Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 29/2003
ze dne 28. srpna 2003

Zprávy z města a okolí

Stavbu cementárny zdržuje další odvolání ekologů

Do druhé dvacítky se 19. zářím přehoupne akce Den bez aut

Výšivky různých technik kralovaly v klubu důchodců

Nová pravidla pro hospodaření s byty

Novela vyhlášky možná povede k rušení části dětských pískovišť

Stíny

Kolem zahrádek se opět objevuje odpad

V jedenácti stovkách bytů se budou montovat termoventily

Linka důvěry skončila

Na podzim se rozběhne již druhý ročník Akademie třetího věku

Za kolotoče a stánky město získalo 130 tisíc

Rodiče letos zaplatí za své děti na umělecké škole nižší částku

Úprava přechodu pro chodce bude finančně náročnou akcí

Kraj usiluje o převod letiště

Mateřské školy většinou bojují s naplněností zařízení

Ve Štramberku se stěhovaly okrotice, lilie a kruštíky


    [Top]    


Stavbu cementárny zdržuje další odvolání ekologů

Š t r a m b e r k (dam) - Už dva roky se táhnou administrativní řízení předcházející stavbě nové cementárny ve Štramberku. Den, kdy svou práci začnou stavební stroje, je však stále v nedohlednu. Celý proces totiž pořád nedospěl ani k územnímu rozhodnutí. Nyní investor čeká na uplynutí další odvolací lhůty. Ekologická organizace Děti Země a Svaz výrobců cementu ČR nyní nesouhlasí s integrovaným povolením, jež v půlce minulého měsíce vydal Krajský úřad v Ostravě. „Je minimálně zarážející, že při ústním projednání věci, kterému byli přítomni jak Děti Země, tak zástupci Svazu výrobců cementu, všichni podepsali závěrečný protokol a neměli k němu výhrad,“ řekla mluvčí investora štramberské cementárny Lasselsberger CZ Věra Breiová. Podle jejích slov by tento krok sice neměl stavbu ohrozit, znamená však opět minimálně dvouměsíční zdržení.

Integrované povolení, které začaly české zákony vyžadovat teprve nedávno, má garantovat použití nejmodernějších dostupných technologií. U nově projektovaných staveb, jako je ta štramberská, musí být integrované povolení součástí žádosti o stavební povolení. Jak Děti Země, tak svaz cementářů kritizují údajné procesní vady a v rozporu se zákonem nepoužití nejmodernějších technologií na omezování nebezpečných oxidů dusíku.

Odborný spor o tom, zda bude ve Štramberku použita nejmodernější technologie, rozhodne až devátý odbor ministerstva životního prostředí v Ostravě. Zatímco ekologové a cementáři špičkovost zařízení zpochybňují, investor se brání. „Plánovaná cementárna ve Štramberku musí splňovat limit emisí oxidů dusíku 500 mg/m3, tedy méně než poloviční v porovnání se stávajícími cementárnami. Tuto hodnotu garantuje firma PSP Engineering Přerov, jejíž systém má být ve Štramberku aplikován,“ řekla Breiová.

Děti Země navíc mají také výhrady k odborné úrovni Agentury integrované prevence, která pro krajské úředníky zpracovala odborný posudek. Na jejího pracovníka podali ekologové stížnost, která by měla vyjasnit jeho odbornost a podíl na časovém zdržení celého řízení a do budoucna případně zavést nějaké kontrolní mechanismy ze strany agentury. Vedoucí Agentury integrované prevence Lenka Přibylová však pochybení svých spolupracovníků odmítá. „Je pravda, že šlo o vůbec první posudek k cementárně a nemáme od ministerstva metodiku jejího zpracovávání. Zpochybňování odborné úrovně posudku však odmítám,“ uvedla pouze.

Štramberská cementárna představující investici 2,3 miliardy korun má zaměstnat zhruba sto třicet lidí. Také z tohoto důvodu se průtahy okolo všech povolení nelíbí ani tamní radnici.


