Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Květinový den již po sedmé

K o p ř i v n i c e (hod) - Již po sedmé se ve středu 14. května objevovali v ulicích lidé nabízející žluté květiny. Ti, co si je zakoupili, přispěli na boj se zákeřnou nemocí - rakovinou děložního hrdla, na kterou u nás ročně onemocní přes tisíc žen. Třetina z nich v souvislosti s tímto onemocněním umírá často zbytečně, neboť při včasném odhalení je totiž v jeho raných stádiích dobře léčitelná.

Do kampaně Ligy proti rakovině se přidaly i členky místní organizace svazu žen, které žlutá kvítka nabízely již o týden dopředu.


    [Top]    


Hájenka zajišťuje záchranný transfer obojživelníků

Š t r a m b e r k (ili) - Členové Občanského sdružení Hájenka realizují v těchto dnech záchranný transfer obojživelníků ve štramberském lomu.

„S ohledem na naši mnohaletou zkušenost s obojživelníky jsme byli osloveni firmou Kotouč Štramberk, zdali bychom byli schopni zajistit realizaci záchranných transferů obojživelníků v lomu,“ vzpomíná na počátky spolupráce předseda ekologické organizace Dalibor Kvita, který záchranný transfer zjednodušeně přirovnává k ’evakuaci’ těch druhů živočichů, na kterých má zájem ochrana přírody. „Na sedmé etáži lomu vznikl během několika let mokřad, kde kromě různých zvláště chráněných rostlin jsou i obojživelníci, kteří budou muset postoupit svá současná teritoria povolené těžbě.“

Udělená výjimka krajského úřadu na transfery ohrožených druhů obojživelníků se vztahuje na kuňky žlutobřiché, ropuchy zelené a užovky obojkové.

„Máme vytipovanou plochu, která by měla zaniknout až za nějakých pět let. Tady prozatímně obojživelníci najdou útočiště, než budou vybudovány náhradní lokality, na které se populace zvláště chráněných obojživelníků přesune natrvalo,“ přiblížil postup Dalibor Kvita. V letošním roce se jedná o dočasné řešení, protože se musí vybudovat náhradní plocha v areálu lomu. Plocha, která je určena jako cílové stanoviště transferu, bude ohrazena jen obtížně překonavatelnou překážkou. Ta by měla zajistit, aby se obojživelníci v dané lokalitě vykladli. „Jejich odchodu se nedá zcela zabránit, ale dají tak základ nové populaci,“ dodal Kvita.

Výjimka na záchranné transfery je udělena na šest let. Ty však bude v lomu firma muset řešit po celou dobu trvání těžby, protože podle Kvitových slov je v této lokalitě poměrně hodně živočišných druhů, které jsou vázané na podmínky, jež v lomu panují. „I když to vypadá jako bezútěšné prostředí, tak se tam najde hodně cenného, hlavně z těch druhů, které jsou vázané na prvotní subcesní stádia vývoje. To se týká nejvíce obojživelníků, ale i rostlin, jejichž transfer zajišťuje jiná organizace,“ doplnil Dalibor Kvita.


    [Top]    


Školáci o ekologických dnech sebrali přes sedm tun papíru

V rámci ekologických dnů nasbírali žáci
ZŠ dr. Milady Horákové víc jak
sedm tun starého papíru a uklízeli
v okolí školy.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední dva pátky využila Základní škola dr. Milady Horákové k velké ekologické akci.

„Ekologický den souvisí s oslavami Dne Země, ale vzhledem k tomu, že jsou tady dva pátky po volných dnech, rozhodli jsme se je přesunout na jiné datum,“ vysvětlila zástupkyně ředitele školy Ladislava Poledníková. Ekologickým aktivitám se vždy věnovala pouze polovina žáků. Zatímco 2. května pracovali na zvelebování školy žáci prvního stupně a starší spolužáci měli turistický den, minulý pátek si úlohy vyměnili.

„Žáci uklidili nádvoří školy a celý školní pozemek. Pořádek dělali také v okolí školy a v přilehlém korytu Kopřivničky,“ prozradila něco z náplně ekologických dní Poledníková.

