Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Katapult může v Kopřivnici oslavit pozlacení tří svých CD

K o p ř i v n i c e (dam) - Nezapomenutelné hity kapely Katapult, ale také nové písničky této české rockové legendy budou dnes večer znít velkým sálem kulturního domu. Poté, co od devatenácti hodin bude návštěvníky akce rozehřívat rocková diskotéka frýdecko-místeckého Honzy Opěly, přijde na řadu Katapult s Oldou Říhou v čele.

Katapult se v Kopřivnici zastaví v rámci jarního turné, které odstartoval 20. března v pražském klubu Futurum. Jestli se i místní fandové dočkají stejně jako v hlavním městě osmadvaceti písní, je těžké odhadovat, každopádně skupina na svých oficiálních webových stránkách slibuje Kopřivničanům čtyřhodinovou show.

Rocková legenda bude mít v Kopřivnici rozhodně důvod k oslavám, dosáhla totiž toho, že všechna alba, která od svého založení v roce 1975 až po současnost vydala, byla oceněna zlatou deskou. Letos se podařilo pozlatit desky Chodníkový blues z roku 1995, o čtyři roky starší Konec srandy a také Zlatá deska - 25 let live z roku 2000. Celkem za osmadvacet let působení na tuzemské hudební scéně vydal Katapult osmnáct dlouhohrajících desek.


    [Top]    


Štramberská Trúba se v sobotu otevře návštěvníkům

Š t r a m b e r k (dam) - Štramberská Trúba se v sobotu otevře návštěvníkům. Zahájení provozu hradu po zimní pauze bude doprovázet také kulturní program. Mezi jedenáctou a třináctou hodinou se lidé mohou těšit na vystoupení dětského divadelního souboru vedeného Valerií Malíkovou. V jednu hodinu odpoledne by mělo dojít k samotnému aktu předání klíče od hradu a pak už bude koncertovat country skupina Cizinci.

O tradiční velké zahájení sezony spojené se šermířským kláním turisté nepřijdou. Celodenní program s vystoupením řady šermířských skupin a stylových kapel se připravuje na 26. dubna.


    [Top]    


Dlouhý: César je jednou z nejtěžších rolí

Michal Dlouhý ztvárnil ústřední postavu
bláznivé francouzské komedie Velká mela.
Tu mohli místní diváci vidět
v kulturním domě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Komedie s opravdu výstižným názvem Velká mela přivedla minulou středu do kopřivnického kulturního domu zhruba 220 milovníků divadla. Přestože komedie Pierre Aristide Bréala zasazená do prostředí francouzského venkova byla místy poněkud hrubozrnná, většina publika se zřejmě dobře bavila. Hlavní zásluhu na tom jistě měl ve Švandově divadle hostující Michal Dlouhý, který si v taškařici střihnul roli četníka Césara.

„Je to bezesporu druhá nejnáročnější role, kterou jsem kdy v životě hrál. Po fyzické stránce je to nesmírně vyčerpávající,“ prozradil Dlouhý a diváci, kteří ho na pódiu viděli, mu jistě dají za pravdu. Srovnatelnou zátěží pro pražského herce bylo podle jeho slov jen účinkování v inscenaci Macbeth uváděné před čtyřmi lety v rámci Shakespearovských slavností na Pražském hradě.

Ovšem za to, že se na jevišti pořádně zapotí, si Dlouhý může jen a jen sám, což ochotně přiznává. „Nemohu náročnost mých rolí dávat za vinu ani režisérovi, ani autorovi. To já si vždycky při zkouškách vymyslím tyhle hlouposti. Inscenátorům se to pochopitelně líbí a já se s tím pak několik let mořím. Problém je v tom, že to prostě jinak dělat neumím,“ řekl Michal Dlouhý.

Absolutní herectví, s nímž Dlouhý ztvárnil roli vesnického strážníka, který i přes svou obrovskou přizpůsobivost nestačí dostatečně rychle reagovat na politické změny ve Francii Napoleonovy doby, bylo jistě nejzářnějším bodem představení.

