Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


I když se skládky likvidují, stále jich neubývá

K o p ř i v n i c e (hod) - Problémem skládek v Kopřivnici se zabývali na řádné schůzi v úterý 8. dubna radní, kteří byli seznámeni se stavem životního prostředí a se vším, co se týká nepovolených skládek odpadů ve městě a skládky netradičních kalů.

„Náklady na likvidaci jedné skládky se pohybují v rozmezí deseti až dvě stě tisíc korun. Je třeba říct, že v Kopřivnici a okolí je kolem sta nepovolených skládek, což je na město naší velikosti značné množství. Ze zprávy, kterou jsme měli k dispozici, je patrné, že nejtíživější skládky vznikají v oblasti kolem garáží a zahrádkářských osad. Množí se totiž stížnosti majitelů pozemků, že se zakládají stále nové skládky, zejména s odpadem ze zahrádek. Jsou místa, kde po zlikvidování skládky znova vyroste hromada s odpadem. Kroky, které město činí, mají sice účinek, ale ne v takové míře, jak by bylo dobré,“ rozvedl problém města místostarosta Milan Bureš.

Co se týká skládky neutralizačních kalů, je situace komplikovanější. „Je nutné, aby se do jednání zapojila i Tatra. Překážkou pro úspěšné řešení je podle sdělení zástupců Tatry skutečnost, že Tatra není vlastníkem pozemku, na kterém skládka leží, a tím nejsou splněny podmínky žádosti o finanční prostředky z Fondu národního majetku. Město Kopřivnice, odbor životního prostředí, bude v tomto roce ve spolupráci s odbornými firmami zajišťovat zpracování projektu hodnotící rizika zmiňované skládky. Finanční krytí akce je zapracováno a schváleno v rozpočtu pro letošní rok částkou ve výši tři sta tisíc korun. Odbor životního prostředí připravil podklady pro podání přihlášky do rozvojového programu Krajského úřadu v Ostravě na získání prostředků k částečnému krytí uvedeného záměru,“ doplnil místostarosta.

Poslední problém, před kterým stojí město, je skládka ve Vlčovicích, kde je problém z hlediska vlastníka. Část spadá do vlastnictví města, ale většina je v majetku automobilky. „Pracovníci odboru životního prostředí provedli v únoru prohlídku způsobu provozování skládky. Poté vydal krajský úřad Moravskoslezského kraje rozhodnutí o souhlasu k provozování zařízení na odstraňování odpadu s provozním řádem pro skládku akciové společnosti Tatra ve Vlčovicích na další dva roky, tj. do 31. března 2005 s podmínkami,“ řekl Bureš. K tomuto termínu by mělo dojít k definitivnímu uzavření první a druhé části skládky.


    [Top]    


Beskyd Kit Show se rychle blíží

K o p ř i v n i c e (dam) - Třetí květen, termín Beskyd Model Kit Show, se nezadržitelně blíží, a tak přípravy největší modelářské akce svého druhu v republice vrcholí. Sedmý ročník akce, která není pouhou modelářskou výstavou, bude na rozdíl od svých předchůdců pouze jednodenní. „Dvoudenní podoba Kit Show byla velmi finančně a organizačně náročná. Přitom v neděli již návštěvnost nebyla tak vysoká, což byl jeden z důvodů, proč jsme přistoupili ke zkrácení. Každopádně na lidi letos čeká prodloužená otvírací doba a rozhodně o nic nepřijdou,“ slíbil Jan Štědrý z organizačního týmu.

