Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Čtyřicet projektů žádá o grant města

K o p ř i v n i c e (hod) - Pátek 21. března byl den, kdy bylo naposledy možno odevzdat projekty ucházející se o grant.

Město Kopřivnice vyhlásilo pro letošní rok tři témata. První mělo název ‘Kopřivnice, součást Evropy’ a projekty měly být zaměřené na rozšiřování povědomí o městě a jeho okolí nebo na vytvoření nových produktů, podporujících příjezdový cestovní ruch. Do této kategorie mohly být přihlášeny i projekty zaměřené na vzdělávání a osvětu o vstupu České republiky do Evropské unie.

Druhé vyhlášené téma znělo ‘Volný čas v našem městě’. Projekty měly být zaměřeny na zvýšení nabídky kulturních, sportovních a osvětových akcí a také akcí, podporujících rozvoj osobností dětí a mládeže formou jejich aktivní účastí na těchto akcích. Poslední téma bylo zaměřeno na připomenutí 55. výročí povýšení Kopřivnice na město.

Na odbor školství, kultury a sportu došlo celkem čtyřicet projektů, z nichž sedm jich bylo zařazeno do tématu číslo jedna, osm do výročí povýšení Kopřivnice na město a na téma Volný čas jich bylo podáno dvaadvacet. „Tři projekty nebyly zařazeny, protože nesplňovaly zadaná kritéria,“ sdělila Lenka Heráková, pracovnice kopřivnické radnice, která má na starosti granty.

„Finanční prostředky určené na granty z rozpočtu města se rok od roku snižují i z toho důvodu, že nových kvalitních projektů je poměrně málo. Většina žadatelů předkládá projekty, řešící opakující se akce, i když granty města jsou zaměřeny na nové aktivity,“ dodala Heráková.

Pokud by město chtělo podpořit všechny akce, na které předkladatelé projektů žádají příspěvky, muselo by ve svém rozpočtu najít celkem 1 219 325 korun.

Poprvé se o projektech rozhodovalo v pondělí 31. března, kdy zasedala grantová komise. Ta vybrala ty nejlepší a doporučila je radě města ke schválení. Konečné slovo budou mít zastupitelé, kteří by měli schválit vybrané projekty na svém dubnovém zasedání.


    [Top]    


Libotínské koupaliště se dočká renovace

Š t r a m b e r k (dam) - V úterý vybírali štramberští radní projektanta rekonstrukce koupaliště na Libotíně. Zda svým rozhodnutím potvrdili doporučení komise, jež posuzovala šestici přihlášených návrhů, nebo rozhodli jinak, nebylo v době uzávěrky tohoto čísla známo. Jisté však je, že radnice sousedního města to s opravou chátrajícího areálu myslí vážně.

Projektant, který vyjde z výběrového řízení vítězně, má následně zpracovat příslušnou dokumentaci. „Na podzim bychom chtěli být připraveni a se stavebním povolením se zajímat o dotace ze strukturálních fondů,“ řekl starosta Jan Socha.

Podle jeho slov bude projekt jistě finančně velmi nákladný a je pravděpodobné, že jeho realizace bude rozdělena do několika etap. S prvními pracemi by Štramberští ale rádi začali již napřesrok. V první fázi by měla přijít řada na rekonstrukci zázemí koupaliště s úpravnou vody a předehřívací nádrží. Následně se úprav dočká i samotný libotínský bazén. Stávající vana bazénu, šedesát šest metrů dlouhá a dvacet osm metrů široká, bude zřejmě částečně zmenšena a snížena bude i maximální třímetrová hloubka bazénu. „Nechceme mít z Libotína žádný aquapark. Zadání bylo jasné, zachovat charakter přírodního koupaliště,“ říká Socha.

Zachovány by měly být také stávající budovy. Charakteristická stavba s šatnami pro koupající a restaurací stojí již dvaašedesát let, vybudovali ji Němci a zajímají se o ni památkáři. „Většinový názor je stavbu zachovat, byť jeden z předložených návrhů počítal s jejím stržením,“ vzkázal Socha.

Přípravami na rekonstrukci koupaliště plní radnice další přání svých občanů. Jak dospělí obyvatelé Štramberka, tak děti totiž v anketě, kterou město pořádalo, označilo neudržovaný Libotín za jeden z největších hříchů svých konšelů. Od rekonstrukce si starosta slibuje nejen prodloužení sezony na koupališti, ale doufá, že po náležité propagaci bude Libotín s běžkařskými trasami pro lidi atraktivní i v zimních měsících.


