Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Trúba ožije mnoha žánry

Š t r a m b e r k (dam) - Milovníci všemožných hudebních žánrů si v následujících dnech mohou vychutnat hudbu v areálu štramberské Trúby. Už zítra od půl druhé odpoledne pořádá její kastelán country odpoledne s kapelou Cizinci. V neděli v patnáct hodin pak bude hrad hostit pražský flétnový soubor. O týden později v neděli 17. srpna bude na Trúbě znít klasika v podání Lašského žesťového kvinteta. O dvě hodiny později, v 16 hodin, pak bude v jen pár desítek metrů vzdáleném amfiteátru vystupovat příborský Swingband Bedřicha Pukovce.


    [Top]    


Festivaly Bartness i Red Stone dají opět příležitost místním

Kopřivnický OP Jazz band bude
jednou z místních kapel, které se objeví
v programu letošního ročníku
festivalu Bartness.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Za osm dní otevře své brány místní hudební festival Bartness. Stejně jako vloni i letos zakotvil pohrobek věhlasnějších Šlahounů v areálu kopřivnického letního stadionu. Festivalové zázemí by se nemělo nikterak lišit od loňského, a tak kromě hlavní scény bude stanem s hospodou v přestávkách mezi koncerty znít reprodukovaná muzika Dj Tygra.

Své brány Bartness otevře o půl páté a už v sedmnáct hodin bude na programu úvodní koncert. O ten se postará novojičínské instrumentální kvarteto Once’s. To jen pár dní před festivalem oslaví první rok existence. Kapela, která měla původně vystupovat jen jednou a pak zaniknout, hraje zajímavou syntézu několika hudebních stylů a ve své muzice kříží rock a jazz s bigbeatem.

Také kapela LU, která přijde na řadu jako druhá krátce po osmnácté hodině, vznikla zhruba před rokem. Velmi zajímavě znějící příborsko-kopřivnické kvarteto za tu dobu stihlo už několikrát koncertovat a v nejbližší době hodlá svou muziku přinést posluchačům také na cédéčku.

Dvě kytary, baskytara, bicí a zpěv, takové je složení ostravské formace Naked Floor, která se na pódiu objeví po sedmé večer. Naked Floor hrají vlastní muziku, která je spojením prvku rock, blues a grunge. Za sebou mají už vydání demosnímku ’Selfmotion’ a právě nyní v srpnu by měla světlo světa spatřit nová nahrávka.

Před půl devátou přijde řada na Ciment. Kapelu hrající hardrockovou muziku podobnou třeba Led Zeppelin charakterizují především její s nadhledem a humorem psané texty, navíc interpretované v domácím valašském dialektu. Jednoduchý řízný rock a dobrá nálada pramenící z textů jejich písní naposledy bavila místní publikum v rámci Evropského svátku hudby.

Po Cimentu už přijde na řadu hlavní hvězda festivalu. Tou nakonec bude pražské kvarteto Wohnout. Kapela, která má na svém kontě již tři úspěšná alba, z nichž poslední nese název ‘Pedro se vrací’, hraje energií nabitou muziku na hranici rocku a punk-rocku. Začátek jejich osmdesátiminutového koncertu je plánován na 21.40, i když podle organizátorů festivalu jsou veškeré časy pouze orientační.

Pak se dramaturgie festivalu stáčí jiným směrem, Electrick Mann z Valašského Meziříčí naservírují posluchačům syntézu hard core, hip-hopu a rappu.

Deset minut před jednou hodinou převezmou vládu nad pódiem opět domácí muzikanti. Nejdřív chystá svůj energií nabitý koktejl OP Jazz band a tečkou za druhým ročníkem se stane Nesselsdorf. Ten zahraje v okleštěném složení jako duo Petr Sasín a Petr Chechelský. Taneční elektronická muzika v jejich podání může být také jakousi pozvánkou na následující sobotní akci Red Stone sound system věnovanou právě vyznavačům tanečních rytmů. Ti se začnou na letním stadionu scházet okolo šestnácté hodiny a začnou si užívat v rytmu hip-hopu a drum’n’bassu. Stejně jako vloni budou k dispozici dvě scény a obdobně jako během prvního ročníku se budou o muziku starat především méně známí DJ’ z okolí.

Předprodej vstupenek na oba festivaly byl zahájen tento týden.


    [Top]    


Zájem o výtvarnou soutěž předčil očekávání pořadatelů

K o p ř i v n i c e (dam) - O výtvarnou soutěž Svět dobrodružství a fantazie věnovanou výtvarnému odkazu Zdeňka Buriana je daleko větší zájem, než její organizátoři předpokládali. „Původně jsme očekávali, že soutěž bude určena především lidem z Kopřivnice a blízkého okolí. Celá záležitost ale prosákla do povědomí více lidí a hlásí se nám účastníci z velké dálky,“ tvrdí ředitel pořádající ZUŠ Zdeňka Buriana a zároveň autor myšlenky uspořádání soutěže Zdeněk Babinec. Tomu už dnes na stole leží série výkresů ze školy v Roztokách u Prahy a o možnosti zúčastnit se soutěže se telefonicky zajímají mnohé další.

