Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nucený výsek možná místní diváci neuvidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Osud Show Hanse Würsta - Nucený výsek v Kopřivnici je nejistý. Pořadatelé totiž zvažují, že představení původně plánované na úterý 20. května zruší pro malý zájem.

O autorské představení herců pražské Ypsilonky Martina Dejdara a Patra Vacka totiž projevilo zájem jen několik desítek lidí. Představení není klasickou talk show, ale komponovaným pořadem s divadelními výstupy, historkami a písněmi.


    [Top]    


Kulturní dům dnes ožije tancem žáků místní ZUŠ

K o p ř i v n i c e (dam) - Kulturní dům dnes v podvečer doslova rozhýbe taneční umění žáků místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. V pět hodin totiž ve velkém sále startuje Jarní taneční koncert jejich žáků.

Tradiční akce patří k největším podnikům místní umělecké školy v roce a letos se rozrostla do ještě pompéznějších rozměrů. V jednatřiceti samostatných číslech bude možné vidět celkem sto osmdesát žáků školy od těch nejmladších až po absolventky druhého stupně. Celý program tak nabídne víc jak dvě hodiny tance.

Dramaturgie večera je údajně velmi jednoduchá. Nejdříve se na pódiu předvedou nejmladší žáčci a s přibývajícím věkem bude stoupat také náročnost předvedeného tance. Benjamínci ukáží dětské taneční hry, o něco starší děti lidové taneční hry, chybět však nebude ani lidový tanec, klasický a současný, který by měl tvořit valnou část předvedených čísel.

Předvedená taneční čísla budou navíc mít až na jednu jedinou výjimku dnes večer premiéru. „Všechno to jsou nové choreografie s výjimkou Janáčkovy Die Matt, kterou jsme předvedli také na letošní Národní soutěži tanečních oborů ZUŠ,“ prozradila vedoucí tanečného oboru zdejší umělecké školy Drahomíra Vraspírová. Ta kromě svých vlastních žáků přivede na pódium i svěřence kolegyň Zdeny Havlové a Yvety Czáránové.

Slavnostní večer bude kromě jiného ozdoben také premiérovým vystoupením nové skupiny mažoretek na tanečním koncertu či absolventskými tanečními čísly děvčat z nejvyšších ročníků prvního i druhého stupně školy.

Kromě dnešního večera bude program připravený pro Jarní koncert předveden ještě čtyřikrát. Hned zítra si jeho zkrácenou verzi mohou užít žáci místních mateřských a základních škol, další dva dopolední výchovné koncerty se připravují na pondělí 19. dubna.

Podle Vraspírové počet tanečních čísel v letošním roce prudce stoupnul. Zatímco vloni jich škola připravila čtyřiadvacet, tentokrát již zmíněných jednatřicet. „Vloni některé děti dělaly jen jedno číslo, ale protože jsou talentované, přidali jsme jim a dnes už dělají dvě. Každopádně tímto rozsahem jsme možnosti koncertu definitivně vyčerpali a jeho další růst je nepravděpodobný,“ uzavřela Vraspírová.


    [Top]    


Nora bude patřit kapelám z okolí

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři kapely z okolí si zítra večer zahrají na Party JAM-es v Noře. V hudebním sále se publiku postupně představí E.H.M., Buga Boo a Once’s. Příborsko-kopřivnické kvarteto Buga Boo vzniklo v roce 1998 a od té doby zažilo pár personálních změn. V nové obsadě si kapela svou premiéru odbyla vloni na festivalu Pink Freud. V hudbě, jejímž autorem je ve většině případů kapelník Jiří Kaluža, se kloubí rokenrolové a bluesové vlivy s funky soulem a rapem. Muzika Buga Boo je energická, taneční a přímočará.

Ani E.H.M., jejíž členové jsou z Ostravy a Petřvaldu, to nebude mít daleko. Historie kapely se začala psát v roce 1995, ale podobně jako řada jiných skupin i E.H.M. mnohokrát změnila sestavu. Přesto během pár let dokázala kapela koncertovat v menších klubech a objet pár festivalů, protlačit své písničky na několik kompilací. Se šesti muzikanty včetně neobvyklé flétny bude E.H.M. největší kapelou večera.

