Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Bazén: čt 15. 5. 18 - 21, pá 16. 5. 6 - 8, 17 - 21, so 17. 5. 12 - 21, ne 18. 5. 10 - 19 hodin, po 19. 5. zavřeno, út 20. 5. 6 - 11 (1/2 plav. bazénu), 18 - 21, st 21. 5. 13 - 16, 18 - 21, čt 22. 5. 18 - 21, pá 23. 5. 6 - 8, 19 - 21, so 24. 5. 12 - 21, ne 25. 5. 10 - 19 hodin

Sauna: čt (ženy) 15 - 21, pá (muži) 15 - 21, so (společná) 12 - 21 hodin

Fotbal: Kopřivnice: so 17. 5. FC Kopřivnice - SK Unex Uničov (v 10.15 hod. st. dorost, ve 12.30 hod. ml. dorost), v 16.30 TJ Petřvald - FC Kopřivnice (muži) - odjezd autobusu (i pro fanoušky) od letního stadionu v 15.15 hodin, so 24. 5. v 9 hod. FC Kopřivnice - FK VP Frýdek-Místek C (st. žáci), v 10.45 hod. FC Kopřivnice - FK VP Frýdek-Místek C (ml. žáci), v 16.30 hod. FC Kopřivnice - Ženklava (muži), Vlčovice: ne 18. 5. v 10 hod. FC Vlčovice-Mniší B (TJ Sokol Tichá) - Lichnov (žáci), ve 12 hodin FC Vlčovice-Mniší - Jiskra Rýmařov (ml. dorost), ne 25. 5. v 15 hod. Vlčovice - Janovice (muži), Štramberk: so 17. 5. Štramberk - Zbyslavice (muži)

Házená: so 17. 5. v 8 hod. KH Kopřivnice - Hlučín (ml. žáci C), v 9.15 hod. KH Kopřivnice - Polanka (st. žáci B), v 10.30 hod. KH Kopřivnice - Rožnov p. R. (ml. žáci A), v 11.45 hod. KH Kopřivnice - Rožnov p. R. (st. žáci A), so 24. 5. v 8 hod. KH Kopřivnice - Frýdek-Místek (ml. žáci C), v 9.15 hod. KH Kopřivnice - Hranice (ml. žáci B), v 10.30 hod. KH Kopřivnice - Suchdol (st. žáci B)

Malá kopaná: so 17. 5. 3. kolo - 2. liga, ne 18. 5. 3. kolo - 1. liga, so 24. 5. 4. kolo - 2. liga, ne 25. 5. 3. kolo - 3. liga (začátky vždy v 8 hod.)


    [Top]    


Výsledky

Plochá dráha: 3. závod M ČR juniorů (10. 5., Kopř.): 1. T. Suchánek (Pardubice) 15 b., 2. M. Málek (Březolupy) 13 b., 3. Z. Simota (Plzeň) 13 b., 4. P. Linhart (Slaný) 12 b., 5. J. Jaroš (Markéta) 11 b., 6. M. Fencl (Slaný) 10 b., ... 16. M. Matula Kopřivnice) 0 b.; průběžné pořadí: 1. Suchánek 44 b., 2. Fencl 36 b., 3. Jaroš 35 b.


    [Top]    


Místní tenisté dominovali okresnímu přeboru

Kopřivnický tenista André Herodes
prošel v okresním přeboru starších žáků
do semifinále, kde jej vyřadil
Ondřej Kovalák. Ve čtyřhře si zahrál
spolu s Paliderem finále.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jf) - Mladí tenisté kopřivnického klubu potvrdili, že patří k nejlepším v okrese. Dokázali to v novojičínském přeboru jednotlivců, který probíhal od 8. do 11. května v areálech čtyř měst. O tituly se bojovalo v celkem šesti kategoriích.

V Kopřivnici se představili mladší a starší žáci. V obou kategoriích bylo finále dvouher i čtyřher čistě kopřivnickou záležitostí. Martin Palider zdolal ve finále dvouhry mladších žáků Petra Hajdu. Oba pak vytvořili neporazitelnou dvojici ve čtyřhře. Ve finále porazili duo Mareček - Škapa. Ondřej Kovalák triumfoval mezi staršími žáky, a to rovněž ve dvouhře i čtyřhře. Ve dvouhře porazil ve finále Hajdu, ve čtyřhře si pak spolu s Hajdou poradili s dvojicí Herodes -Palider. V Bílovci, kde si to rozdali dorostenci, rovněž hrála prim Kopřivnice. David Martínek vyhrál dvouhru a ve dvojici s Adamem Ondrašíkem zvítězil i ve čtyřhře.

