Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Roden s Krausovou sehrají komedii Otevřené manželství

K o p ř i v n i c e (dam) - Tak trošku ‘rodinnou’ záležitostí bude dnešní divadelní představení v kulturním domě, a to nejen díky tématu hry Otevřené manželství, ale také díky obsazení představení. Kromě populárního Karla Rodena se totiž na jevišti objeví také jeho životní partnerka Jana Krausová a bratr Marian Roden.

Hru Otevřené manželství napsal známý italský dramatik, scenárista, ale i herec a režisér Dario Fo společně s Francou Rame. Tato jedovatá tragikomedie je založena na věčném střetu mužského a ženského principu, přičemž bojištěm je institut manželství. Ztvárnění svérázného manželského páru, který se střetává v konfliktních situacích a zoufale hledá porozumění a lásku, je skvělou příležitostí pro herce formátu Karla Rodena a Jany Krausové.

Divadelní vzdělání má přitom jen Roden. Ten po absolutoriu na pražské DAMU působil v Divadle na Vinohradech a Činoherním studiu v Ústí nad Labem, prošel však řadou dalších scén včetně Národního divadla a velmi často se objevuje také na filmovém plátně a televizních obrazovkách. Jako jeden z mála herců se může pochlubit také tím, že prorazil v zámořském filmovém průmyslu. Jana Krausová je vystudovaná výtvarnice a střídavě se věnovala a věnuje herectví a výtvarné práci. Za sebou má kromě divadelních postav také několik rolí v českých filmech či televizních seriálech.


    [Top]    


November 2nd představí debutové CD

K o p ř i v n i c e (dam) - Své debutové CD Midnight Desert přijede v sobotu 22. února do Kopřivnice představit původem hranická kapela November 2nd. Koncert v CO krytu pod kulturním domem oficiálně startuje o půl deváté večer, než se však hlavní hosté dostanou na pódium, publikum jim připraví nadějná příborská skupina LU.

November 2nd nejsou pro návštěvníky Nory neznámou. Kapela s charismatickou zpěvačkou Alexandrou Langošovou již v Kopřivnici hrála několikrát, ať přímo na půdě klubu či letních Šlahounech. Kapela vznikla v roce 1995 a prakticky od svého vniku se těšila přízni kritiků, úspěchy však November 2nd zaznamenával také na koncertních pódiích a soutěžích. V roce 1998 se jí dokonce podařilo zvítězit v prestižní Jim Beam Rock. Zhruba před dvěma roky prošla November 2nd velkými personálními změnami. Z původního obsazení zbyla jen ústřední dvojice tvořená Sašou Langošovou, která nejen zpívá, ale také hraje na kytaru a housle, a kytarista Roman Helcl. K sobě si pak vybrali pražské muzikanty Aleše Zenkla (baskytara) a Tomáše Brožka (bicí), později přibyl ještě klávesista Jan Kořínek.

Přestože kapela měla materiál na desku k dispozici již dávno, vyšlo v devadesátém devátém roce pouze demo CD, a až v této nové sestavě kapela realizovala natočení prvního řadového alba Midnight Desert, jehož křest proběhl 30. ledna v pražském paláci Akropolis. Na desce s dvanácti původními anglicky zpívanými skladbami se podíleli taky kopřivničtí muzikanti Dušan a Tomáš Neuwerthové.

To, že vydání první desky odložili, je podle hudebních kritiků na desce vidět a November 2nd hodnotí jako vyzrálou a osobitou kapelu schopnou prorazit nejen u nás, ale i za hranicemi, kde už koneckonců čas od času koncertují. Hudba kapely, jejíž autorkou je z drtivé většiny Langošová, vychází z tradic amerického rockového písničkářství, je však ochucena mnoha dalšími žánrovými ingrediencemi jako blues, funky, folk a country. Veškeré texty písní jsou v angličtině.


