Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 20/2003
ze dne 22. května 2003

Zprávy z města a okolí

Branci s žádostí o civilní službu raději vyčkávají

Slumeko má nový zametač, starý půjde asi do šrotu

Saďme listnáče a ne jehličnany aneb Veřejná zeleň

V botanické zahradě budou o víkendu k vidění bonsaje

Učiliště i průmyslovka již ví, kolik přijmou

Dům dětí slaví třicetiny a oslavy budou velkolepé

Radnice bude rozdělovat nové vývěsní skříňky

Stíny

Pracovníci města připravují besedu s občany o životním prostředí

Pěší z kol na chodnících nemají obavy, protože většina lidí jezdí ohleduplně

Letošní rok je v rámci akcí policie zaměřen na ochranu chodců

Odboráři jedou protestovat

Skauti prodávali kvítky

Lidé by měli být přátelští ke zvěři i přírodě

Sdružení Hájenka odpovídá Telaříkovi


    [Top]    


Branci s žádostí o civilní službu raději vyčkávají

F r ý d e k - M í s t e k (hod) - Během tří týdnů se v sídle frýdecko-místecké posádky vystřídalo tři sta dvacet mladých mužů u odvodů. Dalších dvacet se k nim nedostavilo vůbec.

Protože v médiích se v současnosti hodně hovoří na téma zrušení základní vojenské služby a o profesionalizaci armády, zeptali jsme se Dušana Bartošáka, pracovníka kopřivnické radnice, jenž má brance na starosti, zda se to projevilo u odvodů a zda se často zajímali hoši o civilní službu.

„Někteří z nich vyčkávají, co bude. Poměrně velké množství branců žádalo o odklad ze studijních důvodů. Našli se ale i takoví, kteří žádali, aby mohli narukovat v červenci, ať mají vojnu co nejdříve za sebou, protože mají přislíbeno zaměstnání,“ odpověděl Bartošák.


    [Top]    


Slumeko má nový zametač, starý půjde asi do šrotu

K o p ř i v n i c e (dam) - Novou zametací nadstavbou pro multikáru disponují od začátku týdne ve společnosti Slumeko.

Nové zařízení za milion šest set tisíc korun nahradí doposud sloužící velký zametač značky Ifa a malý chodníkový zametač, jeho výkon je totiž dostatečný jak pro chodníky, tak i silnice.

Zatímco malý zametač na chodníky se technické služby ještě pokusí prodat, jeho větší kolega zřejmě skončí na vrakovišti, jeho velmi špatný technický stav totiž možnost prodeje takřka vylučuje.


    [Top]    


Saďme listnáče a ne jehličnany aneb Veřejná zeleň

Zeleň ve městě je jeho důležitou a neoddělitelnou součástí, neboť plní řadu funkcí. To si připomínáme u příležitosti Evropského dne parků, který se slaví 24. května. Veřejnou zeleň v Kopřivnici je třeba nejen udržovat a chránit, ale také po úvaze rozšiřovat tam, kde chybí.

Druhové zastoupení jehličnatých a listnatých dřevin je zde sice pestré, přesto však poměrně jednostranné. Tato skutečnost je patrná u jehličnanů, kde druhy smrku tvoří 40 a borovic 31, dohromady tedy 71 procent všech jehličnatých dřevin ve městě. Tento stav se pomalu začíná přibližovat našemu lesnímu hospodářství, kde smrky zcela nahrazují původní dřeviny. Smrk obecný je horská dřevina, která v městských podmínkách špatně roste, a proto bychom ho ve městě měli používat jen zřídka, popřípadě nevysazovat vůbec.

U listnatých stromů je problematika druhového zastoupení lepší, ale vyskytuje se zde jiný problém. Velkou část (33 %) všech listnatých dřevin, zastupují převážně břízy, jeřáby, topoly a vrby, které patří do kategorie krátkověkých výplňových dřevin. Tyto stromy sice velice rychle rostou a vytváří biomasu, ale na druhou stranu brzy odumírají a mají sklony se samovolně rozpadat. Opakem jsou dřeviny dlouhověké - lípy, duby, některé druhy javorů a jasanů.

Obě uvedené kategorie dřevin mají svá specifika a jsou ve fungujícím systému důležité. Z hlediska dlouhého funkčního působení by však dlouhověké dřeviny měly postupně nahradit dřeviny krátkověké, a docílit tak relativně trvalé funkčnosti. Například výsadba větrolamu z topolů je sice relativně brzy funkční, ale pokud není doplněna vhodnými dlouhověkými dřevinami, tak se po čase začne samovolně rozpadat a nemá do budoucnosti význam. Pokud nebudou používány dlouhověké dřeviny, postupně se zeleň ve městě rozpadne a po čase ztratí svou funkci.

