Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 32/2003
ze dne 18. září 2003

Zprávy z města a okolí

Bezplatné programy pro začínající podnikatele začnou startovat v říjnu

Kdy bude internet přes KTK, se ještě neví

Vypískat vládní reformu jelo také šest autobusů tatrováků

Zastupitelé budou jednat o připomínkách

Peníze na radar ještě strážníci nedostali

Rybáři lovili ročky ostroretky

Rozpočet kraje je připravován ve dvou variantách

Některé památky byly o víkendu zpřístupněny

Stíny

Den bez aut připravují Děti Země i ministerstvo životního prostředí

Pozemky u železniční trati mají svého správce

Samoživitelé uspořádali výstavu a diskutovali u kulatého stolu

Lidem chybí prostor pro seniory a parkování

Kopřivnická výprava si z Hvězdy odvezla dvanáct medailových ocenění

Někteří učitelé o účincích stávky pochybují, ale byla prý oprávněná


    [Top]    


Bezplatné programy pro začínající podnikatele začnou startovat v říjnu

K o p ř i v n i c e (ili) - Vzdělávání a poradenství začínajícím podnikatelům prostřednictvím sítě Start Business Center je projekt realizovaný v rámci evropské iniciativy Equal. V rámci tohoto projektu bude v Moravskoslezském kraji vytvořena síť Start Business Center (SBC). Jedno z těchto center bude otevřeno i v Kopřivnici ve spolupráci Agentury pro regionální rozvoj Ostrava, města Kopřivnice a Centra podnikání a rozvoje, s. r. o., Kopřivnice.

„SBC bude nabízet programy a poradenské služby zájemcům o podnikání a začínajícím podnikatelům, zejména z řad osob, které obtížně hledají zaměstnání, případně jsou ohroženi ztrátou zaměstnání. V nabídce služeb SBC jsou i programy pro osoby, které nevědí, zda chtějí nebo mohou podnikat,“ uvedl Vladimír Gelnar, ředitel úseku řízení projektů z Agentury pro regionální rozvoj.

Programy budou realizovány od října letošního roku a účast v jednotlivých programech bude pro klienty SBC bezplatná, jelikož projekt je spolufinancován z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu České republiky. Více informací o samotném SBC, připravovaných programech a jejich náplni, o možnostech, jak se do nich zapojit, získáte na informačním setkání, které se uskuteční 25. září v 9 hodin v Kopřivnici v Domě podnikatelů, Štefánikova 244, v zasedací místnosti druhého patra. Podrobnější informace získáte na telefonním čísle 556 493 672.


    [Top]    


Kdy bude internet přes KTK, se ještě neví

K o p ř i v n i c e (hod) - Od června letošního roku připravují pracovníci kopřivnické kabelové televize pro své klienty možnost využití stávajících rozvodů pro internet. „Oživujeme plošně celou Kopřivnici najednou, rychlost a rozsah závisí na mnoha faktorech. Nyní dokončujeme oživování páteřních tras, poté budeme řešit individuálně jednotlivé domy, které jsou připojeny. Modemy, které jsou v této chvíli rozmístěny po Kopřivnici, slouží jako servisní a pomocí nich monitorujeme kvalitu přenosů, rychlosti a výpadky. Ověřovací provoz běží od srpna a výsledky jsou takové, jaké jsme v podstatě předpokládali - přenos funguje bez problému a nejsou žádné vážnější komplikace,“ řekl Jan Bittner, ředitel Kabelové televize Kopřivnice.

Na otázku, kdy bude možnost využívat internet, odpověděl Bittner: „V Kopřivnici je několik desítek bytových domů a každý musíme změřit, abychom byli schopni garantovat parametry, které datové přenosy po kabelové televizi potřebují. Z toho důvodu jsme vytvořili dotazník a ti, kteří zvažují využití našich služeb, mají možnost se zaregistrovat, a to na adrese www.ktknet.cz. Nejdříve budeme oživovat ty lokality, kde bude největší počet registrací, abychom vyhověli co největšímu počtu zájemců. Jestli spustíme projekt 1. října, 1. nebo 15. listopadu, to v téhle chvíli nedokážu říci.“

