Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Upytlačená ryba může přijít až na dva roky

K o p ř i v n i c e (dam) - Rybáři se potýkají s neoprávněnými lovci ve svých revírech. Počet případů pytláctví se sice nijak výrazně nezvýšil, ale drzost pytláků prý roste. „Přibývá vážných případů, kdy pytláci za nízkých stavů hladiny používají k lovu sítí nebo dokonce elektrického proudu,“ řekl rybářský hospodář Milan Konvička. Pytláci to dnes podle rybářů mají navíc daleko jednodušší než dřív. Většina vodních toků je upravena, ryby ztratily přirozené úkryty a jsou snadno napadnutelné. „Odhalit pytláky není snadné, a možná i proto se zdá, že jejich počet nenarůstá,“ myslí si Konvička. Ryba ulovená na černo však může pytlákovi přijít pěkně draho. Trestní zákoník podle policie trestá pytláky buďto peněžitým trestem, nebo odnětím svobody až na dvě léta. Pytlákovi hrozí také zákaz činnosti a zabavení loveckého náčiní. Právě s policií rybáři v boji proti pytlákům úzce spolupracují. „Zákon je velice ošemetný, nemohu někoho zadržet, i když si myslím, že je to pytlák. Daleko jednodušší je zavolat a postupovat společně s policií, která případ vyřeší,“ tvrdí Konvička.

Problémy s pytláctvím má také majitel soukromého rybníka ve Vlčovicích Ivan Telařík. „Pytlačí mi tam kluci z vesnice, ale daleko horší je noční pytlačení, které mají na svědomí dospělí. Už jsem vše nahlásil městské i státní policii a bylo mi slíbeno, že občas na rybník dohlédnou,“ prozradil majitel rybníka. Podle Telaříkových slov si možná spousta lidí neuvědomuje, že pytlačení na soukromém majetku podléhá stejným zákonům jako nelegální chytání na řece. Jaké škody mu pytláci způsobili, si Telařík netroufl odhadnout. Finanční ztráta však může být vysoká, ceny chovných ryb se mohou vyšplhat k desítkám tisíc. „Pokud někdo k rybníku přijde a neškodí mu, vůbec mi nevadí. Když ale bude ničit můj majetek, budu si ho bránit, i kdybych za nepřiměřenou obranu měl skončit u soudu,“ tvrdí Telařík a to, že nemluví do větru, potvrzuje tím, že při ostraze rybníka již také střílel.


    [Top]    


Lidé odevzdali ve sběrně přes devět tun nebezpečných odpadů

K o p ř i v n i c e (ili) - Tři sta šestnáct občanů z Kopřivnice a místních částí využilo pojízdné sběrny, aby se zbavilo nebezpečných odpadů. Celkem se sesbíralo 9,1 tun olejů, asfaltových lepenek, barev, lepidel, baterií, akumulátorů, ledniček, televizorů, pesticidů a dalších a sto čtyřicet pět kusů zářivek a jiného odpadu obsahujícího rtuť. „V porovnání s předcházejícím rokem byl letošní sběr slabší,“ uvedla vedoucí odpadového hospodářství Slumeka Nicol Hulková, „to 9,7 tun odevzdalo dvě stě jednasedmdesát občanů.“


    [Top]    


Sjezdovka by mohla doznat velkých změn

K o p ř i v n i c e (hod) - Na poslední schůzi rady města se radní zabývali zajímavým podnikatelským záměrem na znovuzprovoznění celého lyžařského areálu na Červeném kameni.

„Se zástupci firmy, jež nechce prozatím zveřejnit své jméno, proběhlo už několik jednání, záměr je zajímavý, ale je v počátcích. Sjezdovka by mohla být uměle zasněžována a tím by mohla být využívána delší dobu. Rovněž by zde mělo být dobudováno umělé osvětlení po celé délce sjezdovky. Rada tento záměr podporuje,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír, do jehož kompetencí spadá sport ve městě.


    [Top]    


Představitelé měst jsou pro vstup do EU

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden se uskuteční referendum a lidé se budou vyslovovat, zda souhlasí se vstupem do Evropské unie či nikoliv. My jsme tuto stejnou otázku položili několika představitelům radnic našeho mikroregionu již nyní a zde jsou jejich odpovědi.