Posledním vystupujícím bude mladičká skupina Once’s z Nového Jičína. Čtyřčlenná skupina tvořená kytaristou, basákem, bubeníkem a klávesákem vznikla teprve vloni v srpnu, ale už za sebou má několik vystoupení. Jejich muzika balancuje na okrajích žánrů, jako je rock, jazzrock či klasický bigbeat.


    [Top]    


Výtvarné práce si bylo možné prohlédnout za zvuků hudby

Výtvarný salon zcela zaplnil
velký sál kulturního domu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nedělní koncert žáků Burianovy umělecké školy ukončil druhý ročník Kopřivnického výtvarného salonu - akce, která ve dvouleté periodě nabízí srovnání výtvarných prací žáků všech místních základních škol. Možnosti prezentovat práce svých žáků ve velkém sále kulturního domu využilo všech šest místních základních škol, nechyběla ale ani malotřídka z Mniší, zvláštní škola a obě umělecké školy. Přestože pořadatelé počítali spíše s vystavením dílek starších žáků, nakonec se na výstavě objevily i práce mladších autorů. Témata a úroveň jednotlivých expozic se velmi lišily, jediným pojítkem byly snad jen pohádkové motivy, které se objevovaly asi u všech. Zajímavým koutkem obsahujícím malby na skle s pravěkou tematikou, dřevěné hračky a v neposlední řadě také spoustou keramiky se veřejnosti představila zvláštní škola a osvěžující byla také rozsáhlá prezentace ZŠ 17. listopadu s hromadou fantaskních papírových modelů či bájnými zvířaty z pletiva a drátu. Novinkou letošního Salonu byly každodenní odpolední koncerty. Ty se podle pořadatelů ukázaly být šťastným nápadem, neboť výrazně posílily návštěvnost výstavy. Velká část toho, co bylo k vidění v Kopřivnici, se v příštím týdnu objeví v Novém Jičíně na tradiční výstavě Fantasie, kde se představí 42 škol z celého okresu.


    [Top]    


Zobcománie začala s tvůrčími dílnami, další setkání flétnistů chystá ještě letos

Š t r a m b e r k (dam) - Až druhým setkáním Zobcománie, které v závěru minulého týdne hostil sousední Štramberk, dospěl projekt zdejších nadšenců pro hru na zobcové flétny do své praktické fáze.

„Únorové setkání bylo spíše informativní, kdy jsme s kolegou představili celý projekt. Tentokrát už se opravdu pracovalo,“ řekl spoluautor projektu a jeden z lektorů Josef Melnar.

Dvoudenní program byl rozdělen mezi přednášky a koncertování. Hlavní náplní ale byla práce v tvůrčích dílnách, jejichž zaměření vyplynulo z potřeb souborů zapojených do projektu Zobcománie. „Snažili jsme se předvést způsoby vedení souborů, vštípit základy práce s improvizací a podobně,“ vysvětlil Melnar. Zároveň prý ale na tvůrčích dílnách vyvstaly také nové problémy, které budou náplní dalších pokračování Zobcománie. „Budeme se věnovat například tomu, jak přivést dítě do souboru a přimět ho k práci tak, aby se cítilo být plnohodnotným členem souboru,“ naznačil jedno z témat dalšího srazu Melnar. Podle jeho slov se další setkání milovníků hry na zobcovou flétnu a s ní spojený koncert pro veřejnost uskuteční ještě letos, zřejmě na přelomu září a října.


    [Top]    


Příborské náměstí zkrášlí snové obrazy

P ř í b o r (dam) -Výročí narození Sigmunda Freuda připomene v sousedním Příboře série akcí, která odstartovala již minulý týden vyhodnocením sedmého ročníku výtvarné soutěže. Do zápolení určené širokému věkovému spektru výtvarníků od tří až do šestadvaceti let bylo letos přihlášeno celkem 778 prací nejen z celé České republiky, ale také ze Slovenska, Polska a Rakouska. Stejně jako věk účastníků i výtvarné techniky použité u soutěžních prací se velmi lišily, společné je pouze téma ‘Můj sen’.

