Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hospodaření města patřilo k hlavním bodům schůze

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke svému jednání v úterý 9. září, se zabývala hospodařením města. „V rámci rozborů bylo projednáno plnění rozpočtu města za první pololetí letošního roku včetně průběžné informace o hospodaření příspěvkových organizací zřízených městem. Z rozborů vyplynuly opatření mající za cíl snížení nákladů. Plnění rozpočtu města k 30. červnu na straně příjmů a výdajů nevyžaduje žádné zásadní úpravy v rozpočtu. Předpokládá se překročení některých rozpočtovaných příjmů v rámci rozpočtu některých odborů, např. majetkové správy. Rovněž se dá říci, že nebudou plně čerpány některé rozpočtové výdaje,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír k hospodaření města za první pololetí letošního roku.

Dále radní na své schůzi projednávali několik rozpočtových opatření. „Jedno z nich bylo schválení finančních prostředků na nákup dvou neprůstřelných vest z důvodu zvýšení bezpečnosti strážníků městské policie. Například u odboru majetkové správy se jednalo o přesun rozpočtových změn na základě skutečných nákladů dokončených akcí a předpokládaných nákladů realizovaných akcí,“ doplnil Krajčír.

Firma Ludvík Moravia, s. r. o., zajišťující kulturu ve městě předložila radním vyúčtování příspěvku města za rok 2002. Ta od města dostala částku ve výši pěti milionů padesáti tisíc korun. „Vyúčtování činnosti za uplynulý rok je podle nás velice přehledné a umožňuje nahlédnout nejen do plnění programů uvedených v roční smlouvě o poskytnutí účelových příspěvků, ale i vypovídá o veškerém dění v Kulturním domě v Kopřivnici,“ sdělil místostarosta a dodal, že v průběhu roku proběhlo v kulturním domě několik kontrol zaměřených na hospodaření s finančními prostředky získanými od města, kde nebyly shledány žádné závažné nedostatky.

Podobné vyúčtování musí radě města předložit i Vítězslav Váňa za klub Nora. Ten ale požádal o odložení a rada po projednání jeho žádosti doporučila zastupitelům, aby mu bylo vyhověno. „Vedly nás k tomu dva důvody, jednak aby došlo ke sjednocení termínu předkládání vyúčtování s firmou Ludvík Moravia, a také proto, že obě sídlí v kulturním domě a navíc při některých akcích spolupracují,“ doplnil Krajčír.


    [Top]    


Tatra pokračuje v plánovaném propouštění

K o p ř i v n i c e (dam) - Do konce srpna opustilo své zaměstnání v Tatře 1 132 z šestnácti set pracovníků, jejichž letošní propuštění podnik na konci ledna avizoval. Ve výpovědní lhůtě je momentálně dalších 123 tatrováků, a pokud by chtěla Tatra propustit počty lidí, které oznámila, musela by se zabývat osudem dalších tři sta pětačtyřiceti zaměstnanců. Tomu, že by propouštění mělo skončit, nic nenasvědčuje. „Snižování nákladů je nepřetržitý proces a vzhledem k probíhající restrukturalizaci společnosti i v příštím roce očekáváme optimalizaci stavu zaměstnanců automobilky,“ řekla personální ředitelka společnosti Zuzana Jalůvková. Jaký by měl být počet propuštěných v příštím roce, však nesdělila. Proslýchající se uvolnění další pětistovky zaměstnanců se však zdá nadsazené a možné příští propouštění by se mělo pohybovat v daleko nižších cifrách. Jestli změna majitele z minulého týdne bude znamenat také úpravy personální politiky v Tatře, nebyla její personální šéfka schopna říci.

„Zatím nás čekají první jednání s novými majiteli. Nyní opravdu není co říci,“ řekla pouze. Jalůvková se také odmítla vyjádřit k tomu, zda Tatra hodlá pokračovat také v úsporách na manažerských pozicích. Před časem o svou práci v Tatře totiž přišel technický ředitel Petr Pustka a šéf úseku nákupu Jiří Mikala. „Uvolňování lidí z manažerských postů je věcí představenstva,“ uvedla pouze Jalůvková. Předseda představenstva a obchodní ředitel Zbyněk Keisler však na otázku o plánech v této oblasti také neodpověděl.

Tatra se podle všeho snaží zaměstnancům, které propouští, pomoci při hledání nového zaměstnání. V období největšího náporu zaměstnanců opouštějících společnost z důvodu organizačních změn bylo na personálním odboru zřízeno kontaktní místo úřadu práce, které poskytovalo zaměstnancům informace o jejich právech a povinnostech, poradenskou činnost a databázi volných míst. „Je pravda, že nebylo využíváno uvolňovanými zaměstnanci v takové míře, v jaké jsme očekávali,“ přiznala Zuzana Jalůvková.

Informace o místech a rekvalifikacích dodávané úřadem práce byly umístěny také na podnikovém intranetu a vedoucí zaměstnanci byli prý požádáni, aby umožnili přístup k intranetu všem uvolňovaným zaměstnancům, kteří o to požádají. Další informace o možném uplatnění mohli propouštění tatrováci najít také na nástěnkách personálního odboru.


