Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 7/2003
ze dne 20. února 2003

Zprávy z města a okolí

Slévárenské odbory asi svolají mítink

Kriminalita u nás klesla nejvíc v okrese

Strážníci úspěšně zasáhli dvakrát během dvou dnů

Dlužníků OSBD opět o něco ubylo

Podvodník prý vybírá na Salus

Mezi vyhodnocenými nejlepšími policisty jsou tři z Kopřivnice

Stíny

Inspekce na třech základních školách nezjistila problémy

Počet odkladů školní docházky se každým rokem zvyšuje

Zimní sporty jsou oblíbené, ale pro většinu cenově nedostupné

Výbava na lyže vyjde na deset tisíc

Pouze dva dny nezahálel místní lyžařský vlek

Váš vzhled vyspraví kosmetická chirurgie

Na rozhledně zaplatíte o dvě a tři koruny více

Program pro mladé lidi Make a Connection - Připoj se

Záznamy z radaru byly předány Policii ČR


    [Top]    


Slévárenské odbory asi svolají mítink

K o p ř i v n i c e (dam) - Možná již příští týden svolá odborová organizace slévárenské společnosti Tafonco protestní mítink. Iniciátor protestu a předseda odborů v tatrovácké slévárně Jaroslav Nováčik během tohoto týdne bude obcházet jednotlivé závodní výbory a vysvětlovat, co chtějí odboráři shromážděním dosáhnout.

„Chceme pochopitelně, aby se nerušila pracovní místa, a to především tam, kde jsou externí zakázky,“ řekl Nováčik. Protest, který by se měl konat mimo areál závodu, má apelovat nejen na majitele Tatry, ale také na poslance, senátory a státní instituce v kraji. „Je to jedna z posledních možností, jak důrazně upozornit na problémy, které nás tíží. Písemná prohlášení se minula účinkem,“ tvrdí odborový předák Tafonca Nováčik, který zatím nebyl schopen sdělit den uskutečnění mítinku.


    [Top]    


Kriminalita u nás klesla nejvíc v okrese

N o v ý   J i č í n (dam) - Rok 2002 lze z pohledu policie označit za úspěšný. Tak o něm alespoň na tradičním slavnostním setkání nejlepších policistů Novojičínska mluvil okresní policejní ředitel Karel Třetina. Podle policejních statistik klesla vloni meziročně kriminalita o 7 procent, což je po okrese Jeseník druhý největší pokles v rámci celého kraje. Letošní statistická čísla je však podle Třetinových slov třeba brát s rezervou, neboť mohou být zkreslena jednak zvýšením škodní hranice pro kvalifikaci trestného činu a také změnou statistického vykazování.

Ne vše, co ukázaly policejní statistiky, je však příznivé. „Celkově jsme zaznamenali patnáctiprocentní vzestup násilné trestné činnosti. Na tomto vývoji se podílí především zvýšený počet úmyslných ublížení na zdraví,“ řekl okresní policejní ředitel a dodal, že podle policistů klesá schopnost některých občanů řešit konflikty bez násilí.

Policii rovněž znepokojuje šedesátiprocentní narůst trestných činů výroby a držení omamných a psychotropních látek a padesátiprocentní nárůst u nealkoholové toxikomanie. Alarmující je také fakt, že věk konzumentů drog i nadále klesá a přechází od čichání ke zneužívání pervitinu a marihuany.

Vzhledem ke své velikosti je Kopřivnice, co do počtu trestných činů, tradičně na druhém místě za Novým Jičínem a její obvodní oddělení zaznamenalo vloni dvaadvacetiprocentní pokles kriminality, což je nejvíc v celém okrese. Pozitivní vývoj má údajně na svědomí především výrazné snížení případů vloupání do aut. „V Kopřivnici existuje nejlepší spolupráce s městskou policií, která má rovněž podíl na tomto nepochybně příznivém vývoji,“ nechal se slyšet Karel Třetina a dodal, že práce policistů je dobrá, ale i nadále je třeba pracovat na jejím zkvalitňování.


