Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V létě se přednostně opravují školy a sportoviště

K o p ř i v n i c e (ili) - Položku za položkou si jako splněné odškrtává z dlouhého seznamu investičních akcí na letošní rok vedoucí oddělení investic Vladimír Zákutný. Za první pololetí se podařilo realizovat drobné opravy na šestatřiceti místech, kde se provedlo zpravidla hned několik oprav za bezmála dva miliony osm set padesát tisíc korun.

„V této částce nejsou zahrnuty opravy z prázdninových měsíců, kdy provádíme stavební úpravy na základních a mateřských školách a v kulturních a sportovních zařízeních,“ uvedl Vladimír Zákutný. Největší investicí v letošním roce zůstává hala Phare v Průmyslovém parku Kopřivnice za 77,5 milionů korun, na které se podílelo město částkou zhruba šesti milionů korun, zbytek se získal ze státního rozpočtu a Evropské unie.

Do konce kalendářního roku budou provedeny investiční akce za více než devětatřicet milionů korun.

Jen namátkou z investičních akcí prováděných v kulturním domě - oprava okapové hrany, nátěru oplechování, strojovny výtahu, zabezpečovacího zařízení a odstranění průsaku spodní vody, které zůstávají očím veřejnosti skryty, naproti tomu právě probíhající oprava venkovních obkladů nebo nový vstup do šaten.

Ze sportovních zařízení se dočkal zimní stadion ochranných plexiskel na mantinely, které chrání nejen reklamní nátěry, ale i vlastní mantinely, zhotovení projektu na parkování autobusu a rozšíření parkovací plochy vůbec. Na letním stadionu pak došlo k výměně oken a opravě fasády za čtyři sta tisíc korun, opravy se dočkala i střecha nad částí krytého bazénu za tři sta tisíc korun. I vlčovičtí fotbalisté jistě přivítali opravu koupelen včetně výměny oken na svém hřišti.

Neméně dlouhý seznam tvoří předlažba chodníků, namátkou např. na ulici Kpt. Nálepky a u nové pošty, nebo bezbariérové přechody na křižovatkách ulic Kpt. Jaroše a Štefánikovy, Husovy a Záhumenní a Záhumenní a Kpt. Jaroše.

Náročnější interiérové a exteriérové úpravy zaznamenaly o prázdninách Mateřské školy na ulici České a Záhumenní. „U obou se prováděla úprava vstupní chodby včetně výměny vstupních dveří, kdy bylo nutné prosklené části vyzdít a osázet okny tak, aby v zimě byl objekt lépe tepelně izolován a v létě nepouštěl tolik slunce. Navíc byly železné rámy natolik zkorodované, že hrozilo vypadnutí skleněných tabulí,“ vysvětlil blíže vedoucí oddělení investic, který by v budoucnu rád docílil takové situace, kdy by se v jednotlivých zařízeních provedly postupně celkové generální opravy namísto dílčích úprav.


    [Top]    


Kotouč zvýšil tržby, zisk i mzdy svých zaměstnanců

Š t r a m b e r k (dam) - Štramberští těžaři stále ještě vedou vleklou papírovou válku o stavbu nové cementárny, prosperitu firmy Kotouč Štramberk to však, jak se zdá, negativně neovlivnilo. Za první pololetí letošního roku vzrostly tržby podniku o bezmála třináct milionů na 184,3 milionů korun. Růst vykazuje také hospodářský výsledek za prvních šest měsíců roku 2003, kdy výrobce vápna a vápenců vydělal 9,4 milionů korun, zatímco vloni ve stejném období to bylo 1,9 milionu. Porostla také produktivita práce. Produktivita práce z přidané hodnoty na jednoho zaměstnance činí za šest měsíců 323,5 tisíc korun, což je o 42,3 tisíc více než za stejné období minulého roku. To, že se firmě daří, poznali její zaměstnanci také na vlastních peněženkách, jejich průměrný výdělek v prvním pololetí roku meziročně stoupnul o necelých 600 korun. Ekonomickou sílu podniku navíc dokresluje také fakt, že Kotouč nemá žádné bankovní úvěry a žádné závazky po lhůtě splatnosti. Vedení společnosti si úspěch vysvětluje konsolidací a zkvalitněním dodavatelského portfolia stejně jako dalším zvýšením jakosti nabízených výrobků.


