Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 26/2003
ze dne 10. července 2003

Zprávy z města a okolí

Nejen političtí vězni vzpomněli popravu Milady Horákové

Památkáři se radili, jak s hradem

Na radnici jsou k nahlédnutí seznamy spolupracovníků STB

Bezpečnostní rada jednala o plánech

Vedení města odměňovalo žáky s vyznamenáním

Školáci byli hodnoceni na akci nazvané Děti dětem

Do Monte Carla dojela jen polovina škodovek

Úvodní beseda k projektu Zdravé město

Krátce

Kopřivnice letos devět dnů bez teplé vody

Klienti Kopretiny bodovali na celorepublikových hrách

Tomeček utopil medaili v blátě

Pohostinských podniků přibývá

„Na pivo a cigarety muselo být vždycky,“ tvrdí sociolog Keller

Strojů na hazard v Kopřivnici také neubývá

O nejlepší štramberské ucho soutěžilo jedenáct cukrářů

Vyvezené fekálie ohrožovaly ryby

Jeden ze tří parašutistů seskakoval s obecní vlajkou

Skorotínští slavili jubileum


    [Top]    


Nejen političtí vězni vzpomněli popravu Milady Horákové

V poslední den školního roku si
pár desítek lidí připomnělo výročí popravy
doktorky Milady Horákové.
Vzpomínková akce proběhla
ve vestibulu školy nesoucí její jméno.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 27. června krátce před polednem si připomněli ve vestibulu Základní školy dr. Milady Horákové členové Konfederace politických vězňů, vedení města, učitelé a vedení školy smutné výročí popravy Milady Horákové. Jako první vystoupil mluvčí Konfederace politických vězňů Zdislav Zima, který připomněl ve svém vystoupení útrapy, kterými musela projít Milada Horáková, než byla popravena 27. června 1950 v brzkých ranních hodinách. S krátkým proslovem přispěl k uctění vzpomínky i starosta města Jiří Tichánek. Poté byly položeny kytice pod pamětní desku dr. Milady Horákové a vzápětí přečetl Lumír Pospěch, ředitel školy, dopis Jany Kánské, dcery Horákové.

Právě tento den se připomíná jako Den politických vězňů. Bohuslava Ficka, který zkusil komunistický kriminál na vlastní kůži, mrzelo, že na tento den sdělovací prostředky zapomínají. „Jakešovi a Lenártovi se věnují, ale nikde jsem neslyšel ani zmínku o Miladě Horákové. Rozhodl jsem se a zavolal do rádia. Nakonec mi volali, že mě v rádiu slyšeli,“ řekl rozhořčený nad tímto faktem Bohuslav Ficek.


    [Top]    


Památkáři se radili, jak s hradem

K o p ř i v n i c e (dam) - Další části hradu Šostýna by se během letošního roku měly vyloupnout ze země. Na práce na nejstarší stavební památce města je v rozpočtu stejně jako v předchozím roce vyčleněno sto padesát tisíc korun. Podle památkáře kopřivnické radnice Lubomíra Mamuly se odborníci z univerzity a ostravského památkového ústavu dohodli na tom, jak v pracích na Šostýně pokračovat. Postupně by se měly dále odkrývat obvodové zdi. Středověké zdivo se bude pouze konzervovat, jakékoliv dozdívání památkáři rezolutně odmítají. Stejně jako v minulosti budou na Šostýně pracovat dobrovolníci, některé práce ale bude provádět odborná firma.


    [Top]    


Na radnici jsou k nahlédnutí seznamy spolupracovníků STB

K o p ř i v n i c e (hod) - Na správním odboru kopřivnické radnice na ulici Záhumenní mají občané možnost nahlédnout do publikace vydané Ministerstvem vnitra ČR - Zveřejnění evidenčních podkladů a seznamu personálních spisů (§ 7, odst. 1 zákona č. 107/2002 Sb.), díl 1 - 9 včetně dodatků 1 a 2, ve kterém jsou zveřejněni lidé, kteří spolupracovali s STB.