Samotná Bréalova hra se po pomalejším rozjezdu a zdařilé střední části na závěr rozplizla do trapnosti, čemuž notně pomohli i inscenátoři, kteří použili na pódiu plyšové králíky Boba a Bobka.


    [Top]    


Přijede klavírista Jiří Pazour

Klavírní improvizací by měl Jiří Pazour
pobavit návštěvníky koncertu plánovaného
do sálu místního Katolického domu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Večer plný klavírní improvizace připravuje místní Katolický dům. Ve středu 9. dubna tam vystoupí pražský muzikant Jiří Pazour.

Tento dvaatřicetiletý umělec vystudoval pražskou konzervatoř a následně AMU. Jak sám přiznal, při cvičení u klavíru se rád nechává unést vlastní fantazií a postupem času s improvizovaným hraním začal předstupovat i před diváky. Na jeho koncertech se posluchači mohou těšit například na variace na známé skladby. Sami navíc mohou zasáhnout do dramaturgie večera, když Pazourovi zadají téma, které on převede do hudby. Kopřivnické publikum si možná klavíristu a skladatele Jiřího Pazoura pamatuje z jeho nedávného vystoupení v místním kulturním domě.
 


    [Top]    


V Noře budou v pátek znít hity kapely Iron Maizen

K o p ř i v n i c e (dam) - Milovníci tvrdé muziky si jistě přijdou na své, když zítra večer vyrazí do kopřivnického klubu Nora. CO kryt bude tentokrát patřit revivalové kapele konkrétně frenštátskému Iron Maiden Revivalu.

Kapela, která vznikla před víc jak pěti lety, vstoupila na scénu v době, kdy se s revivalovými skupinami roztrhl pytel, na rozdíl od jiných ale vytrvali až do dneška a mají za sebou desítky koncertů u nás, v Polsku, na Slovensku a připravují se na výjezd do Německa.

U vzniku kapely stál obdiv k muzice legendární kapely a postupně se ji členové revivalu učili co nejvěrněji reprodukovat. Dnes už frenštátská pětice posluchačům nabízí věrnou instrumentální podobu skladeb Iron Maiden. Přestože na napodobování pódiové show a image slavných vzorů revival nezanevřel, rozhodně pro něj je až na druhém místě za muzikou.

Koncertní vystoupení frenštátského revivalu je vždy průřezem celým repertoárem Iron Maiden od osmdesátých let až po současnost. Posluchači se mohou rozhodně těšit na hity jako Iron Maiden, Running Free, Run To The Hills a mnoho dalších. Ani v Noře by dokonce neměl chybět maskot Eddie.

Ale ještě než přijdou na řadu muzikanti z Frenštátu, nažhaví jim publikum třinecká heavy metalová kapela Witsh Hammer. Obě skupiny se již znají z dřívějších vystoupení a jejich koncert v Kopřivnici začíná o půl deváté večer.


    [Top]    


Známé herecké tváře přivezou Postel pro hosty

K o p ř i v n i c e (dam) - Další skupina známých pražských herců a opět s komedií se ve středu devátého dubna objeví na prknech kopřivnického kulturního domu. Tentokrát to budou umělci sdružení pod hlavičkou divadelní Agentury Háta s hrou anglického dramatika Alana Ayckbourna Postel pro hosty.

Britský dramatik navazuje na nejlepší tradice britské komedie a její hlavní představitele J. B. Shawa a Oscara Wildea, žánr však obohacuje dávkou erotiky a nadsázky a děj vede v duchu současného životního stylu. Postel pro hosty Ayckbourn zasadil do tří ložnic, v nichž se v řadě naprosto běžných situacích proplétají životní osudy čtyř nejen mladých partnerských párů. Díky celé řadě nedorozumění a bláznivých zápletek dochází k tomu, že mnohé postavy řeší nejen své, ale i cizí manželské problémy. Od svého vzniku si již Postel pro hosty stačila získat světovou proslulost a obrovský divácký úspěch. Brilantní Ayckbournův text láká stále nové a nové inscenátory zřejmě proto, že pracuje se stále aktuálními tématy, jakými jsou láska a manželství.