Zde uvedené zhodnocení zastoupení jednotlivých stromů v Kopřivnici je vypracováno na základě údajů zjištěných při terénním šetření, které pro město zpracovala odborná firma. Tyto údaje jsou v současné době integrovány do Digitální technické mapy města Kopřivnice - vrstva zeleň a do budoucna budou sloužit pro hospodárnější a efektivní plánování údržby a rozvoj zeleně ve městě.

Jaroslav Dvořáček, správa veřejné zeleně, ŽP – VLHZ


    [Top]    


V botanické zahradě budou o víkendu k vidění bonsaje

Štramberské arboretum je častým cílem
výprav odborníků jako v případě
této skupiny studentů olomoucké univerzity,
ale láká také laickou veřejnost.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Velkou výstavu bonsají bude o nastávajícím víkendu hostit štramberské arboretum. V kamenném labyrintu v samém srdci zahrady by během soboty a neděle mělo být k vidění až šest desítek exemplářů ze sbírky jistého českotěšínského nadšence. „Bude to jistě stát za to, jsou tam opravdu překrásné kousky, navíc některé rostliny současný majitel zdědil po otci a jsou mezi nimi tedy i věkovité bonsaje,“ láká k návštěvě bývalého lomu majitel arboreta Petr Pavlík.

Japonské zakrslé stromky navíc ve štramberské botanické zahradě možná zakotví i natrvalo. „Uvažujeme, že v přední části zahrady, která bude zahradnicky upravená, zřídíme během dvou až tří let trvalou expozici bonsají,“ prozradil Petr Pavlík.

Řada nových věcí je k vidění i v samotném arboretu, které se postupně dostává do stádia, kdy je atraktivnější i pro laickou veřejnost. „Za poslední rok jsme sem převezli 22 nákladních vozů mokřadních rostlin a spoustu dalších zajímavých druhů,“ tvrdí botanik Pavlík. Přestože teď na jaře celý areál kypí životem, zima na něm nechala dost značné stopy. Holomrazy poničily velkou část rostlin, které bude třeba obnovit.


    [Top]    


Učiliště i průmyslovka již ví, kolik přijmou

K o p ř i v n i c e (dam) - Jak místní průmyslovka, tak i učiliště již vědí, kolik v příštím školním roce přijmou studentů. Právě před týdnem totiž na obou školách proběhlo druhé kolo přijímacího řízení. Průmyslovka otevře šest tříd. Ve dvou zasednou strojaři, ve dvou posluchači obchodní akademie a zbylé dvě třídy budou patřit technickému lyceu. „Otevřeme o jednu třídu více než vloni, což nám umožnilo administrativní navýšení kapacity,“ řekl ředitel školy Jaroslav Ponec.

Na středním odborném učilišti strojírenském přijmou stejný počet žáků, jaký letos jeho brány opustí, tedy asi 170 učňů. „Obory obráběč kovů a lakýrník jsme v letošním roce pro malý zájem neotevřeli,“ řekl ředitel SOU Antonín Šugárek s tím, že jej nezájem překvapil, neboť především kovoobráběči jsou na trhu práce stále žádaní. Na rozdíl od jmenovaných oborů o některé jiné směry výuky byl takový zájem, že učiliště nemohlo ani zdaleka uspokojit všechny přihlášené.


    [Top]    


Dům dětí slaví třicetiny a oslavy budou velkolepé

K o p ř i v n i c e (ili) - Dům dětí a mládeže v Kopřivnici slaví neuvěřitelných třicet let svého trvání. Za tu dobu se pod vedením jeho zaměstnanců a externích pracovníků vystřídalo na tisíce dětí. V současné době v zařízení funguje sto kroužků, v nichž je organizováno 1 360 dětí. Na vlastním provozu se podílí šest pedagogických pracovníků a dva správní zaměstnanci, včetně pobočky ve Štramberku.

„Nelze nevyzvednout práci našich externistů, protože bez nich by naše činnost vůbec nebyla možná,“ nešetřila chválou ředitelka domu dětí a mládeže Eva Müllerová na adresu spolupracovníků, kteří se ve svém volnu věnují dětem za zcela symbolickou odměnu.

