Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 12/2003
ze dne 27. března 2003

Zprávy z města a okolí

Salus prý nebude muset platit žádné peníze

Štramberští zastupitelé schválili rozpočet, našli v něm i 11 milionů na stavební akce

Budova dalšího supermarketu bude dokončena už za měsíc

Vstup pro imobilní občany je zajištěn

Od neděle platí letní čas

Stíhán pro týrání psa

Obyvatelstvu města nehrozí žádné riziko

Prezidentských portrétů bude méně

Stíny

V Kopřivnici působí pět bezplatných poraden pro občany

Prostřednictvím kreseb žáků viděl Palasiko sněhuláka

Milostný život skokanů se letos poněkud opozdil

Carbol do muzea nedojel kvůli iráckému konfliktu

Dopravní zátěž ve městě vzrostla o 27 procent

Dětští zastupitelé budou od příště pracovat pod patronací domu dětí a mládeže

Sportka podraží o šestnáct procent z původní ceny


    [Top]    


Salus prý nebude muset platit žádné peníze

K o p ř i v n i c e (dam) - Místnímu azylovému domu pro rodiče s dětmi v tísni žádná pokuta nehrozí. Informace o tom, že zařízení žijící ze státních dotací a příspěvků dobrovolných sponzorů byla novojičínským finančním úřadem vyměřena víc jak stotisícová pokuta, se podle ředitelky domu i jeho zakladatele nezakládají na pravdě.

„Nejde o pokutu, jak se v článku zveřejněném na titulní straně Moravskoslezského deníku píše. Finanční úřad pouze Salus vyzval k vrácení části dotačních prostředků, které podle názoru finančního úřadu byly čerpány neoprávněně,“ řekl Jaromír Navrátil, který v době vzniku dnešních potíží Salus řídil.

Celý problém, se kterým se dnes Salus potýká, má své kořeny v době před třemi lety, kdy došlo ke změně provozovatele zařízení ze společnosti SAD na Salus, o. p. s. O dotaci totiž tehdejší ředitel domova požádal ještě pod hlavičkou SADu, ale použil je v době, kdy byl provozovatel změněn. „Ministerstvo práce a sociálních věcí samozřejmě o transformaci vědělo. Kdyby změnu nevzalo na vědomí, nebylo by možné, abychom peníze vůbec získali,“ říká Navrátil. Smlouva o poskytnutí dotace byla totiž podepsána již za Salus, o. p. s. Problém vznikl za první dva měsíce roku 2000, kdy dotaci čerpal ještě původní provozovatel domova a to byl SAD. FÚ odmítl vzít ke kontrole účetní doklady za tuto dobu a tím vznikla ona údajně neoprávněně použitá částka. „Nemohl jsem vůbec předpokládat, že když žádám o převod projektu a poskytovatel dotace s ním souhlasí, že ještě někde vznikne problém,“ brání se Navrátil, který se angažuje v co nejrychlejším vyřešení celé záležitosti.

Napjatému rozpočtu domu Salus je každopádně celkem jedno, zda zaplatí přes sto tisíc jako pokutu či celou transakci pojmenuje jen jako vrácení neoprávněně čerpaných prostředků, které navíc podle ministerstva sociálních věcí byly použity zcela v souladu s platnou metodikou.

Vynaložení částky sto čtyř tisíc korun by pro Salus mělo fatální následky. „Požádali jsme o prominutí. Máme nyní k dispozici posudek ministerstva sociálních věcí, který hovoří o tom, že dotace byla využita správně. Teď nám nezbývá, než doufat, že finanční úřad vše znovu posoudí a dojde ke stejnému závěru jako úředníci ministerstva sociálních věcí,“ řekla ředitelka domu Salus Helena Valentíková.


    [Top]    


Štramberští zastupitelé schválili rozpočet, našli v něm i 11 milionů na stavební akce

Š t r a m b e r k (dam) - Hladce prošel štramberským zastupitelstvem jak návrh rozpočtu, tak plán rozvoje města na další čtyři roky. Podle toho, co zvolení zástupci v pondělí 17. března schválili, bude Štramberk v letošním roce hospodařit vyrovnaně a na straně příjmů i výdajů bude mít shodně 38 milionů 178 tisíc korun.

