Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hukvaldy uvidí operu Zámečník

H u k v a l d y (dam) - Ozvěnou letošního ročníku festivalu Janáčkovy Hukvaldy ožije v sobotu odpoledne tamní hrad. Soubor Národního divadla Moravskoslezského z Ostravy v jeho zdech odehraje jednoaktovou komickou operu Zámečník.

Bezmála dvě stě čtyřicet let stará opera je dílkem ve své době velmi oblíbeného českého hudebního emigranta Josefa Kohouta. Ten svou operu v originále nazvanou Le serrurier uváděl v Paříži v roce 1764. Uvedení Zámečníka v rámci hukvaldského festivalu odpovídá filozofii seznamovat jeho návštěvníky s rozsahem malými a zřídka uváděnými díly světového operního repertoáru.

Režisérem inscenace byl hostující Ilja Racek, dirigentem Vladimír Liberda. Začátek představení byl stanoven na patnáctou hodinu.


    [Top]    


Novojičínské Městské slavnosti zakončí Beatles

N o v ý   J i č í n (dam) - Mumraj jako na středověkém jarmarku a desítky vystoupení umělců nejrůznějšího ražení, taková bude první zářijová sobota na náměstí v Novém Jičíně. Pořadatelé z kulturního střediska čekají velký divácký zájem, oblíbené Městské slavnosti totiž právě letos slaví desáté narozeniny.

„Právě kvůli výročí bylo rozhodnuto, že nebudou žádné velké inovace, ale že slavnosti budou skutečně historické. Vedlo nás k tomu také to, že právě letos si připomínáme 690 let od udělení městských práv Novému Jičínu,“ vysvětlil ředitel pořádajícího Městského kulturního střediska Petr Orság.

Snad jedinou novinkou bude opravdu brzký začátek. Už o půl osmé totiž slavnosti zahájí Svatohubertská mše ve farním chrámu. V devět se pak náměstí a jeho bezprostřední okolí promění ve stylizovaný středověký jarmark. Ve stáncích budou na příchozí čekat umělečtí řemeslníci či kulinářské speciality. Atmosféru budou dotvářet ctihodní občané i pobudové, kejklíři, fakíři, věštkyně a kartářky, hudebníci, tanečnice, vojáci, důstojníci, rytíři, šlechtici, historické postavy v podání celé řady šermířských skupin a uměleckých souborů.

V pravé poledne odstartuje druhou část programu Dechový orchestr Nový Jičín a hned po něm budou vystupovat žáci z tamní Tyršovy školy. „Je to pohybově hudební představení složené z toho nejlepšího, co škola po umělecké stránce vytvořila. Rozhodně se bude na co dívat. To, že je to školní představení, neznamená, že půjde jen o nějakou besídku,“ řekl Orság.

Ve čtvrt na dvě dostane prostor domácí romský soubor Cikne Čhave, o půl hodiny později pak sborový zpěv. O ten se postará táborský Hlahol a sekundovat mu bude domácí Ondráš. „Mezi oběma sbory existuje dlouholetá spolupráce, myslím, že jejich vystoupení bude monumentální,“ nechal se slyšet Orság. V průběhu odpoledne čekají na návštěvníky města ještě mnohá další vystoupení šermířů, hudebníků a divadelníků. Tradiční součástí odpoledne je také průvod všech okostýmovaných účinkujících, v jeho čele však letos vjede do města také panovník. Konkrétně král Jan Lucemburský, který přiveze městská privilegia. „Ve skutečnosti k této události nikdy nedošlo a panovník osobně město nenavštívil. Teď po šesti stech devadesáti letech to ale napraví,“ podotkl Petr Orság. Večerní program odstartuje ve dvacet hodin kapela Benedikta. Skupina, která kombinuje tradiční lidovou hudbu se současnou podobou muziky, bude náměstí bavit zhruba hodinu. Ve čtvrt na deset přijde řada na tradiční umělecký projekt mladých obyvatel Nového Jičína. Na rozdíl od minulých let nebude tolik divadelní, ale spíše výtvarný. „Autoři projektu vyrobili stylizovanou kopii kašny Sv. Mikuláše, která kdysi na náměstí stála, připomenou také velký požár, který před zhruba pěti sty lety zničil velkou část tehdy ještě dřevěného města,“ řekl hlavní organizátor, a vysvětlil tak název letošního projektu Ve znamení sv. Floriána a sv. Mikuláše. Na studenty bezprostředně naváže oblíbený ohňostroj s muzikou a po jeho skončení celá akce vyvrcholí koncertem The Beatles revival bandu z Kladna. Kapela, která se úspěšně snaží do nejmenších detailů kopírovat liverpoolskou legendu, bude koncertovat až do půl jedné, kdy celodenní maraton akcí skončí.


