Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Staří známí Jolly Joker se představí v novém

K o p ř i v n i c e (dam) - Klubem Nora bude zítra večer znovu znít rázná kytarová muzika. V CO krytu začíná o půl deváté koncert pražské kapely Jolly Joker & Plastic Beatles of the Universe.

Jolly Joker za svou dvanáctiletou historii v Noře koncertoval několikrát, přesto bude zítřejší vystoupení před kopřivnickým publikem v jistém směru premiérou. Kapela totiž v roce 2000 prodělala krizi, která vyústila v období krkolomných personálních změn, které se pochopitelně podepsaly také na hudbě, kterou Jolly Joker produkuje.

Z původní sestavy zbyl pouze zpěvák a baskytarista Petr Kumandžas. Spolu s ním dnes kapelu tvoří ještě kytarista Jaroslav Jurníček a bubeník Jiří Novotný. Nejen nové skladby, ale také písničky vzniklé v původní sestavě dnes znějí jinak. Muzika ’Žolíků’ je přímočařejší a jednodušší. Kapela hraje o něco tvrději a její hudba je posazená trochu v hip-hopově funkovém tempu.

Zatímco v roce 1998 vyšlo CD Live in Rock Cafe II, které balancovalo na pomezí taneční hudby a hard-core, současný Jolly Joker zvukové experimentování podstatně omezil a už se nepokouší o žádné taneční fúze ani jiné podobné věci. Stále však platí, že Jolly Joker hraje cross-over střižený trochou hardcoru, funky a dalších směrů.

V současnosti kapela dokončuje práci na svém třetím regulérním albu nazvaném Welcome to the East Block. Původně plánovaný terním vydání v březnu musel být odložen. Jak informují na svých webových stránkách, v těchto dnech kapela připravuje obal a fanoušci se desky dočkají pravděpodobně v červnu.

Ale ještě než se zítra návštěvníci Nory dočkají pražského tria, zahraje jim hranická skupina The Korf. Ani tito předskokani nejsou pro pravidelné návštěvníky kopřivnického klubu žádnou neznámou. Na půdě Nory již vystupovali a dokonce zde taky pokřtili svou desku.

The Korf vznikli před pěti lety. Původní pětičlenná sestava se po dvou letech fungování rozpadla a k zakládajícím členům Filipu Halašovi (baskytara) a Romanu Studenému (kytara) přibyl bubeník Jiří Doležal.

Hudba The Korf je blízká cross-overu a možná díky žánrové příbuznosti již hraničtí muzikanti po boku Jolly Joker vystupovali. The Korf jako kapela regionálního charakteru koncertuje především v klubech střední Moravy a na menších festivalech v regionu.


    [Top]    


Milovníkům klasiky skončila sezona, nyní se chystá příští

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert zpěvačky Edity Randové a varhaníka Jana Kalfuse minulý týden uzavřel již šestatřicátou sezonu Kruhu přátel hudby. Abonentská série koncertů klasické hudby i tentokrát nabídla osm koncertů.

V dramaturgii opět tradičně dominovala komorní hudba a dramaturg Jiří Cachnín hovoří o skončené sezoně jako o velmi zdařilé. „Podařilo se nám zajistit špičkové hudebníky. Kociánovo kvarteto stejně jako Pražské kytarové kvarteto patří nejen k absolutní tuzemské špičce, ale snesou srovnání s nejlepšími soubory na světě,“ vyjmenoval některé účinkující.

Jednoznačně nejúspěšnějším vystoupením sezony byl koncert královéhradeckého sboru Boni Pueri. Zpěv chlapeckého ansámblu přilákal do hlediště nejvíce posluchačů. Jinak byla ale návštěvnost koncertů průměrná a také počet předplatitelů se oproti minulým letům nijak výrazně nezměnil.