K vlastnímu připojení bude nutný modem, který si zákazník může buď koupit, nebo zapůjčit. Kolik bude stát zprovoznění připojení a kolik vlastní provoz, se zájemci dovědí na zmiňované internetové adrese. „Měsíční paušál je stanoven od 390 do 990 korun podle množství dat. Při určování cenových limitů jsme vycházeli z ankety, kterou jsme prováděli, a také jsme chtěli vyjít vstříc nejpočetnějším skupinám obyvatel. Klientům poskytneme bezplatně prostor pro umístění www stránek. Každý z nich bude mít u nás zřízenou svou e-mailovou adresu, přes kterou budeme komunikovat, např. pro zasílání informací, kolik z předplacených dat vyčerpal. Tím, že klient vyčerpá svůj limit, neznamená, že mu připojení pro daný měsíc končí, ale buď si dokoupí další data, nebo mu klesne komunikační rychlost na nižší a tu může využívat bez nějakého omezení či připlácení do konce měsíce dál,“ sdělil ředitel KTK.


    [Top]    


Vypískat vládní reformu jelo také šest autobusů tatrováků

K o p ř i v n i c e (dam) - Také tatrováčtí odboráři podpořili sobotní protest proti reformě veřejných financí. Do Prahy jich jelo svůj nesouhlas s plány vlády vyjádřit na dvě stě padesát.

Tatrováci vyrazili do Prahy v šesti autobusech, což znamená, že jich do Prahy jelo jen o dva autobusy méně než na odborářský mítink v Ostravě upozorňující na alarmující situaci s nezaměstnaností v Moravskoslezském kraji.

Dva autobusy vypravila Základní odborová organizace Metalurgie Tatra, dva výrobní úsek, v jednom jeli do Prahy také zaměstnanci správního úseku a šestý naplnili tatrováčtí důchodci. „Z Kopřivnice jsme vyjeli v pět ráno, abychom stihli dorazit včas a zapojit se do protestního pochodu, který z Letné vyrazil v jedenáct,“ řekl místopředseda podnikové organizace OS KOVO v Tatře Pavel Baroň.

Tatrováčtí odboráři se podle jeho slov zúčastnili nejen průvodu, který prošel městem až před úřad vlády, ale také se zastavili na Palachově náměstí, kde odboroví předáci prezentovali své názory. Odborářům se nelíbí především úprava důchodové legislativy či připravované snižování nemocenských. Podle jejich vyjádření je reforma sice nutná, ale tak, jak je postavena, nejvíce postihne lidi v zaměstnaneckém poměru. Tatrováčtí odboráři se podle Baroně na zpáteční cestu vydali mezi půl pátou a půl šestou. Dopravu do Prahy a zpět zaplatila Českomoravská konfederace odborových svazů.


    [Top]    


Zastupitelé budou jednat o připomínkách

K o p ř i v n i c e (hod) - Přesně za týden ve čtvrtek 25. září se sejdou ve 14 hod. v anexu ke svému pravidelnému jednání zastupitelé města. Na programu zasedání bude schválení členství města Kopřivnice v asociaci Národní síť zdravých měst ČR, deklarace projektu Zdravé město a místní Agenda 21. Dále se bude schvalovat změna územního plánu, převod státní dotace na výkon přenesené působnosti na úseku územního plánování městu Štramberk darovací smlouvou a prodej pozemků. Na programu bude také řešení připomínek a odpovědi na dotazy z jednání zastupitelů k závěrečnému účtu města za rok 2002.


    [Top]    


Peníze na radar ještě strážníci nedostali

K o p ř i v n i c e (dam) - Radar, který by měl informovat kolem jedoucí řidiče o jejich aktuální rychlosti, stále v Kopřivnici nefunguje. Na jeho nákup sice městská policie získala stopadesátitisícovou dotaci z ministerského programu prevence kriminality, ale přislíbené prostředky prozatím stále ještě do města nedorazily. „Mohou tady být každým dnem, ale klidně taky až v prosinci,“ řekl o očekávaných penězích šéf strážníků Jan Müller s tím, že nezbývá než čekat.