    [Top]    


Odzvonění prázdninám přineslo rekordy

Rekord v počtu současně zvonících budíků
patří Kopřivnici. 1 024 jejích obyvatel
je přineslo do centra města
a odzvonilo prázdninám.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen pokoření stávajícího chomutovského rekordu v počtu najednou zvonících budíků, ale také na akcích v Kopřivnici nevídanou návštěvnost přineslo sobotní loučení s prázdninami. Kolem šesté hodiny, kdy na pódiu vystupovalo dívčí trio Holki, se v prostoru před kulturním domem mačkal odhadem třítisícový dav. „Těžko se to přesně odhaduje, je ale naprosto jisté, že nikdy jsme tady ještě tolik lidí neměli,“ řekl ředitel pořádající firmy Ludvík Moravia Lubomír Sazovský a potvrdil, že organizátoři s tak obrovským zájmem rozhodně nepočítali. Právě za asistence popové skupiny došlo i k opakování loňského pokusu o rekord s budíky. Na rozdíl od minulého roku, kdy rekord proklouzl Kopřivnici mezi prsty jen o šest budíků, byl tentokrát náskok před dosavadním držitelem rekordu jasný. 1 024 současně zvonících budíků znamená, že Kopřivnice předstihla Chomutov o 504 budíků a může se těšit na zápis do Guinnessovy knihy.

Přítomnost davu, který se v centru města v sobotu večer objevil, dodal lesku také vyhlašování výsledků sportovních her, které jistě díky koncertům neproběhlo před prázdným náměstím, i když počet přihlížejících byl pochopitelně ve srovnání s vystoupením kapely Holki o poznání nižší. Když ale po oficialitách nastoupil na pódium Rock&roll band Marcela Woodmana, koncentrace lidí v centru města opět znatelně stoupla. Víc jak dvouhodinové show, které kapela předvedla, přihlíželo jen o pár stovek lidí méně než odpoledne na Holkách. „Výborně jsme se při hraní bavili. Byl to jeden z hodně vydařených koncertů,“ vyznal se po vystoupení zpěvák Marcel Woodman a přidal další

Dívčí popové trio Holki v sobotu odpoledne
vystupovalo před publikem, jaké Kopřivnice
nepamatuje. V centru města se sešly
hrubým odhadem tři tisíce lidí.
Foto: David Macháček

postřeh. „Na náměstích, kde se dá přijít zadarmo, mě vždycky fascinuje to složení posluchačů. V publiku jsou všichni od malých dětí až po důchodce, a když se tak jako tady všichni dohromady odvážou a tančí, je to pro mě ta největší odměna,“ prohlásil frontman ostravského bandu.

Přes nesporný úspěch akce není dnes ještě jisté, zda se napřesrok dočká pokračování. „To, co se dnes dělo, bylo původně zamýšleno jako doprovodný program k Běhu Emila Zátopka, který musel být přesunut na jiné datum,“ řekla Dagmar Rysová z kulturního domu s tím, že ohlas akce jistě přiměje organizátory o dalších ročnících Odzvonění prázdninám uvažovat.
 
 
 


    [Top]    


Marcel Woodman: Člověk musí být trošku magor a komediant

K o p ř i v n i c e - Jmenuje se Marcel Lesník, ale pokud chcete, aby všichni věděli, o kom je řeč, je lepší jeho příjmení přeložit do angličtiny. Marcel Woodman a jeho Rock&roll band se za třináct let působení v českém show businessu staly skutečným pojmem a jejich koncertní show je proslulá svou energií a dokonalým provedením. Své umění už muži v károvaných kvádrech předvedli nejednou i v Kopřivnici. Naposledy a v nejlepší formě pak minulou sobotu v rámci ukončení prázdnin. I po víc jak dvou hodinách náročné show v sobě frontman kapely našel dost energie k zodpovězení několika dotazů.

V jedné vaší písni zpíváte, že jste ‘rapl jak hrom’ a jediné, co kdy budete hrát, je rock&roll. Odpovídá ten text taky skutečnosti?

Máme rádi každou dobrou muziku. Rock&roll hrajeme asi proto, že znamenal základní přelom v rockové muzice. Nebráníme se ale žádnému stylu. Hráli jsme už všechno možné, i když už roky je to jen rock&roll. Někdy v patnácti jsme jako spousta jiných kluků začali zakládat kapely a hrát. Prošli jsme si mnoha styly. Hráli jsme pochopitelně i spoustu vlastních písniček, ale od roku 1990 jsme se přeorientovali čistě na to, co hrajeme dnes. Prostě jsme zjistili, že to je to správné a že nám to neuvěřitelně sedí.

A jakou muziku Marcel Lesník poslouchá?

Mám opravdu široký záběr. Od Waldemara Matušky ze šedesátých let, přes lepší Chladilovy kusy ze stejného období až po Stinga, Rolling Stones a mnoho dalších kapel. Moc rád mám třeba taky AC/DC.

Na koncertech jste charizmatický showman, který dokáže strhnout dav. Jste takový i ve skutečnosti? Máte potřebu neustále bavit lidi kolem vás, nebo je to jen role, kterou svléknete po vystoupení společně s vaším retro oblekem a červenými lakýrkami?

