Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


K botičkám přibude i další postih - odtažení vozidla

Již brzy budou mít městští strážníci
možnost trestat špatně parkující řidiče
nejen botičkou, ale také odtažením vozu.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Bič na špatně parkující řidiče dostane během několika týdnů do ruky městská policie, k obligátním botičkám přibude možnost odtahu vozidel. „Botičku nemůžeme použít tam, kde je parkující auto překážkou provozu. Je nesmysl, abychom znemožnili odjet autu, které brání výjezdu z polikliniky nebo stojí před garáží,“ tvrdí velitel městské policie Jan Müller. Možnost policejního odtahu aut sice existovala i v minulosti, v praxi se však neužívala, neboť odtahové vozidlo by bylo třeba volat z Frýdku-Místku či Opavy.

To, že řidič své špatně zaparkované auto nenajde na místě, kde je zanechal, se stane realitou v horizontu zhruba pěti týdnů. „Čekáme na dodání vozidla s hydraulickou rukou, které bude k odtahům sloužit,“ vysvětlil Karel Březina, ředitel společnosti Slumeko, s. r. o., která bude odtahy zajišťovat. Nový vůz za zhruba dva miliony korun nebude sloužit jen k odtahování automobilů. Jeho primární funkcí bude svoz separovaného sběru a sloužit bude i pro dopravu velkoobjemových odpadních van. Na nutnost možnosti odtáhnout špatně parkující vozy městská policie podle slov velitele upozorňuje již delší dobu. „Nechtěli jsme ale klasický odtahový automobil s navijákem. Odtahový vůz s ramenem celý vůz zvedne a vyloučí jakékoliv jeho poškození, které hrozilo především u vozů s automatickou převodovkou,“ tvrdí Müller. Odtáhnutí vozidla přijde neukázněného řidiče podstatně dráž než botička. Výše blokové pokuty udělované strážníky bude sice stejná, ale hříšník bude navíc ještě muset zaplatit náklady za odtažení vozu a jeho parkování, jakou částku to bude představovat, ve Slumeku ale zatím nevědí. „Až budeme znát všechny náklady, vytvoříme ceník,“ konstatoval Karel Březina.

Zavedení odtahu podle velitele strážníků rozhodně nebude policie zneužívat k šikanovaní řidičů na místech, kde vozidlo pouze špatně parkuje a nebrání provozu, budou nadále používány botičky. Postup strážníků se prý nezmění ani v benevolentnějším přístupu k řidičům parkujícím v částech města přeplněných automobily. „Například na sídlišti Sever již dlouho řešíme pouze případy špatně zaparkovaných vozů ohrožujících bezpečnost provozu, o zajištění jeho plynulosti totiž nemůže být řeč,“ přiznal Müller.


    [Top]    


Společná akce státní i městské policie

K o p ř i v n i c e (hod) - Společnou akci provedli v Kopřivnici v pátek 30. května příslušníci Policie ČR, strážníci kopřivnické městské policie a členové Služby kriminální policie a vyšetřování Nový Jičín.

Tato akce, která vypukla o půl jedenácté večer, byla zaměřena na mladistvé a konzumaci alkoholu a případně i drog. Na schůzce, která předcházela samotné akci, byly ujasněny postupy a poté se čtyři smíšené skupiny rozjely na místa, kde se nezletilá mládež vyskytuje nejčastěji. Ve stejný čas vstoupili policisté do čtyř kopřivnických barů, a to do Kimexu, Sherwoodu, Nory a diskotéky Hans.

Policisté všechny účastníky legitimovali, a ti, kteří nebyli plnoletí, se museli podrobit dechové zkoušce. Celkem jich muselo foukat třiačtyřicet a u čtyř byl zjištěn alkohol. Oni sami tvrdili, že alkohol požili před návštěvou restauračního zařízení. To budou muset podle slov policistů vysvětlovat v rámci přestupkového řízení na městském úřadě, kam budou pozváni.

Jak akce dopadla? V Noře byli přichyceni tři mladiství, v Hansu jeden. Všechny přestupce si příslušníci nejdříve odvezli k sepsání protokolu na služebnu Policie ČR a poté je rozváželi domů, kde je předávali rodičům.

Během páteční bezpečnostní akce byly zjištěny tři přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxickými látkami. Podle Jaroslava Sasína, zástupce vedoucího kopřivnického oddělení, se akce podobného charakteru konají jednou za čtvrt roku.


