Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rama v Lubině opět zvítězila

Sběr víček od ramy vynesl malotřídce
v Lubině už druhý stotisícový šek
na vybavení školy výpočetní technikou.
Foto: David Macháček

L u b i n a (ili) - Stotisícovou poukázku na nákup počítačového vybavení převzala první dubnovou středu z rukou zástupkyně firmy Unilever ředitelka Základní školy v Lubině Ivana Davidová. Lubina se tak zařadila mezi dvacet vítězných škol v soutěži Rama - Projekt Počítače dětem. Celkem nasbíraly 2 200 víček od 500 g balení rostlinného tuku Rama, což je v přepočtu na jednoho žáka více než šestačtyřicet kusů. Děti z nejaktivnější třídy navíc získaly dárek v podobě kapesního rádia.

V okrese Nový Jičín se do projektu zapojilo šest základních škol, jejichž žáci společnými silami nasbírali 6 582 víček. Z celé České republiky se do druhého kola zapojilo tři sta šedesát čtyři základních škol. Lubinská malotřídka, stejně jako dalších šest škol, svůj úspěch zopakovala již podruhé.

„Poněkud nás tyto aktivní školy zaskočily, protože školy, které se nedostaly mezi dvacet nejlepších v prvním kole, si mohly víčka ponechat, převést je do druhého kola, a mít tak lepší startovací pozici,“ uvedla zástupkyně pořadatelské firmy Veronika Nováková.

Zájem škol o tento dlouhodobý projekt byl v obou kolech značný, a proto se již nyní připravuje kolo třetí. To začne v září 2003 a potrvá do února 2004. Podle slov Veroniky Novákové však třetí kolo zaznamená několik změn, o kterých budou ředitelé škol včas informováni. Otázkou zůstává, zdali bude soutěž otevřena i pro bývalé výherce.


    [Top]    


Ředitelé zvažují, jaké hodiny žákům přidají

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedna vyučovací hodina týdně přibude od příštího školního roku do rozvrhů žáků osmých a devátých tříd základních škol. Rozšíření učebních plánů má podle ministerstva školství přispět ke zkvalitnění vzdělávání na druhém stupni základních škol a rovněž vyrovnat rozdíly vzdělávacích možností dětí navštěvujících základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. Dvě vyučovací hodiny, které žákům nejvyšších ročníků přibudou, jsou do plánů zařazeny jako disponibilní časové dotace, což znamená, že o tom, který předmět přibude, rozhodne ředitel každé školy individuálně.

Jedna hodina týdně navíc nebude podle většiny ředitelů znamenat velký zásah do rozvrhů a ani jeden z nich neuvažuje o tom, že by v souvislosti se zvýšením dotace vyučovacích hodin musel přijímat nové kantory. „Jelikož tomu, že ubývá prvních tříd, nám naopak hrozilo spíše propouštění, ale díky přidaným hodinám se vše srovná a vyhneme se této nepříjemnosti,“ tvrdí například ředitel ZŠ Emila Zátopka Jan Mužík. Na jeho škole zatím uvažují o posílení hodin tělesné výchovy, a to v souvislosti s plánovaným vznikem specializovaných házenkářských tříd.

Na církevní škole sv. Zdilavy budou nové hodiny směřovat jinam. Žáky zřejmě čekají dělené hodiny cizích jazyků a rozšíří se také nabídka volitelných předmětů. „V metodickém pokynu je psáno, že by navýšení počtu hodin nemělo znamenat nárůst množství probíraného učiva, ale spíš jeho větší procvičení,“ tvrdí ředitel církevní školy Pavel Janek.

Další tři školy vsadily v podstatě na stejnou kartu, a to výuku českého jazyka a matematiky. „Myslíme si, že tyto dva předměty jsou stále nejdůležitější a navíc úzce souvisejí s přípravou žáků na přijímací zkoušky,“ myslí si Lumír Pospěch, ředitel ZŠ dr. Milady Horákové. Také na ZŠ 17. listopadu se bude více vyučovat čeština a matematika. „Nové hodiny asi nebudou přímo součástí jmenovaných, budou se jmenovat jinak a budou mít spíše charakter cvičení,“ tvrdí ředitel školy Jiří Stoško. Podle jeho slov jde však pouze o předběžnou představu a do září, kdy začne nový rozvrh platit, se ještě vše může několikrát změnit. Také na ZŠ náměstí by se mělo vyučovat více hodin matematiky a českého jazyka, i tam však o těchto předmětech uvažují jen velmi předběžně.

