Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zastupitelé jednali nejen o rozpočtu, ale i o teple

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek 20. února se sešli zastupitelé v anexu kopřivnické radnice ke svému v pořadí již druhému zasedání. Mezi nejzávažnější body programu patřilo schválení rozpočtu města na letošní rok. Ten byl předem projednáván na semináři, ale přesto zastupitelé vystupovali s připomínkami a návrhy, kde by se ještě měly přidat peníze. Jeden z návrhů, kam půjdou peníze, je linka důvěry, která by měla od města dostat částku ve výši padesáti tisíc korun s tím, že pokud by jí finanční prostředky nestačily na poskytování služeb, bylo by možné toto řešit v pololetí. Část zastupitelů postrádala rozpočtový výhled, který byl vloni současně s rozpočtem k dispozici. Podle slov Karla Kuboše, zastupitele za KSČM, by jim usnadnil rozhodování při hlasování, neboť z něj by věděli, s čím se počítá pro příští období. Josef Pavelka (KSČM) vyzval své kolegy, aby se všechny připomínky zpracovaly a v pololetí se rozhodlo, co s nimi, neboť pro některé se může najít řešení. Karel Kuboš řekl před hlasováním, že letošní rozpočet je poprvé schodkový, neboť počítá s finančními částkami naspořenými v uplynulém období, a proto pro něj nebude hlasovat. Naopak občan Ivan Telařík řekl, že k rozpočtu města se musí přistupovat jako k rodinnému rozpočtu. Navíc navrhl, aby se zrušilo místo třetího uvolněného místostarosty a získané prostředky se použily na potřebnější věci. Rozpočet ve výši 414 475 tisíc korun byl nakonec schválen s menšími úpravami.

Jako evergreen byl na programu prodej pozemku pod bistrem Dakar. Marie Pešlová se domáhala, aby bylo manželům Slezákovým, kterým bistro patří, do kupní smlouvy vloženo předkupní právo města. Ani tentokrát nebyl po diskuzi prodej schválen a nikdo ze zastupitelů nenavrhl další postup. Dále se hovořilo o modernizaci tepelných sítí Kopřivnice. Zastupitelé mají v této otázce celkem jasno a jen Marie Pešlová byla udivena, že ze zastupitelů nikdo nechce diskutovat. Místostarosta Krajčír ji odpověděl, že zastupitelé si věci vyříkali na semináři. Při schvalování změn územního plánu a obecně závazné vyhlášky města zastupitelé dlouho diskutovali o jedné změně, a to o povolení stavby rodinného domu u hřbitova. Změny plánu se schvalovaly již potřetí, ale nakonec přece jen byly schváleny.


    [Top]    


Na přístavbu úřadu není jasný názor

K o p ř i v n i c e (hod) - I přes seminář, na němž se zastupitelé podrobně zabývali přístavbou městského úřadu, se na zasedání zastupitelstva asi hodinu na toto téma diskutovalo.

Starosta Jiří Tichánek konstatoval ve svém vystoupení, že umístění pracovníků městského úřadu v přístavbě podle zpracované dokumentace Slezskou projektovou společností, s. r. o., Opava není pro zastupitele optimálním řešením. Rozpočet města pro letošní rok proto nezahrnuje realizaci projektu, ale pouze zpracování projektové dokumentace podle dřívějších rozhodnutí zastupitelstva města.

Jak na zasedání zaznělo, ve středu 12. února jednali na Ministerstvu vnitra ČR místostarosta Milan Bureš, tajemník Josef Jiřík, senátor a zastupitel Jaroslav Šula a Radomír Uhlík, pracovník finančního odboru, o možnosti získání dotace na přístavbu. Možnost jejího získání není podle slov starosty úplně ztracena, ale je důležité, aby město předložilo věcně jasně a finančně přehledně zpracovaný požadavek.

Rada jmenovala na své schůzi komisi složenou ze zastupitelů, kteří budou hledat ekonomicky nejméně náročné řešení.

„Dotaci lze získat z programu reprodukce majetku. Na přístavbu bychom mohli dostat až částku 54,4 milionů, rozložených do dvou let,“ řekl během svého vystoupení na jednání Josef Jiřík, tajemník MÚ. Výše dotace lze odvodit od počtu pracovníků, o které se rozrostl městský úřad z důvodu reformy veřejné správy a který se násobí osmi sty tisíci korunami. Další finanční pomoc přislíbil podle slov tajemníka i hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

Petr Chromečka (ODS) vystoupil s tím, že když je přislíbeno kolem šedesáti z osmdesáti milionů, bude s klidným svědomím hlasovat pro přístavbu, neboť zbývající finanční prostředky by se daly časem také někde získat.