V Novém Jičíně bojovaly starší žákyně a dorostenky. Kopřivnické žákyně Kateřina Štrbavá a Lucie Kačerová vypadly shodně v semifinále. Spolu pak hrály finále čtyřhry, na vítězství ale nedosáhly. Mezi dorostenkami vyhrála Veronika Jankovská spolu s fulneckou Petrou Kvitovou čtyřhru, když ve finále zdolaly dvojici Kolářová (Kopřivnice) - Ovčačíková (N. Jičín). Ve dvouhře si Jankovská zahrála finále, ale na vítězství nedosáhla. Kolářová uhrála semifinále. Mladší žákyně v Příboře teprve sbíraly první zápasové zkušenosti. Úspěšná byla Petra Šiková, která spolu s Kovaříkovou z Frenštátu uhrála semifinále ve čtyřhře. Ve dvouhře se do druhého kola dostala Petra Karbanová.

Z výsledků OP: mladší žáci (8. - 9. 5., Kopřivnice): dvouhra: semifinále: Palider (Kopřivnice) - Valeš (N. Jičín) 6/0, 6/0; Hladej (Kopřivnice) - Hajda (Kopřivnice) 5/7, 0/6; finále: Palider - Hajda 6/2, 6/3; čtyřhra: semifinále: Palider, Hajda - Klos, Marada (oba Kopřivnice) 6/1, 6/3; Nguyen, Šmíd (oba Kopřivnice) - Mareček, Škapa (oba Kopřivnice) 2/6, 2/6; finále: Palider, Hajda - Mareček, Škapa 6/2, 6/1; starší žáci (10. - 11. 5., Kopřivnice): dvouhra: semifinále: Kovalák (Kopřivnice) - Herodes (Kopřivnice) 6/2, 6/0; Hladej (Kopřivnice) - Hajda (Kopřivnice) 0/6, 1/6; finále: Kovalák - Hajda 6/1, 6/1; čtyřhra: semifinále: Kovalák, Hajda - Mareček, Škapa 6/0, 6/0; Kuchta, Klos (oba Kopřivnice) - Herodes, Palider 3/6, 1/6; finále: Kovalák, Hajda - Herodes, Palider 6/2, 6/2; dorostenci (8. - 9. 5., Bílovec): dvouhra: Ondrašík (Kopřivnice) - Martínek (Kopřivnice) 1/6, 6/3, 1/6; Pospěch (Kopřivnice) - Zeman (N. Jičín) 7/5, 0/2 scr. Zeman; finále: Pospěch - Martínek 3/6, 7/5, 0/3 scr. Pospěch; čtyřhra: semifinále: Martínek, Ondrašík - Kovalák, Šebesta (oba Kopřivnice) 6/7, 6/0, 6/0; Hodáň, Sukeník (oba N. Jičín) - Pospěch, Zeman 1/6, 3/6; finále: Martínek, Ondrašík - Pospěch, Zeman 6/3, 6/1; výsledky děvčat nebyly v době uzávěrky k dispozici


    [Top]    


Běžci na Radhošť

R o ž n o v   p .  R . (jf) - Náročný Běh na Radhošť se startem v Rožnově a cílem u kaple, která je dominantou vrcholu, je letos zařazen nejen do Českého poháru v běhu do vrchu, ale zároveň je i kvalifikací na červencové ME v běhu do vrchu (Itálie). V neděli 18. 5. tak lze očekávat, že se na start závodu postaví řada závodníků z české špičky. Předběžně je potvrzená účast Miroslava Vítka či Pavly Matyášové, kopřivnická Irena Šádková ještě účast zvažuje. Objevit by se měli i zahraniční atleti.

Trať měří 6,5 km, převýšení činí 734 m. Počáteční asfaltový povrch se později mění v kamenitý. Hromadný start závodu je v 11 hodin v rožnovském campingu. Startují muži, ženy, junioři a juniorky.


    [Top]    


Štramberské fotbalistky si připsaly první jarní bod

DFC Holešov - TJ K. Štramberk 2:1 (1:1)

H o l e š o v (jf) - Po porážkách v Krnově a s Českým Těšínem nevyhrály štramberské fotbalistky ani v Holešově. Už v první půli byly Štramberačky lepší, zrazovala je však koncovka. Jediný gól dala Jaskulová z penalty. Po změně stran byla za stavu 1:1 převaha hostí ještě markantnější. „Holešov se dostal snad jen třikrát za půlku,“ hořekoval štramberský trenér Čestmír Glogar. Přesto to byl právě domácí tým, kdo skóroval a nakonec těsně vyhrál. „I trenér Holešova přiznal, že měli větší štěstí a že odpovídající by byla spíše remíza,“ poznamenal Glogar. V čem podle něj vězí problém? „Družstvo není příliš sehrané. Pět hráček, které odešly na hostování do Frýdku-Místku, nahrazujeme mladými a zatím to není ono,“ vysvětlil kouč. Branky: Ságnerová 2 - Jaskulová.

TJ K. Štramberk - ČSAD Havířov 0:0

Š t r a m b e r k (jf) - První jarní bod se štramberským fotbalistkám podařilo získat až v sobotu 10. května, kdy doma hostily druhý ČSAD Havířov. Výsledek 0:0 byl vzhledem k postupovým ambicím Havířova překvapivý, ale zasloužený.