    [Top]    


Muzikálový Mrazík se těšil slušnému zájmu publika

  Nástěnka a Ivánek z muzikálové verze
známé ruské pohádky Mrazík si v neděli
odpoledne v Kopřivnici poradili
i s konkurencí Harryho Pottera.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Známá ruská pohádka Mrazík obstála i v souboji s fenomenálním Harry Potterem, jehož druhé filmové dobrodružství ve zhruba stejnou dobu uvádělo kino Puls. Nedělní odpolední představení muzikálové verze přivedlo do kulturního domu 240 diváků, což je na dětské divadelní představení velice slušný výsledek. Právě na všeobecnou oblíbenost filmového zpracování Mrazíka u českého publika vsadil soubor pražského divadla Skelet. Původně byla s Pavlem Trávníčkem v roli Ivánka uváděna pro dospělé publikum, až posléze byla upravena pro děti. Pěvecké výkony herců místní diváci nemohli hodnotit, dočkali se totiž pouze Mrazíka uváděného z playbacku.
 
 
 
 


    [Top]    


V jeden večer na tomtéž pódiu zahraje Radůza i folkový objev, duo Žamboši

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva koncerty v jednom ‘balení’ čekají na příznivce dobré muziky v úterý 25. února v místním kulturním domě. Zpívat a hrát přijedou osobitá pražská písničkářka Radůza a vsetínské folkové duo Žamboši.

Dívka ukrytá za uměleckým jménem Radůza je po všech stránkách univerzálním kumštýřem. Kromě toho, že ji bez nadsázky lze označit za multiinstrumentalistku a originální písničkářku, projevuje se také jako skladatelka scénické hudby či herečka. Obě posledně jmenované činnosti spojila v divadelním představení spolku Kašpar O baronovi z Hopsapichu.

Radůza začínala jako pouliční interpretka svých vlastních bluesově laděných písní. V roce 1993 ji však objevila Zuzana Navarová a pomohla jí se vstupem na koncertní pódia. To, co Radůza jako autorka a interpretka potřebovala, bylo jen popostrčit. Svědčí o tom seznam hudebních osobností, se kterými od té doby spolupracovala. Kromě kapel jako Nerez, Abraxas a Marsyas vystupovala například i vedle Suzanne Vega či Mika fielda. Ve své hudbě Radůza střídá a kombinuje řadu stylů od folklorních motivů přes chanson až po staropražské odrhovačky. V závislosti na tom, jakou má atmosféru píseň, Radůza také střídá nástroje od kytary přes akordeon až k piánu. V Kopřivnici zpěvačka nevystoupí premiérově, naposled ji tady bylo možné slyšet vloni po boku Fleretu.

Naproti tomu Žamboši zahrají v místním kulturním domě poprvé, ale podle ohlasů na jejich vystoupení se je na co těšit. Kritici i laická veřejnost toto duo tvořené Janem Žambochem a Stanislavou Brahovou považují za velký objev posledního období. Žamboši po boku zavedených folkových jmen zahráli i na velkých festivalech. Kytarista Jan Žamboch vystupoval v polovině devadesátých let s kapelou Z.L.O.M, nyní se již na pódiu objevuje bok po boku s hlasově dobře vybavenou zpěvačkou Stáňou. Jejich hudební projev sice vychází z folku, je v něm však jasně patrný vliv jazzové muziky. Jejich písně mají švih, vtip a zdařilé texty.


    [Top]    


Výstava má podle pořadatelů oživit zájem místních o létaní

Už na konci minulého týdne přivítala
velká výstava o kopřivnickém letectví
své první návštěvníky.
Foto: David Macháček
 

K o p ř i v n i c e (dam) - Všechno, co souvisí s létáním a jeho minulostí a současností v Kopřivnici, je možné od minulého pátku vidět ve výstavní síni na Fojtství. V pořadí pětapadesátá výstava, kterou muzeum hostí, však podle organizátorů nemá být jen mrtvou vzpomínkou. „Samozřejmě tady mluvíme i o historii, ale naším cílem je také oživit zájem o létání, ať už opravdové a nebo modelářské. Doufáme, že to, co tady uvidí, některé mladé lidi inspiruje a dostanou chuť se vznést do vzduchu,“ tvrdí Emil Kahánek, jeden z hlavních organizátorů výstavy nazvané Historie a současnost létání v Kopřivnici.