    [Top]    


Tatra po pololetí ve velké ztrátě

K o p ř i v n i c e (dam) - Hluboko v červených číslech skončilo hospodaření Tatry v prvním pololetí letošního roku. Za prvních šest měsíců letošního roku vykázala kopřivnická automobilka ztrátu 497 milionů korun. Ve stejném období minulého roku přitom prodělek firmy činil jen třiatřicet milionů.

Tržby podniku, který postupně realizuje tak zvaný ‘akční plán’, jenž ho měl znovu postavit na nohy, také poklesly z loňské 1,366 miliardy korun na stávající 1,277 miliardy za prvních šest měsíců roku 2003. Paradoxní je, že pozitivního vývoje dosáhl počet prodaných vozidel. V roce 2002 Tatra od ledna do konce června prodala 692 vozů, ve srovnatelném období letošního roku to bylo o 45 aut více, tedy celkem 737 kusů. Vedení akciové společnosti Tatra tyto údaje zveřejnilo ve své pololetní zprávě pro burzu.

Hospodaření Tatry prý negativně ovlivnil silný kurz koruny vůči americkému dolaru a nedostatek provozního kapitálu na financování nakontrahovaných aut na trhy Ruska a Evropy. Tatra dokonce v červnu musela na několik týdnů kvůli nedostatku financí nechat část svých zaměstnanců s šedesáti procenty mzdy nebo na nucené dovolené. „Jednání s financujícími peněžními ústavy vedlo k obnovení financování a navýšení úvěrových limitů, což by se mělo příznivě projevit ve druhém pololetí roku. Rovněž uzavřené a připravované kontrakty na ruském teritoriu dávají dobré předpoklady pro navýšení tržeb v druhém pololetí,“ píše se ve zprávě firmy.


    [Top]    


Schválen záměr prodeje pozemků firmě Brose

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své mimořádné schůzi schválila zveřejnění záměru prodat pozemky o rozloze 117 025 metrů čtverečních nacházející se v Průmyslovém areálu ve Vlčovicích firmě Brose CZ, s. r. o., z Rožnova pod Radhoštěm, která o ně projevila zájem.

„Pozemky, o které má firma Brose zájem, se nacházejí hned vedle pozemků firmy Dura v průmyslovém parku. Samotný prodej pozemků podléhá schválení zastupitelů města,“ sdělil k bodu, který se projednával na mimořádné schůzi rady města, místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


V ZUŠ snižují dluhy ze školného

K o p ř i v n i c e (dam) - Problémy s nezaplaceným školným trápí zdejší Základní uměleckou školu Zdeňka Buriana. „Momentálně nám v pokladně chybí přes šedesát tisíc korun,“ potvrdil ředitel Zdeněk Babinec. Ze školného přitom škola hradí veškeré provozní náklady, nákup materiálu i pomůcek. Pouze platy učitelů jdou ze státního rozpočtu.

Dluh přitom klade velké nároky na administrativu školy. „Musíme velice opatrně hospodařit, na účtu nemáme žádné prostředky navíc. První školné se budou platit koncem září a během října. Teď tři měsíce do školy nepřijde ani koruna, ale faktury musíme platit pořád. Musím si dávat pozor, abych se v září nedostal do platební neschopnosti jen proto, že jsem předpokládal, že všichni v pořádku školné zaplatili,“ vysvětlil Babinec a dodal, že v současné době má škola asi šestačtyřicet dlužníků. Bylo jich ale mnohem více na konci března, který byl termínem pro zaplacení školného na druhé pololetí, neplatičů bylo skoro sto šedesát.

Ředitel školy přitom bude muset dlužné částky vymáhat. Podle pravidel stanovených krajským úřadem, jenž je zřizovatel školy, jsou hříšníkům zaslány dvě upomínky a druhá již obsahuje varování před soudním řízením, které je následujícím krokem. V případě kopřivnické základní umělecké školy sice ještě nikdy nedošlo k soudní při o školné, ale přístup vedení školy bude poněkud tvrdší. „Nemám čas a přiznám se ani chuť jezdit za dlužníky domů do bytu, což se tady dřív dělo. Myslím si, že telefonické upozornění a dvě doporučené upomínky jsou dostatečné,“ tvrdí Babinec.

Jakékoliv vymáhání školného na nepořádných rodičích přitom jde na úkor dětí, které hudební, výtvarný a taneční obor školy navštěvují. Právě prostředky ze školného, které by jinak mohly být využity třeba k nákupu barev, totiž pohltí telefonáty či poštovné za upomínky.


