Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Delegace z partnerských měst jednaly o své další spolupráci

K o p ř i v n i c e (ili) - Posledním prázdninovým dnem skončila pětidenní návštěva oficiálních delegací partnerských měst v Kopřivnici. Zástupci francouzského Trappes, německého Zwönitzu, polského Myszkowa, italského Castiglione del Lago a anglického Congletonu měli nabitý program, neboť setkání se konalo nejen u příležitosti 55. výročí povýšení Kopřivnice na město, ale proběhl i mezinárodní turnaj fotbalové mládeže a II. ročník mezinárodních plaveckých závodů.

Delegace čtvrteční odpoledne věnovaly projednávání možností bližší spolupráce nejen s Kopřivnicí, ale i s ostatními partnerskými městy navzájem o možnostech vytvoření společného projektu. Během více než tříhodinového jednání předstoupili před delegace zástupci města, vedoucí odborů a představitelé neziskových organizací, kteří přednesli návrhy na možnou spolupráci. Ředitel Základní školy 17. listopadu Jiří Stoško chtěl touto cestou získat další dvě školy pro realizaci projektu Sokrates Comenius. „Tady se nabízí daleko zajímavější možnost v rámci spolupráce našich měst na zcela jiné úrovni,“ odůvodnil ředitel Stoško, proč preferuje spolupráci s partnerskými městy.

Delegacím byly tlumočeny návrhy na spolupráci s Asociací zdravotně postižených i v rovině městských sportovních areálů. Městská zastupitelka a pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová by ráda na velkých kulturních akcích přivítala vystoupení alternativních divadel, muzikantů či tanečních skupin ze zahraničí. Na tyto podněty nejvíce zareagovali zástupci francouzského města Trappes, protože nedávno vytvořili basketbalový tým vozíčkářů a v jejich kulturním středisku pracují tři taneční soubory zajímající se o klasický, moderní a africký tanec, z nichž posledně jmenovaný by jistě byl mimo soutěž zajímavým oživením taneční přehlídky.

Angličany nadchla myšlenka spolupráce mezi kopřivnickými a congletonskými cestovními kancelářemi, aby poznávání našich měst probíhalo i v lidovější rovině. Starosta Douglas Parker vyjádřil i možnost určité dotace takových poznávacích zájezdů. Myšlenka výměnných táborů pro děti a mládež stejně jako výměnné pracovní pobyty zaměstnanců různých odborů vyšla ze strany anglických partnerů.

O převzetí pomyslného štafetového kolíku v pořádání sportovních her 2004 se dobrovolně přihlásili polští delegáti. V červnu příštího roku v rámci oslav Dnů Myszkowa přivítají po Kopřivnici sportovce z partnerských měst.

Návrhů na rozvoj spolupráce mezi partnerskými městy padlo mnoho, všichni si však byli vědomi skutečnosti, že každý návrh je nutno schválit v rámci vlastních zastupitelstev a v radách města, a získat tak potřebnou finanční podporu. Pokud však budou účastníci tlumočit své návrhy doma se stejným nadšením, s jakým o nich diskutovali, můžeme se těšit na další rozvoj spolupráce mezi partnerskými městy Kopřivnice.


    [Top]    


V Kopřivnici stávkovala většina učitelů

Na církevní Základní škole sv. Zdislavy
bylo živo už prvního září, většina
dalších škol však ožila až o den později.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Drtivá většina kopřivnických dětí si letos o den prodloužila prázdniny, až na několik výjimek všechny místní základní i mateřské školy prvního září stávkovaly.

„U nás zůstal pouze stávkový výbor, který byl připraven vysvětlovat naše stanovisko případným volajícím, a jedna uklízečka, která se ke stávce nepřipojila,“ vylíčil situaci na své škole ředitel ZŠ dr. Milady Horákové Lumír Pospěch. Ten jako jeden z mála ředitelů v pondělí do práce nedorazil, šéfové většiny ostatních škol byli ve svých kancelářích zpravidla k zastižení. „Stávku a její cíle plně podporuji, v pozici ředitele je to ale složitější, jsem totiž v jistém směru zároveň zaměstnancem a zaměstnavatelem, taky proto jsem ve škole,“ řekl Jan Mužík ze ZŠ Emila Zátopka a podobně reagovali i jeho kolegové z dalších škol. Učitelé na školách byli v podstatě jednotní a pondělní stávku podporovali, správní pracovníci a někde i lidé z dalších profesí už tak jednotní nebyli.

