Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Město má už zpracovanou problémovou mapu dopravy

K o p ř i v n i c e (hod) - Při zpracovávání strategického plánu bylo konstatováno, že pokud město nebude mít zpracovanou problémovou mapu dopravy, nebude možné s patřičnou znalostí a důsledností řešit problémy s dopravou v Kopřivnici. Vypracování této problémové mapy objednalo město na sklonku loňského roku u dopravní firmy Arkal, s. r. o., Frýdek-Místek. Asi před měsícem město obdrželo zpracovanou dokumentaci, ve které jsou souhrnně pojmenovány problémy s dopravou, které se ve městě vyskytují.

„Problémů jsou desítky, ale je důležité je pojmenovat a postupně jim dávat priority a zařazovat do rozpočtu. Zpracovaná dokumentace se skládá ze tří částí. První je vlastní orientační mapa, na které jsou označena a očíslována místa s problémy čísly od 1 do 86. Samotná mapa by měla sloužit při rozhodovací činnosti, protože samotné body nic neříkají. Druhou část tvoří seznam a pojmenování závad, které ve městě jsou. Jejich nedílnou součástí jsou i fotografie. Třetí část dokumentace tvoří tzv. katalogové listy asi pětatřiceti nejdůležitějších dopravních problémů, které by se měly podle mínění projektanta začít co nejdříve řešit. Katalogové listy kromě popisu a fotografií také navrhují postup pro řešení. Ale je to návrh projektanta, jaké kroky udělat pro to, aby se připravila příslušná dokumentace a následně upravila krizová místa,“ řekl k dokumentaci Milan Šmíd, architekt města.

Nejdůležitější problémy se dají rozdělit do čtyř základních oblastí, a to krizové křižovatky a rozhledové trojúhelníky, chybějící pěší komunikace včetně bezbariérových přechodů, kvalita a četnost parkování a nedostatek garážovacích míst v jednotlivých lokalitách. Dokumentace pojmenovává problémy s hlukovou zátěží, bezbariérovými přechody a zároveň navrhuje nové důležité komunikace, případně vylučuje ty, které podle mínění projekční firmy nejsou ve městě zapotřebí. „Když jsme si procházeli jednotlivé body, zjistili jsme, že největším problémem v Kopřivnici nejsou ani tak křižovatky a hlavní průtahové komunikace, ale nedostatečná místa pro parkování, např. Korej, Sever či I. Šustaly. Jsou to problémy, kde je navržen postup řešení, ale bez samotné projektové dokumentace. Tato dokumentace nenavrhuje priority, o těch musí rozhodnout při zpracovávání jednotlivých rozpočtů ve prospěch postupné realizace zastupitelstvo,“ doplnil Šmíd.

Tato dokumentace by měla pomoci při rozhodování, kterým problémovým věcem z dopravy se dá v rozpočtu přednost. „Mapa by se měla postupně doplňovat, protože je jasné, že třeba za půl roku budou jiné problémy v dopravě než dnes. Pokud by ale měly být vyřešeny všechny problémy ve městě tak, jak je známe, nestačila by ani jedna miliarda. Víme, že celkových disponibilních prostředků v rámci celého rozpočtu máme každý rok kolem 30 milionů korun, což zahrnuje veškerou investiční činnost města. Lidé musí být tolerantní, s těmito prostředky nelze všechno vyřešit hned,“ rozebíral problémy v dopravě Šmíd. Projektanti, kteří zpracovali problémovou mapu, a zástupci politických stran se shodli i v tom, že situaci v dopravě může vyřešit dobudování systému kruhových křižovatek. Jako první by měla na řadu přijít výhledově křižovatka ulic Francouzské a Obránců míru, která je z dopravního hlediska velice kolizní, další by měla vzniknout u zimního stadionu na křižovatce ulic Husovy a Štefánikovy. Kdy to však bude, závisí především na finančních možnostech města a kraje.


    [Top]    


Vedení radnice oceňovalo učitele nově

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos poprvé dochází ke změně při oceňování práce kantorů u příležitosti Dne učitelů. „V rámci komise pro výchovu a vzdělávání jsme se rozhodli tradiční setkání, která probíhala v obřadní síni, řešit jinak. Minulý týden ve středu jsme na radnici pozvali ředitele příspěvkových organizací škol, předškolních a základních škol, jejichž zřizovatelem je město, a také ředitele církevní školy,“ sdělil místostarosta Milan Bureš.

Na úvod setkání projevil starosta Jiří Tichánek úctu k učitelskému povolání a poté započala neformální část, během níž se vedly diskuze na různá témata. „Diskutovali jsme spolu o problémech ve školách, o demografickém vývoji, hovořilo se také o způsobu vzdělávání a nevyhnuli jsme se ani otázce financování škol. Diskuze byla vcelku otevřená a trvala déle než dvě hodiny. Myslím si, že to byl nový podnět pro pravidelné setkávání a vedení debat s řediteli škol, abychom znali jejich problémy,“ řekl k náplni schůzky místostarosta.

