Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 17/2003
ze dne 30. dubna 2003

Zprávy z města a okolí

Sportovní hry handicapovaných

Nedopalek cigarety zapálil mladý les

Dětské zastupitelstvo poprvé pracovalo pod domem dětí

Policie chytla pachatele

Vytápění z Tatry o něco podražilo

Tatrováci nemají o rekvalifikační kurzy zájem

Stíny

Reakce na článek Problém ‘Kam s úředníky’

Přijela delegace sdružení samoživitelů

Socha dívky s houslemi doplatila na řádění vandalů v KDK

Politické strany mají delegovat členy do volebních komisí

Dopravní omezení na ulici Štefánikově pomalu odeznívají, stavba Lidlu končí

Trnavské děti se vydaly na zábavnou cestu za pokladem

Mariášový turnaj měl rekordní účast

Obce řeší nakládání s netradičním odpadem zpravidla obdobným způsobem


    [Top]    


Sportovní hry handicapovaných

K o p ř i v n i c e (ili) - Do zahájení VI. ročníku sportovních her zdravotně handicapovaných zbývají už necelé čtyři týdny. „Přihlášky již byly dávno rozeslány, prozatím máme potvrzenou účast jednatřiceti vozíčkářů. Počítám, že se celková účast bude pohybovat kolem dvou set soutěžících,“ uvedl hlavní organizátor her a zároveň předseda místní organizace Asociace zdravotně postižených Petr Dousek.

Oproti posledním ročníkům nebudou účastníci her ubytováni v bývalé ubytovně, v tzv. Včelíně, ale na internátech, kde město částkou dvě stě tisíc korun financuje vybudování bezbariérového sociálního zařízení. Dalšími padesáti tisíci korunami přispělo město na vlastní organizaci sportovních her. „I přes tuto velkorysou podporu města jsme museli oslovit starosty ostatních obcí a měst stejně jako zhruba pětadvacet sponzorů,“ dodal ke způsobu finančního zajištění her předseda Petr Dousek.

Na třiadvacátého května je naplánován za pěkného počasí v prostoru internátů táborák, při nepřízni počasí kulturní program v jídelně. Sobota je plně vyhrazena sportovním hrám, které proběhnou jako každoročně v centru města, vyhodnocení soutěží a předání cen bude součástí slavnostního galavečera, jehož program pořadatelé úzkostlivě tají.

V letošním roce se termín her posunul o týden dopředu tak, aby byla umožněna větší návštěvnost zdravotně handicapovaným dětem. „Ve stejném termínu totiž probíhala obdobná akce pro děti z dětských center v Přerově. Pořadatelé posunuli přerovské hry o týden později, a tak se děti mohou zúčastnit obou akcí,“ pochvaloval si Dousek.


    [Top]    


Nedopalek cigarety zapálil mladý les

P ř í b o r (dam) - Nedopalek cigarety byl příčinou požáru lesa v příborské místní části Cihelna. Požár vypukl na Velikonoční pondělí krátce před tři čtvrtě na čtyři. Než byl oheň po hodině a půl zlikvidován, stačil zničit asi 500 mladých stromů do velikosti tří metrů. Na likvidaci ohně se kromě profesionální jednotky z Nového Jičína a hasičů z Tatry Kopřivnice podíleli také dobrovolní hasiči z Příbora, Kopřivnice a Štramberka.

Požár, který podle předběžných odhadů způsobil škodu za 200 tisíc korun, má podle krajské policejní mluvčí zřejmě na svědomí šestačtyřicetiletá B. Ž. z Příbora, které bylo dva dny po požáru sděleno obvinění z trestného činu obecného ohrožení.


    [Top]    


Dětské zastupitelstvo poprvé pracovalo pod domem dětí

K o p ř i v n i c e (ili) - Devatenácté zasedání dětského zastupitelstva se poprvé konalo pod záštitou Domu dětí a mládeže v Kopřivnici. Přestože se změnou zaštiťovatele nemělo dojít ke změně místa konání, opak byl pravdou. „Nastala zcela mimořádná situace, kdy obě zasedací místnosti v anexu i rady města byly obsazené. Zdálo se mi rozumnější změnit místo, než si s šestnácti zastupiteli domlouvat náhradní termín,“ vyjádřila se ředitelka DDM Eva Müllerová k neplánované změně, kterou ne všichni účastníci přijali s pochopením.