„Letos poprvé se po chudých letech dostane i na takové akce, které nejsou bombastické. Jsou to drobnosti, které je ale potřeba udělat. Budeme tedy opravovat zeď na Kozině, omítneme mateřskou školku a poštu,“ uvedl několik příkladů starosta Jan Socha. V plánech na letošní rok tamní radnice počítá s celkem jednatřiceti akcemi stavebního charakteru, které si včetně nástavby na panelovém domě a vzniku šesti nových bytů vyžádají bezmála jedenáct milionů korun. „Valná část těchto akcí vychází přímo z přání a požadavků našich občanů, které jsme se dozvěděli v prosinci na schůzích,“ tvrdí Socha. Tyto práce si podle jeho slov může město dovolit jen díky tomu, že se v loňském roce zbavilo velkého dluhu za dostavbu školy a taky díky úsporným opatřením, které na radnici pokračují i letos. „Koncem roku budeme mít o čtyři lidi méně než na začátku. I redukce jednoho místostarosty je vlastně úsporným krokem,“ tvrdí Socha.

Větší důraz na údržbu bytového i nebytového fondu je zakotven i v aktualizovaném programu rozvoje na následující čtyři roky. Ten podle Sochy vychází ze zkušeností minulých let a liší se jen v drobnostech. Mezi prioritami vládnoucí garnitury je prý řešení složité situace ve městě vybudováním záchytného parkoviště, propagace města a další činnosti.


    [Top]    


Budova dalšího supermarketu bude dokončena už za měsíc

Stavba marketu obchodního řetězce Lidl
by měla trvat zhruba ještě měsíc.
Kdy bude další velká prodejna otevřena,
však firma zatím tají.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Už za měsíc by v těsném sousedství s Kauflandem měla stát dokončená budova dalšího supermarketu. Termín dokončení stavby marketu obchodního řetězce Lidl byl s generálním dodavatelem stavby dohodnut na konec dubna a vše zatím nasvědčuje tomu, že bude dodržen.

„Prodejny stavíme standardně zhruba čtyři měsíce. Pokud je to složitější stavba, pak to trvá pět měsíců až půl roku. Dodavatel kopřivnické stavby však plnil harmonogram i při hlubokých mrazech, takže nepředpokládám, že by došlo ke zdržení,“ řekl zástupce investora Martin Eibner a dodal, že stavba je nyní kompletně vyzděná, zastřešená a v současné době se začíná s pokládáním vnitřní dlažby a stavbou venkovních ploch.

Přestože stavba bude dokončena co nevidět, termín otevření své zdejší pobočky Lidl úzkostlivě tají. „Datum otevření je v tuto chvíli vcelku choulostivá interní informace Lidlu a nemohu je sdělit,“ uvedl pouze Eibner a stejně skoupí na slovo byli také v pražském ústředí firmy. Podle tamních zaměstnanců se o otevření všichni včas dozvědí. Místní obchodníci se vstupu dalšího řetězce do Kopřivnice obávají, někteří dokonce avizují propouštění svých zaměstnanců. Samotný Lidl však mnoho pracovních příležitostí nenabídne, podle Eibnera je prodejna stavěna tak, aby její provoz zajistilo zhruba deset lidí.


    [Top]    


Vstup pro imobilní občany je zajištěn

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení kopřivnické radnice s vedením akciové společnosti Tatra už dohodlo postup pro vstup imobilních občanů na detašované pracoviště Městského úřadu na ulici Štefánikově.

Imobilní občané, kteří si potřebují vyřídit své záležitosti na odborech umístěných ve správní budově automobilky, buď předem zavolají na příslušný odbor, kde si domluví svou návštěvu a úředníci vše potřebné zařídí, nebo zajedou se svým vozem přímo před vrátnici číslo tři tak, aby je vrátný viděl. Jemu sdělí svůj požadavek. Poté pracovník ostrahy zavolá na příslušný odbor, aby si pro imobilního občana přišli, a zároveň je pustí zadním vchodem do správní budovy.


    [Top]    


Od neděle platí letní čas

K o p ř i v n i c e (hod) - V neděli 30. března ve dvě hodiny ráno se posouvá čas na tři hodiny. Letní čas, jak se o tomto časovém posunu hovoří, bude platit právě od neděle 30. března až do neděle 26. října, kdy se opět ve tři hodiny vrátí čas o hodinu zpět. Od této neděle se ruší povinnost řidičů svítit přes celý den.


    [Top]    


Stíhán pro týrání psa

Š t r a m b e r k (hod) - V sobotu 8. března byly zahájeny úkony trestního řízení k objasnění a prověření skutečnosti, že byl spáchán trestný čin týrání zvířat, které se dopustil P. Š. tím, že ve Štramberku - Libotíně u vstupních dveří chatky přivazoval dvouletého jezevčíka, kterému nedával jídlo a pití. Psa zabil a kůži ponechal v přístřešku své chaty. Podezřelý psa získal darem od své známé, která 4. března přijela do Štramberka. Když se dozvěděla o zabití psa, věc oznámila Policii ČR.