Dagmar Rysová (nezávislí) řekla: „Nechme pracovat komisi, aby zjistila využitelnost stávajících budov, dokonce když se hovoří o zrušení jedné základní školy v důsledku úbytku dětí ve městě.“

Jaroslav Šula konstatoval ve své připomínce, aby město žádalo dotaci po státu, protože „jsme město, které vykonává státní správu pro stát.“

Zastupitelé nakonec hlasováním uložili radě města, aby podala písemné žádosti o poskytnutí státní dotace na řešení problematiky umístění pracovníků městského úřadu na vládu České republiky.


    [Top]    


Rozjezd výroby v Duře mnoho míst nepřinese

K o p ř i v n i c e (dam) - Závod Dura ve vlčovické průmyslové zóně prý už skutečně v krátké době začne vyrábět. První technologie by měla být do závodu dopravena v příštím týdnu a několikrát odložené zahájení výroby podle vedení podniku proběhne během druhého čtvrtletí tohoto roku. Podobné sliby ale již z firmy, která má vyrábět automobilové součástky, zazněly několikrát, vždy zatím vyšly naprázdno, ale tentokrát to podle ředitele Milana Černého nehrozí.

„V tuto chvíli je jisté, že v Kopřivnici letos rozjedeme produkci několika produktů. V případě výrob pro Volkswagen, Škodu a Ford půjde o přesuny z jiných závodů Dury. Rozjedeme také zcela nový projekt pro společnou platformu automobilek Renault a Nissan,“ prozradil Černý.

Zahájení výroby v Duře ale každopádně nijak výrazně nezlepší kritickou situaci na kopřivnickém trhu práce. Předvýrobu komponentů pro samotnou montáž podle Černého zvládnou ještě dělníci přijatí v závěru minulého roku. „Deset výrobních a pět režijních dělníků se momentálně zaučuje v jiných našich závodech, přesunou se zpět k nám společně s první technologií,“ řekl Černý. Dura dnes zaměstnává celkem 37 lidí. Kromě zmíněných patnácti dělníků také dvaadvacet lidí v technicko-administrativních funkcích. Do konce roku by počet zaměstnanců závodu mohl vzrůst zhruba na osmdesát až devadesát lidí. „Těžko odhadovat, jak rychle bude všechno probíhat. Při svých současných odhadech se spíš ještě držím při zdi, mohlo by to být víc,“ předpokládá Milan Černý. S vydáváním inzerátů a oslovováním lidí z vlastní databáze uchazečů o místo prý Dura začne v březnu.

Zdržení rozjezdu výroby v hale, která v průmyslové zóně stojí již čtrnáct měsíců, má podle představitelů Dury hned několik důvodů. Kromě nadbytku kapacit a recese v automobilovém průmyslu je na vině také zdlouhavé a extrémně nákladné ukončování a přesunování výrob ze západoevropských závodů Dury. Letošní rok bude podle ředitele Černého zlomový.

„Jsme momentálně v začarovaném kruhu, nemůžeme získat zakázky, dokud není výroba certifikována a certifikaci zase nemůžeme získat, pokud nevyrábíme. To se však letos změní,“ uvedl Černý. K rozjezdu Dury v Kopřivnici podle jeho slov navíc přispěje také dokončení reorganizace v rámci celé Dury a ukončení výrob v některých západoevropských státech. „Hovořím na základě zkušeností z Blatné i Bratislavy. Tam byly začátky také těžké a zdlouhavé, ale v momentě, kdy byl přesunut první projekt a proběhla certifikace, tak už šlo všechno rychle,“ podpírá své tvrzení Černý.

Hlavní boom by však Dura měla zaznamenat asi v příštím roce. Jednou z podmínek smlouvy, na základě které společnost získala od státu investiční pobídky, musí být totiž v listopadu 2004 v kopřivnickém závodě zaměstnáno dvě stě devadesát čtyři lidí.


    [Top]    


Černocha v radě nahradil Jašek, Polášek složil slib

Exposlanec Luděk Polášek z ČSSD
se minulý týden po složení slibu stal
kopřivnickým zastupitelem a nahradil
odstoupivšího Petra Černocha.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Na úvod zasedání zastupitelstva skládal slib nový zastupitel za ČSSD Luděk Polášek, který nahradil Petra Černocha, jenž rezignoval na svůj zastupitelský mandát a na post člena rady města na mimořádné schůzi rady 11. února.