Součástí akce byl také sběr starého papíru, do kterého se zapojilo všech 28 tříd. Společnými silami školáci nasbírali rekordních 7 203 kilogramů papíru, což je o víc jak tunu více než v minulých letech.


    [Top]    


Úhyn ryb způsobily zvýšené hodnoty pH

K o p ř i v n i c e (ili) - „Na základě analýzy uhynulých ryb lze s největší pravděpodobností konstatovat, že k úhynu ryb došlo vlivem působení toxického amoniaku uvolněného působením zvýšené hodnoty pH přitékající vody,“ tak zní závěr expertizy Ekocentra Ostrava k úhynu ryb v Příboře z 20. dubna.

Rozbory vody závěr ostravské laboratoře jenom potvrdily. „Nehodu způsobil zvýšený vysoký obsah dusíku z Kopřivničky, z kterého se uvolnil toxický amoniak při působení zvýšené hodnoty pH z lubinského potoka a přítoků z Lichnova a Bordovic,“ shrnul souhrn faktorů úhynu ryb pracovník vodoprávního úřadu Jiří Sopuch. Situace v Lubině není ani po čtrnácti dnech ideální. Záležitost ve věci úhynu ryb bude dále šetřena, Místní rybářská organizace v Příboře ohodnotila úhyn 423 ryb na 25 671 korun.


    [Top]    


Již nyní lidé mohou požádat o vydání hlasovacího průkazu

K o p ř i v n i c e (hod) - Již nyní mohou občané, kteří budou v době hlasování o vstupu do Evropské unie mimo své trvalé bydliště a nebudou moci hlasovat v okrsku, v jehož stálém seznamu jsou zapsáni, požádat o vydání hlasovacího průkazu.

Žádat o hlasovací průkaz může občan osobně na evidenci obyvatel, číslo dveří jedenáct, ve druhém poschodí Městského úřadu na ulici Záhumenní, a to až do 11. června. Další možnost, jak získat hlasovací průkaz, je požádat o jeho vydání písemně. Na písemné žádosti musí být úředně ověřený podpis. Písemnou žádost musí žadatel podat do 4. června do šestnácté hodiny.

„Hlasovací průkazy si mohou občané vyzvednout nejdříve ve čtvrtek 29. května. Pracovnice městského úřadu budou vydávat hlasovací průkazy přímo žádajícímu občanu nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s úředně ověřeným podpisem oprávněného občana žádajícího o vydání hlasovacího průkazu, anebo jej oprávněnému občanu zašleme,“ sdělila Jana Sopuchová, vedoucí správního odboru kopřivnické radnice, která má na starosti hlasování o vstupu do Evropské unie.


    [Top]    


Rozhledna na Bílé hoře již tři týdny otevřena

K o p ř i v n i c e (hod) - Již od soboty 26. dubna je v provozu rozhledna na Bílé hoře, která je pro návštěvníky otevřena od úterý až do neděle, a to od deváté až do osmnácté hodiny.

Od letošního roku došlo k úpravám ceny za podívanou z rozhledny. Dospělý návštěvník proto zaplatí za pohled z výšky dvacet a dítě třináct korun.


    [Top]    


Stíny

K vloupání do kanceláře došlo z 5. na 6. května, kdy neznámý pachatel si na ulici Panské odšrouboval kovovou ochrannou mříž okna kanceláře betonárny a přes nezajištěné okno vnikl dovnitř. Pachatel odcizil tiskárnu, klávesnici s myší, adaptér k počítači, razítka firmy a další zařízení, vše v hodnotě 18 800 Kč.

