Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 6/2003
ze dne 13. února 2003

Zprávy z města a okolí

Předškoláci měli svůj velký den, čekal je zápis

Žadatelům rozdělili 450 tisíc

Rybník na Šostýně není pro ryby

Jiří Rusnok starostovi slíbil směřovat investory k nám

Dům Salus čeká na rozhodnutí o výši státní dotace na provoz

Za týden budou zastupitelé jednat o rozpočtu

Pohotovostní služba na poliklinice bez omezení

Titul Sestra roku 2002 získala Marie Vaverková

Rychlá záchranná pomoc bude možná i v Kopřivnici

Stíny

Občané se mohou zapojit do dobrovolné práce orgánů zastupitelstva města

Keisler: Vše, co vyžaduje vydávání peněz, tvrdě kontrolujeme

Odchází prezident - státník, zvolme důstojného nástupce

Lidé mají tři možnosti, jak hradit poplatky za odpady


    [Top]    


Předškoláci měli svůj velký den, čekal je zápis

V závěru minulého týdne se předškolní děti
poprvé posadily do lavic.
K zápisu do prvních tříd jich mělo přijít
přibližně dvě stě osmdesát.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek 6. a v pátek 7. února v Kopřivnici přicházeli rodiče se svými ratolestmi k zápisům do prvních tříd. V Mniší a Lubině se zápisy konaly pouze ve čtvrtek. „Letos mělo přijít k zápisům celkem v Kopřivnici a místních částech 276 dětí, vloni se zapsalo 261 a u padesáti byl navržen odklad povinné školní docházky,“ sdělila Věra Šablaturová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Žadatelům rozdělili 450 tisíc

K o p ř i v n i c e (hod) - V loňském roce město rozdělilo částku ve výši čtyři sta padesáti tisíc korun z fondu rozvoje a rezerv odboru školství, kultury a sportu. „Tato částka byla poskytnuta různým sdružením, které o ni požádaly kopřivnickou radnici na pořádání sportovních a kulturních aktivit v uplynulém roce. Radní se tímto souhrnným materiál seznamovali na své schůzi minulý týden,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír k vyplacené částce.


    [Top]    


Rybník na Šostýně není pro ryby

K o p ř i v n i c e (ili) - Při pracích na rybníku Šostýn přišli ekologové na skutečnost, že nějaký nezodpovědný člověk vysadil do rybníku ryby jelce, které k této vodní ploše nijak zvlášť nepatří. „Jsou to vlastně dravci, kteří jsou schopní totálně zdecimovat populace obojživelníků v daných lokalitách, zvlášť když je jich tam větší množství, než by jich ta lokalita dokázala uživit,“ neskrýval roztrpčení předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita, „největší problém je v tom, že ten rybník nebyl vytvořený za účelem chovu ryb.

Byla to vodní plocha určená jako lokalita pro rozmnožování obojživelníků, kteří jsou zvláště chráněni podle zákona o ochraně přírody a krajiny a tímhle zásahem, možná nevědomým, chtěl někdo lokalitu zkrášlit nebo oživit, ale rozhodně se tím dopustil velké chyby a napáchal značné škody.“ Situace se bude muset v letošním roce řešit, protože kromě dospělých jelců je v rybníce navíc množství plůdku těchto ryb. Jakmile na jaře začne plůdek dorůstat, budou pro ně larvy a vajíčka obojživelníků vítaným zpestřením jídelníčku.

Popustit hladinu, slovit, napustit - to je jediný způsob jak se nezvaných predátorů v rybníce zbavit. Bohužel ke slovení může dojít pouze na podzim v poměrně krátkém mezidobí, kdy většina živočichů vázaných na vodní plochu je z vody ven, a naopak, kdy se tam ještě nevrátili ti, kteří tam jdou zimovat. V letošním roce proto nebude situace na rybníce růžová. „Neříkám, že jelci populaci obojživelníků zdecimují úplně, ale k nějakým škodám tam určitě dojde. Je naprosto zbytečné, aby k těm škodám docházelo, když se to dá řešit jinak. Ne každá vodní plocha je totiž určena pro chov ryb,“ ohodnotil situaci Dalibor Kvita.


