Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V červnu by měli zastupitelé schvalovat studii o vytápění

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice v současném období dále rozpracovává projekt Modernizace tepelných sítí v Kopřivnici, jehož hlavním cílem je vybudování dlouhodobě prosperující tepelné soustavy s minimalizací nákladů na vytápění a přípravu teplé užitkové vody u konečných spotřebitelů.

Základní technické řešení spočívá v přechodu z centrální přípravy teplé užitkové vody ve stávajících výměníkových stanicích na decentralizovanou přímo v zásobovaných objektech. Předmětný projekt předpokládá sjednocení primární a sekundární potrubní sítě, její optimalizaci a náhradu dožitých rozvodů bezkanálovou technologií z předizolovaných trubek. Je reálný předpoklad, že u ekonomicky podložených případů budou využity rovněž stávající výměníkové stanice a potrubní sítě.

„V pondělí 12. května se uskutečnila schůzka pracovní skupiny ustanovené Radou města Kopřivnice, která se zabývá problematikou modernizace distribuční tepelné sítě. Předmětem schůzky bylo projednání stavu rozpracovanosti Studie centrálního zásobování teplem v Kopřivnici. Předmětem studie je navrhnout optimální technicko - ekonomickou modernizaci systému centrálního zásobování teplem,“ řekl k programu schůzky Zdeněk Krajčír, místostarosta, který je garantem projektu modernizace tepla.

„V rámci zpracování studie byli osloveni významní odběratelé tepla s žádostí o vyjádření, zda souhlasí s instalací objektových předávacích stanic v jejich domech a jestli upřednostňují instalaci této stanice na svůj náklad nebo na náklad dodavatele tepla. Výhodou instalace na vlastní náklad bude snížení prodejní ceny tepla. V současné době však není možné přesný rozdíl vyčíslit. Tento dotazník má sloužit pouze k prvotní informaci a jednotliví odběratelé budou dále kontaktováni v rámci zpracovávání projektové dokumentace,“ sdělil Igor Kocurek, vedoucí bytového odboru, který je členem pracovní skupiny.

„O výběru nejvhodnější varianty by mělo jednat zastupitelstvo města v měsíci červnu. Základní podmínkou dalšího pokračování celého projektu je skutečnost, že po realizaci vybrané varianty se finanční náklady na otop jednoho metru čtverečního podlahové plochy pro konečného odběratele nezvýší.

Po výběru varianty bude následovat zpracování projektové dokumentace a následně realizace díla. Pokud se neobjeví nepředvídané okolnosti, je předpoklad kolaudace stavby v roce 2005,“ uzavřel garant projektu místostarosta Krajčír.


    [Top]    


Havarijní pohotovost slouží nepřetržitě

K o p ř i v n i c e (ili) - V souvislosti se změnou statutu městského úřadu na úřad třetího stupně převzal odbor životního prostředí mimo jiné i povinnost nepřetržité havarijní služby vodoprávních úřadů v případě vzniku ekologických havárií. Od počátku roku tak byli jeho pracovníci povoláni k pěti výjezdům.

„Dvakrát byl výjezd k autonehodám mezi obcí Mošnov a Ostravou, kdy se do terénu vylily ropné látky. Museli jsme zajistit sanaci a následné odtěžení kontaminované zeminy,“ vzpomíná na havárie Jiří Sopuch, pracovník vodoprávního úřadu.

Dva výjezdy se uskutečnily koncem dubna v souvislosti s úhynem ryb na řece Lubině v katastru Příbora. Další pak na základě laboratorních výsledků kvality vody v Lubině, kdy musel pracovník odboru životního prostředí odebrat vzorky vody. „Laboratoř zjistila enormní překročení některých hodnot a naším úkolem bylo eliminovat původce znečištění vody,“ přiblížil další z výjezdů Sopuch.

Poslední z evidovaných výjezdů byl ke znečištěné vodě vtékající do Kopřivničky. V tomto případě se jednalo pouze o ucpaný ’odlehčovák’ sloužící k regulaci množství vody, aby nedošlo k zaplavení čistírny odpadních vod.

Nepřetržitá služba je v případě ekologické havárie k dispozici občanům a složkám záchranného integrovaného systému na čísle 737 114 261.

„Naším úkolem je na místě řídit zásah, pokud už nejsou na místě, tak přivolat hasičský záchranný sbor, vyrozumět např. Povodí Odry, Českou inspekci životního prostředí a provádět zásah tak, aby nedošlo k poškození zdrojů pitné vody a minimalizovat následky havárie,“ shrnul úkoly havarijní pohotovosti Jiří Sopuch.