Soutěž, ve které je jedinou podmínkou účasti vytvoření výtvarného díla v tematickém rozpětí typickém pro slavného Zdeňka Buriana, je podle Babince unikátní i tím, že nedává příležitost jen dětem a mládeži, ale také dospělým výtvarníkům. „Nevím, jestli budou mít o účast v soutěži zájem, ale vím, že existuje spousta amatérů, kteří si doma jen sami pro sebe dělají perokresby, lavírované kresby nebo dokonce i kvaše. Určitě by bylo zajímavé těmto lidem nabídnout možnost vystavování,“ myslí si Babinec. Všichni, koho nabídka účasti v soutěži oslovila, mají ještě poměrně dost času. Práce je třeba odevzdat až v období mezi patnáctým a dvacátým říjnem. Výběr nejlepších prací pak bude vystaven ve vestibulu ZUŠ Z. Buriana a vzhledem k množství prací se bude expozice dokonce i obměňovat.


    [Top]    


Liščí mlýn čeká Hippiesácká noc

F r e n š t á t   p .  R .  (dam) - Hudbou šedesátých let by měl tuto sobotu ožít Liščí mlýn za nedalekým Frenštátem. Po loňské rock&rollové premiéře tam totiž kopřivnická Agentura Fox pořádá Hippiesáckou noc. „Nemáme ambice dělat nějaký velký festival, ale spíš menší akci ‘zahradního’ charakteru, která bude vždy nějak stylově zaměřena,“ tvrdí organizátor Jaromír Naleraj. Celou akci zahájí o půl sedmé večer trojice velmi mladých muzikantů napodobující Katapult. Následovat bude asi půl hodiny muziky šedesátých let v podání dívčího Spirituál kvartetu. Po zbytek času pak bude pódium střídavě patřit karvinskému Jimy Hendrix revivalu a Janis Joplin revivalu.


    [Top]    


Hukvaldy se pomalu loučí s hudebním festivalem

H u k v a l d y (dam) - Janáčkovy Hukvaldy se blíží ke svému závěru. Z nabitého programu jubilejního desátého ročníku mezinárodního hudebního festivalu zbývá odehrát už jen tři koncerty.

Už v sobotu 9. srpna v sedmnáct hodin si na hradě přijdou na své milovníci komorní hudby. S muzikou Leoše Janáčka, Pavla Cibocha, Maxe Sterna, Štěpána Raka a dalších autorů vystoupí Musica Gaudeamus. Doménou souboru s ne zcela běžným nástrojovým obsazením (flétna, hoboj, kytara a violoncello) jsou sonáty barokních a klasicistních mistrů, jak ale napovídá i program koncertu na Hukvaldech, čtveřice muzikantů se nebojí ani občasných výletů k soudobé, či dokonce jazzové hudbě.

Definitivní tečkou za bez mála dvěma měsíci hudebního svátku v Janáčkově rodišti bude úterý 12. srpna, tedy den, kdy si hudební svět připomene 75. výročí skladatelova úmrtí. Poctu hudebnímu géniovi složí v šestnáct hodin na hradě pětice pěvců, kteří za klavírního doprovodu přednesou výběr z Janáčkovy Moravské lidové poesie a Zápisník zmizelého. Mezi pěvci se objeví například i sólista opery Národního divadla Praha tenor Jaroslav Březina či jedna z našich předních mladých mezzosopranistek Karla Bytnarová působící v Bavorské státní opeře v Mnichově. Od osmnácti hodin večer pak bude hradními zdmi znít hudba Antonína Dvořáka, Josefa Suka a pochopitelně i Leoše Janáčka. Tu na Hukvaldy přiveze špičkový Sukův komorní orchestr. Soubor, který věhlas české hudby během bezmála třiceti let existence šířil snad na celém světě, spolupracuje se špičkovými sólisty a dirigenty, posbíral řadu cen a natočil asi tři desítky CD. Na Hukvaldech bude možné v jejich podání slyšet Sukovu Serenádu Es dur, Dvořákovu Serenádu E dur a Janáčkovu Suitu pro smyčcový orchestr.


    [Top]    


Zahrají Dub-O-Net a Docuku

N o v ý   J i č í n (dam) - Dvojicí koncertů o nastávajícím víkendu pokračuje Novojičínské kulturní léto. V pátek večer si na tamním náměstí přijdou na své především milovníci tanečně laděné muziky. Pražská kapela Dub-O-Net ve svém zvuku kombinuje současnou taneční hudbu s prvky reggae, jež přináší především černošský zpěvák skupiny Vincent Richards s mnoha dalšími etnickými vlivy stejně jako euroamerickou hudební tradicí. Dub-O-Net vznikl spojením několika hudebníků z populárního Švihadla a souboru Nyabingi Warriors. Veselou a energickou hudbu kapely je možné slyšet také na prvním CD, které vloni vlastním nákladem vydala.

