Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Studie o vytápění se ještě doplňuje o další údaje

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice v současném období dále rozpracovává projekt ‚Modernizace tepelných sítí v Kopřivnici’, jehož hlavním cílem je vybudování dlouhodobě prosperující tepelné soustavy s minimalizací nákladů na vytápění a přípravu teplé užitkové vody u konečných spotřebitelů. V současné době je zpracována ‚Studie centrálního zásobování teplem města Kopřivnice’, jejímž zpracovatelem je firma VAE Energo, s. r. o., Olomouc. Tato studie řešila možné varianty modernizace stávajícího systému centrálního zásobování teplem. Výstupy ze studie byly projednány na semináři zastupitelstva města a poté i na řádném červnovém zasedání zastupitelstva.

Po ekonomické stránce se jako nejvýhodnější jeví varianta napojení na stávající zdroj v teplárně Energetika Tatra, a. s., kdy bude použit horkovodní systém dodávek tepla s teplotním spádem 130/65 stupňů Celsia od zdroje tepla k jednotlivým odběratelům při využití vhodných částí stávajících primárních a sekundárních tepelných rozvodů. Nové části primárních a sekundárních tepelných sítí budou provedeny jako bezkanálové (předizolované potrubí), částečně v trasách stávajících a částečně v trasách nových (základní optimalizace). Stávající výměníkové stanice tepla ve městě budou zrušeny a v zásobovaných domech budou instalovány nové horkovodní objektové předávací stanice tlakově nezávislé. Výměníkové stanice umístěné v zásobovaných objektech budou nahrazeny objektovými tlakově nezávislými předávacími stanicemi tepla. Jednotlivé objektové předávací stanice budou propojeny komunikačním kabelem položeným při realizaci nových tepelných sítí, také stávající kanálové úseky budou protaženy komunikačním kabelem nebo bude kabel položen nad stávající kanály. Rovněž současný dispečerský systém bude vybaven novým řídícím systémem.

„Z jednání zastupitelů vyplynulo, že pro zodpovědné rozhodnutí zastupitelstva města, vztahující se k definitivnímu výběru varianty, je nezbytné doplnit podklady o návrh smlouvy týkající se dlouhodobých dodávek tepla s Energetikou Tatra, a. s., a model použití majetkového vypořádání k primárním rozvodům. Na ošetření těchto zásadních předpokladů pro zdárnou realizaci projektu město Kopřivnice společně s Tatrou, a. s., a Energetikou Tatra, a. s., aktivně pracuje,“ sdělil k projektu místostarosta Zdeněk Krajčír, který je pověřen řízením skupiny zabývající se změnou centrálního zásobování města teplem.

Závěrem je důležité dodat, že celý projekt je připravován tak, aby výše investice do modernizace tepelných sítí nezvýšila cenu tepla pro konečného spotřebitele. Cena tepla však může být zvyšována podle koeficientu stanoveného Energetickým regulačním úřadem a v závislosti na změně vstupních parametrů, což se týká zejména při zvýšení ceny paliva.


    [Top]    


Městští strážníci v jednom týdnu chytili dva zloděje

K o p ř i v n i c e (hod) - Dva úspěšné zásahy se podařily provést strážníkům kopřivnické městské policie. Poprvé to bylo v pondělí 21. července, kdy o půl druhé v noci telefonicky oznámil muž, že na ulici Erbenově u novinové budky jsou dva muži, kteří se dobývají dovnitř a jednoho z nich strážníkům popsal. Strážníci ihned vyrazili na místo a jeden zahlédl, že asi metr za budkou někdo leží. „Dotyčného vyzval, aby opustil úkryt, ale ten se dal na útěk. Strážník dohonil a chytil devětadvacetiletého muže z Kopřivnice. Poté byla přivolána hlídka Policie ČR, která provedla obhlídku budky. Zjistila, že je vyštípáno pletivo a našli i štípací kleště. Žádná jiná škoda nevznikla. Je dobré, když lidé něco podobného vidí, aby nám zavolali na číslo 156,“ dodal zástupce velitele městské policie Zdeněk Šostek.