    [Top]    


Obyvatelstvu města nehrozí žádné riziko

K o p ř i v n i c e (hod) - V pondělí 24. března svolal starosta města Kopřivnice Jiří Tichánek bezpečnostní radu města, která se zabývala mimo jiné i aktualizací plánu vyrozumění členů rady v návaznosti na novelizaci zákona o krizovém řízení.

„Na zasedání bylo konstatováno, že obyvatelům Kopřivnice nehrozí žádné bezprostřední ani jiné nebezpečí,“ sdělil Dušan Bartošák, tajemník bezpečnostní rady.


    [Top]    


Prezidentských portrétů bude méně

Václava Havla v rámech vystřídá
Václav Klaus, prezidentských portrétů
na stěnách bude ale méně,
než jsme byli zvyklí.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Prezidentská podobizna v čele každé třídy je, jak se zdá, minulostí, ne všude, odkud byl před několika týdny sundán portrét Václava Havla, se na stejné místo vyhoupne jeho nástupce Václav Klaus. Tradice ve vyvěšování podobizen hlav státu, která se v českých zemích udržuje již od dob Rakouska-Uherska, pomalu odeznívá.

Většina ředitelů místních základních škol se rozhodla prezidentův portrét vyvěsit pouze ve sborovně, ředitelně a několika dalších místnostech, viset v každé třídě však nemá. Důvod je podle vyjádření šéfů škol především v penězích. Přístup k výměně prezidentských portrétů na zdech se liší škola od školy. Například na Alšovce mají zatím jen několik portrétů, je však možné, že škola přiobjedná další, aby se dostalo i na třídy. Ve škole na ulici 17. listopadu budou tradici držet i nadále a prezident bude viset ve třídách jako doposud. „Je zvykem, že obraz prezidenta ve třídách visel, a já nevidím důvod, proč na tom cokoliv měnit,“ tvrdí tamní ředitel Jiří Stoško. Naopak na zdejší průmyslovou školu se prezidentské ‘hlavy’ nedostanou. „Nebudeme věšet prezidenty, v rámech by se mohl objevit třeba Komenský,“ tvrdí ředitel SPŠ Jaroslav Ponec, který vydal příkaz objednávku portrétů Václava Klause stornovat.

V lubinské malotřídce je ale situace opačná. Zatímco všude jinde prezidenti do tříd hleděli, v této škole asi pro padesát žáků státník nevisel, nyní však na jeho portrét čekají a své místo na zdi najde. Také na úřadech se schyluje k výměnám fotografií, na radnici bude prezident viset nejen v zasedací místnosti rady, kanceláři starosty a jeho zástupců, ale také v úřadovnách vedoucích některých odborů.


    [Top]    


Stíny

Dne 18. března v době od 19.30 do 20 hodin neznámý pachatel v Kopřivnici na ulici Nádražní v prostoru autobusového nádraží vypáčil dvířka schránky nádrže paliva a vypínačem si otevřel dveře a vnikl do zaparkovaného linkového autobusu, ze kterého odcizil dvě peněženky. V jedné bylo 4 100 a v další 200 Kč.

Dne 21. března dopoledne telefonicky oznámil lékař z polikliniky, že jim utekl pacient, který je nebezpečný a měl by být odvezen do psychiatrické léčebny v Opavě. Hlídka městské policie prohledala okolí a podle popisu se snažila muže najít. V místě bydliště strážníci zjistili, že dotyčný odešel do nějaké restaurace. Až v odpoledních hodinách se muž ozval na MP z telefonního automatu na ulici Polní. Strážníci okamžitě vyjeli na místo, muž byl převezen na polikliniku a poté do léčebny v Opavě. Jednalo se o 38letého muže z Kopřivnice.

Dne 22. března přijala stálá služba telefonické oznámení, že v marketu Kaufland došlo ke krádeži. Hlídka MP na místě zajistila dva muže z Kopřivnice ve věku 29 let, kteří odcizili láhev alkoholu v hodnotě asi 350 Kč. Protože při ověřování na OO P ČR vyšlo najevo, že tito muži už toho mají na svědomí více, byli předáni policii k dalšímu šetření.