Městská policie, která by pochopitelně zařízení viděla v ulicích co nejdříve, sice uvažovala o tom, že by radar pořídila z vlastních prostředků a peníze poté doplatila z grantu. Tento postup byl ale nakonec zamítnut. „Ještě chceme ověřit možnost dodání radaru nyní a jeho zaplacení až poté, co dorazí peníze z ministerstva. To však bude záležet jen na vstřícnosti dodavatelské firmy,“ nechal se slyšet Müller.


    [Top]    


Rybáři lovili ročky ostroretky

Do připravených kádí a košů chytali
rybáři místní organizace z Příbora
ročky ostroretky stěhovavé,
které posléze vypouštěli do Lubiny.
Foto: Pavel Liška

Z á v i š i c e (hod) - Členové Místní organizace rybářského svazu z Příbora na chovném rybníce v Borovci v pátek chytali do připravených kádí a košů ročky ostroretky stěhovavé, které budou vysazovány do teritoria Lubina II. Do zmiňované lokality proto, že zde letos došlo i k několika ekologickým haváriím, například i vinou silného znečištění.

„Ostroretka má svůj původ v řekách a proudných vodách. Tato ryba je možná ještě i dnes v červené knize chráněných živočichů. Proto jsme se do toho před třiceti lety pustili společně se svými přáteli z Oravy. Od té doby jsme zdokonalili poloumělý odchov ostroretek ve větší míře, běžně jich odchováme kolem osmdesáti tisíc, nejvíce to bylo sto čtyřicet tisíc. Chováme je na rybníce o rozloze třiceti arů,“ sdělil důvod, proč s odchovem začali, Milan Konvička, hospodář příborské organizace.

Ostroretka je ve světě vysoce ceněnou rybou, která dorůstá do délky pětapadesáti centimetrů a ulovené kusy váží do dvou kil.

„V řece Lubině máme chovné ryby, protože tam každoročně vysazujeme část násady,“ dodal Konvička. Spočítat, kolik stojí umělý odchov ryb, se prý nedá, neboť rybáři chodí potěr krmit bezplatně ve svém volném čase. Jak řekl Konvička, je to jistá satisfakce za ulovené ryby.


    [Top]    


Rozpočet kraje je připravován ve dvou variantách

O s t r a v a (hod) - Protože dosud není jasná situace ohledně novelizace zákona o rozpočtovém určení daní, která pro kraje znamená zásadní změnu zdrojů financování, a jelikož není dosud k dispozici žádná konkrétní informace k návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2004, který je vláda povinna předložit sněmovně do 30. září, navrhuje se připravovat krajský rozpočet ve dvou variantách. První varianta nebude předpokládat žádné zásadní změny v příjmové části rozpočtu, varianta dvě bude sestavována v souladu s návrhem novely zákona o rozpočtovém určení daní a bude navýšena přibližně o 2,7 miliardy korun. Rozpočet kraje bude vyrovnaný.


    [Top]    


Některé památky byly o víkendu zpřístupněny

Největší zájem veřejnosti v rámci
Dnů evropského dědictví o víkendu
přitahovaly štoly na Kotouči, které byly
zpřístupněny pro zájemce poprvé v sobotu.
Foto: Pavel Liška

Š t r a m b e r k (hod) - V rámci Dnů evropského dědictví byly o uplynulém víkendu na mnoha místech republiky otevřeny kulturní památky. V sousedním Štramberku to byla například zvonice kostela Nanebevstoupení Páně, která není návštěvníkům běžně přístupná. Také na náměstí se mohli lidé podívat přes mříže do nasvětlených útrob pivovárenské studny, kterou v současnosti využívají hasiči pro čerpání vody do svých vozidel.