    [Top]    


Zkrácení pohotovostí zavinili lékaři z Opavska

K o p ř i v n i c e (ili) - Prvním červnem vstoupilo v platnost rozhodnutí Zastupitelstva Moravskoslezského kraje o zkrácení pohotovostní služby praktických lékařů v našem kraji. V pracovní dny bude tzv. pohotovost občanům k dispozici od sedmnácti do dvaadvaceti hodin, v sobotu, neděli a ve svátky pak od sedmi do dvaadvaceti hodin.

„S nedostatečným finančním ohodnocením pohotovostních služeb byli nespokojeni prakticky všichni lékaři, ale to se nám zvednutím sazeb podařilo vyřešit. Vzápětí se však ozvali praktičtí lékaři z Opavska, že chtěli sloužit pouze do dvaadvaceti hodin,“ přiblížil vznik iniciativy ředitel Okresního střediska záchranné služby Jaromír Aleš, která vedla k jednání zástupců praktických lékařů a představitelů krajského úřadu. Opavští lékaři totiž začali hrozit tím, že nepodepíšou smlouvy, což se začalo lavinovitě šířit po celém Moravskoslezském kraji.

„Praktičtí lékaři našeho okresu se na tom nepodíleli, ale provozní doba pohotovostních služeb se musela v rámci kraje sjednotit,“ vysvětlil rozhodnutí krajského zastupitelstva ředitel Aleš. V Kopřivnici poté, co byla před čtrnácti měsíci zcela zrušena dětská pohotovost, došlo od neděle i ke zkrácení Lékařské služby první pomoci, jak se oficiálně pohotovostní služba nazývá, ale tento název sami zdravotníci s ohledem na poněkud zavádějící výraz ’první pomoc’ neradi používají. Obyvatelstvo o omezení pohotovostních služeb je informováno velmi sporadicky a je předpoklad, že přinese negativní reakce, stejně jako tomu bylo v rámci okresu při zrušení dětských pohotovostí a tří Lékařských služeb první pomoci.

„Jsme si vědomi, že toto rozhodnutí přinese zvýšenou zátěž pro záchrannou službu. Za tím účelem zvažujeme otevření další stanice Rychlé záchranné služby ve Fulneku,“ prozradil Jaromír Aleš, k tomu by mělo dojít během podzimu.

Občanům, kteří budou v nočních hodinách potřebovat neodkladnou péči, tak v nouzi pomůže pouze záchranná služba rychlé pomoci nebo nemocnice.


    [Top]    


Třicáté výročí domu dětí přišlo oslavit patnáct set dětí a rodičů

V rámci oslav třicátého výročí založení
domu dětí a mládeže vyrostla
v nedalekém parku dokonce
i kopřivnická ZOO.
Připravený program byl velmi pestrý.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Po více než deseti letech ožil park E. Beneše společenskou akcí. Dům dětí a mládeže v Kopřivnici slavil 30. výročí od svého založení. Na akci, která by svými rozměry jen těžko hledala konkurenci, se přišlo podívat na patnáct set dětí, rodičů, odchovanců a sympatizantů tohoto zařízení.

„Nezískat čtyřicetitisícový grant od městského úřadu, tak bychom si takovou mega akci nemohli dovolit,“ neupřela ředitelka domu dětí Eva Müllerová zásluhy městu, ale jedním dechem vyzdvihla i podíl sedmdesáti externistů a spolupracovníků, kteří neúnavně celé odpoledne stáli na několika desítkách stanovišť a pomáhali dětem plnit úkoly. Kdo neobcházel stánky rozseté po celém areálu parku, mohl vychutnat bohatý kulturní doprovodný program zcela v podání dětí a dospělých z Domu dětí a mládeže v Kopřivnici.

Nebylo divu, že se akce těšila takovému zájmu veřejnosti. „Naše volnočasové zařízení navštěvuje třináct set šedesát osob ve stovce kroužků,“ prozradila Eva Müllerová. K největším lákadlům v pátečním odpoledni patřila lanová dráha.

„Čekala jsem hodinu ve frontě, než se na mě dostala řada, a ještě teď se mi strachem třepou nohy,“ svěřila se bezprostředně desetiletá Katka Pavlíková, když se spustila z desetimetrové výšky. Zlatým hřebem programu byla ukázka břišních tanců v podání dospělých žen a dívek, které na závěr k pódiu doslova přikurtovaly všechny návštěvníky bez rozdílu věku.


    [Top]    


Na besedu přijel i předseda Senátu Petr Pithart

Den pro Evropu pořádaný pod záštitou
lidoveckého senátora Jaroslava Šuly
navštívil také předseda Senátu Petr Pithart.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 30. května se uskutečnila v Katolickém domě v Kopřivnici akce nazvaná Den pro Evropu aneb Co nám přinese členství v Evropské unii.

