Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na festivalu Colours se bude podílet i Nora

O s t r a v a (dam) - Zítra a pozítří prožije Ostrava jeden z největších letních festivalů u nás. Druhý ročník Colours of Ostrava přinese vystoupení víc jak padesáti kapel na deseti scénách roztroušených v areálu Stodolní ulice a Černé louky. Stejně jako na loňské premiéře i letos se na festivalu podílí také kopřivnická Nora, její šéf Víťa Váňa je členem úzkého organizačního týmu a další lidé z Kopřivnice budou zajišťovat fungování scény Telepache, na které zahraje mimo jiné Traband či Hradišťan.


    [Top]    


Muzeum ukazuje neznámé Burianovy kresby

Š t r a m b e r k (dam) - V rámci dalšího ročníku akce Siddie Burka, na které se první prázdninový víkend sešlo ve Štramberku na pět desítek vyznavačů díla Zdeňka Buriana, byla v tamním muzeu, nesoucím jeho jméno, otevřena expozice nazvaná Divy prasvěta. Výstava, pořádaná v rámci stého výroční narození Josefa Augusty, mapuje umělcovu spolupráci s tímto paleontologem a spisovatelem. A rozhodně je co obdivovat, vždyť během let společné práce a přátelství tandem Augusta - Burian připravil přibližně pětadvacet knih, které byly postupně přeloženy do dvaceti světových jazyků. „Jejich knihy vycházely několikrát v upravených variantách. Některé byly dokonce pozměněny natolik, že je lze pokládat za úplně nový titul,“ naznačil šíři spolupráce obou mužů autor výstavy Aleš Durčák. V prostorách štramberského muzea bude až do konce září možné obdivovat desítky ilustrací z mnoha společných vědeckých i beletristických knih. Mezi ilustracemi, zhotovenými celou škálou Burianových oblíbených technik, se najdou taky nepublikované práce, a dokonce i dva naprosté unikáty, o kterých ještě ani burianologové před pár týdny nevěděli. Svou premiéru si totiž v městečku pod Trúbou odbudou i dvě zcela neznámé ilustrace ke knize Lovci jeskynních medvědů. „Věděl jsem, že mi pražský Památník národního písemnictví zapůjčí kompletní soubor ilustrací k této knize, ale netušil jsem, že v něm objevím i dvě zcela neznámé věci. Ten soubor nebyl nikdy vcelku vypůjčen ani vystavován. To znamená, že nikdo nemohl vědět, že padesát let jsou mezi nimi i dvě nepublikované kresby,“ prozradil Durčák. Celá věc je o to zajímavější, že mezi neznámými perokresbami je také velmi zdařilý portrét pravěkého lovce, přičemž Burian sám sebe považoval právě především za portrétistu.

Ze své lásky k Burianovi se ve Štramberku vyznal také známý cestovatel a záhadolog Arnošt Vašíček, který v rámci dnů města přednášel o svých výpravách za záhadnými tvory, kteří by mohli být přeživšími pozůstatky pravěku. „Burian je bezesporu jedním z mých oblíbených malířů. Jeho ilustrace v knihách mě provázely dětstvím,“ řekl cestovatel.


    [Top]    


Na Fojtství vystavují krajky

K o p ř i v n i c e (dam) - I letos bude v létě patřit výstavní síň muzea Fojtství ručním pracím. Prodejní výstava nazvaná Nitka k nitce začala 2. července a skončí až v říjnu. Svou paličkovanou krajku na ní předvedou Jarmila Heimerlová, Božena Hambálková a Dagmar Chovancová.


    [Top]    


Dětská cimbálovka ze ZUŠ uzavřela školní rok hraním

P ř í b o r (red) - Koncertem na vernisáži výstavy ’Valašské království v dějinách světa’ v příborském muzeu ukončila ve středu 25. června letošní školní rok dětská cimbálová muzika ZUŠ Zdeňka Buriana. Tento sedmičlenný soubor pod vedením Vladana Jílka působí na zdejší škole již druhým rokem. Svůj repertoár postupně skládá z lašských a valašských lidových písniček. Koncert na vernisáži byl desátým koncertem cimbálové muziky v uplynulém školním roce.


    [Top]    


Radostný Revival-fest lákal zhruba stejně jako vloni

P ř í b o r (dam) - V pořadí druhý Radostný Revival-Fest přilákal minulou sobotu do amfiteátru v příborském městském parku něco přes tisíc lidí. Návštěvnost tak byla podle slov pořadatelů zhruba stejná jako v minulém roce. „Možná bylo o pár lidí více a rozhodně se na festivalu objevilo daleko více malých dětí, které vstupné neplatí,“ řekl hlavní organizátor akce Karel Rubáč.

