Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Negativní vliv silné koruny se prý Tatře daří brzdit

K o p ř i v n i c e (dam) - Řadu měsíců hovoří vedení Tatry, a. s., o vysokém směnném kurzu koruny vůči americkému dolaru jako o jedné z nejdůležitějších příčin svých ekonomických problémů. Automobilka, která víc jak osmdesát procent své produkce vyváží do zahraničí a zvláště pak na dolarové trhy, je údajně na vývoj vzájemného postavení obou měn vysoce citlivá.

„Velkým problémem kromě samotného posilování koruny byla rychlost, s jakou k němu docházelo. S tím se takový podnik jako Tatra velmi těžko vyrovnává. Orientujeme se na snižování nákladů, na zvýšení podílu nákupu za americké dolary, na sjednávání zajištěného kurzu přímo v kontraktu se zákazníkem, a pokud s tím souhlasí, i na provádění finančních zajišťovacích operací,“ uvedl finanční ředitel automobilky Igor Vlček. Přijatá opatření prý začínají mít pozitivní efekt a vliv silné koruny, který například vloni znamenal ve srovnání s předchozím rokem víc jak čtyřistadvacetimilionový výpadek v tržbách, by měl být nižší.

„Ve všech oblastech ochrany proti kurzovému riziku, o kterých jsem mluvil, Tatra zaznamenala zlepšení, a to i významná. Bohužel, některé z nich jsou dlouhodobějšího charakteru. Mírně nám napomáhá i aktuální kurz, který je v tuto chvíli příznivější než před necelými třemi měsíci, v době konání valné hromady,“ sdělil Vlček.

Právě na červnové valné hromadě čelili manažeři Tatry včetně Turka kritice některých akcionářů. Ti jim mimo jiné vyčítali právě slabou obranu společnosti vůči vlivu posilující české měny, konkrétně třeba pojištění kontraktů vůči kurzovým rizikům. „Používáme také možnost zajišťování u peněžních ústavů. Smůlou je, že takovéto zajišťování rozhodně není zdarma. Navíc opravdu výhodné je jen v případě dlouhodobých kontraktů. My ale nejsme společnost, která by měla jen zakázky dlouhodobé, a tudíž se můžeme zajistit pouze na krátké období. V tomto případě jsou však efekty zajištění podstatně menší,“ řekl tehdy Turek. Další z možností, jak eliminovat vliv kurzových změn, je nákup výrobních vstupů v měně, ve které je prodáván také výsledný produkt. I v tomto ohledu se Tatře podařilo postupovat, i když přiznává, že pomaleji, než si představovala. „Naším cílem je však podíl nákupů za dolary dále zvyšovat,“ slíbil Igor Vlček. Laicky se logickou obranou proti oslabujícímu dolaru jeví přechod na jinou stabilnější měnu, jakou je třeba euro. Pro Tatru však tento krok zřejmě nepředstavuje skutečné řešení. „Obchoduje se zpravidla v měně zákazníka a Tatra většinou dodává do teritorií, kde převažuje dolar. Někteří zákazníci na změnu měny sice přistoupili, ale nelze u této strategie očekávat razantní obrat, a tedy přínosy,“ dodal Vlček.


    [Top]    


Cementáři už mají územní rozhodnutí

Š t r a m b e r k (dam) - Investor nové cementárny pod Kotoučem má územní rozhodnutí. Proti tomu se tentokrát nikdo v zákonné lhůtě neodvolal, a tak 20. srpna nabylo právní moci. K zahájení stavebních prací tak schází už jen stavební povolení. „To by nemělo být problém získat. Technické záležitosti, které se dříve řešily při jeho udělování, jsou totiž nově součástí integrovaného povolení,“ řekla mluvčí cementárenské společnosti Lasselsberger CZ Věra Breiová.

Právě integrované povolení je v současnosti překážkou v brzkém zahájení stavby. Zmiňované povolení bylo sice krajským úřadem již vydáno, ale Děti Země a Svaz výrobců cementu se proti němu odvolaly. V současné době celý spis stále ještě leží na stole krajských úředníků a podle slov mluvčí kraje probíhá doplnění spisového materiálu. Na ministerstvo životního prostředí, které o udělení či neudělení integrovaného povolení s konečnou platností rozhodne, bude věc předána v průběhu příštího týdne.

Podaří-li se stavbu zahájit ještě letos, není investor schopen s jistotou říci. „Předpokládáme, že všechny náležitosti by mohly být vyřízeny v nejlepším případě na konci října. Zda se ještě letos začne také stavět, bude mimo jiné záležet také na počasí,“ uzavřela mluvčí cementářů Věra Breiová.