    [Top]    


Jiří Rusnok starostovi slíbil směřovat investory k nám

P r a h a (dam) - Přestože velká část schůzky starosty Jiřího Tichánka s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Rusnokem byla věnována problematice Tatry, řeč byla také o průmyslové zóně ve Vlčovicích.

„Také vzhledem k tomu, co se děje v Tatře, je pro nás existence průmyslového parku velice důležitá,“ nechal se slyšet Tichánek nespokojený s tím, že vývoj v zóně poněkud stagnuje.

„Hovořil jsem s panem ministrem o tom, že došlo k útlumu přílivu zájmu investorů do zón, což není pouze náš, ale celorepublikový problém. Také agentura Czech Invest nám sem už také dlouhou dobu nikoho neposlala,“ nechal se slyšet starosta. Poslední zájemce o investování v průmyslové zóně, kde je stále nevyužitých přibližně jednasedmdesát hektarů plochy, se na radnici objevil na začátku ledna.

Radnice se však rozhodně myšlenky naplnění připravené zóny novými podniky nevzdává. „V tomto projektu jsou velké peníze. Do zóny jsou investovány peníze z fondu Phare, státní prostředky a peníze města,“ řekl Tichánek. Tomu se nakonec také podařilo získat ministrův příslib, že udělá vše proto, aby do Kopřivnice nasměroval zájem potenciálních investorů.


    [Top]    


Dům Salus čeká na rozhodnutí o výši státní dotace na provoz

K o p ř i v n i c e (dam) - S napětím očekávají v místním azylovém domě pro rodiče s dětmi v tísni Salus rozhodnutí úředníků ministerstva práce a sociálních věcí. Ti by měli zhruba v horizontu tří týdnů rozhodnout, jakou částkou se bude stát podílet na provozních nákladech tohoto zařízení. V minulých letech ministerstvo Salusu poskytlo ze státní kasy vždy zhruba šedesát procent rozpočtu, což je jen o deset procent méně než je zákonem stanovené maximum pro podporu sociálních projektů nestátních organizací. Pokud by letos stát v rámci úspor přiznal v našem okolí ojedinělému zařízení pro matky s dětmi menší část nákladů, byl by to prý velký problém.

„Vůbec si nedokážu představit, co by následovalo, kdybychom dostali třeba jen třicet procent. Žádat tady u nás o sponzorský dar je veliký problém. Určitě bychom se všemožně snažili peníze sehnat, ale je pravda, že zatím jsme museli sehnat přibližně čtyřicet procent nákladů, a i to byl velký problém a mám obavy, že víc se nám podaří jen stěží,“ nechala se slyšet ředitelka domu Salus Helena Valentíková.

Roční rozpočet, který pokrývá provoz zařízení a platy jeho pěti zaměstnanců, se pohybuje kolem 1 665 tisíc korun. Od obnovení provozu zařízení na konci května do závěru minulého roku jím prošlo dvanáct matek a čtyřiadvacet dětí. V krizovém centru Čtyřlístek pak ve stejném období našlo útočiště šestnáct dětí.


    [Top]    


Za týden budou zastupitelé jednat o rozpočtu

K o p ř i v n i c e (hod) - Druhé zasedání zastupitelstva města svolal starosta na čtvrtek 20. února na čtrnáctou hodinu do anexu městského úřadu. Na programu jednání je jako hlavní bod rozpočet města Kopřivnice na letošní rok, schválení dotace firmě Ludvík Moravia a kopřivnickým sportovním klubům na nájmy zařízení. Dále se bude projednávat Komplexní součinnostní program prevence kriminality na letošní rok. Na jednání zastupitelstva samozřejmě nebude chybět blok majetkoprávních záležitostí, změny územního plánu rozvoje města, modernizace tepelných sítí Kopřivnice a přístavba městského úřadu.