Během celé soboty by v hlavním sále kulturního domu měly být k vidění stovky modelů všech zaměření, měřítek a ze všech myslitelných materiálů. Ty se utkají v několika soutěžích. Kromě velké sálové soutěže s třemi desítkami kategorií proběhne opět soutěž o Moravský knipl a Moravský šrapnel, která je považována za neoficiální mistrovství republiky. „Lidé se mohou těšit na skvělé modely. Čekáme modelářské špičky nejen od nás, ale i z Polska, Slovenska či Rakouska. A všechno budou novinky, modelářská čest vystavujícím nedovolí dovést stejný model znovu,“ slíbil Štědrý. Hlavním lákadlem laické veřejnosti a tím, co Beskyd Model Kit Show odlišuje od jiných modelářských akcí, je bohatý doprovodný program. Ten nebude chybět ani letos. Kromě bojové techniky před kulturním domem bude opět připravena výstavka ručních zbraní a bojová cvičení předvede ženská jednotka naší armády. Valašský král Bolek Polívka navíc znovu udělí modelářům rytířské tituly.


    [Top]    


Honební společnosti chybí celistvost pozemků

K o p ř i v n i c e (hod) - Několik zasedání rady města i jednání s členy mysliveckého spolku si vyžádal nový zákon o myslivosti. V roce 1993 opětovně vznikla Honební společnost v Kopřivnici. Někteří nekopřivničtí myslivci tvrdí, že místní společnost tehdy údajně vznikla ne úplně v souladu se zákonem, protože nesplnila jednu z hlavních podmínek, a to je spojitost pozemků, na kterých se honitba provádí.

„V současné době s přechodem státní správy do Kopřivnice pracovníci odboru životního prostředí po konzultaci s krajem přerušili registraci Honební společnosti Kopřivnice, a to z důvodu nespojitosti pozemků. Rada po několika jednáních souhlasí s užíváním pozemků ve vlastnictví města Kopřivnice o rozloze dvě stě dvacet tří hektarů pro účely výkonu práva myslivosti Honební společnosti Kopřivnice, sedm hektarů pro Honební společenstvo Lubina a jeden hektar Honebnímu společenstvu Štramberk. Dále rada doporučuje zastupitelům schválit členství města Kopřivnice v Honebním společenstvu Kopřivnice,“ řekl po jednání v radě místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Jarní úklid města trochu brzdí dosluhující zametač

V rámci jarního úklidu města ’prokoukl’
také betonový poutač u vjezdu
do Kopřivnice. Pracovník Slumeka
jej očistil vysokým tlakem vody.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jarní úklid v ulicích města je v plném proudu, podle ředitele společnosti Slumeko Karla Březiny jej poněkud brzdí jen obtíže s technikou.

„Nás historický zametací vůz má trošku problémy. S velkým úsilím jej držíme ve stavu, kdy sice pracuje, ale je na něm poznat, že už je na konci své životnosti,“ poznamenal Březina. Dosluhujícímu stroji by měl již brzy s úklidem posypového materiálu z ulic Kopřivnice pomoci mladší kolega. „Máme objednánu zametací nadstavbu za zhruba 1,6 milionu korun, kterou očekáváme nejpozději v polovině května,“ potvrdil ředitel Slumeka. Jeho zaměstnanci už prý kromě úklidu chodníků a silnic také umyli autobusové zastávky či betonové označení hranic města. V plném proudu jsou také zahradnické práce. Řez dřevin Slumeko stihlo dokončit do konce března a nyní probíhají terénní úpravy a ošetřování výsadby ve městě. Zhruba za měsíc už by se mělo začít také se sekáním trávníků po celé Kopřivnici.


    [Top]    


Dva investoři žádají vedení města o pomoc

K o p ř i v n i c e (hod) - Už potřetí se sešli politici i zástupci firem, kteří se zabývají řešením nezaměstnanosti kopřivnického regionu. Nejdříve byl učiněn prostor pro jednání jednotlivých skupin, které řeší samostatně investiční otázku a sociální dopady. „Během jednání zazněla rekapitulace plnění úkolů z předešlých schůzek a také záležitosti týkající se spádových obcí Kopřivnicka. Byl vznesen požadavek, aby město jako obec III. stupně zjistilo od obcí, spadajících do jejího regionu, informace, jaké mají možnosti a plány k vytvoření nových pracovních míst. Na návrh členů pracovní skupiny by pracovníci radnice měli do května připravit podklady pro jednání zastupitelstva s doporučením, abychom zkusili v rámci programu Phare vystavět druhou halu v průmyslovém parku,“ sdělil starosta Jiří Tichánek.