Štramberk zvolil defenzivní taktiku. „Doslova jsme to zabetonovali a nepustili je k ničemu. Hrozili jen ze standardních situací,“ pochvaloval si trenér Glogar. Štramberk měl také šance, ale ani on nevsítil. „V útoku to ještě trochu vázne,“ přiznal jinak spokojený trenér. „Holky podaly fantastický výkon, hrály disciplinovaně, po první půlce jsem dokonce věřil, že bychom mohli vyhrát,“ dodal.

Sestava Štramberka: Tománková - Marková, Holubová, Kříbková, Tichavská, Tihelková - Čapková, Niewolová, Jaskulová, Šimíčková – Kolářová


    [Top]    


Vlčovice doma zvedly hlavu

V l č o v i c e ,  Š t r a m b e r k (jf) - Vlčovice konečně dosáhly na druhé jarní vítězství. Vykopaly je v zápase s Metylovicemi, které doma porazily 2:1. Hosté sice mohli vytěžit z branky, kterou dali z penalty v 65. minutě, Vlčovice však dokázaly brzy kontrovat. V 70. minutě vyrovnal se štěstím Šablatura a tentýž hráč vstřelil vzápětí vítěznou branku. V Čeladné už se Vlčovickým nedařilo. V poločase sice domácí vedli jen 1:0, ve druhé půli však potrestali hrubé individuální chyby Vlčovic se vším všudy a zaslouženě vyhráli 4:2. Štramberk vybojoval na hřišti Jistebníku remízu 1:1. Hned v úvodu měli hosté tři šance, neproměnili je však a soupeř nedůslednost potrestal. Štramberk svou snahu dotáhl k brance ve 39. minutě. Druhá půle už byla hlavně bojem o střed hřiště.

Fakta: I. B třída: 8. 5. FC Vlčovice-Mniší - Metylovice 2:1 (1:0), branky Vlčovic: 70. a 75. Šablatura; 10. 5. Čeladná - FC Vlčovice-Mniší 4:2 (1:0), branky Vlčovic: 49. a 66. Vavroš; OP: TJ Jistebník n. O. - TJ Kotouč Štramberk 1:1 (1:1), branka Štramberka: 39. Krupa


    [Top]    


Porážky vystřídala vítězná série

K o p ř i v n i c e (jf) - O prvním májovém víkendu napravili tenisté nevyvedený vstup do mistrovských klání. Handicap daný pozdějším začátkem hraní na venkovních kurtech se srovnal a všechna družstva si tentokrát připsala vítězství.

Dospělí (obl. přebor) zdolali 7:2 Lipník n. Bečvou, dorost (obl. přebor) po nešťastné porážce 4:5 ve Vratimově, tentokrát porazil 5:4 nebezpečnou Orlovou. Pochvalu si od trenérů vysloužili David Martínek, Robin Pospěch a Kateřina Kolářová. Doma se vytáhli vítězstvím 6:3 nad Zbrojovkou Vsetín starší žáci A (obl. přebor). Body získali Ondřej Kovalák, Lucie Kačerová, Kateřina Štrbavá a André Herodes ve dvouhře a dvojice Kačerová - Štrbavá a Palider - Herodes ve čtyřhře. Mladší žáci A (obl. přebor) si odvezli vítězství ze Šumperka, kde porazili A tým 6:3. Cenný je fakt, že Petr Hajda, Jakub Marada a Petra Karbanová porazili hráče s vyšší bodovou hodnotou. Další vítězství si připsali ve dvouhře Eliška Bednářová, ve čtyřhře dvojice Palider - Hajda a Bednářová - Karbanová. Starší žáci B (okr. přebor) kvůli dešti nedohráli utkání v N. Jičíně. Kopřivnice zatím vede 4:2, dohrávat se bude následující víkend.


    [Top]    