O tom, jak bude vypadat příští ročník předplatného Kruhu přátel hudby, se teprve začíná uvažovat. Již teď je ale možné říci, že příznivci klasiky se zřejmě dočkají vystoupení kytaristy Štěpána Raka, koncertu špičkového Vianova kvarteta a dalších.


    [Top]    


Žáci MIS music budou koncertovat v kinosále

K o p ř i v n i c e (dam) - Žákům hudebního oboru místní soukromé umělecké školy MIS music bude v úterý patnáctého dubna v podvečer patřit kinosál v kulturním domě. Koncert, na kterém se představí všichni žáci školy od nejmladších šetiletých až po devatenáctileté, začíná v sedmnáct hodin.

„Zatímco před Vánoci jsme na koncertě dali přednost především jednotlivcům a malým skupinkám, tento tradiční jarní koncert bude především přehlídkou našich souborů, orchestrů nástrojových a vokálních skupin,“ řekl ředitel MIS music Petr Suttner.

Dramaturgie koncertu by měla být velice jednoduchá, v první půli bude znít především klasická hudba a národní písně. V druhé polovině přijde řada na populární repertoár, swing, jazz a rock. „V první půlce se představí náš pětadvacetičlenný dětský pěvecký sbor Kopřivěnka, školní smyčcový orchestr, který nedávno vyhrál oblastní kolo soutěže uměleckých škol, a nebo také dívčí pěvecký oktet s pásmem písní Bedřicha Smetany,“ slíbil Suttner. Ve druhé polovině koncertu vystoupí rocková skupina, saxofonové trio, dixilandový soubor, na závěr velký školní Big band.

V předsálí budou své práce prezentovat také žáci výtvarného oboru.


    [Top]    


Příznivci metalu si v Noře rozhodně mohli přijít na své

K o p ř i v n i c e (dam) - Metalovému večírku, který minulý pátek hostil CO kryt klubu Nora, nechyběl šmrnc. Příjemným překvapením byli již předskokani. Třinecká kapela Witch Hammer, tvořená čtyřmi sedmnáctiletými muzikanty, hrála vlastní svižnou a propracovanou muziku. Zkušený Iron Maiden revival z nedalekého Frenštátu pak fanoušky tvrdé kytarové muziky strhnul největšími hity metalové legendy. „Když jsme začínali hrát, všichni nás od toho zrazovali a tvrdili, že heavy metal je mrtvý. My se ale stále stejně jako dnes tady v Noře přesvědčujeme o tom, že to není pravda,“ řekl po koncertu zpěvák Witch Hammeru Honza Šotkovský a vystihl tak jistě názor publika.


    [Top]    


Designér Jiří Španihel se dočkal Národní ceny

Kopřivnický designér Jiří Španihel
s křišťálovou pyramidou Národní ceny,
kterou ho v soutěži o vynikající výrobek
ocenilo Design centrum ČR.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejprestižnější tuzemskou cenu za design převzal prvního dubna v Praze místní designér Jiří Španihel. Početná mezinárodní porota odborníků ocenila Národní cenou jeho luxusní sedadlo pro rychlovlaky.

„Když jsem se to dozvěděl, bylo to pro mě zadostiučinění, radost a pocit naplnění určitých představ. Podle některých informací jsem už několikrát neměl k této ceně daleko a teď se to podařilo,“ vylíčil své pocity Španihel poté, co se o ocenění dozvěděl. Národní cena pro vynikající výrobek, kterou získal, rozhodně není prvním a zřejmě ani posledním oceněním, kterého se kopřivnickému designérovi podařilo dosáhnout. Již čtyřikrát získal ve stejné soutěži jako letos cenu za vynikající design, ocenění své práce si dovezl také z Japonska či Německa.

„Již teď vím, že se nám podařilo uspět také na mezinárodní soutěži designu v německém Hannoveru, kde byl oceněn transportér raněných,“ vzpomněl na další úspěch svého studia designér, jehož jméno bylo řadu let spojeno také se značkou Tatra.