    [Top]    


Do druhé dvacítky se 19. zářím přehoupne akce Den bez aut

K o p ř i v n i c e (ili) - Už jedenáctý ročník celostátní soutěže Dne bez aut opět vyhlašuje organizace Děti Země, tentokrát na 19. září. K akci se může přihlásit jakákoliv organizace či město, když tento den či během týdne od pondělí 15. do neděle 21. září uspořádá jakoukoliv aktivitu na podporu veřejné dopravy, cyklistiky a chůze. Akci mohou podpořit i jednotliví občané, pokud se zaváží, že tento den ke své přepravě nepoužijí automobil. Loni výzvu ’Nechte auto doma!’ přes internetovou stránku www.detizeme.cz/denbezaut podpořilo přes tisíc dvě stě osob, včetně sto dvaceti devíti zastupitelů a pracovníků veřejné správy ve čtyřiceti městech.

„Očekáváme, že letošní ročník bude stejně úspěšný jako ten minulý,“ prohlásil každoroční koordinátor akce Miroslav Patrik z brněnských Dětí Země. Vloni se desátého ročníku Dne bez aut zúčastnily téměř tři stovky organizací ve třiasedmdesáti městech. V osmi městech byla tento den dokonce jízda v prostředcích městské hromadné dopravy zdarma.

Děti Země se obracejí na zájemce zejména z řad městských úřadů a nestátních a státních institucí, které mají zájem se aktivně podílet na organizování této akce, aby se s pořadatelskou organizací spojili přes e-mail dz.brno@ecn.cz či telefonem 545 210 393. Potřebné informace a propagační materiály zdarma poskytne také výše uvedená internetová stránka.


    [Top]    


Výšivky různých technik kralovaly v klubu důchodců

K o p ř i v n i c e (ili) - Pro své stálé obdivovatele, ale hlavně sobě pro radost, uspořádaly členky Městského klubu důchodců v Kopřivnici tradiční výstavu výšivek a ručních prací.

Po oba víkendové dny přicházeli návštěvníci, aby získali nové inspirace křížkových i plných výšivek, richellie i dalších zajímavých technik. Hodiny a hodiny trpělivé práce se skrývaly za každým vystavovaným dílkem. „Už si pouťovou oslavu bez této výstavy nedokážu představit. Konečně si oko trochu odpočine od všech těch laciných cetek a vidí kus pořádné ruční práce,“ vyznala se z obdivu jedna z návštěvnic výstavy.


    [Top]    


Nová pravidla pro hospodaření s byty

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 1. září letošního roku vstupují v platnost nová pravidla pro hospodaření s bytovým fondem ve městě Kopřivnici. Jejich novou podobu schválila na své schůzi rada města v úterý 19. srpna.

K významné změně došlo v úročení kauce na byt, která byla doposud úročena 2,5 procenty. Od září to bude jen půlprocentní sazbou. K úpravě došlo i proto, že úročení vkladů snižují i banky. Samotná kauce zůstává ve stejné výši podle velikosti bytu.

Další výrazná změna je v tom, že město bude nabízet byty, na kterých je dluh na nájemném a službách. „Byt bude nabízen za podmínky uzavření písemné dohody o přistoupení k závazku. Před uzavřením nájemní smlouvy bude dluh buď v plné výši uhrazen, nebo bude uhrazena příslušná část v souladu se smlouvou. Při obsazování těchto bytů bude použit následující postup: při uvolnění bytu zatíženého dluhem vyšším než dvacet tisíc korun zveřejní odbor bytového hospodářství na úřední desce, v Kopřivnických novinách a v kabelové televizi záměr města uzavřít smlouvy s takovým zájemcem, který se zaváže k úhradě celého dluhu, případně jeho části. Občan musí být starší osmnácti let s trvalým bydlištěm v Kopřivnici nebo místních částech, a to po dobu minimálně tří let. Nájemcem se stane zájemce, který nabídne nejvyšší úhradu dluhu formou přistoupení k závazku za předcházejícího nájemce. Cílem je, aby dluhy za nájemné a služby s ním spojené se co nejvíce snížily,“ rozebral novou možnost získání obecního bytu místostarosta Milan Bureš.