Podobným unikátem bylo zpřístupnění pokusné štoly VVÚU Radvanice. Pracovníky oslovila radnice v létě s dotazem, zda by se nepřipojili a zpřístupnili štoly veřejnosti. Zájem lidí podívat se, co se v části Kotouče děje, však předčil všechna očekávání. Již kolem patnácté hodiny zde napočítali kolem čtyř stovek návštěvníků a do sedmnácté hodiny chodili další. Při rozhovoru pracovníci přislíbili, že by štoly opět za rok zpřístupnili, ale na návštěvníky se lépe připraví, neboť zde měli pouze šest přileb a světel.
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Stíny

Dne 11. září telefonicky oznámil personál z restaurace na házenkářském hřišti, že host odmítá zaplatit vzniklou útratu. Hlídka městské policie na místě zjistila, že se jedná o 39letého muže z Kopřivnice. Strážníci poučili obě strany a dotyčný muž slíbil, že útratu na druhý den zaplatí.

Dne 12. září byly policejním orgánem OOP Kopřivnice zahájeny úkony trestního řízení směřující k prověření a objasnění skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin týrání zvířat. Toho se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že v Kopřivnici na ulici Dělnické uvázal na prádelní šňůře smyčku, kterou nasadil na krk psa (křížence srnčího špice s blíže nezjištěnou rasou) a tohoto pak pověsil na dřevěný nástavec nad kovový rám zahradní branky u domu. Pes se ve smyčce udusil. Konzultací s veterinárním lékařem bylo zjištěno, že tímto jednáním pachatele byla psovi způsobena velká psychická a fyzická trýzeň.

Dne 12. září kolem poledne přijala stálá služba MP oznámení, že v prodejně potravin na ulici Husově přichytili muže při krádeži zboží. Hlídka MP chtěla na místě zjistit totožnost muže, který odcizil 3 ks oplatek. Ten však odmítl prokázat svoji totožnost a při předvedení na P ČR kladl aktivní odpor, proto museli strážníci použít donucovací prostředky a nasadit pouta. Krádež oplatek v hodnotě asi třiačtyřicet korun se muži nevyplatila, protože na OO P ČR bylo zjištěno, že dotyčný byl již trestán za majetkovou trestnou činnost. Jednalo se o 39letého muže z Nového Jičína. Celou záležitost si převzala Policie ČR.


    [Top]    


Den bez aut připravují Děti Země i ministerstvo životního prostředí

K o p ř i v n i c e (ili) - „Nejezdětě, prosím, alespoň tento den autem,“ vyzývají organizátoři akce Dne bez aut Děti Země již po jedenácté řidiče na 19. září.

Vůbec první Den bez aut v České republice (DBA) proběhl 15. listopadu 1991 na základě výzvy nizozemské Evropské mládežnické organizace pro les (EYFA). Akce zorganizovalo pět ekologických sdružení v Praze a v Brně. EYFA Den bez aut vyhlásila ještě roku 1993. V letech 1992 a 1994 byly přestávky. Od roku 1995 mají v České republice hlavní iniciativu Děti Země, přičemž od roku 2002 evropské akce ke DBA u nás koordinačně zajišťuje ministerstvo životního prostředí. Letos v České republice probíhá jedenáctý ročník, vloni se český DBA uskutečnil v třiasedmdesáti městech.

Zároveň letos politikové Evropské komise na 22. září vyhlásili již čtvrtý ročník Evropského dne bez aut (EDBA), opět pod názvem Ve městě bez svého automobilu s mottem Dostupnost pro všechny. K loňské výzvě se připojilo 1 448 měst v osmnácti státech, které podepsaly Chartu s řadou opatření proti autům.

K celonárodní akci Den bez aut se může připojit kdokoliv, komu není lhostejný negativní vliv dopravy na životní prostředí. Své sympatie k této myšlence může vyjádřit každý prostřednictvím internetového formuláře tím, že se zaváže po celý tento den ke své přepravě nepoužít automobil, ale bude cestovat veřejnou dopravou, na bicyklu nebo pěšky.


    [Top]    


Pozemky u železniční trati mají svého správce

Odbor životního prostředí města Kopřivnice provedl se zástupci Českých drah v červenci prohlídku pozemků podél železniční trati od přejezdu u zimního stadionu až po přejezd u štramberského nádraží. Ohlášené neoprávněné využívání těchto pozemků pro odkládání odpadů se v několika případech potvrdilo.