Roman Máca, starosta Mošnova: Já jsem zastánce vstupu do EU, protože Evropa by měla být jednotná a jednotně řešit své problémy jak ekonomické, tak i problémy obrany. Ale jsem proti tomu, aby se zde rozmisťovala americká vojska. Spíše vytvořit vojska nebo nějaké operační jednotky v rámci EU. To, že bude volný pohyb osob, kapitálu, velice prospěje všem lidem v Evropě. Možná budou i nějaké komplikace, ale určitě budou převažovat pozitiva.

Arnošt Vaněk, tajemník MÚ Příbor: Rozhodně jsem pro. Odjakživa tady bylo v minulosti nějaké seskupení, které dávalo možnost spojovat síly, aby se pohybovalo všechno dál. Všichni cítíme, že když se spojíme hospodářsky, tak to bude mít větší efekt než doposud. Když jsme před deseti lety slyšeli názory ‘vraťme se do Evropy’ a dneska slyším, že se někdo brání vstupu do EU, tak se mi zdá, že se couvá před tím, co jsme si kdysi dali za úkol. Myslím, že je i nedořešená otázka postoje celé řady názorů v tom smyslu, že říkají: počkáme, vyčkáme nebo ne... Samozřejmě, že to přinese i jiskření a problémy, ale to jsou nedořešené věci, které nějak přeskáčeme. Je to naprosto neodkladný krok.

Jiří Tichánek, starosta Kopřivnice: Já osobně ano. Myslím, že už jen k naší geografické poloze ve středu Evropy automaticky musíme být sounáležitostí tohoto velkého celku, ve všech aspektech (ať už otázka kulturních vztahů, obchodování, politická atd.) musí být naprostá kontinuita a nelze se izolovat. To by byla cesta zpátky.

Jindřiška Kundlová, místostarostka Štramberka: Jsem pro vstup. Myslím, že to sice přinese hodně problémů, ale konečně se dostaneme mezi státy, mezi kterými bychom si přáli být, aby ta demokracie nebyla jen na papíru, ale aby byla opravdu tak, jak má být.


    [Top]    


Po hádce žena bodla několikrát svého druha

K o p ř i v n i c e (hod) - Z trestného činu pokusu ublížení na zdraví a trestného činu porušování domovní svobody je obviněna dvaačtyřicetiletá žena z Kopřivnice. V pondělí 26. května na ulici Obránců míru v Kopřivnici okolo čtvrt na osm večer v obývacím pokoji svého bytu, po předchozí slovní rozepři, patnáct centimetrů dlouhým kuchyňským nožem bodla svého stejně starého druha do zad. „Muž vyběhl z bytu na chodbu a chtěl se ukrýt v bytě sedmačtyřicetiletého souseda. Tam ale za ním vběhla i obviněná a opětovně jej v kuchyni bodla nožem pod pravou ledvinu, čímž mu způsobila bodné rány šířky 1,5 cm a hloubky 1,5 až 2 cm. Muž se přestal hýbat a předstíral, že je mrtev,“ sdělila Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie. Po napadení byl převezen do nemocnice v Novém Jičíně a předběžná doba léčení je dva až tři týdny. „Obviněná svého jednání zanechala a krátce nato byla zadržena a umístěna do policejní cely,“ dodala Šálková.


    [Top]    


Alois Janek opět zvolen předsedou

K o p ř i v n i c e (dam) - Nové okresní vedení si v sobotu v Kopřivnici volili členové KDU-ČSL Novojičínska. Okresní konference posadila do křesla předsedy okresní organizace strany opět bývalého kopřivnického místostarostu Aloise Janka, jeho prvním zástupcem se stal Václav Pomikálek ze Studénky.

Hostem konference byl předseda strany a ministr zahraničí Cyril Svoboda. „Snažím se konference objíždět, i když všech 80 stihnout pochopitelně nejde,“ řekl ministr a dodal, že podobné akce jsou součástí jeho programu téměř každý víkend. Původně byla ohlašována účast dalších dvou představitelů vlády. Kopřivnici měl navštívit ještě ministr dopravy Milan Šimonovský a ministr životního prostředí Libor Ambrozek, oba se však pro pracovní zaneprázdněnost omluvili.

Křesťanští demokraté na konferenci zvolili své delegáty pro blížící se celostátní sjezd strany a jednali mimo jiné i o tom, jak rozšířit členskou základnu či zlepšit výsledek strany v příštích komunálních volbách. Účastníci konference rovněž vyslovili důvěru senátoru Jaroslavu Šulovi při jeho případné obhajobě mandátu.