Starosta také informoval členy pracovní skupiny o současném stavu získávání investorů. „Je zde firma, která má evidentní zájem vyrábět v průmyslové zóně. Firma je v podstatě rozhodnuta, k podpisu by mělo dojít do konce měsíce. Pokud by zde firma investovala, mohla by přinést 250 - 700 pracovních míst. Na město se firma obrátila s požadavkem, aby jí pomohlo celý proces schvalování urychlit co nejvíce,“ doplnil starosta. V jednání je také další investor, který chce nejen od města koupit pozemky mimo průmyslovou zónu, protože ke své činnosti potřebuje vlečku. „Vzhledem k tomu, že v jednání s Tatrou neuspěl, obrátil se na město, aby mohl koupit pozemky naproti nákladovému nádraží. Pokud by se firmě podařilo postavit halu, slibuje práci až pro dvě stě padesát lidí. Po jednání v radě bylo doporučeno celou záležitost ke zvážení zastupitelstvu. Na jednu stranu chce, aby zde ta pracovní místa byla, ale na druhou stranu se jí nelíbí, že by takový podnik měl vzniknout mimo zónu, která je k tomu určena,“ sdělil starosta.

Komise se také zabývala využitím strukturálních fondů z Evropské unie v oblasti rozvoje lidských zdrojů, otázkou získávání informací o možnostech rekvalifikací. „Rovněž jsme se zabývali možností zřízení chráněných dílen pro občany se sníženou pracovní schopností. Tento úkol si vzali za své lidé z úřadu práce, kteří budou hledat možnosti řešení,“ dodal Tichánek.

Do příštího setkání zpracují členové komise analýzu možných sociálních dopadů na život města Kopřivnice.


    [Top]    


Do školek přihlašují děti po celý rok

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulé úterý proběhl zápis do mateřských škol, v rámci kterého měli rodiče s dětmi možnost si prohlédnout celé zařízení a podat přihlášku. „To je první krok, který rodiče musejí pro přijetí dítěte do školky udělat. Po obdržení rozhodnutí o umístění musí před vlastním nástupem dojít do zařízení, kde dostanou evidenční list, který potvrdí dětská lékařka,“ přiblížila postup přijetí dítěte do mateřské školy ředitelka Zdeňka Krišková.

Kapacita předškolních zařízení je něco málo přes sedm set a v současné době zcela odpovídá potřebám obyvatel. „Běžně školky navštěvují i děti, jejichž maminky jsou na mateřské dovolené, ale pod podmínkou, že pokud bude místo potřebovat rodič, který nastupuje do práce, místo mu uvolní,“ dodala ředitelka Krišková.

Na zápis do Mateřské školy na ulici Krátké se během dopoledne dostavili pouze tři adepti. „Větší zájem čekáme odpoledne, ale přihlášky přijímáme během celého roku. Zpravidla nejvíc zájemců přijde až o letních prázdninách,“ zhodnotila situaci učitelka Olga Ryšková. Reakce dětí na předškolní zařízení bývá zpravidla příznivá. „Těm tříletým chvíli trvá, než si zvyknou, že jsou bez maminky, ale s předškoláky nejsou vůbec žádné problémy,“ dodala Olga Ryšková, která s dětmi pracuje šestatřicet let. „I když zrovna dnes se na naše zařízení přišel podívat chlapec ze Závišic, který prohlásil, že doma má větší zahradu a navíc ještě koně. Ale slíbil, že přijde rád.“

Pro nástup do mateřské školy musí být dítě vybaveno věcmi na převlečení a na zahradu, sportovním a nočním úborem a hygienickými prostředky.


