Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Štramberk bude o víkendu patřit klasické kytaře

Š t r a m b e r k (dam) - Stovky kytarových strun se během nadcházejícího víkendu rozezní ve Štramberku. Sousední město se totiž již počtvrté stane hostitelem Dnů klasické kytary. Úzce vyprofilovaný hudební festival nenabízí jen koncerty, ale provází jej také mistrovské kurzy hry na kytaru a přednášky pro studenty hry na kytaru.

Nabídka koncertů je letos opravdu široká. Vše vypukne již v pátek v devatenáct hodin večer, kdy zahraje Vladislav Petrášek se svým kytarovým duem a triem, pražská Musica Grata, která je spojením kytary a klarinetu, a na závěr také Milan Černý, který se specializuje na kytarový přednes skladeb českého baroka.

V sobotu budou od šestnácti hodin hrát účastníci festivalu, v šest se na pódium dostane slovenské duo La Barre a ve dvacet hodin bude koncertovat Milan Zelenka.

Také v neděli přijdou nejdříve, a to už ve dvě hodiny odpoledne, na řadu účastníci festivalu, o půl čtvrté pak bude následovat jeden z nejatraktivnějších koncertů, a to vystoupení Rudolfa Měřínského, který bude v kostele na náměstí hrát na loutnu barokní muziku. Posledním koncertem letošního ročníku bude vystoupení manželského dua Wieczorkových z Polska, naplánované na půl šestou.

Všechny koncerty se s největší pravděpodobností uskuteční pod střechou kulturního domu. „Je možná škoda, že nebudeme hrát venku v amfiteátru, ale to by muselo být výjimečně dobré počasí. I vítr totiž ruší produkce komorní hudby,“ prozradil organizátor akce Vladislav Petrášek.


    [Top]    


Místním kostelem bude opět znít sborová duchovní hudba

K o p ř i v n i c e (dam) - V pátek bude kopřivnickým kostelem opět znít duchovní hudba. Poté, co zde v neděli podobný program uvedlo Pěvecké sdružení Kopřivnice s taktéž místním smyčcovým orchestrem, chystá se v katolickém svatostánku vystoupení dětského pěveckého sboru Cantus a smyčcového orchestru při Základní umělecké škole Hranice.

Cantus začal psát svou historii v září 1998 jako malý patnáctičlenný soubor. Dnes zhruba padesátičlenný sbor má za sebou desítky úspěšných koncertů. Děti se pravidelně účastní festivalů a jiných soutěžních přehlídek. Sboru se podařilo získat mnoho ocenění. Jsou například držiteli stříbrného pásma ze Svátků písní Olomouc či zlatého pásma Schola Cantata.

Cantus úzce spolupracuje s jinými sbory a sbormistry zvučných jmen. Děti ze sboru si zazpívaly také s některými předními populárními umělci.

Repertoár souboru zahrnuje desítky skladeb z období renesance a baroka. Na koncertech však občas zazní také současná hudba a velmi oblíbené mezi zpěváky jsou také písně duchovní a černošské spirituály.

Dětský pěvecký sbor Cantus funguje při Základní škole v Drahotuších a jeho uměleckým šéfem je sbormistr Jindřich Vodák. V Kopřivnici si bude místo na stupínku a taktovku střídat s kolegou Miroslavem Smrčkou. Klavírní doprovod koncertu, jehož začátek je plánován na sedmou hodinu večerní, bude dílem Markéty Láskové.


    [Top]    


Kopřivnický výtvarný salon s hudebním doprovodem

K o p ř i v n i c e (dam) - Po dvouleté pauze zaplní velký sál kulturního domu výtvarné práce žáků místních základních škol. Už v pondělí totiž své brány otevře druhý Kopřivnický salon. Přesně týden trvající výstava ve velkém sále kulturního domu nabídne svým návštěvníkům srovnání prací všech kopřivnických základních škol včetně malotřídky z Mniší. Výsledky výtvarného snažení svých žáků bude prezentovat také ZUŠ Zdeňka Buriana a zvláštní škola. Vystavovat nebude pouze Základní škola Lubina, která jen o pár dní později připravuje výstavu vlastní, a soukromá umělecká škola MIS music. Kde končí expozice jedné školy a kde začíná jiná, by neměl být problém. „Nebylo stanoveno žádné téma. Je jen na každé škole, čím se bude chtít před lidmi pochlubit,“ řekla Dagmar Rysová z kulturního domu. Omezen není ani věk vystavujících žáků, organizátoři však předpokládají, že převládat budou práce dětí z druhého stupně. Kopřivnický salon však nebude jen o výtvarném umění. Každý den bude ve výstavním prostoru znít taky muzika. ZUŠ Zdeňek Buriana se o ni bude starat nejen na vernisáži v pondělí 5. května, ale hrát bude také ve čtvrtek a v neděli. V úterý bude zpívat sboreček ze ZŠ 17. listopadu a o den později děti z ZŠ sv. Zdislavy. Pátek a sobota bude patřit MIS music, která hodlá kromě hudebníků předvést také tanečnice.