    [Top]    


Bezpečnostní rada jednala o plánech

K o p ř i v n i c e (hod) - V pondělí 30. června se uskutečnilo řádné jednání bezpečnostní rady města Kopřivnice. V rámci zasedání byl schválen chybějící statut bezpečnostní rady, dále byli členové bezpečnostní rady města určeni ke styku se zvláštními skutečnostmi. Jedná se například o listiny a nosná média týkající se rozpracování krizového plánu kraje. „Na jednání byl představen nový člen bezpečnostní rady jmenovaný starostou, a tím je ředitel územního odboru hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně Zdeněk Biskup. Rovněž byl projednán pracovní plán bezpečnostní rady na letošní rok,“ sdělil k jednání Dušan Bartošák, pracovník kopřivnické radnice a tajemník bezpečnostní rady.


    [Top]    


Vedení města odměňovalo žáky s vyznamenáním

K o p ř i v n i c e (hod) - Slavnostní rozloučení se školou připravili pracovníci kopřivnické radnice na středu 25. června, kdy se v obřadní síni Městského úřadu na ulici Záhumenní sešli místostarostové, ředitelé základních škol, rodiče a celkem sto jednadvacet žáků, kteří ukončili devátou třídu s vyznamenáním. Právě ti obdrželi od města na památku dárkovou publikaci - Moravskoslezský kraj. Letos ukončilo povinnou školní docházku ve všech kopřivnických základních školách celkem tři sta šedesát sedm deváťáků.


    [Top]    


Školáci byli hodnoceni na akci nazvané Děti dětem

N o v ý   J i č í n (ili) - Děti dětem se jmenuje tradiční akce pořádaná Střediskem informatiky a služeb v Novém Jičíně a neziskovou organizací Evia, na které jsou ohodnoceny výkony žáků, kteří se úspěšně zúčastnili soutěží vyhlášených ministerstvem školství. Zároveň se poděkování dostane učitelům za nadstandardní péči, kterou nadaným žákům celoročně věnují. Poslední červnové úterý se v novojičínském divadle sešlo sto třicet devět žáků z celého okresu, osmdesát vyučujících a patnáct metodiků, kteří pomáhali zajistit okresní kola soutěží. „S každým žákem byl přizván i jeho pedagog, ale někteří učitelé se věnovali více dětem najednou, proto ten rozdílný počet,“ vysvětlila zdánlivou nerovnováhu pracovnice střediska informatiky a služeb Ilona Bražinová.

Z Kopřivnice se odměny dostalo celkem čtyřiadvaceti žákům - osm oceněných ze Základní školy - náměstí, po čtyřech vyznamenaných měly shodně ZŠ Alšova, 17. listopadu a Emila Zátopka, ze Základní školy dr. Milady Horákové byly ohodnoceny dva talenty, po jednom zástupci měla ZŠ sv. Zdislavy a malotřídka v Mniší.


    [Top]    


Do Monte Carla dojela jen polovina škodovek

Z á v i š i c e (dam) - Jen polovina startovního pole, tedy pět posádek zvládlo první ročník Maratonu Závišice - Monte Carlo 2003. Nejrychlejší posádka, tvořená bratry Strnadlovými z Trojanovic, zvládla cestu ze sousední vesnice do centra Monackého knížectví za čtrnáct hodin a dvacet šest minut. „Dalo se předpokládat, že pojedou na vítězství. Měli Škodu Rapid 130 s pětistupňovou převodovkou a jeli po dálnici,“ komentoval bezesporu úctyhodný výsledek Jaromír Michálek, jeden z organizátorů dálkového závodu určeného výhradně starším typům vozů z mladoboleslavské automobilky.

Stříbrná pozice patřila bratrům Šmahlíkovým z Frenštátu a jejich Š 120, kteří přijeli s víc jak tříhodinovou ztrátou na vítěze. Bronz zůstal doma v Závišicích a zasloužili se o něj opět bratři Baďurovi na vůbec nejstarším přihlášeném voze, čtyřicet let staré Octavii. To, že závod nebyl rozhodně ničím jednoduchým, dokazuje i fakt, že některé vozy nedojely ani za hranice republiky.