Zasedání byla tentokrát přítomna i ředitelka Azylového domu pro rodiče a děti v tísni Salus Helena Valentíková, aby na místě zodpověděla nejen dotazy dětských zastupitelů, ale přednesla návrh, jakým způsobem mohou děti pomoci svým vrstevníkům v zařízení. Pokud se spolupráce vydaří, pomohou zastupitelé s dekoracemi oken v objektu zařízení. Ani na tomto zasedání se nepodařilo najít vhodnou zeď, která by se dala legalizovat pro aktivity sprejerů.

Ředitelka Müllerová seznámila přítomné se záštitou, kterou udělila ministryně Petra Buzková nad projektem Národní parlament dětí a mládeže. Zároveň přítomné vyzvala, aby ze svého středu vybrali tři zástupce, kteří budou reprezentovat kopřivnické dětské zastupitelstvo na Dětském sněmu v Praze. Tématem třídenního květnového zasedání bude simulace evropského parlamentu.


    [Top]    


Policie chytla pachatele

K o p ř i v n i c e (hod) - Policistům SKPV OŘ v Novém Jičíně se podařilo objasnit sérii vloupání do rodinných domků, které má na svědomí devatenáctiletý mladík z Kopřivnice, jenž se od počátku února do poloviny dubna vloupal postupně do osmi rodinných domků v Novém Jičíně a jeho okolí. „Ve většině případů se do domku dostal rozbitím balkonových dveří nebo okna. V jednom případě si pachatel otevřel nezajištěné okno ložnice v přízemí domu. S sebou si odnášel zlaté šperky, hodinky, fotoaparáty, videokamery, videorekordéry, mobilní telefony, notebook a finanční hotovosti. Poškozeným způsobil škodu, která dosáhla téměř sto osmdesáti tisíc korun,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské policie. Policejní rada obvinil muže z trestných činů krádeže, poškozování cizí věci a porušování domovní svobody, za což mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody. Obviněný byl umístěn do vazby.


    [Top]    


Vytápění z Tatry o něco podražilo

K o p ř i v n i c e (dam) - S platností od prvního dubna zvedla Tatra Energetika, a. s., cenu tepla dodávaného do města.

Zatímco v prvním čtvrtletí stál gigajoule tepla určený pro vytápění 343 korun 70 haléřů, počínaje prvním dubnem bude stát o osm korun a devadesát haléřů víc. Dražší bude také teplá voda, jejíž ohřev podraží z 321,80 Kč na 330,20 korun za gigajoule.

Důvodem zvýšení ceny je podle energetika Rekazu Vladimíra Karlíka stoupající cena plynu. Zda jde v letošním roce o poslední zdražení, podle jeho slov zatím není možné říci. Novou kalkulaci nákladů na teplo dodávané městu z Tatry musí ještě potvrdit radní.


    [Top]    


Tatrováci nemají o rekvalifikační kurzy zájem

K o p ř i v ni c e (dam) - Automobilka Tatra chce svým zaměstnancům, které z organizačních důvodů propouští, usnadnit hledání dalšího uplatnění na trhu práce, proto společně s úřadem práce zpracovala nabídku rekvalifikačních kurzů. „Je to program určený našim zaměstnancům ve výpovědní lhůtě. Těch, co odešli dohodou, se tato záležitost netýká,“ upřesnila personální ředitelka automobilky Zuzana Jalůvková. V současné době mají být všichni zaměstnanci ve výpovědní lhůtě s nabídkou seznámeni, a ti, co budou mít o rekvalifikace zájem, budou evidováni na personálním oddělení a následně zařazeni do kurzů, o něž projeví zájem.