Malá změna je v otázce kritérií a podmínek pro uzavírání nájemních smluv. „Po obdržení písemné informace o právním a fyzickém uvolnění bytu od správce bytového fondu bude byt o velikosti 1+0, 1+1, 2+1 nabízen přednostně rodině minimálně s jedním dítětem s přihlédnutím k době, po kterou je vedena jejich žádost v evidenci. Pod pojmem rodina jsou chápáni manželé minimálně s jedním dítětem, dále druh a družka také minimálně s jedním dítětem nebo rodič s dítětem. Uvolněný byt 3+1 bude nabízen formou dražby tak jako v současnosti a ucházet o něj se mohou jen manželé s dvěma dětmi,“ dodal místostarosta Bureš.

Podle pravidel je také žadatel o byt povinen svou žádost každý rok potvrdit, a pokud došlo ke změně, ji do žádosti uvést.


    [Top]    


Novela vyhlášky možná povede k rušení části dětských pískovišť

K o p ř i v n i c e (dam) - Dětská pískoviště na každém druhém rohu, to může být za rok již minulostí.

Ministerstvo zdravotnictví totiž hodlá zpřísnit příslušné hygienické normy. „Tento předpis stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity venkovních hracích ploch. Tato vyhláška by s účinností od 1. října 2004 měla nahradit současnou vyhlášku č. 464/2000 Sb.,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme. Novelizovaná vyhláška by měla v praxi mimo jiné znamenat povinnost chránit pískoviště před znečištěním přikrýváním plachtami, jejich oplocováním a podobně. Režim údržby hřišť a způsob zajištění stanovených hygienických limitů provozovatelem bude přímo součástí provozního řádu.

Novela vyhlášky bude nyní procházet meziresortním připomínkovým řízením, kde se k ní budou moci vyjádřit nejen všechna ministerstva, ale i krajské úřady. Pokud by ale byla v život uvedena její současná podoba, znamenalo by to radikální řez do počtu pískovišť. Těch je nyní v Kopřivnici okolo sto deseti a například jejich přikrývání rozhodně není v silách správy sportovišť, která má jejich údržbu na starosti. Šéf této příspěvkové organizace města Milan Gilar je navíc k účinnosti takového opatření značně skeptický. „I kdybychom plachty nakoupili a začali pískoviště přikrývat, jsem si jist, že do druhého dne z pískoviště zmizí a nebo je někdo zničí,“ tvrdí Gilar.

I v současné době je stav pískovišť monitorován. Poslední rozbory kvality písku přitom dopadly velmi dobře. V případě zpřísnění vyhlášky je podle Gilara pravděpodobné, že by malá hřiště po městě zanikla a místo nich by bylo postaveno čtyři nebo pět velkých hřišť. „Ty bychom pak byli schopni neustále udržovat a hlídat. V současné době to ale možné není,“ uzavřel Gilar.


    [Top]    


Stíny

Dne 22. srpna v ranních hodinách přijala stálá služba telefonické oznámení, že u prodejny potravin na ulici Francouzské je již delší dobu uvázán pes. Byl převezen na služebnu městské policie. Během dopoledne se na služebnu dostavil majitel psa. Pro porušení vyhlášky města byla majiteli uložena bloková pokuta.

Dne 23. srpna ve 2.30 hod byl kamerovým systémem zachycen na štěrkovém parkovišti osobní automobil, který jezdil neustále dokola a v řízení se střídali dva řidiči. Hlídka městské policie, která se dostavila na místo, zjistila, že ani jeden z řidičů nemá u sebe doklad totožnosti ani doklady od vozidla. Proto byla na místo přivolána hlídka Policie ČR, která si celou záležitost převzala.

Dne 19. srpna byly policejním orgánem OO P ČR Kopřivnice řádu započaty úkony trestního řízení směřující k prověření a objasnění skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin výtržnictví, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že na místě veřejnosti přístupném v Lubině u splavu na řece Lubině opakovaně masturboval v přítomnosti dalších osob.

Trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí se dopustil 46letý muž z Kopřivnice tím, že nákladní automobil zn. Avia, který byl zapsaný v seznamu soudního vykonavatele, nepředal soudu a automobil nebyl v místě bydliště povinného. Tímto se nepodařilo uspokojit pohledávku oprávněného. Dne 19. 9. 2001 u výslechu před Okresním soudem Chomutov podezřelý muž uvedl, že vozidlo je již od konce roku 1999 rozebrané v kovošrotu a již neexistuje. Soudem v Chomutově však bylo zjištěno, že vozidlo je stále v provozu a je hlášeno na jméno podezřelého.


