Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Bartolomějský večer má být pestrý a veselý

K o p ř i v n i c e (dam) - Hodně zábavy v klasickém pouťovo-jarmarečním stylu slibuje letošní Bartolomějský večer, jenž tradičně přichází s nabídkou strávit předvečer pouti s kulturou. Po šesté hodině by měl kolemjdoucí na připravený program lákat olomoucký žonglér a kejklíř Roman Odstrčil. „Vloni jsme měli pozvánku v podobě jarmareční kapely, letos jsme zvolili kejklíře,“ řekl dramaturg večera Jiří Cachnín a dodal, že celý program je pojat tak, aby byl efektní a zábavný.

Také silácké kousky k poutím patří, a tak jako druhý na pódium na prostranství před kulturním domem vystoupí Železný Zekon. Moravský silák Zdeněk Knedla vystoupí s přibližně půlhodinovým programem. Co přesně bude silák předvádět, není sice jasné, ale z jeho repertoáru, ve kterém nechybí obtočení železné tyče kolem krku, trhání řetězu, ohýbání hřebíků v zubech či štípání špalku na hlavě, se jistě dá vybírat.

Přibližně o půl osmé večer dostane prostor divadlo Kvelb z Českých Budějovic a jejich Chodníkovej špektákl. Představení, které je vlastně chůdařským výletem skupinky herců v jarmarečních maskách mezi diváky. „Procházíme ulicemi, vytváříme improvizované situace, zápletky a děje. Zkrátka, hrajeme s čímkoli a s kýmkoli, koho potkáme. Občas zatančíme, zažonglujeme či vyvedeme nějaký jiný kejklířský kousek a jdeme dál. Líbí se nám vnášet do ulic překvapení a humor,“ tvrdí o svém představení sami jeho protagonisté.

Divadlo zhruba o tři čtvrtě na osm vystřídá muzika v podání kapely Docuku z nedalekého Valašského Meziříčí. Kapela, která vznikla teprve na začátku minulého roku, ale už si stihla vydobýt renomé jedné z nejzajímavějších hudebních formací Valašska. V repertoáru skupiny se objevují písně z lidového odkazu domovského regionu skupiny, ale také folklor ze Slovenska, Polska či Balkánu. Docuku však lidovou hudbu hraje po svém a míchá ji s rockovými a folkovými vlivy.

Poněkud orientální nádech bude mít výstup brněnského fakírského dua In Famenus, po kterém se už diváci dočkají posledního vystupujícího ansámblu, kterým bude Chochestr. Početné hudební těleso složené s kvalitních muzikantů není místnímu publiku cizí, neboť ho zde bylo možné při různých příležitostech slyšet již několikrát. Jejich osobitá směsice funky, rocku a etnických vlivů je však vždy zárukou dobré zábavy.


    [Top]    


Pěvci hostí sbor z italského města Castiglione del Lago

K o p ř i v n i c e (dam) - Přibližně čtyřicetihlavý pěvecký sbor Schola cantorum z partnerského města Castiglione del Lago je v těchto dnech hostem v Kopřivnici. Italští pěvci tak oplácejí reciproční návštěvu kopřivnického Pěveckého sdružení z roku 2001.

Šíře repertoáru Scholy cantoru je obrovská. Na svých koncertech zpívají hudbu od starých mistrů až po modernu. Nechybí však ani italské národní písně či oblíbené spirituály. Umění souboru, který existuje již od roku 1974, budou mít možnost posoudit také místní milovníci sborového zpívání.

V sobotu 23. srpna od půl osmé večer budou Italové koncertovat v místním kostele sv. Bartoloměje, o den později v neděli 24. srpna, ovšem už ve tři čtvrtě na deset ráno, je bude možné slyšet ve Štramberku na náměstí.

Sbor pod taktovkou Lovetty Torelli, která jej umělecky vede již od samotného vzniku, si tak do kroniky svých výjezdů bude moci vedle Rakouska, Maďarska, Polska, Švédska, Švýcarska, Francie, Portugalska či Vatikánu připsat také Českou republiku.


    [Top]    


V hukvaldské mótě se sejdou DJ’s z Kopřivnice a Frenštátu

H u k v a l d y (dam) - Klidnější a pohodové rytmy klubové muziky budou v neděli čtyřiadvacátého srpna znít hukvaldským hradem. Na akci nazvané Magic castel se sejdou především chill-outoví DJ's z Kopřivnice a Frenštátu. „Bude to všechno ve znamení pohodové nezávislé muziky, a možná to bude začátek dlouhodobější spolupráce,“ řekl na konto Magic Castelu kastelán Hukvald Alexandr Litov.

Mezi vystupujícími bude frenštátské duo Reynok a DJ-ové Forest, Eutanasia, Sandoz, Ma-ta-sa-mi či Sandor@foo. Hrát se bude chill-out, ambient, ale i některé odnože drumm'n'base, house či reggae. Akce začíná v patnáct hodin odpoledne a skončí v deset večer. S přibývajícím šerem se návštěvníci této především poslechové párty mohou těšit na ohňovou show a diaprojekci.