    [Top]    


Před Vánocemi by mohla být otevřena poradna

K o p ř i v n i c e (ili) - V radě Krajského úřadu v Ostravě bylo 24. června schváleno vytvoření odloučeného pracoviště v Kopřivnici Pedagogicko-psychologické poradny v Novém Jičíně. „Usnadní se nejen dostupnost vyšetření, ale hlavně se zkrátí čekací doby, které jsou vzhledem k naší vytíženosti velké,“ vyzdvihl výhody odloučeného pracoviště ředitel Pedagogicko-psychologické poradny v Novém Jičíně Jiří Novák.

Odloučené pracoviště teď čeká na ministerstvu školství začlenění do jeho struktury a poté může dojít k jeho otevření. Své působiště by poradna měla mít v prostorách původní mateřské školy na ulici Obránců míru vedle poštovního úřadu. „V prostorách, které budeme sdílet spolu s MIS music, musí dojít ještě k drobným stavebním úpravám, ale pokud všechno půjde hladce, dojde k otevření poradny už před Vánocemi, protože i personální obsazení pracoviště je již zajištěno,“ dodal ředitel Novák s tím, že zřízení Pedagogicko-psychologické poradny v Kopřivnici se těší velkému zájmu a podpoře vedení města.


    [Top]    


Problémy s vydáváním občanských průkazů

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu technické závady ve Státní tiskárně cenin, s. p., byla dočasně zastavena výroba občanských průkazů se strojově čitelnými údaji. Z tohoto důvodu dojde ke zpoždění dodávek občanských průkazů, které byly odeslány do výroby od středy 6. srpna. U některých občanských průkazů pravděpodobně nebudou dodrženy zákonné lhůty pro jejich vydání. Obnovení výroby se předpokládá až 8. září. Občanům, kteří budou nutně potřebovat nový občanský průkaz, bude vystaven doklad, ale bez strojově čitelných údajů a navíc s omezenou platností do 31. prosince 2005.


    [Top]    


Mimořádně lze získat byt jen ze závažných důvodů

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice na začátku roku 2001 vlastnilo 2 944 bytů. V letech 2001 a 2002 bylo prodáno šest set čtyřicet jedna bytových jednotek, což znamená, že v současné době je ve vlastnictví města 2 303 bytů. Možnost získání obecního bytu se tak snížila a na odboru bytového hospodářství je evidováno šest set dvacet čtyři žadatelů o tyto byty.

V minulém volebním období projednávala rada města žádosti o mimořádné přidělení bytů dvakrát až třikrát ročně v závislosti na počtu žádostí. „V současné době se žádosti o mimořádné přidělení bytu projednávají na radě města průběžně. Je vyhověno jen malému počtu žadatelů, kteří prokáží opravdu krizovou situaci v rodině, a to buď sociální, nebo zdravotní. Vzhledem charakteru žádosti je pro radu města zásadní vyjádření odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Vyjádření odboru bytového hospodářství je spíše technického rázu, zda je evidována žádost, existence dluhu na nájemném, případně zjištění vlastnictví nebo nájem k jinému bytu,“ uvedl k mimořádnému přidělování bytů Igor Kocurek, vedoucí odboru bytového hospodářství.

Na otázku, jak dlouho se čeká na nájemní byt a kdy se může žadatel o tento byt ucházet, odpověděl Kocurek: „Na tuto otázku nelze jednoduše odpovědět. Byty se nabízejí nejdříve skupině žadatelů s dětmi s přihlédnutím k délce podané žádosti. Většinou se ale uvolňují byty 1+1, a tak mnoho žadatelů byt odmítne a čekají na uvolnění bytu 2+1. Proto se mohou i později podané žádosti dostat dříve k řešení. Rovněž k posunu v evidenci může dojít u žadatele, který byl ve skupině bez dítěte a doloží narození dítěte. Je-li žádost již dlouho evidovaná, je okamžitě k řešení.“

Letos 19. srpna rada města schválila nová ‘Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem’, která navazují na dřívější dokumenty vztahující se k této oblasti a doplňují je. „Stále zůstává prioritou uspokojit žadatele s dětmi, přičemž pro zaevidování žádosti zůstává podmínka tříletého trvalého pobytu na území města. Žadatel o byt je povinen každoročně svou žádost potvrdit a případně aktualizovat,“ sdělil Igor Kocurek.