    [Top]    


Kolem zahrádek se opět objevuje odpad

Kolem zahrádkářských kolonií na Severu
se již opět začínají objevovat černé skládky
odpadu. Nejčastěji jsou k vidění
shnilá jablka, ale třeba i plast či stavební suť.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Každoročně přetřásaný problém odpadů ze zahrad opět vyplouvá na světlo. Na jedné straně nádherně upravené záhony lemované zeleným pažitem a přes cestu hromady plevele spolu se shnilými jablky. Taková je v současné době situace u dvou zahrádkářských lokalit, a to u sídliště Sever za kravínem a pod čističkou odpadních vod.

Zatímco první spadá do katastru Kopřivnice, druhá lokalita, ač obhospodařována Kopřivnickými, spadá katastrálně do území sousedního Příbora.

Obě nepovolené skládky mají na svědomí tamní zahrádkáři, protože ani jedna z přilehlých komunikací neslouží pro průjezd vozidel. Z toho důvodu neobstojí ani tvrzení, že se jedná o dovezený odpad.

„Obecně je těžké prokazovat takovýto přestupek, pokud není k dispozici očitý svědek,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí Monika Paličková. Přitom zákon o odpadech č. 187 z roku 2001 zvýšil horní hranici sazby až na tři sta tisíc korun, které lze uložit jak fyzické, tak právnické osobě. „Zároveň se osoba zakládající nepovolenou skládku dopouští porušení obecně závazné vyhlášky, za kterou se vystavuje další pokutě podle přestupkového zákona,“ uvedla k postihům Monika Paličková.

Odbor životního prostředí nechává každoročně nepovolené skládky zjara monitorovat Občanským sdružením Hájenka a ty nejvíce ohrožující životní prostředí pak stejná organizace likviduje.

„Letos se nepovolené skládky likvidovaly během pěti pracovních dní kolem všech lokalit na území Kopřivnice, kde se nacházejí garáže, a v Mniší u Svěceného potoka. Odpracovalo se celkem dvě stě tři hodin,“ shrnul letošní statistiku předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

Daňové poplatníky v letošním roce vyšla nesvědomitost jedinců na osmadvacet tisíc korun. Z nepovolených skládek se sebraly čtyři tuny směsného komunálního odpadu, sto třicet dva kilogramů pneumatik a 91,5 kilogramů nebezpečného odpadu.

„Samozřejmě, že se nezlikvidovaly všechny nepovolené skládky, na to není dostatek finančních prostředků, ale určitě byly odstraněny ty, které nejvíc zatěžovaly životní prostředí,“ dodal Kvita, který u černých skládek vidí určité zlepšení, které však není dáno jejich menší četností, ale pravidelným odstraňováním.


    [Top]    


V jedenácti stovkách bytů se budou montovat termoventily

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice, jež má ve svém vlastnictví 2 303 nájemních bytů, vyhlásilo výběrové řízení na montáž termoventilů a rozdělovačů topných nákladů včetně vyregulování pat bytových domů. „Obeslali jsme pět firem, z nichž všechny splnily zadávací podmínky. Nejvýhodnější z nich byla komisí doporučena radě města firma Techen, s. r. o., Ostrava, která nabídla cenu na termoventily včetně montáže za 943 korun na radiátor. Tato firma nabízí zhotovení regulací na patách domů za 752 433 korun a cenou za rozúčtování čtyřiačtyřicet korun na radiátor,“ sdělil k výběrovému řízení Igor Kocurek, vedoucí odboru bytového hospodářství. „Bylo schváleno uzavření dvou smluv, montáž a regulace termoventilů a smlouva na paty domů s tím, že smlouva na rozúčtování projde připomínkovým řízením se správcem bytového fondu Rekaz a bude předložena na následující radu města,“ dodal Kocurek.

Firma Techen, která namontuje v jednom tisíci sto dva bytech tři tisíce pět set ventilů, by se svou zakázkou, pokud se nevyskytnou nepředvídatelné okolnosti, měla být podle smlouvy hotova do 31. října. Vloni byla provedena montáž termoventilů v 944 bytech, takže město splní do konce roku povinnost osázení radiátorů podle zákona o hospodaření s energiemi.