Na Základní škole na ulici Alšově zatím nemají v tom, které předměty posílí, jasno. „Budeme o tom s učiteli ještě diskutovat a pak až rozhodneme, zda posílíme povinné či volitelné předměty,” prozradil pouze ředitel školy Milan Chaloupka.


    [Top]    


Většina obyvatel Kopřivnice poplatky za odpady uhradila

Poplatky za odpad prý už většina
Kopřivničanů uhradila. Vybrané peníze
slouží mimo jiné i k zajištění
provozu dotřiďovací linky.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Do konce ledna měli občané za povinnost podle vyhlášky č. 6/2002 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů zaplatit poplatky za odpady za první pololetí letošního roku, a to ve výši tři sta sedmdesát nebo tři sta čtyřicet korun. Na finančním odboru kopřivnické radnice jsme se zeptali Ivety Buskové, pracovnice, která má na starosti odpady, kolik město vybralo za odpady. „V letošním roce bylo vybráno 5 116 434 korun. Podle našich propočtů mělo město od občanů získat 6 611 208 korun. Nevybraná částka činí kolem jednoho a půl milionu korun, což je třiadvacet procent, a to číslo představuje nevybraný poplatek od asi čtyř tisíc občanů,“ sdělila Busková. Počet hříšníků bude menší, neboť někteří nevzali v úvahu, že letos se na rozdíl od loňského roku platí pololetně a ne čtvrtletně.

Na otázku, co čeká na hříšníky, odpověděla: „Nejdříve budeme řešit viníky loňského roku, které jsme upomínali. Ti se na naši výzvu přihlásili do systému, ale poplatkovou povinnost nesplnili. Těm budou v nejbližší době navyšovány výměry. V praxi to znamená, že jim bude poplatek zvýšen o padesát procent. Pokud i to se mine účinkem, bude město postupovat podle zákona 337/1992 Sb. až do fáze exekucí majetku.“ Vloni se městu nepodařilo od města vybrat částku ve výši 798 538 korun, což je poplatek asi od 2 660 poplatníků.


    [Top]    


Správní soud zastavil tři řízení proti radnici

K o p ř i v n i c e (hod) - Na téma sistací - pozastavení platnosti usnesení zastupitelstva města jsme v novinách psali. Dnes se k tomuto problému vracíme opět. Občanka Marie Pešlová podala ve třech případech protest proti rozhodnutí zastupitelů města. V prvním případě se jednalo o schválení uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na prodej části pozemku o výměře 535 m2 Petru Limberkovi za účelem výstavby řadových garáží. Tato smlouva byla schválena na zasedání zastupitelů 15. listopadu 2001. Druhý protest z 15. července 2002 byl namířen proti rozhodnutí rady o souhlasu se zveřejněním záměru města pronajmout a následně prodat část pozemku na výstavbu řadových garáží na ulici Alšově. Poslední protest byl podán proti rozhodnutí rady města ve věci Teplo Kopřivnice.