Na pódiu se postupně vystřídalo všech dvanáct v programu slíbených kapel. Největší úspěch zaznamenali kladenští The Beatles Revival, uznání publika si ale vysloužili také muzikanti z The Cranberries revival a plzeňského Whitesnake. „Velkou atrakcí byli také Katapulti v podání tří malých kluků z Pustějova. Řada lidí se dokonce podivovala nad tím, proč právě oni festival zahajovali,“ prozradil Rubáč.

Novinkou letošního ročníku byl taneční stan s muzikou od padesátých let až po současnost, jeho návštěvnost sice nebyla tak vysoká, jak pořadatelé předpokládali, své místo ale na festivalu měl. „Celý tento festival je velká zábava, nejde jen o muziku, proto ji vždy prokládáme řadou doprovodných vystoupení,“ vysvětlil Rubáč. Další růst festivalu je podle jeho slov nepravděpodobný, víc jak dvanáct kapel v jednom dni prý není možné organizačně zvládnout, cílem pořadatelského týmu je však lákat do Příbora ty nejkvalitnější revivaly tuzemské scény.


    [Top]    


V Golemovi zářili Šimíček a Navrátil

Jiří Navrátil a Ondřej Šimíček byli
hlavními hvězdami první letošní premiéry
ochotnického souboru Kotouč Štramberk.
Štramberští divadelníci inscenovali Golema.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Možná jako dárek za vysvědčení zamýšleli ochotníci ze štramberského souboru Kotouč svou první letošní premiéru. Tou se stala známá hra Jiřího Voskovce a Jana Wericha Golem. Štramberští inscenátoři si hru éry Osvobozeného divadla částečně upravili a době poplatné narážky nahradili replikami mířícími například k evropské integraci. Nejen nejlepší kousky textu, ale také suverénní herecké výkony udělaly hvězdy představení z Jiřího Navrátila a Ondřeje Šimíčka. Ti v rolích šlechticů Pracha a Popela zaplněnému amfiteátru Pod věží dokázali, že jsou skutečně stoprocentními muži.
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Irena Kopecká: Báseň je jako krásný šperk

Příborská básnířka Irena Kopecká
básně nejen píše, ale na literárních
večerech po okolí také přednáší publiku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Žije v Příboře, pracuje v Kopřivnici jako učitelka na ZŠ Alšově a její velkou celoživotní vášní je poezie. Řeč je o Ireně Kopecké. Příborská autorka své básně nejen píše a v poslední době také pilně vydává, ale sama je také na literárních večerech publiku přednáší. Docela nedávno zněly její zasněné verše kopřivnickou čajovnou a právě tam vznikl také následující rozhovor.

Básně píšete již od patnácti let, své vlastní sbírky jste se ale dočkala teprve před sedmi lety. Co za tím bylo?

Publikovala jsem v periodikách. Básně mi vycházely v Učitelských novinách, ve Vlastě a dalších časopisech. Dokonce Alfréd Strejček recitoval moje verše v rádiu a mám od něj krásný dopis, ve kterém mi děkuje za poezii, kterou dávám. Na vydání samostatné sbírky však nebyl čas ani peníze. Psát je jedna věc, ale druhá věc je skloubit to s funkcí matky a učitelky. Sbírky jsem začala vydávat až po odchodu do důchodu.

Působíte jako učitelka matematiky a chemie, což jsou předměty, které podle mne s poezii vůbec nejdou dohromady. Můžete mi to vyvrátit?

Je to hrozně jednoduché. Aby člověk mohl fungovat, musí v něm být rovnováha. A právě poezie vyrovnává matematickou strohost exaktních věd. Úžasně se to doplňuje. Pokud v sobě člověk nemá harmonii, tak je to špatné. Je to také i příčina nemocí člověka.

Ve svých sbírkách máte ilustrace kopřivnického výtvarníka Zdeňka Babince. Jak vznikla vaše spolupráce?

Setkali jsme se v práci. Je to velmi zdatný výtvarník a požádala jsem ho i o ilustrování své sbírky. Dokonce jsem na něj napsala jednu báseň. Pak jsem to chtěla zkusit po jiné linii a objevili jsme báječného člověka, který svýma rukama tvoří něhu ve dřevě. Řezbáře Ladislava Boráka z Velkých Karlovic a fotografie jeho prací zdobí mou sbírku Pavoučci myšlenek.

Věnujete se výhradně básním, nebo píšete i prózu?

Coby babička pěti vnoučat vím, že krásně usínají při mých pohádkách, tak jsem je začala psát, namlouvat a pracuji na nich. Ráda bych je také vydala, ale nakladatel chce padesátitisícový sponzorský dar. Pokud neseženu dostatek peněz, tak vyjde sbírka poezie, pokud se mi bude dařit, vydám pohádky. Bohužel všechno se to točí kolem financí, kdo nemá jméno, těžko proráží.

Drtivá většina vašich básní je lyrických, epická poezie vás neláká?