Ve stejný den, ale ve večerních hodinách, telefonicky oznámil občan na služebnu MP, že se na ulici Záhumenní volně pohybuje dobrman. Strážníci zjistili majitele psa a poučili ho, jakým způsobem se jeho pes může pohybovat na veřejném prostranství, a za porušení vyhlášky města byla majiteli uložena bloková pokuta.


    [Top]    


V Kopřivnici působí pět bezplatných poraden pro občany

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci Kopřivnice přinášíme aktuální přehled bezplatných poraden, které jsou místním občanům k dispozici.

Ekologická poradna poskytuje každé pondělí od 14 do 17 hodin informace týkající se spotřebitelského poradenství, možnosti získávání státních dotací z programu péče o krajinu, což je vhodné mimo jiné i pro občany, kteří vlastní nějaké pozemky cenné zejména z hlediska ochrany přírody a celé další spektrum ekologických problémů. Od Nového roku má poradna oprávnění poskytovat i informace týkající se Státního fondu životního prostředí České republiky a o možnosti získávání dotací na nejrůznější činnosti, kterých se Státní fond životního prostředí týká. Podrobnější informace o Státním fondu životního prostředí lze získat na internetové adrese www.sfzp.cz. Informace zpravidla podává předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

Kdy: každé pondělí od 14 do 17 hodin v prostorách Městského informačního centra v přízemí Kulturního domu Kopřivnice, telefon: 604 526 114

V mykologické poradně, která se v době houbařské sezony kryje s místem i otevírací dobou s poradnou ekologickou, poskytuje informace Jaromír Durček. Mimo hlavní sezonu své poradenské služby neodmítne poskytnout ve svém bydlišti v Lubině.

Krizová poradna Paprsek nabízí pomoc dětem, jejich rodičům i dospělým při řešení životně náročných situací, porozumění, radu a pomoc při řešení osobních krizí. Dále zprostředkovává pomoc při problémech se závislostmi, poruchami chování a učení. Poskytuje poradenství při volbě povolání a profesním vývoji, odbornou pomoc psychologa, krátkodobou psychoterapii, stejně jako informace a doporučení na odborná pracoviště. Pomáhá při řešení domácího násilí.

Kdy: každý čtvrtek od 14 do 18 hodin v klubu Kamarád, Francouzská 1181, telefon: 556 811 737, kl. 26

Občanská poradna, středisko Charity Kopřivnice, nabízí občanský informační systém práv a povinností, který obsahuje základní informační přehled z oblastí, které občany provázejí v občanském, rodinném, pracovně právním životě. Cílem služby je občanům snadno zpřístupnit v co možná nejsrozumitelnější formě základní právní informace tak, aby nikdo netrpěl v důsledku neznalosti svých práv či povinností nebo neznalosti dostupných služeb.

Kdy: pondělí od 13 do 17 hodin, čtvrtek od 8 do 12 hodin v Katolickém domě, I. patro, Štramberská 378, telefon: 556 811 149

Městské energetické centrum umožňuje občanům navržení nejoptimálnějšího řešení energetických úspor jak v domácnostech, tak při výstavbě nových objektů. Seznamuje zájemce s obnovitelnými zdroji energie, z důvodu jejich stále většího ekonomického přínosu, ale navíc zajišťuje přístup k dotačním podporám státu.

Kdy: každou středu od 14 do 16 hodin, v Domě podnikatelů, I. patro, Štefánikova 244, telefon: 556 493 672

Právní poradna senátora Jaroslava Šuly je určena občanům celého okresu.

Kdy: každé pondělí od 15.15 do 17.15 hodin, nutnost telefonické objednávky, v senátorské kanceláři, Katolický dům, I. patro, Štefánikova 378, telefon: 556 801 371


    [Top]    


Prostřednictvím kreseb žáků viděl Palasiko sněhuláka

K o p ř i v n i c e (ili) - Druhým rokem finančně podporují žáci Základní školy sv. Zdislavy v rámci adopce na dálku osmiletého Palasika Kajakyela z Ugandy. Ten díky sedmitisícové roční podpoře úspěšně v minulém školním roce absolvoval přípravku pro vstup do základní školy. Protože v současné době navštěvuje teprve první třídu, dopisy za něj píše sociální pracovník. Palasiko však každý doprovodí vlastními kresbami.

„Na přišlé dopisy pak odpovídají postupně jednotlivé třídy,“ uvedla učitelka Jitka Minarčíková s tím, aby se na korespondenci podíleli všichni. „Před Vánocemi přišli žáci deváté třídy s vlastní iniciativou, že Palasikovi napíšou. Zároveň jsme mu poslali fotografie školy a výrobky dětí ze školní družiny, aby viděl, jak vypadá sněhulák a sníh,“ dodala Minarčíková.

