Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada se zabývala počtem žáků v základních školách

K o p ř i v n i c e (hod) - V Kopřivnici a místních částech se rodí stále méně dětí. To je celorepublikový problém, který je nutno řešit v souvislosti se školstvím. Nejdříve se úbytek dětí projeví v mateřských a základních školách, nejpozději to postihne střední školy a učiliště. Co se týká naší republiky, ministerstvo školství už delší dobu pracuje na tzv. optimalizaci sítě škol a například v Kopřivnici má dojít ke sloučení střední průmyslové školy a učiliště. Zda k tomu dojde, je na rozhodnutí krajských zastupitelů.

Počtem žáků v základních školách v Kopřivnici se zabývala na své schůzi rada města minulý týden. „Projednávali jsme zprávu, která reaguje na demografický vývoj a která z tohoto hlediska hodnotila stav školství jak v minulosti, ale především s výhledem do budoucnosti. Materiál obsahoval řadu číselných informací, které dokládají úbytek žáků v základních školách. Je možné říci, že v Kopřivnici oproti ostatním městům v republice k tomuto poklesu dochází s určitým zpožděním,“ sdělil místostarosta Milan Bureš.

Město Kopřivnice má jako zřizovatel pět velkých základních škol. Při stavbě školy byla vždy stanovena jejich kapacita. Ta se v průběhu měnila, například z důvodu nárůstu dětí ve školách. Dnes díky menším stavebním úpravám školy svou naplněnost převyšují. „Například ZŠ dr. M. Horákové má projektovanou kapacitu 24 tříd a dnes jich má 28, E. Zátopka 18 a má 26, Alšovka 18 projektovaných a 20 ve skutečnosti. Ve školách jsou i odborné učebny, které se v minulosti využívaly jako kmenové třídy. Tady je menší rezerva možného zásahu do redukce počtu škol ve městě. Z tohoto pohledu ale nelze hovořit v současné době o přeplněnosti základních škol. V některých třídách je počet žáků i pod pětadvacet,“ řekl k naplněnosti jednotlivých škol Bureš. Průměrný počet žáků na jednotlivých základních školách se pohybuje od 23,5 (ZŠ náměstí) až po 25,5 (ZŠ Alšova).

„Ve školním roce 1998/99 byl celkový počet žáků v základních školách 3 154, při přepočtu na průměrný počet pětadvaceti žáků ve třídách pak jejich počet byl sto dvacet šest. Situace v letošním školním roce 2002/03 - už je to 2 832 dětí a 114 tříd, což je úbytek dvanácti tříd. Když se podíváme do budoucnosti, tak ten pokles žáků pokračuje.

Ve školním roce 2006/07 už je dost výrazný pokles dětí ve školách, celkem jich bude 2 442 a počet tříd by klesl na devadesát osm,“ řekl k snižujícímu počtu žáků místostarosta. „K samotné redukci počtu základních škol by mělo dojít ve školním roce 2006/07, kdy klesne počet tříd proti roku 1998/99 o dvacet osm, což je počet tříd celé jedné základní školy. Budou zde určitě rozdíly, některé školy si žáky udrží díky svému umístění nebo spádovosti a některé budou více prázdné. To se negativně promítne z ekonomického hlediska na náklady na žáka na danou školu. Město jako zřizovatel to bude muset řešit a navíc bude muset hledat rozumné využití pro uvolněnou budovu tak, aby nezůstala prázdná. V případě nutnosti by šlo využít některou budovu základní školy pro umístění městského úřadu, což ale v současnosti není prioritou. K tomuto by mohlo dojít od 1. 9. 2003,“ doplnil místostarosta Bureš.

O tom, zda a která škola se nakonec zruší, rozhodnou v budoucnu zastupitelé města. Ti budou mít poslední slovo a měli by rozhodnout na základě získaných údajů. Školství se budeme na stránkách novin věnovat častěji.


    [Top]    


Ministerští úředníci dali za pravdu městu

K o p ř i v n i c e (hod) - Ministerští úředníci dali za pravdu městu Kopřivnice a zrušili tři sistační rozhodnutí, které vydal v minulosti Okresní úřad Nový Jičín.