Dne 6. května policejní orgán OOP Kopřivnice zahájil úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověření skutečností nasvědčujících tomu, že byly spáchány trestné činy ublížení na zdraví a poškozování cizí věci, kterých se dopustil dvaatřicetiletý muž z Kopřivnice. Ten v bytě na ulici Obránců míru po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl o sedm let mladší ženu, kterou uchopil za paži a strhl na zem, kde ji kopl do předloktí levé ruky a způsobil ji zlomeninu lokte levé ruky s dobou léčení, která přesáhne sedm dnů. Dále v bytě poškozené rozbil hifi věž, mobilní telefon a rozstříhal všechny její doklady, čímž jí způsobil celkovou škodu ve výši 8 000 korun.

Dne 6. května ve večerních hodinách přistihli strážníci muže na ulici Obránců míru, který bez povolení odnášel zámkovou dlažbu. Dlažba byla určena k rekonstrukci chodníku. Za své protiprávní jednání byl muž vyřešen blokovou pokutou.

Dne 9. května strážníci odchytili volně pobíhajícího německého ovčáka, který ohrožoval občany na ulici K. Čapka. Podle čísla známky se podařilo ihned zjistit majitele, který byl řešen za porušení vyhlášky města blokovou pokutou.

Trestného činu krádeže se dopustil 11. května v době od 20.15 do 20.30 hod. neznámý pachatel, kterému se podařilo za provozu odcizit z neuzamčené zásuvky v restauraci Modráček číšnický flek, ve kterém byla uložena částka 19 114,60 korun.


    [Top]    


Stříbrná nálepka do konce června 2004

K o p ř i v n i c e (hod) - Do poloviny příštího roku, tedy do 30. června musí mít každý automobil na registrační značce, dřívější název SPZ tzv. stříbrnou nálepku, která udává, že vozidlo vyhovuje z hlediska evidenční kontroly. Dnes už je tímto symbolem označeno více automobilů. Na registračních značkách budou tři nálepky - zelená o platnosti emisí, červená o platnosti technické kontroly a stříbrná o platnosti evidence. Majitelé vozidel získají stříbrnou nálepku na odboru dopravy a silničního hospodářství kopřivnické radnice, sídlící v budově naproti Kauflandu, po předložení protokolu o evidenční kontrole a technického průkazu. „Pokud si někdo kupuje starší auto, musí s ním nejdříve zajet do STK na evidenční kontrolu a poté získá stříbrnou nálepku,“ sdělil Zdeněk Polášek, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství. O evidenční kontrolu se musí žádat při každé změně majitele vozidla.

V minulosti se v médiích hovořilo na téma výměny SPZ, například i o tom, že si majitelé budou moci nechat napsat své jméno. To dnes neplatí. „Když si člověk koupí starší automobil v rámci Moravskoslezského kraje, což jsou bývalé okresy Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Ostrava a Nový Jičín, může si nechat původní registrační značku. Pokud si ale koupí auto například ze Vsetína, což je jiný kraj, tak si automaticky musí nechat značku vyměnit,“ vysvětlil příklad výměn registračních značek Polášek.

Dnes se situace změnila v tom, že přibylo registračních míst, podle nového územního členění jsou čtyři - Bílovec, Frenštát p. R., Kopřivnice, Nový Jičín a Odry. V minulosti bylo jen v Novém Jičíně. Pokud dochází k prodeji automobilu, musí majitel automobil vyřadit z evidence a následně nový majitel do evidence zařadit, a to vždy na odboru dopravy, podle místa bydliště majitele. „Tato situace se dá řešit i zplnomocněním kupujícího, který na základě plné moci nejprve vyřadí vozidlo z evidence a zároveň převede na sebe,“ dodal Polášek.


    [Top]    


O prázdninách budou školky zavřeny pět týdnů

K o p ř i v n i c e (hod) - Již teď mají rodiče předškolních dětí jasno v tom, odkdy budou o letních prázdninách uzavřeny kopřivnické mateřské školy. Na dobu pěti týdnů si musí zajistit hlídání dětí.

Jako první bude uzavřena MŠ Záhumenní a v Lubině, a to od 7. července do 10. srpna.
Od 14. června do 17. srpna budou uzavřeny školky Zd. Buriana, Česká, Francouzská, Krátká, Pionýrská a v Mniší.
Jako poslední se uzavřou MŠ Jarní a I. Šustaly, a to od 21. července do 24. srpna.