Člověk asi musí být trošku magor a komediant, aby na pódiu předváděl to, co já. To, co se děje na koncertech, vychází opravdu z mé povahy. Podobným způsobem se chovám nejen při vystoupeních, ale i někde s kamarády. Myslím, že nejen ze mě, ale z celé kapely čiší, že hrajeme, jelikož nás to baví a nesmírně těší.

K Rock&roll bandu Marcela Woodmana neodmyslitelně patří působivý retrostyl, jde o účelovou stylizaci nebo opravdový obdiv k časům zrodu této muziky?

U mě je to kompletní posedlost tou dobou. U ostatních kluků ani tak ne, ale já jsem v tomhle směru opravdu ujetý. Mám rád padesátá léta. Líbí se mi móda, auta i motorky z té doby. Sám mám felicii z šedesátého roku, celou jsem ji repasoval a jezdím s ní. Je to období, které mě opravdu fascinuje.

Na vašich koncertech velmi často zní rock&rollová klasika s českým textem, jak k tomu došlo?

Některé písničky hrajeme v obou verzích. Je ale pravda, že jsme se češtiny dlouho báli. Říkali jsme si, že k rock&rollu patří angličtina a nemá cenu do něj násilím cpát jinou řeč. Pak ale přišel Marek se svými texty, zkusili jsme je a zjistili, že právě to je to správné. Naše další deska bude vlastně téměř výhradně v češtině. Publikum na písničky s českými texty reaguje daleko lépe, písničky jako Kr-Pole nebo Krokodýl jsou už mezi lidmi profláknuté a zdá se, že se jim líbí.

David Macháček


    [Top]    


MIS music zahájila rekonstrukci a už v listopadu chce vyučovat ve svém

K o p ř i v n i c e (dam) - Už jen poslední dva měsíce stráví soukromá umělecká škola MIS music ve svém dosavadním působišti na ZŠ dr. Milady Horákové. V průběhu podzimních prázdnin se totiž bude stěhovat do vlastní budovy. Novým sídlem školy se stane bývalá mateřská školka na ulici Obránců míru.

Budovu, kterou pro nejmladší ročníky používala také Základní škola Emila Zátopka a minulý rok se stala přechodným útočištěm pro část Dětského centra, město MIS music pronajalo na dvacet let za symbolickou částku tisíc korun ročně.

„Vnímáme tento krok jako určitý dar města k desátým narozeninám školy a jsme za něj opravdu vděčni. Samostatné prostory jsme bez úspěchu hledali dlouhých šest let,“ řekl ředitel MIS music Petr Suttner.

Na začátku tohoto týdne byla zahájena rekonstrukce a stavební úpravy budovy nutné pro její nové využití. Větší třídy v prvním a druhém poschodí budou rozděleny na menší učebny a budou odhlučněny, jak přikazují stávající hygienické normy. Z jídelny a kuchyně v přízemí vznikne sál, který budou ke zkoušení využívat školní orchestry a kde budou také probíhat školní koncerty a předehrávky. Zcela přebudováno bude muset být také sociální zařízení v budově a mnoho dalšího. Výše investice se bude pohybovat okolo osmi set tisíc korun a společnost provozující školu ji zaplatí ze svého.

„Vybírali jsme z deseti dodavatelů a je pravda, že nejdražší nabídka byla ve výši bezmála dva a půl milionu,“ prozradil Suttner. Stavební práce by měly být ukončeny 25. října a třetího listopadu by chtěli učitelé MIS music zahájit výuku v novém. Nové sídlo školy budou zatím navštěvovat žáci výtvarného a hudebního oboru, tanečnice zůstanou na současné adrese, neboť k jejich činnosti není v budově dost místa. Škola, která má v současnosti zhruba čtyři sta sedmdesát žáků, je schopna ještě několik dalších dětí přijmout jak do hudebního, tak do výtvarného oboru. Volná místa jsou např. u výuky klávesových nástrojů, bicích či akordeonu. Po dvouleté pauze má být znovu otevřen literárně-dramatický obor.


    [Top]    


Kulturní léto je už minulostí

Š t r a m b e r k (dam) - Promenádní koncert domácího dechového orchestru uzavřel 31. srpna další Štramberské kulturní léto. Letní sérii akcí zahájily v sousedním městě na konci června Městské slavnosti spojené s tradičním srazem burianologů. V červenci pak bylo možné zajít na tři koncerty, šermířské vystoupení a ochotnickou Fidlovačku. Srpen pak nabídl celkem pět koncertních vystoupení různých žánrů a reprízu inscenace Golem v podání divadelníků ze spolku Kotouč. „V půlce září proběhne den Evropského kulturního dědictví a pak se všechno vrátí zpět do běžných kolejí, což znamená zhruba dva kulturní podniky měsíčně,“ řekla Věra Michnová, která má na štramberské radnici na starost oblast kultury.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.