Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Katolický dům uslyší pop křesťanské kapely Paprsky

K o p ř i v n i c e (dam) - Nedělní odpoledne bude v místním Katolickém domě patřit muzice. Od čtrnácti hodin bude v jeho velkém sále vystupovat kapela Paprsky. Ta je poněkud netypickou hudební skupinou, jejími členy je totiž takřka padesátka mladých muzikantů z celé Moravy. Také nástrojové obsazení kapely je netradiční, smyčcové kvarteto doplňují klávesy, kytary, baskytara, bicí a někdy také dechová sekce. Samozřejmostí koncertní sestavy je také až dvacetičlenný sbor. Kapela složená z křesťansky smýšlejících muzikantů hraje většinou svou vlastní autorskou hudbu, na repertoáru ale mají i písně ze známého zpěvníku Hosana. Samy Paprsky nebyly dlouho schopny svou muziku žánrově zařadit, nyní se drží označení křesťanský pop. Na kopřivnickém koncertě vystoupí zhruba polovina všech členů souboru. V programu kapela představí tvorbu z celého sedmiletého období své existence, ale důraz bude klást na písně ze své nejnovější desky O naději.


    [Top]    


Hostem Found Sound bude DJ z Londýna

K o p ř i v n i c e (dam) - CO kryt kulturního domu se zítra večer stane mekkou milovníků taneční hudby. V režii klubu Nora se v něm totiž rozjede v pořadí již třetí Found Sound. Na rozdíl od předešlých dvou ročníků sice večer nezpestří vystoupení živé kapely, ale zato bude poprvé disponovat zahraničním hostem.

Oním cizincem bude londýnský DJ James Baseley vystupující po klubech už víc než deset let. Ve svých setech se věnuje především deep house a eklektickým beatům. Není však zcela jednoznačně vyhrazený, a tak se návštěvníci Found Soundu mohou těšit také na směs breakbeatu, jazzyhouse a funky. Baseley spolupracuje s britskými Asian Dub Foundation a The Streets. V poslední době se stále častěji objevuje v Praze. Anglický DJ je rovněž zakladatelem labelu RedSalamandra.com, na kterém vydává mimo jiné i vlastní tvorbu. Jako hlavní hvězda večera by měl Baseley vystupovat okolo dvaadvacáté hodiny, poté, co mu publikum rozehřeje místní Sandoz.

Na hlavní scéně bude hrát také Lulu Rulez. Tato stále známější DJka z pardubického sdružení U Merkura.cz hraje přes dva roky. Její muzika se dá charakterizovat jako drum and bass a house s najazzlou náladou. Její sety doplňuje zpěvem MC Vaant.

V průběhu večera se za gramofony objeví také DJ Tall, který je duchovním otcem projektu Found Sound a bývalým svěřencem Nory. Organizátoři opět slibují kvalitní a progresivní taneční muziku tentokrát na vlnách jazzu, funku, breakbeatu, house a drum’n’bassu. Začátek je plánován na dvacátou hodinu.


    [Top]    


Štramberští uvedou Tyla

Š t r a m b e r k (dam) - Doslova divadelní hody čekají tento týden ve Štramberku. Na zítřejší odpoledne chystají v tamním kulturním domě divadelní zpracování příběhů Ferdy Mravence v podání brněnského souboru Genus. Začátek je v patnáct hodin.

V sobotu od půl osmé pak s premiérou přijdou domácí ochotníci z divadla Pod Věží. Ti v režii Josefa Marka uvedou notoricky známou buditelskou hru Josefa Kajetána Tyla ’Fidlovačka’.