    [Top]    


Úvodní beseda k projektu Zdravé město

K o p ř i v n i c e (ili) - Koncem června se uskutečnila v Katolickém domě úvodní beseda o Národní síti Zdravých měst (NSZM) s jejím národním koordinátorem Petrem Švecem. Organizátor besedy odbor životního prostředí tak postupuje podle strategického plánu rozvoje města, podle kterého by se Kopřivnice měla stát členem NSZM. K tomuto kroku je však zapotřebí schválení členství zastupitelstvem města, což by se mělo projednávat na zářijovém zasedání.

V roce 1988 iniciovala OSN - Světová zdravotní organizace mezinárodní projekt Zdravé město, ke kterému přizvala nejvýznamnější evropské metropole. Během patnácti let se do projektu zapojilo tisíc tři sta měst, obcí a regionů ve třiceti evropských zemích.

V roce 1994 se myšlenky uvedeného projektu začaly realizovat i u nás. Jedenáct aktivních měst vytvořilo asociaci s názvem Národní síť Zdravých měst České republiky, která dnes zastřešuje tři desítky měst, jeden kraj, dva mikroregiony a více než 1,5 milionu obyvatel republiky.

Národní koordinátor Petr Švec představil projekt Zdravých měst představitelům města i pozvaným hostům, kteří reprezentovali veřejnost. „Pokud zastupitelstvo schválí členství Kopřivnice v projektu Zdravých měst, stane se projektovým inkubátorem. Požadavky a nápady na zlepšení kvality života ve městě by měly při přípravě projektů, které budou financovány ze zdrojů Evropské unie, vycházet co možná od nejširší veřejnosti,“ uvedl Petr Švec. Za vzorové město, které dokázalo na své projekty od Evropské unie získat nemalé finanční prostředky, označil Švec Vsetín.

Druhá část neformální besedy byla věnována rozdělení oblastí, kterými by se měl projekt Zdravé město zabývat a zároveň vytipování těch občanů, kteří by ať už z titulu své funkce, či na základě vlastních zkušeností byli v dané oblasti platnými členy komisí, v kterých se budou jednotlivé návrhy veřejnosti soustřeďovat.

Bližší informace o projektu Zdravých měst získáte na internetových adresách www.nszm.cz a www.brana.cz.


    [Top]    


Krátce

K o p ř i v n i c e (hod) - V neděli 6. července v podvečer i přes deštivé počasí se sešlo asi padesát občanů Kopřivnice u Husovy lípy naproti koupališti, aby si připomněli upálení mistra Jana Husa v Kostnici. Na úvod přivítala shromážděné sestra farářka Církve československé husitské Marta Silná z Nového Jičína a poté přednesl krátký projev starosta Jiří Tichánek. O svých úvahách o Janu Husovi a jeho poslání se podělili sestra farářka Silná a děkan Církve římskokatolické Alois Peroutka. Celý program doprovázely duchovní písně, které si přítomní zazpívali za doprovodu hudebního sboru Paprsek Adventistů sedmého dne.

O s t r a v a (hod) - Rada Moravskoslezského kraje na své schůzi, která se konala ve čtvrtek 26. června, rozhodla o vyhlášení dotačních programech: 1. Podpora inovačních aktivit malých a středních podniků a 2. Podpora sítě informačních center v Moravskoslezském kraji. Uzávěrka pro podání žádostí je v pátek 25. července do čtrnácti hodin. Plné znění vyhlášených dotačních programů je zveřejněno na úřední desce a www.kr-moravskoslezsky.cz.

O s t r a v a (hod) - Na svém řádném zasedání bezpečnostní rada kraje projednala a doporučila hejtmanovi kraje ke schválení nový Havarijní plán Moravskoslezského kaje, který řeší postupy zvládání možných krizových situací v kraji.


    [Top]    


Kopřivnice letos devět dnů bez teplé vody

K o p ř i v n i c e (hod) - O letošních prázdninách budou obyvatelé města bydlící v bytech první kategorie po dobu devíti dnů bez teplé vody. Podle plánu oprav bude zastavena dodávka teplé vody v neděli 20. července ve večerních hodinách. Během odstávky zdrojů tepelné energie budou prováděny jejich nutné opravy, revize a opravy tepelných rozvodů. K obnovení dodávky teplé užitkové vody dojde v úterý 29. července v dopoledních hodinách. Podle pracovníků energetiky dojde ke zkrácení odstávky oproti loňsku o jeden den.