    [Top]    


První máj: pohádkový les, koně i muzika

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítřejší sváteční den nabízí také spoustu programů pro volný čas. Dopoledne mohou děti v doprovodu rodičů vyrazit na pohádkový les připravovaný Foto Moravou. Na trasu, která začíná u Husovy lípy poblíž koupaliště a končí u chaty na sjezdovce, lze vyrazit mezi devátou a dvanáctou hodinou. Ve třináct hodin pak na Červeném kameni začíná program s hudbou a šermíři z Allegra.

První máj budou slavit také komunisté, kteří tentokrát svůj program situovali do jezdeckého areálu Bubla City Ranch u výjezdu z města směrem na Závišice.

Chybět nebude ani tradiční kulturní program před kulturním domem. Ten letos začne až o půl třetí odpoledne a bude mít mírně pozměněnou podobu. Chybět totiž bude folklor. „Došli jsem k názoru, že změna neuškodí. Navíc velká spousta lidí za programy tohoto typu jezdí do nedalekého Rožnova,“ řekla produkční kulturního domu Dagmar Rysová. Hudební odpoledne tedy zahájí po půl třetí Městský dechový orchestr Kopřivnice, po něm nastoupí školní orchestr MIS music a o půl páté přijde na řadu poslední Kondor band.


    [Top]    


Malí flétnisté se předvedli na koncertě a uzavřeli jím sedmiměsíční kurz hry

Malí flétnisté zakončili koncertem další,
v pořadí již druhý ročník kurzu
Kopřivnická dřevěná píšťalka.
V příštím roce se v úspěšném projektu
bude jistě pokračovat.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncertem pro rodiče, prarodiče a sourozence ukončili minulý pátek malí flétnisté kurz Kopřivnická dřevěná píšťalka. Šlo již o druhý ročník kurzu, ve kterém děti společně s rodiči odhalují tajemství hry na zobcovou flétnu a zároveň prospívají svému zdraví aplikací Žilkovy metody dechových cvičení. „Přihlásilo se nám dvanáct dětí a devět jich v kurzu vytrvalo do konce. Je to na chlup stejné jako v minulém roce,“ řekla o kurzu pro nejmenší Anna Vafková, která jej vede. Po dvou letech úspěšného fungování je jisté, že kurzy budou v Katolickém domě pokračovat i nadále. „Uvažujeme dokonce o tom, že bychom v příštím roce uspořádali tábor pro bývalé i současné ‘píšťalky’,“ nechala se slyšet Vafková.

Kromě toho, že v říjnu očekávají v kurzu nové žáky, uvidí i známé tváře. „Děti i rodiče mají zájem pokračovat, už letos jsme proto kurz museli rozdělit na dvě poloviny podle úrovně dosažených znalostí,“ uzavřela Vafková.


    [Top]    


Přehlídka přinesla několik inscenačních bonbonků

Bez rekvizit a kulis dokázal Radim Schwab
na přehlídkovém pódiu sehrát celou řadu
postav. Jeho Mistero Buffo
bylo oceněno cenou diváků.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Vyznavači divadla si minulý pátek a v sobotu v Kopřivnici jistě přišli na své. Sedmnáctý ročník nabídl celou řadu zajímavých představení. Dramaturgii festivalu si pochvalovali nejen diváci, ale dokonce i porota. „Letošní výběr představení mi připadá nový a velice zajímavý. Festival letos nabízel víc věcí, které hodně slibovaly,“ prohlásil služebně nejstarší člen poroty Luděk Richter. Začátek festivalu hýřil barvami. Ostravské divadlo Mimo výrazně posílené o klauny z místních dětských divadelních souborů lákalo diváky nejen před kulturním domem, ale udělalo i malé kolečko centrem města. Skutečný start přehlídky však přineslo až Divadlo Rázcestí a jejich Neplač, Anna. Nesmírně poetické a nápadité představení nasadilo laťku opravdu velmi vysoko, koneckonců představitelka hlavní role Marianna Mackurová si svým výkonem také vysloužila cenu za nejlepší herecký výkon. Následující královéhradecké Divadlo Dno dokázalo, že jeho loňský Cyrano nebyl v repertoáru souboru výjimečný, nýbrž že i drobné, ba dokonce banální hříčky Oslík a Rybstory dokáží smrští nápaditosti, energie a entuziazmu pozvednout na mimořádné představení. Také toho si porotci všimli a cena za tvůrčí přínos putovala právě do východních Čech. Místní Bílá ponožka neměla po tak nadupaném úvodu svou roli nikterak lehkou, přesto jejich Křičící žena nezapadla. „Kopřivnické divadlo patří mezi ty, které mě potěšily. Ne svojí dokonalostí, k té mají samozřejmě daleko, což je vzhledem k jejich věku pochopitelné, ale jsou nesmírně tvární a nápadití. To, že tady je takové mladé divadlo, je myslím pro Kopřivnici obrovský příslib. Za takové tři roky od nich můžeme vidět nějakou velice pěknou věc,“ prorokoval na závěr přehlídky Luděk Richter, jenž je sám aktivním divadelníkem. Páteční večer uzavřela poněkud divácky nevděčná etuda Divadla Alterna z Rimavské Soboty, bylo proto dobře, že se poněkud uspané publikum mohlo pobavit při energií překypující muzice kapely Traband.