    [Top]    


Umístění stánků i atrakcí na pouti je beze změn

K o p ř i v n i c e (hod) - Od pondělí přijížděly do Kopřivnice pouťové atrakce, na které se děti tolik těší. Možnost svézt se budou mít ještě i v pondělí po pouti. „Tentokrát do města zavítá společnost Miroslava Finka z Nového Jičína. Tato společnost přijede do Kopřivnice poprvé,“ sdělila na dotaz, kdo přijede s pouťovými atrakcemi, Anna Burgetová, pracovnice kopřivnické radnice, která má vše kolem pouti na starosti.

Letos se nic nemění ani na umístění prodejních stánků. „Jejich stavba je povolena od páteční půlnoci,“ dodala Anna Burgetová.


    [Top]    


Stíny

Z trestného činu loupeže byl 13. srpna obviněn teprve šestnáctiletý pachatel z Kopřivnice. Ten se kolem 10.15 hodin v Kopřivnici na ulici Kadláčkově na hřišti pokusil vytrhnout z rukou nezletilému dvanáctiletému chlapci nový mobilní telefon zn. Nokia 3510i. Poškozenému se podařilo vysmeknout a snažil se z místa uprchnout. Pachatel jej dostihl, uchopil za obě ruce a telefon mu násilím odcizil. Vytáhl z telefonu SIM kartu, kterou odhodil poblíž místa a uprchl. Na základě učiněného oznámení byl pachatel zjištěn strážníky Městské policie Kopřivnice. Mobilní telefon byl v bydlišti pachatele zajištěn. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Dne 15. srpna krátce po půlnoci přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení od ženy z obce Mniší, která sdělila, že ji fyzicky napadá její manžel. Po příjezdu hlídky městská policie se na místě nacházel manžel oznamovatelky a neznámý muž. Lustrací přes P ČR bylo zjištěno, že se jedná o hledanou osobu. Jednalo se pětadvacetiletého muže z Ostravy. Dotyčný byl omezen na osobní svobodě a převezen na obvodní oddělení Policie ČR. Manželské neshody strážníci řešili na místě domluvou.

Stejný případ se stal téhož dne v dopoledních hodinách, kdy telefonicky požádali z DPS na ulici České o pomoc, protože je obtěžuje podnapilý muž. Hlídka městské policie muže vykázala z objektu a při zjišťování totožnosti vyšlo najevo, že se jedná o hledanou osobu pro násilnou trestnou činnost. Třiatřicetiletý muž z Drnovic byl předán na OO Policie ČR.


    [Top]    


Každoroční problém se stravováním

K o p ř i v n i c e (ili) - Čtrnáctitýdenní experiment s odebíráním pasterizovaného, vakuově baleného jídla se chýlí ve Středisku sociálních služeb ke konci. „Každý rok musíme část prázdnin řešit náhradním stravováním, protože jídelna na Základní škole 17. listopadu má výluku. V letošním roce jsme přijali nabídku přerovské firmy, abychom odzkoušeli zcela něco nového,“ uvedl ředitel střediska Jaromír Navrátil. Tento způsob stravování přinese lidem, kterým se jídlo rozváží, úsporu, neboť stačí balíčky rozvést na týden dopředu, pro klienty, kteří si obědy odebírají přímo v jídelně, bude znamenat mírné navýšení.

Trvanlivost takto upravených jídel je osmadvacet dní při teplotě do 5 °C. „Na vyhodnocení závěrů je ještě brzy, ale v odebírání pasterizované stravy vidím jednu z možností, jak by se stravování ve Středisku sociálních služeb mohlo ubírat dál,“ uvedl ředitel Navrátil, „konečně bychom dostáli všem požadavkům hygieny.“

Právě hygienické předpisy kladou na organizaci zajišťující stravování neuvěřitelně náročné požadavky, kdy například teplota u koncového spotřebitele nesmí být nižší než 67 °C. To vše si vyžaduje nesmírně drahá vybavení pro manipulaci a převoz, které jdou řádově do milionu korun. Ani pořízení nerezových jídlonosičů, které před nedávnem rozpoutalo velkou diskuzi, zcela nevyhovuje hygienickým normám. Dnes se už hovoří o termonosičích, jejichž pořizovací hodnota se pohybuje okolo 2 400 korun.

