Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Prázdninám odzvoní Holki a Marcel Woodman

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve velkém stylu se letos Kopřivnice bude loučit s letním volnem. Kromě řady sportovních akcí, které startují již ve čtvrtek, dojde v sobotu odpoledne také na kulturně recesní program příznačně nazvaný Odzvonění prázdninám. Vstupenkou na celou show, která se odehraje před kulturním domem, bude pro každého účastníka budík nařízený na 18:30. Nezvyklou rekvizitu budou pořadatelé po účastnících vyžadovat proto, že v rámci programu dojde k druhému pokusu o překonání rekordu v počtu současně zvonících budíků na jednom místě.

Budíky se rozdrnčí až o půl sedmé a loučení s prázdninami začíná už v pět odpoledne. Ze všeho nejdřív budou připraveny soutěže v režii domu dětí, současně bude možné pod taktovkou střeleckého oddílu vyzkoušet střelbu ze vzduchovky na terč a nebo zhlédnout ukázku bojového umění Aikido.

V osmnáct hodin začne koncert pop-dance kapely Holki. Původně dívčí pěvecké kvarteto se v Kopřivnici a okolí poprvé představí jako trojice. Skupinu opustila Nikola, která má ambice vydat se na sólovou dráhu. Na zbylých členkách Kláře, Katce a Radaně tak bude, aby publiku zahrály písničky nejen ze čtyř již vydaných desek, ale taky novinky z pátého alba ‘Ať to neskončí’, jehož vydání je naplánováno na konec září. Koncertování Holki přeruší o půl sedmé, kdy pomohou Odzvonit prázdninám. Stejně jako loňskému neúspěšnému pokusu budou i tomu letošnímu přihlížet zapisovatelé z pelhřimovské agentury Dobrý den. „Pro překonání platného rekordu ustanoveného v Chomutově potřebujeme více než 520 budíků a doufám, že tentokrát se to už podaří. Je ale potřeba počítat s tím, že budík na hodinkách či v mobilním telefonu se nepočítá,“ připomněla Dagmar Rysová z kulturního domu.

Okolo sedmé hodiny bude program pokračovat vyhlašováním výsledků zmiňovaných sportovních turnajů, jež bude dvakrát přerušeno tanečním vystoupením. Konkrétně se předvede zdejší hip-hopově laděná taneční skupina Efekt a Freak Dance ukáže breake dance.

Vyvrcholením večera pak bude koncertní show ostravského Rock&Roll Bandu Marcela Woodmana. Kapela, která se v showbusinessu pohybuje už třináct let, si za tu dobu vydobyla skvělé renomé. Jejich repertoár tvoří písně, které znáte v podání hvězd, jako jsou například Bill Haley, Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard a mnoho dalších. Originální anglické texty byly pro české publikum většinou přepsány do češtiny. Vůdčí osobností kapely je zpěvák Marcel Lesník alias ‘Woodman’. Právě on má velkou míru zásluhy na tom, že každé živé vystoupení kapely se mění v energií překypující a rozpustilou rock&rollovou seanci. Koncert, který začne zhruba v osm večer, efektně zakončí ohňostroj a pak bude ještě až do půlnoci zábava pokračovat diskotékou pod širým nebem.


    [Top]    


Italští pěvci předvedli především brilantní sóla

Sbor Schola cantorum koncertoval
v kopřivnickém kostele
a na štramberském náměstí.
Obě vystoupení sklidila velký úspěch.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Výlety po okolí a dva úspěšné koncerty, takový byl program návštěvy pěvců z italského partnerského města Castiglione del Lago v Kopřivnici. Sbor Schola cantorum tak oplatil dva roky starou návštěvu místnímu Pěveckému sdružení Kopřivnice. Oficiální část navštěvy zahájili Italové páteční návštěvou radnice. V tentýž den stihli ale také projít Technické muzeum a podívat se na Hukvaldech, kde si mohli vyzkoušet zpívání v amfiteátru. „Večer pak byli spolu s námi hosty závěrečného koncertu třináctého ročníku Bělotínského týdne zpěvu,“ prozradila Eva Veřmiřovská z PSK. Samozřejmostí každého uměleckého zájezdu je vystupování. Na to došlo v sobotu večer v kopřivnickém kostele. Ne příliš početný sbor čítající asi jen pětadvacet zpěváků předvedl bezmála dvouhodinový program složený z duchovní hudby či operního repertoáru. Vrcholným zážitkem byly především sólové výkony, v nichž si italští zpěváci nezadali s pověstí, která je ve světě předchází. Kratší koncert pod širým nebem absolvoval sbor v neděli dopoledne pod kašnou na štramberském náměstí, kde si pochvaloval výjimečnou akustiku tohoto místa.


