Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Mimořádné zasedání rady si vyžádala žaloba na město

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádnou schůzi rady města si vyžádala žaloba, kterou na město Kopřivnici podal její bývalý zaměstnanec Petr Wirth. Dne 8. dubna město obdrželo výzvu okresního soudu k vyjádření se k žalobě. Žalobce Petr Wirth žádá, aby soud rozhodl o neplatnosti rozhodnutí o přijetí návrhu na výběr strategického partnera ve výběrovém řízení a aby zneplatnil následné smlouvy. V tomto výběrovém řízení byl vybrán strategický partner, který se bude spolu s městem spolupodílet na modernizaci tepelných sítí ve městě Kopřivnici. Rada města, která se konala 14. dubna, pověřila právní odbor, aby vypracoval příslušné soudní podání. „Město kategoricky odmítá tvrzení, která jsou v žalobě uvedena, a navrhuje zamítnutí žaloby v celém rozsahu. Podstatou žaloby je napadení procedury při výběru strategického partnera, to znamená procedury, kterou pro město organizovala renomovaná společnost RTS Brno, která se na obdobné procesní postupy specializuje,“ sdělil k žalobě Dušan Krompolc, právník města, a dodal, že „...město má za to, že firma postupovala správně, což potvrdil rovněž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.“

„Problém se musí řešit a předpokládat vývoj jeho řešení je problematické. Rada města pověřila starostu Jiřího Tichánka k zastupování ve věci žaloby,“ sdělil místostarosta Milan Bureš.

Radní se také zabývali opakovanou žádostí firmy, která chce postavit halu u nákladového nádraží. Protože je to mimo oblast určenou k průmyslové zástavbě, je nutné, aby se k tomuto vyjádřili také zastupitelé. „Neměli jsme pro rozhodnutí veškeré podklady. Protože se jedná o možnost získání nových pracovních míst, souhlasíme s projednáním žádosti mimo termín daný usnesením zastupitelstva města a doporučili jsme většinou hlasů souhlasit se zpracováním návrhu zadání změn územního plánu. Část pozemků, o které má firma zájem, je ve vlastnictví státu, a ten chce také vyjádření města,“ doplnil Bureš.

Dále byla na programu schůze rady směna pozemků mezi společností Laird, s. r. o., Odry a městem Kopřivnicí. Firma Laird je vlastně přejmenovaná firma Draftex. Jedná se o směnu pozemku v Lubině, kde chtěla původně firma Draftex postavit závod, ale z důvodu zásahu obyvatel Lubiny k tomu nedošlo.

Dnes chce firma vyměnit tento pozemek za pozemek v hospodářském parku. „Rada města doporučila zastupitelům schválit uzavření smlouvy,“ dodal Bureš. Konečné stanovisko k této směně budou mít zastupitelé na dnešním zasedání.

Dále se zastupitelé zabývali dotacemi. „Rada města doporučila zastupitelům schválit dotaci pro Občanské sdružení Asociace zdravotně postižených Kopřivnice ve výši padesáti tisíc korun na částečnou úhradu nákladů spojených s pořádáním šestého ročníku Sportovních her zdravotně postižených občanů, které se uskuteční od 23. - 25. května v Kopřivnici,“ řekl k dalšímu bodu schůze místostarosta. „Podobný problém s penězi se týkal firmy Ludvík Moravia, s. r. o., která pořádá tradiční soutěžní výstavu Beskyd Model Kit Show. Firmě se nepodařilo získat grant z Moravskoslezského kraje, a protože bylo ohroženo konání akce, rada města doporučila zastupitelům ke schválení finanční krytí akce ve výši dvaceti tisíc korun na pořízení pohárů a trofejí pro vítěze. Tato částka bude vyplacena z fondu rozvoje a rezerv,“ sdělil Milan Bureš.


    [Top]    


Americký obchodní rada se zajímal o zónu

Obchodní rada amerického velvyslanectví
Richard Steffens (vlevo)
se při návštěvě Kopřivnice zajímal
o její Průmyslovou zónu ve Vlčovicích.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi živý zájem o místní průmyslovou zónu projevoval americký obchodní rada Richard Steffens při své návštěvě Kopřivnice. Vysoký úředník ambasády Spojených států navštívil město v úterý 15. dubna a jeho kroky směřovaly nejdříve na radnici a poté do Tatry. Podle starosty Jiřího Tichánka šlo sice spíše o zdvořilostní návštěvu, která by ovšem mohla v budoucnu přinést mnoho pozitivního. „Požádal jsem pana radu, aby on sám s příslušnými pracovníky ambasády, či dokonce i velvyslanec směřovali potencionální americké investory sem na severovýchodní Moravu a do Kopřivnice,“ prozradil Tichánek něco o obsahu zhruba hodinového jednání. V souvislosti s tím byla Steffensonovi důkladně prezentována místní průmyslová zóna. „Myslím si, že jej zaujala, a projevil dokonce zájem si ji prohlédnout,“ řekl Tichánek. Na exkurzi však z časových důvodů nedošlo, neboť Steffens ještě spěchal do Tatry, kterou navštívil v rámci mapování činnosti amerických společností v České republice.
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Růst nezaměstnanosti je zatím poměrně mírný

K o p ř i v n i c e (dam) - Na začátku dubna očekávali na zdejším úřadu práce první velkou vlnu propuštěných tatrováků, tato prognóza ale nakonec nevyšla. Důvodů je údajně několik.