Výstava, jejíž příprava zabrala početné skupině dobrovolníků víc jak rok, bude k vidění až do 25. května a organizátoři čekají značný zájem. „Snažili jsme se ji propagovat i na školách a už máme signály, že se sem mnohé chystají,“ tvrdí Kahánek. Součástí expozice je nejen množství písemných a obrazových materiálů, ale také desítky funkčních leteckých modelů. Jednou z dominant výstavy je také kompletní motorové rogalo, jež pořadatelé postavili přímo uvnitř muzea. Výjimečné je, že materiály sesbírané za účelem vytvoření výstavy nezůstanou po jejím skončení ztraceny, organizační tým dal totiž společnými silami dohromady osmdesátistránkovou brožuru, která je kronikou kopřivnického létání a kterou si mohou návštěvníci expozice zakoupit.


    [Top]    


Zájezd zamíří na operu

K o p ř i v n i c e (dam) - Na poslední únorový den je připraven zájezd do Slezského divadla v Opavě. Také tentokrát na hudební představení, konkrétně na Donizettiho komickou operu Don Pasquale. Předplatitelé mají místo v autobusech automaticky rezervováno, ostatní zájemci, jejichž počet je kapacitně omezen, si musí jízdenku zajistit v co nejkratším termínu.


    [Top]    


Svět očima bible otevřen

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnický Katolický dům je šestým místem, kde se na svém putování Českou republikou zastavila výstava Svět očima bible. Expozice postavená jako jisté uvedení do problematiky nejpřekládanější knihy světa zde bude k vidění do 7. března. Výstava je určena především mladším návštěvníkům, kteří ji projdou formou hry. Člověk znalý bible na výstavě mnoho nových informací nenačerpá, ale i pro něj může být atraktivní například vyzkoušet oděv z biblických časů. Součástí výstavy je i kolekce fotografií ostravského fotografa Pavla Zuchnického z jeho cest po Izraeli.


    [Top]    


Expozice připomíná výročí narození konstruktéra génia

K o p ř i v n i c e (dam) - V den stopětadvacátého výročí narození Hanse Ledwinky otevřelo zdejší Technické muzeum výstavu věnovanou osobě tohoto geniálního konstruktéra. V přízemním prostoru muzea bude až do dvacátého května možné zhlédnout expozici zabývající se především osobou samotného Ledwinky, ale také jeho synů a pochopitelně i jeho prací.

Hans Ledwinka se narodil nedaleko Vídně. Po škole se vyučil zámečníkem a vystudoval průmyslovou školu. Už v devatenácti letech přichází do Kopřivnice a brzy po svém nástupu do zdejší fabriky se jako zámečník podílel na stavbě prvního automobilu Präsident. Tatrovácké automobily se staly jeho osudem a na jejich zdokonalování pracoval bezmála čtyřicet let. Právě Ledwinka je autorem převratného řešení tatrováckého podvozku či prvního aerodynamického vozu Tatra 87. Působení světově proslulého konstruktéra v Tatře uzavřel až konec druhé světové války, kdy byl dokonce odsouzen a uvězněn. I za mřížemi však se svými kolegy v Tatře spolupracoval a jeho konzultace měly výrazný vliv například také na legendární Tatraplán.

Expozice je tvořena především dobovými fotografiemi a písemnostmi. Zájemci však mohou vidět také originály Ledwinkových výkresů a skic. Nechybí ani modely vozů, motory a kompletní Tatra 11, na které byla poprvé využita ojedinělá koncepce podvozku.


    [Top]    


Puls připravil menu ze šesti filmových titulů

K o p ř i v n i c e (dam) - Z pestré nabídky šesti filmů si budou v tomto týdnu moci vybrat návštěvníci kopřivnického kina Puls.