    [Top]    


Bartolomějský rej se letos vydařil

Železný Zekon v rámci letošního
Bartolomějského večera udivoval
siláckými kousky. Do svého programu
navíc zapojoval i přihlížející.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Veselý a pestrý, tedy takový, jaký jej slibovali pořadatelé, byl letošní Bartolomějský večer. Program před kulturním domem letos přesně odpovídal pouťové náladě a byl zřejmě nejlepší v šestileté historii jeho pořádání.

Už kejklíř Roman Odstrčil, který celý program zahajoval a svými kousky měl diváky teprve lákat, vystupoval před zaplněným prostranstvím. Dav výrazně zhoustnul ještě o pár minut později, kdy přišel na řadu Železný Zekon. Populární silák Zdeněk Knedla se sice ještě před vystoupením přiznal, že během dovolené v Chorvatsku ztratil deset kilo ze své obvyklé váhy 120 kilogramů, na jeho kouscích to ale rozhodně znát nebylo. Zekon ohýbal železné tyče, trhal telefonní seznamy a řetězy, nechal si na hlavě štípat dříví a přes prsa přejet auto. Kromě obdivuhodných výkonů taky sršel vtipem a do svého programu zapojoval publikum. „Vždycky jsem byl komediant, už ve škole se to na mě projevovalo. Navíc to šaškování máme v rodině,“ přiznal se Knedla.

Českobudějovické Divadlo Kvelb mělo po silákovi dost těžkou pozici. Jejich Chodníkovej špektákl, který byl vlastně výtvarně zajímavou vycházkou na chůdách, si mnoho diváků nenašel, ale z pouťové atmosféry rozhodně nevypadl. Naopak velmi spokojen byl autor scénáře celého večera Jiří Cachnín s reakcí Kopřivničanů na koncert kapely Docuku. „Tady se nám asi opravdu podařilo trefit se do noty velké části lidí,“ poznamenal s úsměvem. Skupina pracující s variacemi folkloru a populární worldmusic během hodinového vystoupení dokázala, že ne nadarmo se o ní začíná mluvit jako o valašském Čechomoru. O předěl mezi koncerty Docuku a uzavírajícího Chorchestru se postarala plamenná show dua In Flamenus. Poslední Chorchestr se předvedl s novou zpěvačkou a také s pozměněnými aranžemi.


    [Top]    


Kino nabídne například thriller Identita

K o p ř i v n i c e (dam) - Například s romantickou komedií Krásná pokojská je možné v kině Puls strávit některou z posledních hodin pomalu končících prázdnin. Hvězdou filmu, který je vlastně novodobou verzí pohádky O Popelce, je Jennifer Lopez. Ta si zahraje pokojskou jednoho luxusního hotelu na Manhattanu, jejímž vyvoleným se stane nadějný politik ztvárněný Ralphem Fiennesem. Přes obrovské rozdíly ve společenském postavení však vše podle očekávání končí happyendem.

Poněkud z jiného soudku je thriller Identita, který je na programu ode dneška až do soboty. Skupinka lidí se v něm rozhodne strávit deštivou noc v zapadlém motelu, ale jak se ukáže, toto rozhodnutí neznamená pohodu noci strávené v suché posteli, ale zoufalý boj o holý život.

Přelom srpna a září pak může filmovým fandům zpestřit potrhlý psychiatr Jacka Nicholsona v komedii Kurz sebeovládání. Jednatřicátého srpna vstupuje na plátno Pulsu také Sexuální rekonstrukce, která je příběhem o proměně tuctového studenta v atraktivního mladého muže.