    [Top]    


Na počátky domečku vzpomíná Petrová

K o p ř i v n i c e (ili) - U příležitosti 30. výročí Domu dětí a mládeže v Kopřivnici nelze nevzpomenout třiadvacetiletého působení bývalé ředitelky Drahomíry Petrové, která stála u zrodu celého zařízení. Od ledna 1973 až do začátku školního roku pracovala v domečku úplně sama. „V té době se prováděly dílčí stavební úpravy, protože budova na ulici Sokolovské původně sloužila jako městské zdravotní středisko,“ vzpomíná na úplné začátky Drahomíra Petrová, která ve funkci ředitelky setrvala až do roku 1996.

Koncem března se začaly organizovat kroužky. K prvním vlaštovkám patřil kroužek společenského chování pro děti z 8. tříd, který zorganizoval Emil Žáček, významná kopřivnická osobnost z oblasti kultury. Následující školní rok se podařilo nabídku domečku rozšířit. Jeden z prvních externistů Václav Langer pracuje s dětmi dodnes. „Jeho zásluhou jsme získali řadu nejpřednějších umístění v rámci republiky a na základě toho jsme organizovali celostátní přebory plastikových modelářů. To bylo pro domeček městského významu velká čest a vyznamenání. Spousta kolegů odjinud nám to záviděla,“ přiblížila úspěchy Petrová, ke kterým řadí i národní finále v ledním hokeji v roce 1979, jehož pořádáním byl domeček, tehdy ještě Městský dům pionýru v Kopřivnici, pověřen. Na materiální a finanční podpoře nejen této výjimečné akce, ale celoročního chodu se vedle města podílela nemalou měrou i automobilka Tatra.

Rok po otevření domečku přibyla další pracovnice Jana Výborná a začalo se s organizováním letní činnosti na stanové základně na Slovensku, Kletné přibylo až v roce 1986. „Postupně jsme se snažili z každé výchovné oblasti zabezpečit jeden dva kroužky podle zájmu dětí i vedoucích - od techniky, přírodních věd, estetiky až po tělovýchovu,“ přiblížila postupný nárůst činnosti Petrová.

Největší díl vzpomínek však patří spolupracovnicím a externistům: „Měli jsme štěstí, že se podařilo získat spoustu kvalitních dobrovolníků, kteří pracovali zcela zadarmo. Dostali jsme množství kolektivních vyznamenání, což pro nás bylo takovým hnacím motorem. Na celou tu dobu vzpomínám velmi ráda díky kolektivu, který se tam vytvořil zásluhou Hany Pokludové, Evy Müllerové, Zdenky Svobodové a Jarky Tanhäuserové. I díky školnici Hance Špaldové, která nikdy nedělala jenom to, co vyplývalo z náplně její práce, ale podílela se na spoustě akcí. Měla jsem štěstí na obětavé spolupracovnice, pro které byla práce na prvním místě, protože člověk sám nezmůže nic.“


    [Top]    


Stíny

Dne 26. května byly policejním orgánem OOP Kopřivnice podle § 158/3 trestního řádu zahájeny úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečností, že byl spáchán trestný čin zpronevěry, kterého se dopustil 21letý číšník z restaurace Modráček v Kopřivnici. Tento svou finanční situaci řešil tak, že neodevzdal a zpronevěřil tržbu ve výši 24 105 Kč a číšnický flek v hodnotě 500 Kč. Dne 19. května měl zaplatit dodané zboží, což neučinil, a bez udání důvodu odešel ze zaměstnání.

Neznámý pachatel v Kopřivnici na ulici Družební ve sklepních prostorách domu ulomil petlici s visacím zámkem na dveřích sklepního boxu. Z něj odcizil pánské horské jízdní kolo zn. Diamond Back modré barvy v hodnotě 20 000 Kč.

K dalšímu vloupání došlo v obci Závišice 29. května. Zde neznámý pachatel nalezeným kusem betonu v zadní části restaurace U Kremlů rozbil skleněnou výplň okna kuchyně, kterým se dostal do restaurace, kde vypáčil dvířka ve výčepním pultu. Z prodejního regálu odcizil 70 ks krabiček cigaret různých značek a ubrus, vše v hodnotě 3 000 Kč, na zařízení vznikla škoda 2 200 Kč.