Na úvod druhého dne byla tradičně připravena pohádka, tentokrát z Indie, v podání brněnského Studia Dům. Polský Teatr Lalki i aktora zaujal především sympatickým výtvarným zpracováním. Naopak Radim Schwab dokázal sám bez kostýmů a na zcela prázdné scéně odehrát čtyři středověké frašky Mistera Buffa takovým způsobem, že si zcela získal kopřivnické publikum a v divácké soutěži porazil i do té doby suverénně vedoucí Dno. Definitivní tečkou pak byla hořká klauniáda Divadla Facka.


    [Top]    


Kopřiva už není zcela netradiční, připouští Cachnín

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen pár dní před letošní přehlídkou oslavil Jiří Cachnín padesátiny. V příštím roce bude mít opět důvod oslavovat, jeho divadelní ‘dcera’ Kopřiva bude totiž plnoletá. O tom, jaké byly dřívější ročníky, jak se vyvedl ten letošní a co milovníky divadla čeká v dalších letech, dramaturg festivalu hovoří v následujících řádcích.

Sedmnáct let je dlouhá doba, jak se za tu dobu změnila tvář Kopřivy?

Myslím, že základ zůstává stejný. Pořád mně jde o to, přivést do Kopřivnice kvalitní pohybová představení, soubory používající různé výrazové prostředky jako loutky a věci nebo divadlo jednoho herce. To se stále opakuje. Jen každým rokem akcentuje něco jiného, podle toho, jak se to snažíme směřovat. Nebudu zastírat, že je to také tím, jaké soubory se nám podaří zajistit. Kopřiva už určitě není tak moc činoherní jako před osmi deseti lety. Festival směřuje čím dál do větší pestrosti.

Kopřiva má stále přídomek přehlídky netradičního divadla, mnohá představení se ale takovému označení vymykají.

To je pravda. Uvažovali jsme o tom, jestli by se to nemělo změnit. Nakonec jsme tu myšlenku ale zavrhli. Je to už určitá známka. To slovíčko už možná až tak nevyjadřuje obsah přehlídky, ale je jistým způsobem součástí jejího loga.

Na letošním ročníku se po delší odmlce objevilo místní divadlo. Můžeme očekávat, že se zdejší soubory na přehlídce objeví i příští rok a v následujících letech?

Určitě si myslím, že místní divadelníci se budou na festivalu objevovat častěji. Divadlo v Kopřivnici je na vzestupu. Je strašně důležité, že tady ta divadla jsou, ještě před pár lety tady nebylo nic. Pro mladé soubory může být motivací představit se na Kopřivě po boku profesionálních divadelníků.


    [Top]    


Během přestávek lidi bavily snímky studentů ze Zlína

K o p ř i v n i c e (dam) - Divadlem unavené publikum mohlo přestávky mezi jednotlivými představeními opět trávit v projekčním sále. Pedagog zlínské Vyšší odborné filmové školy Petr Novotný dovezl do Kopřivnice soubor zhruba tří desítek studentských prací. „Je to průřez filmografií vzniklou za celou dobu existence školy,“ prozradil Novotný. V každém z pěti promítacích pásem vidělo publikum vždy hraný film, dokument a animované filmy. „Snažili jsme se ukázat nejrůznější druhy animace od klasického kresleného filmu až po nezvyklou animaci písku,“ řekl Novotný.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.