestrů šestičlennou mezinárodní porotou došlo ke zcela výjimečné situaci, kdy oba orchestry získaly naprosto shodný počet bodů. „Něco podobného se prý porotcům ještě nikdy nestalo. Maximální možný zisk byl šest set bodů a oba orchestry získaly shodně 581. Proto byla vyhlášena dvě první místa,“ vysvětlil dirigent Alois Hrnčárek. Orchestr v Trenčíně kromě půlhodiny soutěžního programu v čele s povinnou skladbou Karla Padivého Hra na vojáky absolvoval také samostatný hodinový koncert na náměstí. V rámci tohoto vystoupení uvedl v premiéře také předehru k opeře Lazebník sevillský Gioacchina Rossiniho. „Z vítězství máme pochopitelně všichni velikou radost. Já sám mám však daleko hřejivější pocit z toho, že se nám podařilo úspěšně zahrát předehru k opeře, právě zmiňovanou Rossiniho skladbu,“ přiznal Hrnčárek. Kopřivnický dechový orchestr bude letos vystupovat ještě v rámci doprovodného programu Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Pak se vrhne do zkoušení nového programu, se kterým se orchestr představí dvacátého prosince na vánočním koncertě. Ten bude mít ještě slavnostnější charakter než obvykle, neboť na něm kapela oslaví deset let své existence. Pokud vše půjde dobře, mohou se navíc příznivci dechové hudby ještě v listopadu těšit v Kopřivnici na špičkovou událost, jakou je Novinkový koncert, představující nejnovější kousky tuzemských skladatelů. „Problém je zatím se zajištěním profesionálního orchestru, který by program koncertu čítající čtrnáct skladeb nastudoval,“ prozradil Hrnčárek, který o uspořádání Novinkového koncertu v Kopřivnici usiluje již několik let.


    [Top]    


První poprázdninová Party Jamme’s bude ve znamení řízného hard coru

K o p ř i v n i c e (dam) - V Noře připravují první koncert po prázdninové pauze. Zítra večer bude CO krytem hřímat hardcorová muzika v podání tří kapel. Nejblíže to bude mít frýdecko-místecká kapela Floating Bridge. Jejich melodické a dynamické refrény, výbušné nástupy a tvrdé rify, doplněné mírně sociálními a filozofujícími texty, si možná někteří pamatují z jejich loňského vystupování v Kopřivnici. Sama kapela, která má na svém kontě několik poměrně zdařilých demosnímků, svou hudbu charakterizuje jako hard-core, emo-core a připodobňuje ji stylu kultovních Korn. Ráznou muziku přiveze také kvinteto Like Fool, skupina, která vznikla v roce 1995 v Hodoníně. Na svém kontě má nejen desítky koncertů, ale také tři dema, kterých si všimly také hudební časopisy.

Zřejmě nejzajímavější by mohlo být vystoupení kapely The Switch. Tato příbramská skupina vznikla zhruba před sedmi lety. Původně zamýšlený seatlový projekt se ale brzy proměnil v kapelu hrající HC a metalovou muziku. S prvním demosnímkem přišly také možnosti koncertovat mimo domácí region a kapela si začala budovat slušnou pozici na české klubové scéně. Dnes nejen podle široké posluchačské základny, ale také podle názoru kritiků patří The Switch ke špičce hardcore crossoverového pole u nás. Skupina má na svém kontě několik demonahrávek, jedno EP album a dokonce videoklip, který do programu zařazuje také Česká televize. V těchto dnech The Switch postupují do vyšších kol vyhledávacích soutěží Rock Nymburk a Rock Café Contest. Mají za sebou také vystupování na festivalu Rock For People v Českém Brodě.

„Je těžké přesně definovat, co vlastně hrajeme,“ tvrdí členové The Switch a vyhýbají se označení nu-metal. Asi nejpřesnější stylové zařazení by prý bylo ‘hard crosssover’.


    [Top]    


Kino chystá akční sci-fi, komedii a japonský snový film

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři filmy různých žánrů, ale vzácně vyrovnané kvality připravilo pro tento promítací týden kino Puls. Pupendo, animovaná pohádka Cesta do fantazie, a dokonce i třetí díl Terminátora chválí ve shodě jak diváci, tak filmoví kritici.