„Rada města vzala na vědomí rozhodnutí Ministerstva vnitra České republiky, kterým se pro nedůvodnost ruší tři sistační rozhodnutí okresního úřadu, a to ve věci schválení výstavby garáží Limberk Pod Morávií a na ulici Alšově a ve věci modernizace tepelného hospodářství Kopřivnice. Návrhy na pozastavení platnosti schválení v zastupitelstvu podala občanka Marie Pešlová,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Potvrdilo se, že město nepodceňuje při přípravě žádná usnesení a předem je konzultuje i s jinými institucemi.

Rada města po projednání této záležitosti na své schůzi uložila pracovníkům právního odboru zaslat Krajskému soudu v Ostravě získané rozhodnutí s tím, že se na jeho základě navrhuje zastavení soudních řízení,“ uzavřel místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Radní jednali o teple, drogách i přestupcích

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke své schůzi minulý týden v úterý, se zabývala mimo jiné i drogovou problematikou. „Hodnotili jsme činnost firmy Renarkon, která pro město zajišťuje program protidrogové politiky. Jedná se o poskytování aktuálních informací, výměnu injekčních setů, distribuci dezinfekčních prostředků a zdravotnického materiálu. To vše mají na starosti dva streetworkeři, kteří působí v Kopřivnici. Dále jsme hovořili o tom, že v příštím roce bychom chtěli zřídit kontaktní místo přímo v Kopřivnici, na které by se mohli obracet lidé, jež jsou závislí na drogách, ale i jejich rodinní příslušníci. Renarkon je obecně prospěšná společnost založená magistrátem města Ostravy, která působí např. i ve Frýdku-Místku, ale i v dalších městech Moravskoslezského kraje,“ rozvedl projednávanou problematiku místostarosta Zdeněk Krajčír.

Další zpráva, která byla předložena radě města, se zabývala vyřizováním stížností občanů a činností komise pro projednávání přestupků za loňský rok. „V roce 2002 bylo zaevidováno celkem deset stížností, z toho jedna je v řešení, osm bylo řádně prošetřeno. Obecně lze konstatovat, že z těchto deseti stížností byly čtyři kvalifikované jako přestupek proti občanskému soužití. V jednom případě došlo k podezření z trestného činu, a proto bylo podáno trestní oznámení. Jednu stížnost řešil odbor životního prostředí, ke které ještě nebyla dodána zpráva, jak byla vyřešena. V loňském roce byly postoupeny právnímu odboru dvě petice,“ sdělil k agendě místostarosta.

Na programu schůze rady nechyběla ani tentokrát modernizace tepelného hospodářství města. „Rada města schválila systém řízení projektu Modernizace tepelných sítí města Kopřivnice, ve kterém je stanoven cíl řízení, jednotlivé etapy projektu a také vyjmenovaní členové jak základní, tak širší pracovní skupiny. V tomto materiálu jsou jasně vymezeny kompetence rady i zastupitelstva,“ doplnil Zdeněk Krajčír.

Město uzavřelo smlouvu o dílo se společností VAE energo, s. r. o., Olomouc, jejímž úkolem je zpracování studie centrálního zásobování teplem města Kopřivnice. „Tato studie by měla zahrnovat popis stávajícího stavu, bilanci potřeby tepla, návrh variant, dále také popis hodnocených variant, investiční a provozní náklady. Nedílnou součástí studie bude samozřejmě i ekonomické hodnocení, způsob financování a kalkulace ceny tepla pro konečného odběratele,“ dodal místostarosta Krajčír.

Rada města uzavřela smlouvu o povinné výuce plavání. Tu bude zajišťovat pro děti z kopřivnických základních škol Plavecká škola - Klub vodních sportů Skokan Kopřivnice.


    [Top]    


Pracovní skupina řešila otázky spojené s nezaměstnaností

K o p ř i v n i c e (hod) - V pořadí již druhé setkání pracovní skupiny zabývající se nezaměstnaností regionu se uskutečnilo na kopřivnické radnici minulý týden v pátek.

„Na úvod jsme hodnotili plnění úkolů, které byly uloženy na poslední schůzce. Mezi nimi bylo kontaktování ministerstva průmyslu ve věci prošetřování smluv s firmou Dura a zaslání dopisu na vedení firmy Dura ve Spojených státech ve věci dalšího záměru firmy. Dalším splněným úkolem bylo sestavení databáze profesí pro nabídku investorům. V současné době se pracuje na vypracování dílčí strategie vlčovické průmyslové zóny. Zúčastněným byly také podány informace z jednání o zřízení zaměstnanecké agentury,“ komentoval starosta Jiří Tichánek první část pracovního jednání. Poté se jednotliví členové rozdělili do dvou skupin.