Sám Španihel význam ceny nikterak nepřeceňuje. Podle jeho slov jde o jistý způsob motivace firem, aby více využívaly služeb designérů a zlepšovaly tak kvalitu svých výrobků. „Ocenění jako to, kterého se mi nyní dostalo, je něčím navíc. Výrobek, který byl oceněn, totiž pochopitelně nebyl navrhován s cílem uspět v nějaké soutěži, ale aby sloužil,“ nechal se slyšet Jiří Španihel.

Práce na oceněném křesle zabrala podle jeho autora zhruba jeden rok a podle všech předpokladů se v něm budou vozit pasažéři první třídy rychlovlaků, které by v budoucnu měly křižovat české tratě.


    [Top]    


Komorní orchestr hraje zítra

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítra večer ožije Katolický dům v Kopřivnici klasickou muzikou. Od devatenácti hodin bude v jeho velkém sále koncertovat místní Komorní smyčcový orchestr. Toho času patnáctičlenné těleso funguje již osm let a kromě učitelů hudby v něm působí také absolventi místních uměleckých škol.

V programu zazní díla patřící do zlatého fondu světové hudby. Posluchači se dočkají úvodu Händelova oratoria Mesiáš, Beethovenovy Romance pro Sólové housle, části Haydnova díla Sedm posledních slov vykupitelových na kříži, menuetu Josefa Suka či Mozartova Divertimenta F dur. Uprostřed programu dostanou prostor také dva pěvecké ansámbly ze základní umělecké školy MIS music, a to dětský pěvecký sbor Kopřivěnka vedený Libuší Černínovou a Pěvecký septet Marie Melnárové.


    [Top]    


Fotografie z freudovské soutěže jsou opět k vidění

O s t r a v a (dam) - Vítězné práce a několik dalších výjimečně zdařilých fotografií vzešlých z vloni vyhlášené fotografické soutěže Sigmund Freud Včera - dnes - zítra je již od minulého týdne k vidění ve vestibulu ostravské radnice.

Do soutěže určené profesionálům stejně jako fotografickým amatérům se přihlásilo na tři sta autorů. Do soutěže bylo možné přihlásit jak imaginativní snímky, tak dokumentární fotografie. „Je to jeden ze způsobů, jak propagovat osobnost Freuda a jeho rodné město Příbor,“ tvrdí autorka projektu Marie Šupová. Výstavu už mohli vidět lidé v Příboře a Praze. Chystají se expozice ve Frýdku-Místku, Bratislavě a možná i Vídni.


    [Top]    


Kulturním domem bude znít originální muzika Jablkoně

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedna z nejoriginálnějších tuzemských hudebních formací plánuje zastávku v Kopřivnici. Ve středu 16. dubna bude kinosálem v kulturním domě znít muzika skupiny Jablkoň.

Jablkoň vstoupil na hudební scénu bezmála před čtvrt stoletím a za celou tu dobu neztratil punc originality. Žánrově zařadit toto seskupení talentovaných muzikantů je zhola nemožné. V jejich muzice je všechno od folkloru přes rock, folk, jazz až ke klasice. Stejně variabilní je i samotná skupina, která disponuje obrovským množstvím odnoží.

Obsazení skupiny se pohybuje od dvoučlenné sestavy přes tříčlennou, čtyřčlennou až do sedmdesátihlavého symfonického Jablkoně. Jádro kapely takzvané Velké polní Jablkoně tvoří čtveřice muzikantů okolo Michala Němce. Tento zpěvák a kytarista je nejen zakladatelem Jablkoně, ale od odchodu Bellmanna také téměř výhradní autor všech skladeb. Kytarista Martin Marvan přišel do kapely také již před řádkou let hned po studiích na AMU. Multiinstrumentalistou v pravém smyslu slova je Johny Jůdl, v Jablkoni hraje nejen na baskytaru a elektrickou kytaru, ale také na fagot a flétnu. Služebně nejmladším členem jádra kapely je Petr Chlouba, který hraje nejen na bicí a obrovskou škálu perkusních nástrojů, ale také na vibrafon a klávesy. V současné době tráví kapela většinu svého času uzavřena v babickém studiu Jalovec, kde natáčí své nové CD ‘Cestující v noci’, jež by mělo být dokončeno do konce měsíce. Poté, co deska spatří světlo světa, zarovná diskografii kapely na rovných deset titulů. Začátek koncertu je plánován na půl osmou večer.