V dopoledních hodinách stál před Katolickým domem stánek, kde si občané mohli vyzvednout různé brožurky a najít si v nich odpovědi na otázky, ve kterých nemají sami jasno. O půl čtvrté odpoledne pak začala samotná akce uvnitř Katolického domu, kde Jan Pátek z Evropské akademie pro demokracii vysvětloval klady i zápory spojené se vstupem do EU.

Ti, kteří na tuto akci přišli, se tak mohli dozvědět o možnostech čerpání dotací z různých fondů Evropské unie, o tom, jak probíhala jednání k přístupové smlouvě o vstupu do EU, a také, co to je přechodné období a co pro koho znamená. Na besedě zaznělo, že po odečtení účelově vázaných prostředků je Česká republika jednou ze zemí, která dostala na hlavu nejvíce peněz. Během Pátkova výkladu přijel i předseda Senátu Petr Pithart, který v rámci svého vystoupení řekl, že spousta Čechů si myslí, že jsme malá země a že nemáme dostatek sebedůvěry. K tomu ihned dodal, že Evropa respektuje malé státy a zejména menšiny a uvedl i několik případů. Pithart také řekl, že neví o nevýhodách, a přiznal, že neví, jak budeme umět využít dotační fondy z Evropské unie.

„My tady nejsme pro to, abychom přesvědčili lidi, my jsme tady, abychom jim pomohli a nabídli argumenty, se kterými oni budou působit na své okolí. Já osobně jsem vždy jednoznačně byl pro vstup do EU. Nemám s tím žádné problémy. Žádný stát nám nehrozí, ani federalizovaná Evropa, to jsou všechno strašidla, která nejsou reálná,“ odpověděl na dotaz, zda je pro vstup do Evropské unie, předseda Senátu.

Již dopoledne kreslili žáci Základní školy sv. Zdislavy na asfaltovou plochu naproti Katolickému domu obrázky na téma Evropské unie. Jejich malby vyjadřovaly jasný souhlas se vstupem.

„Kopřivnický Den pro Evropu byl součástí návštěvy Petra Pitharta v regionu a besed s občany. Lidé se u našeho stánku zastavovali a o materiály, kterých jsme měli dostatek, se zajímali, což nás potěšilo. Jsem trošku zklamán účastí občanů, předpokládal jsem, že lidé projeví větší zájem,“ zhodnotil akci senátor Jaroslav Šula, pod jehož patronací se beseda uskutečnila.


    [Top]    


Buřinky a Berušky Petra Dudeška zaplnily velký sál Katolického domu

K o p ř i v n i c e - Všechno hrálo proti - slunečné počasí, pouť ve Štramberku a kulturními akcemi nabité předcházející dny. Přesto si do velkého sálu Katolického domu v Kopřivnici našlo v neděli odpoledne cestu na dvě stovky návštěvníků. Na programu ke Dni dětí byl koncert Buřinek a Berušek Petra Dudeška. Hned při první skladbě se pomalu lámal ostych návštěvníků, kteří vytleskáváním doprovázeli každý refrén.

První část tříhodinového programu byla prokládána soutěžními vstupy děti versus dospělí. Úryvky z knih českých autorů, ukázky z vážné hudby či hlasy zvířat až na výjimky rozeznaly děti s bravurností jim vlastní. Nejen soutěž, ale hlavně písničky přitáhly do sálu početné diváky. Ti nejmenší nedokázali vydržet do druhé půle pořadu, kterou vyplňovala diskotéka a tancovali přímo v uličce. K těm nejživějším patřila čtyřletá Barborka, pro kterou jsou podle slov její babičky písničky v podání Petra Dudeška ty nejoblíbenější.

Co píseň, to bouřlivý potlesk. Temperamentní Berušky a Berušáci v čele se stepařkou Libuší Dudeškovou roztancovali kdekoho. A při jódlování Květy Macurové nezůstaly v klidu žádné ruce. Přestože se jednalo o akci ke Dni dětí, složení publika tomu nenasvědčovalo. Dvě třetiny sálu obsadilo dospělé obecenstvo, které ne vždy tvořilo doprovod dětem. Poslechnout Buřinky a Berušky Petra Dudeška si přišla osmdesátiletá důchodkyně stejně jako muž středního věku, který šel původně do ‘kaťáku’ na pivo, ale když slyšel písničky svého mládí, tak neodolal. Kdo přišel, nelitoval. Jen synovi jsem musela vysvětlovat, o kom se zpívá v písničce „...čertíku Bertíku, maličký, schovej se do svojí krabičky...“, o jehož existenci na rozdíl od spidermana neměl potuchy.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.