Například na místním učilišti stávkovali všichni kantoři i mistři, provozní pracovníci ale byli v práci. Na ZŠ 17. listopadu zase kromě sekretariátu běžela i kuchyň. „Naše kuchyně vaří pro dům s pečovatelskou službou a nechtěli jsme jim stávkou komplikovat situaci,“ vysvětlil tamní ředitel Jiří Stoško.

Naopak zcela normálně proběhl začátek školního roku 2003 - 2004 na obou malotřídních školách. Tam první školní den dětem a učitelům zpestřila také návštěva kopřivnických místostarostů. Také základní umělecká škola nepřipravila svým posluchačům nic mimořádného a o půl třetí odpoledne slavnostně zahájila školní rok. Nestávkovalo se rovněž na ZŠ sv. Zdislavy, jejíž žáci po slavnostním zahájení oslavili začátek školního roku na mši. V podivné schizofrenní pozici se prvního září ocitla také zdejší střední škola. Právě v tento den se totiž sloučila se sousedním učilištěm, a tak zatímco průmyslovka zahájila školní rok v klasickém termínu, učni zasedli do lavic až o den později. Projevy nevole od rodičů nezaznamenali ředitelé základních škol ani na mateřských školách, žádné stěžovatele nezaregistrovala ani radnice. „To, zda budou stávkovat nebo ne, bylo zcela v kompetenci jednotlivých škol. Já jako bývalý učitel a člověk, který zná situaci ve školství, jejich postoj chápu,“ řekl místostarosta Milan Bureš.

Hodinovou výstražnou stávku v pondělí v osm ráno zahájili také zaměstnanci finančního úřadu. Ti upozornili na požadavek zachování současné padesátiprocentní výše třináctých a čtrnáctých platů.


    [Top]    


Muzeu pomohlo zdražení a větší zájem turistů

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve srovnání se začátkem roku, kdy se místní Technické muzeum potácelo nad propastí a hrozil mu totální finanční kolaps, je nyní situace v tomto turistickém lákadle daleko příznivější. Do konce letošního roku muzeum s prostředky, které má, vystačí a již nyní začíná jednat o financování provozu v příštím roce. „Budeme usilovat o vložení dotace pro naše muzeum do krajského rozpočtu. Jednání v podobném duchu povedu také s radnicí. Kraj totiž mimo jiné podmiňuje podporu turistických atraktivit také zájmem a podporou ze strany města,“ řekla ředitelka Regionálního muzea Kopřivnice Lenka Hodslavská.

Muzeum je na tom dnes poměrně dobře také díky vydařené sezoně. V období od května do posledního srpnového týdne prošlo expozicí 53 248 lidí, což je přibližně o pět tisíc více než ve stejném období minulého roku. „Je to velmi slušný nárůst návštěvnosti. Právě tento trend společně s květnovým dvacetiprocentním zdražením vstupného nám taky ekonomicky pomohl,“ tvrdí Hodslavská. Muzeum Fojtství se drží zhruba na stejné úrovni návštěvnosti jako v minulých letech. Na rozhazování ale v muzeu rozhodně není. V rámci úsporných opatření odešli celkem tři zaměstnanci. V muzeu se nekonají akce vyžadující větší finanční nároky, jakými jsou například nákladnější výstavy. Útlum prožívá také renovační činnost. Zatímco v minulosti vyjelo každoročně z restaurátorské dílny jedno auto nebo alespoň rekonstruovaný podvozek, dnes na tyto věci jednoduše není. Provádějí se jen opravdu drobné renovační práce, a to většinou na vozech v hlavní expozici, které jsou poničeny návštěvníky.

Technické muzeum, které je po opavském Zemském muzeu nejnavštěvovanější v kraji, se podle slov své ředitelky momentálně snaží oprostit zcela od financování z Tatry, které dříve tvořilo šedesát procent veškerých příjmů muzea. Starý, bezmála dvoumilionový dluh automobilky vůči muzeu sice stále trvá, ale nové zadlužování už nehrozí.

„Po vyhlášení kritické situace v Tatře jsme se dohodli na úpravě smluv. Výsledek těchto změn je stav, kdy Tatra sice muzeu neplatí za údržbu sbírek ani propagaci, ale muzeum zase naopak nemusí hradit pronájem sbírkových předmětů. Zápočtový systém vylučuje dluhy na obou stranách,“ vysvětlila šéfka muzea.