Dne 31. května kolem třetí hodiny ranní hlídka MP při kontrole na ulici Kpt. Nálepky spatřila tři osoby, které vystoupily z taxíku a ihned nastoupily do osobního automobilu, s kterým chtěly odjet. Všechny osoby byly na pohled zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Hlídka se snažila automobil zastavit, ale řidič začal na strážníky najíždět. Hlídce se podařilo auto zastavit a byla přivolána hlídka P ČR pro podezření ze spáchání trestného činu. Jednalo se o 31letého řidiče z Kopřivnice.


    [Top]    


Oznámení o době a místě konání referenda o přistoupení ČR k EU

Starosta města Kopřivnice podle § 21 zákona č. 114/2003 Sb., o provádění referenda o přistoupení České republiky k Evropské unii a o změně některých zákonů (zákon o provádění referenda) oznamuje:

1. Hlasování v referendu o přistoupení ČR k EU, se uskuteční dne 13. června od 14 hodin do 22 hodin a dne 14. června 2003 od 8 hodin do 14 hodin.

2. Místem, kde se oprávnění občané mohou seznámit s textem smlouvy o přistoupení ČR k EU je Městský úřad v Kopřivnici a Městská knihovna v Kopřivnici.

3. Místem konání referenda v okrsku č. 1 je místnost pro hlasování: ZŠ Alšova, učebna, Alšova 1123, Kopřivnice pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Bratří Vašků, Horní, Janáčkova, Máchova (1131), Na Vápenkách, Pabla Nerudy (81, 82, 83, 84, 85, 88, 89, 90, 123, 127, 128, 129, 131, 163, 164, 165, 170, 171, 181, 183, 184, 186, 188, 202, 203, 206, 208, 209, 210, 216, 217, 236, 237, 240, 288, 289, 290, 292, 293, 298, 359), Štramberská (34, 76, 77, 78, 79, 80, 104, 107, 118, 119, 218, 263, 310, 311, 312, 341, 342, 383, 384, 392, 428, 433, 436, 555, 590, 594, 595, 597, 598, 701, 819, 921, 1034, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138), Záhumenní (15, 114, 158, 224, 268, 411, 412, 485, 495, 572, 576, 582, 865, 895, 980),

v okrsku č. 2 je místnost pro hlasování: ZŠ Alšova, učebna, Alšova 1123, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Alšova, Máchova (24), Štramberská (63, 836, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130),

v okrsku č. 3 je místnost pro hlasování: ZŠ náměstí, učebna, Husova 340, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Bezručova, Haškova, Havlíčkova, Hřbitovní, Husova (201, 340, 429, 430, 441, 471, 480, 500, 507, 508, 509, 607, 800, 813, 923, 1008), Jilemnického, Jiráskova, Komenského, Masarykovo náměstí, Pabla Nerudy (25, 102, 137, 639, 755), Palackého, Pod Stadiónem, Skupova, Štramberská (113, 140, 190, 197, 223, 242, 262, 295, 296, 640, 794, 922), Tyršova, Wolkerova,

v okrsku č. 4 je místnost pro hlasování: zvláštní škola, učebna, Štramberská 189, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Dvořákova, I. Šustaly (133, 816, 1078, 1079, 1080, 1104), Smetanova, Štramberská (168, 1089, 1090, 1091, 1092, 1093, 1095, 1096, 1124, 1125), Záhumenní (2, 10, 32, 149, 215, 377, 526, 527, 533, 821, 1412, 1413),

v okrsku č. 5 je místnost pro hlasování: Katolický dům Kopřivnice, malý sál, Štramberská 378, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Boženy Němcové, Erbenova, Husova (355), I. Šustaly (30, 1081, 1082, 1083, 1084, 1085, 1086, 1087, 1088, 1106, 1107, 1108, 1109, 1110), Květinová (449, 1359), Záhumenní (132, 138, 182, 299, 682, 683, 686, 835, 1352, 1356, 1358, 1401, 1406),

v okrsku č. 6 je místnost pro hlasování: městský úřad, zasedací místnost, Záhumenní 1152, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Dukelská (1056, 1057, 1058, 1059, 1060), Kpt. Nálepky, Záhumenní (832),