„Naproti tomu při odebírání vakuových balíčků musí mít strávník k dispozici ledničku, která je dnes běžnou součástí každé domácnosti, a mikrovlnnou troubu, která se dá pořídit do dvou tisíc. Nebo může fólii na několika místech propíchnout a ohřát si jídlo na pařáku stejně jako knedlíky,“ dodal Navrátil. Jídlo po odstranění fólie lze konzumovat přímo z plastových podnosů.

„Rada města ještě nerozhodla, ke které z variant stravování se přikloní, ale myslím si, že by měl zvítězit reálný přístup,“ uzavřel diskuzi ředitel střediska.


    [Top]    


Táborníci na Kletné hledali poklad Apačů

Ve čtyři kmeny rudochů soupeřící
mezi sebou o bájný poklad Apačů
se na dva týdny změnili účastníci v pořadí
již pátého letního tábora klubu Kamarád.
Foto: David Macháček

K l e t n é (dam) - Čtyřiačtyřicet dětí z Kopřivnice trávilo posledních čtrnáct dní honbou za pokladem Apačů. Právě takové totiž bylo nosné téma letního tábora pořádaného místním klubem Kamarád.

„Možnost přihlásit se pochopitelně měly všechny děti. Přednost ale měly ty, které navštěvují klub Kamarád a s nimiž pracujeme celoročně,“ řekla vedoucí klubu a manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová. Tábor, který je již pátý v řadě, se podruhé vrátil na základnu zdejšího domu dětí na Kletné. „Zatím se nám dařilo zajistit pro tábor pokaždé jiné místo, letos jsme se museli vrátit na Kletné taky pro to, že jsme poprvé nebyli podpořeni penězi z ministerstva vnitra,“ posteskla si Mikundová.

Patnáctidenní pobyt ve stanovém městečku však většině jeho účastníků z velké časti dotuje kopřivnická radnice ze své pokladny. Táborníci ve věku sedmi až sedmnácti let se na Kletné po dobu dvou týdnů změnili v rudé bojovníky, kteří v turnajích, bojových hrách či uměleckých disciplínách soupeřili o bájný poklad Apačů. Přestože čekal jen na ten nejlepší ze čtyř oddílů z tábora, odjížděli spokojeni všichni.


    [Top]    


Radnice neuvažuje o prodeji žádného sportovního areálu

K o p ř i v n i c e (hod) - V posledních letech je v naší republice stále patrnější snaha o řešení a vylepšení problémových stavů v oblasti sportu, právě proto se tímto problémem zabývali členové rady města. Sportu se většina lidí věnuje organizovanou formou, a to buď na školách, či v rámci činnosti různých institucí v oblastech volnočasových aktivit. Stěžejní roli v organizaci sportu mají v současnosti občanská sdružení, založená za účelem aktivní sportovní činnosti. „Sportovní a tělovýchovné spolky mají v Kopřivnici různou tradici. Na jejich organizaci se podílí množství dobrovolných pracovníků, což výrazně snižuje náklady na sportovní využití občanů. V současné době pracuje v oblasti sportu v Kopřivnici jednačtyřicet občanských sdružení,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír, do jehož kompetence patří i sport.

Město si uvědomuje důležitost sportu a dělá vše proto, aby zajistilo adekvátní podmínky pro sportování organizované a neorganizované veřejnosti. „V roce 1995 vznikla příspěvkové organizace Správa sportovišť Kopřivnice, která spravuje sportoviště v majetku města. Této organizaci se podařilo přesně vyčíslit náklady na správu a provoz sportovního majetku a také ukázat na využívání kapacitních možností sportovišť,“ dodal Zdeněk Krajčír.

Občané ve městě si nemohou stěžovat na nedostatek sportovních zařízení, protože Kopřivnice je vzhledem ke své velikosti a počtu obyvatel nadstandardně vybavena, což ale také městu přináší finanční problémy. Do majetku města tak patří lyžařský a tenisový areál, zimní a letní stadion, koupaliště, krytý bazén. Hodnota těchto sportovišť činí 65 038 998 korun. Město tak nejen opravuje sportovní zařízení, ale přispívá na činnost klubu. V současné době, kdy se možnosti příjmů sportovních klubů stále omezují, jsou kluby postaveny do velmi složitých situací, kdy nejsou samy schopny pokrýt náklady na sportovní činnost a jsou nuceny řešit i existenční problémy. Hlavním zdrojem finančních prostředků je pro ně stále město. V Kopřivnici zatím není žádný podnik či firma, které by mohly ve větší míře významně podporovat sportovní kluby tak, jako tomu bylo v minulosti, kdy Tatra byla hlavním a jediným sponzorem hned několika sportovních klubů. Město proto klubům poskytuje dotace na nájmy a příspěvky na členy do devatenácti let. Kluby také žádají o další dotace, a to z fondu rozvoje a rezerv z odboru školství a sportu.