Mládež

FOTBAL: starší dorost: SK Kravaře - FC Kopřivnice 0:2 (0:2). Domácí měli už v 5. minutě jedinečnou šanci skórovat z pokutového kopu. Za to, že nedali, v dalším dění pykali. „Mohli být v pohodě, hrát bychom museli my,“ podotkl k důležitému momentu trenér Pavel Weber. Takto se chytrou trpělivou hrou a především dvěma góly v 17. a 35. minutě dostala na koně Kopřivnice. Náskok ve druhé půli taktickou hrou udržela. V závěru, kdy už soupeř hrál vabank, mohla vítězství ještě pojistit. „Navázali jsme na velmi dobrý výkon s Velkou Bystřicí. Pochvalu si zaslouží celý kolektiv,“ zhodnotil utkání trenér. Branky: 17. Fojtík, 35. Kovaříček. Sestava Kopřivnice: Drahoš - Kalich, Horák, Zátopek, Peroutka - Zapletal, Hanus, Černoch, Navrátil - Fojtík, Kovaříček; stř.: Janiak, Skřivánek. Mladší dorost: SK Kravaře - FC Kopřivnice 0:1 (0:0). Mladší dorost měl v Kravařích celkem jasnou převahu, v první půli však všechny šance včetně penalty a nastřeleného břevna a tyče zahodil. Ve druhé půli, která byla herně lepší, konečně přišel i kýžený gól. V 70. minutě se o něj postaral střídající Rečka. Další vyložené šance tým znovu nedal. Branka: 70. Rečka. Sestava Kopřivnice: Drahoš - Slezák, Kurečka, Knedlík, Witke - Martinásek, Filip, Jiříček, Mihalík - Šíma, Marák; stř.: Rečka, Schybol, Kocián, Sopuch. Starší žáci: FC Kopřivnice - Jablůnkov 2:1 (1:0). Misku vah ve vyrovnaném utkání Kopřivnice přiklonila na svou stranu až pět minut před koncem, kdy z nařízené penalty skóroval Špaček. Šlo o důležité vítězství, Kopřivnice jím druhému Jablůnkovu odskočila na rozdíl čtyř bodů. Branky Kopřivnice: Eliáš, Špaček. Sestava Kopřivnice: Toman - Peroutka, Perez, Spurný, Prchal - Solanský, Rečka, Burýšek, Tran - Eliáš, Špaček; stř.: Martinovský, Pala, Kalinec. Mladší žáci: FC Kopřivnice - Jablůnkov 1:4 (0:1). Mladší žáci na Jablůnkov nestačili. „Soupeř byl lepší v záloze, tam to všechno vznikalo,“ podotkl trenér Vlček. Na porážce se podle něj podepsalo i vedro, se kterým se jeho tým špatně vyrovnával. Branka Kopřivnice: Okřesík. Sestava Kopřivnice: Tandler - Břicháček, Havran, Krakovský, Hrstka - Opatřil, Launer, Štěpán, Grossmann - Okřesík, Kalinec; stř.: Vrtělka, Vjaclovský, Fajárek, Bartoň

HÁZENÁ: starší žáci A: HCB Karviná - KH Kopřivnice 32:10 (17:2), branky: Dej a Urban po 4, Kováč a Líňa po 1. Kopřivnická ’chodící’ házená neměla proti běhavému soupeři šanci uspět. Starší žáci B: KH Kopřivnice - Cement Hranice 28:20 (14:10), branky: Urban 12, Šustala 7, Palán 6, Mayer, Doležal a Střelec po 1. Utkání se soupeřem z dolní poloviny tabulky bylo až příliš vyrovnané. O jasném vítězství Kopřivnice rozhodla v posledních deseti minutách. KH Kopřivnice - HC Zubří 21:16 (9:7), branky: Palán 6, Tobola 5, Krejčiřík 3, Mayer a Šustala po 2, Urban, Venclík a Doležal po 1. Cestu k vítězství nad Zubří Kopřivnici otevřel bojovný výkon celého kolektivu. Mladší žáci A: HCB Karviná - KH Kopřivnice 25:11 (11:7), branky: Hrnčárek 5/4, Krejčiřík 4, Kubalec a Šulák po 1. V první půli hrála Kopřivnice solidně. Soupeř odskočil kvůli několika nepřesnostem. Druhý poločas byl slabý ve všech činnostech. „Jsem zklamán přístupem hráčů k utkání. Brankáři měli z 31 střel 6 zákroků,“ poznamenal trenér Jan Martínek. Mladší žáci C: HCB Karviná - KH Kopřivnice 19:8 (11:3), branky: Martinásek 4, Novotný 2, Šmída a Pilch po 1. První jarní porážka byla zasloužená. Kopřivnice měla ze soupeře zvučného jména přílišný respekt a po zahození několika gólových šancí bylo vše jasné. O přesvědčivém vítězství Karviná rozhodla již v první půli. MT minižáků A (Rožnov p. R.): KH Kopřivnice - KH Z Vsetín 8:5 (3:1), - HCB Karviná 5:14 (3:8), - TJ Rožnov p. R. 4:7 (3:2), - Sokol Poruba 9:13 (6:7), branky: Macke 9, Křižan 8, Mikula 4, Žižkovský a Pavlík po 2; MT minižáků B (Hranice): KH Kopřivnice - DTJ Polanka 7:13 (4:5), - TJ Cement Hranice 6:4 (2:1), - SKH Ostrava 6:7 (3:3), branky: Gřes 11, Kroča 5, Volný, Reček a Mička po 1. Mizerná obrana v úvodním zápase byla příčinou porážky od Polanky. V dalších zápasech už kluci obranu zlepšili a na výsledcích to bylo znát.


    [Top]    


Bowlingová liga spěje do finále

K o p ř i v n i c e (jf) - Peťa Team má po 14. kole kopřivnické bowlingové ligy vítězství takřka jisté. Musí v posledním kole vyhrát alespoň jeden zápas. Tygríci, pokud chtějí pomýšlet na prvenství, nesmí v 15. kole zaváhat a ještě hrát jako z partesu, aby si vylepšili skóre. V souboji o bronz už Devils prakticky nemají šanci Draky předstihnout, jelikož mají podstatně horší skóre.