V rámci ocenění zásluh všech, kteří se na chodu zařízení podíleli a podílejí, se uskutečnilo setkání současných a bývalých externích pracovníků včetně zaměstnanců, které bylo spojeno s dnem otevřených dveří pro veřejnost. „Vystavili jsme všechny dochované kroniky, fotografie a další archiválie, které dokumentují činnost domečku,“ uvedla ředitelka Müllerová k setkání, které bylo zakončeno společenským posezením.

Třicáté výročí chce dům dětí a mládeže za přispění čtyřicetitisícového grantu od městského úřadu oslavit s veřejností 30. května od 14 hodin v parku u Lašské vily. Na setkání jsou zváni všichni, zvláštní pozornost ve formě atraktivních cen se dostane příchozím třicetiletým návštěvníkům, tedy ročníku narození 1973.

Děti mohou získat během odpoledne soutěžní kartičky na různých stanovištích, kde bude zároveň kromě soutěží probíhat i prezentace kroužků domu dětí. K vidění budou modelářské dílny, výtvarný ateliér, rybářský a chovatelský koutek, pohádkový chodníček pro nejmladší bude prezentovat mateřské centrum, sportovní aréna, ochránci přírody, divadelní představení a další aktivity. Na své si přijdou i starší návštěvníci, pro které je připravena škola zapomenutých řemesel, od výroby ručního papíru, drátkování až po pletení z proutí a předení.

Podstatný zlom v činnosti DDM nastal v roce 2001 po přestěhování do nových prostor po bývalé mateřské škole na ulici Kpt. Jaroše. „Zvětšením kapacit došlo podle statistiky prokazatelně ke třiadvacetiprocentnímu nárůstu počtu dětí, které navštěvují naše zařízení,“ pochvaluje si zájem dětí a současné prostory ředitelka Müllerová.

Přestože počty dětí celkově ubývají, chce jejich zájem současné vedení přitáhnout neotřelými nápady, novými trendy, které se orientují na práci rodičů s dětmi i na předškoláky. O zcela nové pole působnosti se chystá ředitelka DDM rozšířit činnost domečku. „Kapacity našeho zařízení jsou v odpoledních hodinách zcela vytíženy, ale dopoledne můžeme v souladu se školským zákonem kapacity nabídnout i dalším zájemcům. Napadla mě například spolupráce s Ústavem sociální péče ve Vlčovicích. Stejně tak bych chtěla v našem zařízení umožnit návštěvu keramické dílny či práci na počítačích i seniorům,“ podělila se o další nápady Müllerová.


    [Top]    


Radnice bude rozdělovat nové vývěsní skříňky

K o p ř i v n i c e (dam) - Pět nových vývěsních skříněk bylo před třemi týdny nainstalováno u parku na ulici Štefánikově. Původních osmnáct vývěsek bylo plně obsazeno místními politickými stranami, spolky a sportovními kluby. „Poptávka byla vyšší, a proto jsme přistoupili k rozšíření počtu vývěsek,“ řekla pracovnice odboru majetkové správy kopřivnické radnice Anna Burgetová. Podle jejích slov instalace pěti nových skříněk odpovídala letošním finančním možnostem, nevyloučila však, že v případě zájmu se jejich počet příští rok opět rozroste.

Skříňky jsou určeny k prezentaci organizací a spolků působících ve městě. Ti za jejich využívání platí symbolický nájem 240 korun ročně. „Je to opravdu symbolická částka. Jde o službu občanům,“ komentovala nájem Burgetová.

Zájem o nové vývěsky projevila místní AVZO TSČ ČR, což je nástupnická organizace Svazarmu, místní včelaři, Klub malé kopané, strana Naděje a ve hře jsou také plochodrážníci. Smlouvy se všemi potenciálními zájemci bude ještě muset posvětit rada města.


    [Top]    


Stíny

Z trestného činu vydírání je podezřelý 31letý muž z Lednice, který v prostorách Městského úřadu Kopřivnice slovně vydíral 7. dubna svou stejně starou družku. Sdělil jí, že pokud se k němu nevrátí, skočí s jejich nezletilou dcerou pod vlak. Stejným způsobem ji vydíral i následující den. Dále družku vydíral 9. dubna tak, že vzal jejich dceru a sedl si s ní na parapetní desku v mezipatře 5. a 6. podlaží na ulici 17. listopadu s tím, že skočí, pokud se k němu družka nevrátí. V případě, že tohoto muže uzná soud vinným, hrozí mu trest odnětí svobody až na tři roky.