Novým prvkem v přidělování bytů je možnost přistoupení k závazku. V případě, že uvolněný byt bude zatížen dluhem na nájemném a úhradách spojených s užíváním bytu po předchozím nájemci, bude tento byt nabízen za podmínky uzavření písemné dohody o přistoupení k závazku a před uzavřením nájemní smlouvy bude dluh v plné výši uhrazen, nebo bude uhrazena příslušná část v souladu se smlouvou. V případě shodných nejvyšších nabídek na úhradu dluhu proběhne druhé kolo výběru nájemce formou dražby bytu na schůzi rady města. Před uzavřením nájemní smlouvy bude zaplacena dohodnutá výše dluhu a jednostranně (ze strany nájemce) podepsaná smlouva o přistoupení k závazku. Na nejbližším zasedání zastupitelstva města bude tato smlouva projednána a v případě schválení podepsána ze strany města. V případě neschválení smlouvy bude příslušná částka vrácena nájemci.


    [Top]    


Stíny

Dne 25. srpna krátce před půlnocí spatřila hlídka městské policie při kontrole vlakového nádraží tři muže, kteří šli po kolejích a házeli kameny na budovu nádraží a objekty závodu Tatra. Při zjišťování totožnosti jeden z mužů uvedl nesprávné údaje a začal před hlídkou utíkat. Byl však strážníkem zadržen a předveden ke zjištění totožnosti na Policii ČR. Za přestupek proti majetku byla dotyčným uložena bloková pokuta na místě. Jednalo se o mladíky ve věku sedmnácti a devatenácti let z Kopřivnice.

Nádech kuriozity má případ ze dne 28. srpna, kdy v dopoledních hodinách oznámil telefonicky personál z prodejny Kaufland, že zachytili ženu při krádeži zboží. Hlídka městské policie na místě zjistila, že dotyčná si chtěla odnést neuvěřitelných jednadvacet láhví alkoholu zn. Magister. Jednalo se o čtyřicetiletou ženu z Ostravy. Její protiprávní jednání bude projednávat přestupková komise.


    [Top]    


Na třicet ocenění přivezli soutěžící z Hrabině

H r a b y n ě (ili) - Druhý ročník Sportovních her těžce zdravotně postižených v Hrabyni minulou středu provázelo slunečné počasí. Kopřivnická výprava Asociace zdravotně postižených čítající osmadvacet sportovců soutěžila v hodu granátem, kriketovým míčkem, šipkami, v kuželkách, ve střelbě ze vzduchovky, v jízdě a slalomu vozíků. Její vystoupení bylo více než úspěšné a reprezentativní.

Každé sportovní hry handicapovaných nejsou jenom o závodění, ale hlavně o setkávání přátel, které vyvrcholilo společenským posezením po slavnostním předání cen. Těch si kopřivničtí borci nakonec odvezli domů téměř ke třem desítkám.


    [Top]    


Rodiče nemají pochopení pro akci kantorů

K o p ř i v n i c e (ili) - Začátek školního roku připravil nejen žákům, ale i jejich rodičům nemalé překvapení. Ve většině případů kantoři dostáli svým vyhrůžkám a po neúspěšných jednáních s vládou o zvýšení platu sáhli 1. září k jednodenní stávce. Reakce žáků byly až na některé prvňáčky jednoznačně souhlasné, rodiče až tolik pochopení se stávkou učitelů neměli.

Veronika Ž. (6 let) - Těším se do školy. Na Vánoce jsem dostala aktovku, už mám koupené pouzdro, tužky, pastelky, desky na sešity ... a teď musím čekat.

Adam P. (12 let) - Škoda, že stávkují jenom jeden den. Alespoň o týden kdyby nám prodloužili prázdniny.

Eva L. (44 let, programátorka) - Už mám děti natolik velké, že mě stávka učitelů nijak nezasáhla. Ale jinak s nimi souhlasím. Zlobit se s tolika dětmi za tak málo peněz bych taky nechtěla.

Dušan B. (41 let, technik) - Když si spočítají průměr na hodiny, které odučí, tak jsou placeni nadprůměrně. A k tomu všechny prázdniny, o tom si může většina národa nechat zdát.

Roman P. (17 let, učeň) - Ve stávce je podporuji, ale nepřidal bych jim ani korunu.

Hedvika G. (27 let, mateřská dovolená) - Každý má právo vyjádřit svůj nesouhlas, tak proč ne stávka.

