Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 8/2003
ze dne 27. února 2003

Čtenářský servis

Kulturní servis

Vzpomínka na Vladimíra Konůpku

Poznatky lektora za semestr vzdělávání seniorů


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 27. února v 15 a 17.30 hodin, pá 28. února - ne 2. března v 17.30 hodin pásmo loutkových pohádek ČR Fimfárum. Celovečerní loutkový film na motivy legendárních pohádek pro malé i velké

Čt 27. února - ne 2. března ve 20 hodin komedie VB Guru. Hudební komedie o Indovi, který podal Newyorčanům prst a málem přišel o celou ruku... Do 12 let nevhodný

Po 3. března v 18 a 20 hodin, út 4. března v 18 hodin komedie Francie Má mě rád, nemá mě rád. Příběh studentky malířství Angeliky, aneb co udělala z 'Amélie' jedna 'Osudová přitažlivost'… Do 12 let nevhodný

Út 4. března v 19.30 hodin tragikomický horor ČSSR Spalovač mrtvol. Nejvýznamnější film Juraje Herze. Filmová adaptace psychologického hororu kongeniálně vystihuje morbidní atmosféru a jakoby neskutečný svět panoptikálních postav. Do 15 let nepřístupný (Filmový klub)

Čt 6. - po 10. března v 17 a 20 hodin, so 8. a ne 9. března ve 14 hodin fantasy Nového Zélandu, USA Pán prstenů: Dvě věže. Převaha zla stále sílí, Ten, který nese prsten, je na pokraji vyčerpání, schyluje se k obřím bitvám… Druhý díl slavné fantasy ságy

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Pá 28. února Zájezd do Slezského divadla v Opavě - Gaetano Donizetti: Don Pasquale - komická opera o třech dějstvích

Út 4. března v 17.30 hodin Bhakti Devi - klasický jihoindický chrámový tanec

St 5. března v 18 hodin Sarvamangalam - film a beseda režiséra Viliama Poltikoviče o jogínech u pramene Gangy a v indických Himálajích

Čt 6. března v 19.30 hodin A. R. Gurney: Silvie - americká komede plná klidného a přívětivého humoru běžného života s jeho trapasy a úskalími v podání Hoffmanova divadla Uherské Hradiště

NORA CAFÉ

Pá 28. února Chris Barickman - newyorský zpěvák, kytarista, malíř a spisovatel o strastech i slastech života

Pá 7. března Sto zvířat + RK 130

MUZEUM ZD. BURIANA ŠTRAMBERK

St 5. března vernisáž výstavy Pravěk a etnografie - obrazy a kresby malíře Arnošta Hanáka

KINO PŘÍBOR

Pá 28. února v 18 a 20 hodin krimidrama USA Road to Perdition. Do 12 let nevhodný

Po 3. března v 18 a 20 hodin komedie USA Sexy párty. Do 12 let nevhodný

St 5. března v 18 a 20 hodin komedie Německa Holky to chtěj taky. Do 12 let nevhodný

Pá 7. března v 18 hodin film ČR Smradi

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 27. února - ne 2. března v 18 hodin slovensko-český film Kruté radosti

Čt 27. února - ne 2. března ve 20 hodin film USA Tělo na tělo. Do 12 let nevhodný

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Čt 27. února v 18 hodin Vliv psychiky na zdraví a nemoc - přednáší MUDr. Jana Jelínková a Marcel Černoch

Pá 28. února ve 20 hodin - 123 min. & HC 3 - koncert k nové desce Shooba Dooba

Čt 6. března ve 20 hodin - Nostalgie s Krylem - folkování s debatou

Pá 7. března ve 20 hodin - OP Jazz band – jazzování


    [Top]    


Vzpomínka na Vladimíra Konopku

  

Narodil se 22. února 1913 ve Svitavách. S rodiči se pak odstěhoval do Kopřivnice. V září 1938 se zúčastnil všeobecné mobilizace. Po mnichovském diktátu se vrátil zpět do Kopřivnice a pracoval v Tatře. Nemohl se však smířit s okupací, a proto v dubnu 1939 odešel přes hranice do Polska a vzhledem k nepříznivým podmínkám v této zemi podepsal smlouvu o vstupu do francouzské cizinecké legie. V květnu 1939 byl s dalšími Kopřivničany odvezen do Francie. Po prezentaci v legii, v pevnosti St. Jean v Marseille, byl převelen do posádky v Sidi bel Abbés v Africe, kde prodělal legionářský výcvik. Po přepadení Polska fašistickým Německem byl spolu s ostatními čs. vojáky uvolněn z cizinecké legie a přesunut do výcvikového střediska čs. vojska v Agde v jižní Francii. Zde byl zařazen k protitankovému dělostřelectvu a nasazen do bojů o Francii. Po kapitulaci Francie byl spolu s ostatními čs. vojáky převezen do Anglie. Zde se přihlásil k letectvu a byl převelen na základnu RAF v Hednesfordu. Byl zařazen do kurzu leteckých mechaniků a po jeho skončení nastoupil jako mechanik-drakař k 312. československé stíhací peruti. U této jednotky sloužil pak po celou dobu války na letištích v různých koutech Anglie. Dosáhl anglické hodnosti sergeant. Konec války jej zastihl na letecké základně v Manstonu, kde byl soustředěn celý československý stíhací Wing. Do vlasti se vrátil v srpnu 1945. Koncem roku byl demobilizován v hodnosti rotmistra. Vrátil se do Kopřivnice a pracoval v Tatře až do odchodu na důchod. Zemřel 25. prosince 1986. Po roce 1989 byl posmrtně rehabilitován a povýšen do hodnosti majora.