Výsledky: 13. kolo: Draci - Telecom 618:530 a 625:515; Robinsoni - Squadra-Azurra 498:584 a 564:556; Frajeři - E. Horák 549:417 a 598:484; Devils - Club T. 603:493 a 583:469; Hali-Belí-Zelí - Peťa T. 439:633 a 421:527; L. Trempos - Pučmeloudi 489:458 a 546:543; Škoti - Snipers UAX T. 447:502 a 466:462; BCS Heimat J. - Tygríci 592:579 a 515:655. 14. kolo: Draci - Snipers UAX T. 630:552 a 534:566; Robinsoni - Telecom 508:551 a 501:553; Frajeři - Squadra-Azurra 531:569 a 590:571; Devils - E. Horák 602:486 a 640:462; Hali-Belí-Zelí - Club T. 518:513 a 498:497; L. Trempos - Peťa T. 473:681 a 574:565; Tygríci - Pučmeloudi 576:647 a 588:536; BCS Heimat J. - Škoti 531:400 a 452:391. Pořadí po 14. kole: 1. Peťa Team 52 b. (17 520), 2. Tygríci 48 b. (17 501), 3. Draci 42 b. (17 108), 4. Devils 38 b. (16 624), 5. Squadra-Azurra 36 b. (16 459), 6. Frajeři 34 b. (15 536), 7. Hali-Belí-Zelí 28 b. (14 971), 8. Telecom 28 b. (14 710), 9. L. Trempos 26 b. (14 896), 10. Snipers UAX T. 24 b. (15 332), 11. Club Team 22 b. (14 878), 12. Robinsoni 20 b. (14 582), 13. BCS Heimat J. 18 b. (14 803), 14. Pučmeloudi 14 b.(14 013), 15. Emil Horák 12 b. (13 792), 16. Škoti 6 b. (12 491)


    [Top]    


V Rybí se chystá sportovní show

Obec Rybí a Sunar music agency pořádají 16. - 17. května III. ročník Velké dětské zábavně sportovní show s programem. Moderátorem akce je Roman Pastorek a Ivo Indrák. V bohatém programu figuruje Velký pětiboj O pohár starosty obce Rybí či Soutěž pro rodiče a realizační týmy. Vše začíná v pátek ve 13 hodin u sokolovny.


    [Top]    


Kopřivnický závod juniorů opět pro Suchánka

Kopřivnický letní stadion se v sobotu
stal dějištěm mistrovství České republiky
juniorů na ploché dráze.
V dramatickém závodě nechyběly ani pády.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jf) - Tomáš Suchánek z Pardubic v Kopřivnici zopakoval loňský triumf. Devatenáctiletý jezdec zde stejně jako loni vyhrál závod mistrovství České republiky juniorů na ploché dráze. Na dlouhém nerovném oválu nepoznal v sobotu 10. května hořkost porážky a do celkového hodnocení šampionátu si připsal 15 bodů. Celkově jich má už 44 a seriál v polovině s přehledem vede. „Nemám tuhle dráhu moc rád, ale vycházely mi starty. V první jízdě jsem měl štěstí, takže jsem znovu neztratil ani bod. Mistrovství mám dobře rozjeté,“ pochvaloval si v depu Suchánek.

Naopak, ke spokojenosti měl tentokrát daleko Miroslav Fencl ze Slaného, druhý závodník celkové klasifikace. Ve vedru, které bylo po loňském upršeném klání rovněž extrémem, se mu nevydařily starty. Vyhrál jen dvě jízdy, a to mu v té poslední ještě vítězství daroval Patrik Linhart, který si jel bezpečně pro tři body, ale v posledních metrech jej zradil stroj. Deset bodů znamenalo jen šestou příčku. „Vždycky se mi tady dařilo. Dneska to nešlo, v týdnu jsem měl dva pády a jsem celý omlácený,“ vysvětloval mistr ČR z roku 2001. Jeho opatrná chůze hovořila za vše. V seriálu si i přesto udržel druhou příčku (36 b.), dotáhnout se na letos výborně jezdícího Suchánka ale bude velice těžké. „Ještě budu muset zatáhnout,“ slibuje. Dlouhá dráha tentokrát sedla jiným, a to Zdeňku Simotovi (Plzeň) a Martinu Málkovi (Březolupy). Oba prohráli jen dvakrát. Vzájemný souboj v poslední jízdě vyhrál Simota, shodný počet 13 bodů ale stejně znamenal rozjížďku o druhé a třetí místo. V té Málek Simotovi porážku vrátil a získal stříbro.

Kopřivnickému jezdci Michalu Matulovi, který v šampionátu jako jediný reprezentuje severní Moravu, se na rozdíl od Pardubic a Slaného, kde se jela první dvě klání, konečně podařilo postoupit do hlavního závodu. Dosud končil v kvalifikaci, která každému závodu předchází. Tentokrát souboj o čtyři postupová místa vyhrál. „To byl ale jediný úspěch tohoto dne,“ lakonicky komentoval své vystoupení šestnáctiletý mladík. V samotném závodě, i když jej diváci mohutně povzbuzovali, bohužel nezískal ani bod. Nešly mu starty a stěžoval si i na zranění. „Mám bloklá záda, při tréninku jsem udělal salto,“ přiznal. Kopřivnice měla i přesto důvod ke spokojenosti. „Závod se vyvedl, na rozdíl od loňska vyšlo počasí a hlavně se nikomu nic nestalo,“ byl rád ředitel závodu Lumír Morys. Další zkouška nervů i schopností čeká organizátory v sobotu 23. srpna, kdy by se v Kopřivnici měl konat volný mezinárodní závod.