Porotou oceněná dílka ve všech pěti věkových kategoriích společně s výběrem dalších zdařilých prací a výkresů příborských dětí může vidět každý, kdo se v sobotu dopoledne vydá na příborské náměstí. Od desíti hodin bude možné nejen zhlédnout vystavené práce, ale také program folklorního souboru Ostravička s vlastní cimbálovou muzikou. Prezentace výsledků soutěže na náměstí je jedním ze specifik akce a patří k tomu, od čeho organizátoři rozhodně nehodlají v dalších již nyní připravovaných ročnících upustit. „Mou snahou je prezentovat umění co nejširší veřejnosti. Výstavu na náměstí uvidí i ti, kteří by si normálně cestu do galerie nikdy nenašli,“ říká Marie Šupová z příborské Freudovy společnosti.

Jarní sympozium Freudův Příbor však začne svůj program dříve než v sobotu. Už zítra ve tři odpoledne je možné do čajovny Ve Staré kovárně na Místecké ulici zajít na přednášku bratislavského odborníka na Freudovo dílo Milana Krankuse, jenž bude mluvit o Freudovi a umění. V sedmnáct hodin pak na stejném místě proběhne vernisáž výstavy obrazů kopřivnické výtvarnice Anny Georgiadu-Treuchlové.


    [Top]    


Krátce

Ve štramberskému Muzeu Zdeňka Buriana byla zahájena výstava Burian ilustrátor. Expozice otevřená se zpožděním stále není kompletní, horní patro muzea totiž zůstává uzavřeno a budova čeká na rekonstrukci střechy. Organizátoři výstavy doufají, že do konce června, kdy má být otevřena letošní hlavní expozice věnovaná Burianově spolupráci s paleontologem Josefem Augustou, bude vše již v pořádku.

Hukvaldský hrad chystá o víkendu řadu akcí. V pátek a v sobotu od 19 do 22 hodin bude možné absolvovat speciální prohlídku hradu doplněnou o vyprávění pověstí. V sobotu je pak bude možné třikrát během dne zhlédnout představení ’Dva pod balkonem ve Veroně’, které je parodií Cyrana, Hamleta a Romea a Julie.


    [Top]    


Zpívající herec Jiří Schmitzer zahraje v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert originálního písničkáře Jiřího Schmitzera připravili na sobotní večer v Katolickém domě v Kopřivnici. Přestože Schmitzer je známější jako herec, v hudbě už toho má za sebou také dost. Jak o sobě kdysi sám prohlásil, na kytaru začal hrát někdy okolo dvanáctého roku a v osmdesátých letech už vystupoval. Sám o sobě tvrdí, že je bigbíťák, což by potvrzovalo i jeho zařazení na program nejednoho rockového festivalu, ale jeho přemýšlivé texty a sólová vystupování s akustickou kytarou mu zajistily značnou oblibu také u folkového publika. Schmitzer se po vzoru slavného otce vydal na hereckou dráhu. Po absolvování pražské DAMU nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem, kde spolupracoval s řadou předních režisérů. Od roku 1985 je členem kultovního pražského Divadla Ypsilon, ale působí i na jiných scénách. Na svém kontě má také účinkování v mnoha českých filmech a je například i držitelem Českého lva za film Bumerang.

Na hudebním poli se uplatnil jako autor scénické muziky pro několik představení, jeho hudba podkreslovala i některé filmy, ale jeho hlavní doménou zůstávají písničky. Texty, ve kterých se střídá ztřeštěný humor i ponurejší témata, sice Schmitzer na pódiu občas zapomene, jeho publikum mu to ovšem rádo odpouští. Schmitzerovou specialitou jsou také krátké písničky svořené během několika minut na slova nadiktovaná publikem. Schmitzer muzikant má na svém kontě dvě samostatná CD. První z nich, Recitál, bylo vydáno nákladem jednoho z jeho fanoušků, druhé, dvoudiskové album Šílenec pak vydala velká firma a mělo velký úspěch u kritiky. Koncertování Jiřího Schmitzera je díky jeho hereckému vytížení stále poměrně vzácnou záležitostí. Kopřivnické vystoupení startuje v devatenáct hodin.