    [Top]    


Strážníci úspěšně zasáhli dvakrát během dvou dnů

K o p ř i v n i c e (hod) - Během dvou dnů dvakrát úspěšně zasáhli strážníci městské policie. Poprvé ve čtvrtek 13. února kolem půlnoci přijali na služebně městské policie telefonické oznámení, že po ulici Sadové se pohybují tři muži, kteří něco rozkopli a rozbili na jednom zaparkovaném autě. Byly uvědoměny obě hlídky, pěší zjistila, že je na jednom z vozů ukopnuté zrcátko, a autohlídce se podařilo podezřelé zadržet na ulici Pionýrské. Jednalo se o mladíky ve věku 21 - 22 let. Protože byli pod vlivem alkoholu, budou pozváni na služebnu MP k dořešení přestupku a následnému uhrazení vzniklé škody majiteli vozidla.

Příkladná spolupráce Policie ČR a MP vedla k zadržení pachatele vloupání, ke kterému došlo o den později v prodejně potravin na Severu. Podle sdělení P ČR muž utíkal směrem na ulici Osvoboditelů a držel v ruce láhev. Nedlouho před samotným oznámením byl kamerovým systémem monitorován muž, který běžel po jmenované ulici k jednomu z domů. Na základě místní znalosti a popisu získaného prostřednictvím kamerového systému byl hlídkami P ČR a MP zadržen muž, u kterého byla nalezena láhev alkoholu pocházející z vloupání. Podezřelý byl převezen na P ČR k dalšímu šetření.


    [Top]    


Dlužníků OSBD opět o něco ubylo

K o p ř i v n i c e (dam) - Tvrdý postup vůči dlužníkům se oblastnímu stavebnímu a bytovému družstvu vyplácí. Dluhy na nájemném již několik let za sebou klesají a nyní se pohybují zhruba na úrovni 3,4 milionů korun, což je na družstvo spravující přibližně 4 400 bytů velmi slušný výsledek.

Předseda družstva přitom tvrdí, že je možné dluhy dále výrazně snižovat. „V současné době máme devět bytů, které čekají na soudní exekuci. Pokud bychom je uvolnili a přidělili novým zájemcům, podařilo by se dluh stlačit pod dva miliony,“ tvrdí šéf OSBD Jiří Rýdel.

Podle jeho slov je velký problém sehnat pro vystěhované přístřeší. „V prosinci jsem byl dokonce nucen odvolat tři exekuce, neboť předem dohodnuté ubytování na ubytovně bylo z důvodu změny jejího vlastníka zrušeno,“ nechal se slyšet Rýdel, jehož osobním cílem je před ukončením funkčního období srazit dluhy na nájmu pod hranici jednoho milionu. Co nejnižší dluh družstvo potřebuje nejen proto, aby mohlo tvořit zisk z uložených peněz, ale také aby bylo usnadněno jeho vyjednávání s bankami o úvěrech na případné rekonstrukce domů.

Seznam dlužníků, kteří dluží víc jak tři měsíční nájmy, si družstevníci mohli naposledy přečíst v prosinci na stránkách jejich zpravodaje. V seznamu byli podle družstva uvedeni jen ti, co byli za neplnění svých závazků odsouzeni. „Hledali jsme způsob, jak dlužníky zveřejnit, nakonec jsme našli způsob, jak to udělat, aniž bychom porušili zákon,“ tvrdí Jiří Rýdel. V seznamu je spolu s dlužnou částkou uvedena nejen přesná adresa, ale také číslo bytu, sousedé tak dlužníka snadno identifikují.

Situace s propouštěním v Tatře se pochopitelně dotkne i družstva, výrazné zvýšení dluhu však jeho předseda neočekává.