V neděli 27. července krátce před půlnocí ohlásil signál elektronické ochrany, že došlo k narušení lékárny na poliklinice. Hlídka městské policie vyrazila na místo, kde zjistila, že jsou vypáčené dveře. Uvnitř spatřila osobu, která nereagovala na výzvy. Strážníci zavolali Policii ČR a psovoda z Nového Jičína. Pomocí psa byl zadržen devětadvacetiletý muž z Tiché, kterého si převzali policisté.


    [Top]    


Halu v zóně bude deset let obývat firma Cirex

ednatelka společnosti Cirex Claudie Ophuis
a starosta Jiří Tichánek v pátek podepsali
nájemní smlouvu na halu v průmyslové zóně.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý pátek byla na kopřivnické radnici slavnostně podepsána nájemní smlouva mezi městem a holandskou společností Cirex. Firma zabývající se přesným litím bude na jejím základě minimálně deset let obývat výrobní halu v průmyslové zóně postavenou z prostředků Evropské unie, státní dotace a městských peněz.

Za město stvrdil smlouvu starosta Jiří Tichánek, Holanďany zastupovala jednatelka společnosti Cirex Claudie Ophuis. „Jednání byla dlouhá a těžká. Podle mých informací i proto, že paní Ophuis je zdatnou obchodnicí, což, jak doufám, bude zárukou budoucí prosperity Cirexu v našem městě,“ prohlásil těsně před podpisem Tichánek.

V den podpisu nájemních smluv rovněž krajský úřad povolil Cirexu spuštění zkušebního provozu, který proběhl v první polovině tohoto týdne a potrvá tři měsíce. Cirex přestěhováním do nových prostor navíc zatím zcela neopustil ani Tatru, ve které má prostory pronajaty až do dubna příštího roku.


    [Top]    


Na sídlišti Sever žije více než čtvrtina obyvatel

Na veřejném slyšení se mohli občané
poprvé vyjádřit k tomu, jak by si
představovali budoucí vzhled sídliště Sever.
Nyní se již rozjela dotazníková akce.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Téměř šedesát lidí dalo v tropickém počasí 17. července odpoledne přednost veřejnému slyšení před návštěvou koupaliště. Ve školní jídelně Základní školy 17. listopadu se projednávala regenerace sídliště Sever.

Občanům byl představen projekt, do kterého se v rámci možností zapojí svými návrhy a náměty na dalších pracovních setkáních. Ty pak budou zpracovány do projektové dokumentace firmou Ateliér Bonmot, s. r. o., z Olomouce. Pořadatel akce, odbor životního prostředí, klade největší důraz na zapojení občanů, protože na sídlišti Sever, které má rozlohu 34 hektarů, žije v sedmdesáti panelových domech celkem 5 250 obyvatel. Z toho sedmdesát šest procent jsou lidé mladší pětačtyřiceti let.

Pro své náměty a dotazy je občanům k dispozici telefonní linka 556 494 916, případně e-mailová adresa sever@koprivnice.cz, postup lze sledovat na stránkách www.koprivnice.cz/web/sever. Nyní probíhá anketa mezi obyvateli sídliště.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Přestupky z dopravy je lepší vysvětlit

K o p ř i v n i c e (hod) - V televizi Nova jste mohli sledovat publicistický pořad zaměřený k přestupkovému řízení. Mnozí televizní diváci - zejména ti, kteří se dopustili přestupku na úseku dopravy - si z pořadu vybrali jako radu tvrzení, že když si nebudou přebírat doručenky do vlastních rukou, po uplynutí jednoho roku dojde k zastavení správního řízení a za přestupek je nebude moci nikdo trestat. Zejména s tímto kalkulovali přestupci, kteří řídili motorová vozidla po požití alkoholických nápojů. O nic jim nešlo, využívali nedostatku zákona, že Policie ČR jim nesmí zadržet řidičský průkaz.

