Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na Kopřivě letos dostanou prostor také místní herci z Bílé ponožky

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnický kulturní dům zítra i následující den zaplní divadlo. Sedmnáctý ročník přehlídky netradičního divadla Kopřiva 2003 nabídne celkem devět představení nejrůznějšího ražení. „Cílem dramaturgie Kopřivy bylo vždycky jednak pobavit, ale také poodhalit slupku lidské osobnosti a ukázat člověka v celé jeho složitosti a na tom se nic nemění ani letos. Letos budou na přehlídce představení složitější, ale i vysloveně oddychová, i v nich však bude možné nalézt motivy, jež mohou člověka přimět k tomu, aby se zastavil a zamyslel,“ tvrdí dramaturg Jiří Cachnín, který podobu Kopřivy určuje po celou dobu její existence.

Dvoudenní divadelní svátek se jako již tradičně může pochlubit i mezinárodní účastí. Diváci uvidí dva slovenské soubory a také divadlo z Polska. Pozitivní zprávou je také to, že po několikaleté pauze se na programu festivalu objeví také místní divadelníci. Mladé divadlo Bílá ponožka z místního domu dětí mělo sice původně hrát v rámci doprovodného programu, nakonec však organizátoři své rozhodnutí změnili. „Jejich představení Křičící žena je natolik dobré, že jsem ho nakonec zařadil do hlavní přehlídky,“ potvrdil Cachnín.

O první představení a zároveň o pozvánku na Kopřivu se postará Klaunské divadlo Mimo z Ostravy. Skupinka komediantů se dala dohromady před třinácti lety. Jde o integrovaný soubor, ve kterém kromě zdravých mimů a klaunů vystupují neslyšící a nevidomí herci. Během své existence již vystupovali na festivalech na Slovensku, v Polsku, Německu, Rakousku, Maďarsku, Španělsku, Itálii a Japonsku. V rámci Kopřivy zahraje Mimo o půl čtvrté odpoledne před kulturním domem představení Pozor, klauni plné vtipných skečů a artistických prvků.

V pět hodin přijde na řadu první slovenský soubor, konkrétně Bábkové divadlo Na rázcestí z Banské Bystrice. Divadlo s bohatou historií se v posledních letech věnuje hlavně autorské tvorbě pro děti, mladé lidi a dospělé. Přestože ve svém názvu má soubor slovo ‘bábkové’, hra Neplač Anna je činoherní inscenací. „Bude to, myslím, velmi zajímavé představení. Herečky na pódiu předvedou vnitřní příběh ženy, ovšem napsaný mužem,“ doporučil hru Cachnín. Třetí Divadlo Dno si pravidelní účastníci Kopřivy pamatují z loňska, kdy královéhradečtí divadelníci jen pomocí rukavic zahráli Cyrana. Dno kombinující výrazové prostředky loutkového, hudebního a výtvarného divadla se snaží o nadsázku, zkratku, performaci. Na letošním ročníku Kopřivy předvedou inscenaci s názvem Ryby, story a Oslík. Před tři čtvrtě na devět přijde řada na již zmíněnou Bílou ponožku. Místní studentské divadlo nebude jako jediný soubor vystupovat ani na hlavní scéně, ani v kinosále, ale v klubovém prostředí CO krytu pod kulturním domem. Nejdéle fungující soubor DDM předvede svou zatím poslední inscenaci Křičící žena napsanou na motivy stejnojmenné povídky Raye Bradburyho. Zavěrečným představením prvního dne Kopřivy bude Žart, poeticko-pohybová divadelní kompozice vytvořená na motivy Básně Mikuláše Kováče. DS Alterna Rimavská Sobota je také studentské divadlo a právě Žart se stal před rokem jejich první večerní premiérou překvapující výtvarnou čistotou, silnou rituálností a procítěností jednotlivých scén mladými herci.