    [Top]    


Na nejmenší čeká Kocour v botách

K o p ř i v n i c e (dam) - Divadlo pro nejmladší publikum zpestří nedělní odpoledne v kulturním domě. Ve čtyři hodiny odpoledne začíná ve velkém sále pohádka Kocour v botách a princezna Hyacinta.

Klasická pohádka o podivuhodném kocourovi má řadu variant, ale všechny jsou u dětského publika oblíbené. Drahomír Ožana, autor této divadelní adaptace, přistupoval k látce tak, aby se pozorný dětský divák mohl u pohádky nejen dobře pobavit, ale také postavičkám na jevišti občas poradit, jak dál a tím se nepřímo stát účastníkem děje. Aby byla pohádka nejmladším divákům ještě srozumitelnější, je inscenace pojata jako minimuzikál a chytlavé písničky provázejí celou pohádku.

Pohádková agentura Epina, pod jejíž hlavičkou se nedělní představení uskuteční, se zdejšímu publiku už představila, když na začátku minulého roku v Kopřivnici uváděla Aladinovu kouzelnou lampu. Stejně jako tehdy i v tomto případě pohádku zahrají členové činohry opavského Slezského divadla. Titulní dvojroli kocoura a prince byla svěřena Zdeňkovi Svobodníkovi, princeznu bude hrát Sabina Figarová, Matěje Petr Klimeš a kromě nich se na jevišti objeví ještě další umělci.

Délka pohádkového představení je přibližně osmdesát minut.


    [Top]    


Mateřské školky oslaví Velikonoce

K o p ř i v n i c e (dam) - Všechny místní mateřské školy včetně školičky při Dětském centru spojily své síly při přípravě tradiční velikonoční výstavy. Ta tentokrát odstartuje v úterý 15. dubna v hudebním sále kulturního domu. Na vernisáži začínající v šestnáct hodin vystoupí s krátkým jarním programem žáci ZŠ sv. Zdislavy. K vidění budou také ukázky zdobení velikonočních vajíček a dalších rukodělných prací. Výstava potrvá až do Velikonočního pondělí a bude otevřena denně od 9 do 16 hodin.


    [Top]    


Arnošt si pozval kolegy ze vsetínského souboru Xnědku

K o p ř i v n i c e (dam) - Divadlení s Arnoštem nese název setkání dvou mladých amatérských souborů, které se uskuteční zítra večer v sále kopřivnického domu dětí a mládeže. Nejstarší divadelníci působící při DDM ze soubor Arnošt si na svou scénu pozvali vsetínský soubor Xnědku. Hosté by na jeviště měli vstoupit jako první krátce po půl sedmé večer a odehrát středověkou frašku o vášni a neřesti Dvojí proměna z pera Huberta Krejčího v režii umělecké šéfky souboru Magdy Tomečkové.

Po nich s crazy úpravou klasických akčních filmů nazvané Agenti vystoupí Arnošt. Právě toto představení před časem uspělo na přehlídce malých jevištních forem ve Valašském Meziříčí a postoupilo na národní přehlídku Šrámkův Písek.

Divadlení s Arnoštem, které je společným projektem domu dětí a kulturního domu, by nemělo být jednou ojedinělou akcí, ale v kulturním kalendáři města se objevovat častěji.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.