Václav Langer, letopisecká komise MÚ


    [Top]    


Poznatky lektora za semestr vzdělávání seniorů

K o p ř i v n i c e (red) - V minulém roce jsme přinesli informaci o zřízení dalšího vzdělávacího zařízení v našem městě - tentokrát pro seniory - tzv. Akademie třetího věku v rozsahu čtyř semestrů různého zaměření - technika, medicína, právo a sociologie. Letos v lednu byl ukončen první semestr, a tak jsme položili několik otázek přednášejícímu Josefu Svobodovi (79), na názor a zkušenosti.

Jaké téma jste zvolil?

Musel jsem se pochopitelně zamyslet nad věkovým složením studujících, nad jejich vědomostmi z minulého zaměstnání a konečně i nad tím, že z 25 přihlášených je 12 studentek! Dále jsem se rozhodl pro ulehčení vypracovat skripta (asi 150 stran) a o pořízení promítacích fólií (cca 100). Tato kombinace vytvořila předpoklad k tomu, že přece jen trochu opotřebované paměťové disky v našich hlavách si nabyté informace lépe uloží a že je tu možnost se někdy do skript podívat, když na něco přijde řeč nebo se něco dočteme. Dále jsem doplnil stať s názvem ‘A byly u toho’. Celou historií motorizace lidstva se vyskytují ženy, které se na ní podílely, ale příliš to není prezentováno. To naše studentky zaujalo.

Jaké téma jste vlastně zvolil?

Osobní automobily - hlavní prostředek individuální mobility.

A proč?

Jsou všude kolem nás - vítané i zatracované, mobilita je pradávná touha člověka a dnes neodmyslitelná, překonávají snadno vzdálenosti, ale i poškozují životní prostředí. Proto skripta obsahují dost informací o tom, odkud a kam kráčí výrobci osobních automobilů, kteří patří včetně subdodavatelů k největším poskytovatelům pracovních míst. V tomto oboru se vyskytuje vlivem superkonkurence (definici jsem převzal) největší pokrok a konečně dnes deníky i jiné časopisy přinášejí pravidelně informace o automobilech, ve společnosti často sklouzne řeč kromě o politice a o té hezčí části lidstva také na auta a konečně v širším okruhu rodiny se sem tam nějaké auto kupuje, a tak nějaká ta vědomost navíc se sejde. Poslední lekce byla věnována pohonu automobilu na vodíkové palivo s cílem vysvětlit princip i praktické provedení co nejpodrobněji a srozumitelně. Zde se osvědčil princip ‘vysvětlovat si to navzájem tak dlouho, až mi to bude samotnému jasné’. Nákladní automobily byly vědomě pominuty, aby diskuze přirozeně nesklouzla na problémy místní automobilky, a látka se tak netříštila. Také historie automobilů Tatra byla opominuta - je většině studujících ‘akademie’ známa také díky našemu jedinečnému muzeu. S těmito zásadami studující i zakladatel souhlasili.

Zkuste popsat, jak vy říkáte, ‘studenty’.

Průměrný věk 63, z 25 pouze jeden není řidič, 12 žen (učebná plná šarmu), celkem 11 dvouhodinových lekcí - téměř všechny se 100procentní účastí a v učebně žádné zívání, žádné opřené hlavy, natož zdřímnutí, ani psaníčka a taháky se neposílaly. Zřejmě v našem skvělém zralém věku už to berem jinak.

No a jak se zkoušelo?

Nezkoušelo se. Každou lekci jsem rozdal lístky s tímto textem: Prosím, uveďte dvěma třemi větami, co vás na dnes přednesené látce nejvíce zaujalo a podpis. Celkem se jich vracelo téměř 100 procent. Byl jsem překvapen růzností postřehů i od studentek. Pro náš účel lepší než zkoušení.

Byl jste tedy spokojen?

Já ano, zda studenti, nevím, neptal jsem se.

Myslíte, že byla založena dobrá věc?

Bez pochyby - zakladatel vykročil do neurčita - správnou nohou a správným směrem. Dokazuje to zvýšený zájem o druhý semestr - místo 25 již 30 studujících.

Jak je to s honorářem?

Vzdal jsem se jej - vždyť jsme tam byli většinou bývalí tatrováci a dokonce kolegové a těm se přece nic nepřednáší za peníze. Navíc jsem se představil nápisem na tabuli: vím všechno o ničem a nic o všem - přijato úsměvně.

A jaký byl závěr?

Jako ve škole. Každý student obdržel ozdobný Účastnický list a společnou fotku. Finální doklad bude vystaven všemi lektory a zřizovatelem až po absolvování celé Akademie.

A poslední věty.

Neváhejte se vzdělávat v každém věku. Při předběžné rozpravě studujících se zakladatelem by většina uvítala základy práce s počítačem a s internetem.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.