Šíře nabízených rekvalifikačních kurzů je poměrně slušná. Nabízeno je školení v oblasti výpočetní techniky, účetnictví, ale také možnost pořídit si svářečský průkaz či zvládnout ovládání NC strojů. Zájem o nabídnutou pomocnou ruku je však mezi propouštěnými překvapivě velice malý. „Zatím se nám přihlásili čtyři lidé, dvě ženy a dva muži,“ prozradila Jalůvková s tím, že případní další zájemci by si se svým přihlášením měli pospíšit. Tatrováci budou zařazeni do kurzů spolu s rekvalifikanty úřadu práce, automobilka se však na jejich školení bude finančně podílet. Sám úřad práce pro bývalé tatrováky žádné speciální kurzy nechystá. „Myslím, že by nebylo správné, aby tatrováci tvořili nějakou výjimečnou skupinu. Úřad pomáhá lidem, kteří přišli o práci z důvodu organizačních změn, a bez ohledu na to, odkud přišli,“ nechal se slyšet vedoucí místní pobočky úřadu práce Zdeněk Petr. Rekvalifikační kurzy podle jeho slov připravuje úřad průběžně. Jejich nabídka bude omezena pouze během letních prázdnin, kdy jsou školská zařízení, kde probíhají, uzavřena, v září se prý ale znovu rozběhnou naplno.

Pro lidi propouštěné z organizačních důvodů připravil úřad práce také Program informací a nabídek. „Jedná se o projekt, složený ze dvou částí. Jedna je určena lidem, jejichž věk se blíží hranici odchodu do důchodu, a další má pomoci uchazečům v produktivním věku,“ řekl Petr. V případě první skupiny jsou na květen připraveny jednodenní konzultace, jejichž účastníci se dozví vše o možnostech předčasného odchodu do důchodu a jeho pozitivech a negativech. Na mladší nezaměstnané jsou připraveny třídenní cykly školení, ve kterých lidé získají vědomosti o současných možnostech na trhu práce, právním minimu, rozjezdu podnikání a podobně.


    [Top]    


Stíny

Dne 22. dubna přijala stálá služba MP telefonické oznámení, že na ulici Kpt. Nálepky z jednoho bytu vychází kouř a na zvonění nikdo nereaguje. Strážníci okamžitě vyjeli na místo. Protože na zvonění a bouchání nikdo nereagoval a vznikla důvodná obava, že je ohrožen život nebo majetek, strážníci otevřeli byt za přítomnosti nezúčastněné osoby. Na sporáku objevili hrnec, který byl příčinou kouře, uzavřeli plyn a vyvětrali. Současně byli na místo přivoláni hasiči. Byla zjištěna majitelka bytu, které byl byt předán.

Téhož dne ve večerních hodinách bylo přijato telefonické oznámení, že na mostě v Lubině se nachází člověk, který z něj chce skočit. Hlídka MP vyrazila na místo, kde zjistila, že 19letý Kopřivničan skočil z betonového oblouku mostu na silnici. Byla ihned přivolána rychlá záchranná služba, která dotyčného odvezla do nemocnice v Novém Jičíně. O celé události byla vyrozuměna matka mladíka.

Dne 25. dubna odpoledne oznámil muž, že v herně v kasárnách je rvačka. Strážníci na místě uklidnili 42letého muže z Kopřivnice, který pod vlivem alkoholu budil veřejné pohoršení, pokálel koberec a barovou stoličku. Hlídka muže vyzvala, aby po sobě uklidil, a poté byl vyzván, aby opustil hernu. Dotyčný bude řešen za přestupek proti veřejnému pořádku na služebně.

Pro trestné činy porušování domovní svobody a krádeže jsou stíháni 31letý muž a o tři roky mladší žena z okresu Nový Jičín. Jedná se o manželský pár, který koncem týdne po určitých neshodách neoprávněně vstoupil do bytu jiných manželů v Kopřivnici, kde se nacházela jen přítelkyně syna majitelů bytu. Po otevření je upozornila, že si nemají odnášet žádné věci. Pachatelé odešli s televizorem a mobilním telefonem v hodnotě 17 000 Kč. Policisté odcizené věci zajistili.