Přednosta Okresního úřadu v Novém Jičíně Josef Svoboda po protestech Marie Pešlové pozastavil platnost přijatých usnesení rady a zastupitelstva. Město se ve správním řízení následně odvolalo ke Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje s žádostí o zrušení rozhodnutí okresu a zároveň požádalo přednostu okresního úřadu, aby v souladu s principy správního řízení předal záležitost v rámci odvolání k vyřízení nadřízenému orgánu - krajskému úřadu. O totéž ho vzápětí písemně žádal i krajský úřad. Okresní úřad Nový Jičín se však svévolně odmítl držet litery zákona o správním řízení a naopak podal na město Kopřivnici tři žaloby ke Krajskému soudu v Ostravě, kterými žádal tento soud o zrušení předmětných tří usnesení města. Soud o žalobách do konce minulého roku nerozhodl. Po zrušení okresních úřadů k 1. lednu vstupuje do hry letos 5. března Ministerstvo vnitra ČR, které po prověření záležitostí vydává rozhodnutí o zrušení všech tří nezákonných rozhodnutí okresního úřadu. „Na základě dřívějších nálezů Ústavního soudu ČR ministerstvo vnitra dospělo k tomu, že v každém projednávaném případě okresní úřad postupoval nesprávně a nezákonně a všechna jeho rozhodnutí byla tedy v rozporu s platným právem. Z důvodu této nezákonnosti zrušil tedy sistační rozhodnutí okresního úřadu,“ sdělil k případu Dušan Krompolc, právník města.

„Na základě rozhodnutí ministerstva vnitra byl podán soudní návrh na zpětvzetí všech tří žalob, která se proti městu vedla, a správní soud následně všechna tři soudní řízení zastavil. V praxi to znamená, že městská rozhodnutí, která byla pozastavena, jsou platná a účinná a dá se podle nich dále postupovat. Jestli se ale z obsahového hlediska naplní věcný záměr, který byl obsažen v daných rozhodnutích zastupitelů, tak to už zcela záleží na současném zastupitelstvu a na smluvních partnerech, kteří měli být účastníky příslušných smluvních vztahů, přičemž je jasné, že závažné pochybení okresního úřadu vneslo do těchto zamýšlených závazkových vztahů velmi silný prvek právní nejistoty, který se jistě podepsal na konečném zájmu o věcné naplnění záměrů. Do takto nejistých vztahů je pochopitelně vysoké riziko vstupovat, což musí být každému potencionálnímu investorovi jasné,“ doplnil právník radnice.


    [Top]    


Stíny

Trestného činu poškozování cizí věci se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 5. do 6. dubna na ulici Záhumenní na odstavném parkovišti u ubytovny Tatrarest rozbil nezjištěným předmětem zadní vyhřívané okno na zaparkovaném osobním motorovém vozidle zn. Škoda Octavia, čímž způsobil škodu ve výši 10 000 korun.

Trestného činu výtržnictví se dopustil devětatřicetiletý pachatel v pátek 4. dubna kolem třiadvacáté hodiny ve vinárně hotelu Tatra, kde v podnapilém stavu po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl obsluhující servírku. Tu uchopil za paže a odtlačil ji na stěnu vedle dveří do kuchyně. Poté za barovým pultem rozbil sklenice a láhve od alkoholu různých značek. Hotelu tím způsobil škodu ve výši 2 950 korun. Po příjezdu hlídky MP sdělil personál, že dotyčný odjel výtahem do 7. patra. Z důvodu podnapilosti byl odvezen za asistence strážníka MP na Protialkoholní záchytnou stanici do Frýdku-Místku k vystřízlivění.

Dne 4. dubna kolem 17.30 hlídka městské policie při pochůzce po ulici Nádražní přistihla 14letého chlapce, který maloval na zeď přístřešku vlakové zastávky. Po zjištění totožnosti byl chlapec odvezen do místa bydliště a záležitost byla projednána s rodiči, kteří přislíbili nápravu poškozeného majetku. Protože chlapec není ještě trestně zodpovědný, byl řešen domluvou.


    [Top]    


Někteří lidé se vyhýbají poplatní povinnosti

Dodržování vyhlášek města týkajících
se chovu psů se mezi občany zvyšuje,
stále však existují lidé, kteří je ignorují.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - V Kopřivnici a místních částech bylo k 31. březnu evidováno jeden tisíc čtyři sta devadesát čtyři psů. Přesto pracovnice finančního odboru Hana Ondrašinová připouští, že psů v naší lokalitě žije podstatně víc. Spousta lidí totiž nerespektuje povinnost vlastníka psa danou vyhláškou č. 3/2002 o místním poplatku ze psů.