    [Top]    


Šestý ročník celostátních her přivítá dvě stovky účastníků

K o p ř i v n i c e (ili) - S blížícím se termínem 6. celostátních her zdravotně postižených dětí a dospělých, který je letos netradičně o týden posunut na 23. až 25. května, finišují nejen pořadatelé. V centru zájmu je přestavba sociálního zařízení v přízemí internátů, na které městský úřad vyčlenil dvě stě tisíc. „Sociální zařízení je již v podstatě hotové, obklady jsou dokončeny, chybí pouze instalace a osazení speciálních madel a držáků, které usnadní samoobsluhu imobilním návštěvníkům,“ shrnul situaci vedoucí oddělení investic Vladimír Zákutný s tím, že v tomto týdnu již dojde k vlastní kolaudaci.

Svou účast již potvrdila více než stovka závodníků z celé republiky, čtyři dokonce ze slovenských Košic. „Až na výjimky se jedná o pravidelné účastníky her, nově přijedou pouze z Hranic,“ uvedla hospodářka her Irena Kučerková, „další desítka soutěžících se zaregistruje až v den soutěží, protože jsou přímo z našeho regionu.“

„Letos na naše dopisy zareagovalo podstatně méně sponzorů, než tomu bylo v jiných letech. Mrzí mě, že některým nestojíme ani za odmítavou odpověď,“ postěžoval si vedoucí her Petr Dousek.


    [Top]    


Lubinský zpěváček absolvovaly čtyři ročníky malotřídních škol

Děti,které obsadily první tři místa
v kategorii nejmladších žáků.
Foto: Archiv

L u b i n a (ili) - Poslední dubnový čtvrtek patřil třetímu ročníku pěvecké soutěži malotřídních škol Lubinský zpěváček. Děti ze sedmi škol - Ženklavy, Závišic, Trnávky, Tiché, Rybí, Mniší a pořadatelské Lubiny měřily své síly ve čtyřech kategoriích.

„Oproti předcházejícím ročníkům přijelo méně dětí, ale i tak se na soutěži sešla pěvecká špička, která znesnadnila práci porotě,“ uvedla k přehlídce ředitelka školy Ivana Davidová. V tříčlenné porotě zasedly zástupkyně místní komise, Českého svazu žen a mateřské školky. Neopakovatelná atmosféra soutěže je pokaždé natolik emotivní a strhující, že předsedkyně poroty Jindřiška Jašíčková je ochotna si vyměnit i směnu: „Letos mi to náhodou vyšlo, ale takový zážitek bych si v žádném případě nechtěla nechat ujít.“

Třiadvacet děvčat a čtyři kluci ve svých vystoupeních někdy s doprovodem, jindy bez předvedli, že zpívat rozhodně umějí. V kategorii prvňáčků zazářil Bivoj Kudělka z Rybí, prvenství v druhé třídě obhájila loňská vítězka z Trnávky Alžběta Šimíčková, s písní z pohádky Jak se budí princezny získala přízeň poroty místní Kristýna Bortlová z 3. třídy a v nejstarší kategorii 4. tříd prvenství získala Markéta Binerová z Ženklavy.

Dívčí trio z Trnávky pak ukončilo celou přehlídku, za kterou patří poděkování a obdiv všem učitelkám, jež své svěřence intenzivně připravovaly.


    [Top]    


Otevřena výstava hraček ve Skorotíně

S k o t n i c e (ili) - Obec Skotnice ve spolupráci s Ekocentrem Českého svazu ochránců přírody regionální sdružení okresu Nový Jičín a Regionálního centra ČSOP pro Moravskoslezský kraj otevřela výstavu starých hraček. Expozici hraček doplňuje výstava dětských kreseb a výtvarných prací dětí Dětského domova v Příboře, ZUŠ Příbor a ZUŠ MIS music Kopřivnice.