Helena B. (36 let, výpravčí) - Nemělo by se to nechat dojít až tak daleko. Navíc to odnesou zase jenom rodiče, kteří potřebují k dětem zajistit dozor.

Petr H. (16 let, středoškolák) - Se stávkou souhlasím, ale nechápu, že nejsou jednotní. Asi mají jedni dost a druzí málo nebo někteří jsou uvědomělejší.

Bohdan V. (53 let, prodejce) - Stávku jako takovou odsuzuji u každé profese.

Jitka V. (48 let, obchodní dealer) - Když jsou tak nespokojeni, tak ať jdou jinam. Vždyť nikoho nikde nedrží násilím.

Soňa P. (63 let, důchodkyně) - 1. září je takové posvátné datum. Neteř má dceru, která má jít do první třídy, a vím, že je z toho smutná.

Ctibor K. (55 let, ekonom) - Jsou to vysokoškolsky vzdělaní lidé a měli by podle toho být i finančně ohodnoceni. Ale nevěřím, že takového výsledku stávkou dosáhnou. To by museli být letečtí piloti, u kterých každá hodina stávky přináší milionové ztráty republice. To by něčeho dosáhli. Ale tak budou mít sami o to víc práce.


    [Top]    


Středoškolský komplex čeká na šéfa

K o p ř i v n i c e (dam) - Od pondělka fungují kopřivnické učiliště s průmyslovkou jako jediný celek. Na nového šéfa si však škola s krkolomným názvem Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Kopřivnice bude muset ještě nějaký čas počkat.

Přestože definitivní rozhodnutí o sloučení škol zastupitelé kraje učinili již devatenáctého června, dodnes ještě nebyl ani vyhlášen konkurz na nového ředitele. Kraj přitom hned po potvrzení spojení škol proklamoval, že zahájil kroky k výběru nového šéfa.

„Nejdříve musí rada stanovit konkurzní komisi, ta se pak sejde a konkurz vyhlásí,“ vysvětlila postup zástupkyně hejtmana pro školství Jaroslava Wenigerová. Kdy bude výběr nového ředitele odstartován a kdy by mohl být nový ředitel jmenován, však politička nebyla schopna říci přesně. „Systém výběru podle nové vyhlášky je poněkud zdlouhavý. Komise se musí sejít celkem třikrát, než ředitele vybere. Každopádně předpokládám, že do konce kalendářního roku bude mít škola nově vybraného ředitele,“ uvedla Wenigerová.

Do výběru nového šéfa dnes již jediné zdejší střední školy nepřímo promluví i místní radnice. Ta na žádost kraje nominovala do výběrové komise místostarostu Milana Bureše za jejího člena s hlasem poradním.

Než bude jmenován nový ředitel školy, bude v jejím čele stát s největší pravděpodobností Jaroslav Ponec. Ten nebude ani pověřován prozatímním řízením škol, neboť jako ředitel průmyslovky, která je nástupnickou organizací obou sloučených zařízení, pokračuje ve výkonu své původní funkce.


    [Top]    


Starosta Congletonu daroval městu vůz

Ojetý služební vůz congletonského starosty.
To byl oficiální dar, který Kopřivnici
přivezli hosté z Anglie. Netradiční
pozornost skončí v depozitáři muzea.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Bývalé služební vozidlo congletonského starosty, Ford Granada z roku 1986, tak takový neobvyklý dar s sebou v minulém týdnu přivezla do Kopřivnice delegace z anglického partnerského města Congleton.

Tento nezvyklý projev přízně zamotal zdejším radním hlavu, a dokonce se rozhodovali, zda vůbec dárek přijmou. Vozidlo, které najezdilo už bezmála dvě stě padesát tisíc kilometrů, se tak s největší pravděpodobností dostane do muzea. V hlavní expozici si ovšem prostor nenajde, neboť ta je orientována čistě na značku Tatra, po předváděcí jízdě pro starostu a vystavení před radnicí tak skončí v depozitáři.

Congletonští si v neobvyklých darech zřejmě libují, například do francouzského města Trappes, se kterým rovněž udržují přátelské vztahy, před několika lety přivezli typickou anglickou telefonní budku.