    [Top]    


Na seznamu propouštěných je asi 1 300 jmen, o redukci nejde

K o p ř i v n i c e (dam) - Na seznamech lidí, kteří by do konce června měli opustit své zaměstnání v Tatře, je momentálně zhruba

1 300 lidí. Podle zpráv z vedení automobilky to však neznamená snížení původně avizovaného redukce počtu zaměstnanců o 1 600 lidí.

„Rozhodnutí představenstva o snížení počtu zaměstnanců se nezměnilo. Stále platí, že v letošním roce by mělo automobilku opustit šestnáct set lidí,“ řekla personální ředitelka Tatry Zuzana Jalůvková. Tři stovky tatrováků, kteří zatím nejsou na seznamu, spadnou do druhé vlny propuštění.

O tom, že propuštěných je v současné době méně, ví také organizátor odborové demonstrace Jaroslav Nováčik. „Ze slévárny má odejít 117 ze dvou set plánovaných lidí a na kovárně je to místo původních devadesáti padesát tři osob,“ řekl Nováčik. To, zda snížení počtu propuštěných bude definitivní či zda se na něm nějak podepsal také odborářský mítink ze začátku března, odmítl předák závodní organizace Metalurgie komentovat. „Jednání byla složitá a jaký bude jejich výsledek, uvidíme definitivně až na konci roku,“ uvedl pouze Nováčik.

V případě, že nebudou splněny jejich požadavky vznesené na protestním mítinku, sliboval Nováčik připravenost tatrováckých odborů k dalším protestním akcím. Podle jeho týden starého vyjádření zatím úvahy o něčem podobném nejsou nyní aktuální.


    [Top]    


Ocenění z rukou hejtmana

O s t r a v a (hod) - Minulý týden v pátek u příležitosti Dne učitelů oceňoval Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje, pedagogické pracovníky ze škol, jichž je zřizovatelem. Mezi oceněnými v kategorii výrazná pedagogická osobnost byl i Vlastimil Hořák, učitel Střední průmyslové školy, VOŠ a OA Kopřivnice.


    [Top]    


Dlužníka nutil, aby pro něj kradl

K o p ř i v n i c e (dam) - Trestného činu vydírání se dopustil jednatřicetiletý muž z Kopřivnice tím, že ve čtvrtek 27. března v šestnáct hodin navštívil doma osmadvacetiletého poškozeného z Kopřivnice a požadoval zaplacení dluhu ve výši šest a půl tisíce korun. Poškozený uvedl, že peníze nemá. Pachatel mu pohrozil, že ho přiváže k ústřednímu topení, kde ho bude pálit žehličkou a bude mu vytrhávat postupně nehty na rukou. Tím poškozeného přinutil, aby s ním navštívil několik prodejen ve městě, v nichž měl poškozený pro pachatele odcizit různé zboží. Poškozený nic neodcizil a pachateli za dvě hodiny utekl.


    [Top]    


Mimořádné jednání rady

K o p ř i v n i c e (hod) - Členové rady města, kteří se sešli mimořádně minulý týden ve čtvrtek, jednali o materiálech, které byly staženy z programu minulé řádné schůze. „Na programu jednání bylo schválení sociálního fondu, otázka muzea Fojtství a změna organizačního řádu městského úřadu,“ sdělil místostarosta Milan Bureš.

S účinností od 1. dubna dochází ke změně v nově schváleném organizačním řádu, a to ke zřízení kontrolního odboru. V této souvislosti byla zrušena činnost veřejno-správní kontroly pod finančním odborem. Odbor kontrolní by měl koncepčně spadat přímo pod starostu města.

„Mimořádná rada reagovala na situaci okolo Tatry a jednala o muzeu Fojtství. Na základě všech jednání, která se vedla, byla vypracována nájemní smlouvy, v níž je uvedeno, že město si od automobilky pronajímá muzeum Fojtství na dobu jednoho roku. Tím bude zaručeno, že muzeum nebude uzavřeno. Starost o něj převezme na základě smlouvy o výpůjčce Regionální muzeum. Smlouva se uzavřela na dobu jednoho roku proto, aby se za tuto dobu našlo komplexnější řešení nejen z hlediska muzea Fojtství, ale i Technického muzea,“ vysvětlil naléhavost řešení situace kolem muzea místostarosta.


