Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Většina obcí miniregionu má o rozpočtu již jasno

K o p ř i v n i c k o (dam) - Většina z devíti obcí a měst v miniregionu spravovaném Kopřivnicí má o rozpočtu již jasno. Některá zastupitelstva již rozpočty odsouhlasila, v jiných obcích se na to chystají v nejbližších dnech a týdnech.

Po Kopřivnici bude nejvyšším rozpočtem disponovat sousední Příbor. Tam zastupitelé jeho návrh schválili přesně před týdnem. Příbor bude v letošním roce hospodařit s 89 miliony korun, předpokládané příjmy však dosahují 85 milionů a zbylé prostředky radnice získá z účtu, kde jsou uloženy peníze za prodej akcií rozvodných společností. „Je to velmi pěkné. Ne každý rok jsme měli k dispozici tak vysokou částku,“ pochvaloval si místostarosta Příbora Bedřich Turek.

Příborští v rozpočtu počítají se zastřešením Mateřské školy na Frenštátské ulici, po 350 tisících plánují investovat do programů obnovy venkova v částech Hájov a Prchalov. Milion dvě stě tisíc pak město investuje do regenerace památek ve městě. Plánovány jsou ale také opravy chodníků a křižovatek.

Přesně před týdnem jednali o návrhu rozpočtu a zároveň také o plánu rozvoje města na další tři roky radní ve Štramberku. Rozpočet bude podle starosty vyrovnaný a město bude hospodařit zhruba s pětatřiceti miliony. „Poprvé po asi šesti letech počítáme v rozpočtu s cirka dvoumilinovou rezervou,“ řekl starosta Jan Socha. Jeho úřad v letošním roce počítá například s výstavbou šesti bytových jednotek ve střešní nadstavbě na panelovém domě na Bařinách. „Z rozpočtové rezervy a jiných kapitol chceme letos napravit dlouhodobě zanedbanou údržbu obecních objektů, jako je pošta, dům dětí a mládeže či mateřská školka,“ nechal se slyšet Socha.

Minulý čtvrtek schválili svůj roční rozpočet také v Petřvaldu. Celkem bude obec disponovat částkou 17,8 milionů korun v příjmech, ale počítá pouze s 12,5 miliony. „Zbylých 5,3 milionů získáme na našem obecním účtu,“ tvrdí starosta Vojtěch Myška a dodává, že rozpočet na letošní rok je nižší než ten minulý. Petřvaldští chystají pro rok 2003 kanalizaci a položení chodníků v místní části Petřvaldík, peníze půjdou také na částečnou opravu staré hasičské zbrojnice a rekonstrukci parku na Hartech.

Asi nejdříve znali obecní rozpočet v Mošnově, kde jej schválili už na konci ledna. Tamní radnice počítá s příjmy i výdaji v jednotné výši 6,615 milionů korun, rozpočet je tedy zhruba stejný jako v loňském roce. „Bohužel ta částka je tak malá, že na větší investiční akce nám peníze nezbývají. Peníze stačí na běžný provoz obce a řešení havarijních situací,“ říká mošnovský starosta Roman Máca. Příští týden ve středu bude rozpočet schvalovat obec Ženklava. Návrh počítá se zhruba čtyřmi a půl miliony na straně příjmů i výdajů. „Kromě běžné údržby zatím nemáme v plánu žádnou investiční akci. Nejdříve musíme rozhodnout o prioritách obce a pak se dohodneme, co podnikneme,“ řekl starosta Miroslav Drozd.

V Kateřinicích se z loňska podařilo ušetřit přes 4 miliony, a tak letošní návrh rozpočtu počítá s částkou zhruba 8,6 milionů. V plánovaných investicích je stavba chodníku přes celou obec či dům s pečovatelskou službou. Rozpočet Skotnice naproti tomu počítá jen s běžnou údržbou a částkou něco málo přes 3,8 milionu. V Závišicích a Trnávce rozpočty zatím připravují a hospodaří v provizoriích. Závišičtí čekají na poslední podklad z krajského úřadu, až jej dostanou, jsou schopni rozpočet dopracovat do dvou dní a s jeho schvalováním počítají v březnu. Do poloviny března by s tímto úkolem chtěli být hotovi i v Trnávce. Již nyní je však jisté, že tamní rozpočet bude deficitní a budou v něm zahrnuty také uspořené peníze z loňska.