„Jednak lidé nepřistoupili v takovém rozsahu, jako jsme předpokládali, na dohody za zvýhodněných podmínek a velká část jich zůstala ve výpovědní lhůtě,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr a dodal, že dalším důvodem je vysoká nemocnost mezi bývalými tatrováky. Tu potvrzují i na personálním odboru automobilky, podle jehož údajů je 176 bývalých zaměstnanců ve dvaačtyřicetidenní ochranné lhůtě ve stavu nemocných a Tatra jim vyplácí nemocenskou.

Petr se přitom nedomnívá, že nemocnost mezi propuštěnými je plánovaná. „Lidé si prostě začali léčit neduhy, které předtím přecházeli z obav o ztrátu zaměstnání, kdy na sebe příliš neupozorňovali svou absencí. Jsou to většinou dlouhodobé nemoci, jedná se o různé rehabilitace, operace a podobně,“ uvedl Petr. Lidé propuštění z Tatry tak do evidence nezaměstnaných nepřibývají skokově najednou, ale poměrně plynule a podobnou situaci předpovídá Zdeněk Petr také na červen, kdy vyprší výpovědní lhůty některým dalším tatrovákům.

Od začátku roku do prvního dubna opustilo své místo v Tatře celkem 805 lidí. „Ne všichni odešli v rámci organizačních změn. Mezi nimi jsou lidé, co odešli sami, nastoupili na důchod a podobně,“ upřesnila personální ředitelka Tatry Zuzana Jalůvková. Právě přičiněním Tatry nezaměstnanost na Kopřivnicku stále pomalu roste. Jen od počátku dubna se do evidence přihlásilo 207 lidí a odešlo pouhých 56 lidí. Na konci minulého týdne dosahovala míra nezaměstnanosti na kopřivnické pobočce 14,19 procenta. A tento vývoj bude podle všech indicií pokračovat během celého roku. „Počítáme s neustálým, ale mírným zvyšováním nezaměstnanosti. Rychlejší nárůst by mohl nastat během prázdnin, kdy přijdou čerství absolventi škol,“ myslí si Petr.

Ani březen, který byl po delší době růstu prvním měsícem, kdy se nepříznivý vývoj nezaměstnanosti v republice otočil, nezpůsobil v Kopřivnici velkou změnu. Snížení počtu lidí bez práce nepřišlo, ale přesto prý byl jeho vliv velice pozitivní.

„Nárůst nezaměstnanosti byl velice mírný. Zatímco na konci února jsme měli 1 979 uchazečů, na konci března jich bylo pouze o čtrnáct více,“ citoval statistiky svého úřadu Petr.

Podle vedoucího pobočky úřadu práce Kopřivnici nehrozí ani problémy s nedostatkem pracovníků, na který si stěžují některé jiné pobočky v republice.


    [Top]    


V Duře již nainstalovali první linku, výroba na ní ale neběží

K o p ř i v n i c e (dam) - První výrobní technologie byla na přelomu března a dubna nainstalována ve vlčovické hale podniku Dura. Přestože zatím stojí a nevyrábí, jde podle ředitele závodu Milana Černého o důležitý krok k rozjezdu provozu prvního obyvatele místní průmyslové zóny. První výrobní linka, sloužící k oplášťování bovdenů plastem a jeho sekání na předepsanou délku, byla do kopřivnické fabriky převezena z Německa. „Proběhlo zaškolení pracovníků, kteří ji budou obsluhovat, a vyrobila se testovací série bovdenů, jež se momentálně zkouší jednak v naší měřicí laboratoři přímo v závodě a také v Německu,“ prozradil Černý. V příštím týdnu odjíždějí technici otestovat a převzít další výrobní zařízení od zahraničního dodavatele. První montážní linka by měla do kopřivnické Dury dorazit za tři týdny a v druhé polovině května jsou očekávány další dvě.