„Automobilka už neživí tolik rodin, které bydlí v našich bytech jako v minulosti. Propouštění v Tatře navíc zatím nikdy nezpůsobilo rapidní nárůst dluhu, jsou to jen jednotlivé případy,“ uzavřel Rýdel.


    [Top]    


Podvodník prý vybírá na Salus

K o p ř i v n i c e (dam) - Podvodník tvářící se jako výběrčí finančních darů pro azylový dům se v minulých týdnech objevil v Příboře. „Ještě o něco dřív prý řádil také v Kopřivnici,“ nechala se slyšet ředitelka domova pro matku a dítě v tísni Salus Helena Valentíková.

Muž, prokazující se plastovou kartou označující ho jako zaměstnance azylového domu, navštěvuje byty a žádá o dobrovolný příspěvek na jeho provoz. „My nikoho do terénu vybírat peníze neposíláme, o tom, co se děje, jsme již také informovali policii,“ varovala případné dárce Valentíková.


    [Top]    


Mezi vyhodnocenými nejlepšími policisty jsou tři z Kopřivnice

  Policejní rada kapitán Zdeněk Šíbl
byl jedním ze tří kopřivnických policistů
oceněných okresním policejním ředitelem.
Na snímku Šíbl přebírá dar od starosty města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned tři policisté působící v Kopřivnici se dostali do skupiny oceněných nejlepších pracovníků policie v okrese. Prvním z nich je podpraporčík Tomáš Hývnar, pracující na úseku obchůzkové služby, jenž se stal nejlepším pracovníkem kopřivnického obvodu.

Kapitán Zdeněk Šíbl, pracující na vyšetřování složitých kauz, násilné a majetkové trestné činnosti, se stal nejlepším mužem teritoriálního oddělení obecné kriminality v Kopřivnici.

Jeho nadřízený, šéf teritoriálního oddělení obecné kriminality vyšetřující trestnou činnost nejen na Kopřivnicku, ale i Příborsku a Frenštátsku, major Petr Kuhn byl pak okresním policejním ředitelem oceněn titulem Manažer roku.

 


    [Top]    


Stíny

Trošku kuriózní případ řešili strážníci dne 10. února, kdy stálá služba městské policie přijala telefonické oznámení, že u bankomatu Komerční banky leží nějaký muž, čímž znemožňuje vstup dalším lidem. Hlídka, která na zmiňované místo přijela, vyvedla dotyčného z bankomatu a zjistila jeho totožnost. Jednalo se o 40letého muže z Kopřivnice, kterému za přestupek buzení veřejného pohoršení strážníci uložili blokovou pokutu.


    [Top]    


Inspekce na třech základních školách nezjistila problémy

K o p ř i v n i c e (hod) - V roce 2002 proběhla v Kopřivnici komplexní inspekce na třech základních školách, a to v lednu na škole Emila Zátopka, v květnu na Alšovce a v listopadu na dr. M. Horákové. Rada města se na své schůzi seznámila s výsledky inspekční zprávy. „Celá inspekční zpráva je k dispozici na internetových stránkách, na základních školách nebo odboru školství, kultury a sportu kopřivnické radnice. Zpráva hodnotila průběh a výsledek vzdělávání, dále byly hodnoceny podmínky vzdělávání, efektivnosti využívání prostředků přidělených ze státního rozpočtu, školní družiny atd. Hodnocení bylo převážně velmi dobré, převažují výrazně pozitiva, nedostatky, které byly zjištěny, byly jen drobné nebo formální,“ sdělil k hodnocení škol místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Počet odkladů školní docházky se každým rokem zvyšuje

K o p ř i v n i c e (hod) - Celkem tři sta šedesát dětí přišlo v doprovodu svých rodičů na začátku února k zápisům do prvních tříd. Už ale podle prvních sdělení při samotných zápisech je velký počet nahlášených odkladů, a to u čtyřiaosmdesáti dětí. Je jasné, že v září nezasednou do školních lavic. Toto číslo není konečné, neboť podle zkušeností z minulých let mnozí rodiče vyřizují odklad povinné školní docházky mnohdy až na poslední chvíli a ve školách se o odkladu často dozví až ke konci srpna.