    [Top]    


Černoch opustil radu i zastupitelstvo

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitel za ČSSD Petr Černoch se vzdal svého mandátu zastupitele na poslední mimořádné schůzi rady města, jež se konala minulý týden v úterý. V zastupitelstvu jej nahradí jeho stranický kolega Luděk Polášek, který bude v úvodu zasedání skládat slib. Protože Petr Černoch byl i členem rady, uskuteční se volba jejího nového člena.

Od Nového roku měl Petr Černoch nastoupit na odbor životního prostředí na kopřivnickou radnici, nechal si proto vypracovat na ministerstvu vnitra názor na to, zda jeho pracovní poměr a mandát zastupitele nebudou v rozporu.

„První výklad, konzultovaný telefonicky, obsahoval shodu na určité možnosti, a to za předpokladu, že pracovník bude vykonávat státní správu pouze pro jiná města nebo obce, jako třeba Štramberk, Příbor, Ženklavu, ani tak by to nebylo dost čisté, neboť stále jde o správní území města Kopřivnice s rozšířenou působností a tyto obce jsou v jejím správním obvodu.

V závěru stanoviska ministerstva vnitra se také uvádí, že posouzení, zda zaměstnanci nastala neslučitelnost funkcí, náleží nadřízenému a tajemníkovi obce, a to podle jeho konkrétní pracovní náplně. Znamenalo by to vyhnout se při své činnosti jakémukoliv posuzování nakládání s odpady podnikatelů, proto jsem se rozhodl ukončit po dohodě s vedením města svůj zastupitelský mandát,“ sdělil k důvodům svého rozhodnutí Petr Černoch. Vzápětí ale dodává, že nemá pocit, že nebude moci ovlivňovat některá rozhodnutí radnice z pozice občana města. Dále Petr Černoch řekl, že: „Ekologii se budu věnovat profesionálně z titulu zaměstnance a budu mít přímý dosah tam, kde jsem ze zákona povinen podnikatele oslovovat a s nimi jednat, a tato účinnost v oblasti životního prostředí bude větší. Naopak už ale nebudu mít možnost poradit a vysvětlit operativně názor na ochranu životního prostředí při rozhodování v radě nebo určité ekologické záměry svým hlasem včas podpořit.“


    [Top]    


Městská policie by z dotace ráda koupila radar

K o p ř i v n i c e (dam) - O podobě letošního pokračování programu prevence kriminality, který ve městě funguje již sedmým rokem, budou dnes rozhodovat zastupitelé. Komise prevence kriminality jim předkládá k posouzení celkem pět samostatných projektů. Pokud budou zastupitelé respektovat doporučení komise, bude město žádat z ministerstva vnitra dotaci 530 tisíc korun, samo pak počítá se spoluúčastí ve výši 138 tisíc korun.

Nejvyšší prioritu jak komise, tak následně rada města přisoudila zároveň nejnákladnějšímu projektu zřízení technicko-výtvarné dílny v klubu Kamarád. Ta by měla stát 257 tisíc a 87 tisíc z této sumy by zaplatilo město. „V klubu sice existuje malá výtvarná dílna z bývalé kočárkárny, ale je naprosto nevyhovující, přitom zájem o ruční práce a technické činnosti je mezi návštěvníky klubu veliký,“ tvrdí Blanka Mikundová z klubu Kamarád. Z dotačních peněz a spoluúčasti města by měl být nejen stavebně upraven vhodný prostor v klubu, ale také vybaven ponky, svěráky a nářadím. Součástí dílny by bylo také keramické vybavení včetně vypalovací pece a hrnčířského kruhu. Pokud by se potřebné prostředky podařilo získat, mohla by výtvarná dílna začít fungovat letos v říjnu.

Předkladatelem druhého projektu je městská policie, ta hodlá nákupem zařízení na měření rychlosti za 230 tisíc korun působit na dodržování povolené rychlosti ve městě. Šlo by o zařízení identické s tím, které bylo před časem k vidění u vjezdu do města. Podle projektu působí tabule s rychlostí projíždějících vozů na podvědomí řidičů a snižuje riziko dopravních nehod. S projektem za 194 tisíc korun se do programu prevence kriminality zapojila také kopřivnická kabelová televize. Ta plánuje natočit a odvysílat tři samostatné pořady, jeden věnovaný práci městské policie, druhý domácímu násilí a v neposlední řadě také Dětské zpravodajství vytvořené skupinkou školou povinných redaktorů. Poslední dva projekty za sedm tisíc korun počítají se vzděláváním lidí pracujících v oblasti prevence zločinnosti.