v okrsku č. 7 je místnost pro hlasování: dům dětí a mládeže, Kpt. Jaroše 1077, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Dukelská (610, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 695, 696, 1051, 1052, 1053, 1054, 1055, 1061, 1062, 1063), Kpt. Jaroše, Sokolovská, Štefánikova (1074, 1154, 1155, 1156, 1163), Záhumenní (1161),

v okrsku č. 8 je místnost pro hlasování: ZŠ E. Zátopka, učebna, Pionýrská 791, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Jarní, K. Čapka (930, 931, 932), Ke Koryčce (1240, 1241), Květinová (1347, 1348, 1349, 1360), Na Drahách, Obránců míru (239, 988, 989, 990, 991), Pionýrská (791), Pod Bílou horou (938, 939, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 1242, 1243, 1244, 1245, 1246, 1247, 1248, 1249, 1250, 1251, 1252, 1253, 1254, 1255, 1256, 1257, 1258, 1259, 1260, 1261, 1262, 1263, 1264, 1265, 1266, 1267, 1268, 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1274, 1275, 1276, 1277, 1278, 1279, 1280, 1281, 1282, 1283, 1284), Sportovní, Školní (946, 947), Záhumenní (19, 161, 207, 335, 348, 493, 531, 608, 633, 1151, 1152), č. e. 116

v okrsku č. 9 je místnost pro hlasování: ZŠ E. Zátopka, učebna, Pionýrská 791, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice K. Čapka (742, 743, 744, 745, 746, 747, 748, 749, 750, 751, 752, 753, 933, 934, 935, 936, 937), Ke Koryčce (877, 878, 879), Obránců míru (870, 871, 872, 873, 874, 875, 876, 891), Pionýrská (729, 730, 731, 732, 733, 734, 735, 736, 737, 738), Sadová, Školní (886, 887, 888),

v okrsku č. 10 je místnost pro hlasování: ZŠ E. Zátopka, učebna, Pionýrská 791, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Javorová, K. Čapka (777, 778, 779, 780, 781, 782, 783, 784, 948, 949, 950, 951, 952, 953), Ke Koryčce (757, 758, 759, 760, 762, 770, 771, 772, 773, 964, 965), Obránců míru (703, 704, 705, 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712, 713, 714, 785), Pod Bílou horou (958, 959, 960, 961, 962, 963), U Vodojemu (375, 845), Zdeňka Buriana (774, 775, 776, 786, 954, 955, 956, 957),

v okrsku č. 11 je místnost pro hlasování: ZŠ 17. listopadu, učebna, 17. listopadu 1225, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Česká (20, 53, 57, 59, 65, 180, 222, 235, 238, 246, 247, 249, 250, 260, 273, 274, 361, 478, 497, 596, 599, 649, 684, 685, 867, 868, 985, 1366), K Pasekám, Kadláčkova (382), Obránců míru (267, 269, 270, 271, 272, 278, 281, 285, 287, 354, 357, 459, 612, 613, 614, 648, 1115, 1364, 1368), Paseky, Pod Bílou horou (1369, 1370), Pod Zahradami, Polní, Sluneční, U Vodojemu (14, 194, 834), Zdeňka Buriana (823, 824, 825, 826, 827, 828, 829, 1009, 1010, 1011, 1012, 1013, 1014), č. e. 1,

v okrsku č. 12 je místnost pro hlasování: středisko sociálních služeb, Česká 320, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Česká (196, 318, 320, 322, 323, 324, 325, 326, 327, 328, 366, 450, 461, 624, 807, 815, 902, 903, 904, 905, 906, 907, 908), Družební, Francouzská (1303, 1304), Obránců míru (282, 283, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 761, 869, 1305, 1306, 1307),

v okrsku č. 13 je místnost pro hlasování: ZŠ 17. listopadu, učebna, 17. listopadu 1225, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice 17. listopadu (1220, 1221, 1222, 1223, 1224, 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232), Česká (319), Obránců míru (301), Příčná,

v okrsku č. 14 je místnost pro hlasování: ZŠ M. Horákové, učebna, Obránců míru 369, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Dolní, Francouzská (1182, 1183, 1184, 1185, 1186, 1187, 1188, 1189, 1190, 1191, 1192, 1193, 1194, 1195, 1196, 1197), Na Pinkavce, Osvoboditelů (1214, 1215), Příborská (38, 40, 41, 42, 43, 50, 71, 134, 169, 175, 178, 229, 350, 358, 363, 413, 414, 415, 566, 567, 568, 573, 578, 583, 866, 928, 981, 982),