Sobotní pokračování Kopřivy odstartuje ve dvě hodiny brněnské Studio Dům. „Jejich představení Princ Bhadra a princezna Vasantaséna je syntézou mnoha druhů divadla. Kromě tradičního čínského a japonského divadla jsou v představení prvky komedie dell´arte či němé grotesky. Je to jedno z představení vhodné i pro děti,“ láká do sálu Jiří Cachnín.

Poněkud jiný pohled na divadelní umění na Kopřivě tradičně reprezentují Poláci. Tentokrát přijede Teatr Lalki i Aktora s ekologicky laděnou moralitou Bílá loď. Kolem devatenácté hodiny dojde také na divadlo jednoho herce. Brněnský divadelník Radim Schwab zahraje Mistero Buffo. Hra Daria Fo byla na Kopřivě k vidění už dvakrát, a tak diváci budou mít možnost srovnávat pojetí textu různými interprety. Tečkou za dvoudenním maratonem bude klauniáda Tichá noc. Členové brněnského souboru Facka ztvární na jevišti štědrovečerní sny opuštěného klauna.

Samozřejmostí je také doprovodný program festivalu, sobotní noc si jeho účastníci budou moci zpestřit koncertem kapely Traband a přestávky mezi jednotlivými kusy vyplní promítání krátkých filmů studentů zlínské filmařské školy.


    [Top]    


Sbor a komorní orchestr čeká víkend nabitý koncerty

Kopřivnický sbor společně
s místním komorním orchestrem připravuje
na nastávající víkend sérii koncertů
duchovní hudby.
Archivní foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Sérii čtyř koncertů absolvuje o nastávajícím víkendu kopřivnický pěvecký sbor. Na vystoupeních s programem duchovní hudby bude pěvce doprovázet také místní komorní orchestr.

„Je to vůbec poprvé, co nabízíme lidem velikonoční koncert. Navazujeme tím na úspěšnou tradici vánočních koncertů. Koncerty duchovní hudby sice připravujeme i mimo vánoční období, tentokrát je to však poprvé, kdy je program směřován speciálně k Velikonocům,“ vysvětlila sbormistryně Eva Pajdlová. Komorní orchestr bude se sborem spolupracovat kromě tří výjimek na celém programu koncertů. Návštěvníci koncertů se mohou těšit na duchovní hudbu autorů různých období. „Máme secvičené skladby barokního autora Georga Friedricha Händela, romantického skladatele Antonína Dvořáka, ale chybět nebudou ani melodie současných autorů Pavla Staňka, Pavla Altrichtra či Jiřího Laburdy,“ vybrala Pajdlová z programu vystoupení. Poslední z jmenovaných současných autorů navíc přislíbil svou osobní účast na koncertu.

Ze všeho nejdříve sbor s komorním orchestrem uslyší v sobotu ve tři hodiny odpoledne v kostele Nejsvětější trojice na Ostravici. Tentýž den v osmnáct hodin pak muzikanti program uvedou v lichnovském kostele sv. Petra a Pavla. V neděli se koncert uskuteční ve tři odpoledne v příborském kostele sv. Valentina a od šesti pak v místním chrámu svatého Bartoloměje.


    [Top]    


Místní malíř Josef Martini bude vystavovat

K o p ř i v n i c e (dam) - Prvního května ve čtyři hodiny odpoledne proběhne v místním Katolickém domě vernisáž výstavy Josefa Martiniho.

Šestaosmdesátiletý malíř v malém sále vystaví zhruba čtyři desítky svých děl. Dominovat by měly Martiniho oblíbené krajinky, jistojistě však nebudou chybět pohledy na Štramberk, zátiší a kresby.

Kopřivnický rodák Josef Martini sice po studiu na akademii toužil, nikdy je však neabsolvoval. O to zajímavější je fakt, že obrazy malíře samouka jsou ve sbírkách tuzemských i zahraničních sběratelů výtvarného umění. Výstava bude přístupná denně do 11. května.