    [Top]    


Radní jednali o smlouvě s firmou Ludvík Moravia

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada se na své mimořádné schůzi, jež se uskutečnila v úterý 11. února, zabývala připomínkami, které vyplynuly ze semináře zastupitelstva, a snažila se je zakomponovat do svých usnesení. Jedno z nich se týkalo modernizace tepelných sítí Kopřivnice.

Dalším závažnějším materiálem, jenž se prodiskutovával i na semináři zastupitelstva, je roční smlouva mezi městem Kopřivnice a firmou Ludvík Moravia, s. r. o. „Na zasedání se především jednalo o výši poskytnutí účelového příspěvku na zajištění provozu a kulturně osvětové činnosti. Rada doporučuje pro tento rok zastupitelstvu schválit částku ve výši 5,5 milionu korun. U letošní smlouvy došlo poprvé oproti předcházejícím letům k navýšení,“ sdělil k rozhodnutí rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

Na schůzi rady se řešila i otázka přístavby městského úřadu. „Tuto záležitost jsme rovněž projednávali i na semináři zastupitelstva. Po zvážení všech vznesených návrhů a připomínek a také všech okolností doporučuje rada zastupitelstvu zřídit pracovní skupinu, která by měla dále řešit problematiku umístění pracovníků městského úřadu. Jejími členy by měli být Jiří Tichánek, Vladislav Kryške, Jaroslav Šula, Josef Pavelka, Dagmar Rysová a Josef Jiřík. Tato pracovní skupina by měla do června předložit zastupitelstvu města další varianty zabezpečení umístění pracovišť městského úřadu,“ doplnil místostarosta Krajčír.


    [Top]    


Zvýšený výskyt chřipky plní čekárny u lékařů

Nárůst počtu onemocnění chřipkou byl
v čekárnách lékařů patrný. Volno nakonec
vyhlásili i ředitelé základních škol.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - „Už druhý týden je i v našem kraji zaznamenána zvýšená nemocnost,“ uvedl k situaci s chřipkovou epidemií ředitel hygienické stanice Jan Skiba. V minulém týdnu bylo zaznamenáno přes tři tisíce onemocnění na sto tisíc obyvatel, což je považováno za epidemii. „Onemocnění tentokrát zasáhlo ve zvýšené míře zejména školáky, u menších dětí není nárůst tak markantní,“ dodal ředitel Skiba. Podle jeho slov bylo během víkendu v rámci pohotovostních služeb zaznamenáno padesát procent ošetření respiračních onemocnění.
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Dny bez školy děti přivítaly, rodičům to ale způsobilo menší problémy

K o p ř i v n i c e - ’Dobrý den, věnujte prosím pozornost tomuto mimořádnému hlášení městského rozhlasu. Z důvodu velké nemocnosti žáků základních škol udělují ředitelé základních škol v Kopřivnici: Emila Zátopka, 17. listopadu, dr. Milady Horákové, Alšovy, náměstí, svaté Zdislavy v pondělí 17. a úterý 18. února ředitelské volno. V těchto dnech nebude v provozu ani školní jídelna, ani školní družina. Vyučovat se začne ve středu 19. února. Ve zvláštní škole a malotřídních Základních školách v Lubině a Mniší bude výuka probíhat beze změn.’

Hlášení, které rozradostnilo nejednu dětskou dušičku, nebylo přijato s jednoznačným nadšením. Sedmiletý Honzík byl za takové rozhodnutí rád: „Ve třídě nás bylo stejně jenom pět, nic jsme se neučili a jenom jsme si hráli a kreslili.“ Stejný názor ovšem nesdílí jeho maminka. „Kdyby alespoň nechali v provozu družinu, moc by mi tím pomohli. Nemůžu si v práci vzít dovolenou a babičky ještě nejsou důchodového věku. A nechávat kluka samotného doma mi na klidu rozhodně nepřidá,“ svěřila se se svými pocity Honzova maminka.

Návštěvnost v ordinacích dětských lékařů se v posledních dvou týdnech rapidně zvýšila. „S tím volnem se nemělo otálet, mělo přijít už ve čtvrtek a pátek minulého týdne,“ zhodnotila situaci dětská lékařka Bronislava Vjaclovská, která se netají tím, že při chřipkových onemocněních takového rozsahu jsou čtyři dny volna včetně soboty a neděle opravdu málo.

Nemocnost, která letos ochromila školní výuku, není ničím výjimečným. V prosinci roku 1995 a v březnu 1999 byly dokonce vyhlášeny okresním hygienikem chřipkové prázdniny.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.