Garantem první, zabývající se sociální problematikou, byl stanoven místostarosta Zdeněk Krajčír a druhé, která si vzala za úkol vytvářet pracovní místa a získávat investory do průmyslové zóny, místostarosta Vladislav Kryške.

„Cílem naší skupiny je soustředit se na nezaměstnané v oblasti Kopřivnicka s prioritou na rizikové skupiny obyvatel a jejich maximální informovanost. Řešili jsme systém vzájemné komunikace. Chceme, aby se zvýšila informovanost,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Během jednání jsme hovořili i o výzvě Marie Pešlové, která chtěla svolat zastupitelstvo, jež by se zabývalo nezaměstnaností. Shodli jsme se na tom, že zasedání svolané za tímto účelem by nebylo produktivní,“ dodal starosta Tichánek.


    [Top]    


Hukvaldy přivítaly první návštěvníky

První návštěvníky o víkendu přivítaly
Hukvaldy. Pro velký zájem
bylo otevřeno neplánovaně i v neděli.
Foto: David Macháček

H u k v a l d y (dam) - Poprvé od prosincové Ondřejské pouti se v sobotu veřejnosti otevřely brány hukvaldského hradu. Možnosti navštívit hrad v chladném počasí druhého jarního dne využilo asi 200 lidí. Pravidelně své brány začnou Hukvaldy otvírat během dubna, i když pouze o víkendech. V květnu pak hrad zahájí běžný provoz a rovněž začne nabízet svým návštěvníkům zajímavé akce. První z nich, tradiční slet čarodějnic, je plánován hned na Prvního máje. Podle správce hradu se letos v jeho areálu nechystají žádné velké rekonstrukce. „Chystáme se ale na poměrně náročné odtravnění hradebních zdí,“ prozradil kastelán.
 
 
 
 


    [Top]    


Josefovské oslavy a zábavy rok od roku ztrácejí na své popularitě

K o p ř i v n i c e - Pepa, Pepek, Pepík, Pepča, Pepánek, Joska, Józa, Jozífek, Jožin, Jožo - to jsou jen některé domácí podoby biblického jména Josef, které má původ v hebrejštině. Svým významem značí, že on (Bůh) nositeli tohoto jména přidá, rozhojní jak materiální, tak duchovní bohatství.

Josef je v České republice po Jiřím druhým nejčastěji se vyskytujícím křestním jménem. Jen pro zajímavost - následuje Jan, Petr, Jaroslav, Pavel, Miroslav, František, Martin a první desítku uzavírá Zdeněk. Přestože Josef se těší značné oblibě, jeho společenská prestiž klesá. Ještě před sametovou revolucí se 19. březnu neoficiálně přezdívalo svátek mužů jako ekvivalent Mezinárodnímu dni žen, dnes se slaví stejným způsobem jako každé jiné jmeniny.

„Vzpomínám si, jak se o pořádání Josefovské zábavy mezi jednotlivými zájmovými organizacemi a spolky sváděly boje. Byla to prostě prestižní záležitost stejně jako pomlázková zábava, předpouťová nebo Štěpánská,“ vzpomněl na celkem nedávné bombastické oslavy jeden z bývalých pořadatelů, „hasiči, volejbalisté, svazáci, to byly každoročně se opakující dohady kdo s koho.“ Letošní josefovské jmeniny přešly nepovšimnuty stejně jako ostatní březnové svátky Vlastimilů, Eduardů, Světlan, Radků, Leon a ostatních.

Zvýšenou pozornost tomuto jménu věnoval jeden z provozovatelů lyžařských vleků na Pradědu v Jeseníkách, kdy na středu 19. března pozval k bezplatnému dopolednímu lyžování nositele jména Josef, aby vytvořil rekord v největším počtu lyžujících Josefů, který by mohl zaznamenat do Guinnessovy knihy rekordů. Přestože akci pořadatel věnoval velkou mediální pozornost, zaznamenáníhodný rekord se vytvořit nepodařilo.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.