Zázemí řadových domků na ulici Pabla Nerudy a Skupově je v mnoha případech celkem vhodně upraveno na posezení nebo malou zahrádku až po hranici ochranného pásma trati, ale najdou se i neupravená ‘kompostiště’ se znaky nepovolené skládky, nebo i přímo skládky odpadu ze stavebních úprav, zbytky stavebních materiálů, z ořezu stromů (i na pozemcích města). Byly zaznamenány i případy odkládání stavebního odpadu do železničního svršku snad v domnění, že je tento materiál k tomuto účelu vhodný. Zástupci Českých drah jsou však zcela jiného názoru a předpokládají ze strany odboru životního prostředí zamezení podobných činností.

Na závěr kontroly jsme se po zaznamenání všech nalezených případů dohodli na zveřejnění této akce a provedení další kontroly brzy na jaře příštího roku s vyhodnocením.

Petr Černoch, odbor ŽP a VLHZ


    [Top]    


Samoživitelé uspořádali výstavu a diskutovali u kulatého stolu

Š t r a m b e r k (ili) - Sdružení žen a mužů samoživitelů, dětí a mládeže (SŽMSDM) uskutečnilo minulé pondělí setkání u kulatého stolu pod názvem Aktivní občan svého města. Netradiční setkání spojené i se soutěžní výstavkou ručních prací se uskutečnilo v prostorách restaurace Palárna ve Štramberku, protože po celé Kopřivnici se nenašly bezplatné prostory.

Mimo členů sdružení se diskuze zúčastnil kopřivnický starosta Jiří Tichánek, senátor Jaroslav Šula a z krajského úřadu přijela Lenka Krhutová. Předsedkyně sdružení SŽMSDM Alžběta Marinová hned v úvodu předeslala tři tematické oblasti diskuze: rovné příležitosti mezi mužem a ženou, svobodné rozhodnutí matky bez ekonomického nebo existenčního tlaku - zdali péče o rodinu, nebo práce pro společnost, a úpravu zákona o samoživitelích. Zatímco první téma je široce medializované, u druhého Marinová navrhovala, aby práce v domácnosti byla postavena na roveň zaměstnání např. sociální pracovnice. V souvislosti s tím by žena dostávala minimální mzdu včetně úhrady zdravotního a sociálního pojištění. Tady Marinová vidí cestu ke snížení kriminality mládeže a rozvodovosti. U všech přítomných její slova nalezla odezvu, kterou bude předsedkyně sdružení prezentovat na dalších setkáních 15. září v Novém Jičíně a o týden později v Praze. Všude tam také poputují tři nejlepší ruční práce, které byly přítomnými vybrány - vyšívaný ubrus s cibulovým vzorem, malovaný portrét a paličkovaná krajka.


    [Top]    


Lidem chybí prostor pro seniory a parkování

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože anketa týkající se regenerace sídliště Sever potrvá nejméně do konce září, Centrum pro komunikativní práci Moravskoslezského kraje provedlo průběžné vyhodnocení anketních lístků, které byly odevzdány během měsíce srpna.

„Z výsledků vyplývá, že většina respondentů by uvítala na sídlišti výstavbu nebo renovaci dětských hřišť,“ prezentovala výsledky centra pracovnice odboru životního prostředí Radka Chalúpková. Na otázku vytvoření podmínek pro vyžití mladých lidí se respondenti obávají především hluku, požívání alkoholu a vandalství.

Alarmující situace je na sídlišti ve vztahu k seniorům. Jednašedesáti respondentům chybí prostory pro vyžití dospělých a seniorů. Příznivě se respondenti vyjadřovali k prostorům pro venčení psů, což ale v anketě podmiňovali koši na psí exkrementy. Zároveň toto téma bylo nejčetnější odpovědí na otázku - Co vám na sídlišti nejvíce vadí.

Co se dopravy týče, problematickým se ukázal průjezd sídlištěm, možnost parkování na okraji nebo mimo sídliště by přivítalo osmadvacet procent respondentů, ale stejné procento tento způsob odmítlo. Stejně nejednoznačně vyznělo parkování v hromadných garážích, což bylo často podmíněno finanční stránkou věci. Nejpalčivějším problémem se ukázala nečistota u kontejnerů, hluk a nepořádek především na ulici Francouzské, převážně ze strany romské populace. Většina respondentů poukazovala na nedostatek laviček, ale na druhé straně panuje obava z jejich devastace a shlukování mládeže holdující návykovým látkám.