„Poté, co bude zařízení přivezeno, bude třeba je umístit a otestovat. Udělají se testovací série, jež zamíří do laboratoří a v horizontu dvou tří měsíců by se mohla rozjet normální sériová výroba a dodávky zákazníkům pobočky společnosti Dura. Podle managementu Dury se dá říci, že počínaje květnem by měla měsíc co měsíc do závodu přicházet nová a nová zařízení. V podniku také očekávají zástupce svých zákazníků, kteří si budou provádět audit kvality.

Kopřivnická Dura by ještě letos měla začít dodávat komponenty třem až čtyřem zákazníkům. V případě výroby dvou projektů pro německý koncern Volkswagen a jednoho pro skupinu Renault Nissan by se již nic nemělo změnit. „Je podepsán investiční záměr a objednávky u dodavatelů technologie, to znamená, že by tyto záměry nemělo už nic ohrozit. Čtvrtý projekt pro automobilku Ford je v tuto chvíli v jednání, a zda bude vyráběn zde v Kopřivnici, zatím nejsem schopen garantovat,“ uvedl Milan Černý s tím, že Ford ale má enormní zájem přesunout produkci do země, kde jsou nižší výrobní náklady než ve Španělsku.

Zatímco původně společnost Dura plánovala, že ve zdejším průmyslovém parku budou fungovat především výroby přenesené ze západoevropských závodů, nyní se situace poněkud změnila. Pouze v jednom jediném ze tří zmíněných zajištěných projektů jde o přesun výroby v současné době běžící ve španělské Pamploně, ostatní výrobky jsou zbrusu nové. „Navíc i výroba přesunutá ze Španělska bude probíhat na zcela novém zařízení,“ uzavřel Černý.


    [Top]    


Děti navodily sváteční náladu

Děti z mateřských škol obdivují
na velikonoční výstavě výtvory
svých vrstevníků.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Stovky lidí přišly během minulého týdne nasát sváteční atmosféru na velikonoční výstavu do kulturního domu.

Expozice v hudebním sále byla kolektivním dílem všech kopřivnických mateřských škol, které se v přípravě většinou střídají se školami základními. Ty však připravují na květen Kopřivnický výtvarný salon, a proto dali pořadatelé přednost nejmladším dětem. Zpestřením výstavy letos byla soutěž ‘O nejveselejšího velikonočního zajíčka’. Porota, která výtvory dětí hodnotila, měla podle Dagmar Rysové z kulturního domu velmi těžkou práci.

„Všichni zajíčci by si ocenění zasloužili,“ řekla. Nakonec byly za nejlepší vyhlášeny práce dětí z druhého oddělení MŠ Jarní, třetího oddělení MŠ Ignáce Šustaly a oddělení Sluníček ze školky Jeřabinka. Mezi jednotlivci byl jako nejlepší vyhlášen Michal Dobrovodský ze školky na ulici Francouzské a speciální cenu porotci přiřkli dětem z autistické třídy dětského centra.


    [Top]    


Tradiční Velikonocování v klubu je pro děti i skvělou atrakcí

K o p ř i v n i c e - Pravidelní návštěvníci klubu Kamarád si o velikonočním víkendu užili IV. ročník Velikonocování. Během pátečního odpoledne zahráli učitel Miroslav Přívětivý v roli Ježíše a Michal Raška coby římský legionář divadelní představení Ukřižování Ježíše Krista.

„Chtěli jsme dětem co nejpřitažlivější formou přiblížit vlastní podstatu Velikonoc. Vystoupení jsme spojili s vědomostním kvízem, který se týkal posledních hodin Ježíšova života,“ uvedl programový pracovník klubu Kamarád Michal Raška.

Pak následovala výroba Moreny, se kterou za halasného vyvolávání děti absolvovaly průvod městem. „V pátek se dost ochladilo, tak jsme průvod trochu zkrátili, navíc město bylo téměř vylidněné,“ dodal Raška. Děti na své cestě vybraly pětapadesát korun, za které si koupily nanukové dorty. Večer, jak velí tradice, Morenu zapálily a vhodily do Kopřivničky. Mohly si to dovolit, protože návštěvníci klubu Kamarád byli následující úterý mezi těmi, kdo se podíleli na čištění Kopřivničky v rámci Dne Země.

Velikonocování je nejen oživováním tradic, ale i skvělou atrakcí. V klubu totiž děti strávily noc a večer proběhl ve znamení her a soutěží inspirovaných velikonočními svátky.

Sobotní dopoledne pak děvčata pod vedením Ivany Filové zdobila vajíčka a kluci šli na vrbové proutí na tatary. „V klubu tak klasická velikonoční pomlázka proběhla s dvoudenním předstihem. Nemohli to vydržet ani kluci, ani děvčata, tak mrskačka propukla před polednem. Chvílemi jsem si myslel, že to stěny klubu nevydrží,“ prohodil Michal Raška na adresu účastníků Velikonococání.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.