    [Top]    


Linka důvěry skončila

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická Linka důvěry, která je již od poloviny března hluchá, takovou už zůstane. Před týdnem už ztichl i hlas, který volající odkazoval na jiná podobná zařízení.

Důvod ukončení činnosti je zřejmý - nedostatek financí. „Proběhla schůzka všech lidí, kteří by do toho mohli mluvit, a hledali jsme způsob, jak provoz linky financovat. Nakonec se ukázalo, že to nebude možné,“ řekla ředitelka Azylového domu Salus, kde linka sídlila. Kopřivnická Linka důvěry fungovala v provizoriu již od dokončení rekonstrukce domova Salus. Podle Magdaleny Holubové, která se v té době stala vedoucí linky, však byl systém, kdy na telefonu seděli výhradně dobrovolníci, dlouhodobě neudržitelný.

Peníze, které se Lince důvěry podařilo získat z projektu ministerstva sociálních věcí, a dotace Kopřivnické radnice nepokryly údajně ani polovinu celkového rozpočtu linky. Lidé, kteří anonymní pomoc po telefonu potřebují, se tak nyní musejí obrátit na jiné podobné linky. K dispozici je například ostravské číslo 596 618 908 nebo telefon 571 413 300 do Vsetína.


    [Top]    


Na podzim se rozběhne již druhý ročník Akademie třetího věku

K o p ř i v n i c e (ili) - Pro velký úspěch se na podzim v Kopřivnici rozběhne druhý běh vzdělávání seniorů pod názvem Akademie třetího věku. Studium je oproti minulému roku pouze jednoleté a je určeno lidem starším padesáti let. Výuka bude probíhat od října každou středu, a to ve speciální učebně na Základní škole 17. listopadu. Akademie třetího věku je realizována na seriózních odborných základech, přesto neposkytuje vysokoškolské vzdělání ani žádnou kvalifikaci.

„Témata pro letošní rok zůstávají stejná, protože zájem o ně překonal všechna naše očekávání. To bylo dáno nejen vhodně zvolenou tematikou, ale hlavně přitažlivým podáním obou lektorů,“ pochvaloval si správnou volbu ředitel příspěvkové organizace Kulturního domu Kopřivnice Vladan Jílek. Studium je rozděleno do dvou semestrů a délka jednoho je stanovena na čtyři měsíce. Výuka bude probíhat od října do května, a to dvě vyučovací hodiny každou druhou středu. „Jsem rád, že budoucí studenti dostali od ředitele Základní školy 17. listopadu Jiřího Stoška k dispozici skvělou učebnu,“ dodal Vladan Jílek.

Studium bude zahájeno tématem, které je pro Kopřivnici víc než typické - Světový automobilový průmysl jako jeden z prostředků podnikání, které zpracoval a seniorům přiblíží špičkový odborník Josef Svoboda. Téma Člověk ve zdraví a nemoci pak účastníkům Akademie třetího věku přiblíží doktor Tibor Vicsápi.

Zájemci o studium se již mohou přihlásit v Městském informačním centru v přízemí kulturního domu. Zápisné na jeden semestr činí sto padesát korun a počet zájemců je limitován třiceti místy ve třídě.


    [Top]    


Za kolotoče a stánky město získalo 130 tisíc

Stánkaři zaplatí na nájmech ploch ve městě
až sedmdesát tisíc korun. Letos o nejlepší
místa usilovali už týden předem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V rámci internetové kopřivnické konference zazněl dotaz, kolik inkasuje město za pronájem ploch za pouťové atrakce, neboť tazatel poukazuje na problémy parkování v době konání poutě, kdy kolotoče zabírají parkoviště u prodejny potravin Albert.

„Za pronájem plochy pro pouťové atrakce město získá osmdesát tisíc korun, další padesát až sedmdesát tisíc obdrží za pronájem ostatní ploch pro stánky. Když se zaplatí náklady na úklid a ‘výběrčího’ poplatků, pak město získá kolem sto třiceti tisíc korun,“ odpověděl Ivan Viskupič, vedoucí odboru majetkové správy kopřivnické radnice.
 