    [Top]    


Kapelu OgaBa čeká koncert

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední květnovou středu si organizátoři vybrali k uspořádaní prvního samostatného veřejného koncertu souboru OgaBa z místní ZŠ náměstí. Koncert začne v sedmnáct hodin v kině a dnes zhruba čtyřicetihlavá OgaBa publiku předvede výběr toho nejlepšího, co má za pět let existence ve svém repertoáru. Soubor v současnosti tvoří mladší a starší pěvecký sbor a kapela obsazená kytarami, banjem, mandolínou, bicími, klávesami, kontrabasem a baskytarou. OgaBa sice nedisponuje autorskými písněmi, ale v jejím rejstříku jsou skladby od lidových písní, přes dětské melodie, country až po současný pop či písničky Semaforu nebo Osvobozeného divadla.


    [Top]    


Na recitál přišla hrstka lidí, Schmitzer přesto hrál douho

Recitál zpívajícího herce Jiřího Schmitzera
skýtal příjemný zážitek, přesto si na něj
našlo cestu jen několik málo posluchačů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - „Zapomeňte na to, kdy jsem kde hrál a jak jste mě viděli ve filmu nebo v televizi, tenhle způsob vyjádření je mi daleko bližší,“ těmito slovy zahajoval zpívající herec Jiří Schmitzer svůj sobotní koncert v místním Katolickém domě. Přes mizivou účast posluchačů vydržel na pódiu bezmála dvě hodiny a publiku servíroval jednu písničku za druhou. Některé části recitálu, který byl hojně doprovázen průvodním slovem, občas dokonce připomínaly seminář o tvorbě Jiřího Schmitzera. Ten totiž mnohdy podrobně vyložil historii vzniku písničky a pak z ní zahrál pouze část, jak sám říkal ’na ukázku’.

Na koncertu zazněly písničky z posledního dvojalba Šílenství stejně jako popěvky staré řadu let. Jak interpret v zákulisí prozradil, brzy svůj repertoár rozšíří, neboť do konce června by měla být natočena další deska. „Bude to vyloženě big beatová záležitost, a přestože ji dělám jen ve dvojici se Zdeňkem Zdeňkem, budou tam všechny možné nástroje včetně bicích, kláves nebo elektrických kytar,“ řekl Schmitzer s tím, že termín, kdy se deska objeví na pultech, zatím nezná. Zato živé uvádění písniček z této nové nahrávky se dá téměř vyloučit již nyní. „Jsem založením ’bigbíťák’ a o hraní s kapelou jsem už několikrát uvažoval, ale asi to nepůjde. Hraju ve třech divadlech a není možné vytvořit kapelu, která by koncertovala dvakrát, maximálně třikrát do měsíce,“ uzavřel originální muzikant.


    [Top]    


Herce na hradě vystřídají vzbouření sedláci

H u k v a l d y (dam) - V kulisách hukvaldského hradu mohli jeho návštěvníci o minulém víkendu hned šestkrát přihlížet setkání Hamleta, Cyrana a Julie. Tři z nejznámějších dramatických figur historie se na jednom místě sešly díky invenci trojice mladých herců ostravského Národního divadla.

Parodická hra ’Dva pod balkonem ve Veroně’ měla premiéru vloni o prázdninách shodou okolností také na Hukvaldech a měla hercům zpříjemnit období divadelních prázdnin. „Hrozně se nám líbí forma pouličního divadla. Hrajeme všichni ve velkém kamenném divadle, kde nám všechno připraví, ale tady musíme přijet, postavit scénu a dělat spoustu dalších věcí, které nás baví,“ prohlásil představitel Hamleta a spoluautor textu hry Vladimír Polák. Taškařice s Hamletem, Cyranem a Julií už za sebou má zhruba tři desítky repríz včetně rozhlasového uvedení a Polák společně s Petrem Sýkorou a Lenkou Čermákovou uvažují o tom, že svůj repertoár rozšíří. „Chtěli bychom nějaké představení udělat, bude ale jiné než toto. Ona se sice nabízí možnost setkání jiných známých postav, ale my nechceme jedním fórem zaplácnout dvě hry,“ tvrdí Vladimír Polák, kterého místní publikum zná jako spíkra festivalu Kopřiva. Nová pouliční hra tria mladých umělců by měla obsahovat prvky komedie dell’arte, jestli se jí diváci dočkají už letos, je však zatím ve hvězdách.