To ale není vůbec pravda. Jak nám pracovníci odboru dopravy a silničního hospodářství kopřivnické radnice sdělili, pokud někdo nepřebírá doručenky s tím, že se vyhne postihu za přestupek, tak se mýlí. „Máme možnost požádat o spolupráci Policii České republiky o předvedení,“ řekl Jiří Chromečka, referent dopravy projednávající za městský úřad dopravní přestupky, a pokračoval: „Když neuspějeme ani touto cestou, můžeme využít tzv. náhradní doručení v souladu s § 24 odstavec 2 zákona č. 71/1967 Sb. Předvolání k ústnímu jednání se zahájením řízení, i když jej přestupce nepřebere, se stává doručeným a vykonatelným. Přestupek může být projednáván podle přestupkového zákona i v nepřítomnosti obviněného. Po stanovení míry zavinění, hladiny alkoholu v krvi a způsobené škody může být vydáno rozhodnutí bez přítomnosti obviněného a toto je zasláno k vymáhání finančnímu odboru městského úřadu. Uložená sankce - pokuta - může dosáhnout až do výše patnácti tisíc korun a může být podle charakteru přestupku vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel až na čtyřiadvacet měsíců. Být přítomen ústnímu jednání je v zájmu přestupce. Tím, že se k jednání nedostaví, ztrácí možnost vysvětlení a samozřejmě nápravy,“ rozebral Chromečka, proč je lepší se k přestupku vyjádřit.


    [Top]    


Rada povolila výjimku z vyhlášky města na zachování nočního klidu

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své mimořádné schůzi schválila udělení výjimky z obecně závazné vyhlášky města o zabezpečení veřejného pořádku na zachování nočního klidu, a to ve dnech 15. - až 17. srpna z důvodu pořádní akce Bartness & Red Stone sound system v areálu Letního stadionu Kopřivnice, a to v pátek 15. srpna do půlnoci, v sobotu a v neděli vždy do třetí hodiny ranní.


    [Top]    


Stíny

Dne 29. července dvě hodiny po půlnoci přijala stálá služba telefonické oznámení, že na ulici Štramberské nabouralo auto do plotu, snaží se vycouvat a z místa nehody ujet. Hlídka městské policie, která přijela na místo, zadržela řidiče vozidla. Dotyčný byl zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Byla přivolána hlídka Policie ČR, která si záležitost převzala. Jednalo se o 31letého muže ze Štramberka.

Dne 2. srpna ve večerních hodinách telefonicky oznámil muž, že na ulici Obránců míru dochází k rušení nočního klidu. Hlídka MP zjistila, že v jednom z bytů slaví větší počet Romů narozeniny. Strážníci hovořili s majitelem bytu, ten však odmítal cokoliv řešit, byl arogantní a veškeré výzvy ignoroval. Proto své chování bude vysvětlovat u přestupkové komise.


    [Top]    


Více než půl procenta obyvatel tvoří nevidomí a slabozrací

K o p ř i v n i c e (ili) - V České republice žije na šedesát tisíc nevidomých a slabozrakých občanů. Někteří používají bílou hůl nebo vycházejí pouze v doprovodu, jiným pomáhá v prostorové orientaci vodicí pes. Jsou sdruženi ve Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých ČR. V současné době je vydáváno pro takto handicapované občany osmnáct periodik, a to jak ve slepeckém písmu, tak i na zvukových kartách, ve zvětšeném typu písma, v digitálním zpracování a prostřednictvím elektronické pošty.

Nevidomí mají svoje školy, kluby, zájmové organizace, žijí plnohodnotným životem a přesto při setkání s nimi upadají často zdraví lidé do rozpaků, protože by rádi pomohli, ale zpravidla neví jak. „Jsme zcela normální lidé se svými přednostmi i nedostatky jako každý jiný, jen někdy možná reagujeme podrážděněji na netaktnost okolí,“ uvedl čtyřicetiletý Petr Wiszczor, kterého nemoc připravila o zrak před pěti léty. Na druhou stranu ruku na srdce, zkuste se najíst se zavřenýma očima nebo se potmě zorientovat v prostoru, pak člověk snáz pochopí problémy, se kterými se nevidomí musejí dnes a denně potýkat. Saint-Exupéry v Malém princi napsal: „Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.“ Vidění posuzováno z tohoto úhlu rázem poměr vidoucích a nevidomých převrací, v lepším případě vyrovnává.


    [Top]    


Červenobílá hůl označuje osobu hluchoslepou

Speciální označení osoby nevidomé je bílá hůl, označení osoby hluchoslepé je hůl s bílými a červenými pruhy o šířce 10 cm.

Pokud chcete nevidomému nabídnout pomoc, navažte nejprve verbální kontakt a pak nabídněte rámě. Nikdy ho netahejte za ruku nebo nestrkejte před sebou.

Nehlaďte a nekrmte vodicího psa, rozptylujete jeho pozornost, na kterou by mohl doplatit jeho majitel.