Sobotní dopoledne bude na náměstí patřit muzice o dost méně exotické. S velmi populární syntézou bigbeatu a folkloru přijedou Docuku z Valašského Meziříčí. V kapele, která by se dala bez větší nadsázky nazvat ‘valašským Čechomorem’, má ve svém repertoáru nejen lidovky svého kraje, ale také písničky polské, rumunské a cikánské. Začátek koncertu je plánován na deset hodin.


    [Top]    


Direkt řádil v manéži

K o p ř i v n i c e (dam) - Na další misi do sídla valašského krále Boleslava I. vyrazil minulý týden kopřivnický Direkt. Recesní ryze pánská taneční skupina tentokrát na Polívkovu farmu v Olšanech vyrazila se dvěma čísly. Kromě úspěšných a mnohokrát reprízovaných Mužoretů soubor secvičil také drezuru bílých lipicánských koní. Na rozdíl od loňska Direkt nevystoupí v rámci festivalu Olšany Open. Farma se totiž letos veřejnosti neotevře a v cirkusovém šapitó, které na ní stojí, bude Česká televize natáčet Královskou manéž, tedy jakýsi speciál oblíbeného zábavného pořadu Bolka Polívky. Je tedy možné, že i Direkt se na obrazovkách objeví. „Bolek říkal, že by nás tam chtěl. Já ale nejsem přesvědčený o tom, že je to dobrý nápad. Uvidíme, jak to všechno dopadne,“ řekl člen Direktu Lubomír Sazovský.

S sebou do Olšan Direkt vezl také přibližně stovku dětských výtvarných prací na téma Valašský král či Sen Bolka Polívky, z nichž vytvořil malou výstavu.


    [Top]    


Kino zahájí komiksovým Hulkem, ale promítne také dvě dramata

K o p ř i v n i c e (dam) - Dalším komiksovým filmem začíná tento týden promítací cyklus kina Puls. Po Batmanovi, X-menech či Spidermanovi přichází řada na Hulka. Hlavním hrdinou je tentokrát mladý genetik Bruce Banner. Ten se souhrou jistých okolností ze vzteku mění v obrovitou zelenou horu svalů, která pěstmi likviduje armádní vrtulníky. Na plátně tak v režii oscarového režiséra Anga Leeho (Tygr a drak) divák může sledovat nejen zdařilé akční a trikové sekvence, ale také v komiksovém filmu většinou nevídanou psychologickou rovinu o nerozlučitelnosti dobra a zla. Bruce alias Hulk má totiž ve své podstatě velmi mnoho společného například s klasikou Dr. Jekyll a pan Hyde. Na Hulka bude možné do Pulsu zajít ode dneška až do pondělka vždy o půl sedmé večer.

Dnešní a zítřejší večerní představení přivede do Pulsu také britské drama Zkurvená existence. Hlavním hrdinou filmu je začínající celebrita Billy Byrne (Max Beesley). Pracuje ve světě módy a nepotrvá dlouho a Londýn mu bude ležet u nohou, ovšem jen v případě, že bude dodržovat pravidla stanovená jeho agentem. A právě tady udělá Billy chybu, která se mu stane osudnou. Z mladíka, který mohl mít všechno, se v podstatě ze dne na den stává vyvrhel, který padá až na samé dno do zaplivaných a zapadlých uliček města nad Temží mezi feťáky, šlapky a bezdomovce, se kterými bude muset nyní žít. Režisér Stephen Norrington přivedl na plátna kin poměrně zajímavou studii o důvodech pádu a křehké hranici mezi vzestupem a pádem.

Taky 9. a 10. srpna večer bude kino promítat dramatický příběh. Konkrétně půjde o již druhé filmové zpracování románu Tichý Američan Grahama Greena. Silný příběh zasazený do Saigonu na začátek padesátých let minulého století do období nadcházející války se točí především kolem tří osob. Ideály nabitého mladého Američana Aldena Pylea, cynického postaršího dopisovatele britských Timesů Thomase Fowlera a vydržované vietnamské krásky Phuong. Ačkoliv jde vlastně o romantický trojúhelník, složitost doby i jednotlivých osudů postav z něj dělají nevšední příběh. Vynikající výkon předvedl v Tichém Američanovi Michael Caine, který za něj také byl po zásluze nominován na Oscara a Zlatý glóbus.

O poznání v lehčím duchu se ponese začátek příštího promítacího týdne. Od 14. do 16. srpna bude totiž Puls uvádět americkou komedii Jak ztratit kluka v 10 dnech. Zápletka romantické komedie je poněkud netradiční, redaktorka luxusního dámského magazínu Andie se rozhodne sbalit a za deset dnů odkopnout chlapa a pak o tom napsat článek. K tomu, aby nebylo nouze o komické situace, se ovšem musí náhodě pomoci a postavit jí do cesty muže, který se vsadí, že sbalí a deset dní vydrží s libovolně zvolenou dívkou. A tak ačkoliv se Andie všemožně snaží Bena zbavit, nedaří se jí to. Ústřední dvojici si ve filmu zahráli Kate Hudsonová a Matthew McConaughey.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.