    [Top]    


Stíny

Dne 3. července v nočních hodinách přijala stálá služba telefonické oznámení, že na ulici Alšově se povaluje po zemi muž. Strážníci na místě nalezli silně podnapilého muže z Kopřivnice, který se za své protiprávní jednání bude zpovídat na služebně městské policie, kde je pozván k podání vysvětlení.

Dne 4. července byly policejním orgánem O PČR Kopřivnice podle 158/3 tr. řádu zahájeny úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověření skutečnosti důvodně nasvědčující k tomu, že byl spáchán trestný čin ublížení na zdraví podle § 221/1 tr. zákona, kterého se dopustil podezřelý R. C. Jmenovaný dne 14. května ve 23 hodin v bytě své přítelkyně v Kopřivnici, po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl poškozeného, kterého povalil na zem a opakovaně udeřil pěstí do levé části obličeje, čímž mu způsobil krevní podlitiny a zhmožděniny v oblasti levého spánku a levého oka a vyrazil přední zub. Věc byla po oznámení dne 14. května šetřena jako přestupek proti občanskému soužití. Dne 4. července na základě obdržené lékařské zprávy a výslechu poškozeného byla kvalifikována jako trestný čin. Spisový materiál bude předán SKPV TO Kopřivnice.

Dne 5. července ve večerních hodinách řešila hlídka městské policie skupinu pěti mladíků z Kopřivnice, kteří si postavili stany na Větřkovické přehradě a snažili se rozdělat oheň. Protože je v dané lokalitě zákaz stanování a rozdělávání ohně, museli mladíci po domluvě stany sbalit a vše uvést do původního stavu.


    [Top]    


Klienti Kopretiny bodovali na celorepublikových hrách

K o p ř i v n i c e (ili) - Šestého a sedmého června se klienti Ústavu sociální péče Kopretina z Vlčovic zúčastnily celorepublikového setkání zdravotně postižených dětí a mládeže se zdravými vrstevníky Mosty 2003 v Přerov.

„Odtud vlastně pochází název, který symbolizuje spojení dvou břehů, integraci postižené a zdravé populace,“ přiblížila podstatu setkání vedoucí Kopretiny Marie Zemanová.

Dvoudenní akce byla rozdělena na sportovní část Mostlympiádu a bohatý doprovodný program, na kterém vystoupily soubory ze speciálních ústavů a dětských center, ale i bratislavský folklorní soubor Prvosienka, ukrajinský soubor GOK, Pavel Novák, Michaela Dolinová a další známé osobnosti. Klienti vlčovické Kopretiny bodovali v obou částech. „V rámci kulturního programu se naši klienti předvedli s tanečním vystoupením a ve sportovní části úspěšně bodovali snad ve všech disciplínách,“ netajila se radostí nad úspěchem Kopretiny Marie Zemanová. Její radost byla určitě oprávněná, protože v hodu na cíl, štafetovém běhu, skoku do dálky i výšky, v hodu kuželek a bězích dvanáct účastníků soutěží posbíralo pět medailových ocenění a dvě čtvrtá místa.

Celá akce byla pozitivně hodnocena jak pracovníky Kopretiny, tak jejich klienty. „V Přerově se navíc prezentovaly některé chráněné dílny svými výrobky, což pro nás znamená další inspiraci pro náplň vlastní pracovní terapie,“ dodala Zemanová.


    [Top]    


Tomeček utopil medaili v blátě

P ř í b o r (dam) - Nepopulární bramborovou medaili si z letošní rallye Berlín - Wroclaw přivezl příborský jezdec Tomáš Tomeček. Ten spolu s Petrem Vodákem a Vojtěchem Morávkem vyrazil na týden trvající terénní etapový závod s vozem Tatra, který mu na Dakaru slouží jako doprovod. Úvod závodu vyšel posádce na výbornou a i na těžkých podmínkách se drželi v medailových pozicích. Zvrat však přišel hned ve třetí etapě, jejíž trať byla vyznačena na tankodromu u Drawsko Pomorski, jehož těžký bahnitý terén se stal týmu osudným. Tatra Tomáše Tomečka zapadla hluboko do bahna a téměř utopený vůz se podařilo vytáhnout až po čtyřech hodinách za pomoci pořadatelského vyprošťovacího kamionu a dalších dvou soutěžních vozidel. Kromě zdržení si posádka musela poradit i s celou řadou šrámů, jež vůz v bahně nasbíral. Ve zbytku závodu pak už jen úspěšně stahovala svou ztrátu, na medaili to však už nestačilo.


