Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 12/2003
ze dne 27. března 2003

Čtenářský servis

Kulturní servis

Dopisy čtenářů


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 27. - pá 28. března ve 20 hodin historický velkofilm Polska Quo Vadis. Na motivy románu Henryka Sienkiewicze vznikl velkolepý film nezůstávající nic dlužen jeho slavným předchůdcům...
Čt 27. - pá 28. března v 18 hodin, so 29. - ne 30. března ve 20 hodin komedie ČR Městečko. Celovečerní režijní a scenáristický debut herce a publicisty Jana Krause reflektuje nástup kapitalismu v malém českém městečku...
Po 31. března v 18 a 20 hodin, út 1. dubna v 18 hodin akční thriller USA Tělo na tělo. Špičkoví agenti, které společné poslání přinutí zapomenout na vzájemnou nenávist a rivalitu... Do 12 let nevhodný
Út 1. dubna ve 20 hodin film ČR, Slovenska, Francie Lesní chodci. Navzdory historii, ročním dobám a času žijí a bojují Rufus a Čerčil za svoji nezávislost a za naději pro své děti... (Filmový klub)
Čt 3. - ne 6. dubna v 17 hodin pohádka USA Harry Potter a tajemná komnata. Hurá do Bradavic, protože nová dobrodružství a školní rok právě začínají...
Čt 3. - ne 6. dubna ve 20 hodin film USA Insomnia. Al Pacino, Robin Williams a Hillary Swanková v napínavém příběhu brutální vraždy. Do 15 let nepřístupný

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

St 2. dubna v 19 hodin Edita Randová (zpěv) a Václav Kalfus (varhany) - poslední koncert z cyklu Kruh přátel hudby (kostel sv. Bartoloměje)
Čt 3. dubna v 19 hodin koncert české hudební legendy Katapult + rocková diskotéka Honzy Opěly
St 9. dubna v 19.30 hodin Alan Ayckbourn: Postel pro hosty - humorná komedie, zabývající se osudy čtyř manželských párů. Hrají: I. Andrlová, I. Zedníčková, M. Zounar...

NORA CAFÉ

Pá 28. března ve 20 hodin When Penguins Meet Beats - hvězdná produkce Dj´s Talla & Sandoze
Pá 4. dubna Iron Maiden revival

KINO ŠTRAMBERK

Ne 30. března v 17 hodin dobrodružný film pro děti Harry Potter a tajemná komnata

KINO PŘÍBOR

Pá 28. března v 18 hodin animovaný film USA Doba ledová
Po 31. března v 18 a 20 hodin hořká tragikomedie ČR Děvčátko
St 2. dubna v 16 a 19 hodin film Nového Zélandu, USA Pán prstenů: Dvě věže
Pá 4. dubna v 18 a 20 hodin akční thriller Hladina adrenalinu

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 27. března - st 2. dubna česká komedie Kameňák. Do 12 let nevhodný
Čt 27. března v 18 hodin, pá 28. března v 18 a 20 hodin, so 29. - ne 30. března v 18 hodin film USA Policajti na baterky
Čt 3. - st 9. dubna v 18 hodin americký akční thriller Kurýr. Do 12 let nevhodný
Čt 3. - ne 6. dubna ve 20 hodin film USA Na pokraji smrti. Do 12 let nevhodný

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Pá 28. března ve 20 hodin Wabi Daněk & Miloš Dvořáček - koncert k nové desce Nech svět, ať se točí dál
Pá 4. dubna ve 20 hodin Miroslav Horníček - vzpomínkový večer s Richardem Pogodou


    [Top]    


Dopisy čtenářů

Ve škole je super

Zeptáte-li se naší třináctileté dcery Dominiky, žákyně VII. B Základní školy 17. listopadu v Kopřivnici po příchodu ze školy, jaké to dnes ve škole bylo, odpoví zcela přesvědčivě: „Super!“. V čem je asi příčina tohoto vztahu ke škole? Dominika se narodila se závažným tělesným postižením rukou i nohou. Řada operací prováděných týmem profesora Pavla Dungla na pražské Bulovce umožnila chůzi pomocí ortéz, odstranění všech vad však není zcela možné.

Přesto Dominika navštěvuje normální školu a kromě tělesné výchovy se plnohodnotně zapojuje do všech vyučovaných předmětů, včetně nepovinných. Tato seberealizace v kolektivu spolužáků má pochopitelně vliv na psychiku a pomáhá kompenzovat omezení, která s postižením souvisejí.

Vyučující pedagogové s Dominikou jednají s pochopením, ale jsou k ní stejně nároční jako k ostatním žákům. V tomto ohledu jsou profesionály v nejlepším slova smyslu.

Omezená mobilita vyžaduje asistenční pomoc. Asistentů byla od počátku školní docházky řada. Je to vždy mladý muž, který slouží civilní službu, to znamená, že každý pomáhá Dominice osmnáct měsíců. Doposud byli vždy dobří, jak v ročnících 1. až 5. na škole dr. Milady Horákové, tak nyní v ročnících vyšších. Pavel Borák, který koncem února skončil, byl neobyčejně obětavý. Spolupráce s Dominikou připomínala dvojici mladší sestra a starší bráška, který je velmi zodpovědný a stále v dobré náladě.

Letošní rok je v mezinárodním měřítku rokem tělesně postižených. V popředí stojí otázka jejich plnohodnotného zařazení do společnosti. Na ZŠ 17. listopadu se o to s úspěchem snaží.

Irena Hanáková

Reakce na článek

Vážení čtenáři, pocítil jsem potřebu podělit se s vámi o svůj názor na článek ‘Katolický dům není jen pro křesťany’ uvedený v Kopřivnických novinách 20. března.

Je bezesporu v pořádku, pečuje-li vlastník o svůj majetek, jako to činí Katolická beseda. Stejně se musí chovat i město, které je majitelem KDK. Provozovatel kulturního domu je za určitých smluvních podmínek obstaravatelem kulturních programů pro město. Myslím, že z tohoto faktu je jasné proč a na co dostává kulturní dům z rozpočtu města Kopřivnice peníze. Kdybychom se celou záležitostí zabývali podrobně, zjistili bychom, že provozovatel musí na část programů nebo nákladů vydělat.

Katolická beseda je majitelem budovy, ve které provozuje činnost dle vlastního uvážení, a touto činností buďto vydělá, nebo nevydělá na provoz a další s tím spojené náklady. Město Kopřivnice kromě KDK vlastní i jiné budovy, které potřebují prostředky z rozpočtu města daleko naléhavěji. Mám na mysli například Loutkové divadlo nebo tzv. Lašskou vilu. Na tyto historické stavby se nenašlo bohužel v rozpočtu města již několik let. Z tohoto pohledu považuji za logické, že zastupitelé nejsou ochotni uvolnit finance na zhodnocování cizího majetku, ale přispějí na kulturní činnost a chtějí, aby i ta byla vyúčtována v souladu s určením čerpání.

Na závěr připomenu, že průzkum veřejného mínění naznačil, že občané města jsou s kvalitou a množstvím kulturních programů spokojeni, v případě názoru na péči o obecní majetek je názor spíš opačný.

Oldřich Rys, předseda MS ODS v Kopřivnici

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.