„Město neuvažuje v současné době o tom, že by prodalo nějaké sportovní zařízení ze svého majetku, neboť by se připravilo o možnost podporovat jak volnočasové aktivity neorganizované skupiny obyvatel, tak sportovních klubů. Když jsme jezdili po jiných městech v republice a zjišťovali, jak se starají o sportoviště jinde, zjistili jsme, že náš model provozování sportovního majetku a financování sportovních klubů v podmínkách našeho města funguje dobře, neboť je maximálně průhledný. Správa sportovišť Kopřivnice prokázala svou roli, především co se týče financí. Přesto jsme nově jmenovali členy do pracovní skupiny, která se bude zabývat sportovišti ve městě,“ dodal na závěr místostarosta.


    [Top]    


Kontaktní místo se stěhuje do správní budovy Tatry

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodu změny vlastníka stávajícího objektu, ve kterém doposud působilo kontaktní místo státní sociální podpory Kopřivnice, dojde k přestěhování do nových prostor. Z ubytovny na ulici Záhumenní 1151 se tak pracovnice budou v týdnu od 25. do 29. srpna stěhovat do tzv. ředitelské budovy a. s. Tatry Kopřivnice na ulici Štefánikově 1163.

Poslední srpnový týden bude z důvodu stěhování kontaktní místo pro občany v Kopřivnici zcela uzavřené. Neodkladné záležitosti je možno vyřídit na kontaktním místě v Novém Jičíně, Husova 11, v úřední dny, tj. v pondělí a pátek od osmi do sedmnácti hodin. Toto dočasné omezení se týká občanů spadajících pod působnost kopřivnického kontaktního místa, tedy občanů Kopřivnice, Štramberka, Závišic a Ženklavy. Nové prostory budou občanům k dispozici od pondělí 1. září.

„Dnes a v pátek, kdy není kontaktní místo pro veřejnost otevřeno, budou přestěhovány počítače, následující týden dojde i na stěhování fyzické,“ uvedla vedoucí kopřivnické pobočky Věra Viskupičová. V nových prostorách již nebudou mít žadatelé ani zaměstnanci takový komfort jako na ulici Záhumenní, kde každá pracovnice měla k dispozici svou vlastní kancelář. „Přesto se budeme snažit o zachování maximálního soukromí klientů,“ slíbila vedoucí kontaktního místa Viskupičová.


    [Top]    


Bezbariérové úpravy přechodů stály přes osm set tisíc korun

V centrální části města jsou přechody
pro chodce upraveny tak, aby nedělaly
problémy vozíčkářům ani nevidomým.
V dalších letech zřejmě přibudou
podobné i jinde.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přes osm set šedesát sedm tisíc korun zaplatila Kopřivnice za bezbariérovou úpravu čtrnácti přechodů v centrální části města.

Nově upravené zebry na silnicích odpovídají vyhlášce o obecných technických požadavcích zabezpečujících užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace. To v praxi znamenalo rozebrání stávajících povrchů převážně z litých asfaltů, výšková úprava podkladních vrstev, osazení nových betonových obrubníků, položení zámkové dlažby, včetně provedení výstražných a signálních pásů ze slepecké zámkové dlažby. Součástí stavby bylo provedení nového vodorovného dopravního značení v plastovém provedení včetně vodících proužků, opět sloužících nevidomým chodcům.

Projektová dokumentace na zmíněné úpravy byla vypracována již vloni a ve stejném roce se úpravy dočkaly první dva přechody v lokalitě ulic Kpt. Jaroše a Štefánikovy. V květnu a červnu letošního roku pak stavební firma Japstav Morava z Lubiny upravila zbývajících dvanáct přechodů na ulicích Záhumenní, Husově, Štefánikově a Kpt. Jaroše.

Podle úředníků radnice je pravděpodobné, že dalších bezbariérových úprav se postižení občané v následujících letech dočkají. Kde a v jakém rozsahu, bude záležet na zastupitelích, kteří o tom rozhodnou v rámci schvalování rozpočtu.