 
 
 


    [Top]    


Rodiče letos zaplatí za své děti na umělecké škole nižší částku

K o p ř i v n i c e (dam) - Poměrně výrazně se v letošním školním roce uleví peněženkám rodičů dětí navštěvujících ZUŠ Zdeňka Buriana. Zatímco doposud se roční školné pohybovalo mezi 2 200 až 2 600 korun, letos by měli rodiče zaplatit zhruba o tisíc korun méně. Přesnou výši školného stanoví na zářijové schůzi krajští radní.

Příjemná zpráva pro rodiče nevychází z rozhodnutí vedení školy, ale má celostátní působnost, ministerstvo školství totiž změnilo dosavadní způsob financování uměleckých škol. „Až doposud jsme ze školného kromě provozu školy a nákupu pomůcek a materiálu hradili také odvody za zaměstnance. Nyní bude sociální a zdravotní pojištění pracovníků hradit stát,“ vysvětlil ředitel zdejší státní ZUŠ Zdeněk Babinec.

Samotné školy z ministerského rozhodnutí nijak neprofitují, i když jejich asociace po změně systému volala. „Tento krok nebyl směřován vůči školám, ale vůči rodičům. To znamená, že o ušetřenou částku jsme povinni snížit školné,“ uvedl Babinec.

Podle jeho slov to pro mnohé rodiny bude znamenat úsporu značných částek, není totiž výjimečné, že jedna rodina má ve škole dvě nebo tři děti a některé navíc studují i dva obory současně. Definitivní výši školného škola zveřejní ihned poté, co obdrží rozhodnutí z kraje. V návrzích, které mají krajští radní na stolech, se hovoří o částkách mezi 850 a 870 korunami za pololetí. Výše platby se liší podle studovaného oboru.


    [Top]    


Úprava přechodu pro chodce bude finančně náročnou akcí

V září se ve Skotnici konečně dočkají úprav
na přechodě, který se vloni stal dějištěm
hrůzné nehody, při níž zahynula školačka.
Archivní foto: David Macháček

S k o t n i c e (ili) - Nechvalně proslulý úsek silnice I/58 ve Skotnici, na kterém došlo na konci minulého roku k tragické události, se ještě avizovaných úprav nedočkal. „Stavební úřad v těchto dnech připravuje vydání stavebního povolení poté, co obec doložila všechny potřebné doklady včetně dořešených majetkoprávních vztahů,“ uvedla k současné situaci starostka obce Anna Mužná.

Stavební úpravy přechodu pro chodce přes hlavní tah na Ostravu se navíc oproti původnímu předpokladu čtyři sta tisíc korun výrazně navýšil. „Když se k projektu vyslovily všechny dotčené organizace, vyžádal si původní návrh spoustu změn. Kromě předpokládaných úprav dopravního značení a nasvětlení přechodů, dojde na vybudování chodníků a dalších stavbou vyvolaných úprav, které ve studii nebyly zohledněny,“ posteskla si starostka, která konečnou výši stavebních úprav nechce z důvodu probíhajícího výběrového řízení na dodavatele veřejně prezentovat.

Dotaci padesáti procent z původní částky, tedy dvě stě tisíc korun, dostala obec z kraje, stejnou částkou pak na úpravy přispěje i Ředitelství silnic a dálnic. „Zbývající částku však musí obec se šesti sty čtyřiceti třemi obyvateli zaplatit z vlastních prostředků. „Přestože stále hledáme formy řešení, jak celou stavbu dofinancovat, práce na úpravě přechodu pro chodce se rozběhnou během měsíce září,“ dodala s optimismem starostka Mužná.


    [Top]    


Kraj usiluje o převod letiště

O s t r a v a (hod) - Na mimořádném zasedání zastupitelstva Moravskoslezského kraje minulý týden ve čtvrtek jeho členové jednohlasně rozhodli o předložení návrhu na vydání zákona o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Navrhují v něm převod státního majetku regionálních letišť v Ostravě, Brně a Karlových Varech ze správy s. p. Česká správa letišť do vlastnictví příslušných krajů. Předložením tohoto návrhu a jednáním v Parlamentu ČR pověřili hejtmana kraje Evžena Tošenovského, případně jeho náměstka Zdislava Wantulu. Termín převodu by měl být dohodnut k 1. lednu 2004.