    [Top]    


Stíny

Dne 28. března byly zahájeny úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověření skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin krádeže. Toho se dopustil 26letý muž z Kopřivnice tím, že 28. února v 19.40 hodin v areálu podniku Tatra na středisku montáže podvozků odcizil dva kusy kompletních kol s pneumatikami Barum na nákladní vozidlo v celkové hodnotě 10 000 Kč, které jsou majetkem podniku Tatra a byly zajištěny u pachatele ochranou závodu v době, kdy se je snažil z automobilky bez povolení vyvézt v chladírenském návěsu vozidla T 815.

Kuriozní případ se stal dne 28. března ve večerních hodinách, kdy telefonicky oznámili z prodejny potravin na ulici Štefánikově, že zde mají tři muže, kteří přímo v prodejně vypili láhev slivovice a nezaplatili. Hlídka MP na místě zjistila, že se jedná o muže z Kopřivnice ve věku 18 - 20 let. Přestupek proti majetku bude projednán ve správním řízení.

Ve stejný den, ale kolem 21. hodiny, přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v jednom z domů na ulici Francouzské se pohybuje po chodbě muž, který bouchá do dveří. Hlídka na místě zjistila 52letého muže z Kopřivnice, který byl pod vlivem alkoholu a strážníkům sdělil, že si spletl patro. Přislíbil, že už bude v klidu a jde domů. Nestalo se tak, protože hlídka musela asi po půl hodině znovu zasahovat, navíc dotyčný upadl na zem a měl rozbitou hlavu a zlomenou ruku, proto byla přivolána RZS. Přestupce bude pozván k dořešení přestupku na služebnu MP.


    [Top]    


Skejtaři se nezapojili v klubu Kamarád do jarního úklidu

Návštěvníci klubu Kamarád přiložili
ruku k dílu a na začátku minulého týdne
uklidili celý areál zařízení.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Pravidelní návštěvníci klubu Kamarád věnovali první jarní pondělní odpoledne úklidu ve vnitřních a hlavně venkovních prostorách klubu. Čtyři hodiny se myla okna, hrabalo listí ze zahrady, prořezávaly keře a zametaly chodníky. S dokončením úklidu započala v zařízení i postupná instalace jarní výzdoby, která bude pokračovat i v následujících dnech.

„Snažíme se děti zapojit i do práce v klubu, který jim celoročně slouží ke hrám a zábavě,“ uvedla manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová. Přes třicet dětí ve věku od šesti do osmnácti let se podle slov manažerky klubu velice snažilo: „Byli opravdu skvělí a práce jim šla od ruky. Ti mladší se většinou nenechají k takovým méně populárním aktivitám dlouho přemlouvat a snáze se nechají strhnout, teenagerům se zpočátku moc nechtělo, ale nakonec se nenechali zahanbit.“

O to víc pracovníky klubu Kamarád mrzelo, že mladí návštěvníci skejtového areálu poté, co zjistili, že v době brigády nebudou moci u-rampu využívat, se do úklidu nezapojili a raději odešli. „Samozřejmě, že brigáda byla zcela dobrovolná a do práce nelze nikoho nutit, ale jednalo se o návštěvníky, kteří naše zařízení využívají za příznivého počasí denně. Proto jsme museli přistoupit k nepopulárnímu opatření a do konce týdne těm, kteří odmítli pomoc, jsme vstup do areálu a klubu nepovolili,“ potrestala Blanka Mikundová několik jedinců starších patnácti let.


    [Top]    


Nově Asociace zdravotně postižených

K o p ř i v n i c e (ili) - V pátek odpoledne proběhla v místním Katolickém domě výroční schůze organizace zdravotně postižených. Téměř čtyřiapadesátiprocentní návštěvnost zlomila všechny dosavadní rekordy, když z tři sta osmi členů svou účast na prezentační listině potvrdilo stošestašedesát.

„Určitě to způsobilo pěkné počasí. Kdyby pršelo nebo bylo náledí, bylo by pro většinu větší problém se do Katolického domu přepravit,“ okomentoval důvod vysoké účasti předseda sdružení Rudolf Dousek, když už po několikáté nechal do sálu přidělat stoly, aby všichni příchozí měli místa k sezení. Dalším důvodem bylo schvalování nově založeného právního subjektu Asociace zdravotně postižených, smíšená organizace Kopřivnice.