    [Top]    


Stíny

Dne 14. dubna byly policejním orgánem Obvodního oddělení Policie ČR Kopřivnice zahájeny úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověření skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin ublížení na zdraví, kterého se dopustil podezřelý šestatřicetiletý muž z Nového Jičína. Ten 14. března kolem 23 hodin v Kopřivnici v restauraci Stadion fyzicky napadl o devatenáct let staršího muže z Kopřivnice, kterého uchopil pod krkem a povalil na zem. Pádem si poškozený narazil pravé rameno a toto zranění si vyžádalo léčení po dobu jednadvaceti dnů. Skutek byl šetřen jako přestupek proti občanskému soužití a po obdržení lékařské zprávy byl překvalifikován na trestný čin.

V době od 30. března do 14. dubna se neznámý pachatel vloupal do zahradní chatky v Mniší, kde rozbil skleněnou výplň okna chaty a uvnitř odcizil motorovou sekačku na trávu v hodnotě deseti tisíc korun a dalekohled. Poškozením okna vznikla další škoda. Neznámý pachatel se tak dopustil trestných činů krádeže a porušování domovní svobody.

Dne 19. dubna v odpoledních hodinách požádala Policie ČR o pomoc při pátrání po čtyřletém chlapci, který se ztratil u Kauflandu. Matka pohřešovaného chlapce poskytla popis a fotografii. Na základě zjištěných skutečností pátraly hlídky městské policie a Policie ČR od Kauflandu až po sídliště Sever. Hlídce městské policie se podařilo chlapce najít na házenkářském hřišti, kde si hrál, a poté byl předán matce.


    [Top]    


Depresemi trpí každý desátý člověk v republice

K o p ř i v n i c e (ili) - Jaro kromě rozkvetlých stromů má na některé obyvatele i negativní vliv v podobě depresí a stavů úzkosti. To je však jen zlomek psychických poruch a nemocí, kterými se na kopřivnické poliklinice Therápon 98, a. s., zabývá psychiatr Roman Vybíral.

Je nutné k návštěvě vaší ordinace mít doporučení praktického lékaře?

Doporučení není nezbytně nutné, ale pro pacienta je rozhodně lepší, přijde-li nejprve k praktickému lékaři, který je seznámen s jeho celkovým zdravotním stavem.

Jakým způsobem deprese vznikají?

Tak pokud budeme hovořit konkrétně o této skupině psychických onemocnění, projevujících se rozmanitostí příznaků jako abnormální nálada, ztráta zájmů, pokles energie, poruchy spánku apod., je to velmi složitá otázka. Zcela jistě se podílejí na vzniku a vývoji genetické aspekty a exogenní vlivy jako například rodinné či pracovní problémy. Jedná se tedy o multifaktoriální podmíněnost jako ostatně u většiny nejen psychických onemocnění.

Jsou psychiatrická onemocnění častá?

Zůstaneme-li u výše uvedené diagnózy a naší republiky, pak se odhaduje, že alespoň jednou za život projde lehkou depresivní epizodou zhruba každý desátý člověk.

Jak dlouho trvá léčba?

I pokud se správně a rychle diagnostikuje a zahájí příslušná léčba, je trvání depresivních příznaků a jejich intenzita přísně individuální. Léčba ovšem nezahrnuje pouze psychofarmaka, ale i ostatní druhy léčby, psychoterapii apod. To je důležité připomenout. Potom zaleží na klinickém stavu pacienta. Některé rekurentní, vracející se, depresivní stavy mohou vyžadovat i několikaletou udržovací terapii.

Jaké preparáty se k léčbě používají?

Jedná se převážně o antidepresiva. Dnes máme k dispozici velkou škálu moderních preparátů. V poslední době jsou na našem trhu antidepresiva již čtvrté generace, která mají minimum nežádoucích účinků, což je pro pacienty velmi žádoucí. I jiné skupiny léků mají antidepresivní účinky, jedná se o nižší dávky antipsychotik a hlavně anxiolyka, která potlačují napětí, nervozitu a jsou velmi vhodná jako přídavná terapie na začátku léčby, kdy ještě není efekt antidepresiv plně rozvinut. Kromě léků doporučuji pacientům hlavně aktivitu - vycházky, sport, práci, neboť nečinnost a pasivita umocňují afektivní složku psychiky.


