Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Koupě ředitelské budovy se jeví nejlepší ze čtyř variant

K o p ř i v n i c e (hod) - Více než rok se zabývá skupina složená ze zastupitelů, vedení města a vedoucích odborů kopřivnické radnice problémem, kde umístit všechny úředníky městského úřadu, kterých v lednu přibylo z důvodu reformy veřejné správy. Město mělo zpracováno čtyři varianty, z nichž v minulosti se jako nejlepší jevila přístavba. Později se zjistilo, že v přístavbě, která byla rozpočtována na devadesát milionů korun, by nebylo možno umístit všechny, neboť počty úředníků se navyšovaly. Navíc zde byly problémy s vybudováním parkoviště pro návštěvníky. Radnice si také nechala zpracovat studii, kolik by stála rekonstrukce budovy včelína, která je propojena s hlavní budovou městského úřadu na ulici Záhumenní. „Budova potřebuje značné úpravy, neboť byla stavěna pro účely bydlení. Nevýhodou budovy je příčný monolitický konstrukční systém, který neumožňuje vhodně upravit velikost kanceláří pro vícečetná pracoviště, neexistence sociálního zázemí pro návštěvníky radnice a nutnost realizace nových parkovacích ploch. To je jen zlomek z nedostatků,“ vyjmenoval některé z problémů místostarosta Vladislav Kryške.

V lednu nabídlo vedení automobilky Tatra městu k odprodeji správní budovu za třicet čtyři milionů korun včetně zastavěných pozemků, což je pro město, které ještě splácí dostavbu kulturního domu, přijatelnější. „Nabídka byla pro město zajímavá a dále vedení automobilky přislíbilo, že bude minimálně po dobu pěti let užívat čtyři patra správní budovy. Budova bude v prvopočátku potřebovat, co se týče úprav pro umístění úředníků, minimální stavební zásahy. V prvé řadě to bude bezbariérový přístup a úprava sociálních zařízení. Ostatní opravy a úpravy lze provádět postupně,“ sdělil Kryške.

Na posledním jednání zastupitelstva se ozvaly hlasy, že provoz v ředitelské budově bude pro město velmi finančně náročný. Úředníci jsou umístěni na třech místech a občané musí mezi budovami přecházet, než si své záležitosti vyřídí. „Jenom za energie radnice v současné době platí jeden a půl milionu korun. Za pronájem kanceláří v budově automobilky město platí více než milion korun. My jsme si zjistili, že za energie celé správní budovy hradí Tatra 3,8 milionu korun ročně,“ dodal Kryške.

Na doporučení komise se zintenzívnily práce na odkoupení správní budovy a také se začalo jednat na ministerstvu vnitra i financí o poskytnutí mimořádné dotace. Ta byla přislíbena a na kopřivnickou radnici přijel pracovník ministerstva vnitra, který se seznámil se všemi variantami a který v současnosti připravuje potřebné podklady pro jednání vlády.

„Abychom měli přesnou představu o tom, co kupujeme, zpracováváme se Slezskou projektovou společnostní, s. r. o., Opava studii pro využití objektu a také i technické posouzení budovy. Úředníci města obsadí čtyři patra. Přízemí budovy by bylo společné jak pro Tatru a ostatní nájemce, tak pro město. Z městského úřadu by zde byla umístěna pokladna, podatelna, informace, městská policie a ověřování listin a podpisů. V současné době se do správní budovy přestěhovávají pracovníci vyplácející sociální dávky. Dále se jedná i s Policií České republiky a úřadem práce, které by se také měly přemístit. My chceme, aby se o umístění jednalo komplexně se všemi institucemi, které zde budou mít sídlo. Je to děláno vše pro občany tak, aby si vyřídili všechny své záležitosti na jednom místě a nemuseli přebíhat z budovy do budovy, jak je tomu v současnosti. Myslím si, že to ocení především obyvatelé okolních obcí, které pod Kopřivnici spadají,“ rozebral současnou situaci místostarosta Kryške.

Technická studie bude hotova do konce srpna a v září zastupitelé budou jednat o tom, zda město odkoupí správní budovu od automobilky či nikoli.