Pracuji i na epických básních. Některé vyšly i v mých sbírkách. Dávám ale přednost lyrice. Upřednostňuji krátké básně, ve kterých se nesmí nic vynechat, ale nesmí tam být ani jedno slovíčko navíc. Krásná báseň je jako šperk, ve kterém jsou zasazeny diamanty přesně každý na svém místě. A nemusí být velký, aby byl krásný.

Zkoušela jste některé specifické básnické tvary, jako je třeba sonet?

Zkoušela jsem i sonety. Jde sice o vrchol tohoto umění, ale člověka velmi svazují. Snad vůbec nejvíc se mi daří volný verš. Každopádně upřednostňuji myšlenku metafory před formou.

Báseň, kterou dokončíte, považujete definitivně za hotovou, nebo ji později přepracováváte?

Mnohokrát se k nim vracím. Nikdy nejsem spokojená. Já k básni přistupuji jako k nějakému sochařskému dílu. Pořád na ní něco opravuji a vylepšuji. Nikdy nejsem stoprocentně spokojena, dokonce i když báseň vyjde, tak v ní někdy najdu něco, co bych upravila.

Jací jsou vaši oblíbení autoři?

Já si nesmírně cením lidové písně, v níž je obrovská moudrost řečená naprosto jednoduše. Mým nejmilovanějším básníkem je Fráňa Šrámek. Zbožňuji i Seiferta a další naše básníky. Nedoceněný je podle mě i Karel Čapek.

David Macháček


    [Top]    


Žákovský Big Band MIS music opět zabodoval na festivalu

K o p ř i v n i c e (dam) - Už podruhé ve své historii se žákovský Big Band soukromé základní umělecké školy MIS music zúčastnil litvínovského celostátního festivalu jazzových orchestrů uměleckých škol. Vloni však na akci vystupoval ještě v jiném složení a s poněkud jednodušším repertoárem.

Od začátku školního roku pak školní Big Band přijal za svou sestavu klasického Big Bandu obsazeného trombony, trubkami, flétnami, saxofony, klavírem a bicími. Třiadvacetičlennou sestavu doplňuje i dívčí vokální sextet. „Pořadatelé velmi oceňovali, jaký kus práce náš orchestr za rok udělal. Příští rok bychom se do Litvínova chtěli probojovat znovu a předvést ještě náročnější program obsahující i těžké aranže současné muziky,“ prozradil ambice chlouby školy ředitel MIS music Petr Suttner.

Kopřivnický Big Band se v konkurenci čtrnácti dalších orchestrů rozhodně neztratil, odborná porota v čele s kapelníkem Big Bandu Českého rozhlasu Václavem Kozlem jej vybrala do pásma osmi nejlepších kapel, které se zúčastnily natáčení živého CD z festivalu. K výbornému výsledku kapele dozajista pomohlo i čtyřdenní soustředění v květnu věnované právě přípravě na festival.

Podle kapelníka souboru Pavla Písteckého byl festival pro jeho svěřence velkým přínosem už proto, že v zahajovacím koncertu se představil Big Band Českého rozhlasu. „Žáci tak měli možnost posoudit, co všechno se dá naučit, a kde ještě mají rezervy.

Vedení školy teď čeká poměrně náročný úkol, a to zajistit svému Big Bandu sponzora. Podle Suttnera potřebuje orchestr doplnit nová aranžmá a zakoupit hudební nástroje. V novém školním roce se totiž chce zúčastnit soutěže ZUŠ, kde by rád uspěl a postoupil co nejdál.


    [Top]    


Puls ještě promítne pět filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě pět filmů stihne kino Puls promítnout, než se poslední červencový týden uzavře, aby bylo možné provést nutné opravy a čištění.

Mezi 10. a 14. červencem budou plátno okupovat dva taháky. Ten první, českou komedii Pupendo, má na svědomí tvůrce veleúspěšných Pelíšků Jan Hřebejk. Druhý díl Matrixu, Matrix - Reloaded, pak do tmy kina přivede vyznavače kyberpunku, dokonalých vizuálních efektů a propracovaných akčních scén.

Pouze 17. července pak bude Puls patřit repríze snímku 8 Mile s populárním raperem Eminemem v hlavní a částečně autobiografické roli.

Mezi 18. a 20. červencem pak přijde na řadu další česká komedie nazvaná Nuda v Brně o erotických dobrodružstvích tamních obyvatel. Večer je pak možné zajít na válečné drama Hlubina odehrávající se za druhé světové války na palubě ponorky.

V rámci letního režimu kino začalo promítat později, a tak odpolední představení začínají o půl sedmé, respektive v sedm hodin večer a večerní představení až v jednadvacet hodin. Dočasně je také omezen provoz pokladny, která je otevřena vždy hodinu před každým představením.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.