Dne 12. května ve večerních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v parku na ulici Sadové se ozývají rány do plechu. Hlídka MP dorazila okamžitě na místo, kde zjistila, že skupina tří osob rozbila dva odpadkové koše. Po zjištění totožnosti bylo dotyčným sděleno, že přestupek proti majetku bude řešen u přestupkové komise. O chvíli později byly kamerovým systémem zachyceny tytéž osoby, jak u bistra Dakar vyhazují odpadky z kontejneru a házejí je na projíždějící automobily. Strážníci osoby zadrželi a vyzvali je, aby všechno uklidili, což učinili. Celou záležitostí se bude zabývat správní orgán.

V brzkých ranních hodinách dne 12. května došlo ke vloupání do prodejny na ulici Kpt. Jaroše. Neznámý pachatel po rozbití skleněné výlohy vnikl do prodejny elektro, kde odcizil šest mobilních telefonů a jeden telefon s pevným připojením v celkové hodnotě 25 000 korun. Na zařízení prodejny neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 15 000 korun.


    [Top]    


Pracovníci města připravují besedu s občany o životním prostředí

K o p ř i v n i c e (ili) - Odbor životního prostředí ve spolupráci s Občanským sdružením Hájenka chystá ve čtvrtek 29. května od šestnácti hodin v místním Katolickém domě setkání s občany pod názvem Otázky a odpovědi aneb Co vás zajímá o životním prostředí v Kopřivnici. „Hlavním účelem setkání bude udělat vstřícný krok ve vztahu k občanům, otevřít se jim a odbourat tak mýtus nepřístupného úředníka,“ vidí cíl setkání pracovnice odboru životního prostředí Radka Chalúpková.

Na této akci by měli pracovníci životního prostředí poskytnout základní informace o své činnosti a pravomocích, ukázat možnosti ochrany životního prostředí, poskytnout občanům návod na řešení situací v oblasti životního prostředí, zodpovědět všechny otázky, informovat o záměrech města, vzbudit zájem o životní prostředí, případně zájem o to, aby se zapojili do řešení problémů životního prostředí, zjistit názory a náměty občanů. Samotné setkání by nemělo vést k tomu, aby se v jeho rámci řešili konkrétní případy.

„Budeme se spíš pohybovat v obecnější rovině, ale to na druhé straně neznamená, že bychom občana s osobním problémem odmítli. V případě zájmu si s ním domluvíme schůzku na úřadě,“ vysvětlila Radka Chalúpková.

Úvodní plénum, na kterém promluví postupně všichni pracovníci odboru životního prostředí, vystřídá práce ve skupinách. Ty se budou lišit svým tematickým zaměřením a diskuze v nich povedou jednotliví pracovníci životního prostředí.

„Chtěli bychom podle zájmu občanů postihnout co nejširší spektrum od odpadů, přes lesy, veřejnou zeleň až po chov zvířat ve městě a podobně,“ specifikovala průběh setkání s občany Chalúpková. Aby se akce pořádané odborem životního prostředí mohlo zúčastnit co nejvíce občanů, bude na místě připraven dětský koutek, kde bude po dobu setkání postaráno o děti účastníků. Pro nesmělé občany bude navíc připravena anonymní schránka na dotazy.


    [Top]    


Pěší z kol na chodnících nemají obavy, protože většina lidí jezdí ohleduplně

K o p ř i v n i c e (dam) - Cílem následující ankety bylo zjistit, zda se Kopřivničané skutečně cítí být ohrožováni cyklisty na chodnících.

Aleš K. (24 let, projektant): Jako chodec se ohrožen necítím. Pokud sám jedu po chodníku, tak pouze v případě, že je na něm volno. Pokud po něm někdo jde, sjedu na silnici. Někdy se spíš já cítím ohrožený, když jedu po stezce pro cyklisty a motají se tam chodci.

Jarmila L. (32 let, prodavačka): Pokutování za jízdu na chodníku považuji za přehnané. Nemyslím si, že by cyklisté někoho na chodníku ohrožovali, i když mohou existovat výjimky.

Jan G. (43 let, obchodní zástupce): Necítím se na ulici lidmi na kole nijak ohrožený, a pokud chce policie za jízdu po chodníku pokutovat, i když ve městě není dostatečná síť cyklostezek, považuji to za nehoráznost.

Karel B. (49 let, kovoobráběč): Myslím si, že cyklisté patří na silnici anebo na speciální stezky, na chodníku by opravdu neměli co pohledávat, ale pokutování nic nevyřeší.