    [Top]    


Senioři v Mniší a Vlčovicích lámou rekordy v aktivitách

M n i š í (ili) - Termín výroční členské schůze Klubu důchodců z Mniší a Vlčovic přilákal v pátek 11. dubna do sálu Kulturního domu v Mniší téměř celou členskou základnu. Do absolutního počtu sto padesáti devíti členů chyběla necelá třicítka seniorů.

Stejně skvělou účastí se zdejší nesmírně aktivní klub může pochlubit na většině akcí. V přehledu činností minulého roku střídaly poznávací výlety nákupní zájezdy, divadelní představení procházky přírodou a koncerty přátelská posezení. Mimo tyto aktivity se členové scházejí dvakrát týdně ve vlastní klubovně. Většinu osvědčených programů plánuje šestnáctičlenný výbor pod vedením předsedy Reka i pro letošní rok. Ten se netajil pochvalnými slovy na adresu organizátorů a hlavně žen, které obětavě pracují v kuchyni při zabezpečení občerstvení na těchto akcích.

Členy klubu důchodců přišli za město pozdravit vedoucí sociálního odboru Jiřina Mikulenková a místostarosta Zdeněk Krajčír, který si získal místní obyvatele tvrzením, že léta strávená na místní základní škole patří k nezapomenutelným.


    [Top]    


Ztracené věci je občas možné objevit na služebně strážníků

K o p ř i v n i c e (dam) - Ztráta klíčů, mobilního telefonu, dokladů či peněženky nemusí vždy nutně skončit martyriem s výměnou zámků, blokováním kreditních karet či vyřizováním nových osobních dokladů. Stále totiž existuje dost poctivých nálezců, kteří předměty nalezené na ulici odevzdají.

„Pokud někdo něco ztratí, rozhodně doporučuji navštívit naši služebnu. Existuje totiž šance, že zde se se svými věcmi znovu shledá,“ vzkázal velitel kopřivnické městské policie Jan Müller. V menší míře končí nalezené předměty také na radnici.

Občané městským strážníkům odevzdávají svazky klíčů, peněženky a další věci. „Za poslední dobu jsme tu měli asi tři mobilní telefony, a dokonce i jízdní kolo, ke kterému se nikdo nezná,“ řekl Müller. Než je předmět jeho majiteli vydán, musí jej podrobně popsat a pak podepsat převzetí. Zdaleka ne všechny ztracené věci se však k majitelům dostanou. „Máme tady například velkou igelitovou tašku klíčů, o které se nikdo nezajímá,“ potvrdil velitel městské policie. Věc, která je takto uložena déle než rok, propadá státu, a ten ji má možnost prodat v dražbě.

Jedinou věcí, která se majiteli nevrací ani v případě, že je nalezena, je podle Müllera občanský průkaz. „Ztracená občanka je definitivně ztracena. V tomto případě totiž existuje možnost jejího zneužití, například k úvěrovým podvodům,“ uzavřel Müller.


    [Top]    


V Lubině zastřelil pytlák dva srnce

L u b i n a (hod) - K trestnému činu pytláctví došlo ve dnech 12. až 14. dubna v katastru místní části Lubina, kde nezjištěný pachatel ulovil dva kusy srnčí zvěře, které odborně vyvrhl, a zbytky srnčí zvěře odhodil v igelitovém pytli poblíž řeky Lubiny u Katolického domu. „Jednalo se o dva kusy srnce obecného ve stáří dva až tři roky, jeden byl střelen nezjištěnou střelnou zbraní na krk, druhý na komoru,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské Policie ČR. Myslivecký spolek Lubina - Kontra vyčíslil škodu částkou devíti tisíc korun. Pachateli hrozí peněžitý trest nebo odnětí svobody až na dvě léta.


