Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní zpřísnili postup vůči neplatičům nájemného

K o p ř i v n i c e (hod) - Na poslední schůzi rady města, jež se konala minulý týden v úterý 19. srpna, její členové jednali o povodňovém plánu. „V červenci byl zaslán povodňový plán na krajský úřad k potvrzení souladu s povodňovým plánem uceleného povodí Odry. Ještě v červenci přišlo písemné sdělení krajského úřadu, že námi zaslaná dokumentace bude posouzena až po vyjádření Povodí Odry, s. p., Ostrava, a po schválení souladu povodňového plánu uceleného povodí Odry s povodňovým plánem České republiky ministerstvem životního prostředí. Kopie zpracovaného povodňového plánu k dispozici na odboru životního prostředí. V případě, že tato vyjádření budou kladná, bude tento povodňový plán města Kopřivnice jako obce s rozšířenou působností schválen,“ sdělil k projednávanému bodu programu schůze místostarosta Milan Bureš. Povodňový plán zahrnuje také plány všech měst a obcí spadajících pod Kopřivnici.

Po projednání a schválení v radě města byla Dana Rösnerová, dosavadní zástupkyně ředitelky Základní školy - náměstí, pověřena řízením této školy s účinností od 6. září do doby jmenování ředitele na základě konkurzního řízení.

Rada schválila smlouvu mezi městem Kopřivnicí a Centrem pro komunitní práci Moravskoslezského kraje v Ostravě na zajištění aktivit pro zapojení veřejnosti do zpracování projektové dokumentace ‘Urbanistická, funkční a plošná regenerace sídliště Sever’. „Tato firma má zajistit, aby občané, kteří bydlí na sídlišti Sever, se na projektu co nejvíce podíleli. Pokud budeme totiž žádat o dotaci na realizaci projektu, tak hlavní podmínkou je, že do přípravy projektu vstupovala aktivně veřejnost. Centrum pro komunitní práci by mělo pomoci komunikaci mezi městem a občany tak, aby názory občanů byly rozhodující,“ dodal Bureš.

Radnice zpřísnila postup vůči lidem, kteří neplatí nájemné, a na soud podává návrhy na vyklizení bytů. „Jedná se o občany, kteří neakceptují pravomocná rozhodnutí soudu, dobrovolně byty nevyklidili, neuhradili náklady řízení, neplatí úhrady za užívání bytu a ani nespolupracují s odborem bytového hospodářství. Proto bylo ve třech případech přistoupeno k podání návrhu na vyklizení bytu na základě pravomocného rozsudku,“ uvedl Bureš.

„V souvislosti s tím, že od 1. července letošního roku se stává účinná nová smlouva na správu, údržbu a provoz bytového fondu, město nebude nadále využívat externích právních služeb na zajištění pohledávek v bytové oblasti a bude si tyto záležitosti řešit vlastními silami. Bude to na bedrech pracovníků odboru bytového hospodářství ve spolupráci se současným správcem bytového fondu a v případě nutnosti ještě ve spolupráci s právním oddělením,“ sdělil k dalšímu bodu programu schůze rady Bureš.


    [Top]    


Někteří zdejší učitelé budou stávkovat

K o p ř i v n i c e (dam) - Až z prohlášení vylepeného na vchodech většiny místních škol se rodiče zřejmě dozví, zda mají své ratolesti prvního září poslat do školy, nebo jestli se jim letní volno o jeden den natáhne. V době uzávěrky tohoto čísla totiž ředitelé valné části kopřivnických škol nebyli schopni s jistotou říci, zda se jejich podřízení k plánované stávce připojí nebo nikoliv.

„Máme první poradu a navíc až na zítřejší odpoledne je do Nového Jičína svoláno jednání ředitelů škol a předsedů základních odborových organizací,“ řekl 25. srpna, tedy přesně týden před dnem ’D’, Lumír Pospěch, ředitel ZŠ dr. Milady Horákové. Téměř jisté je snad jen to, že pedagogové na ZŠ náměstí se ke stávce připojí.

Jasné slovo nebyl týden před prvním zářím schopen říci ani předseda školských odborů na Novojičínsku Milan Bortel. „Nebudu spekulovat. Definitivní počty stávkujících škol budou známé asi až v pátek,“ prozradil pouze.

Právě pátek je také nejzazším termínem, kdy by na vchodech do škol mělo být vyvěšeno prohlášení o případné stávce.

Ne všichni školáci však ve volno mohou doufat. Malotřídky v Mniší a Lubině se prvního září normálně otevřou.

Do lavic zasednou také studenti průmyslové školy. „My tady nemáme ani odborovou organizaci, takže to ani jinak dost dobře nejde,“ komentoval stanovisko profesorského sboru ředitel školy Jaroslav Ponec.

O tom, jak bude vypadat situace na učilišti, které se právě prvního září s průmyslovkou spojí, prý nemá zpráv. Podle ředitele SOUS Antonína Šugárka taky v pondělí ještě nebylo o stávce jasno, na rozdíl od průmyslovky ji však nevyloučil, je to prý věc odborů.