    [Top]    


Pohostinských podniků přibývá

O restaurace, bary a pivnice ve městě
není nouze. K zavedeným podnikům
 poměrně často přibývají nová místa
nabízející pohostinské služby.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Z víc jak dvaapadesáti restaurací, hospod, barů, vináren, klubů, jídelen či bufetů si jen v Kopřivnici může vybrat člověk, který dostane chuť vyrazit si na pivo nebo půldecku něčeho ostřejšího. Kdyby se k tomu navíc připočítaly také místní části, dosáhl by počet podniků nabízející pohostinské služby, jejichž součástí je v drtivé většině případů i prodej alkoholu, zhruba stovky. A co víc, na rozdíl od podnikání v jiných oblastech se zdá, že hospodští mají své jisté. Zatímco jiní podnikatelé vzhledem ke snižující se koupěschopnosti obyvatel svou činnost omezují, nebo dokonce ruší, hospodám se daří dobře. Za posledních pár let neskončila snad ani jediná a naopak neustále přibývají další, a to poměrně slušným tempem, vždyť před čtyřmi lety jich ve městě bylo o dvanáct méně.

Radnice ani jiné úřady nemají nástroje na to, jak hospodský boom regulovat. Pokud podnikatel a jeho provozovna splňují veškeré hygienické, stavební a majetkové podmínky, může si svůj podnik otevřít, kde chce. Tyto věci neřeší ani územní plán. Město může do podobných záměrů mluvit jen v případě objektů či pozemků, které vlastní. Přestože síť pohostinských podniků ve městě je nebývalá, existuje jistě možnost jejího zkvalitnění. „Nejsem přítel vysedávání po hospodách, ale rád si zajdu s rodinou do nějaké solidní restaurace. V tomto směru je ale Kopřivnice stále ještě hodně dlužna. Existuje tady přece jen málo podniků, které by vyhovovaly vyšším nárokům na prostředí a kuchyň,“ myslí si například místostarosta Vladislav Kryške.


    [Top]    


„Na pivo a cigarety muselo být vždycky,“ tvrdí sociolog Keller

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco z ekonomického hlediska se může přibývající počet restaurací a barů zdát přinejmenším podivný, sociolog Jan Keller jejich bujením překvapen není. Podobné případy prý už historie zná například z období velké hospodářské krize ve třicátých letech minulého století. Stejný princip, který hnal lidi ve špatné situaci do hospod tehdy, platí i nyní. „Lidé, kteří jsou bez zaměstnání, své ostatní potřeby utlumí, ale tu hospodu si nechávají. To neznamená, že by to byli alkoholici, i když pití je pochopitelně jedna z forem úniku z reality,“ říká Keller, který pracuje na katedře sociální práce Ostravské univerzity. Zákazníky do restauračních zařízení mnohdy nežene ani touha něčeho se napít, ale spíš potřeba kolektivu.

„Nezaměstnaní mnohdy trpí sociální izolací, která jim vadí minimálně stejně tak jako nedostatek peněz. Hospoda je místo, kde člověk pořád může vystupovat, jako když do společnosti patří, i když na trhu práce mu vlastně říkají opak. Na přelomu devatenáctého a dvacátého století byla publikována rozsáhlá studie o anglických dělnících, kteří si návštěvu hospůdky neodpustili přesto, že jejich finanční situace byla špatná. a cigarety a na pivo muselo být vždycky. Tito dělníci byli v podřízeném postavení v práci a zároveň často museli poslouchat i v rodině, neboť ženy měly poměrně dominantní úlohu. Hospoda tak byla jediné místo, kde si mohli poroučet,“ zabrousil do historie Keller. Podle odborníků se každopádně ukazuje, že pouto mezi bujením hospod a hospodářskou recesí existuje. Lidé bez práce či s malými příjmy vyřazují jiné potřeby, zruší dovolenou, nákup nových věcí a nového oblečení, ale do hospody vyrazí. „Je to vlastně poslední pouto, které je ještě udržuje v kontaktu s druhými lidmi ve společnosti. Protože jinak by museli jen sedět doma a dívat se na televizi, která je nejlacinější zábavou chudých,“ tvrdí Keller. Teorii o potřebě kontaktu se společností ovšem může podle sociologa nabourat typ vznikajících restaurací. Zatímco klasické pivnice jeho hypotézu potvrzují, bary, kde každý sedí sám se svým pitím, by ji mohly vyvrátit.