Nad neplatiči se však stahují mraky. Ve spolupráci s městskou policií se připravuje kontrola všech domů. „Je v našich silách obejít dům od domu a zkontrolovat, zdali souhlasí počet psů s evidencí městského úřadu,“ prozradil chystanou akci velitel městské policie Jan Müller. Aby se občané vyhnuli poplatkové povinnosti, používají nejrůznějších podvodů. Psa přihlásí rodiče bydlící na vesnici za stokorunový poplatek a opravdový držitel tvrdí, že rodičům psa občas pouze hlídá. Takovému občanovi, kterému se prokáže podvodné jednání stejně jako vlastníkovi nepřihlášeného psa, může být vyměřen poplatek i se zpětnou platností, nezaplacené poplatky mohou být navíc navýšeny až o padesát procent.

Cena poplatku za psa je stanovena podle mnoha kritérií. Nejvyšší poplatek, a to tisíc korun za rok, zaplatí majitel psa bydlící v domě s více než dvěma byty, nejmenší pak důchodce v rodinném domku v Kopřivnici a občan bydlící v místních částech, a to sto korun. Je-li pes opatřen čipem nebo vykastrován, snižuje se poplatek o sto korun.

Podle statistiky v panelových domech žije 710 psů, v rodinných domcích v Kopřivnici 339 a v místních částech 408 psů. Osvobozeno od poplatku je sedmatřicet osob. Sto sedm z evidovaných psů je kastrováno a očipováno pouze jednačtyřicet.

Odbor životního prostředí v minulém roce nechal v centru města instalovat pět košů na psí exkrementy, jejichž umístění spolu s papírovými sáčky přišlo na pětašedesát tisíc. „Po vyhodnocení zkušebního provozu můžeme v příštím roce přistoupit k nákupu dalších košů,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí VLHZ Hynek Rulíšek, kterému se tato varianta jeví v porovnání s vysavači a jinými zařízeními finančně nejdostupnější.


    [Top]    


Vlčovickým útulkem projde ročně dvě stě psů

K o p ř i v n i c e (ili) - V obecně závazné vyhlášce č. 4/2001 o pohybu a držení psů je přesně stanoveno, že se pes nesmí pohybovat bez vodítka na veřejných prostranstvích, pokud nemá nasazen náhubek, v parcích a na dětských hřištích pak pouze v kombinaci obojího. Dodržování pohybu a povinnosti majitele odstraňovat psí exkrementy provádí město prostřednictvím městské policie.

„Při takovém přestupku můžeme občana pokutovat až do výše pěti set korun,“ uvedl k případným sankcím velitel městské policie Jan Müller. Zároveň přiznal, že přistihnout takového občana je víc než problematické, protože pouze zahlédnutí černé uniformy budí u většiny takový respekt, že si psa ihned přivážou. „Reagujeme i na konkrétní stížnosti občanů, dokonce jsme prováděli rozsáhlou kontrolu při ranním venčení i bez uniforem, ale prakticky s nulovým úspěchem,“ tvrdí Müller.

Větší úspěch sklízí městská policie při odchytu zatoulaných psů. „Tím, že máme k dispozici psí útulek, máme proti majitelům v rukou účinnou zbraň,“ řekl Jan Müller. Neukáznění majitelé psů tak musí zaplatit blokovou pokutu a navíc za každý den pobytu psa v útulku. Od zprovoznění útulku v roce 1997 v něm našlo azyl celkem 1 382 psů. Jen v minulém roce jich bylo 231. Z toho domov u nových majitelů našlo sto patnáct psů a původním majitelům bylo předáno šestačtyřicet útěkářů, kteří za ně zaplatili téměř čtyřicet tisíc. Služeb psího hotelu využilo v roce 2002 patnáct jedinců v celkovém objemu 12 760 korun. Za celou dobu se našel pouze jeden neumístitelný pes, kterého pokaždé zájemci vrátili a ten v současné době hlídá psí útulek.


    [Top]    


Neuklizené exkrementy i štěkot obtěžují občany v našem městě

K o p ř i v n i c e (ili) - Občané se ve vztahu k psům rozdělují na dva prakticky nesmiřitelné tábory - na pejskaře a ty ostatní. Jedni obhajují právo svých miláčků na volný pohyb, druzí se cítí ’přítelem člověka’ silně omezováni.