    [Top]    


Město disponuje sto patnácti dětskými hřišti

K o p ř i v n i c e (ili) - V Kopřivnici je k dispozici pětaosmdesát dětských koutků, hřišť a pískovišť a třicet sportovních ploch. „Pro letošní rok počítáme na opravy dětských hřišť s částkou dvě stě padesát tisíc korun,“ uvedl ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar, „tato částka je dostačující na běžné opravy, v žádném případě v ní není zahrnuta modernizace hřišť.“

Navíc tato částka neřeší dlouhodobě neutěšený stav na tzv. sportovních plochách. Jsou to dětská hřiště určená ke sportování s asfaltovým povrchem. „Asfalt je na většině těchto míst popraskaný a nerovný a spravit těch třicet míst v Kopřivnici by šlo do sta tisíců, možná milionu a na takový typ oprav prostředky nemáme,“ dodal s lítostí ředitel.

Na základě přehledu dětských hřišť si zaměstnanci správy sportovišť zmapovali potřeby oprav a od začátku dubna se práce rozjely naplno. „Po zimě potřebuje opravu sedmnáct kolotočů, pětadvacet houpaček a zhruba sedmdesát pískovišť, které je třeba vyčistit a navézt nový písek,“ přiblížil rozsah oprav Milan Gilar.

V letošním roce se počítá s provedením kontroly stavu písku a kontaminace pískovišť hygienickou stanici. Poslední kontrola provedená v roce 2001 neprokázala mikrobiální znečištění písku.


    [Top]    


Zoologové ocenili významné odchovky

Pracovníci Zoologické zahrady v Ostravě
byli poctěni ziskem titulu odchovek roku
v kategorii ostatní, v níž zvítězila
jejich rybka hrotočelec prstenčitý.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Zoologové ze všech tuzemských zahrad si minulou středu dali dostaveníčko ve Štramberku, kde už po deváté ocenili nejlepší odchovky roku. Letos poprvé si oceněné kolektivy kromě finanční prémie odnesly také symbol svého vítězství, a to keramickou sošku Bílého slona s mládětem.

Naprostým fenoménem letošního vyhlášení soutěže byla liberecká ZOO. Její pracovníci sice na nejvyšší metu ani jednou nedosáhli, ale třetí místo v kategorii savců a druhé a dvě třetí pozice v kategorii ptáků z ní udělaly nejúspěšnější zahradu minulého roku. Jak poznamenal její ředitel, bronzem oceněný odchov koťat bílých tygrů znamenal také zvýšený zájem o návštěvu zahrady, a tím pádem také velký ekonomický přínos.

V kategorii savců nakonec odborníci zvolili odchovkem roku prase bradavičnaté, jež se podařilo vychovat ve Dvoře Králové. Mezi ptáky si zlato vybojoval uměle odchovaný ledňák modrokřídlý, který v domovské pražské ZOO jen o vlásek unikl záhubě při povodni.

V poslední kategorii slavila úspěch nejbližší zoologická zahrada z Ostravy, jejímž pracovníkům se podařilo odchovat nenápadnou rybku druhu hrotočelec prstenčitý.


    [Top]    


Na autosaloně budou k vidění vozy téměř všech značek

N o v ý   J i č í n (hod) - Na příští víkend, tedy na sobotu 3. a neděli 4. května, připravili hokejisté z Nového Jičína ve spolupráci s Agenturou Vítězslava Černocha z Mořkova na zimním stadionu v Novém Jičíně již sedmý Podbeskydský autosalon. Lidé, kteří zavítají na stadion, si tak budou moci prohlédnout auta značek Citroën, Ford, Nissan, Opel, Renault, Toyota, Škoda, VW, Audi, Subaru a další. Součástí výstavy bude i spanilá jízda historických aut značky Mercedes, oční testy řidičů či horkovzdušný balon.

„Pro návštěvníky je připraven bohatý doprovodný program, například nejen soutěže a hry pro děti se zpěvačkou Miladou Krčmářovou - Lišaníkovou, vystoupení kouzelníka, kaskadérské vystoupení, křest CD novojičínského sextetu Pohoda, ale také módní přehlídky. Připravena je i bohatá tombola,“ sdělil Vítězslav Černoch, manažer a jeden z hlavních pořadatelů autosalonu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.