Naposledy v pátek vystupovala organizace pod názvem Sdružení zdravotně postižených v České republice, smíšená organizace Kopřivnice. V předložené zprávě okomentoval tento krok k samostatnosti Petr Dousek slovy: „Celou řadu let jsme již samostatně pracovali, i když jsme byli zastřešeni OV SZP Nový Jičín a ústředím SZP v Praze, nebude to pro nás nic nového.“

Změna statutu byla jednohlasně odsouhlašena, bez problému proběhly i volby do jedenáctičlenného výboru a tříčlenné revizní komise. Svou pozici ve funkci předsedy potvrdil Petr Dousek, zástupkyní předsedy a jednatelkou byla zvolena Renáta Byrtusová a pokladníkem organizace Irena Kučerková.

Ve zprávě dále zaznělo zhodnocení akcí v minulém roce včetně sportovních her a rekondičních pobytů a hlavně poděkování původnímu výboru za práci pro organizaci zdravotně postižených. Vyzdvižena byla i nelehká úloha třiadvaceti důvěrníků, kteří zprostředkovávají osobní kontakt mezi vedením organizace a jejími členy. Předseda Dousek si pouze posteskl, že od členů přichází pouze minimum podnětů. Na druhou stranu se právě tento fakt dá považovat za projev spokojenosti s dosavadním způsobem vedení. Množství kulturních a sportovních akcí, zájezdů a přednášek a vysoká účast na nich by tomu jenom nasvědčovaly.


    [Top]    


Narkomanům rozdali přes 4 tisíce jehel

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyři tisíce dvě stě injekčních jehel vyměnili v loňském roce streetworkeři kopřivnickým narkomanům. Přesto, že počet kontaktů s toxikomany stoupnul, jehel bylo vloni vyměněno méně než v předcházejícím roce, tehdy bylo totiž rozdáno 5 482 injekčních stříkaček.

Terénní program výměny jehel, který má zabránit šíření nebezpečných infekčních nemocí mezi narkomany a nepřímo chrání také zbytek populace v Kopřivnici, letos již čtvrtým rokem zajišťuje frýdecko-místecké sdružení Renarkorn. Dva jeho externí spolupracovníci se zaměřují na terénní práci zaměřenou úzce na narkomany užívající drogy nitrožilně. „Jsou taky schopni poskytnout klientům základní krizovou intervenci a nasměrovat lidi tam, kde najdou odbornou pomoc,“ řekl Pavel Matula z Renarkornu.

Skupina, se kterou jsou terénní pracovníci Renarkornu v kontaktu, čítá už delší dobu přibližně pět desítek lidí ve věku od šestnácti do třiceti let. Roční náklady na terénní výměnný program jehel dosahují pětasedmdesáti tisíc korun. „Financování probíha ze dvou zdrojů. Část prostředků získáváme z grantů Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a část nám poskytuje kopřivnická radnice,“ uvedl Matula. V letošním roce radní přiklepli Renarkornu čtyřicet tisíc, což je o deset tisíc méně než v roce předchozím.

Do budoucna Renarkorn možná své působení v Kopřivnici ještě rozšíří, vzniknout by zde totiž mohlo kontaktní centrum. Toto nízkoprahové zařízení by nabízelo široké spektrum služeb včetně poradenství nejen pro samotné toxikomany, ale třeba i pro rodiče. „Kdyby K-Centrum existovalo, mohli bychom pracovat například i se skupinou uživatelů toluenu, kterým dnes v podstatě nemáme co nabídnout,“ řekl Matula. Financování provozu centra by Renarkorn byl schopen zajistit sám, od města by potřeboval pouze zajištění vhodných prostor. Radní se k této myšlence staví poměrně kladně, termín vzniku K-Centra však zatím stanoven nebyl, i když v Renarkornu se domnívají, že by mohlo vzniknout již napřesrok.


    [Top]    


Radní se zabývali projektem na rekonstrukci školních jídelen

K o p ř i v n i c e (hod) - Už v loňském roce se začalo vedení města zabývat problematikou stravování ve školních jídelnách z hlediska nových zákonů v oblasti hygieny. Navíc některé školy, především ty dříve postavené, mají zastaralé vybavení. Odbor školství proto nechal zpracovat studii na rekonstrukci školních jídelen, kterou se rada na své poslední schůzi zabývala.