    [Top]    


Lom pomalu zasypávají znečištěné vápence

Š t r a m b e r k (dam) - Halda nevyužitých znečištěných vápenců ve štramberském lomu viditelně roste. Hora jemně drceného vápence s vysokým obsahem oxidu siřičitého už dnes obsahuje zhruba 700 tisíc tun materiálu, každý rok přitom v lomu na hromady přisypou dalších 150 tisíc tun, což představuje bezmála 580 tun každý pracovní den.

„Tento vápenec je nepoužitelný jak pro elektrárny, tak pro chemické a hutní provozy. Nelze jej použít ani pro výrobu vápna a musí být ukládán na skládky v lomu,“ tvrdí mluvčí Kotouče Věra Breiová.

Ukládat surovinu v lomu však nejde do nekonečna. Báňský úřad již těžařům vyznačil hranici, kterou skládka nesmí překročit. „Ještě dva tři roky a nebudeme mít tento vytěžený materiál kde ukládat,“ prozradil ředitel Kotouče Ladislav Stašek. Taková situace by mohla vést nejen k velkým finančním potížím, ale i k uzavření lomu. Kromě toho, že nekvalitní vápence v lomu prostě zabírají místo, nepříznivě ovlivňují také cash flow společnosti. Na tento materiál jsou totiž neproduktivně vázány finanční prostředky dosahující dnes už zhruba 25 milionů korun.

Štramberští těžaři toužebně očekávají vybudování cementárny, jejíž povolení se už značně protahuje. „Je to jediné řešení likvidace narůstajících hald. Jiná technologie jejich využití v současné době neexistuje a zájem na trhu o tuto surovinu je nulový,“ prohlašuje Breiová. Vyloučeny jsou také varianty převozu štramberského odpadu ke zpracování do jiné cementárny.

Původní cementárna postavená v roce 1913 byla údajně vybudována ze stejných pohnutek, jaké Kotouč tíží dnes. „Vápenka stála dřív a postupně se hromadil nepoužitelný vápenec. Těžba ale byla pomalejší, a proto to vydrželo déle než nyní,“ zabrousila do minulosti mluvčí těžařů.

Stavba cementárny by se podle čerstvých odhadů měla rozjet letos na podzim, zatím však investor, nadnárodní koncern Lasselsberger, nemá v ruce ani územní rozhodnutí, o tom by nyní v odvolacím řízení měli rozhodovat krajští úředníci.


    [Top]    


Někteří cyklisté ohrožují své spoluobčany na chodnících

Chodcům sice většinou cyklisté
na chodnících nevadí. Pokud by však
městští strážníci narazili na někoho,
kdo na kole ohrožuje pěší, hrozí mu postih.
Ilustrační Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V dubnu se dopravní komise města Kopřivnice zabývala na podnět občanů problematikou cyklistů pohybujících se po chodnících ve městě.

„Na jednání komise bylo konstatováno, že situace v Kopřivnici s cyklisty na chodnících je dlouhodobě kritická a je nutné ji řešit už z toho důvodu, že jízda cyklistů na chodnících mimo vyznačené cyklistické stezky je podle platných zákonů zakázána. Prioritou by měla být bezpečnost a ochrana zdraví občanů,“ sdělil Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, s. r. o., vedoucí správy místních komunikací a člen dopravní komise.

Cyklisté by měli jezdit po vyznačených cyklistických stezkách a ne po chodnících. Vladimír Pustka řekl, že na to by měli dbát jak příslušníci Policie ČR, tak i strážníci městské policie.

„Stávající místní cyklistická trasa bude v centru města doplněna o další svislé dopravní značení tak, aby se promítl aktuální stav stavebních dispozic v centru. Při zpracování návrhu dopravního značení bude kladen zřetel jak na zvýšení bezpečnosti pěších osob na chodnících, tak i na funkčnost trasy pro cyklisty,“ dodal Pustka.

Podle členů dopravní komise mezi nejkritičtější úseky patří chodník kolem prodejny potravin Albert - kolem Technického muzea směr kruhový objezd a bistro Dakar až po sídliště Pod Morávií. Další problémový úsek je chodník od městského úřadu až po správní budovu Tatry a také chodník od knihkupectví Pohoda směrem na Korej. Další problémový úsek, kde často dochází ke střetům mezi chodci a cyklisty, je centrum města ohraničeno od oční optiky až po drogérii Droxi.