V září by se mělo otevřít celkem jedenáct prvních tříd, a to po dvou třídách na školách dr. M. Horákové, E. Zátopka, Alšově a 17. listopadu. Škola v Lubině a sv. Zdislavy budou mít po jedné třídě prvňáčků. V novém školním roce poprvé nastoupí jenom jeden žák do první třídy v Mniší.

Počet žáků prvních tříd k 1.9. daného školního roku:
školní rok počet prvňáků
1999/2000 338
2000/2001 318
2001/2002 291
2002/2003 277
2003/2004 276 (předpoklad)

    [Top]    


Zimní sporty jsou oblíbené, ale pro většinu cenově nedostupné

Dětem stačí k dovádění na sněhu boby
a sáně za několik stokorun. Vybavit stejně
starého lyžaře je již drahou záležitostí.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Zájem o zimní sporty rok od roku vzrůstá, přestože právě tento druh rekreace je zcela závislý na klimatických podmínkách. Po loňské sezoně, která rozhodně nebyla na sníh skoupá, si doposud lyžaři přišli na své zpravidla jen díky umělému zasněžování.

Marta Ch. (27 let, úřednice) - Lyže? Ani vidět. Pro mě by sníh mohl napadnout 23. prosince a na Nový rok roztát.

Vendelín B. (26 let, potravinářský technolog) - Na lyže jezdím každý rok, ale raději si něco přišetřím a jedu do rakouských nebo francouzských Alp, abych si to pořádně užil.

Drahoslava L. (35 let, rehabilitační pracovnice) - Lyžování je pěkný sport, ale když jedeme lyžovat čtyřčlenná rodina na Pustevny, tak za lanovku, vlek a oběd utratíme tisíc korun. A to si můžeme dovolit maximálně třikrát za sezonu.

Vratislav H. (58 let, vychovatel) - Už nelyžuji a navíc mi podle synova vyprávění připadá, že na sjezdovkách je rok od roku více lidí.

Luděk P. (32 let, profesor) - Lyžování je součást výuky na rekreologii, a pokud chci někoho učit, musím mít výbavu podle posledního trendu.

Roman K. (47 let, nástrojař) - Dávno už nestačí mít k lyžování slušnou výbavu. Navíc potřebujete auto, aby se za sněhem dalo dojet, a dost peněz na přešlapování ve frontě u vleku.


    [Top]    


Výbava na lyže vyjde na deset tisíc

K o p ř i v n i c e (ili) - Se zimními sporty se blíže seznámí dřív anebo později většina populace, protože lyžařské výcviky dodnes tvoří součást výuky na základních i středních školách. Za poslední tři čtyři roky doznalo lyžování podle názoru dlouholetého pracovníka Alpi sport centra v Příboře Václava Jaška značných změn.

„Příchod carvingových lyží, které jsou snáz ovladatelné, přitáhl k lyžování podstatně víc zájemců než v minulých letech. Zvýšená poptávka o carvingy je mezi dětmi i dospělými,“ uvedl Jašek. Určitá skupina mladých lidí pak upřednostňuje snowboard, což je však oproti lyžím podstatně dražší záležitost. „Začátečníci si sice koupí prkno z druhé ruky, aby si jízdu vyzkoušeli, ale v okamžiku, kdy tomu propadnou, se na sjezdovce objeví pouze s nejdražší výzbrojí a výstrojí,“ podchytil současný trend Václav Jašek. Zájem o běžecké lyžování si udržuje stálý okruh příznivců. „Určitě to není dáno věkem, ale spíš poznáním, že lidi přestane bavit stání ve frontách u vleků, jejichž ceny navíc v posledních letech neúměrně rostou,“ řekl Jašek. I u běžek došlo k určitým změnám. Do popředí zájmů se v poslední době dostává nový trend, tzv. crossové lyže, které jsou je oproti standardním běžkám podstatně širší. To nenutí běžkaře využívat pouze upravenou stopu, ale umožní mu pohyb i v hlubokém sněhu, zvlášť když se na takové běžky upevní ’tulení’ pásy.