Po schválení jednacího řádu proběhla volba člena rady veřejným hlasováním. Místostarosta Zdeněk Krajčír (ČSSD) navrhl svého stranického kolegu Oldřicha Jaška, který byl členem rady již v předchozím volebním období. Zastupitel Petr Chromečka, který se přihlásil o slovo, řekl, že „ODS nebude navrhovat žádného kandidáta, protože ČSSD má právo na tuto kandidaturu a ODS ji podpoří.“ S tím ale nesouhlasil zastupitel Karel Kuboš za KSČM, který mu oponoval, „že o právu na toto místo nemůže být žádná řeč. Je to záležitostí volby zastupitelstva.“ Oldřich Jašek byl osmnácti hlasy zvolen členem rady města.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


OSBD letos zrenovuje více domů v městě

  Tento dům na ulici Osvoboditelů byl
prvním v Kopřivnici, který OSBD
revitalizovalo, letos přijde řada na další.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zájem o rekonstrukce kopřivnický družstevních domů mezi jejich nájemníky roste.

Zatímco vloni byla zahájena komplexní revitalizace zahrnující nejen zateplení, ale také výměnu oken a úpravu lodžií na zimní zahrady u dvou domů v Kopřivnici, letos by mělo družstvo zahájit rekonstrukce pěti objektů ve městě. „Od začátku roku se mi na stole objevily další tři žádosti domů o komplexní revitalizaci,“ tvrdí předseda OSBD Jiří Rýdel s tím, že družstevníci nakonec přínos oprav pro své domy pochopili.

Vloni družstvo zahájilo kompletní rekonstrukce u osmi svých domů, šest z nich je v Příboře a pouze dva v Kopřivnici. Do konce roku byly dokončeny pouze tři příborské objekty a zbylých pět domů včetně obou kopřivnických by mělo být zkolaudováno do června letošního roku. Podle Rýdla může další pokračování revitalizací v Kopřivnici přibrzdit nejen stále tvrdší podmínky pro získání státních dotací, ale také nejistota způsobená propouštěním z Tatry.

U pěti domů, které by se měly začít rekonstruovat letos, zatím probíhá přípravná fáze zahrnující technické posudky a přípravu projektové dokumentace. Se samotným zahájením prací oblastní stavební bytové družstvo počítá v druhé polovině roku.


    [Top]    


(Před)školní děti jsou sice vděčné publikum, ale i ony mají své nároky

K o p ř i v n i c e - Na začátku byla nepravidelná tematická setkání dvou pracovnic Domu dětí a mládeže v Kopřivnici Marcely Nedjalkové a Jarmily Vrtělkové s desítkou předškoláků a jejich maminkami. Zvolily téma, připravily kostýmy a rekvizity a netradiční akce buď na detašovaném pracovišti v mateřském centru Klokan, nebo v přírodě mohla začít.

„Vlastně to byl tlak ze strany naší ředitelky, abychom zúročily poměrně náročnou přípravu a uskutečnily tyto akce v masovějším měřítku,“ vzpomíná na počátky neobvyklého projektu, pro který se vžil neoficiální název šodó mošó, jedna z organizátorek Jarmila Vrtělková. Na začátku školního roku dopisem oslovily všechny místní školní družiny a mateřské školy, kterým nabídly pro tento školní rok čtyři akce tematicky zaměřené na aktuální svátek a doplněné o hravé soutěžní činnosti.

„Reakce byly opravdu příznivé a po prvních setkáních se ukázalo, že zájem bude ještě větší, než jsme očekávaly,“ těšila úspěšnost akcí jejich protagonistku, když na každé z avizovaného setkání přišla téměř stovka dětí s doprovodem. Děti ze školních družin tak mají za sebou hravé odpoledne pod názvem Za zvířátky do pohádky a Stromečku, vstávej! zaměřené na vánoční výzdobu, výrobu drobných dárečků, zdobení perníků a zvyky. Předškoláci se v listopadu zúčastnili Medového barvínku a v minulém měsíci Ledové královny.

„Děti jsou na jedné straně vděčné publikum, ale i ony už mají své nároky, proto musí být každé setkání pečlivě připraveno jak po obsahové, tak po výtvarné stránce. Snažíme se najít nějaké nosné téma, které pak dále rozpracováváme,“ nechala nahlédnout pod pokličku příprav Jarmila Vrtělková.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.