Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Herci z DDM chystají premiéry

K o p ř i v n i c e (dam) - Divadlu bude zítra v podvečer znovu patřit místní dům dětí a mládeže. Na divadelním podvečeru, který startuje o půl sedmé večer, se představí nejmladší a nejstarší soubor působící na jeho půdě.

V obou případech se diváci mohou těšit na premiéry zbrusu nových her, v případě prvního vystupujícího souboru Quitko prvenství ještě více. Hra ‘Vyhoďte ji z oběhu’ je totiž vůbec první, kterou soubor uvádí. Quitko má své jméno asi teprve měsíc a vznikl vloni na podzim jako přípravka starších uchazečů o divadelní umění. Věk jeho herců se pohybuje mezi třinácti a čtrnácti lety. Prvotina Quitka je napsána na motivy ‘kosmické’ povídky Petra Marka. Úprava textu, scénografie, kostýmy a režie je kolektivním dílkem celého souboru.

Druhý vystupující soubor Bílá ponožka je vůbec nejdéle fungujícím souborem pod DDM. Vznikl již před pěti lety a někteří jeho zakládající členové v něm figurují dodnes. Bílá ponožka je studentským divadlem, jehož hercům je mezi šestnácti a sedmnácti lety. Pro svou další premiéru si její členové vybrali text klasika světové vědecko-fantastické literatury Raye Bradburyho, konkrétně jeho povídku Křičící žena. Příběh dívky, která se snaží přesvědčit nevěřící okolí o své pravdě, však obsahuje i části textů z jiných povídek knihy Mráz a oheň. Veškerá práce na představení, jehož začátek je plánován na půl osmou večer, je opět dílem všech členů divadla.


    [Top]    


Celý Katolický dům zabere velká výstava o historii bible

K o p ř i v n i c e (dam) - Velkou výpravnou výstavu Bible očima světa - svět očima bible v pondělí sedmnáctého února zpřístupní veřejnosti místní Katolický dům. Návštěvníci výstavy nebudou jen procházet připravenou expozicí, ale v doprovodu průvodce se budou mít možnost doslova ponořit do dob úsvitu křesťanství. Návštěvníci výstavy si budou moci obléknout dobový oděv, zkusit pomlít obilí či napsat své jméno hebrejsky nebo řecky. Součástí návštěvy expozice je promítání krátkého filmu. Každý návštěvník ke vstupence dostane také pracovní katalog a mošnu, se kterou bude moci odejít. Putovní výstava, která vznikla před dvěma roky, zabere malý i velký sál Katolického domu a potrvá až do 17. února.


    [Top]    


Trávníčkovo divadlo Skelet dětem zahraje muzikálového Mrazíka

K o p ř i v n i c e (dam) - S divadelní verzí slavné ruské filmové pohádky Mrazík přijede v neděli 16. února do Kopřivnice pražské divadlo Skelet Pavla Trávníčka. Na jevišti velkého sálu kulturního domu se bude od šestnácti hodin odehrávat notoricky známý příběh namyšleného Ivánka, který projde světem, aby našel nejen pokoru, ale i lásku krásné a hodné Nastěnky.

„Je to hra pro děti již od tří let, ale nudit se zaručeně nebudou ani rodiče,“ tvrdí o Mrazíkovi představitelka populární Marfuši Julie Jurištová.

Celé představení je napsáno na motivy ruské pohádky, postavy známé z televizních obrazovek však děti jistě rozpoznají. „Celé se to nese v lehce parodickém duchu. Je to opravdu legrace,“ tvrdí Jurištová. Skelet uvádí Mrazíka v podobě muzikálu, písničky Radima Linharta tedy nejsou jen dokreslující složkou představení, ale posouvají dění na jevišti vpřed.

V této podobě je představení v repertoáru divadla již přes dva roky a v Kopřivnici bude možné zhlédnout jednu z posledních repríz. „Myslíme, že se za tu dobu již dost ohrála a asi Mrazíka brzy stáhneme,“ vysvětlila Jurištová.

Premiéru měl Mrazík ale daleko dříve než před zmíněnými dvěma roky. Ještě než byl upraven pro dětské diváky, byl inscenován jako večerní představení pro dospělé. Tehdy se na jevišti v roli Ivánka objevoval režisér Mrazíka Pavel Trávníček a jeho vyvolenou Nastěnku ztvárnila Markéta Hrubešová. Dnes tyto role hrají David Voráček a Michaela Sajlerová. V titulní úloze Mrazíka se představí Otto Liška, ježibabu ztvární Zita Pluháčková a dědečka Hříbečka David Sneider.