Pořízení nové lyžařské výbavy přijde zhruba na deset tisíc. „Jedná se však o výbavu pro rekreačního lyžaře, žádné agresivní řezání obloučků. Lyže se dají pořídit i s vázáním za sedm tisíc, lyžařské hole za pět set a čtyřpřeskové boty od tří tisíc čtyři sta korun,“ upřesnil Václav Jašek. Spousta lidí proto využívá posezonních slev. Ti praví nadšenci však prodejny obcházejí již během září a října, aby si stihli pořídit poslední novinky.

Většina rodičů upřednostňuje pro své ratolesti použitou lyžařskou výstroj před novou výbavou. „Holce roste noha tak rychle, že bych musel lyžáky kupovat každý rok. A tak je v podstatě jenom vyměním,“ pochvaloval si prodejnu s použitým lyžařským vybavením jeden rodič. „Našich služeb využívají hlavně rodiče, kteří chtějí svým dětem umožnit absolvování lyžařského výcviku tak, aby pořízení lyžařské výbavy nezruinovalo rodinný rozpočet,“ uvedl majitel prodejny v kasárnách.


    [Top]    


Pouze dva dny nezahálel místní lyžařský vlek

K o p ř i v n i c e (ili) - Zimním sportům nakloněná kopřivnická veřejnost mohla v letošní zimní sezoně využít vlek na sjezdovce pod Červeným kamenem pouze 11. a 12. ledna. I když lano u vleku bylo nataženo s velkým předstihem, nedostatek sněhu neumožnil toto zařízení využít.

„Loňskou lyžařskou sezonu jsme zahájili už 15. prosince 2001 a naposledy se jezdilo 20. ledna 2002. Letos se sice jezdilo dva dny, ale podklad byl nedostačující,“ porovnal dosavadní průběh s minulým rokem správce chaty Lubomír Šimůnek, který ještě doufá v únorovou sněhovou nadílku.


    [Top]    


Váš vzhled vyspraví kosmetická chirurgie

K o p ř i v n i c e (ili) - Do ordinace plastického chirurga Daniela Furmánka na kopřivnickou polikliniku přicházejí pacienti nejen s kosmetickými záležitostmi, ale i s jinými problémy, jako jsou vrozené vady obličeje, rukou, genitálií, rekonstrukce prsu, kožních nádorů, nebo se mohou týkat popálenin a jizev. „V Kopřivnici provádíme pouze takové zákroky, které nevyžadují hospitalizaci. Na těch ostatních pak pracujeme v nemocnici Třinec - Sosna,“ přiblížil charakter zákroků pětatřicetiletý Daniel Furmánek. Dvakrát v týdnu v úterý i ve čtvrtek od 13 do 15 hodin se ordinace plastického chirurga zcela zaplní. V této době probíhá nejen konzultace s novými pacienty, ale i převazy a vytahování stehů.

Velký zájem je mezi pacienty zejména z řad žen o kosmetickou chirurgii. „Když si vezmete pacienta od hlavy až k patě, všude lze najít lokalizaci, která by se dala kosmeticky vylepšit,“ tvrdí Furmánek. Co se týká operace vrásek obličeje, pohybují se ceny zákroku mezi patnácti až dvaceti tisíci korunami. Modelační operace prsou při poklesu nebo hypertrofii vyjde pacientku na dvacet tisíc. Cena za zvětšení prsou pak bývá navýšena o cenu samotných implantátů (osmadvacet tisíc), proto dosáhne i čtyřiceti tisíc korun. „V každém případě se jedná o orientační ceny, které jsou odvislé od každého případu zvlášť,“ dodal Furmánek.