    [Top]    


Zaměstnávat zdravotně postižené se nedaří

K o p ř i v n i c e (ili) - Nezaměstnanost obyvatel v okrese Nový Jičín pohybuje okolo 13,8 procent, zatímco nezaměstnanost zdravotně handicapovaných občanů je podstatně nižší, přesto není ideální. „V květnu bylo na Úřadu práce v Novém Jičíně evidováno 1 369 lidí se změněnou pracovní schopností (ZPS), což je 12,54 procenta,“ uvedla vedoucí odboru poradenství Eva Minaříková s tím, že toto číslo se již dlouhodobě několik roků pohybuje mezi dvanácti a třinácti procenty. Zákon ukládá povinnost zaměstnavatelům zaměstnávajícím nad 25 zaměstnanců mít minimálně čtyři procenta zaměstnanců se ZPS. Z této povinnosti se mnohé firmy vykupují odvodem do státního rozpočtu. „Vloni se částka za 91 osob vyšplhala na 2 079 200 korun,“ uvedla Minaříková. Do kategorie nad 25 zaměstnanců spadalo v roce 2002 - 292 zaměstnavatelů, kteří zaměstnávali 1 562 osob se ZPS. „Při stoprocentním plnění by muselo uvedených 292 zaměstnavatelů zaměstnat o 392 osob se ZPS více,“ dodala Minaříková.

„Ještě existuje tzv. náhradní plnění, což je odebírání výrobků od jiných zaměstnavatelů, které k tomu mají oprávnění,“ vysvětlila Eva Minaříková, která se netají spokojeností nad tím, že oproti předcházejícímu roku klesá odvod do státního rozpočtu tím, že vzrůstá odebírání výrobků. „Beru to jako pozitivum, protože tím, že zaměstnavatelé zvolili formu náhradního plnění, tak pomáhají družstvům, které nám zaměstnávají osoby se změněnou pracovní schopností. Navíc si stále více zaměstnavatelů začíná uvědomovat problém zdravotně handicapovaných spoluobčanů, kterým mohou i tímto způsobem pomoci,“ dodala vedoucí odboru poradenství.

O tom svědčí i sto čtrnáct organizací v okrese Nový Jičín, které povinnost zaměstnávat osoby se ZPS přeplňují. V rámci okresu existují dvě chráněné dílny, a to v Šenově a Odrách. Zatímco první se zabývá účetnictvím a finančním poradenstvím, druhá je zaměřena na manuální práci. Dříve existovalo několik chráněných dílen zaměřených na šicí výrobu, ale ty postupně upadly z důvodu nevhodné výrobní politiky. Přitom úřad práce může poskytnout zaměstnavateli nebo osobě se ZPS, která je v evidenci úřadu práce, finanční výpomoc na vytvoření nového místa až do výše jednoho sta tisíc korun. „Při vytvoření chráněné dílny či pracoviště může zaměstnavatel navíc získat až čtyřicet tisíc na jedno pracovní místo ročně,“ přiblížil další z výhod vedoucí odboru trhu práce Miroslav Kardačinský. Tuto práci by měl žadatel o finanční dotaci vykonávat minimálně po dobu dvou let, pokud mu v tom nezabrání zdravotní důvody.

„Setkáváme se občas i s případy, že člověk ze zdravotních důvodů odmítne vykonávat jednoduchou a poměrně nenáročnou práci, což doloží lékařským potvrzením. Následně nás však požádá o příspěvek, že bude pracovat jako soukromý zemědělec a stejný lékař mu vystaví souhlasný posudek,“ podělil se o své zkušenosti Miroslav Kardačinský, „v takových případech finanční příspěvek neposkytneme, což zpravidla takto odmítnutého občana vede k odvolání na příslušné ministerstvo.“


    [Top]    


Strážníci chtějí radar v ulicích města co nejdřív

K o p ř i v n i c i (dam) - V co nejkratším termínu chce městská policie mít v ulicích Kopřivnice radar. Zařízení na měření rychlosti projíždějících vozidel identické s tím, které bylo ve městě testováno v polovině ledna, pořídí z dvousettisícové dotace ministerstva vnitra a třiceti tisíc poskytnutých městem. „Bohužel zkušenosti jsou takové, že peníze z programu prevence kriminality se na účet města dostávají pozdě, někdy až v listopadu nebo prosinci. Uvažujeme ale o možnosti zakoupit radar z našeho rozpočtu a jeho následném dorovnání z dotačních peněz,“ prozradil velitel městské policie Jan Müller s tím, že tento krok ještě musí projednat s radnicí. Podle šéfa strážníků by však bylo škoda nezačít využívat radar co nejdříve.