    [Top]    


Šermíři chtějí upalovat živou čarodějnici

Š t r a m b e r k (dam) - Tradiční šermířské klání, které tradičně rok co rok symbolicky nejen otvírá Trúbu, ale také zahajuje turistickou sezonu ve Štramberku, bude mít letos o něco slavnostnější charakter. Skupina scénického šermu Allegros a tamní radnice totiž akci chystají už po desáté.

„K tomuto jubileu pochopitelně připravujeme něco extra. Má to sice být překvapení, ale mohu prozradit, že v závěrečném vystoupení dojde i na upálení živé čarodějnice,“ slíbil Jiří Zbořil z Allegrosu.

Pomineme-li poněkud morbidní závěr, měl by mít program rytířského klání klasický scénář. O půl deváté vyrazí od školy historický průvod. V deset hodin, když dorazí na náměstí, dojde na úvodní souboj o hrad a ceremonii otevření hradu s krátkými ukázkami všech vystupujících šermířů. Následně se už na pódiu budou střídat skupiny šermířů s hudebními a tanečními soubory. Do Štramberka by mělo dorazit asi osm šermířských skupin a čtyři dobové kapely. „Divákům se předvedou Marcuk M, Valmond, Salva guadia a další. Z hudebníků to bude Musica da Gamba, Kodex či skupina Margaret,“ řekl Jiří Zbořil.

V rámci celodenního programu, který bude zpestřovat jarmareční mumraj na náměstí, dojde také na soutěže pro děti a dospělé. Závěrečné společné vystoupení všech zhruba osmdesáti účinkujících je plánováno na sedmnáctou hodinu.


    [Top]    


Divadelní předplatitelé se konečně dočkají odložené Lorcovy Yermy

K o p ř i v n i c e (dam) - Soubor Slováckého divadla z Uherského Hradiště přijede v úterý 29. dubna s Lorcovou Pláňkou (Yermou), aby jí uzavřeli předplatitelskou sezonu. Drama ze španělského venkova mělo kopřivnické publikum vidět již v lednu, tehdy však v jihomoravském souboru řádila chřipka a náhradní termín se podařilo najít až na konci dubna. Federico García Lorca popisuje ve svém textu problematický život hlavní hrdinky, která zoufale touží po dítěti, jehož se jí nedostává, a místo podpory ve svém okolí nalézá pouze pohrdání. Role Yermy se stala velkou příležitostí pro čerstvou absolventku JAMU Annu Michlíčkovou. Inscenaci vloni na jaře nastudoval Igor Stránský. Představení má sice charakter činohry, ale hudba a několik písní, které se v něm objevují, mají pro celkové vyznění kusu zásadní význam, což je zásluhou autora muziky Martina Štědroně. Začátek představení je o půl osmé.


    [Top]    


Ochotnická přehlídka ve Štramberku vyvrcholí udílením cen pro nejlepší

Š t r a m b e r k (dam) - Šestý ročník přehlídky amatérských souborů ve štramberském kulturním domě se blíží do finiše. Zítra je na programu předposlední představení a v předvečer Prvního máje festival vyvrcholí.

Zítřejší divadelní večer v kulturním domě bude patřit domácím, a tak se dá očekávat velký zájem. Pořádající ochotnický spolek Kotouč Štramberk bude reprízovat černou komedii ’Nebyla to pátá, byla to devátá’. „Je to hra o tom, co všechno dokáže udělat odhodlaná žena s muži ve svém okolí,“ prozradila režisérka inscenace Pavla Jurková. Štramberští sice už komedii vloni v květnu uvedli, ale pouze jednou, a proto se ji rozhodli zopakovat.

Začátek závěrečného večera je plánován na středeční devatenáctou hodinu. Jako poslední účastník přehlídky se představí Lidová scéna z Bernartic nad Odrou. Tamní ochotníci si pro štramberské publikum připravili Talisman Johanna Nestroye. Po hře a krátké pauze přijde řada na rozdělování cen. Herečka Helena Růžičková musela svou účast na ceremoniálu již podruhé za sebou ze zdravotních důvodů odříci, a tak ji nahradí náměstek hejtmana Jiří Carbol.