O studijních výsledcích jsou adoptivní ’rodiče’ pravidelně informováni prostřednictvím organizace zprostředkující adopci. Z maximálního počtu čtyř set bodů Palasiko získal dvě stě sedmdesát osm. Nejoblíbenějším předmětem je hudební výchova, protože rád zpívá a jednou by se chtěl stát bubeníkem.

Žáci Základní školy sv. Zdislavy si adopcí na sebe vzali nelehký úkol. Každoročně musejí na Palasikovo vzdělání zaslat sedm tisíc korun. Finanční prostředky získávají prodejem svých výrobků v rámci Stonožkového týdne.


    [Top]    


Milostný život skokanů se letos poněkud opozdil

Zábrany u cest už stojí, žáby se však
kvůli chladnému počasí v minulém týdnu
do milostného života příliš nehrnuly.
To však mají změnit první teplejší dny.
Foto: David Macháček

V l č o v i c e (ili) - Vlivem nižších teplot se pravidelný jarní tah žab v letošním roce opozdil. „Chtěli jsme být na skokany hnědé připraveni a mít zábrany podél cest včas nachystané. To jsem ale netušil, že lapací jímky budeme zahrabávat do zmrzlé půdy,“ povzdychl si předseda ekologické organizace Občanské sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

Letošní chladné počasí opozdilo migraci žab nejméně o čtrnáct dní. Zatímco 14. března v roce 2002 se už žáby snažily dosáhnout vlčovického rybníku, letos se v první jarní den teploty pohybovaly pod bodem mrazu. „Žábám stejně jako ropuchám, které začnou migrovat zhruba o čtrnáct dní později, takové teploty nevadí. I jedinci, kteří zamrznou v ledu, zvládnou hibernaci bez problémů,“ vysvětlil Dalibor Kvita.

V tomto roce budou ekologové ve spolupráci a pracovníky odboru životního prostředí sledovat žáby na pěti lokalitách, mimo jiné například ve Vlčovicích, na Libotíně a tzv. alkocestě mezi štramberskou částí Dražné a Lichnovem. Vrchol tahu žab se pohybuje okolo dvou tří dnů, ale celková délka migrace je podstatně delší. Po spáření budou zábrany přesunuty na opačnou stranu komunikace, aby se skokanům hnědým a ropuchám umožnil bezpečný návrat do jejich působiště.

Žáby stejně jako ostatní obojživelníci patří u nás k zákonem chráněným živočichům.


    [Top]    


Carbol do muzea nedojel kvůli iráckému konfliktu

K o p ř i v n i c e (dam) - Válečný konflikt v Iráku zbrzdil další vývoj situace okolo místního Technického muzea. V pátek měl do muzea, které se potýká s finančními problémy, dorazit náměstek hejtmana Jiří Carbol a jednat o případné pomoci Moravskoslezského kraje této instituci. Schůzka s ředitelkou muzea však byla na poslední chvíli zrušena.

„Důvod byl naprosto prozaický. Ve stejnou dobu mimořádně zasedala bezpečnostní rada kraje, jíž jsem členem,“ vysvětlil změnu plánů Carbol a slíbil, že do Kopřivnice dorazí čtvrtého dubna.

Podle tiskového prohlášení zveřejněné krajským úřadem, bezpečnostní rada kraje neshledala v souvislosti s válkou v Iráku důvod k přijímání dalších mimořádných opatření na území kraje. Je však údajně připravena v návaznosti na následující vývoj okamžitě informovat obyvatele kraje o jakýchkoli závažných změnách v bezpečnostní situaci našeho regionu.

Krajská bezpečnostní rada také vydala pokyny směrem k určeným bezpečnostním radám obcí a měst.


    [Top]    


Dopravní zátěž ve městě vzrostla o 27 procent

K o p ř i v n i c e (ili) - Odbor životního prostředí předložil minulý týden radě města zprávu za minulý rok týkající se komplexního hodnocení vlivu dopravy na životní prostředí. Stav znečištění ovzduší ve městě Kopřivnici a blízkém okolí není kritický a dá se charakterizovat jako mírně uspokojivý, vyplývá z jejího závěru.