Radar se bude pohybovat po několika místech ve městě, které vytipovaly dopravní komisí a policie. Ta se budou vybírat nejen s ohledem na dopravní situaci, ale také tak, aby bylo minimalizováno nebezpečí poškození měřicího zařízení. „Vzhledem k jeho nákladnosti nemůžeme riskovat zničení,“ tvrdí Müller s tím, že prvním stanovištěm radaru se s největší pravděpodobností stane ulice Čs. armády u vjezdu od Lubiny.

Radar je v pořadí sedmým projektem, kterým se v rámci programu prevence kriminality kopřivničtí strážníci ucházejí o peníze z ministerstva vnitra a zatím jsou stoprocentně úspěšní. Za podpory ministerských financí byli policii pořízeni služební psi, vybudován a zdokonalen kamerový systém, strážníkům do výzbroje přibyly nové vysílačky, jízdní kola nebo sada vzduchovek určená k pořádání střeleckých dnů.

To, že radar měřící rychlost projíždějících vozů, i bez policejní hlídky rozdávající pokutové bločky, skutečně podvědomě na řidiče funguje, vyzkoušeli už v několika městech republiky. „Vždycky budou dvě skupiny řidičů. Většinu to přiměje ke snížení rychlosti, ale jsou i jedinci, kteří se snaží ‘natočit’ co nejvyšší cifru. Obecně se ale v místech, kde měření probíhá, ukázněnost řidičů zvyšuje,“ tvrdí Müller.

Kromě projektu na nákup radaru se Kopřivnici na ministerstvu podařilo uspět také se záměrem vybudování technicko-výtvarné dílny v klubu Kamarád. Tu sice úředníci podpořili jen padesáti tisíci, což je jen zlomek požadované částky, přesto bude realizována. Svou spoluúčast na ní totiž zvýší město, které na její vybudování přispěje sto devatenácti tisíci. Za tyto peníze bude dílna vybavena materiálem, nástroji a nářadím a provedeny budou také nutné stavební úpravy, se kterými by se mělo začít do konce prázdnin.


    [Top]    


Dětské centrum čeká druhá etapa rekonstrukce budovy

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém roce byla dokončena první etapa rekonstrukce Dětského centra v Kopřivnici, na kterou navazuje etapa druhá. „Zatímco se v první etapě zrekonstruovalo osm tříd pro mateřskou školu a rehabilitační třídy, druhá etapa se týká střední části budovy, tzn. jídelny, vstupu do budovy, šatny a vytvoření čekárny pro rodiče, kteří si přišli dítě vyzvednout,“ přiblížila druhou etapu rekonstrukce, s kterou se započalo v době prázdnin, ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková, „stavební práce by měly být dokončeny do konce kalendářního roku.“

Výsledkem rekonstrukce je i provozní schéma, které umožnilo sestavit učebny, odborné pracovny, rehabilitační třídy, sociální zařízení v logické návaznosti tak, aby se nemusely děti, z nichž mnohé jsou pohybově omezeny, přenášet z poschodí do poschodí.

Druhou část rekonstrukce finančně zajišťuje zřizovatel Dětského centra, kterým je Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Rekonstrukce bude probíhat bez omezení provozu a na rozdíl od první etapy si nevyžádá ani dočasné přestěhování žáků do náhradních prostor.

V současné době je již zpracována projektová dokumentace i ke třetí etapě rekonstrukce, která by se měla týkat technického zázemí Dětského centra, tedy kuchyně, prádelny a kanceláří, ale zda se k její realizaci přistoupí už v nadcházejícím roce, ještě není potvrzeno.

Dětské centrum dnes navštěvuje pětašedesát dětí od tří do osmnácti let, které jsou rozděleny do speciální mateřské školy, přípravného stupně, speciální školy s různým zaměřením, na kterých se učí podle osnov obecné zvláštní a pomocné školy, v zařízení je i autistická třída.