    [Top]    


Reakce na článek Problém ‘Kam s úředníky’

V minulém čísle vyšel článek dr. Pešlové s názvem: Problém ‘Kam s úředníky’ trvá. Nelze než opět konstatovat, že pisatelka je mistrem v podávání dezinformací, zavádějících údajů, lží a polopravd. Zastupitelstvo města pro řešení tohoto problému ustavilo pracovní skupinu, která je složena ze zástupců politických stran a odborných pracovníků městského úřadu. Skupina po důkladném zvážení všech pro a proti dospěla k závěru, že odkoupení správní budovy Tatry je ze všech variant pro město nejvýhodnější. Přesto, a jak jinak, má dr. Pešlová opět opačný názor a všechny, kteří se řešením problému zabývali, staví do role hlupáků. To, že většina občanů považuje koupi správní budovy za jakousi formu pomoci firmě samotné, to, že vedení města jedná o možnosti získání státní dotace na odkoupení budovy v plné výši, a tudíž že město to nemusí možná stát ani korunu, to samozřejmě nepíše. To, že adaptace tzv. ‘Včelína’ by přišla na částku 80 - 100 milionů, pochopitelně také nebere v úvahu. Výsledkem jednání skupiny byl i fakt, že naprosto všechny varianty, které byly předloženy v úvahu, byly vždy o více jak 50 procent dražší! To, že výsledek jednání zmíněné pracovní skupiny je pouze doporučením zastupitelům taktéž. Naopak hovoří o jakémsi vnucování ZM, aby prý cosi ‘dodatečně’ schválilo. Jednání s Tatrou o odkoupení budovy prý bylo bez souhlasu zastupitelstva. K čemu potom by zastupitelstvo ustanovovalo onu pracovní skupinu? O tom, že firma Tatra by zůstala min. čtyřmi patry nadále v pronájmu u města a že zde budou v pronájmu další státní instituce a z toho vyplývající výhoda pro občany, to se nehodí do krámu. To, že by v budoucnosti mohla sídlit ve stávajícím objektu úřadu např. Česká pošta a podobně, opět pisatelka nebere na zřetel. Jen v poslední větě má pisatelka pravdu. Ano, skutečně nejsou zastupitelé vázáni neplatnými závazky a měli by jednat ve prospěch města a jeho obyvatel. Jsem přesvědčen, že tak jednají. Co říci závěrem dopisu? Ať si každý udělá úsudek sám. Jen je na škodu úrovně novin, že musí otiskovat něco, co se nazývá bulvárním škvárem podloženým politickými ambicemi.

Jiří Tichánek, starosta


    [Top]    


Přijela delegace sdružení samoživitelů

K o p ř i v n i c e (ili) - Tříčlenná zahraniční delegace Udruga samohranih roditelja Hrvatske ze Zagrebu přijela na pozvání předsedkyně Sdružení žen a mužů samoživitelů, dětí a mládeže z Kopřivnice Alžběty Marinové. Její snahou bylo navázání užších kontaktů a spolupráce mezi oběma organizacemi.

„Informaci o chorvatském sdružení samoživitelů jsem zaslechla na Rádiu Zagreb. Přes rádio jsem pak získala kontaktní adresu a koncem října minulého roku jsem organizaci poprvé oslovila,“ vzpomíná na začátky Alžběta Marinová. O velikonočních svátcích se uskutečnila osobní návštěva chorvatské delegace.

„Naše organizace byla založena v roce 1991 a sdružuje dva a půl tisíce samoživitelů,“ v krátkosti představil svou organizaci předseda Goran Pavelić. Zagrebská radnice poskytla neziskové organizaci prostory, v kterých se pravidelně scházejí. „Našim členům nemůžeme pomoci finančně, ale bezplatnými radami v oblasti práva, sociální problematiky a podobně. Díky sponzorům byl například postaven dům pro jednu konkrétní ženu s dětmi, která se ocitla zcela bez prostředků a střechy nad hlavou,“ uvedl možnosti pomoci předseda sdružení. Sponzoři zpravidla nepřispívají finančně, ale v naturáliích. Samoživitel pak dostane poukázky k odběru například kila masa, těstovin, mléčných výrobků, zeleniny a podobně.