Přestože podle mínění občanů jsou o přípravě regenerace sídliště dobře informováni, objevily se i názory o smysluplnosti této aktivity, její finanční náročnost a obavy, zda budou názory veřejnosti skutečně akceptovány.

Když podobné akce namísto anketou vyjadřovaly děti kresbou, kromě zdokonalených sportovních a dětských hřišť na celé čáře zvítězila voda v podobě jezírek, potůčků a fontánek.

Pokud chcete ještě vyjádřit svůj názor na regeneraci sídliště, využijte sběrných míst v podatelně městského úřadu a v lékárně u Severky, případně použijte telefonní číslo 556 494 916. Veškeré informace k průběhu zpracování projektové dokumentace a rovněž obsáhlejší dotazníky v elektronické podobě lze nalézt na internetové adrese www.koprivnice.cz.


    [Top]    


Kopřivnická výprava si z Hvězdy odvezla dvanáct medailových ocenění

P r a h a (ili) - Dvanáct medailových ocenění si přivezli kopřivničtí účastníci z 21. ročníku Sportovních her handicapovaných, které se konaly 13. září v pražské Oboře Hvězda. Každoročně silně zastoupenému sportovnímu zápolení, na které se sjeli zástupci organizací z celé republiky, nepřálo počasí. Zima a dešťové přeháňky poznamenaly dráhu takovým způsobem, že mechanické vozíky do blátivého povrchu zapadaly.

O to víc je třeba vyzdvihnout dvě prvenství Rosti Svobody, který bodoval jak ve slalomu mechanických vozíků, tak na tříkilometrové trati. Jen o málo pomalejší byl Dušan Byrtus, byť na zcela novém speciálně odlehčeném vozíku, který ve slalomu získal stříbrnou pozici stejně jako na okruhu v délce 1 500 metrů. Oba se více než z úspěšného umístění radovali ze skutečnosti, že v obou disciplínách ukázali záda olympioniku Štefanu Daňkovi. „Já jsem nepřijel závodit, ale spíš se pozdravit s přáteli. Navíc mou specializací je hod oštěpem a diskem,“ uvedl věci na pravou míru šestapadesátiletý Daňko, který se v letošním roce umístil na mistrovství světa na čtvrtém místě.

Nebyl to však jen úspěch tohoto dua, které svými výkony pravidelně boduje i na kopřivnických hrách, ale výkony všech účastníků, kteří ač s francouzskými holemi, s umělými klouby či na vozíku se neváhali do soutěžních disciplín zapojit, zabodovat nebo alespoň zvítězit sami nad sebou.

Zástupci Asociace zdravotně postižených, smíšené organizace Kopřivnice, každoročně účast na hrách v Praze pojímají zároveň i jako kulturní akci. V pátek tak měli možnost navštívit trojrozměrné kino Imax, večer pak předpremiérové představení muzikálu Bídníci.


    [Top]    


Někteří učitelé o účincích stávky pochybují, ale byla prý oprávněná

K o p ř i v n i c e (dam) - Pochybnosti o účinnosti učitelského protestu z prvního září sdílejí ředitelé kopřivnických škol, které se ke stávce připojily. Celostátní účast ve stávce prý nebyla taková, aby státu dala jasný signál o postojích kantorů.

„Účast padesát, nebo dokonce necelých padesát procent byla malá. Pokud by stávka měla mít nějaký vliv na rozhodování ministerstva nebo celé vlády, tak by se do ní muselo zapojit alespoň sedmdesát procent školských zařízení. Tím myslím všech mateřských, základních i středních škol,“ tvrdí Lumír Pospěch, který řídí ZŠ dr. Milady Horákové.

Pro Pospěcha bylo procento účasti ve stávce velkým zklamáním, a to i přesto, že se netajil výhradami k přípravě kantorského protestu. „To, že hrozí nesplnění vládních slibů, se vědělo již před prázdninami. Proto je škoda, že se všechno dělalo tak narychlo,“ tvrdí Pospěch.