    [Top]    


Lidé z radnice si prohlédli sídlo a výrobní haly Brose

K o p ř i v n i c e (hod) - Od jarních měsíců probíhají jednání vedení města se zástupci firmy Brose vyrábějící komponenty do automobilů, která má zájem koupit pozemky v Podnikatelském parku ve Vlčovicích za účelem výstavby závodu. Firma Brose byla založena v roce 1921 a v současné době má závody asi v sedmnácti zemích světa - v Evropě, Asii, Americe, ale i v Africe.

„Jedná se o prosperující firmu, která výstavbu závodu u nás bude hradit ze svých prostředků. V Kopřivnici by se měly vyrábět zámky do vozidel a polohovací zařízení sedadel. Součástí závodu bude i lakovna a záměrem je vybudování lisovny,“ představil firmu místostarosta Vladislav Kryške a dodal, že „v současnosti je před schválením v zastupitelstvu smlouva o prodeji pozemků o rozloze zhruba 11,7 hektarů.“

V průběhu jednání padlo rozhodnutí z vedení firmy Brose o návštěvě představitelů města a některých vedoucích odborů, aby se osobně přesvědčili, jaká technologická zařízení firma používá, jak se stará o své zaměstnance atd.

„Ve čtvrtek 21. srpna letělo ve firemním letadle na návštěvu do německého Coburgu šest lidí z Kopřivnice v doprovodu ředitele závodu z Rožnova p. R. Petra Hermana. V sídle firmy nás přivítal finanční ředitel Klaus Carsten Schmelzen a poté se nás ujal Michael Daniel, jenž je zodpovědný za uvedení projektu výstavby závodu v Kopřivnici do života. Byli jsme seznámeni s historií firmy a poté jsme zhlédli i výrobu. Závod na nás udělal velký dojem, protože je velice citlivě včleněn do samotného města. Nikde neuvidíte žádný plot oddělující tento závod, prostě jdete po ulici a najednou zjistíte, že jste v závodě. Všude vládne naprostá čistota, pořádek, klid. Je vidět, že firma se o své zaměstnance stará, což se odrazí na výsledku hospodaření. Firma používá moderní technologie a zařízení. Denně projede branami závodu padesát kamionů naložených hotovými výrobky,“ doplnil Kryške.

Právě do Kopřivnice by se měla přestěhovat filiálka Brose z Rožnova, která v současnosti obývá nevyhovující areál bývalé Tesly. „Firma, aby zachovala kontinuitu výroby, bude muset značnou část zaměstnanců dovážet z Rožnova. Brose bude nabírat lidi z Kopřivnicka, aby se zaškolili,“ dodal místostarosta.

Jestliže zastupitelstvo schválí prodej pozemků, se stavebními pracemi by se podle sdělení místostarosty mělo začít od listopadu a na podzim příštího roku se počítá se zahájením výroby. Závod v Kopřivnici by měl zaměstnávat kolem sedmi set pracovníků. „Kopřivnický závod je koncipován tak, že by firma zde chtěla setrvat a vytvořit jakousi bránu pro další rozšiřování na východ. Celková investice na výstavbu závodu se pohybuje okolo třiadvaceti milionů eur. Vedení firmy Brose má zájem na spolupráci s firmami sídlícími v průmyslovém parku,“ uzavřel Kryške.


    [Top]    


Výročí se slavilo také sportem

Kopřivničtí fotbaloví žáci triumfovali
v turnaji uspořádaném v rámci
místních sportovních her.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jfk) - Především fotbal a plavání byly náplní sportovních her, které se za účasti pěti partnerských měst konaly u příležitosti 55. výročí povýšení Kopřivnice na město. Jejich slavnostní zahájení proběhlo ve čtvrtek 28. srpna na letním stadioně a po třech dnech plných jak sportovního, tak kulturního programu byly v sobotu večer neméně slavnostně zakončeny před kulturním domem.

Kopřivnici návštěvou poctili oficiální delegace a sportovci z polského Myszkowa, anglického Congletonu, německého Zwönitzu, italského Castiglione del Lago a francouzského Trappes.