Marie K. (64 let, důchodkyně): Rozhodně je dobře, že je jízda po chodnících zakázaná. Špatně chodím a několikrát mě na kole minuli jen tak tak. Chodníky jsou pro pěší.

Petr H. (43 let, živnostník): Cyklisté jako celek mi nebezpeční nepřipadají. Občas mě pouze zamrazí, když vidím jezdit mladé kluky po schodech a přeskakovat obrubníky. Na ty by se strážníci měli zaměřit především.

Sabina J. (28 let, vizážistka): Cyklisté na chodnících mně vůbec nevadí, daleko větší pozornost by měla být věnovaná tomu, že řada jich jezdí za tmy po silnicích bez osvětlení.

Pavel T. (17 let, student): Na kole nejezdím tak rychle, abych někomu ublížil. Neznám nikoho, kdo měl nějakou kolizi s cyklistou na chodníku.


    [Top]    


Letošní rok je v rámci akcí policie zaměřen na ochranu chodců

K o p ř i v n i c e (hod) -V České republice je hlavní příčinou tragických dopravních nehod neznalost a nedodržování zákona upravujícího pravidla provozu na pozemních komunikacích. Právě v něm jsou mimo jiné stanovena práva a povinnosti chodců i cyklistů.

„Policisté se v rámci akcí roku ochrany chodců a cyklistů budou celoročně zaměřovat na dodržování pravidel silničního provozu samotnými cyklisty, kteří svým chováním ohrožují nejen sami sebe, ale mnohdy i své okolí. Policisté budou také dbát na to, aby jízdní kola byla vybavena povinnou výbavou, cyklista měl ochrannou přilbu,“ sdělila Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie. Podle sdělení tiskové mluvčí budou policisté kontrolovat také to, zda cyklista požil před jízdou nějaký alkoholický nápoj.


    [Top]    


Odboráři jedou protestovat

K o p ř i v n i c e (dam) - Osm autobusů plných demonstrantů vysílají dnes do Ostravy tatrováčtí odboráři. Masový protest na Masarykově náměstí svolala na dnešní patnáctou hodinu regionální rada Českomoravské konfederace odborových svazů Moravskoslezského kraje. Odboráři chtějí protestovat především proti nezaměstnanosti, právě na náš kraj totiž připadá víc jak čtvrtina nezaměstnaných z celé státu a jejich počet má růst. Mítink má přimět vládu, aby situaci v regionu řešila.


    [Top]    


Skauti prodávali kvítky

Skauti v polovině minulého týdne
opět prodávali ve městě žluté kvítky.
Sbírka pomůže prevenci, léčbě a výzkumu
onkologických onemocnění.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Patnáct set žlutých kvítků s růžovou stužkou se v polovině minulého týdne rozplynulo mezi obyvatele Kopřivnice. Stejně jako předchozí čtyři roky i tentokrát symbolický kvítek měsíčku lékařského, který se stal symbolem boje proti rakovině, zajišťovali místní skauti.

„Vzhledem k počasí nám rozprodání všech kytiček trvalo déle než v minulých letech a také výtěžek bude zřejmě o něco nižší,“ řekla organizátorka sbírky v Kopřivnici Miroslava Bartáková. Přístup lidí byl ale podle jejích slov tradičně velice vstřícný. „Někteří nás přímo vyhledávali a dožadovali se kytičky,“ tvrdí Bartáková. Výtěžek kopřivnické sbírky byl 37 238 korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Lidé by měli být přátelští ke zvěři i přírodě

K o p ř i v n i c e (hod) - Do konce dubna vykonávali pověření myslivci na území pronajaté honitby funkci tzv. myslivecké stráže. Ti dbali na dodržování pořádku v honitbách. Ministerstvo zemědělství činnost mysliveckých stráží od května zrušilo pro nevyjasněnost vlastnictví pozemků honebních společenstev, což je v rozporu s ochranou zvěře a přírody. Jedním z členů myslivecké stráže byl i Petr Dudešek, který je předsedou MS Družba Lubina a tím také členem Honebního společenstva Lubina. Dudešek byl jedním z těch, které volali policisté k dopravním nehodám, při kterých došlo k poranění či usmrcení lesní zvěře, aby se o ni postaral či ukončil její bolest. Také např. k nedávnému upytlačení dvou chovných srnců v Lubině, o kterém jsme psali. Dudešek s kolegy se musel postarat o padlý kus srny, která ležela u přehrady ve Větřkovicích, kde na ni mohly sahat děti. Takové situace jsou nebezpečné, neboť i srnčí zvěř může být nakažená! I tento kus nechal vyšetřit pro jistotu na veterinární stanici. Naštěstí bylo vše v pořádku! Pokud někdo najde uhynulou zvěř, bylo by vhodné, aby nyní, až do ustavení nových mysliveckých stráží, toto ohlásil policii, protože oni už vědí, na koho se dále obrátit.