Když vstoupíte do místnosti, kde se nachází nevidomý, dejte se zřetelně poznat. Tichý pohyb neznámé osoby v okolí působí nepříjemně. Když opouštíte místnost, řekněte mu to.


    [Top]    


S handicapem pomáhají speciální instruktoři

K o p ř i v n i c e (ili) - Narodit se nevidomý, nebo časem přijít o zrak je dilema, na které zpravidla nedokážou odpovědět ani takto postižení. První skupina má od narození vyvinutý větší cit, který je pro ně výhodou při učení Braillova písma, ti druzí mají lepší prostorovou orientaci. Ale se svým nelehkým osudem se musí vypořádat každý po svém. V tom jsou nevidomým a slabozrakým nápomocny dvě obecně prospěšné společnosti Tyfloservis a TyfloCentrum.

Tyfloservis nabízí zejména těm, u nichž došlo k oslabení nebo ztrátě zraku v pozdějším věku kompletní nácvik sebeobsluhy od vaření, úklid, po osobní hygienu, výuku čtení a psaní Braillova bodového písma, výcvik v prostorové orientaci a chůzi s bílou holí, nácvik vlastnoručního podpisu a spoustu dalších dovedností, které jsou nezbytné v každodenním životě. Jak uvedl pro názornost jeden z instruktorů sociální rehabilitace David Křivák: „Zkuste se zavřenýma očima uvařit čaj, nalít do hrníčku a osladit a hned poznáte, kolik zručnosti potřebujete, abyste nahradili zrakový vjem.“

V ostravském TyfloCentru klienty orientují v jejich právech, pomáhají při jednání s institucemi, při hledání zaměstnání, pořádají vzdělávací kurzy, podporují sportovní aktivity apod. „Naše středisko má za hlavní úkol nácvik obsluhy náročných kompenzačních pomůcek na bázi počítačů, zvětšovací lupy a čtecího zařízení,“ představil hlavní činnost TyfloCentra ředitel Karel Kurland. Nevidomí mají k dispozici ozvučený počítač s hlasovým výstupem, na kterém se dá dělat úplně všechno jako na běžném počítači. „Svoje hraje míra talentu, ale nejdůležitější je trénink. Máme klientku, která se i ve svých sedmdesáti letech naučila počítač perfektně ovládat,“ dodal Kurland, „přes internet se dostanou klienti ke spoustě informací, stejně tak se dají skenovat i knihy, které pak počítač čte.“


    [Top]    


Chessi vrátila Petra Wiszczora znovu do života

Za každého počasí vychází Petr Wiszczor
v doprovodu fenky Chessi nejen
na procházku, ale i k lékaři
či za vyřízením nezbytných záležitostí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Petr Wiszczor se od svých čtyřicetiletých vrstevníků téměř neliší. Má družstevní byt, auto, syna, dceru, příjemnou manželku a dva psy. Zatímco si prvního před léty pořídili pro radost, nad černou labradorkou Chessi, která mu měla alespoň částečně kompenzovat ztrátu zraku, dlouho váhal. „Měl jsem strach, že to nezvládnu. Stal jsem se uzavřeným a prakticky nevycházel z bytu,“ popisuje svou situaci Petr před příchodem vodicího psa, a dnes si život bez tohoto společníka nedokáže představit. „Vrátila mě znovu do života. Vždyť já už jsem zapomněl skoro chodit,“ nedá na Chessi Petr dopustit.

Dnes je můžete takřka denně potkat na procházce, ale každé první úterý v měsíci se spolu vypraví autobusem do Ostravy - Zábřehu na setkání nevidomých pejskařů do TyfloCentra. „Je to příjemné setkat se s přáteli, zahrát si showdown (aplikovaný stolní tenis, poz. red.) nebo si zastřílet při simulovalé střelbě. Navíc dost času věnujeme i našim čtyřnohým miláčkům, aby se zdokonalili při své vodicí práci,“ vysvětlil Petr.

I když se s Chessi ještě žádné soutěže nezúčastnil, patří ostravští vodicí psi v rámci republiky k absolutní špičce. Není soutěž, z které by neodjížděli s hlavními cenami. Hodnotí se reakce na vyhledávací příkazy - najdi dveře, schody, nereagování psa na rušivé podněty a další úkoly.