    [Top]    


Na hradech bude o víkendu rušno

H u k v a l d y (dam) - Velmi rušno bude o posledním prázdninovém víkendu na hradech v okolí.

V sobotu 30. srpna večer opět ovládnou nedaleké Hukvaldy strašidla a nadpřirozené bytosti. První prohlídka hradu zpestřená rejem duchů začíná o půl osmé, na poslední bude možné vyrazit dvě minuty po dvaadvacáté hodině. Kromě pevných nervů a bot doporučují organizátoři akce vzít s sebou také svítilny.

Mnoho k vidění toho bude v sobotu i v neděli také na Starém Jičíně. Vždy od desíti do sedmnácti hodin budou na hradě vystupovat šermířské skupiny Allegros ze Štramberka a jeho spřátelený Markus-M Přerov. V programu nazvaném Pohádkový hrad své místo najde také dobová hudební skupina Margareth rovněž z Přerova a další hosté.


    [Top]    


Hvězdou předplatného bude kytarista Rak a Wihanovo kvarteto

K o p ř i v n i c e (dam) - Sedmkrát se v nastávající v pořadí již šestatřicetileté předplatitelské sezoně sejdou milovníci klasiky na koncertech Kruhu přátel hudby. Ani letošní ročník nebude výjimkou v komorním ladění dramaturgie, která je dána pochopitelně i poměrně malým zájmem posluchačů. „Byli bychom velmi rádi, kdyby například frekventanti hudebních škol koncerty v hojnější míře navštěvovali. Zatím se nám to ale bohužel nedaří,“ povzdechl si autor letošní podoby předplatného Jiří Cachnín.

První setkání s klasikou posluchačům na začátku října zprostředkují klavíristka Eliška Novotná a klarinetista Igor Františák. Oba tito interpreti mají na svém kontě řadu prestižních ocenění z tuzemských i zahraničních soutěží. Oba jsou absolventy Ostravské konzervatoře a oba v současnosti kromě koncertní činnosti také vyučují na Institutu pro umělecká studia Ostravské univerzity. Jejich společné vystoupení v Kopřivnici není nijak výjimečné. Eliška Novotná je vyhledávanou komorní partnerkou a navíc jak Novotná, tak i Františák jsou členy souboru Ensemble Moravia a několika dalších muzikantských seskupení. Vzájemná spolupráce je pro ně proto velmi snadná.

Listopad přinese do jinak čistě hudebního předplatného prvek dramatického umění. Místo koncertu čeká na posluchače komponovaný pořad nazvaný přiléhavě Setkání - Stretnutie. Na pódiu budou své umění prezentovat houslista Bohumil Smejkal, klavírista Vladimír Hollý a herec Ladislav Chudík. „Bude to večer poezie, vyprávění a hudby. Mezi jednotlivými hudebními čísly nebo za hudebního doprovodu bude pan Chudík recitovat nejen naši a evropskou poezii, ale také verše z Persie a Číny,“ prozradil Cachnín. Iniciátorem pořadu je Bohumil Stejskal, který se ke klasické hudbě dostal po dlouholetém působení ve folkloru. V současné době tento brilantní houslista působí jako pedagog brněnské JAMU a je také děkanem její Hudební fakulty. Na brněnské akademii vyučuje také Hollý. Představovat Ladislava Chudíka, představitele stovek divadelních a filmových rolí, je asi zbytečné. Méně známé je ale jeho působení v pozici recitátora. Čtení poezie se Chudík údajně věnuje s velkým zalíbením a k jeho nejoblíbenějším autorům patří například Jaroslav Seifert.

Třetí, prosincový koncert se uskuteční tradičně v atmosféře očekávání Vánoc. Tomuto svátku bude podřízen nejen program, ale také umístění produkce do chrámu sv. Bartoloměje. Z kůru budou znít varhany Tomáše Thona, trubka Kopřivničana Pavla Hromádky a hoboj Dušana Foltýna. Thon a Foltýn jsou absolventy AMU, Hromádka vystudoval brněnskou Akademii múzických umění. Všichni tři spolupracují s významnými orchestry a mají za sebou nesčetná vystoupení u nás i za hranicemi. S výjimkou trumpetisty působí tito muzikanti rovněž jako pedagogové.