Žádány jsou i liposukční zákroky v nejrůznějších lokalizacích - je možné provádět liposukci podbradku, paží, břicha, stehen apod. Jednou odsátá tuková buňka se znovu nevytvoří, ale může dojít ke zvětšení jiné tukové buňky.

Přestože paleta poskytovaných úkonů je široká, co se týká četnosti úkonů, jednoznačně vede odstraňování různých výrůstků na kůži a znamének. „Každé odstraněné znaménko se posílá na mikroskopické vyšetření, zdali je útvar neškodný nebo se už jedná o počínající nádor. V každém případě na stovky odoperovaných znamének připadá jeden zhoubný nádor, který, pokud je včas podchycen, má velkou úspěšnost v léčbě,“ popsal průběh zákroku. Podle Furmánka v každém případě platí, že znaménko, které jakýmkoli způsobem mění velikost, barvu, tvar okrajů, povrch nebo se projevuje subjektivními potížemi, jako je svědění či bolest, by se mělo každopádně odstranit.


    [Top]    


Na rozhledně zaplatíte o dvě a tři koruny více

K o p ř i v n i c e (hod) - Provozními náklady rozhledny na Bílé hoře za loňský rok se zabývala rada města, jež zasedala v úterý 4. února.

„Podle zprávy, kterou jsme od Kabelové televize Kopřivnice obdrželi, rozhlednu celkem navštívilo 12 122 lidí. Při porovnání příjmů a nákladů bylo zřejmé, že provozní náklady rozhledny převýšily příjmy asi o šest tisíc korun. Proto bude pro letošní rok zvýšeno vstupné. Dospělý návštěvník tak zaplatí místo osmnácti dvacet korun a děti se na rozhlednu podívají za třináct korun,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Program pro mladé lidi Make a Connection - Připoj se

O s t r a v a (red) - V Moravskoslezském kraji a v dalších čtyřech regionech České republiky probíhá již druhý ročník mezinárodního programu Make a Connection - Připoj se, který je zaměřen na podporu dobrovolnických aktivit mladých lidí ve věku od 16 do 24 let. Ti mají možnost podat svůj vlastní projekt do 31. března a na jeho realizaci získat grant až ve výši padesáti tisíc korun.

Cílem programu je podporovat neformální a neorganizované skupiny mladých lidí, kteří si sami svůj projekt navrhnou a zrealizují. Projekt musí podat minimálně osmičlenný tým. Tyto projekty by měly mít dlouhodobý pozitivní vliv na rozvoj komunity, ve které mladí lidé žijí. Projekty by měly obohacovat jejich okolí, případně řešit místní problémy. Granty jsou určeny pouze na nezbytné náklady spojené s realizací projektu jako materiál, služby a pod., nikoliv na osobní náklady (mzdy, odměny…). Rovněž nelze žádat o náklady investičního rázu, jako je nákup počítače, televizoru nebo fotoaparátu. Projekty by měly skončit se svou realizací nejpozději v prosinci letošního roku.

„Zaměření projektů může být velmi různorodé. O podporu se mohou ucházet například rozmanité kulturní akce, semináře a workshopy, sociální a charitativní projekty, umělecké dílny, ochotnická vystoupení, ekologické a populárně-naučné projekty apod.

Cílem programu je rovněž rozvíjet schopnosti a dovednosti mladých lidí, zprostředkovat jim nové zážitky a zkušenosti cenné po život. Prací na svých projektech se naučí organizovat práci, komunikovat v týmu, vést účetnictví, plánovat aktivity, prezentovat se v médiích a na veřejnosti, získávat prostředky pro svou činnost apod. Proto také pro ně zorganizujeme dvě víkendová školení, kde by si základy řízení projektu měli osvojit,“ sdělila k představení projektu Šárka Klišová, regionální koordinátorka programu Připoj se.

