Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Bedna tentokrát představí devatenáct dětských divadel

K o p ř i v n i c e (dam) - Devatenáct souborů se během následujících dvou dnů postaví na jeviště v divadelním sálku místního domu dětí. Třetí ročník přehlídky Bedna nabídne celkem jednadvacet představení dětských a studentských divadel z celého kraje.

Dvoudenní divadelní maraton odstartuje již zítra ve čtvrt na čtyři odpoledne. Jako první před publikum předstoupí domácí soubor Stonožka s premiérou hry Lednička. Premiéry nových kusů v rámci Bedny připravují také další dvě skupiny herců z kopřivnického domu dětí. Ryze pánský soubor Semínko připravil novinku Foxtrot 8 vypínačů a Těleso X.Y. v sobotu odehraje premiéru autorského Skoku. V programu Bedny se objeví ještě další tři domácí divadla. Bílá ponožka připravuje reprízu Křičící ženy, Vendelín zopakuje Volání z dálky a Hrombidlo uvede Pohádky ze staré půdy. Kromě divadelníků z DDM budou místní scénu na Bedně zastupovat také členové souboru Rýpadlo přívětivé rádlo z Alšovky. „Nebudou hrát klasické představení, ale jejich happeningy a skeče by měly vyplnit pauzy mezi jednotlivými vystoupeními,“ přiblížil organizátor přehlídky Dan Brchel.

Mezi hosty Bedny se i letos objeví dětské divadlo z Vítkova, soubory Astra a Záškoláci z Frenštátu, divadla Cililink, Malý DRM a DRM pod drnem z Rožnova. Chybět nebude ani Divadlo na kraji z DDM Nový Jičín či Prkno z Veverské Bítýšky, jež bude jediným vystupujícím mimo Moravskoslezský kraj.

Oba přehlídkové dny jsou členěny do bloků podle věku herců, dětská divadla přicházejí na řadu vždy první a studenti budou hrát později. „Podařilo se mi při tvorbě scénáře toto členění dodržet. Výjimkou je pouze karvinské divadlo K.V.A.S., jejich Limonádový Joe má totiž asi 100 minut a vyžaduje delší přípravu, proto bude mezi dětskými divadly,“ řekl Dan Brchel. Studentský K.V.A.S. společně s opavskými soubory Rajka a Štěk či Kašpary z ostravského Dividla budou na kopřivnické Bedně nováčky.

Bedna je již tradičně připravována jako nesoutěžní přehlídka, divácky nejvděčnější titul však z Kopřivnice neodjede s prázdnou. Na základě hlasování publika bude nejúspěšnějším hercům předáno symbolické ocenění a připravena je také anticena.

Partnery přehlídky jsou olomoucká pobočka Poštovní spořitelny společně s městem Kopřivnice a Krajským úřadem Moravskoslezským, který Bednu podpořil v rámci projektu Děti - Mládež - Volný čas.


    [Top]    


Absolventi ZUŠ vystavují svá díla

K o p ř i v n i c e (dam) - Od začátku týdne až do 23. června je možné ve vestibulu Základní umělecké školy Zdeňka Buriana vidět výstavu absolventů jejího výtvarného oboru. Čtrnáct mladých výtvarníků vystavuje to nejlepší, co během závěrečného ročníku vyprodukovali. V tomto týdnu probíhají také závěrečné zkoušky hudebních oborů. Absolventská výstava je tak podle ředitele Zdeňka Babince poslední akcí školy před letními prázdninami.


    [Top]    


Koncert mladých muzikantů uzavře pozounista Debef

K o p ř i v n i c e (dam) - Popáté v řadě se na půdě kopřivnického kulturního domu sejdou mladí hudebníci z okolních uměleckých škol. Letošní Juvenalis Musica připravili pořadatelé na středu 11. června.

V rámci programu se představí nejen žáci hudebních oborů obou místních uměleckých škol, ale také jejich vrstevníci z Příbora a Studénky. „Je možné, že jich nakonec bude ještě více a přijedou i zástupci škol z Frenštátu a Oder,“ tvrdí dramaturg Jiří Cachnín. Závěr pořadu, jehož začátek je plánován na osmnáctou hodinu, bude tradičně patřit hostu. Tím bude místní osmnáctiletý pozounista Pavel Debef.


    [Top]    


Šamani mají stříbrnou Želvu

Kapela Veselá bída se zpěvákem
Františkem Segradem byla jedním
z řady gratulantů, kteří v sobotu přijeli
blahopřát festivalu Kopřivnická Želva.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V krásném slunečném počasí oslavila Kopřivnická Želva své desáté narozeniny. Folkový festival tentokrát přilákal do areálu lyžařské chaty necelé tři stovky návštěvníků. „Nejde sice o rekordní návštěvnost, ale i přesto je to velice slušný výsledek,“ nechal se slyšet organizátor přehlídky Aleš Symerský.

Program přehlídky odstartoval v poledne pěveckou soutěží pro děti. Dětskou Želvu v konkurenci pěti soutěžících získala Veronika Rysová. V soutěžních blocích se publiku nakonec představilo osm kapel, devátá slibovaná skupina Easy z Ostravy bez udání důvodů na festival nedorazila.

V divácké soutěži byli stejně jako vloni nejúspěšnější členové F-M Bandu z Frýdku-Místku. Směsice žánrů v autorském repertoáru místního tria Šamani si vysloužila stříbrnou příčku. Třetí skončila skupina Pidilidi z Vamberka. Pořadatelé svou cenu udělili bluegrassové skupině Zelená tráva z Kroměříže. Kromě toho se publikum Želvy stalo také svědkem křestu nového CD skupiny Pedro a vidělo vystoupení čtyř hostů. Už ve čtyři hodiny zněl areálem folklor v podání vsetínské Veselé bídy. Přijel také slíbený Slávek Janoušek, Tomáš Kočko s Orchestrem a závěr Želvy tradičně patřil Fleretu. „Myslím, že nám ta oslava vyšla, i když to zatím jen vstřebávám,“ řekl o desátých narozeninách Želvy Aleš Symerský. Letošní ročník sice pořadatelé v průběhu dne vydávali za poslední, ve skutečnosti však s pokračováním tradice počítají, zvažují ale možnost festival přestěhovat na jiné místo.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.