    [Top]    


Nejvíce dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu se stává ve středu

K o p ř i v n i c e (hod) - Jedenáct osob přišlo o život při 1 448 dopravních nehodách na území bývalého novojičínského okresu letos od ledna do července. Dalších devětatřicet osob utrpělo těžká zranění a dvě stě padesát čtyři zranění lehká. V celkovém počtu nehod je to o 197 dopravních nehod více než v roce 2002 a jedná se o šestnáctiprocentní nárůst. „Jako hlavní příčina dopravních nehod byl v 706 případech nesprávný způsob jízdy, v 381 případech došlo k dopravní nehodě z důvodu nepřiměřené rychlosti, kdy je tento nárůst oproti loňskému roku osmapadesátiprocentní. Na tomto nárůstu se však velkou měrou podílelo nepříznivé počasí v měsících únoru a dubnu. Z důvodu nedání přednosti v jízdě bylo způsobeno 130 dopravních nehod a nesprávným předjížděním dalších třicet sedm,“ rozvedla příčiny nehod Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie.

Ze statistik vyplývá, že k největšímu počtu dopravních nehod došlo ve středu, a to letos k dvě stě padesáti, vloni to byl pro změnu pátek. Je zarážející, že středa vede také jako den, kdy došlo k největšímu počtu dopravních nehod pod vlivem alkoholu. Na druhém místě je sobota a až na třetím pátek. „Samostatnou kapitolou jsou nehody, které byly způsobeny pod vlivem alkoholu. Policisté letos zaznamenali sto šest dopravních nehod, což je o čtrnáct případů méně, a došlo tak ke snížení o dvanáct procent,“ doplnila Šálková.

Ve sledovaném období došlo na silnicích I. třídy k 326 dopravním nehodám, což je o sedm více než vloni. Na silnicích II. třídy se stalo dvaasedmdesát nehod. Více nehod řešili policisté na silnicích III. třídy, a to sto jedna. „Neustálá pozornost je věnována silnici I/48, a to jak ze strany policistů, kteří provádějí dozor nad dodržováním pravidel silničního provozu, tak stavebními úpravami této komunikace nazývané ‘silnice smrti’, díky kterým došlo ke snížení obětí na životech při tragických dopravních nehodách, ke kterým zde docházelo v minulosti. I přes šestnáctiprocentní nárůst nehodovosti policisté zaznamenali pokles o 21 procent v těch nejzávažnějších následcích dopravních nehod, což je ztráta lidského života. O 19 % poklesly počty těžkých zranění. Mírný nárůst je zaznamenán u zranění lehkých, a ten činí 12 procent,“ uzavřela výčet dopravních nehod Šálková.


    [Top]    


MIC je uzavřen z důvodu rekonstrukce na čtrnáct dnů

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu rekonstrukce bude od středy 3. až do soboty 20. září uzavřeno Městské informační centrum v Kulturním domě v Kopřivnici. Po dobu rekonstrukce nebudou poskytovány služby, jako je prodej upomínkových předmětů, a zájemci o internet budou muset využívat počítačů v knihovně.

Pracovnice, které budou po tuto dobu mít azyl ve vestibulu kulturního domu, budou podávat pouze základní informace, a to od pondělí do pátku v době od osmi do šestnácti hodin. Pokud budete potřebovat nějaké informace, můžete využít e-mailové adresy: ic@kdk.cz. Pracovnice prosí o shovívavost, neboť počet počítačů bude velmi omezen.


    [Top]    


Historická vozidla se v sobotu představí jízdou zručnosti

K o p ř i v n i c e (ili) - Na třiaosmdesát vozů z Polska, Rakouska, Německa, Slovenska, Švýcarska včetně petěrburské posádky je přihlášeno na 34. ročník Mezinárodní veterán rallye Beskydy 2003.

Na sto čtyřicet kilometrů dlouhou trasu vyjedou účastníci rallye v sobotu v devět hodin z Horní Bečvy, která je tradičně základnou závodů automobilových veteránů. Trasa vede přes Bílou do Dobré, kde závodníci poobědvají. Na Žermanické přehradě bude pro účastníky nachystaná soutěžní otázka a přes Krmelín, Brušperk, Trnávko, Hájov se dostanou do Kopřivnice, kde před ředitelskou budovou bude jízda zručnosti. Většina účastníků navštíví Technické muzeum u příležitosti zahájení výstavy ke klubům Tatra. „Letos jsou starší vozy do roku výroby 1935 osvobozeny od startovného, abychom přílákali do rallye více starších veteránů,“ uvedla za pořádající Tatra Veteran Car Club Kopřivnice Alena Čípová.

„Za zesnulého Adolfa Veřmiřovského se předávání cen ujme jeho syn Jiří. Chceme, aby jméno Veřmiřovský, které je s činností klubu úzce spjato, zůstalo zachováno,“ dodala Čípová.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.