    [Top]    


Někteří nájemníci usilují o zrušení dětských hřišť

K o p ř i v n i c e (ili) - Jako lavina se poslední dobou šíří stížnosti, žádosti a petice občanů na odstranění dětských a sportovních hřišť z blízkého okolí panelových domů. Nájemníkům zpravidla vadí celodenní hluk od dětí a odpolední a večerní srocování problémové mládeže, která svým chováním obtěžuje okolí.

Jedni chtějí odstranit lavičky, aby daná lokalita nelákala mladistvé, druzí by rádi nechali přestěhovat pískoviště o několik metrů dál, aby měli klid i při otevřeném okně, další požadují vykácení stromů a keřů tak, aby na hřiště bylo ze všech stran vidět.

Jednu z peticí občanů podepsalo dvaadevadesát nájemníků z domů č. p. 1001 a 1002. „Přestože dopis obyvatel z Družební ulice z 6. srpna nesplňoval náležitosti petice, vedení města se jím zabývalo, protože vítá podněty občanů, které pomáhají k řešení mnohdy nelehkých podnětů,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír. Dopis občanů byl následně postoupen k vyjádření městské policii, odboru životního prostředí a manažerce prevence kriminality. Policie přislíbila zvýšenou kontrolu, odbor ŽP-VLHZ nechá keřový porost v rámci pravidelné údržby zeleně na podzim zmladit, a tím prostor vizuálně zpřístupnit. Blanka Mikundová, manažerka prevence kriminality, navrhuje zahrnout tento podnět občanů do připravovaného projektu revitalizace sídliště Sever.

S nesouhlasem při opravě dětského kolotoče se setkali zaměstnanci správy sportovišť. „Na Francouzské ulici u domu č. p. 1192 na naše zaměstnance vystartoval nájemník s velkým rozhořčením, že si nepřeje zprovoznění kolotoče,“ podělil se se svými zkušenostmi ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar, „obdobných případů jsme při letošních opravách hřišť zaznamenali několik. Rozhodně se nejedná o ojedinělý případ.“

Svá slova ředitel Gilar dokladuje písemnou žádostí o odstranění dětského pískoviště spolu s lavičkami na Alšově ulici č. p. 1140, pod kterou se podepsalo devětatřicet nájemníků.

„Když jsem na místě stížnost v dopoledních hodinách řešil, maminky, které hlídaly na pískovišti své děti, jen nevěřícně kroutily hlavou,“ dodal Milan Gilar. Situace na Alšově ulici se nakonec vyřešila dohodou. „Vzpomínám si, že ještě do nedávna se mi na stole hromadily žádosti o zřízení dalších a dalších pískovišť, kterých je jen v Kopřivnici sto deset. V podstatě každý rodič si přál mít pískoviště přímo pod svými okny, aby děti byly stále pod dohledem. Teď se situace radikálně obrátila a část obyvatel by nejraději dětské koutky zrušila úplně, případně alespoň přestěhovala z dohledu,“ zhodnotil trend poslední sezony ředitel správy sportovišť Milan Gilar.

Sám nevylučuje možnost, že se časem celou problematikou dětských koutků a sportovních hřišť bude muset zabývat vedení města zvláště v souvislosti se zvyšujícími se nároky na hygienické předpisy, a buďto zcela změnit koncepci, či alespoň najít takové řešení, které by vyhovovalo většině obyvatel a nediskriminovalo žádnou skupinu.

Do té doby se obyvatelé dotčených lokalit mohou těšit na příchod zimy, protože se snížením venkovní teploty nejen děti, ale ani mládež se nesrocují na otevřených prostranstvích, ale vyhledávají uzavřenější prostory.


    [Top]    


Vytrvalci se v sobotu vydají z Kopřivnice do Rožnova

K o p ř i v n i c e (jfk) - Akce sportovního i kulturně-společenského významu bude v sobotu 20. září hostit jak výkonnostní sportovce současnosti, tak vzácné hosty. Právě takový by měl být 1. ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka, jehož nultý ročník se na počest slavného vytrvalce konal již v loňském roce. Organizátoři závodu očekávají, že se na jeho start před místní radnicí i tentokrát postaví slušná řádka běžců. Zatím to ale nevypadá, že jich bude více než loni, kdy se z Kopřivnice do Rožnova vydalo 140 závodníků. Spíše méně. Příčin je několik. Mimo jiné náročnost závodu, ale hlavně jeho kolize se závodem Mattoni Grand Prix v Praze a mistrovstvím ČR veteránů ve Valašském Meziříčí.

V 11 hodin závodníky vyšle na 22,1 km dlouhou trať Emilova manželka, někdejší skvělá oštěpařka a olympijská vítězka z Londýna 1948 Dana Zátopová.

Spolu s ní by do Kopřivnice měli dorazit členové Klubu olympioniků. Jména však zatím známa nejsou, stejně jako není jisté, kdo z loňské první desítky běžců dorazí znovu. Vítěz Ján Križák nepřijede, ale snad by se zde měli objevit bratři Klimešové, Čotov či Vítek.