„Studie, která se zpracovávala dva nebo tři měsíce firmou vybranou radou, navrhla řešení v souladu s novými předpisy. Varianty jsou dvě, první zahrnuje rekonstrukci každé školní jídelny včetně mateřských škol. Ve druhé firma navrhuje vybrat některé školy, kde by nadále fungovaly kuchyně jako vývařovny, a ve zbývajících by byly pouze výdejny. Tato varianta byla samozřejmě levnější,“ rozebral projednávaný problém na schůzi rady místostarosta Milan Bureš.

Firma v projektu navrhuje vybudovat dvě až tři vývařovny, ale protože neustále klesá počet žáků ve školách, stačily by možná pouze dvě. „Rada po projednání zprávy a po zvážení argumentů se rozhodla dát zelenou upravené variantě číslo dvě. To znamená, že třetí škola bude zpracována jak vývařovna, tak i jako výdejna. Po přepracování projektu budeme opět rozhodovat, kterou z variant vybereme. Bude záležet také na nákladech. Naší snahou bude získání státního příspěvku pro samotnou realizaci. Zpracovaná žádost by měla být nejpozději v květnu. Otázka je, jak rychle se podaří zpracovat projektovou dokumentaci,“ doplnil Bureš.


    [Top]    


Štramberk by rád stavěl parkoviště už letos

V těchto místech pod hřbitovem
by mělo vzniknout největší
z plánovaných štramberských parkovišť.
Starosta sousedního města by rád
s jeho stavbou začal již letos.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Jedním z nejpalčivějších problémů sousedního Štramberka stále zůstává parkování. Potíže s odstavením svého vozu mají nejen turisté, ale také obyvatelé centrální části města. Podle starosty Jana Sochy se však blýská na lepší časy.

„Víme, kde jedno parkoviště vznikne. Bude to u sokolovny na pozemku sousedícím se hřbitovem. Tento záměr je v souladu s územním plánem, existuje dokonce i územní rozhodnutí a město již má také projektovou dokumentaci a vybranou firmu, která parkoviště postaví,“ řekl Socha. Jediné, co schází, jsou prý peníze, přesněji řečeno 8,3 milionů korun, které by stavba měla stát. Přesto se ve Štramberku naděje postavit parkoviště ještě letos nevzdávají.

„Náš rozpočet na takovou akci pochopitelně nestačí. Budeme se snažit najít peníze ve státních a strukturálních fondech. Pokud uspějeme, uděláme pro realizaci všechno a třeba se i zadlužíme. Parkoviště je prioritou pro současnou garnituru na radnici,“ nechal se slyšet Socha. Štramberská radnice se bude snažit najít pomoc také u investora cementárny.

„Kopřivnice si diktovala podmínku u Záhumenní ulice, my chceme pomoci zklidnit dopravu ve městě tímto způsobem,“ vysvětlil Jan Socha.

Parkoviště u sokolovny, které by v první fázi mělo pojmout sto aut, a postupně by bylo možné jeho kapacitu rozšířit až na tři stovky vozů, však není jediné, o kterém ve Štramberku uvažují. Ve výhledu by rádi postavili i záchytné parkoviště pro turisty, kteří budou přijíždět od Nového Jičína. K tomuto účelu je již vybrána lokalita pod kopcem až za posledními domy ve směru na Rybí.

„Je pravda, že tato lokalita je poměrně vzdálená, ale při zavedení nějaké kyvadlové dopravy se o ní rozhodně dá uvažovat,“ myslí si Socha.

Štramberská radnice si nechala také zpracovat záměr na vybudování malého, zhruba třicetimístného odstavného parkoviště na soukromém pozemku pod chátrajícím objektem vedle Domu zdraví. Pod tímto parkovištěm by podle starosty Sochy navíc mohly vzniknout také garáže pro lidi bydlící v historickém jádru Štramberka, kterým nezbývá, než parkovat svá auta v úzkých uličkách, neboť budování garáží u jejich domů památkáři nepovolí.


    [Top]    


Aktivity důchodců jsou obcemi hojně podporovány

M i k r o r e g i o n (ili) - Zlepšení péče o staré lidi je pravidelnou součástí předvolebních programů všech politických stran a zároveň bývá jedním z měřítek kulturnosti celého národa. Situace není nikde optimální, ale v rámci svých možností se obce o své starší spoluobčany dobře starají.