Dalším způsobem spolupráce jsou různé burzy oblečení a vzájemná pomoc při doučování dětí. „Pedagogové v našich řadách poskytují bezplatně doučování dětem členů sdružení,“ uvedla další příklad spolupráce tajemnice Nada Matešić. Nároky na školní vybavení jsou od našich podmínek podstatně vyšší. Každý žák základní školy musí mít školní uniformu a každým rokem nové učebnice, které se nemohou dědit. Pokud se spolupráce mezi oběma sdruženími prohloubí, budou jejím výsledkem výměnné rekreační pobyty pro děti.


    [Top]    


Socha dívky s houslemi doplatila na řádění vandalů v KDK

K o p ř i v n i c e (dam) - Bronzová plastika, která zdobila foyer kulturního domu, je poničená. V noci ze soboty 19. na neděli 20. dubna mezi desátou a jedenáctou hodinou se stala terčem útoku vandalů. „Museli se do sochy opřít opravdu vší silou,“ řekl k incidentu ředitel kulturního domu Lubomír Sazovský. Pravděpodobně dvojici vandalů, kterou vrátný pouze zahlédl na útěku, se podařilo povalit mramorový sokl plastiky, ten se po dopadu rozlomil a samotný bronzový odlitek Dívky s houslemi se z kamenného odstavce utrhnul. Jakou škodu vandalové způsobili, lze zatím jen těžko vyčíslit. „Odhadli jsme škodu na soklu na 30 tisíc, a kolik bude stát oprava samotného bronzového odlitku, který se při pádu také poškodil, si netroufnu říci,“ nechal se slyšet Sazovský. Celou záležitost nyní šetří policisté. Plastika, která je dílem frenštátského sochaře Karla Vašuta, je nyní uložena ve skladových prostorách kulturního domu, jestli se na své místo brzy vrátí, se uvidí až poté, co ji prohlédne znalec. „Pokud nebudou náklady na opravu příliš vysoké, je možné, že bude instalována zpět na své místo ještě letos. V opačném případě budeme muset opravu sochy zařadit do rozpočtu na příští rok,“ uvedla Vendula Sopúchová z kopřivnické radnice, která je majitelem uměleckého díla.

V pondělí se s vandaly potýkali také v Technickém muzeum. Policie pátrá po neznámých vandalech, kteří v pondělí rozbili dvě velké skleněné tabule na staré budově muzea v parku závodního klubu. „Škoda přesáhla osm tisíc korun,“ řekla ředitelka muzea Lenka Hodslavská s tím, že uvnitř objektu, který slouží jako depozitář, nebyly žádné škody zjištěny.


    [Top]    


Politické strany mají delegovat členy do volebních komisí

K o p ř i v n i c e (hod) - Politické strany nebo hnutí, které mají v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR poslanecký klub nebo v Senátu senátní klub, a volební strana, která získala v posledních volbách alespoň jeden mandát v zastupitelstvu města, jsou oprávněny delegovat po jednom členu a jednom náhradníku do okrskové komise pro konání referenda o vstupu do Evropské unie, které se uskuteční v pátek 13. a sobotu 14. června.

„Delegováním se rozumí doručení jmenného seznamu s předepsanými náležitostmi starostovi města Jiřímu Tichánkovi, a to do 14. května do 16.00 hodin,“ uvedla Jana Sopuchová, vedoucí odboru správního, která má na starosti červnové referendum.


    [Top]    


Dopravní omezení na ulici Štefánikově pomalu odeznívají, stavba Lidlu končí

K o p ř i v n i c e (red) - Řidiči i chodci si mohou oddechnout. Dopravní omezení na Štefánikově ulici poblíž supermarketu Kaufland jim již život tolik nekomplikují. Do poloviny května by pak měly být silnice i přilehlé chodníky zcela v původním stavu, respektive ještě vylepšeny.

Povrchy komunikací, jak vlastní ulice Štefánikovy, tak přilehlých chodníků, včetně přechodů budou splňovat podmínky pro užívání osobami se sníženou schopností pohybu a orientace.

Rozsáhlé omezení provozu si vyžádalo budování plynové přípojky ke vznikajícímu nákupnímu středisku Lidl. Pro zachování hydraulických poměrů na nízkotlaké plynovodní síti si stanovila Severomoravská plynárenská, a. s., podmínku, že bude provedeno zokruhování plynovodu ukončeného před objektem Pronas s novou plynovodní přípojkou pro Kaufland, která se nachází u vjezdu na parkoviště u bývalého kina.