v okrsku č. 15 je místnost pro hlasování: ZŠ M. Horákové, učebna, Obránců míru 369, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice Francouzská (1016, 1017, 1018, 1022, 1023, 1024, 1025, 1317, 1318), Kadláčkova (16, 47, 300, 336, 349, 360, 364, 472, 492, 553, 593, 740, 894, 1019, 1020, 1021, 1026, 1027, 1028), Lidická, Obránců míru (369, 1032, 1046, 1047, 1048, 1049, 1050), Štefánikova (570),

v okrsku č. 16 je místnost pro hlasování: loutkové divadlo, Štefánikova 225, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice 1. května, Dělnická, Kadláčkova (227, 470, 681), Krátká, Mírová, Na Luhách, Pod Morávií, Příborská (54, 153, 155), Štefánikova (58, 225, 1171),

v okrsku č. 17 je místnost pro hlasování: ZŠ 17. listopadu, učebna, 17. listopadu 1225, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Kopřivnice 17. listopadu (1216, 1217, 1218, 1219, 1233, 1234), Francouzská (630, 1203, 1204, 1205, 1206, 1207, 1208), Osvoboditelů (1200, 1201, 1202, 1209, 1210, 1211, 1212, 1213, 1235, 1236, 1237, 1238),

v okrsku č. 18 je místnost pro hlasování: Katolický dům Lubina, Lubina 183, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Lubina 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 , 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 99, 100, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 164, 165, 166, 168, 169, 170, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 200, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 264, 265, 266, 267, 269, 270, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304, 306, 307, 308, 309, 311, 312, 314, 315, 316, 317, 318, 319, 320, 321, 322, 323, 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 338, 339, 340, 341, 342, 344, 345, 346, 347, 348, 349, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 358, 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365, 366, 367, 368, 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376, 377, 378, 379, 380, 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387, 388, 389, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 396, 397, 398, 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 415, 416, 417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 424, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 434, 435, 436, 437, 439, 441, 442, 443, 444, 445, 447, 448, 451, 452, 453, 454, 455, 456, 457, 458, 459, 464, 465, 466, 468, 470, 500, 9004,

v okrsku č. 19 je místnost pro hlasování: Kulturní dům Vlčovice, Vlčovice 190, 742 21 Kopřivnice pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Vlčovice 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 21, 22, 24, 25, 26,27, 29,32,33, 35, 37, 40, 41, 45, 47, 50, 51, 52, 53, 54,56, 57, 58, 59, 60, 62, 63, 67, 68, 69, 70, 72, 73, 75, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 88, 89, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 107, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 191, 192, 194, 195, 196, 201,

v okrsku č. 20 je místnost pro hlasování: Kulturní dům Mniší, Mniší 175, pro oprávněné občany s adresou místa trvalého pobytu Mniší 2, 4, 5, 8, 9, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 23, 27, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 39, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 50, 52, 54, 56, 57, 58, 59, 60, 62, 64, 65, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 211, 212, 214,

4. Oprávněnému občanovi bude umožněno hlasování poté, kdy prokáže svou totožnost a státní občanství České republiky (platným občanským průkazem, cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky anebo cestovním průkazem).

5. Hlasovací lístek bude oprávněnému občanovi předán v místnosti pro hlasování. Oprávněný občan hlasuje tak, že na hlasovacím lístku v příslušném rámečku označí křížkem svoji odpověď na položenou otázku.


    [Top]    


Rada kraje vyhlásila dotační programy

K o p ř i v n i c e (red) - Rada Moravskoslezského kraje na své 30. schůzi konané dne 22. května 2003 rozhodla o vyhlášení následujících dotačních programů:

1. Úprava lyžařských běžeckých tras v Moravskoslezském kraji pro zimní sezonu 2003 - 2004. Cílem programu je podpořit úpravu lyžařských běžeckých tras na území Moravskoslezského kraje v zimní sezoně 2003/04. Program je v souladu s opatřením č. 5.1.1 Obnova a posílení technické infrastruktury cestovního ruchu problémového okruhu č. 5 Cestovní ruch Programu rozvoje územního obvodu Moravskoslezského kraje na léta 2002 - 2004.

Příjemcem podpory může být občanské sdružení (sportovní svazy, kluby, spolky, tělovýchovné jednoty) nebo podnikatelský subjekt (fyzická nebo právnická osoba).