Vztah nevidomých a slabozrakých ke svým psům dokladuje skutečnost, že na svých pravidelných setkáních se neslaví narozeniny majitelů, ale jejich psů. Zatímco se páníčci spokojí se skleničkou vína, pejskům se dostane pořádný věnec buřtů.

„Jsem spoustě lidem vděčný, co pro mě udělali, ale chtěl bych to v rámci svých možností společnosti vrátit. Brečím nad tím, že nemám práci. Nejsem postižený, jenom nevidím,“ zhodnotil svou situaci Petr Wiszczor.


    [Top]    


Netradiční interiér mají čekárny v Ženklavě

Ž e n k l a v a (ili) - S netradičním nápadem na výzdobu tří autobusových zastávek přišla ředitelka malotřídní školy v Ženklavě Hana Vidličková. První čekárnu zdobí motivy safari a druhou pohádkové postavičky. V třetí by se na začátku školního roku měly objevit motivy Radhoště a okolních hor.

„Každé dva roky jsme museli zastávky vybílit a ty se stejně vzápětí staly obětí samozvaných malířů,“ posteskl si na adresu vandalů starosta obce Miroslav Drozd, který iniciativu ředitelky uvítal. „Dal jsem si pouze podmínku, že zamalované musejí být všechny plochy, aby už nikoho ke čmárání neinspirovaly,“ dodal starosta.

Ženklavští školáci tak sami vybarvovali obrázky, které jim na stěny čekáren předkreslila učitelka Jiřina Kyselá. Za všechny spolužáky shrnula své pocity jedenáctiletá Klárka, která právě dokreslovala letícího broučka: „Jsem hrdá, že můžu tak krásně vyzdobit naši čekárnu.“


    [Top]    


Další etapa měření škodlivin v ovzduší

Ve středu 9. července zahájila specializovaná měřicí skupina společnosti Ekotoxa, s. r. o., Opava měření polycyklických aromatických uhlovodíků (PAHs) v ovzduší našeho města. Měření PAHs je naplánováno ve dvou etapách, a to v letní a zimní sezóně. První část letního měření proběhla v již zmíněném termínu, druhá část proběhne v průběhu měsíce srpna v závislosti na počasí.

Právě počasí je nejdůležitější faktor ovlivňující celé měření. Pro získání objektivních výsledků je zapotřebí, aby alespoň dva dny před zahájením měření nepršelo, a nedošlo tak k vymytí znečišťujících látek z ovzduší. Výsledky měření by pak byly zkreslené. Zimní měření proběhne na přelomu roku, termín bude ještě upřesněn.

K měření byla vybrána čtyři měřicí místa: dvě přímo u páteřní komunikace procházející městem (zde proběhla měření znečišťujících látek již vloni), tj. kruhový objezd a křižovatka ulic Záhumenní a Husovy, dále jedno měřicí místo reprezentující bytovou zástavbu nedaleko frekventované komunikace, tj. mezi domy u bývalé Mateřské školy na ulici Obránců míru (nyní ZŠ E. Zátopka) a jedno pozaďové místo, u kterého je předpokládána nižší zatíženost měřených škodlivin, tj. v ‘Ptačí čtvrti’ u krytého bazénu.

Koncentrace PAHs jsou překračovány v naprosté většině našich měst, a to i přesto, že jsou limitovány Světovou zdravotnickou organizací a nově i prováděcím předpisem k zákonu o ochraně ovzduší. PAHs jsou charakteristické svou karcinogenitou, způsobují toxicitu ovzduší a spolu s účinky jiných škodlivin mají vliv na snižování imunity organismu, nárůst respiračních chorob i astmatu. Značným zdrojem těchto škodlivin, podílejících se na fotochemickém smogu, je především doprava, resp. spalovací motory automobilů.

Měřením PAHs navazujeme na předcházející dvě etapy tzv. ‘Komplexního hodnocení vlivu dopravy na životní prostředí’, které bylo v roce 2000 zahájeno měřením dopravní zatíženosti a vloni pokračovalo modelováním rozptylu emisí z dopravy pro oxidy dusíku, oxid uhelnatý a těkavé organické látky. Závěry těchto měření jsou k dispozici na internetových stránkách našeho města nebo přímo na odboru životního prostředí.

Monika Paličková, odbor životního prostředí a VLHZ

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.