Studie, která by zkoumala vzájemnou spojitost ekonomické situace na návštěvnosti hospod v tuzemsku zřejmě neexistuje. V první polovině sedmdesátých let sice studenti brněnské univerzity dělali zevrubný průzkum tamních restaurací, aby určili strukturu jejich návštěvníků. Jejich výsledky jsou ale dnes již hrubě neaktuální. „Já sám jsem na studii zkoumající tento problém zatím nenarazil, ale nepochybuji o tom, že kdyby člověk strávil pár dnů na internetu, že by našel nějakou anglickou studii o vztahu ekonomického poklesu a návštěvnosti hospod,“ nechal se slyšet Jan Keller. Dělat průzkum mezi návštěvníky restaurací pak podle něj nemá valný smysl, většina z nich by totiž skryté důvody toho, proč je tato místa lákají, sama neodhalila.


    [Top]    


Strojů na hazard v Kopřivnici také neubývá

K o p ř i v n i c e (dam) - Součástí hospodské kultury se v devadesátých letech minulého století staly také u nás předtím neviděné výherní automaty. Blikající stroje pro hazardní hráče sice už nestojí v každé restauraci, trendem je jejich stěhování do specializovaných heren umožňující kumulovanou výhru jackpotu.

K prvnímu červenci letošního roku povolila kopřivnická radnice ve městě umístění sto dvaceti tří výherních hracích přístrojů, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku přibylo v Kopřivnici pět výherních automatů. To, že bylo povoleno umístění automatů, však podle kompetentních úředníků radnice ještě neznamená, že je hazardní stroj skutečně v provozu. „Provozovatelé výherních hracích přístrojů jsou podle vyhlášky města Kopřivnice č. 1/98 povinni do tří pracovních dnů od uvedení takovýchto přístrojů do provozu tuto skutečnost nahlásit správci poplatku, kterým je místní městský úřad,“ uvedla Hana Ondrašinová z finančního odboru radnice.

Přesto se zdá, že provozování výherních automatů se vyplácí, a to i přesto, že poplatky, které za ně město inkasuje, nejsou rozhodně malé. Měsíc fungování přijde jejich provozovatele na tři tisíce korun, za rok provozu pak zaplatí 30 000 Kč.


    [Top]    


O nejlepší štramberské ucho soutěžilo jedenáct cukrářů

O soutěž o nejlepší štramberské ucho
byl mezi laickou veřejností poměrně
velký zájem. Lidé tak mohli ochutnávat uši
od jedenácti přihlášených cukrářů.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (hod) - Poslední červnový víkend proběhl ve Štramberku ve znamení Dnů města Štramberka. „Sobotní program nebyl stavěn na masivní účasti, ale na rozmanitosti zájmů. Na startu nově otevírané Lašské naučné stezky byla asi stovka lidí,“ komentoval akci Jan Socha, starosta města.

Na sobotu byla vyhlášena soutěž o nejlepší štramberské ucho, do níž se mohli přihlásit jak místní, tak i bývalí Štramberáci. Na výzvu jich reagovalo celkem jedenáct, z toho jeden z Kopřivnice. Je jen škoda, že někteří cukráři nepečou uši ručně, jak bylo zvykem, ale používají litá těsta. K posuzování byla určena odborná porota, kterou tvořili pozvaní hosté a předsedkyní byla zvolena Františka Hezká. Hodnotit uši mohli i občané, kteří přišli na oslavy, a těch zavítalo do kulturního domu, kde se soutěž konala, osmdesát čtyři.