Bohužel jsou dobří myslivci podle Dudeška často znevažování. Nezaslouží si to! Jak on sám říká: „Vždyť jsme všichni sousedi a žijeme ve společné přírodě, kterou máme chránit! Bohužel se stává, že myslivec musí střelit psa, který mimo vliv svého pána štve nebo loví více než 200 m od posledního obytného stavení bezbrannou zvěř. Volně puštěný pes uštve např. srnu, která v sobě nosí mladé, nebo roztrhá mláďata zajíců či bažantů. Jejich pánové nedodržují zákon. Psům nenasadí, ani vodítko, ani náhubek, nemluvě o tom, že jsou ohrožovány děti,“ posteskl si Dudešek. „Nakoupili jsme za své živé zajíce, abychom honitbu zazvěřili. Za jednoho zajíce tisíc korun! Proto už více než tři roky nestřílíme drobnou zvěř. Škodnou zvěř ano, to je ku prospěchu. Když takový kus, např. lišku, střelíme, musíme ji ale nechat na veterině vyšetřit a dopravu a čas platíme ze svého,“ dodal Dudešek. „Chtěl bych požádat občany, aby až do července, kdy většina zvěře bude mít mladé, omezili vstup do volné přírody, nepouštěli své miláčky volně, nechodili zbytečně přes houštiny a drželi se vyšlapaných cest a chodníků. Svou ohleduplností zabrání zbytečným škodám,“ dodává Dudešek. Ten v této souvislosti pochválil děti, které sbíraly jako Klub mladých myslivců - Berušky kaštany, žaludy ap. V zimě těmito plodinami krmily zvěř v době strádání. „Všem ohleduplným občanům z našeho i jiných mysliveckých sdružení děkuji za zvěř i naši krásnou přírodu,“ dodává jeden z mnoha tisíců myslivců Petr Dudešek.


    [Top]    


Sdružení Hájenka odpovídá Tesaříkovi

Vážený pane Telaříku, na zasedání Zastupitelstva města Kopřivnice jste mne vyzval k veřejné reakci na dotazy Vámi na místě vznesené. Ptal jste se na počet dětí, které prošly v roce 2002 programem ekologické výchovy na Středisku ekologické výchovy Hájenka. 235 programů se zúčastnilo 4 912 žáků z mateřských, základních a středních škol okresu Nový Jičín.

Dále jste se ptal, proč při práci na zajištění jarní migrace skokanů hnědých přes komunikaci I/58 do Vašeho rybníka neuklidíme i nepovolenou skládku odpadů v tělese této komunikace. Pozemek, na kterém se odpad nachází, je v majetku Správy silnic Moravskoslezského kraje a je zákonnou povinností vlastníka pozemku postarat se o nápravu tohoto stavu. To, co od nás očekáváte, tedy abychom z vlastních prostředků skládku odstranili, je poněkud scestné. Použiji-li hrubého přirovnání, je to, jako bychom z vlastních prostředků provedli jarní úklid domácnosti vybraným občanům Kopřivnice. Občanské sdružení Hájenka musí na veškeré akce, které realizuje, pracně zajišťovat financování, a tudíž nemá prostředky na rozdávání. Ochranu obojživelníků na rizikových úsecích komunikací jsme v letošním roce realizovali na čtyřech lokalitách a na všech jsou problémy s nelegálním ukládáním odpadů. Jen uložení odpadů z těchto lokalit na skládce by nás stálo asi 44 000 korun.

Každý občan, kterému není dění v Kopřivnici lhostejné, si bezpochyby povšiml, že i problematice nepovolených skládek odpadů se dlouhodobě věnujeme. V roce 2002 jsme na objednávku města Kopřivnice provedli jednak mapování nepovolených skládek a jednak likvidaci části skládek na městských pozemcích. Odstraněno bylo 14,23 t odpadu, z toho 91 kg nebezpečného.

Dalibor Kvita, předseda Občanského sdružení Hájenka

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.