    [Top]    


Mateřské školy většinou bojují s naplněností zařízení

M i k r o r e g i o n (ili) - Na začátek školního roku se připravují základní a mateřské školy našeho mikroregionu.

V Příboře jsou žákům k dispozici dvě základní školy, npr. Loma a Jičínská, která má navíc elokované pracoviště na ulici Dukelské. V letošním školním roce do lavic zasedne zhruba sto pět prvňáčků. Mimo tyto dvě školy je krajským úřadem řízena zvláštní škola. Pro předškolní děti je k dispozici sedmdesát míst v Mateřské škole Pionýrů a sto šestatřicet míst v Mateřské škole Kamarád s odloučeným pracovištěm na ulici Švermově.

Na Bařinách a na Záuličí ve Štramberku jsou dvě předškolní zařízení o kapacitě padesáti míst. Zatímco Bařiny mají místa volná, pro školku víc v centru byl schvalován pořadník, na základě kterého nebylo dvou žadatelům vyhověno. „V obou případech se jednalo o děti mladší tří let,“ upřesnila Eliška Hyklová, pracovnice městského úřadu.

V Petřvaldě, kde sídlí spádová základní škola pro okolní obce, letos očekávají dvanáct prvňáčků. Podle slov starosty obce Vojtěcha Myšky byly během srpna provedeny vchodové úpravy do mateřské školy.

V malotřídní škole v Trnávce, která slouží i pro obec Kateřinice, letos slavnostně přivítají sedm prvňáčků. Mateřská škola v Kateřinicích, která také slouží oběma obcím, však má dlouhodobě problém s naplněností - kapacita dvaapadesáti míst je využívána pouze na polovinu.

Se stejným problémem se potýká i Mateřská škola ve Skorotíně, kde, aby splnili podmínku minimálního počtu, ’lapají’ děti z Klokočova a Prchalova.

Malotřídka v Mošnově očekává příchod osmi prvňáčků, který bude mít ve spolupráci s vedením obce také slavnostní ráz.

Závišické školce chybí dvě děti do plné kapacity, ale podle slov ředitelky Anny Zemanové se do začátku školního roku počet do pětadvaceti ještě pravděpodobně doplní.

S opačným problémem se potýkal Obecní úřad v Ženklavě. Během čtyř měsíců muselo vedení obce vyřídit zvýšení kapacity školky z původních pětadvaceti na třiatřicet míst. „Byla to neuvěřitelná spousta jednání, která se vyžádala i určité stavební úpravy zařízení. Ale chtěli jsme vyjít vstříc rodičům a stabilizovat děti pro základní malotřídní školu,“ uvedl starosta obce Miroslav Drozd, ve které letos školní docházku zahájí devět prvňáčků a nově i celá pátá třída, o kterou se na žádost rodičů malotřídka rozšířila.


    [Top]    


Ve Štramberku se stěhovaly okrotice, lilie a kruštíky

Š t r a m b e r k (ili) - Občanské sdružení Hájenka v nedávných dnech realizovalo záchranný transfer orchidejí z plochy, kde se uvažuje o vybudování záchytného parkoviště pro Štramberk na základě výjimky krajského úřadu.

„V této lokalitě se nacházela velice silná mikropopulace okrotice bílé, která podle vyhlášky patří k ohroženým druhům,“ uvedl důvod záchranného transferu předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita. Mimo dvě stě devadesáti šesti rostlin okrotice se na náhradní lokalitu přestěhovaly i tři lilie a tři kruštíky širolisté.

Celé území bylo podrobně prozkoumáváno po čtvercích o rozloze jednoho metru čtverečního, v kterém se vykolíkovala každá nalezená rostlina. „Pak se rostliny vyryly spolu s bloky zeminy a přenesly na náhradní lokalitu vzdálenou zhruba padesát metrů, která zůstane nedotčena výstavbou parkoviště,“ dodal Kvita. Protože se jednalo o zásah do kořenového systému rostlin, jsou přesazené rostliny po dobu teplých dní pravidelně zalévány.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.