Územní vymezení: Dotace se vztahují na lyžařské běžecké trasy nebo okruhy, které leží v oblasti Hrubého Jeseníku, Moravskoslezských a Slezských Beskyd na území Moravskoslezského kraje.

Přihlášky musí být podány nejpozději do 30. června 2003 do 14 hodin.

2. Podpora vzniku a činnosti destinačního managementu v cestovním ruchu. Cíl programu: Destinačním managementem se rozumí podnikatelské řízení, jehož cílem je připravit nabídku aktivit pro účastníky cestovního ruchu v dané destinaci a vytvořit z destinace silnou, konkurenceschopnou a strategicky řízenou jednotku. Zajistit vytvoření destinačního managementu pro turistický region Severní Moravy a Slezska je jedním z dílčích cílů do roku 2003 Marketingové strategie rozvoje cestovního ruchu, kterou schválilo zastupitelstvo kraje na svém 12. zasedání dne 19. 9. 2002.

Cílem programu je podpořit vznik destinačního managementu v turistickém regionu Severní Moravy a Slezska.

Příjemcem podpory může být jakýkoliv právní subjekt, který vyhoví podmínkám programu.

Územní vymezení: Dotace se vztahuje na turistický region Severní Moravy a Slezska, který je rozčleněn na šest turistických subregionů, které byly definovány v rámci marketingové strategie rozvoje cestovního ruchu: Ostravsko-Karvinsko, Beskydy a Valašsko, Poodří, Opavsko-Krnovsko, Nízký Jeseník a Hrubý Jeseník.

Přihlášky musí být podány nejpozději do 1. srpna 2003 do 14 hodin.

Plná znění vyhlášených dotačních programů budou zveřejněna na úřední desce a webových stránkách kraje.


    [Top]    


Tipy na zajímavé výlety a vycházky do okolí

Poslední květnový den byl zároveň Dnem otvírání studánek. Přinášíme několik tipů na vycházku i poznání. Pokud se vydáte do příměstského lesa Šostýn, najdete v takzvaném Motýlím údolí Jasníkovu studánku. Je pojmenována podle kopřivnického rodáka Adolfa Míčka - Jasníka, kterého zdejší okolí inspirovalo k napsání mnoha básní. Na konci údolí vyvěrá po vydatných deštích další studánka, a to v místech, kde ještě v 19. století byly viditelné stopy po podhradní osadě Záhuří. Na úbočí Bílé hory u Váňova kamene se nachází další studánka s velmi vydatným pramenem, jejíž přítomnost spolu s výhodnou pozicí tohoto skalního útvaru byla příčinou oblíbenosti místa jako tábořiště při selských rebeliích. Na poslední místo se sice musíte dopravit třeba autem nebo na kole, ale návštěva stojí za to. Přírodní památka Prameny Zrzávky se nalézá u Hostašovic a byla vyhlášena k ochraně pěti minerálních pramenů. Pozoruhodné je především to, že v těsné blízkosti zhruba čtyř metrů od sebe vyvěrají prameny železitý - Kyselka a pramen sirovodíkový - Smradlavka. Železitá voda má barvu dočervena, odtud také název Zrzávka, sirná voda má barvu bílou.

Magdaléna Richtárová, pracovnice odboru ŽP –VLZHP


    [Top]    


V pátek Běh Terryho Foxe pro děti, hlavní akce v sobotu

K o p ř i v n i c e (hod) - Již pošesté se v sobotu 7. června pořádá v Kopřivnici Běh Terryho Foxe, jehož organizátory jsou pracovníci Domu dětí a mládeže Kopřivnice, Ludvík Moravia, s. r. o., a členové ASK Kopřivnice. Délka tratí a jejich trasa je shodná s loňským ročníkem.

V pátek poběží v rámci Miniběhu kolem interhotelu od deváté do jedenácté hodiny zkrácenou trať děti z mateřských škol a po nich, tedy od jedenácté až do třinácté hodiny, nastoupí na prodlouženou trať v Předběhu Terryho Foxe děti z kopřivnických základních škol.

V sobotu v rámci doprovodných akcí jsou připraveny soutěže pro celé rodiny, v roztáčení kruhu v pase na čas, ve skoku vzad sounož a přenášení kuliček bosou nohou na čas. Nejlepší výkony budou zapisovány do tzv. Švejkovy knihy rekordů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.