    [Top]    


Trio Prokop, Hrubý, Andršt je výjimečné

  Zpěvák a kytarista Michal Prokop
společně s houslistou Janem Hrubým
a Lubošem Andrštem koncertovali
minulý týden v kulturním domě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Big beatové písničky a kytara Michala Prokopa vyšperkovaná o kolorativní linku vynikajícího kytaristy Luboše Andršta a typickými elektronickými houslemi Jana Hrubého, takovou muziku mohli slyšet všichni, kdo minulou středu vyrazili do kulturního domu na koncert tohoto unikátního tria.

Živé vystoupení je také v podstatě jedinou možností, kdy je možné tuto trojici pohromadě slyšet.

„V této sestavě jsme natočili jednu jedinou píseň, která je na mojí poslední desce Od někudy někam. Tu budeme hrát i tady v Kopřivnici, ale jinak jsme nenahrávali nic. Naše spojení je vysloveně koncertní projekt, který jako koncertní taky původně někdy v roce 1987 vznikl. Je to zcela výjimečná věc, protože každý máme svoje projekty a kapely a málokdy se nám podaří se sejít,“ nechal se před vystoupením ve zdejším kině slyšet Michal Prokop.

Nejen posluchači, ale také samotní aktéři koncertu si tak užívají především časté improvizační pasáže vystoupení, které jsou podle Prokopa tím, co trojici muzikantů na společném vystupování baví nejvíc. Takový způsob prezentace na veřejnosti však vyžaduje nejen vysokou úroveň hráčů, ale i hluboké vzájemné porozumění. To však trojici Prokop, Andršt, Hrubý rozhodně nechybí.

„Hrajeme všichni strašně dlouho a naše cesty se zkřížily už mnohokrát. S Lubošem jsem se jako se spoluhráčem a partnerem sešel poprvé už v roce 1969 a s Honzou v roce 1983. Ve stejné sestavě jako dnes večer jsme poprvé hráli už před šestnácti lety. Chtěli jsme dát dohromady něco klubového. Ne velkou kapelu, ale co do určeného komorního prostředí, co bude blíž k lidem.

Na základě této naší spolupráce jsme ale začali hrát i v kapele a natočili jsme spolu desku Snad nám naše děti. Potom jsme se zase rozprchli a po několikaleté pauze jsme se dali dohromady až zhruba před dvěma lety. Stále ale hrajeme spíš příležitostně, maximálně desetkrát do roka,“ prozradil Michal Prokop.

V Kopřivnici se trio zastavilo v rámci třídenního miniturné po severu Moravy, vyprovokovaném dramaturgem místního kulturního domu Jiřím Cachnínem, a jeho hraní si přišlo poslechnout zhruba sto posluchačů.


    [Top]    


Koncert Kocianova kvarteta potěší příznivce špičkové komorní hudby

K o p ř i v n i c e (dam) - Špičkový komorní soubor bude ve středu devatenáctého února hostit kopřivnický Kruh přátel hudby. V kině Puls bude v tradičním čase koncertovat Kocianovo kvarteto ve složení Pavel Hůla (1. housle), Miloš Černý (2. housle), Zbyněk Paďourek (viola) a Václav Bernášek (violoncello). Přední smyčcový soubor oslavil v loňském roce třicet let existence. U jeho zrodu stáli tehdejší čerství absolventi pražské AMU a pojmenováním souboru vzdali hold houslovému virtuosu Jaroslavu Kocianovi. Záhy po svém vzniku si soubor našel cestičku na tuzemská a zahraniční koncertní pódia stejně jako do nahrávacích studií.

Do dnešních dnů má Kocianovo kvarteto na svém kontě víc jak 2 500 koncertů ve víc jak třiceti zemích světa včetně USA, Kanady či Japonska. V repertoáru souboru jsou skladby klasiků české i světové hudby. Jeho velmi významnou částí jsou také skladby 20. století, z nichž některá díla vznikla právě díky Kocianovu kvartetu. Vysoké profesionality čtveřice hudebníků si cení nejen kritika a laická posluchačská veřejnost, ale také hudební vydavatelé. Během své úspěšné kariéry Kocianovo kvarteto nahrálo přes třicet CD, z nichž mnohé jsou ověnčeny cenami. Například pro japonskou firmu Denon nahráli Kocianovci deset vrcholných kvartetů W. A. Mozarta a čtyři poslední kvartety Dvořákovy. Ve světové premiéře soubor uvedl kompletní smyčcové kvartety Paula Hindemitha a jejich nahrávky byly oceněny Grand Prix du Disque Académie Charles Cross v roce 1997. Mezi výjimečné projekty patří také uvádění komorního díla skladatelů H. Krásy a P. Haase, kteří pro svůj židovský původ přišli o život v nacistických koncentračních táborech. V programu kopřivnického koncertu budou dominovat díla Josepha Haydna, Bohuslava Martinů a Wolfganga A. Mozarta.