    [Top]    


Pod přehradou v Lubině zněla muzika tří kapel

L u b i n a (dam) - Hudební všehochuť servírovala v sobotu devátého srpna Lubina tour v areálu pod větřkovickou přehradou.

Parné odpoledne lidem folkovou muzikou s velmi jasně patrnými folklorními kořeny zpříjemnil frýdecko-místecký zpěvák Tomáš Kočko se svým Orchestrem.

O něco později dostal prostor dnes již legendární vizovický Fleret, který také čerpá z lidových tradic, ale svůj projev založil na kombinaci s rockovými postupy. Úplný závěr pak nabídl country v podání domácích a oblíbených Cizinců.


    [Top]    


Hvězdou přehlídky amatérů bude Jolly Joker

N o v ý   J i č í n (dam) - Přehlídkou domácích kapel a koncertem pražské legendy Jolly Joker ožije zítra večer areál na Skalkách v Novém Jičíně. Druhý ročník akce se pořadatelé rozhodli přesunout nad město ze dvou důvodů. „Na náměstí musíme kvůli nočnímu klidu končit nejpozději v deset večer a navíc se nám letos přihlásilo podstatně více kapel,“ vysvětlil organizátor Jiří Macíček. Letos má zájem se porovnat s kolegy z jiných kapel celkem sedm skupin. Posluchači se mohou těšit na Once's, Carpe Diem, Salliery, Greedy Invalid, N.Y. Ripper, hip-hopové trio Jižní Čína či kapelu s kuriózním názvem Sardinky v komatě. Každá z kapel bude mít na svou prezentaci asi čtyřicet minut. Diváci také v soutěži rozhodnou o tom, kteří muzikanti si vyslouží nejen mediální podporu v novinách a kabelové televizi, ale i samostatný koncet na náměstí v rámci příštího kulturního léta. Celá akce odstartuje v osmnáct hodin a skončit by měla zhruba o půl třetí ráno. Jolly Joker s Petrem Kumandžasem svůj hodinový koncert odehraje v atraktivním čase někdy mezi dvacátou a dvaadvacátou hodinou.


    [Top]    


MěDO opět zahraje o pouti

Pouťové dopoledne před kulturním domem
tradičně zpestří koncert
Městského dechového orchestru.
Ten bude letos hrát
k tanci souboru Zdeňky Havlové.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouťové dopoledne tradičně zpestří dechová hudba. Městský dechový orchestr Kopřivnice připravuje hodinový koncert složený především ze skladeb lehčího žánru. „Kromě věcí, které jsme již uváděli, chystáme také čtyři novinky a budeme hrát také muziku, kterou nacvičujeme na zářijovou mezinárodní soutěž v Trenčíně,“ prozradil kapelník Alois Hrnčárek. Koncert bude ojedinělý ještě v jedné věci. Kromě mažoretek, které vystupování orchestru doprovázejí pravidelně, bude na živě hranou hudbu vystupovat také Taneční soubor Zdeňky Havlové. Program startuje před kulturním domem v půl jedenácté.
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Divadelní předplatné nabízí inscenace pražských i regionálních scén

K o p ř i v n i c e (dam) - Známé herecké tváře, regionální i pražská divadla, zábava, drama i muzika, to všechno je součástí nabídky další sezony divadelního předplatného v kopřivnickém kulturním domě.

Sérii šesti abonentních představení zahájí v září komedie Drobečky z perníku. Hořká komedie dramatika Neila Simona je inspirována skutečným příběhem hereček Judy Garland a její dcery Lisy Minnelli a několika ztroskotanců, kteří prožívají hrůzu ze ztráty společenského postavení, jež si svou slávou vydobyli. Původní představení Vinohradského divadla přiveze do Kopřivnice umělecká agentura J. Svobodové a diváci se mohou těšit na Danielu Kolářovou, Andreu Elsnerovou, Gabrielu Vránovou, Miroslava Moravce a další.

V říjnu do Kopřivnice dorazí po několikaleté odmlce Divadelní společnost Josefa Dvořáka. Známý komik se svým ansámblem přiveze představení nazvané Jeppe řádí aneb pryč s prachem všednosti. Komedii, která vychází z tři sta let starého norského textu dramatika Ludwiga Holberga Jeppe z vršku, si principál divadla a režisér představení volně upravili. Diváci se mohou těšit na situační komedii o záměně sedláka za pána, ve které je jasně patrné ovlivnění Moliérovými texty. Režisérem představení je Miloš Horanský. Kumštýř, který prošel mnoha divadly, je v současné době profesorem Divadelní fakulty pražské AMU. Horanský je také autorem sedmi básnických sbírek a několika knížek veršů pro děti. Kromě Josefa Dvořáka v titulní roli se diváci mohou těšit také na Dagmar Schlehnerovou, Karla Gulta, Milana Duchka a další herce.