    [Top]    


Kopřivnice bude hostit šampionát mladých vzpěračů

K o p ř i v n i c e (jf) - Vůbec poprvé v historii bude Kopřivnice hostit mistrovství ČR ve vzpírání juniorů. Mladé talenty od Chebu až po Nový Hrozenkov se do tělocvičny na zimním stadioně sjedou v sobotu 17. května. Místní klub počítá s účastí 50 až 55 závodníků z 15 klubů. Soutěžit se bude v osmi váhových kategoriích.

Kopřivnice do boje vyšle celkem čtyři borce, kteří už mají na kontě nejeden úspěch. Největší naději trenér Ludvík Kašpárek vkládá do Josefa Čuporiho v kategorii do 50 kg a Miroslava Macháče v kategorii do 77 kg. Čupori je držitelem žákovského českého rekordu v trhu výkonem 58 kg, Macháč se loni ve zmíněné váze stal mistrem ČR. „Čupori by se měl prát o medaili, snad i o vítězství, Macháč, pokud se mu podaří vejít do váhy, by měl být jejím favoritem,“ říká trenér. Ondřej Driják by měl ve váze do 62 kg bojovat o druhé až čtvrté místo, Radek Enčev ve váze do 56 kg o třetí až páté místo. Trenér Kašpárek by byl spokojen s dvěma medailemi. „Kdyby byly tři, byla by to nádhera,“ přiznává.

České šampionáty, ovšem dospělých, se zde v minulosti konaly celkem třikrát. „Tehdy to ještě bylo v Katolickém domě, pamatuji, jak nás hnali, když se tam pod činkou propadla podlaha,“ vzpomíná Kašpárek, který v roce 1966 místní klub zakládal. Největší úspěch, kterým se oddíl může chlubit, je čtvrté místo Dalibora Řeháka na olympijských hrách v Moskvě.

Mistrovství začíná v 10 hodin slavnostním zahájením. Samotný závod pak v 10.30 nejnižšími váhovými kategoriemi.


    [Top]    


Postup v poháru těsně unikl

FC Kopřivnice - TJ Ferrum Frýdlant n. O. 3:3 (3:1), na penalty 3:4

K o p ř i v n i c e (jf) - Nečekaně blízko měli fotbalisté Kopřivnice k tomu, aby se prodrali do dalšího předkola poháru ČMFS. Ve středu 7. května vedli nad Frýdlantem, který hraje špici I. A třídy, už 3:0.

Domácí tým, který šetřil řadu hráčů pro čtvrteční mistrovské utkání, vstoupil do utkání nečekaně famózně. Už ve 2. minutě překonal krásnou technickou střelou Chýlka Hala. Překvapený Frýdlant zavelel k útoku. Dlouhými centry do šestnáctky se snažil využít své výškové převahy, vytvářel si řadu šancí, žádná z nich si však za záda brankáře Rohana cestu nenašla. Naopak v 17. minutě si po rychlém přechodu do útoku podal Chýlka výborně hrající dorostenec Jan Kalich. O chvíli později byl i u třetího gólu, který se opět zrodil po rychlém přesunu na stranu soupeře. Přes šířku brány přihrál nabíhajícímu Kubišovi a ten zvýšil na 3:0. Útok hostí uspěl až v poslední minutě první půle, o to víc pak mrzela neproměněná šance Jaroše.

Tlak, který si hosté vytvořili po změně stran, vedl k vyrovnání. Kopřivnice bojovala s narůstající únavou, přesto si v závěru ještě dokázala zadělat na vítězný gól. Největší šanci spálil Mikolanda, před Rohanem však také hořelo, a penalty tak byly spravedlivým vyvrcholením zápasu. Větší rozvahu v nich zachovali zkušenější hosté. Proměnili čtyři z pěti, zatímco Kopřivnice jen tři. Postup tak náleží Frýdlantu.

„Zklamán nejsem,“ tvrdil i přes blízkost postupu trenér Kopřivnice Milan Svoboda. „Už jednou nám to na penalty vyšlo, tentokrát jsme měli méně štěstí. Zahráli jsme ale dobře. Překvapili mě dorostenci, výborný byl Kalich, své si odehráli i Hanus a Horák,“ konstatoval kouč.

Branky: Hala, Kalich, J. Kubiš - Procházka, Poruba, Bražina. Sestava Kopřivnice: Rohan - Petráš (55. Dražkovič), Horák, Ferst, Nenutil - Kalich, Hala (49. Hajník), Hanus, Kubiš - Mikolanda, Jaroš (68. Machciník)


    [Top]    


Interliga bude

K o p ř i v n i c e (jf) - Doufání kopřivnických házenkářů v zánik česko-slovenské interligy (HIL) bylo marné. Mezinárodní soutěž se zřejmě hrát bude.