Leden nechá posluchače klasické muziky opět po roce nahlédnout do Prémiové listiny mladých talentů. Tentokrát padla volba na fagotistu Tomáše Františe a klavíristu Martina Filu. Františ již za dob studií působil ve Státní filharmonii Brno a o něco později se stal členem Pražské komorní filharmonie, kde působí dodnes. K mnoha soutěžním úspěchům tohoto interpreta patří to, že se stal vloni laureátem soutěže Pražského jara. Ve svém repertoáru se osmadvacetiletý fagotista soustředí na hudbu dvacátého století. V Čechách dokonce v premiéře uvedl díla několika svých oblíbených francouzských skladatelů. Martina Filu si někteří pozorní posluchači budou pamatovat z loňského ročníku předplatného, kdy jako korepetitor doprovázel na klavír chlapecký sbor Boni Pueri. Kromě toho se tento umělec věnuje také koncertování s velkými orchestry, komorní hře hned v několika souborech a sólovému vystupování.

Měsíc únor by se podle dramaturga měl stát vrcholem celého letošního předplatného. Do Kopřivnice totiž zavítá věhlasné Wihanovo kvarteto. Soubor disponuje nejen renomé naprosté tuzemské špičky, ale je vysoce ceněn na celém světě. Soubor vznikl v roce 1985 na pražské AMU a byl pojmenován po zakladateli Českého kvarteta Hanuši Wihanovi. Všichni členové souboru Leoš Čepický (1. housle), Jan Schulmeister (2. housle), Jiří Sigmund (viola) a Aleš Kapřík (violoncello) jsou navíc považováni i za vynikající sólisty, o čemž svědčí mnohá ocenění, jež získali. Cenami je ověnčeno také kvarteto. Mezi ty nejcennější patří první místo v londýnské soutěži smyčcových kvartet. V Británii je soubor obzvlášť ceněn, což dokazují nejen nahrávky pro tamní televizní a rozhlasové stanice, ale také to, že od roku 2000 je Wihanovo kvarteto rezidenčním kvartetem Univerzity v Cranfieldu.

Ovšem i březen nabídne hvězdu první velikosti. Po delší pauze se na zdejší pódium vrátí světový kytarový virtuos Štěpán Rak. Umělec, který proslul svou unikátní metodou pětiprsté hry pravé ruky a brilantní interpretací nejnáročnějších partů, vystoupí se sólovým recitálem, ve kterém nebudou chybět ani jeho autorské skladby. Štěpán Rak se svou kytarou procestoval snad celý svět a koncertoval i na velmi exotických místech. Jako první v historii byl jmenován profesorem kytary na pražské AMU, ale hru na tento nástroj vyučoval na celé řadě prestižních škol po celé zeměkouli. Autorské počiny Štěpána Raka jsou rovněž velmi neortodoxní. Napsal například celovečerní devítidílnou symfonii pro sólovou kytaru a je spoluautorem několika hudebně dramatických pořadů jako například Vivat Comenius, na kterém spolupracoval s Alfrédem Strejčkem.

Nejpočetnější sestava muzikantů navštíví Kruh přátel hudby až v samém závěru sezony v dubnu. Právě na tento měsíc je totiž plánován koncert ansámblu Brass 6. Tento soubor je relativně hodně mladý, vznikl teprve před třemi lety z nadšení šestice muzikantů hrající na žesťové nástroje. Sextet tvoří kvalitní hráči a i přes krátkou dobu existence má Brass obsáhlý repertoár. Na svých koncertech hrají hudbu klasických mistrů, moderní muziku, ale také jazzovou hudbu autorů, jako je George Gershwin či Leonard Bernstein.

Předplatitelské vstupenky jsou v prodeji již týden a cena na celou sezonu stoupla jen nepatrně na 430 korun, důchodci a mládež zaplatí dokonce jen 350 korun.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.