„Odborná porota vybrala jako nejlepšího výrobce štramberského ucha Martina Bára, druhý byl Radim Hanzelka a třetí Ladislav Hezký. Laická veřejnost, mezi kterými byli i místní, vybrala na prvním místě Anežku Svobodovou, na druhém Martina Bára a na třetím místě Ladislava Hezkého,“ sdělila verdikt obou porot Věra Michnová, pracovnice štramberské radnice, která měla celou soutěž na starosti. Soutěž o štramberské ucho by se měla za rok uskutečnit opět.


    [Top]    


Vyvezené fekálie ohrožovaly ryby

P ř í b o r (hod) - Majitel firmy z Bílovce nechal 23. června vyvézt čtyři vozy fekálií z jímky na pole v katastru Příbora. Fekálie prosákly do staré meliorační sítě a dostaly se do toku Zámrzlinky, kde byla následujícího dne zjištěna a nahlášena havárie, ke které byli přivoláni pracovníci vodoprávního úřadu kopřivnické radnice, jež začaly organizovat záchranné práce a následné vyšetřování. Na místo havárie byl přivolán hasičský záchranný sbor a specializovaná firma, kteří zajistili odsávání znečištěné vody do cisteren. Pokud by nedošlo k rychlému zásahu, byly by ohroženy chovné rybníky v Borovci, do kterých Zámrzlinka ústí. Během vyšetřování byl zjištěn viník, který po zavolání spolupracoval při likvidaci havárie.


    [Top]    


Jeden ze tří parašutistů seskakoval s obecní vlajkou

M o š n o v (hod) - Druhý ročník oslav obce Mošnova se konal v sobotu 28. června a zavítalo na něj podle odhadu necelých pět stovek občanů, a to nejen místních, ale i ze širokého okolí.

„Největší efekt měl seskok parašutistů s vlajkou obce a létání horkovzdušným balonem, kterým se svezla asi stovka lidí. Vystoupení různých hudeb byla velice kvalitní a setkala se s kladným ohlasem publika. Třešinkou na dortu byl ohňostroj po dvaadvacáté hodině, který se velice vydařil. Zatím jsem nezaznamenal žádný negativní ohlas a jsem velice spokojen,“ hodnotil oslavy mošnovský starosta Roman Máca.

Ve stínu u fotbalového hřiště se mohli návštěvníci podívat na vystavené dravce. „Měli jsme zájem i o ukázky lovu dravců, ale to bylo trochu složitější, protože to jsou dravci, kteří se používají na letišti a jsou trochu jinak cvičení, takže se od toho upustilo,“ dodal starosta k doprovodné akci. V rámci připraveného programu mohli přítomní vidět zásah dobrovolných hasičů, ukázku výcviku psů místního kynologického kroužku a samozřejmě i vystoupení dětí.


    [Top]    


Skorotínští slavili jubileum

S k o r o t í n (ili) - Skotnice se ve skutečnosti skládá ze tří původně samostatných obcí, Skorotína, Stikovce a Skotnice. Nejstarší Skorotín v letošním roce slaví 725. výročí od svého založení. „Kromě obce se na oslavách stejně jako na všech ostatních obecních akcích podílely dobrovolné spolky a široká veřejnost,“ uvedla skotnická starostka Anna Mužná. Oslavy připadly na 28. června, kdy v dopoledních hodinách v oficiální části byli přivítáni bývalí spoluobčané a rodáci. Při této příležitosti byla připravena výstava dobových fotografií ze života Skorotína, k nahlédnutí byly i kroniky místních spolků. Celá akce probíhala v centru Skorotína, kde má obec vybudované zázemí - obecní restaurace, prostorný sál, velké zahradní posezení. V rámci oslav vystoupila skupina historického šermu, místní kynologové, mladí hasiči předvedli požární útok, došlo i na fotbal. „Naším cílem bylo, ať se vesnice pobaví, a to se určitě povedlo,“ uzavřela starostka obce, která navíc nešetřila chválou na adresu Sdružení nezávislých sportovců malá Paříž. Ti měli na starost neoficiální část oslav. „Malou Paříž tvoří skorotínští občané zhruba od 30 do 45 let, kteří v této části obce zastřešují veškeré kulturní a sportovní dění. Navíc výtěžky z různých akcí odvádějí přímo na konto místní školky,“ dodala Anna Mužná.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.