Kromě divadla se o minulém víkendu návštěvníci Hukvald mohli těšit také na katy a šermíře, o tom následujícím se hradem bude rozléhat hřmot selských rebelií. Tak je nazván komponovaný pořad, který v sobotu i v neděli na hradě předvede Klub vojenské historie z Ostravy. Jeho program by měl co nejvěrněji líčit události z období konce nevolnictví v našem regionu.


    [Top]    


Taneční koncert se ZUŠ vydařil

K o p ř i v n i c e (dam) - Sérií celkem pěti koncertů v závěru minulého a na začátku tohoto týdne vyvrcholil školní rok tanečního oboru místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Letošní vystoupení všech jeho žáků bylo bezkonkurenčně nejrozsáhlejší v celé jeho historii. Vedoucí tanečního oboru Drahomíra Vraspírová byla s výkony svých svěřenců na pódiu spokojena. „Vždycky je co dopilovat, ale myslím, že se všichni snažili a na výsledku to bylo vidět,“ řekla po koncertě s jednatřiceti čísly Vraspírová. Taneční obor zdejší ZUŠ má za sebou nejen sedmnáct tanečních vystoupení, ale také účast na soutěžích. Národní soutěž tanečních oborů sice pro místní skončila v krajském kole, ale i to je podle Vraspírové úspěch. Do celostátního kola soutěže se totiž probojovaly jen dva z třiceti přihlášených tanců. Z krajského kola soutěže si ale děvčata z 2. A ročníku přivezla ocenění poroty za rytmickou a pohybovou čistotu. Kromě toho na regionální přehlídce dětského scénického tance Kristýna Juráková ze třídy Zdeňky Havlové byla za svou sólovou skladbu ’Košilka’ ohodnocena diplomem za citlivý projev a doporučena do celostátní soutěže dospělých. S koncertem ukončil taneční obor jeden rok, již nyní však začínají přípravy čísel pro další vystoupení a obměňují se také žáci. Přijímání nových adeptů tance pro přípravnou třídu sice proběhlo již v dubnu, ale ještě do června je možnost děti od pěti let do školy přihlásit.


    [Top]    


V kulturním domě se opět sejdou čtyři studentské divadelní soubory

K o p ř i v n i c e (dam) - Kvarteto mladých divadelních souborů si dá zítra dostaveníčko v kopřivnickém kulturním domě. Další ročník přehlídky studentského divadla zahájí v osmnáct hodin ostravský soubor Lípa Slezská.

Divadlo, které před osmi lety vzniklo na porubském gymnáziu, se věnuje nejrůznějším divadelním experimentům od živých obrazů přes pouliční divadlo až po netradiční módní přehlídky. V repertoáru však mají také klasické divadelní kusy, na jeviště již převedli text Ivana Vyskočila Bráškové a Kohoutovu Válku ve třetím poschodí. Inscenace Hlíva ústřičná, kterou má Lípa Slezská připravenou pro Kopřivnici, vznikla jako montáž textů internetového anonyma s hudebními čísly, jejich autorství je rovněž nejisté.

„Jde o výpověď silně generační a osobitou, ve které se úzkostně tápe mezi jistotami nesrozumitelného bytí,“ řekl o představení člen souboru Jiří Hruška.

Zhruba po hodině se na jevišti objeví druzí vystupující, divadlo V Soukolí z Havířova. Soubor vzniklý v roce 1996 mohlo zdejší publikum stejně jako ten předcházející na přehlídce již jednou vidět. Představení v Kopřivnici bude ryze improvizační. Ostatně V Soukolí má na svém kontě pouze jedinou regulérní hru, a to Pastičku, kterou už zdejšímu publiku také předvedli. Ostatní vystupování pod různými názvy je vždy čirou improvizací. Občas si sice herci před představením něco řeknou o příběhu nebo i postavách, většinou však jejich dovádění na jevišti vyvěrá přímo z momentální situace a dopředu není připraveno vůbec nic.