Pro divadelní Agenturu Háta nastudovala komedii režisérka Marie Lorencová, které je rovněž autorkou výpravy. Premiéru si představení odbylo vloni na jaře na prknech Bránického divadla a od té doby ho již měli možnost vidět lidé v řadě českých a moravských měst. Společnost Háta, která inscenaci přiveze, začala psát svou historii v roce 1997 a odehrála již stovky představení. V dramaturgii agentura vsadila výhradně na komediální žánr. „Diváci mají jistě svých starostí dost a my jim chceme zpříjemnit alespoň dvě hodiny večera,“ vysvětluje tento krok Olga Želenská, které Hátě šéfuje a objeví se také v kopřivnickém představení Postele pro hosty. S Hátou se místní divadelní publikum nesetkává poprvé, v jejím podání mohli na místním jevišti vidět například i situační komedii Marca Camolettiho Na správné adrese.

Postel pro hosty je jako zájezdové představení kompletně nastudována ve dvou alternacích a není dopředu úplně jisté, kdo konkrétně se na jevišti v Kopřivnici nakonec objeví. S velkou pravděpodobností to však bude Lucie Zedníčková, Martin Zounar, Dalimil Klapka a další. V jedné z hlavních rolí se mohou diváci těšit také na Ivanu Andrlovou nebo Adélu Gondíkovou.

Začátek představení je stanoven jako obvykle na půl osmou večer.


    [Top]    


Počet půjčených knih stoupá, prý za to mohou rychlejší upomínky

K o p ř i v n i c e (dam) - Zájem o služby kopřivnické městské knihovny roste. Během roku registrovaly knihovnice bezmála sto šedesát jedna tisíc výpůjček, což je o čtyři tisíce více než v roce 2001. Důvodem je podle knihovnic pravděpodobně zefektivnění knihovního systému přechodem na elektronickou databázi knih. „Počítač přesně hlídá měsíční výpůjční dobu, upomínky chodí častěji a čtenáře to nutí knihovnu navštěvovat častěji,“ domnívá se Eva Mikušková, zastupující vedoucí knihovny.

Ve svém počítačovém registru knihovna vedla v loňském roce včetně všech čtyř svých poboček šedesát sedm tisíc padesát pět knižních svazků. Nových položek přibylo 1 744 a naopak 1 300 knih bylo z fondů vyřazeno. To, že počet knih zůstává i při nákupech zhruba stejný, je podle Mikuškové běžný trend. „Knihovna není nafukovací, což je jen jeden z důvodů, proč některé knihy vyřazujeme. Řada se také poztrácí nebo poničí a mnohé knihy jsou již zastaralé,“ vysvětluje knihovnice.

V oblasti periodik knihovna nabízí svým klientům nabídku ze sto třinácti titulů periodických tiskovin, v letošním roce navíc toto číslo ještě o několik položek vzroste, neboť byly přiobjednány další noviny a časopisy.

Počet čtenářů registrovaných v kopřivnické knihovně je poměrně stabilní. Vloni jich bylo 3 090. Bez zajímavosti není ani fakt, že víc jak šestašedesát procent z nich jsou ženy.

Drtivou většinu klientů knihovny tvoří lidé z Kopřivnice a jejích místních částí, přesto dvě stě devět čtenářů do Kopřivnice za knihami jezdí z jiných míst.


    [Top]    


Kino chystá fantasy, kriminální thriller či horor

K o p ř i v n i c e (dam) - Po několika týdnech, kdy na plátně Pulsu dominovaly snímky evropské produkce, opět přebírá žezlo americká kinematografie.

Odpolední představení ode dneška do neděle opět diváky zavedou do bradavické školy čar a kouzel, právě na tyto dny je totiž plánovaná repríza filmového přepisu druhého pokračování Harryho Pottera. Stejně jako v prvním případě je jeho režisérem Chris Columbus a také obsazení filmu je v podstatě totožné. Harry Potter a Tajemná komnata vypráví příběh druhého roku, který malý kouzelník strávil na bradavickém hradě. Bohužel ani ten nebyl klidný a Harrymu stejně jako všem ostatním studentům školy hrozí velké nebezpečí, které po sobě zanechal jeden z dávných zakladatelů školy. Harry Potter a Tajemná komnata je stejně jako první díl vynikající ilustrací knižní předlohy s řadou ještě propracovanějších vizuálních efektů.