Kopřivnici, která letos skončila v I. lize čtvrtá, postup do interligy o jednu příčku unikl. Rozpory české a slovenské strany o řízení společné soutěže naznačovaly, že by mohlo dojít k rozdělení soutěží, což by Kopřivnice uvítala. V případné extralize by zůstala v kontaktu se špičkou. Správní rada Slovenského svazu házené ovšem vyslovila souhlas s převodem řízení HIL ze společnosti Handball 2000, s. r. o., na Český svaz házené ve spolupráci se svazem slovenským. Další existenci interligy Češi podmiňovali právě přechodem k přímému řízení národními svazy.


    [Top]    


Fotbalový tým vyprovodil Mošnov s desítkou

FC Kopřivnice - TJ Sokol Mošnov 10:0 (4:0)

K o p ř i v n i c e (jf) - Fotbalistům Mankovic, kterým Kopřivnice vstřelila devět branek, už nepatří nechvalný primát. Mošnov dostal ve čtvrtek 8. května desítku. Místní FC si tak kromě dalšího vyšperkování skóre udržel vedení ve IV. třídě. Rozhodla první čtvrthodina. Střelecký koncert rozehrál už v 8. minutě Hajník, který později zatížil konto Mošnova dalšími třemi kusy. V 10. minutě jej následoval Petráš a do patnácté minuty skórovali ještě Jaroš a Dražkovič. V tu chvíli bylo jasné, že hostům půjde především o to, aby vyvázli s co nejméně brankami. Po zbytek poločasu se jim dařilo akce Kopřivnice eliminovat, ve druhé půli už ale dalšímu přídělu nezabránili. „Po čtvrtém gólu jsme se začali trochu trápit. Měli jsme řadu šancí, ale neproměňovali jsme. Zlomilo se to až ve druhé půlce,“ vrátil se k zápasu asistent trenéra Dušan Hostinský. Ten po poločase trochu zamíchal sestavou a změna přinesla ovoce. Pěkným akcím se konečně dostalo i patřičného zakončení. Vítězství nesmí tým ukolébat. Klíčové utkání jej čeká až tuto sobotu, kdy pojede bojovat o body na hřiště druhého Petřvaldu.

Branky: 8., 65., 68. a 84. Hajník, 10. Petráš, 13. Jaroš, 15. Dražkovič, 55. a 72. Nenutil, 67. Buček. Sestava Kopřivnice: Polomský - Petráš, Maslák, Ferst, Dražkovič - Hanus, Hala, Buček, Mikolanda (46. Nenutil) - Hajník, Jaroš (Kubiš)


    [Top]    


Megas je krůček od triumfu

Roman Musial byl ve finálovém zápase
futsalistů Frenštátu a Vysokého Mýta
jako rtuť. V závěru utkání vstřelil
pátou branku Megasu.
Foto: David Macháček

Megas Frenštát p. R. - Nejzbach Vysoké Mýto 6:3 (2:2)

K o p ř i v n i c e (jf) - Futsalisté Megasu Frenštát doma naplnili očekávání svých fanoušků. V sobotu 10. května triumfovali v prvním zápase finálového duelu s Vysokým Mýtem. Rozuzlení dramatického boje přišlo až čtyři minuty před koncem. Do té doby na ukazateli zářil nerozhodný stav 3:3. Megas přečíslil obranu hostí a po skvělé přihrávce Freislera skóroval z bezprostřední blízkosti Radim Špaček. Nejzbach musel otevřít hru a vzápětí inkasoval popáté z kopačky Musiala, který utekl mýtské obraně spolu s Bučkem. V čase 38:10 ještě překvapil brankáře Gerčáka Buček a vše bylo jasné. „Nedokázali jsme využít chybu soupeře, naopak on dal, my jsme museli otevřít hru a tím pádem se Megasu otevřely vrátka pro brejky, kterých stoprocentně využil,“ vrátil se ke zlomovým momentům zápasu trenér Nejzbachu Martin Brychta. Jedinečnou šanci poslat Mýto do vedení měl ve 32. minutě Mikan, zatímco jeho střela však orazítkovala jen tyč, Špaček se o čtyři minuty později nemýlil.

Megas vedl na domácí palubovce už 2:0, náskok však promarnil. „Úplně jsme přestali hrát,“ podotkl autor dvou branek Michal Buček. Mýto nejenže do konce poločasu srovnalo, ale na začátku druhé půle šlo do vedení. „V šatně jsme se hecovali, po třetím gólu to ale vypadalo, že to s náma půjde z kopce,“ dodal Buček. „Bylo nám těžko, ale zvedli jsme se, a to dělá mužstvo velkým,“ doplnil jej Petr Freisler, kterého v zápase trápila naražená kostrč. Po zápase už v domácí šatně vládla jen radost. „Soupeř byl velmi dobrý, ale kluci v závěru stoprocentně dodrželi taktiku a tím jsme vyhráli,“ chválil mužstvo trenér Neudík. Rozhodnutí o tom, kdo vystřídá na futsalovém trůnu Jistebník, může padnout už zítra, kdy se v Mýtě hraje odveta. Případný třetí duel by se hrál v neděli 18. května v Kopřivnici.