    [Top]    


Puls děti potěší novou filmovou pohádkou Čert ví proč

K o p ř i v n i c e (dam) - Pestrou směsici žánrů, ze které by si měl vybrat snad každý, nabízí v tomto promítacím týdnu kino Puls.

První čtyři odpolední představení budou patřit především dětem. Od čtvrtka do neděle bude Puls promítat novou českou pohádku Čert ví proč. Děj pohádky je poměrně jednoduchý. Zemi krále Dobromila se nedaří dobře, poddaní utíkají a místo nich se v zemi roztahují síly pekla, které mají zájem dokonce i o královu duši. Vše se ale v dobré obrátí, neboť na oslu do království přijede Filip, který si svou čistou, vroucí láskou získá nejen princeznu, ale porazí i samotného Lucifera. Režisér Roman Vávra natočil pohádku zajímavou nejen působivou kamerou a výpravou, ale také hereckými výkony celé plejády tuzemských hvězd.

I když v Kopřivnici stále ještě běží putovní přehlídka ‘To nejlepší z Francie’, francouzská kinematografie je zastoupena i v běžné distribuci, a to romantickou komedií Láska po francouzsku. Ve filmu s klasickou zápletkou, kdy se na pařížském letišti sejdou dva zcela odlišní lidé, aby po dni stráveném nedobrovolně ve vzájemné blízkosti zjistili, že objevili svou životní lásku, se poprvé setkávají dvě z nejzářivějších hvězd Juliette Binoche a Jean Reno. Film bude promítán dnes a zítra od dvaceti hodin. Víkendové večery budou v Pulsu patřit americkému dramatu O Schmidtovi. Jak už napovídá sám název, jde vlastně o příběh jediného muže, pojišťováka Warrena Schmidta, který odešel do důchodu a krátce na to přišel o svou manželku. Ztráta zaměstnání a partnerky donutí citově vyprahlého muže sednout do svého obytného automobilu a vydat se na cestu za dcerou, ale především za dalšími životními zážitky. Film je především hereckým koncertem Jacka Nicholsona, který za svou roli získal Zlatý globus a byl jedním ze žhavých kandidátů na Oscara.

V pondělí a v úterý je možné do Pulsu zajít na psychologický thriller Test. Hlavním hrdinou filmu je James Clayton (Colin Farrell), čerstvý absolvent univerzity a geniální programátor, o kterého mají zájem nejen přední softwarové firmy, ale i CIA. Právě nabídka Waltera Burkeho (Al Pacino) Jamese zláká, a tak se po vstupním testu dostává do výcvikového centra budoucích agentů. Tím hlavním, co se tam naučí, je nevěřit nikomu, všechno totiž může být úplně jinak, než se zdá, o čemž se konec konců brzy na vlastní kůži přesvědčí. Snímek režiséra Rogera Donaldsona je především příležitostí pro představitele obou hlavních postav.


    [Top]    


Vejvanovského orchestr zahraje starou muziku

Š t r a m b e r k (dam) - Dnešní večer zpříjemní ve Štramberku klasická muzika. O půl osmé začíná v tamním kulturním domě koncert novojičínského Orchestru Pavla Josefa Vejvanovského.

Soubor s víc jak třicetiletou tradicí je svým obsazením typický pro barokní období. Housle, violy, violoncella, kontrabas a cembalo se hodí především pro interpretaci hudby tohoto období. Dvanáctičlenný orchestr vystupující vestoje a bez dirigenta má v repertoáru již zmiňované barokní skladby, hraje ale také hudbu klasicistní a soudobou.

Program dnešního štramberského koncertu nebude podle umělecké šéfky souboru Anežky Michálkové čistě barokní. „Budeme hrát skladby Vejvanovského, Vivaldiho, Myslivečka a dalších,“ prozradila vedoucí orchestru tvořeného z větší části kantory.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.