„K tomu jsme došli pravidelným měřením imisí na automatizované monitorovací stanici v Lubině, kde jsou sledovány hodnoty kysličníku siřičitého, oxidu dusíku a prašného aerosolu,“ uvedla pracovnice odboru životního prostředí Monika Paličková a zároveň dodala, že k překročení zákonných limitů došlo pouze ve čtyřech případech na počátku roku 2002, a to u prašného aerosolu a NOx.

Zpráva životního prostředí se opírá o opakovanou studii společnosti Etoxa Opava. První se uskutečnila v roce 2000, druhá o dva roky později. Obě potvrdily, že k dopravně nejzatíženějším místům patří křižovatky ulic Obránců míru, Čs. armády a Záhumenní. Následují křižovatky ulic Záhumenní, Husovy a Obránců míru a dále Obránců míru, Francouzské a Pionýrské. Během dvou let došlo v Kopřivnici k sedmadvacetiprocentnímu nárůstu intenzity dopravy. Hodnoty imisního zatížení škodlivinami se však pohybují v rámci zákonných limitů.

Imisní mapy i zhodnocení hlukové zátěže v současnosti připravuje odbor informačního a datového centra do grafické podoby, která bude zveřejněna na webových stránkách města.


    [Top]    


Dětští zastupitelé budou od příště pracovat pod patronací domu dětí a mládeže

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulou středu proběhlo další zasedání dětských zastupitelů, které svou délkou předčilo všechna předcházející. Dětské zastupitelstvo nebude nadále pracovat pod patronací odboru školství, kultury a sportu, ale pod Domem dětí a mládeže Kopřivnice. „Je to vlastně současný celorepublikový trend, proto i v Kopřivnici dochází ke změně zastřešovatele,“ uvedla ředitelka DDM Eva Müllerová, která zároveň přítomným vyvrátila jejich obavy, že změna patrona určitě nebude na újmu, ale povede ke zkvalitnění činnosti.

Charitativní akce ‘I bez domova se dá žít’, při které chtěli dětští zastupitelé jednorázově rozdávat věci osobní potřeby, šatstvo a jídlo sociálně potřebným, byla vedoucí sociálního odboru Jiřinou Mikulenkovou vymluvena nejen pro náročnost, ale i pro snadnou zneužitelnost. „Opravdu hodnotím vaši všímavost a snahu pomoci, ale byla bych raději, kdyby se váš zájem obrátil na spolupráci s azylovým domem nebo domem Salus,“ snažila se iniciativě dětských zastupitelů dát jiný směr Mikulenková.

Největší část více než dvouhodinového jednání zabrala apelace vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíry Michálkové na členy zastupitelstva, aby svou pozornost a vliv více přenesli na své spolužáky ať už prostřednictvím školních nebo třídních samospráv. „Bylo by správné ovlivnit co nejvíce dětí, vtáhnout je do děje a vytvořit si takový systém, v němž by se všichni angažovali,“ zdůrazňovala Michálková v souvislosti se zainteresovaností dětí na ochraně školního majetku.

Bouřlivá diskuze, v níž zejména starosta Martin Jašek a jeho zástupce Marek Rebroš dali najevo nesouhlas, aby zastupitelstvu byly dospělými podsouvány směry, kterými se mají jejich aktivity ubírat, nakonec vyústila do úvahy o vlastní funkci dětského zastupitelstva. V závěru padly stížnosti na pravidelnou neúčast zástupců ze zvláštní školy a na nekvalitně provedené předláždění chodníku před bývalou Manou. Na výzvu o spolupráci zareagovala Dětská zastupitelstva z České Lípy a Liberce. Byl vzat na vědomí návrh Stanislava Štefka na legalizaci zdi pro sprejery za bývalým tzv. skleníkem mezi ulicemi Štefánikovou a Lidickou.


    [Top]    


Sportka podraží o šestnáct procent z původní ceny

K o p ř i v n i c e (ili) - Loterijní společnost Sazka od 31. března zvýší cenu za jeden vsazený sloupec pro oba sázkové tahy z dvanácti na čtrnáct korun. Plný tiket včetně hry šance přijde na sto padesát korun místo nynějších sto třiceti.

Poslední zvýšení proběhlo před čtyřmi roky k 31. květnu, a to z desíti na dvanáct korun. Podle slov tiskové mluvčí Sazky Stanislavy Doubravové důvodem zdražení je nejen postupné srovnávání cen sázek, ale i úrovně výher s okolními zeměmi.

Ceny sázenek u obdobných loterií se v okolních zemích pohybují od 0,75 až po 1,5 eura. Tomu potom odpovídá i výše výher.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.