Jarmila M. (35 let, učitelka) - Psi mi rozhodně nevadí, ale jejich výkaly ano. Občané by měli častěji slovně na majitele, kteří po svých psech neuklízejí, útočit, aby byli zodpovědnější.

Radek U. (40 let, ekonom) - Poslední dobou jsem si všimnul, že pejskaři vodítko záměrně pustí, aby psa neomezovali v pohybu. V případě přichycení městskou policií se pak vždycky dá argumentovat tím, že mi pes právě teď utekl.

Pavel R. (57 let, nezaměstnaný) - Poplatky za psy město vybírá, ale náhradou neposkytuje nic.

Lenka B. (29 let, mateřská dovolená) - Trnu pokaždé, když jsem s dítětem venku, jestli se nestřetneme s nějakým psem. Kolikrát majitelé volají, ať se nebojím, že je to hodný pes, který nikomu neublíží, ale ten to na hlavě napsané nemá. I dětská hřiště by měla být zapezpečena takovým způsobem, aby se psi nemohli dostat dovnitř.

Petromila (62 let, důchodkyně) - Přála bych všem milovníkům psů prožít sobotní ráno proti prodejně potravin na Severu. Každý psa uváže, ti po sobě štěkají, někteří se navzájem napadají, zkrátka blázinec každý týden. I nadměrný štěkot může nesnesitelně obtěžovat.


    [Top]    


Očkování proti vzteklině ukládá zákon

K o p ř i v n i c e (ili) - „Povinností každého držitele psa je nechat ho naočkovat do půl roku věku zvířete proti vzteklině,“ uvedl kopřivnický veterinář Ladislav Grbal, „ostatní očkování proti virovým onemocněním, jako jsou psinka, parvoviróza nebo infekční zánět jater či odčervování štěňat, není povinností, ale každý rozumný majitel si nechá psa naočkovat, protože léčení vyjde desetkrát dráž než prevence. V případě některých onemocnění, jako je například leptospiróza, což je žloutenka přenášená potkany, se dokonce může mnohdy jednat i o smrtelné onemocnění.“

Cena očkovací látky proti vzteklině se pohybuje v závislosti od dodavatelské firmy zhruba kolem sto třiceti korun a očkování se musí opakovat každý rok. „Pokud naočkovaný pes pokouše člověka, provede se u něj pouze zběžná prohlídka a vystaví se potvrzení o bezinfekčnosti. V opačném případě se majiteli zanedbání této povinnosti pořádně prodraží,“ uvedl Ladislav Grbal na adresu nesvědomitých majitelů psů.


    [Top]    


Moravskoslezský kraj vyhlásil témata na získání dotací pro rok 2003

O s t r a v a (hod) - Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje rozhodlo na svém 15. zasedání dne 27. března o vyhlášení výběrového řízení na poskytnutí dotací pro rok 2003 na podporu aktivit v oblasti životního prostředí.

Témata dotací v jednotlivých oblastech:

A. Podpora projektů zaměřených na děti a mládež v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Moravskoslezském kraji s využitím regionálních kapacit vzdělávacích zařízení a středisek ekologické výchovy
B. Programy podpory účasti veřejnosti při rozhodování v oblasti životního prostředí v rámci procedur posuzování vlivů na životní prostředí a územního plánování
C. Podpora činnosti environmentálně orientovaných nevládních neziskových organizací
D. Vytváření, zdokonalování, vydávání informačních programů, internetových stránek, dokumentů, časopisů a metodických materiálů v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Moravskoslezském kraji
E. Podpora akcí ke zlepšení kvality krajiny na lokální úrovni, výstavba, provoz a údržba naučných stezek
F. Iniciace a podpora projektů v rámci procesu Místní Agendy 21, sítě Zdravých měst - zapojování veřejnosti do přípravy a realizace strategických dokumentů rozvoje obce, regionu

Termínem pro uzavření výběrového řízení je 5. květen. Přesné znění vyhlášeného výběrového řízení naleznete v nejbližších dnech na webových stránkách kraje www.kr-moravskoslezsky.cz

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.