Branky: 7. Žídek, 8. a 39. Buček, 25. Maruchnič, 37. Špaček, 37. Musial - 11. a 14. Laštovka, 23. Rajnoch. Sestava Frenštátu: Šálek - Šablatura, Buček, Maruchnič, Žídek, Kovařík, Musial, Malý, Freisler, Špaček. Sestava V. Mýta: Gerčák - Dostál, Laštovka, Rajnoch, Podroužek, Hoffmann, Mikan, Velinský


    [Top]    


Janošová překvapila na mistrovství dospělých

B r n o (jf) - Semifinále v deblu a čtvrtfinále v singlu. To je vizitka Pavly Janošové z mistrovství ČR dospělých v badmintonu, které se konalo o prvním májovém víkendu v Brně Bohunicích. Určitě ji nezaloží někam dospod. Naopak je vcelku výstavní.

Stop ve čtvrtfinále dvouhry totiž mladé gymnazistce z Rožnova nevystavil nikdo jiný než česká jednička Markéta Koudelková. Postup jí přitom závodnice kopřivnického klubu rozhodně nedarovala zadarmo.

„Prala se. V závěru ale začala odcházet fyzicky. Bylo toho na ni moc,“ podotkl Pavlin trenér Luděk Židek a dodal, že příště budou muset zredukovat start jen na dvě disciplíny. V osmifinále Janošová vyřadila stálici české špičky Hanu Milisovou z Benátek nad Jizerou, pozdější vítězku čtyřhry (Milisová - Brožová). „Škoda, že měla těžké rozlosování. Momentálně jí to jde. Mohla se dostat mezi nejlepší čtyři,“ litoval nedobrého nasazení Židek.

Ve čtyřhře si spolu s Miroslavou Vaškovou semifinále zahrála, finále jim ale zapověděla dvojice Kollárová - Benešová z Českého Krumlova. Ve smíšené čtyřhře vypadla s Kopřivou z Dobrušky v prvním kole.

Další talent kopřivnického badmintonu Dušan Hanzelka hrál jen smíšenou čtyřhru. S Hanou Kollárovou se dostali mezi nejlepších osm, dále na jejich úkor šli Kubiš s Lacinovou.

Mladíci Marek Václavík a Petr Suchánek neprošli ve dvouhře sítem prvního kola.


    [Top]    


Staník zatím na limit pro ME juniorů nedosáhl

K o p ř i v n i c e (jf) - Limit na plavecké mistrovství Evropy juniorů Janu Staníkovi zatím odolal. Závodník kopřivnického klubu Skokan se o něj pokoušel na 14. ročníku Austria Meetingu, který se konal 3. - 5. května ve Vídni. Staník se sice na trati 100 m znak dostal pod hranici jedné minuty, čas 59,76 ale na B limit nestačil. Chybělo 18 setin. Na dvojnásobné trati se limitu nepřiblížil. „Honza na limit má, ale musí si srovnat v hlavě, co udělat v samotné soutěži. Nechává se rozptylovat a na závod se nesoustředí,“ zná rezervy ve Staníkově výkonu trenér Vlastimír Perna. Plnit limity lze jen na určených závodech. Další možnost pokoření limitního času určeného svazem bude Staník mít na přelomu května a června v Praze, kde se poplave Český pohár.

Na Austria Meeting 2003 se prezentovalo kolem 700 závodníků ze 14 zemí. Objevila se zde i jména evropské a světové úrovně jako Alexandr Popov, Sandra Völker či Otylia Jedrzejczak. Z české špičky se v Rakousku představili jen Ivo Benda, Zdeněk Oharek a Kristýna Kyněrová, další reprezentanti, včetně kopřivnické Petry Klosové, polykali tou dobou tréninkové dávky ve Splitu.

Kopřivnice vyslala do boje celkem 22 závodníků. Někteří svými výkony potěšili, další už méně. „Něco se povedlo, něco ne,“ charakterizoval v kostce výsledky trenér Perna. K tomu lepšímu patřila stovka prsa v podání Jana Matuše, který se poprvé dostal pod minutu deset (1:09,62), limit na olympijské hry mládeže v Paříži - 1:08,02 - je ale stále vzdálený. Z dalších výkonů je třeba zmínit časy na 400 m volný způsob Julia Botoše (4:13,94) a Petra Žáčka (4:33,97), 200 m polohový závod Rostislava Měcha (2:14,22), 100 m volný způsob Evy Pernové (1:06,79), Radka Poláška (58,70) a Tomáše Kabuta (57,84) a konečně 50 m motýl Hany Staroňové (30,99) a Lucie Žáčkové (32,78). Medaile ve svých věkových kategoriích získali Polášek, Matuš a Merta. Ti nejmladší z kopřivnické výpravy (ročník 91 a 92) jeli do Vídně hlavně pro zkušenosti, ale i oni zaplavali podle trenérů velmi pěkně.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.