Projekty včetně předepsaných příloh je nutno podat do 31. března, v dubnu zasedne regionální komise a hlavní slovo, kdo grant obdrží, bude mít hodnotící komise v Praze v květnu. S realizací projektů bude možné podle organizátorů začít v červnu, kdy budou uvolněny rozdělené prostředky. Ve stejný čas proběhne i školení zástupců vítězných projektů - Komunikace, Správa financí, Média atd. a v září se budou školit ti, kteří se budou ucházet o projekty z oblasti Fundraising, PR, Neziskový sektor aj.

Občanské sdružení Vita nabízí pro žadatele o projekty bezplatné konzultace, a to ve dnech 3. - 28. března v době od 8 do 14 hodin. Podle samotných organizátorů je nutné, aby se zájemci předem objednali.

Další podrobnější informace o vyhlášeném programu naleznete na internetových stránkách www.pripojse.cz nebo v kanceláři Vity, na adrese Vita, občanské sdružení, Gen. Janouška 4, 702 00 Ostrava, tel/fax: 596 616 155 nebo 596 611 158. Své dotazy můžete zaslat také e-mailem: vitaova@ova.comp.cz


    [Top]    


Záznamy z radaru byly předány Policii ČR

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice obdrželo data získaná z přenosného radaru, umístěného na ulici Čs. armády od 17. ledna od šestnácté hodiny do 24. ledna do šesté hodiny ranní.

Graf, který otiskujeme, znázorňuje rozdělení vozidel s řidiči s ohledem na jimi dodržovanou nejvyšší povolenou rychlost. „Instalace informačního radaru měla pozitivní vliv na chování řidičů, 43 procent z nich upravilo svoji rychlost do zákonného limitu. Celkem 34 procent vozidel jelo v limitu převyšujícím povolenou rychlost v obci o 10 km/hod. Měřicí radarové zařízení zaznamenává hodnoty rychlosti s odchylkou + nebo - 5 km/hod. Nutno však upozornit na poměrně velkou skupinu řidičů vozidel (bylo jich celkem 23 %), které se pohybovaly v daném místě rychlostí větší o více než 30 km/hod. nad limit v obci!“ okomentoval výsledky měření Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, s. r. o., který má silnice na starosti.

Graf dodržování povolené rychlosti

  

Ze zpracovaných výsledků je patrno, že celkem 2 576 vozidel jelo nejčastěji rychlostí 48 km/hod. Z radarových měření se počítala také průjezdnost vozidel za hodinu. Nejvíce vozidel jelo v úterý 21. ledna mezi desátou a jedenáctou hodinou - 184, zato ve středu 22. od jednadvacáté do dvaadvacáté hodiny projelo pouze jedno auto. Z dokumentovaných údajů je alarmující zjištění, že v lokalitě byl zjištěn poměrně velký počet nadlimitních hodnot rychlostí vozidel, a to nejen v noční době, ale i ve dne. Maximální hodnoty v noci bylo dosaženo ve čtvrtek 23. ledna ve 23 hodin, kdy byla zaznamenána rychlost projíždějícího vozidla 118 km/hod., ve dne to bylo 18. ledna v patnáct a 19. ledna v deset hodin, kdy byla v obou případech zaznamenána rychlost auta 109 km/hod.

„Získaná data a hodnocení byla předána Policii ČR - DI v Novém Jičíně, Městské policii v Kopřivnici, odboru dopravy MÚ Kopřivnice k dalšímu využití pro realizaci jiných bezpečnostně preventivních akcí. Aby bylo možno provést ucelenou analýzu a hodnocení chování účastníků silničního provozu, bude přistoupeno k provádění dalších měření v dané lokalitě v dalších čtvrtletích tohoto a popřípadě i následujícího roku. Po dohodě s Okresním ředitelstvím Policie ČR, dopravním inspektorátem v Novém Jičíně budou jednotlivá měření doplněna kontrolní akcí příslušníků Policie ČR s vlastním radarovým zařízením,“ dodal Pustka.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.