„Máme opravdu široký záběr, který se týká dětí, v jejichž případě není možná integrace do běžných základních škol,“ přiblížila poslání Dětského centra jeho ředitelka.

„To ale neznamená, že integrace není možná. Právě pro příští školní rok připravujeme projekt, kdy jednu dívenku chceme začlenit do klasické základní školy. V současné době hledáme vhodnou třídu s malým počtem žáků, aby začlenění mělo co největší šanci na úspěch,“ dodala Jančálková.

Děti dětského centra absolvovaly koncem školního roku ozdravný pobyt na Liščím mlýně v Trojanovicích a začátkem září je čeká dvoutýdenní pobyt u moře v Chorvatsku.


    [Top]    


Zimní stadion je po opravách opět v provozu

Před zahájením sezony na zimním stadionu
prošla důkladnou rekonstrukcí také rolba.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Včera začala další, v pořadí již třicátá druhá sezona na místním zimním stadionu. Než se první brusle prořízly ledovou plochou, prošel místní hokejový stánek dvouměsíční technickou přípravou. „Sezona sice končí na konci března, ale v té době se věnujeme opravám dětských hřišť, na přípravu stadionu nám pak zbývá červen a červenec,“ řekl ředitel správy sportovišť Milan Gilar. Většinu provedených prací, které souhrnně stály přibližně tři sta tisíc korun, provedla správa sportovišť vlastními silami.

Jen některé odborné práce zadala externím firmám.

Revizí prošla celá strojovna zimního stadionu včetně kompresoru, který byl důkladně zkontrolován. Diváci přímo na stadionu si zřejmě všimnou překrytí mantinelů polykarbonovými fóliemi, které zabrání jejich poškozování během sezony.

„Podobná technologie je používána na většině stadionů,“ tvrdí Milan Gilar. Vyměněna byla také část poškozených sedaček a nainstalovány nové ochranné sítě za brankami.

Po problémech v loňské sezoně byla pozornost věnována také opravě rozhlasu a v neposlední řadě důkladné údržbě patnáct let staré rolby, kterou momentálně není čím nahradit.


    [Top]    


Sbor větřkovických dobrovolných hasičů oslavil osmdesáté výročí

L u b i n a - Uplynulý víkend se nesl v místní části Lubina - Větřkovice ve znamení oslav osmdesátého výročí od založení Sboru dobrovolných hasičů, který byl založen 7. srpna 1923. V sobotu v podvečer se konala v Katolickém domě slavnostní členská schůze za účasti starosty města Kopřivnice Jiřího Tichánka.

V neděli odpoledne se na fotbalovém hřišti uskutečnilo hasičské odpoledne. V rámci oslav soutěžila tři družstva veteránů - mužů nad čtyřicet let, a to místní, z Drnholce a z Kopřivnice. Ti nejmladší se také předvedli, a to hned dvakrát - poprvé v družstvech a podruhé soutěžili ve dvojicích, kdy starší pumpovali vodu a mladší se snažili shodit proudem vody čtyři plechovky.

Lubomír Polášek, který funkci starosty hasičů zastává již čtrnáctým rokem a před tím byl patnáct let velitelem družstva, řekl, že sbor čítá sedmdesát pět členů, z toho je šestnáct mladých. „Nejstarším funkčním členem je Josef Polášek, který do sboru vstoupil v roce 1942. S funkcí pokladníka skončil před dvěma lety, ale i přesto i v současné době chodí na výborové schůze a pomáhá nám. Naším nejstarším členem je jednaosmdesátiletý František Štěrba,“ uvedl na adresu nejstarších členů starosta Lubomír Polášek. „Můj děda zastával funkci starosty obce i hasičů v roce 1923. Tradice našeho rodu u hasičů je zachována. U hasičů je i můj vnuk,“ hlásil s hrdostí druhý nejstarší člen sboru Josef Polášek a se smíchem dodává, „že nejvíce členů je Polášků.“

Lidé, kterých přišlo na sobotní akci hodně, tak mohli vidět mimo jiné i zásah profesionálních hasičů z Nového Jičína, kteří předvedli vyprošťování za pomoci hydraulických nůžek z havarovaného automobilu.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.