Třetí představení přehlídky by mělo začít několik minut před půl devátou a opět půjde o autorské dílko, tentokrát ale v režii členů místního souboru Vendelín. Jejich Volání z dálky vzniklo na zkouškách a je syntézou detektivky s příběhem plným nadpřirozena. Jde o třetí představení v pořadí jednoho z osmi souborů působících v místním domě dětí.

Závěrečné představení bude patřit také už nějaký rok existujícímu divadlu Xnědku. Vsetínský soubor, který mohli Kopřivničané poměrně nedávno vidět v rámci Divadlení s Arnoštem, přiveze svou novinku. Inscenace Trpitelé měla premiéru na domácí scéně ve vsetínském Lidovém domě 26. dubna. Režisérka Magda Tomečková nazkoušela představení složené z pěti povídek Antona Pavloviče Čechova. Vsetínští by se podle scénáře přehlídky měli na pódiu objevit deset minut před půl desátou.


    [Top]    


Kde bude hrát Jan Nedvěd, určí počasí

P ř í b o r (dam) - Počasí rozhodne o místě konání nedělního koncertu Jana Nedvěda a kapely Poklad v Příboře. Pokud bude organizátorům povětří přát, začne koncert o půl osmé v amfiteátru městského parku, v opačném případě musí posluchači do sálu sousedního Katolického domu. Na koncertě by měly zaznít nejznámější písničky, které folkař napsal za dvacet let v branži. Muzikant, jehož písničky už zlidověly, bude vystupovat s Vojtou Nedvědem, Janem Nedvědem ml., Hanou Šebestovou a dalšími muzikanty za zády.


    [Top]    


Kino ovládne jazz, rap a oscarové filmy

K o p ř i v n i c e (dam) - Oscarovým leskem bude zářit dnes začínající promítací týden kina Puls, není divu, filmy, které jsou na programu, letos dohromady získaly sedm zlatých sošek. Ještě než dojde na oceněné filmy, mohou do kina vyrazit milovníci akce a především Stevena Segala. Ten se bude dnes a zítra odpoledne ocitat Na pokraji smrti ve snímku, který se odehrává v blízké budoucnosti. Do rekonstruované a znovuotevřené věznice Alcatraz vtrhne banda hrdlořezů, která se snaží unést starého vězně, jenž zná místo uložení zlatého pokladu nevyčíslitelné hodnoty, a právě v tomto konání jim Segal svými kopy musí zabránit.

Zítra už na plátno v rytmu jazzu vstoupí Chicago, americký muzikál, který se stal hlavní hvězdou Oscarů a posbíral šest ocenění akademie včetně toho pro nejlepší film. Děj je zasazen do dvacátých let, dvě zpěvačky, jedna slavná a druhá zcela bezvýznamná, se ocitají za mřížemi pro vraždu a jedinou šancí, jak se vyhnout katu, je pro ně obě špičkový advokát Billy Flynn. Muž, kterému nejde o to, hledat spravedlnost, ale jen svého klienta stůj co stůj osvobodit. Klasická broadwayská předloha převedená na plátno Robem Marshallem sbírá úspěchy u kritiky i diváků, a to také díky Renée Zellwegerové, Catherine-Zeta Jonesové a Richardu Gereovi v rolích ústředního tria.

Také v dalším snímku 8 Mile jde především o muziku, i když o poněkud jinou. Představitelem hlavního hrdiny filmu, který projde přerodem od zneuznané nicky k sebevědomému mladému muži, není totiž nikdo jiný než nejznámější raper současnosti, Eminem, který taky písní ’Lose Yourself’ získal pro film Oscara.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.