„Problém s cyklisty tady je, ale já osobně ho nevidím tak hrozivě. Po chodnících jezdí nejvíce dětí. Chtěl bych spíše apelovat na rodiče, aby napomenuli své děti. Cyklisté totiž neohrožují chodce, ale také sebe. Rodiče si také musí být vědomi, že za chování svých děti jsou plně zodpovědni. Zákon hovoří jasně o tom, že na chodnících mimo značenou společnou stezku pro pěší a cyklisty musí cyklisté kolo vést a ne na něm jezdit. Všichni, jak cyklisté, tak i chodci, by měli být k sobě navzájem ohleduplní a neměli by se navzájem ohrožovat,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír, který má na starost bezpečnost ve městě.

V pravomoci strážníků městské policie je podle zákona pokutování cyklistů jezdících po chodnících. „Podle našich zkušeností je pět ze čtyř stovek cyklistů neslušných a pouze ti chodce ohrožují. K problémovým cyklistům patří zejména kluci kolem patnácti let. Pokud strážníci uvidí cyklisty, kteří budou ohrožovat chodce, tak je budou postihovat,“ sdělil poznatky velitel kopřivnické městské policie Jan Müller.


    [Top]    


V rámci Extrovky si děti vyzkoušely broušení skla

Dvě z návštěvnic klubu Kamarád zkoušejí
jednu z technik broušení skla, to si mohly
osvojit v rámci páteční Extrovky.

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednu z Extrovek, tedy akcí, které se na programu objevují výjimečně, zažil minulý pátek klub Kamarád. „Snažíme se naši nabídku občas ozvláštnit návštěvou někoho, kdo není naším spolupracovníkem a má co ukázat,“ zdůvodnil pořádání Extrovek Michal Raška z klubu Kamarád. Návštěvníci prostor na sídlišti Sever si tak už třeba vyzkoušeli střelbu z luku nebo jízdu na motokárách. Tentokrát své umění broušení skla předvedla Lenka Königová a na připravených úlomcích skla se ji s ruční frézkou snažilo napodobit asi 20 dětí.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Škodovky pojedou do Monte Carla

Z á v i š i c e - Přesně za měsíc odstartuje v sousedních Závišicích netradiční motoristický podnik. Cílem závodníků za volanty starších škodovek bude v co nejkratším čase dorazit do Monte Carla v Monackém knížectví. Organizátorem dálkového závodu polohistorických vozidel je parta motoristických nadšenců ze Závišic a Kopřivnice. „Už asi před dvěma roky jsme začali uvažovat o tom, že bychom do Monte Carla vyjeli, ale neměl to být závod,“ prozradil Lumír Galia, který se v barvách vlastního týmu věnuje motoristickým soutěžím. Nápad vyrazit do jižní Francie však vzbudil zájem i mezi dalšími nadšenci. „Oni přišli s tím, že by se také rádi zúčastnili, a tak jsme z toho udělali soutěž,“ tvrdí další z organizátorů Jaromír Michálek. Dojet s novým vozem do Monte Carla je prý otázkou zhruba 18 hodin, a proto se organizátoři Maratonu Závišice - Monte Carlo 2003 rozhodli umožnit start pouze vozům zn. Škoda vyrobeným do roku 1987 s originálním blokem a litinovou hlavou. „S takovým autem bude cesta daleko zábavnější. Nedá se s ním jet, co to dá,“ myslí si Michálek. Závod je určen široké veřejnosti. Na startu se sice objeví i upravené závodní vozy, převládat však budou sériové škodovky. Už dnes jich pořadatelé registrují asi dvacet a ve startovním poli jsou Škody 100, 1000, 120, Rapid, ale třeba i stařičký spartak. Na cestu do Monaka se však nebude moci vydat každá rezavá škodovka. „Takové vozy, které by vypadaly, že se cestou rozpadnou, neprojdou technickou přejímkou. Spolupracujeme s Knížecím automotoklubem v Monaku a rozhodně nechceme, aby auta, která se závodu zúčastní, dělala ostudu,“ říká Lumír Galia.

Celý motoristický maraton je pojat jako tajný závod. Účastníci si musí sami zvolit trasu, ale i to, zda pojedou nonstop. „Je to především zábava, ale na vítěze čeká v cíli finanční prémie a také pohár,“ slíbil Michálek.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.