    [Top]    


Lidl je pustý i čtvrt roku po dokončení

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři měsíce uběhnou zítra od kolaudace velkoplošné prodejny Lidl v sousedství Kauflandu v Kopřivnici. Přestože květnová kolaudace proběhla podle vyjádření stavebního úřadu bez problémů, termín zahájení prodeje je, zdá se, stále ve hvězdách. V současnosti se ještě stále v areálu Lidlu občas provádějí stavební práce a budovu střeží bezpečnostní agentura. Kdy se prodejna diskontního typu otevře, odmítá Lidl sdělit. „Sami to ještě nevíme,“ řekl při telefonickém rozhovoru jeden z pracovníků olomoucké expanzní kanceláře společnosti. V pražské centrále jsou ještě skoupější na slovo. „Je to interní informace. Naši zákazníci se to včas dozví z reklamní kampaně,“ tvrdí v sídle Lidlu.


    [Top]    


Nevhodně vysazená zeleň za čas vadí

K o p ř i v n i c e (red) - Veřejná zeleň ve městě. Pod tímto pojmem se většinou každému z nás vybaví vzrostlé stromy na sídlišti, keře, travnaté plochy a ostatní zeleň, jako například květinové záhony a další. Avšak většina z nás si bohužel na tuto veřejnou zeleň ve městě vzpomene, až když nám začne ‘vadit’. Ve většině případů se jedná o nevhodný růst dřevin, respektive o jejich dosahovaný vzrůst, kdy je požadováno jejich ořezání či odstranění. Za tuto skutečnost si však ve většině případů můžeme my, neboť jsme si je na sídlištích sami na nevhodná místa vysazovali. Málokdo si totiž v době, kdy vysazoval krásný ‘malý’ stromeček u domu, uvědomil, že i ten časem doroste a začne svými rozměry ‘omezovat’ své okolí. Tomuto problému lze do budoucna předcházet několika způsoby. Buď vysazovat nové stromy v dostatečné vzdálenosti od budov a nadzemních vedení, a nebo vybírat vhodné druhy a odrůdy stromů s menším nebo sloupovitým vzrůstem.

Vlastní ořezy stromů a redukce jejich korun musíme chápat v každém případě jako poškození a jako takové ho používat jen v krajních případech. Provádět by je pak měla pouze odborná firma. U keřů a jejich vzrůstu je situace podobná, zde však můžeme provést ořez či jejich zmlazení, protože keře ořez snáší a v některých případech dokonce vyžadují. Tyto úkony by však také, stejně jako v předchozím případě, měla provádět pouze odborná firma pečující o zeleň ve městě.

Travnaté plochy a ostatní plochy, které jsou také součástí zeleně, vnímáme většinou jen jako výplň volného prostoru, nebo také jako plochu k odhazování odpadků. Vzpomeneme si na ni také v případě, kdy není dostatek parkovacích míst, nebo když není kde stavět, přitom se mnohdy dá nalézt jiné řešení. Přesto všechno, jak se ke stromům a zeleni obecně chováme, nám ona na oplátku poskytuje mnohem více. Jednak je globálně producentem nezbytného kyslíku, chrání půdu před vodní a větrnou erozí a také nám v řadě případů poskytuje i obživu. Ve městě je význam zeleně především mikroklimatický, hygienický, estetický a psychologický, proto by si zasloužila, abychom se k ní podle toho chovali.


    [Top]    


Na dotřiďovací linku lze vozit odpad ze zahrad

K o p ř i v n i c e (hod) - Společnost Slumeko, s. r. o., Kopřivnice od začátku prázdnin sbírá biologicky rozložitelný odpad na dotřiďovací lince na ulici Pánské. Tam mohou lidé odvážet odpad ze zahrad, zeleniny a ovoce a také posečenou trávu, mimo odpad z ořezu ze stromů a keřů.

„Za likvidaci takového odpadu se platí jedna koruna za jeden kilogram. Služba je určena jak fyzickým osobám, tak i podnikatelům. Podmínkou je, že ti, co chtějí tuto službu využít, si musí sami zajistit odvoz,“ dodal Petr Černoch, pracovník kopřivnické radnice, který má na starosti odpady. Otvírací doba linky pro sběr tohoto odpadu je pondělí a čtvrtek až do konce října od 7 do 17 hodin.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.