Do žákovského fotbalového turnaje, který měl zajímavé vyvrcholení, se zapojily čtyři týmy. Jeho vítězem se stala domácí Kopřivnice před francouzským Trappes. Třetí skončili Italové, na Poláky zbylo čtvrté místo. Nesli to poněkud těžce. V zápase o třetí místo s Italy prohrávali 2:1, přičemž dvě minuty před koncem zápasu jeden z polských hráčů bezdůvodně napadl italského. Došlo k hromadné rvačce, ve které figurovaly pěstní souboje i láhve s pitím. Klid byl zjednán po pěti minutách a utkání bylo předčasně ukončeno. Výsledek 2:1 ve prospěch Itálie byl započítán.

To druhý ročník plaveckých závodů „Kopřivnice 2003“ se nesl v daleko přátelštějším duchu. Příležitost zazávodit dostali především plavci s výkonností, která zatím není špičková, navíc byl tolerován i fakt, že Italové dovezli starší plavce, než bylo plánováno. Pohár pro nejlepší tým získala Kopřivnice, další poháry získali nejmladší účastníci všech čtyř zúčastněných družstev. Pozitivem je určitě fakt, že nejlepší z cizinců by se měli objevit na únorové Velké ceně města Kopřivnice. Jak plavcům, tak fotbalistům se dostalo ocenění při slavnostním zakončení her před kulturním domem, což byl pro mladé talenty určitě jeden z největších zážitků.

Součástí oslav byl i plavecký maraton pro veřejnost. Vzdálenost odpovídající maratonu se hrstce nadšenců (30 lidí) sice podařilo překonat, kýžených symbolických 55 km však ne.


    [Top]    


Štefan Groš zdolal letos Everest v novém traťovém rekordu 14:40

Vynikající Štefan Groš opět
vylepšil rekord „Everestu“.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Přes tři desítky nadšenců si přišlo změřit své síly na Červený kámen, aby se v 9. ročníku Everest 2003 pokusili dosáhnout výškového převýšení

8 848 metrů. Sportovně recesistická akce, která se dostala do povědomí široké veřejnosti skvělou organizací i poutavým doprovodným programem, přilákala spoustu návštěvníků. Ti měli možnost výstup na vrchol Červeného kamene, což od chaty znamená výškové převýšení dvě stě padesát dva metrů, si vyzkoušet osobně. Za každý pořadateli potvrzený výstup byl vhozen kupon se jménem do krabice a několikrát proběhlo slosování o ceny.

Během dne se na sjezdovce vystřídala spousta návštěvníků - děti absolvovaly Pohádkový Everest, jako cíl pochodu Lašskem - Valašskem si chatu vybrali kopřivničtí turisté, jiné přilákala country kapela, kterou ve večerních hodinách vystřídala cimbálovka. Ti všichni dokázali účastníkům akce vytvořit skvělou atmosféru, za kterou při předávání cen poděkoval pětinásobný vítěz Everestu Štefan Groš z Frenštátu pod Radhoštěm. Tomu se letos opět podařilo překonat svůj rekord o sedmnáct minut.

Jako nespravedlivost považuji při této akci nedocenění sólolezců, kteří se neumístí na prvních třech místech. Každý z nich bez ohledu na výsledek si za svůj devětatřicetinásobný výstup zaslouží neskonalý obdiv, který by se dal vyjádřit alespoň diplomem nebo účastnickým listem. Obdivuhodný Petr Bobko, kterého k akci vyhecovala sázka o bečku piva s téměř o dvacet let mladším kamarádem, skončil na čtvrtém místě. Na rozdíl od svého kolegy, který po čtrnáctém výstupu vzdal, Petr došel, přestože polovinu sestupů absolvoval pozpátku.

’Inventář akce’ Jarek Novotný, který má na krku nejen pátý křížek, ale i šesté zdolání Everestu. Šestým pokořitelem byl Jan Segeťa. Za všemi těmi úspěchy se však skrývají zcela opomíjené realizační týmy, tvořené manželkami, maminkami a dalšími přáteli, bez jejichž podpory by spousta výkonů nebyla dosažena.

Na Everestu 2003 startovalo třiatřicet účastníků ve třech skupinách - sólolezci, duolezci a skupiny (maximálně po šesti). Sólolezci: 1. Štefan Groš 14:40 hod., 2. Vincent Šimko 18:43, 3. Josef Zátopek 19:32; duolezci: 1. Mutina, Kelnar 19:50, 2. Hoffmann, Hoffmannová 24:14; skupiny: 1. X-team 11:36, 2. Bobulky 11:43, 3. A-team 13:28.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.