Kopřivnice přitom měla účast ve stávce velmi vysokou. S výjimkou církevní školy sv. Zdislavy a průmyslovky se k ní připojila všechna zdejší školská zařízení. Stávkovaly také mateřské školy, což bylo velmi výjimečné nejen v celostátním, ale i v okresním měřítku. Také na jednotlivých školách byla účast velmi vysoká a ke stávce se připojovala drtivá většina zaměstnanců. „Dopředu jsme o tom, která škola bude stávkovat, nevěděli, ani jsme se jako ředitelé na to téma nebavili. Právě ve srovnání s účastí v Kopřivnici mě nezájem v celkovém měřítku překvapil,“ nechal se slyšet Pospěch.

Dopad stávky na rozhodování kompetentních orgánů nebude asi příliš velký ani podle názoru ředitele ZŠ Emila Zátopka Jana Mužíka. „Nelíbí se mi i přistup těch škol, které se k protestu nepřipojily. Většina důvodů, které pro toto své rozhodnutí oficiálně uváděli, je z mé strany neakceptovatelná. Spíš se jednalo o alibismus, stejně jako už v předešlém protestu. Je nefér, když někteří kantoři svou kůži na trh nesou a ostatní čekají, jak to dopadne, přičemž počítají s tím, že když se bude přidávat, dostanou taky,“ prohlásil ředitel školy.

Podle některých kantorů nebyla ovšem stávka vyvolaná pouze nespokojeností pedagogů s výší jejich příjmů, ale měla poukázat na hlubší problémy v českém školství. „Stav celé školské soustavy není dobrý, je třeba na to hlasitě upozornit a doufat, že kompetentní orgány to vezmou na vědomí,“ prohlásil Milan Chaloupka, který řediteluje na Alšovce.

Někteří kritici protestní stávky učitelských odborů kantorům zazlívali také fakt, že se rozhodli nepracovat v době, kdy se jejich situace má zlepšovat. Takové názory však stávkující odmítají. „Tvrdí se, že průměrná mzda učitelů je poměrně vysoká a je někde okolo výše průměrné mzdy. Já vím, kolik učitelé berou, a není to zdaleka pravda, navíc velký rozdíl je, zda je to začínající kantor nebo člověk s třicetiletou praxí,“ řekl Lumír Pospěch. Zavedení šestnácti platových tříd a posunutí učitelů do vyšší skupiny prý nijak nepomůže. Pokud bude totiž zrušeno vyplácení poloviny třináctého a čtrnáctého platu a sníženo osobní ohodnocení, polepší si pracovníci školství maximálně o nějakou stokorunu. Někteří učitelé se taky cítí být poškození právě mediální prezentací jejich stávky jako něčeho nepatřičného.

„Typickou ukázkou byla diskuze o prvňáčcích. Prvňáčkovi nemůže činit nějaký zásadní problém, jestli půjde do školy prvního nebo až druhého září. Jsou roky, kdy se nastupuje až čtvrtého, a nikomu to nevadí. Celá věc se v médiích hodně nafoukla a také postoj některých starostů, kteří udělali všechno proto, aby prvňáčci mohli přijít do školy. Myslím, že to bylo všechno pro ovlivnění veřejnosti,“ tvrdí ředitel Jiří Stoško ze ZŠ 17. listopadu. Ještě skeptičtější než k účinkům prvozářijové stávky jsou učitelé ke zvažovanému druhému dějství protestu, které by mohlo proběhnout možná již příští měsíc. „Myslím, že by si to mnoho učitelů rozmyslelo. Když jsme tentokrát nebyli jednotní, bylo by to potom pravděpodobně ještě horší. Navíc ti, kteří za zlepšení podmínek ve školství stávkou bojují, jsou znevýhodněni oproti těm, kteří se jen vezou,“ uvedl Mužík. Naopak šéf školy sedmnáctého listopadu je přesvědčen, že jeho škola by do stávky šla znovu. Situace ve školství podle všech dotazovaných potřebuje urychlené řešení, na což je také třeba jasně upozornit.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.