    [Top]    


Radnice získala dotaci na vybudování cyklostezek

K o p ř i v n i c e (hod) - Od roku 2000, kdy kopřivnická radnice poprvé žádala o dotaci na projekt ‘Síť místních cykloturistických tras v Kopřivnici a okolí’, byla až letos úspěšná. Město v letošním roce získalo dotaci na tento projekt ve výši devět set třicet tisíc korun z ministerstva pro místní rozvoj. „Celý projekt je vyčíslen na 1 335 000 korun, takže město se bude podílet částkou čtyři sta pěti tisíci korunami,“ sdělil Ladislav Bordovský, pracovník odboru školství, kultury a sportu. Autorem projektu je Jan Gemela, s nímž budou pracovníci odboru školství, kultury a sportu v současné době trasy projíždět, aby mohl být projekt aktualizován. „Od roku 1997, kdy byl projekt zpracován, se mohlo mnohé změnit,” uvedl Bordovský. To vše musí stihnout do začátku září. „Poté bude město vybírat firmu na samotnou realizaci projektu, jednak na provedení značení tras a také na terénní úpravy, které budou tvořit podstatnou část nákladů. V původním projektu bylo vyčleněno na značení čtyřiapadesát tisíc, sedmašedesát tisíc na pořízení dokumentace a celý zbytek byl vyčleněn na terénní úpravy, například na úpravy erozně poškozených povrchů nebo na úpravu nevhodných povrchů pro cykloturistiku,” dodal Bordovský.

Trasy jsou rozděleny do tří částí - jednak jsou to tři kondiční okruhy, které jsou řádově několik kilometrů dlouhé, a výchozím bodem pro tyto okruhy je Janíkovo sedlo. Jedním z nich je okruh kolem Červeného kamene, další jsou kolem Holého vrchu a Pískovny. Dále je to cykloturistický okruh Kopřivnice - Závišice - Příbor - Kopřivnice. Poslední cykloturistická trasa vede z Hukvald přes Lubinu až do Příbora.

„Dotaci musí radnice profinancovat do konce letošního roku, jinak by ji musela vrátit,” uvedl Bordovský.

„Aby město mělo peníze na dofinancování cykloturistických tras, byla provedena rozpočtová změna. Při projednávání projektu cyklostezek na schůzi rady nebyly vysloveny žádné výhrady,” řekl k podpoře města místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Výročí povýšení na město oslaví Kopřivnice i sportem

K o p ř i v n i c e (jfk) - Sport jako symbol mládí a přátelství bude nedílnou součástí oslav 55. výročí povýšení Kopřivnice na město. Ve středu 27. srpna na sever Moravy zavítají zástupci pěti partnerských měst - německého Zwönitzu, anglického Congletonu, polského Myszkowa, francouzského Trappes a italského Castiglione del Lago, aby mimo jiné přijali účast na sportovních hrách města Kopřivnice. Ty už se jednou konaly, a to v roce 1998, kdy město slavilo kulaté výročí rovněž. V plánu je stejně jako tehdy fotbalový turnaj mládeže, navíc tentokrát ale i plavecké závody ‘Kopřivnice 2003’. Kromě toho třídenní program zahrnuje i plavecký maraton určený veřejnosti. K celkově uplavané vzdálenosti může libovolným počtem uplavaných metrů přispět prakticky kdokoliv. Součástí sportovního setkání bude i fotbalový zápas mezi Výběrem Kopřivnice a starou gardou Baníku Ostrava a bowlingový turnaj měst.


    [Top]    


Dobré ráno ČT vysílala v pátek živě z muzea

Kameraman i účinkující se připravují
na živý vstup do Dobrého rána
České televize.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Páteční ráno defilovaly před kamerami České televize a za hudebního doprovodu Dixi orchestru MIS music před Technickým muzeem historické automobily z Tatra Veteran Car Clubu.

Třicátá léta učarovala nejen tvůrcům seriálu Četnické humoresky, ale touto dobou se nechali inspirovat i autoři Dobrého rána s Českou televizí. Redaktor Petr Sirotek se štábem celé prázdniny navštěvuje česká a moravská města, aby v živých vstupech divákům přiblížil poetiku minulého století.

Ve dvou živých vstupech v 7.15 a 8.15 hodin představila Technické muzeum ředitelka Lenka Hodslavská a Martin Janík vystavené veterány.
 
 


    [Top]    


Boj o prodejní místa na pouti se prý rozhořel už týden předem

K o p ř i v n i c e - Letošní pouť nebyla oproti ostatním ničím výjimečná. Stánkaři si podle velitele kopřivnické městské policie Jana Müllera již týden dopředu označovali provázky místa, kde by chtěli postavit své stánky. Dalo by se říci, že to byla válka. „My jsme jim fáborky a šňůrky sundávali a stánkaři chodili a opět si svá místa označovali,“ dodal Müller.

V pátek odpoledne tak lidé procházející se po pěší zóně mohli na asfaltu vidět nápisy buď se jmény jako Slávek a šipky od jména směřující na obě strany s označením konce stánku, nebo s čísly. Později si někteří stánkaři označovali teritorium kovovými díly. Jak řekl Müller, našel se dokonce jeden, který pro stánkaře hlídal místo tak, že na jednu stranu dal bundu, na druhé místo si lehl a vedle sebe měl na posilněnou půllitr piva. Strážníci jej našli, jak si spokojeně usnul a vůbec mu nevadil ruch. Velitel městské policie nakonec povolil stavění stánků o hodinu dřív, tedy od třiadvacáté hodiny. Během soboty a neděle byly jen dva přestupky, kdy v sobotu jeden vietnamský prodejce nechtěl zaplatit za zabrané prodejní místo, a poté, kdy jej k tomu vyzvali strážníci, svůj stánek sbalil. V neděli zase jiný dokonce nezaplatil a ani svůj stánek nesbalil. „Oba dva stánkaři se budou zpovídat u přestupkové komise,“ sdělil Zdeněk Šostek, zástupce velitele.

V sobotu odpoledne už propuklo pouťové veselí naplno, u kolotočů bylo plno. U stánků naproti správní budově vystupovala kapela Chemix, při jejímž vystoupení si někteří i zatančili. Na můj dotaz, kdy se rozhodli, že by o pouti vystupovali, mi řekl Čestmír Chemij, že to byl nápad Milana Riedla. Živá hudba byla pro mnohé velmi zajímavá a byla k slyšení jak v sobotu, tak v neděli.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.