Svou nabídku kino začíná akčním thrillerem Hladina adrenalinu. Děj filmu, který se celý odehrává kdesi v rakouských Alpách, je víc než prostinký. Parta mladých bezstarostných lidí vyrazí na horskou chatu, aby se v nadýchaném prašanu mezi kusy ostrých skal oddávala svým oblíbeným extrémním sportům a přitom ještě vydělala nějaké peníze natočením reklamního spotu. Idylka se v drama mění ve chvíli, kdy parta zjistí, že na chatě se ukrývá mezinárodně hledaný válečný zločinec z Jugoslávie a jeho parta nohsledů. Lyže a snowboardy se tak ve chvíli stávají prostředkem záchrany života i účinnou zbraní proti padouchům. Opravdu dech beroucích záběrů natočených s opravdovými extrémními lyžaři vložil režisér Christian Duguay do Hladiny adrenalinu málo na to, aby stačily zakrýt všechny díry scénáře i jeho vlastní práce. Puls bude film promítat dnes odpoledne i večer a navíc ještě v pátek a v sobotu odpoledne. V neděli budou obě dvě představení patřit psychologické komedii z hollywoodské produkce. Film Cucák je příběhem patnáctiletého Oskara Grumana (Aaron Stanford) zamilovaného do své čtyřicetileté a stále žádoucí nevlastní matky (Sigourney Weaverová). Díkůvzdání strávené v rodinném kruhu na Manhattanu se zdá být ideální příležitostí, jak nevlastní matinku, pro přívaly práce otcem zanedbávanou, svést. Jak už to tak bývá, vše ale bude nakonec jinak, neboť do cesty se Oskarovi připlete mámina nejlepší kamarádka Diane (Bebe Neuwirthová). Režisér Gary Winick s nízkým rozpočtem a digitální kamerou v ruce za pouhých několik dní natočil příjemnou komedii, které nelze upřít jistou atmosféru.

V pondělí 24. února si na své přijdou příznivci tuzemské kinematografie, to bude totiž Puls promítat před měsícem premiérově uvedený film Návrat do Budína. Životní příběh Jany, dívky, kterou z deprimujícího prostředí pražské měšťanské rodiny vytrhne impulzivní Tomáš, natočil režisér Martin Luther podle stejnojmenné knihy Vladislava Vančury. Ve dvouačtvrthodinové stopáži filmu se režisér snaží načrtnout hlavní linky silného příběhu odehrávajícího se v době, kdy Rakousko-Uhersko pomalu mizelo v propadlišti dějin. Nutno říci, že se mu to daří, i když připravovaná pětidílná seriálová verze Útěku do Budína bude k mnoha vystupujícím postavám jistě laskavější. Právě hvězdné obsazení seriálu a výkony herců jsou asi největší devízou tohoto česko-slovensko-maďarského koprodukčního projektu. Kromě jiných se může divák těšit na Lenku Vlasákovou, Bolka Polívku, Miroslava Donutila, Jiřího Menzela a mnoho dalších známých tváří. V tomto promítacím týdnu také dalšími třemi snímky pokračuje Projekt 100. Filmoví fajnšmekři se mohou těšit na Felliniho Amarcord, původem internetový snímek Noční hovory s matkou a korejské drama Ostrov.


    [Top]    


Zemřel cestovatel Jiří Hanzelka

  

P r a h a (dam) - Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel v sobotu v Praze známý cestovatel Jiří Hanzelka (na fotografii vlevo). Příčinou jeho skonu na nemocničním lůžku byla plicní embolie. Rodák ze Štramberka žil určitý čas také v Kopřivnici a proslul ve dvojici s Miroslavem Zikmundem. Společně navštívili bezmála sto zemí světa, napsali desítky knih, rozhlasových a novinových reportáží. Jsou také autory mnoha hodin filmových záznamů. Cestopisy Hanzelky a Zikmunda byly přeloženy do jedenácti jazyků. Na svou nejslavnější cestu vyrazili v roce 1947 v Tatře 87. Tehdy projeli 44 zemí Evropy, Afriky a Jižní Ameriky. V propagaci značky Tatra pokračovali i v dalších letech, když mezi lety 1959 až 1964 procestovali s T 805 Asii, Austrálii a Oceánii. Po roce 1968 byla oběma cestovatelům další práce znemožněna za protest proti vstupu vojsk. Hanzelka byl proto nucen pracovat v dělnických profesích. Svůj odpor k tehdejšímu režimu vyjádřil také podpisem pod Chartou 77. V roce 1999 byl za celoživotní dílo oceněn medailí za zásluhy.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.