Hlavním partnerem celého projektu je Česká spořitelna, jejíž zástupci jsou přesvědčeni, že akce je přínosem pro celý region. Jejím nosným prvkem je závod, připravena je však celá řada doprovodných akcí, a to jak v Kopřivnici, tak v Rožnově. V centru Kopřivnice budou od 9 do 11 hodin připraveny sportovní soutěže a malování pro děti, uskuteční se zde krajský Běžecký pohár mládeže a zahraje Městský dechový orchestr. Do Dřevěného městečka v rožnovském Valašském muzeu v přírodě by běžci měli dorazit po dvanácté hodině, program ale začne již v 10.45. Jeho součástí bude kromě atrakcí, které skýtá skanzen samotný, vystoupení dvou kapel (Red Hats, BG styl), rozhovory se závodníky a vyhlášení vítězů.


    [Top]    


Dny zdraví s RBP se těší značné oblibě veřejnosti

K o p ř i v n i c e (ili) - Dny zdraví s Revírní bratrskou pojišťovnou uskutečnila pro své klienty bezplatně RBP minulý čtvrtek a pátek. Měření cholesterolu, cukru v krvi, krevního tlaku a osteoporózy, těšící se velké pozornosti starších obyvatel, doprovázely přednášky o zdraví a prodejní výstava všeho, co souvisí se zdravou výživou a zdravým způsobem života.

Ve velkém sále kulturního domu tak prodejci nabízeli relaxační hudbu, literaturu o zdraví, ochutnávku vitamínových nápojů bez obsahu cukru nebo potraviny snižující cholesterol.

Měření krevního tlaku na Dnech zdraví
s Revírní bratrskou zdravotní pojišťovnou
patřilo k nejnavštěvovanějším.
Foto: David Macháček

Stejně jako v předchozích letech byla
součástí Dnů zdraví s Revírní bratrskou
pojišťovnou soutěž ve streetbalu určená
dětem základních škol.
Foto: David Macháček


    [Top]    


Ač v Praze nebodoval, zazářil na Novém Zélandě i v Barceloně

Patnáct kilogramů na zádech
a v každé ruce pětadvacetikilový kanystr
 musel v Praze přenést každý z účastníků
extrémní soutěže Iron Fireman 2003.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e - Tři disciplíny - rozvinutí hadic, silová disciplína a výběh. Výstroj soutěžících - přilba, patnáctikilový dýchací přístroj, kabát, rukavice a sportovní obuv. I tak by se dala charakterizovat nejtěžší hasičská soutěž Evropy Iron Fireman neboli Železný hasič 2003. Osmačtyřicet startujících z České a Slovenské republiky si změřilo své síly 6. září v Praze během druhého ročníku této soutěže.

Připojit hadice, rozvinout a zase stočit bylo náplní první disciplíny. Ta druhá byla zaměřena silově. Šestikilogramovou palicí museli soutěžící v tzv. hammer boxu uskutečnit šedesát úderů, přemístit dva pětadvacetikilové kanystry čtyřicet metrů, překonat bariéru a figurínu o váze osmdesáti kilogramů přemístit na vzdálenost pětadvaceti metrů, poté následoval třicetimetrový běh. Závěrečnou disciplínou byl výběh do třiadvacátého poschodí výškové budovy City Empiria, při kterém byl dvakrát překonán loňský rekord.

Mezi startujícími byl i kopřivnický Tomáš Melčák, člen Hasičského záchranného sboru v Novém Jičíně, který tentokráte skončil na 9. místě. „Je to pro mě zklamáním, příliš se mi nedařilo v silových disciplínách,“ prozrazuje své slabé místo borec, kterého jinak zdobí čtvrté místo ze Světových hasičských her WFG, které se konaly minulý rok na Novém Zélandu a čtvrté místo v orientačním běhu z letošních 10. Světových policejních a hasičských her WFPG v Barceloně. Tento teprve osmadvacetiletý sportovec dokáže vyběhnout do čtyřicátého patra nejvyšší budovy v Barceloně při pětatřicetistupňovém vedru v plné výzbroji, tj. mimo jiné s patnáctikilovým dýchacím přístrojem v přilbě a hasičském kabátu za něco málo přes čtyři minuty.

„Soutěžní disciplíny se snaží kopírovat situace, s kterými se běžně setkáváme při zásazích,“ uvedl Tomáš Melčák k pražské soutěži, která se od letošních her lišila svým monotematickým zaměřením.

Hry v Barceloně, na které se sjelo na přelomu letošního července a srpna na deset tisíc sportovců, byly určeny policistům, jednotkám rychlého nasazení, bachařům, celníkům, zkrátka všem složkám bezpečnostních složek, záchranným službám a v neposlední řadě i hasičům.

Posledně jmenovaní musí vyhovovat nejen svou profesní odborností, ale celoročně se musí udržovat v takové kondici, aby splnili náročné fyzické testy. Při zásazích je fyzická zdatnost hasičů naprostou nezbytností.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.