Pracovníci odboru školství, kultury a sportu vypracovali pro hodnocení učitelů nová kritéria. Podle nich měli ředitelé nebo vedoucí jednotlivých škol navrhnout na ocenění toho, o kterém si myslí, že dosáhl například mimořádných pedagogických, odborných nebo publikačních činností nebo se zapojil do mezinárodních činností apod. „Oceněné nejlepší učitele jsme pozvali na slavnostní večeři, kde jim budou předány drobné dárky,“ dodal Bureš.

Mezi oceněnými učiteli jsou dva muži, a to Jan Slezák, učitel ZŠ E. Zátopka, který dosahuje vynikajících výsledků v přípravě žáků na sportovní soutěže. Druhým je René Lakomý, učitel ze ZŠ - náměstí, který se podílel na vzniku tříd s rozšířenou výukou tělesné výchovy, a také jeho svěřenci dosahují dobrých výsledků v mezinárodních plaveckých soutěžích.

K dalším oceněným patří Libuše Škrabolová, vedoucí učitelka z Mateřské školy Z. Buriana, byla oceněna za alternativní postupy a experimentální metody při práci s dětmi; Věra Kašubová, vedoucí učitelka z Mateřské školy Jarní, a Marie Hrušková, učitelka ZŠ dr. M. Horákové, byly oceněny za celoživotní práci. Helena Soldánová, učitelka ZŠ Alšovy, byla navržena k ocenění za dlouholetou pedagogickou činnost v oblasti ekologické výchovy; Božena Aujezdská, učitelka ZŠ 17. listopadu, za spolupráci s mateřskými školami a péči o hudebně nadané talentované žáky; Ivana Davidová, ředitelka ZŠ Lubina, za výrazné pozvednutí úrovně školy a mimoškolní aktivity.


    [Top]    


Lidé připomínkovali dokumentaci ke kanalizaci

K o p ř i v n i c e (hod) - Vzhledem k budoucímu začlenění České republiky do Evropské unie je mimo jiné stanovena povinnost členských států zajistit, že odpadní vody, vypouštěné aglomeracemi s populačním ekvivalentem od dvou do deseti tisíc do sladkých vod nebo ústí řek, musí být před vypouštěním podrobeny čištění. Do této oblasti spadá i lokalita místních částí. Dotčené území místních částí má rozlohu asi sedmnáct kilometrů čtverečních a žije zde asi dva tisíce šest set obyvatel.

„Vlastní odkanalizování místních částí je řešeno jako gravitační odvedení splaškových odpadních vod s částečným přečerpáváním z jednotlivých místních částí do nejnižšího místa tohoto území, odkud jsou veškeré splaškové vody přečerpávány výtlakem do stávající šachty gravitační kanalizace, a odtud takto přivedeny na čističku odpadních vod (ČOV) Kopřivnice k vyčištění. V současné době probíhá rekonstrukce kopřivnické čisticí stanice tak, aby dokázala přijmout i splaškové vody z místních částí,“ uvedla Šárka Fabiánová, vedoucí stavebního úřadu kopřivnické radnice.

V rozptýlené zástavbě místních částí, kterou není možné ekonomicky ani technicky napojit na stokovou síť, bude likvidace odpadních vod řešena domovními ČOV nebo jímkami na vyvážení. Tyto lokality jsou v dokumentaci specifikovány. „Výjimku tvoří osada Kazničov, kde je asi pro deset rodinných domků navržena likvidace splaškových vod v zemním filtru,“ dodala Fabiánová.

Dne 20. prosince loňského roku požádalo město Kopřivnice o vydání územního rozhodnutí na stavbu Kopřivnice, odkanalizování místních částí Lubina, Vlčovice, Mniší. Veřejnou vyhláškou bylo stanoveno, že připomínky a námitky mohou účastníci řízení uplatnit nejpozději do 28. února.

„Stavební úřad obdržel připomínky a námitky občanů - účastníků řízení, z nichž některé byly zásadní nesouhlasy se stavbou a naopak jiné, které požadovaly vedení stoky v blízkosti obydlí a možnost napojení.

Některým námitkám, pokud to technické řešení umožní, bude v územním řízení vyhověno, ostatní námitky posoudí stavební úřad v souladu se závaznou částí schváleného územního plánu - obecně závaznou vyhláškou č. 1/2003 města Kopřivnice, v níž jsou vymezeny veřejně prospěšné stavby,“ doplnila šéfka stavebního úřadu.