Od 3. do 6. dubna večer bude Puls promítat kriminální thriller Insomnia. Legendární vyšetřovatel Will Dormer společně se svým parťákem odletěl na Aljašku nejen proto, aby pomohl tamnímu policejnímu sboru s vyšetřením brutální vraždy sedmnáctileté školačky, ale také proto, aby se na čas uklidil před podezřením ze zneužívání policejních pravomocí. Insomnia je remakem norského stejnojmenného filmu. Do rolí soupeřící dvojice obsadil režisér herecké legendy. Na straně zákona stojí Al Pacino a tím, koho stíhá, je pro někoho možná překvapivě Robin Williams. Ztvárnění obou hlavních postav je brilantní. Al Pacino jako detektiv s ne úplně čistým svědomím bojuje nejen se zločincem, ale i sám se sebou, Wiliams je zase působivým ztělesněním svůdnosti zla. Velmi důležitou roli v příběhu hraje také jeho umístění na Aljašku v době polárního dne. Právě noci bez tmy vyhrocují situaci až na samotnou hranici únosnosti.

V pondělí a v úterý je možné zajít se do kina příjemně bát, na plátně se totiž objeví Kruh. Zápletka filmu je velice jednoduchá. Poté, co člověk zhlédne záhadnou videokazetu, ozve se telefon, ve kterém je mu oznámeno, že mu zbývá jen sedm dní života. Hlavní hrdinkou filmu je novinářka Rachel Kellerová (Naomi Wattsová), která se o záhadnou kazetu ze začátku zajímá vlastně jen z profesionálních pohnutek, když však kazetu sama zhlédne a uvidí ji také její exmanžel a syn, stává se pro ni celá kauza nadmíru osobní. Detailní analýzou kazety Rachel postupně odhaluje jednotlivé stopy a celý příběh se řítí k velmi překvapivému zakončení. Režisér Gore Verbinski natočil film, který je předělávkou úspěšného japonského ‘nerváku’. V celém snímku není jediná akční scéna, přesto však někteří diváci označují psychologicky laděný Kruh za nejstrašidelnější film, který viděli. Velký podíl na působivosti filmu má rovněž kamera a nervy drásající hudba.

V úterý 8. dubna přijde opět čas Filmového klubu. Ten se v několika dalších týdnech bude věnovat současnému německému filmu a jako první na řadu přijde hudební dokument Buena Vista Social Club režiséra Wima Wenderse. Ten si svým snímkem o ojedinělém kubánském hudebním projektu vysloužil dokonce i oscarovou nominaci.


    [Top]    


Film Děvčátko putuje světem

V polovině minulého měsíce promítalo kopřivnické kino Puls film Děvčátko. Celovečerní debut scenáristy a režiséra Benjamina Tučka se po promítání v tuzemských kinech vydal také do světa. Film byl promítán například na festivalu v Taipei na Tchajwanu a v těchto dnech se Děvčátko promítá i v jiných exotických místech. Představí se na Mezinárodním festivalu v Jeonju v Jižní Koreji, a to v hlavní soutěži, v níž se představí filmy natáčené digitální technologií. Téměř současně se film bude promítat na festivalu v San Franciscu a na festivalu v italském městě Salerno. Tam se film probojoval do soutěže režisérů do třiceti a mezi deset soutěžních snímků byl vybrán z dalších čtyři sta padesáti adeptů. Děvčátko má na kontě už také první ocenění, a to 2. místo v divácké soutěži návštěvníků Dnů evropského filmu v Praze. Tři vylosovaní autoři správné odpovědi na soutěžní otázku mohou cenu oslavit v tričku k filmu.

Jaké ocenění má na svém kontě nedávno premiérově uváděný český film Děvčátko?

a) Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film
b) Hlavní cenu Benátského festivalu
c) Evropského psa

Své odpovědi zasílejte do 11. dubna na adresu redakce nebo na e-mail: kopr.noviny@koprivnice.cz

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.