    [Top]    


Harry Potter bude o diváky soupeřit s Hanksem

K o p ř i v n i c e (dam) - Kromě toho, že dramatem Zvětšenina a dokumentem Naqoyqatsi pokračuje přehlídka Projekt 100, chystá místní kino Puls další dva filmy, které jistě neujdou divácké pozornosti.

Návštěvnostním hitem tohoto promítacího týdne bude bezesporu druhé filmové pokračování dobrodružství kouzelnického učně Harryho Pottera. Hrdina knižního bestselleru J. K. Rowlingové se po letních prázdninách opět vrací do bradavické Školy čar a kouzel. Už od začátku však nejde všechno hladce. Harry ani jeho zrzavý kamarád Ron neprojdou přepážkou na nástupiště a k cestě do školy použijí létající auto, což jim hned první den mále vyslouží vyloučení. Druhý rok v Bradavicích však přináší i mnohem horší věci, školou jdou zvěsti, že je znovu otevřena Tajemná komnata vybudovaná zakladatelem Zmijozelské koleje, a na chodbách školy přestává být bezpečno, zejména pro studenty z nekouzelnických rodin. Harry Potter se svými kamarády je jako vždy v centru veškerého dění a je to nakonec právě on, kdo temné záhadě přijde na kloub.

Režisérem filmu Harry Potter a Tajemná komnata je stejně jako u jeho filmového entreé Američan Chris Columbus. Ten vede vyprávění téměř identicky. Na plátno přepsal téměř celou knihu a vypustil jen několik málo událostí. Film je však stejně jako kniha o poznání strašidelnější a temnější než první díl. Stejné jako v případě prvního dílu zůstává i obsazení, přibylo však několik nových postav, z nichž vynikají především Kenneth Branagh jako Zlatoslav Lockart a Jason Isaacs v roli Lucia Malfoye. Druhé pokračování Pottera se na plátně objeví hned desetkrát, a to v netradičních odpoledních časech a dvakrát dokonce i dopoledne.

Dospělejším divákům Pulsu je určeno gangsterské drama Road to Perdition s Tomem Hanksem v hlavní roli. Road To Perdition je divákovi předkládán formou vyprávění dvanáctiletého hocha, syna Michaela Sullivana ztvárněného právě Hanksem. Chlapec zprvu nemá tušení, čím se jeho otec živí, až později na vlastní oči spatří pravdu a osud mu odhalí, že tatínek je služebníkem mafie. Sullivan však po různých peripetiích udělá chybu a svému zaměstnavateli se znelíbí, což neznamená nic jiného než útěk otce se synem před najatým zabijákem. Právě v tu dobu jsou si oba blíž než kdykoliv předtím, ale jak dlouho to může vydržet.

Road to Perdition je teprve druhý celovečerní film původně divadelního režiséra Sama Mendese. Ten ovšem debutoval ve velkém stylu a jeho prvotina Americká krása posbírala pět oscarů. Ve svém novém filmu dává tvůrce divákům jasně najevo, že to nebyla jen náhoda a že i letos by rád zasáhl do boje o zlaté sošky. Road to Perdition vypráví Mendes v pomalém tempu a nechává dokonale vyniknout všechny detaily. Herci pod jeho vedením jsou excelentní, a to neplatí jen o Hanksovi, ale také o Paulu Newmanovi v roli jeho šéfa či představiteli Sullivanova syna Tylera Hoechlina.


    [Top]    


Předškoláci budou zpívat o ceny

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejmladší zpěváci se sejdou už v pondělí 17. února na šestém ročníku pěvecké soutěže Petrklíč. V klubu Klokan mohou soutěžit všechny děti do sedmi let, podmínkou je pouze to, že soutěžící ještě nezačal se školní docházkou.

Tříčlenná porota bude vybírat ty nejlepší ve třech věkových kategoriích - do tří let, od tří do pěti let a od šesti do sedmi let. Každý účastník soutěže se může těšit na drobnou cenu, vítězové pak také na medaile a diplomy. Přihlášky do soutěže vybírá pořádající dům dětí a mládeže do pátku, ale přihlásit se je možné i přímo na místě. Soutěž začíná v 16 hodin.


    [Top]    


Modrotisk je k vidění v Příboře

P ř í b o r (dam) - Dnes v pět hodin odpoledne bude ve velkém sále příborského muzea otevřena výstava Lidový modrotisk. „Chceme lidem ukázat, že existovaly i jiné tkaniny, než které známe dnes,“ řekla k poslání výstavy její autorka Marie Baďuříková. Součástí expozice bude improvizovaná modrotisková dílna a popis výroby modrotisku. Na své si přijdou také milovníci lidových krojů s modrotiskem. Výstavu bylo možné na přelomu roku vidět v bílovickém muzeu, expozice v Příboře je však rozšířená o další exponáty. Vystavené předměty pocházejí ze sbírek novojičínského a příborského muzea, většina textilu je pak zapůjčena z rožnovského skanzenu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.