Na základě všech vyjádření projektant předpokládal, že tento nový plynovodní řad bude uložen v chodníku podél ulice Štefánikovy. Po provedení výkopu v části před školou sv. Zdislavy se zjistilo, že v chodníku je chaoticky uloženo tolik podzemních vedení, že přidáním plynovodu nelze dodržet žádná ochranná pásma. Dodavatel stavby proto začal projednávat novou trasu plynovodu přímo v ulici Štefánikově. Než došlo k jejímu odsouhlasení správními orgány, zůstal rozkopaný chodník a jáma na komunikaci z důvodu přípojky vodovodu. Nyní je již komunikace průjezdná, po dokončení všech zpevněných ploch a za příznivého počasí budou provedeny asfaltové povrchy.

Práce, které nyní probíhají na chodníku od autobusové zastávky u Kauflandu směrem k Pronasu, mají za cíl směrovou a šířkovou úpravu ulice, vybudování příchodu a příjezdu k nákupnímu středisku Lidl. Kolaudace objektu nové velkoplošné prodejny je plánována na polovinu května.


    [Top]    


Trnavské děti se vydaly na zábavnou cestu za pokladem

M i k r o r e g i o n (ili) - Na jarním úklidu, sběru netradičního odpadu a dalších aktivitách tohoto druhu se v obcích nemalou měrou podílejí i místní společenské a sportovní organizace a složky. V Ženklavě každoročně v polovině dubna vyhlásí den, kdy se mohou občané zbavit železného šrotu tím, že jej položí před dům. „Letos si sběr šrotu vzali na starost místní hasiči, kteří železo odvezli a peníze poputovaly na jejich konto. Každý rok se dobrovolně přihlásí nějaká organizace, která si tímto vylepší svůj rozpočet, a na druhé straně se najde dostatek občanů, kteří se bez námahy rádi zbaví starých krámů,“ uvedl ženklavský starosta Miroslav Drozd.

Ve Skotnici sběr železného šrotu letos připadl na místní tělovýchovnou organizaci.

V obci Trnávka u příležitosti Dne Země uspořádali minulou sobotu pro děti akci pod názvem Zábavná cesta za pokladem trnavskou přírodou, jejíž součástí byly úkoly s ekologickou tématikou pro soutěžící družstva. „Na závěr Země vydala svůj poklad těm nejlepším ve formě sladkých odměn, ale zkrátka nepřišel žádný účastník sobotního výletu,“ přiblížila akci starostka obce Božena Londinová, na jejíž úspěšnosti se mimo slunečného počasí podepsala skvělá organizace. „Uspořádat cokoli pro děti je dvojnásobná radost, na této akci jsme se navíc podíleli spolu s místní základní školou,“ dodala na závěr Londinová.


    [Top]    


Mariášový turnaj měl rekordní účast

Rekordní počet karbaníků si v závěru
minulého týdne dal dostaveníčko
na tradičním velikonočním turnaji
v mariáši ve štramberské restauraci Dallas.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Rekordní počet karbaníků hostila v pátek štramberská restaurace Dallas. Vyznavači mariáše se tam sešli k již jedenáctému ročníku velikonočního turnaje.

Milovníci čertových obrázků se na stejném místě scházejí dvakrát do roka - kolem Velikonoc a také před Vánoci. „Tentokrát je nás bezkonkurenčně nejvíc. Máme osmačtyřicet hráčů, což je o nějakých dvacet lidí víc než obvykle,“ pochvaloval si prezident turnaje Bohuslav Bajer. Hráčů se přitom mohlo sejít ještě více, ale zájem byl tak neočekávaný, že na něj organizátoři nebyli připraveni a několik zájemců museli odmítnout.

Mariášový turnaj není zdaleka jen záležitostí dallaských štamgastů, soupeřit přijíždějí karbanící z celého Novojičínska.