Jako první se na plátno dostane Hřebejkova komedie Pupendo. Ta podobně jako jeho veleúspěšné Pelíšky vypráví příběh dvou rodin, které teď ovšem žijí v československé totalitě na začátku osmdesátých let. Zatímco rodina sochaře Bedřicha Máry (Bolek Polívka) patří k těm, kteří se snaží vzdorovat, ředitel školy Míla Břečka (Jaroslav Dušek) s manželkou a dětmi se přizpůsobili a snaží se nedělat si problémy. Lidský příběh je i tentokrát okořeněn celou řadou úsměvných momentů, celkově ale komedie chutná o dost hořčeji než Pelíšky. Polovinu úspěchu Pupenda má na svědomí také jeho obsazení. Hřebejk opět sáhnul po svých oblíbených hercích, a tak kromě dvou již zmíněných komiků se ve filmu objeví také Eva Holubová, Vilma Cibulková, Jiří Pecha a další.

Od čtvrtka do pondělka bude kinu vládnout Arnold Schwarzenegger. Ten se po dlouhých letech očekávání vrací ve své bezesporu nejslavnější roli, aby jako Terminátor ochránil nyní již dospělého Johna Connora před novou hrozbou Skynetu. Kybernetická síť tentokrát jako vraha budoucího vůdce světového odporu vyslala do minulosti svůj nejvyspělejší vraždicí stroj T-X. Špičková technologie zabalená do atraktivního obalu supermodelky Kristianny Loken je ještě daleko efektivnější a nelítostnější než všichni její předchůdci. Schwarzeneggerův zastaralý model se musí doslova překonávat, aby svou misi splnil. Jak se dalo očekávat od filmu s rozpočtem 170 milionů dolarů, Terminátor 3: Vzpoura strojů je úžasnou trikovou podívanou s množstvím svižných akčních scén. Novinkou je výrazné okořenění filmu humorem, Arnold v mnoha okamžicích mistrně paroduje sám sebe, ale pravdou je, že mnoho momentů si opravdu užijí jen lidé, co dobře znají oba předchozí díly. Dvacátého a jednadvacátého září bude kino promítat japonský animovaný film Cesta do fantazie. Příběh, který na plátno převedl Hayao Miyazaki, se dá nepřesně přirovnat snad jen ke slavné Alence v říši divů. Tentokrát se hlavní hrdinka jmenuje Chihiro a i ona prochází podivným světem, ve kterém se setkává s ještě podivnějšími bytostmi. Výtvarný vzhled filmu je kombinací klasické japonské animace se západním stylem. Snímek je neuvěřitelně úspěšný, vydělává velké peníze a sbírá prestižní ceny na celém světě a je i držitelem Oscara.


    [Top]    


Hukvaldy měly letos úspěšnou sezonu

H u k v a l d y (dam) - Sezonu velmi podobnou té loňské prožil letos hrad Hukvaldy. Od dubna do dneška rozsáhlý hradní komplex navštívilo přibližně šedesát tisíc diváků, přičemž nejnavštívenější byla Strašidla na Hukvaldech se třemi tisíci příchozími. Ani letos správa hradu nezapomněla na záchovné práce. „Každoročně se do oprav hradu vloží mezi milionem a pěti sty tisíci korunami. Letos to bylo spíše méně,“ přiznává kastelán Alexandr Litov. V letošním roce peníze vystačily na sanaci části hradních zdí v prostoru třetí a druhé hradní brány. „To představuje možná jednu tisícinu hradního zdiva, kdybychom chtěli opravit vše, pohybovali bychom se v nákladu okolo půl miliardy,“ tvrdí kastelán. Podle jeho slov by navíc bylo možné z hradního paláce vybudovat objekt sloužící k výstavám a kulturním podnikům, na takovou investici se však prostředky hledají ještě svízelněji. Ještě do konce měsíce je možné si hrad prohlédnout denně kromě pondělí. V říjnu pak už jen o víkendech a v listopadu se památka ukládá k zimnímu odpočinku.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.