„Akce je konaná na podporu národní sbírky Českého svazu ochránců přírody,“ uvedla starostka Anna Mužná, která zároveň dodala, že výstava hraček je důstojným oficiálním otevřením zrekonstruovaných půdních prostor v hostinci U Studánky v místní části obce, ve Skorotíně.

Původními majiteli sbírky byli manželé Jiřina a Matěj Majcharovi ze Stráže nad Nežárkou. Jejich vnučka Jitka Palátová zapůjčila exponáty s cílem ukázat krásu dřeva jako ušlechtilého materiálu. Všechny hračky pocházejí od jednoho výrobce JAS, výrobní družstvo Stráž nad Nežárkou, od roku výroby 1950 až do současnosti.

„Babička v JASu pracovala a celý život pro nás hračky schraňovala. Dnes už moje sbírka hraček čítá kolem sta exponátů,“ uvedla Jitka Palátová, která se z jižních Čech přestěhovala do Příbora. Výstavu doplnily i hračky místních obyvatel.

„Často a musím přiznat, že i ráda, docházím na různé akce Dětského domova v Příboře. Mrzelo mě, že výtvarné práce děti zůstávají veřejnosti skryté, proto jsem jim nabídla možnost prezentace spolu s pracemi dětí za zájmových uměleckých škol v Příboře a Kopřivnici,“ dodala skotnická starostka.

Výstavu, která potrvá do 8. července, je možné zhlédnout každý pátek, každou sobotu a neděli od desíti do sedmnácti hodin.


    [Top]    


Pooderské koštování vyvrcholí na zámku v Bartošovicích

B a r t o š o v i c e (ili) - Otevírání Poodří bude 17. května spojeno s finálem soutěže Pooderské koštování. Veřejnou degustaci pálenek v kategoriích slivovice, hruškovice a jabkovice je možno zhlédnout od dvanácti hodin na zámku v Bartošovicích. K vyhlášení soutěže o krále pálenky Regionu Poodří pak dojde o tři hodiny později v patnáct hodin.

Soutěž, která se v podstatě uskuteční již potřetí, si získala mezi zainteresovanými obcemi značnou oblibu. V některých obcích se konají neveřejná kola, jinde jako například ve Skotnici nebo Trnávce z místních kol dokázalo vedení obce udělat velmi poutavou společenskou záležitost s bohatým doprovodným programem.

„Naším prvotním záměrem bylo vytvoření něčeho neobvyklého, do čeho by se zapojily okolní obce z Regionu Poodří,“ vzpomíná na nultý ročník Pooderského koštování manažer svazku obcí Regionu Poodří Oldřich Usvald. Letos se o přízeň odborné poroty budou ucházet vzorky z šestnácti místních kol.


    [Top]    


Přípravy slavností v plném proudu

M o š n o v (ili) - V loňském roce byly pro obec Mošnov schváleny obecní znaky a symboly, na jejichž podkladě založilo vedení obce novou tradici. Erbovní slavnosti se tak koncem června budou konat již podruhé.

„Už první ročník měl mezi občany velmi příznivý ohlas,“ pochvaloval si mošnovský starosta Roman Máca, „naším cílem bylo nejen vytvořit novodobou tradici, ale hlavně vytáhnout lidi ze svých domů, aby si přišli společně posedět a povykládat. Zkrátka stmelit dědinu víc dohromady.“

Aby akce splnila svůj účel a stala se divácky přitažlivou, počítali zastupitelé s vyčleněním nemalých finančních prostředků z rozpočtu obce. Osmadvacátého června se tak na místním fotbalovém hřišti vystřídají hned tři hudební skupiny. O kulturní vystoupení se postarají děti z místní mateřské školy a sportovci, kteří nacvičují taneční vystoupení. Svým podílem přispěje i místní složka dobrovolných hasičů, se svou technikou vystoupí i profesionální hasiči. „Pokud budou příznivé podmínky, počítáme i s horkovzdušným balonem. Večer by měl oživit ohňostroj,“ zakončil výčet bohatého programu erbovních slavností starosta Máca.

V případě nepříznivého počasí počítají organizátoři i s mokrou variantou v místním kulturním domě.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.