Seniorům v Petřvaldě je určen Dům s pečovatelskou službou v Petřvaldíku a klub důchodců, který nejen pro své členy, ale i ostatní obyvatele pořádá poznávací zájezdy. „Obědy si mohou důchodci odebírat hned na dvou místech, a to ve školní jídelně a v Moravanu,“ uvedl starosta obce Vojtěch Myška.

Stejnou dvojí možnost stravování mají i senioři v Trnávce, kde jsou obědy z Petřvaldu dováženy. Podle slov starostky obce Boženy Londinové je klub důchodců aktivní, každoročně jsou pořádány zájezdy např. do hvězdárny v Ostravě, nošovického pivovaru nebo do Jeseníků. „Nejbližší akcí bude promítání videozáznamu z masopustního průvodu,“ dodala Londinová.

„Činnost klubu důchodců podporujeme, finančně přispíváme na jejich akce, jako jsou filmy, přednášky a další aktivity,“ řekl mošnovský starosta Roman Máca. Členové sociální komise při obecním úřadě navštěvují svoje jubilanty od 70. let. „Pokud se dostane starší občan do jakékoli tíživé situace, individuálně každou řešíme,“ přidal na závěr Máca.

V Závišicích sice klub důchodců není, ale pro starší občany jsou pořádány pravidelně poznávací a kulturní zájezdy. „Obědy mohou senioři odebírat v jídelně základní školy a v případě omezeného pohybu ve spolupráci se sociální komisí je zajišťována donáška obědů přímo domů,“ vysvětlil starosta obce Zdeněk Vajda.

Ani v Kateřinicích nemají speciální seniorskou organizaci. Obec je však členem Sdružení povodí Ondřejnice a Poodří, v rámci kterých spolupracují s ostatními obcemi při řešení seniorských aktivit. Kateřinice mají podle slov starosty Vladimíra Londina vydané stavební povolení pro výstavbu domu s pečovatelskou službou, ale celá akce visí na finančních dotacích z ministerstva. „Prozatím se daří zajišťovat péči o přestárlé občany v rámci vlastních rodin, v případě potřeby mohou výpomoci občané vykonávající veřejně prospěšné práce,“ dodal Londin.

Patrně největších výhod v rámci mikroregionu požívají senioři ve Skotnici. Obec jim umožňuje bezplatné služby jinde běžně zpoplatňované, jako je například pečovatelská služba, donáška obědů, obstarávání nákupů, vyzvedávání léků, případně úklid či složení uhlí. Obec získala v roce 1999 čestné uznání od velvyslance Evropské unie v ČR Ramira Cibriana za projekt Junior - senior. Cílem projektu bylo zvýšení podílu nejmladší a nejstarší generace na životě v obci a probuzení jejich zájmu o místní dění. Realizací projektu došlo k posílení společenského postavení seniorů, zlepšení mezigeneračních vztahů a obnově místních kulturních a společenských tradic. „Nebylo jednoduché znovu probudit v seniorech zájem o dění v obci, protože většina se věkem uzavírala s představou, že už pro obec udělali dost,“ hodnotí s odstupem úspěšný projekt starostka Skotnice Anna Mužná.


    [Top]    


V Ženklavě budou mít senioři vlastní dům

Ž e n k l a v a (ili) - Místní klub důchodců svou činnost před léty ukončil, ale v těchto dnech se na jeho obnově intenzivně pracuje. „Obešli jsme už nejméně padesát lidí, kteří o činnost klubu projevili zájem,“ nastínil situaci v obci starosta Miroslav Drozd s tím, že ve druhé polovině letošního roku chtějí činnost klubu rozjet.

Zároveň probíhala jednání o vhodných prostorách určených pro klubovou činnost. Volba padla na rodný dům Kristiána Davida, který by po rekonstrukci vnitřních prostor v příštím roce měl síň věnovanou slavnému rodákovi a ostatní prostory by sloužily pro potřeby důchodců. „Jsme poměrně věkově stará dědina,“ zhodnotil situaci starosta, „protože do 70. let v obci platila stavební uzávěra z důvodu plánování výstavby přehrady. Stavební záměr se sice změnil, ale stejně senioři tvoří tak silnou část obyvatel, že je potřeba jim připravit takové podmínky, aby mohli vyvíjet činnost samostatně.“

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.