    [Top]    


Otevření výstavy se opozdí

Š t r a m b e r k (dam) - Původně již včera měla být zahájena první letošní burianovská výstava ve štramberském muzeu. Z důvodů naléhavých stavebních prací v budově se však otevření expozice o několik dní opozdí, kdy přesně bude kolekce Burianových děl pod názvem Ilustrátor Zdeněk Burian návštěvníkům otevřena, v muzeu nevědí. „Budeme se snažit, aby to bylo co nejdříve,“ poznamenal pouze Aleš Durčák. Expozice, která bude v Burianově muzeu k vidění do 22. června, je prý určena především školní mládeži a mapuje všechny malířovy nejdůležitější ilustrace. „Budou zde k vidění jeho kresby, kvaše, akvarely a tempery z knih o pravěku i dobrodružných románů,“ láká na výstavu Durčák. Výstava ilustrací je však vlastně pouze předkolem hlavní výstavy letošního roku, která bude otevřena až v závěru června a bude věnována spolupráci umělce s paleontologem Josefem Augustou.


    [Top]    


Krátce

Senioři se minulý čtvrtek představení svého Filmového klubu nedočkali. Kotouče s filmem Útěk do Budína totiž omylem skončily v jiném kině. „Nemáme dokonce ani žádný jiný film, který bychom mohli promítat náhradou,“ komentovala nepříjemnost vedoucí kina Radka Korená. Historický film s vynikajícími hereckými výkony se ale na programu Filmového klubu pro seniory objeví v náhradním termínu 8. května od půl čtvrté odpoledne.

Milovníci horských scenérií by rozhodně měli navštívit příborské muzeum. V jeho refektáři jsou už dva týdny vystaveny fotografie Jiřího Kráčalíka. Soubor snímků nazvaný přiléhavě Dotknout se hory bude k vidění do 15. června.


    [Top]    


Kino promítne i oscarové drama Nikde v Africe

K o p ř i v n i c e (dam) - Americký akční thriller, česká komedie a německé drama - taková je nabídka kopřivnického kina Puls v dalším promítacím týdnu. Dnes odpoledne a večer vše zahájí thriller Kurýr. Jeho hlavní hrdina Frank Martin za tlustý balík bankovek vozí opravdu delikátní zásilky. Jednou však udělal chybu a podíval se, co vlastně převáží, čímž na sebe poštval mezinárodní zločineckou korporaci. Na scénáři akčního snímku, který sice není nijak oslňující, ale nabízí opravdu kvalitní akční scény, se podílel Luc Besson.

V neděli vstoupí na plátno Pulsu komedie Zdeňka Trošky Kameňák. Režisér, který chtěl svou novou lidovou komedií navázat na úspěchy série Slunce, seno …, tentokrát zvolil poněkud obrácený postup. Zatímco ‘hlášky’ pronášené svéráznými obyvateli jihočeských Hoštic mezi lidmi časem zlidověly, tentokrát Troška svůj film poskládal z již zlidovělých vtipů. Podle počtu návštěvníků však většině diváků to, že ve fiktivním městečku Kameňákově život přináší notoricky známé pointy, vůbec nevadí.

Zřejmě nejzajímavějším titulem z programu kina je v rámci středečního Filmového klubu uváděné drama Nikde v Africe. Snímek, který byl oceněn Oscarem za nejlepší zahraniční film, mohou kopřivničtí filmoví fanoušci vidět jako jedni z prvních v republice.

Nikde v Africe je filmovou podobou novely Stefanie Zweigové. Režisérka Caroline Linková vypráví příběh středostavovské židovské rodiny, která musela před nacistickým šílenstvím na vzestupu uprchnout z rodného Německa a cílem jejich cesty se stala tolik odlišná africká Keňa.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.