Celková délka kanalizačních stok je 32 820 m, z toho v Lubině 20 504 m, Vlčovicích 6 686 m a v Mniší 5 620 m. Profily stok DN 600 (akumulační stoky) 126 m, DN 300 - 29 114 m, DN 100 (výtlak z centrální čerpací stanice) 2 060 m, DN 80, 65 (výtlaky z čerpacích stanic) 1 520 m. V projektu je sedm lokálních čerpacích stanic, z toho čtyři v Lubině, jedna ve Vlčovicích a dvě v Mniší a jedna centrální v Lubině. Kanalizace prochází asi po sto čtyřiceti pěti parcelách. Stoky jsou situovány převážně do komunikací, tj. do veřejných pozemků. Tam, kde to není jinak technicky možné, vedou do soukromých pozemků, ale to jen minimálně. Součástí stavby jsou i závěrečné úpravy území, tj. úprava místních komunikací po dokončení výstavby a úpravy v zelených plochách, jako zpětné rozprostření ornice a osetí.


    [Top]    


Pětičlenná delegace navštívila ministra financí Sobotku

P r a h a (hod) - Minulý týden navštívila ministra financí Bohuslava Sobotku pětičlenná delegace z kopřivnické radnice ve věci podpory při dořešení centralizace státní správy v rámci rozšíření působnosti Městského úřadu Kopřivnice. Jednání se zúčastnil starosta Jiří Tichánek, senátor Jaroslav Šula, místostarosta Vladislav Kryške, architekt města Milan Šmíd a pracovník finančního odboru Radomír Uhlík.

„Pana ministra Sobotku jsme seznámili s naším problémem, se všemi variantami řešení i s dřívějšími kroky, které jsme učinili na ministerstvu vnitra,“ sdělil po schůzce starosta Jiří Tichánek.

V nejbližší době budou jednání na ministerstvu vnitra pokračovat a během konzultací s ministerskými úředníky bude připraven návrh řešení problému Kopřivnice, který bude předložen k projednání do vlády.


    [Top]    


Vypalování trávy může přijít až na pětadvacet tisíc

Vypálená tráva pod Bílou horou
byla asi dílem hrajících si dětí.
Za úmyslné zapálení porostu
hrozí vysoké pokuty.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zřejmě dětská hra byla v úterý v podvečer příčinou požáru trávy pod Bílou horou. Oheň, který zlikvidovali tatrováčtí hasiči, po sobě zanechal pouze několik desítek čtverečních metrů spáleniště. Podle hasičů se však stále mnoho lidí i přes zákaz nehodlá vypalování trávy vzdát.

„Každoročně v tomto období, kdy začínají osychat meze a lidé uklízejí zahrady, se počet výjezdů k požárům trávy zvyšuje,“ tvrdí zástupce velitele novojičínského hasičského záchranného sboru Tomáš Klos.

Hasiči podle jeho slov jen během několika prvních teplých dnů vyjížděli hasit hořící porost v šesti případech. Plošné vypalování trávy přitom zakazuje zákon o požární ochraně a člověku, který přestupek spáchá, hrozí až pětadvacetitisícová pokuta.


    [Top]    


Pooderské koštování pálenky se těšilo přízni vystavovatelů i hostů

S k o t n i c e - Ve třech kategoriích probíhalo místní kolo Pooderského koštování pálenky. Hodnotila se nejlepší jablkovice, hruškovice a slivovice. „Protože jsou Skotničané velmi vynalézaví, přidali jsme kategorii nestandard,“ vysvětlila starostka obce Anna Mužná.

Nejprve celou akci posvětil fiktivní duchovní a proběhla ne zrovna jednoduchá zkouška odborné způsobilosti hodnotitelské komise. Poté patnáctičlenná odborná porota udržovala dvě hodiny plný sál návštěvníků v napětí, které zmírňovalo vystoupení Petra Dudeška s Buřinkami a Beruškami.

„Chtěli jsme udělat něco, co by lidi pobavilo a zároveň jsme chtěli dokázat, že naše výrobky mohou konkurovat tolik oslavované valašské slivovici,“ uvedl k 2. ročníku Pooderského koštování pálenky otec myšlenky Oldřich Usvald, který přinesl mimo soutěž na ochutnávku vypálenou jablkovici z obecního, padesát pět let starého sadu jadrniček. Finále akcee vyvrcholí v zámku v Bartošovicích 17. května.

Pětačtyřicet přihlášených vzorků nakonec znalo své vítěze. Porota v každé kategorii hodnotila tři nejlepší vzorky s tím, že všechny ostatní se umístily na krásném čtvrtém místě. V nestandardní kategorii u poroty zabodoval kalvados se sušenými švestkami. Nejlepší slivovicí se může pochlubit Robert Honeš, titul královny jablkovice obdržela třiasedmdesátiletá Drahomíra Lysová a v kategorii hruškovice prvenství získal čtyřgenerační vzorek rodiny Kuřeců. Při přebírání cen se její zástupce a zároveň obecní zastupitel Rudolf Kuřec neubránil dojetí: „Je to neskutečné. První volební období a hned tolik úspěchů.“ To ale netušil, že vzápětí bude slavnou žabáckou policií zatčen za černé pálení.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.