S listopadovým větrem přiletí na jeviště kulturního domu klasika - konkrétně Racek Antona Pavloviče Čechova. Hra, která patří k těm často hraným klenotům světové dramatiky, se na českých jevištích v posledních letech objevila v několika podobách. Ve svém repertoáru ji mělo například Divadlo Na zábradlí. Slovácké divadlo, které inscenaci přiveze do Kopřivnice, vsadilo na rostoucí věhlas původem moskevské režisérky Oxany Meleshkina - Smilkové. Drobná, nenápadná žena pověstná svojí náročností a tvrdostí vytvořila v Uherském Hradišti Racka v moderním hávu, o kterém se bude jistě ještě dlouho hovořit. „Každá inscenace této režisérky je pojmem. Její práce v ostravské Komorní scéně Aréna nebo v Pražském Národním divadle byla vždy kritikou i diváky přijímána s nadšením,“ doporučuje představení dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.

Po tradiční prosincové pauze čeká v lednu na předplatitele zájezd. Tentokrát jejich cesta zamíří do Uherského Hradiště a na scéně tamního Slováckého divadla je čeká hudební podívaná, konkrétně divadelní zpracování filmového muzikálu Šakalí léta. Jeho filmovou verzi uvedla na plátna kin v roce 1993 skupina tvůrců v čele s Janem Hřebejkem, Petrem Šabachem, Ivanem Hlasem a Petrem Jarchovským. Stejně jako v kinech i na jevišti se diváci dočkají příběhu o dospívání a konfrontaci s autoritou. Ten se odehrává v pražských Dejvicích v nejtvrdším komunismu padesátých let. V centru dění jsou dvě znepřátelené party mladých a rock&roll, který do města přichází společně s excentrickým Bejbym. Muzikál v retro stylu, jehož obliba je v posledních letech vysoká, patří k úspěšným titulům uherskohradišťské scény a hudba Ivana Hlase včetně hitů jako ‘Táhněte do háje’ či ‘Dej nám pánbůh’ lákají do hlediště diváky všech generací.

Druhý měsíc roku 2004 přivede na jeviště opět text jednoho z mistrů ruské literatury. Slezské divadlo Opava v Kopřivnici uvede svou inscenaci Hráči Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Méně známá hra pojednává o falešných hráčích, kteří jsou sami obehráni ještě šikovnějšími podvodníky. Tuto brilantní komedii pro česká jeviště objevil v osmdesátých letech Činoherní klub a od té doby ji na repertoáru měla řada českých scén. Hostující režisér Leoš Dušek do hlavní role obsadil Petra Vaňka, ostravského herce, který také nemá stálé angažmá v opavském divadle. Jeho výkon v roli Ichareva je ovšem brilantní. Kvalitu jeho herectví potvrzuje také fakt, že Vaněk je trojnásobným vítězem přehlídky Kopřiva a pokaždé si cenu odvezl za představení, které odehrál jen on sám. V dalších rolích tohoto čistě pánského představení uvidí diváci například Kostase Zerdaloglua, Jakuba Stránského, Zdeňka Svobodníka a další.

Tečku za další předplatitelskou sezonou udělají v březnu opět pražští herci, tentokrát pod hlavičkou Pražské divadelní agentury. „Více známých tváří v předplatitelské sérii by mělo do hlediště přilákat více diváků, kteří si koupí jednotlivé vstupné. Předplatitelé vědí, že i regionální divadla přivážejí kvalitní věci a jejich představení s chutí navštěvují. Ty ostatní chceme nalákat na známé ‘televizní’ tváře,“ uvedl Jiří Cachnín.

V březnu budou těmi známými tvářemi především Radoslav Brzobohatý a Květa Fialová. Ti se společně s dalšími objeví ve hře amerického dramatika Ernesta Thompsona Zlaté jezero. Hlavním hrdinou příběhu je stárnoucí muž, jenž už na život téměř rezignoval, ale nakonec svůj postoj změní a předvede, že vždycky je čas na vystoupení z letargie a za život, i ten nejobyčejnější, je možné se znovu začít prát. Hra je jedinečná v tom, že dokáže prolnout humor se smutkem stejně jako probouzet city. Proslulost Zlatému jezeru přineslo jeho filmové zpracování z roku 1981. V hlavních rolích tehdy zazářili Henry Fonda a Katherine Hepburn, kteří byli spolu se scénářem oceněni Oscarem. Toto téma s nadčasovou platností, vložené do ojedinělé partitury pro herecké výkony, zaujalo i ‚evropskou’ dramaturgii. V roce 1986 například v pařížském Theatre Montparnasse hrál roli Normana Thayera legendární Jean Marais. Česká premiéra proběhla v témže roce a na jevišti Jihočeského divadla dominovali Karel Roden a Dagmar Neumannová.

Prodej předplatného bude zahájen dnes v pokladně kulturního domu. Za celou sezonu v prvním pořadí zájemci zaplatí 500 korun, za druhé pořadí pak 425. Předplatné pro děti a mládež je pak ještě výrazně levnější. Jednotlivé vstupné se pohybuje mezi 160 a 95 korunami za vstupenku.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.