Systém turnaje je poměrně jednoduchý, hraje se pět kol po pětačtyřiceti minutách. Nejlepší a nejhorší výsledek se anuluje a vítězem je ten, kdo vyhraje nejvíc peněz. „Existuje i mariášová liga, my do ní ale nejsme zapojení, hrajeme amatérsky a pro zábavu,“ řekl Bajer.

Nejúspěšnější byl v pátečním klání Josef Beniak ze Sedlnice, stříbrná pozice patří kopřivnickému Vrabelovi a třetí skončil Volný. Dvě stovky, které byly vkladem do hry, byly účastníkům turnaje po jeho skončení znovu vyplaceny. Opravdu o peníze se hrálo až po jeho skončení.


    [Top]    


Obce řeší nakládání s netradičním odpadem zpravidla obdobným způsobem

M i k r o r e g i o n (ili) - Čisté životní prostředí bývá zpravidla jedním z hlavních bodů volebních programů všech politických stran. Jak se daří naplnit právě toto předsevzetí, je patrné z odpovědí starostů okolních obcí. „S černými skládkami v posledních letech rozhodně problémy nemáme. Spíš s neukázněnými řidiči, kteří odhazují odpadky do příkopek podél cest. Občas se nějaké odpady objeví i kolem Odry, ale to přičítám na vrub cizím lidem. Místní si nepořádek v obci přece dělat nebudou,“ uvedl starosta Petřvaldu Vojtěch Myška. Svoz a likvidaci odpadu v obci zajišťuje firma OZO Ostrava. V letošním roce došlo ke změně při svozu velkoobjemového a nebezpečného odpadu. „V minulých letech firma dvakrát ročně přistavila osm van a občané měli týden na to, aby se odpadů zbavili. Kolem těchto míst však vznikal nepořádek, protože vany mnohdy kapacitně nestačily,“ vysvětlil starosta Myška. V letošním roce firma OZO přišla s novinou. V předem vyhlášený den přijeli s veškerou technikou a hned na místě pracovníci firmy odpady třídili. Odvezlo se celkem dvaadvacet velkoobjemových van a tento třicetiprocentní nárůst odpadu byl odvezen a zlikvidován zadarmo.

Se stejnou firmou spolupracuje i obec Kateřinice, kde na pomoc zejména starším spoluobčanům přispěchala místní četa s malotraktory a odpady na místo určení odvezla. „Máme prakticky stoprocentní zapojenost do provozu systému shromažďování, sběru, přepravy a třídění komunálního odpadu,“ spokojeně komentoval situaci v obci starosta Vladimír Londin. Obdobně starosta hodnotí i černé skládky, které byly v minulosti rekultivovány, zakonzervovány a osázeny.

V Ženklavě svoz komunálního odpadu zajišťuje firma Rettmann - Jiřala. „Na odvoz nebezpečného odpadu si jednou ročně přizveme firmu, vlekoobjemový odpad pokrýváme vlastními kontejnery, které přistavujeme na předem určená místa podle potřeb občanů. Už při nahlášení jakékoliv přestavby řešíme s občanem způsob likvidace odpadů,“ přiblížil situaci v Ženklavě starosta obce Miroslav Drozd.

Mošnov, Skotnice a Závišice mají smluvní vztahy s kopřivnickou firmou Slumeko, s. r. o. Svoz a likvidace nebezpečného stejně jako velkoobjemového odpadu je řešen dvakrát ročně. „Ze Slumeka se nám dostalo pochvaly, že náš tříděný odpad patří k nejčistším,“ podělila se o slova uznání starostka Skotnice Anna Mužná. Skotnice byla po Štramberku druhou obcí, jejíž občané se s předstihem zapojili do systému nakládání s odpady tak, že poplatek byl stanoven za osobu a rok. „Protože tímto způsobem pracujeme od roku 1999, nemáme problémy s černými skládkami a občané sami pochopili, že je v jejich zájmu odpady třídit.“

„Černé skládky jsme zlikvidovali a nové se neobjevily. Obdobně se podařilo dát do pořádku letiště po vojácích a různých firmách,“ pochvaloval si mošnovský starosta Roman Máca, kterému vadí projíždějící darebáci, kteří vyhazují pytle s odpadem podél cest.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.