    [Top]    


Pohotovostní služba na poliklinice bez omezení

  Sanitky rychlé záchranné pomoci
by možná v budoucnosti mohly
k pacientům vyjíždět i z Kopřivnice.
Vedení záchranné služby má dokonce
již vyhlédnuté vhodné prostory.
Foto: David Macháček

N o v ý   J i č í n (ili) - Středisko záchranné služby Nový Jičín organizuje v rámci okresu jak rychlou lékařskou pomoc (RLP), tzn. kompletní posádka, kde je kvalifikovaný lékař, vyškolená sestra a řidič záchranář, tak rychlou zdravotnickou pomoc (RZP), u které je v podstatě stejně vybavená sanitka, ale bez lékaře.

„RZP používáme jak na primární zásahy přímo v terénu, tak na sekundární transporty jako převoz pacienta z jedné nemocnice do druhé, pokud jeho zdravotní stav nevyžaduje přítomnost lékaře a stačí pouze monitorování školenou sestrou, nebo v případě, kdy rychlá lékařská pomoc ošetří pacienta někde v určité lokalitě, ale jeho převoz už je realizován posádkou RZP. Podstatné je, že záchranná služba svou činnost vyvíjí pomocí posádek rychlé záchranné pomoci obou typů,“ uvedl k rozdělení kompetencí ředitel Okresního střediska záchranné služby (OSZS) v Novém Jičíně Jaromír Aleš.

Mimo to OSZS organizuje pohotovostní službu praktického lékaře. Ta slouží pouze pro stavy odkladné nebo ne zrovna akutní jako např. vysoké teploty, akutní bolestivé stavy apod., tvoří však i zálohu záchranné služby. V současné době pohotovost funguje v okrese na pěti stanovištích - v Novém Jičíně, Kopřivnici, Frenštátě p. R., Odrách a Bílovci. Minulý rok z důvodu ekonomických a organizačních byla zkrácena pracovní doba v Odrách, v Bílovci a ve Frenštátě. V Novém Jičíně a Kopřivnici funguje pohotovostní služba praktických lékařů od 17 do 7 hodin do rána, v sobotu, neděli a ve svátky nepřetržitě. Kdežto v Odrách, Bílovci a Frenštátě ve všední dny služba funguje od 17 do 22 hodin, v sobotu a neděli od 7 do 19 hodin.

„Toto opatření si vynutilo jednak to, že praktičtí lékaři na pohotovosti byli mizerně placeni - jenom 70 korun hrubého za hodinu. Peníze na provoz nám nikdo nepřidal, takže jsme byli nuceni přijmout vnitřní opatření tím, že jsme zkrátili ordinační hodiny. Jen tak jsme mohli navýšit mzdy praktických lékařů sloužících na pohotovosti. Navíc jsme vycházeli ze statistik, kdy například v Odrách byl mezi 22 a 7 hodinou ranní ošetřen jeden pacient. Kvůli němu byl placen doktor, sestra, řidič a pronájem sanitního vozu. V Bílovci to bylo 1,5 pacienta, ve Frenštátě 1,8 pacienta, takže naprosto neefektivní,“ vysvětlil nezbytnost opatření ředitel Aleš, „pro srovnání - v Olomouckém kraji zůstala jedna pohotovost v každém okresním městě, u nás se o případné redukci bude jednat asi v polovině února v radě kraje.“

Na pohotovostní službě praktických lékařů bylo vloni ošetřeno třicet tisíc pacientů a záchranná služba, kterou tvoří šest posádek na čtyřech stanovištích, měla 7 650 výjezdů.


    [Top]    


Titul Sestra roku 2002 získala Marie Vaverková

N o v ý   J i č í n (ili) - Práce u záchranné služby klade na všechny pracovníky nesmírné nároky. Zatímco sehnat kvalifikovaného lékaře bývá někdy problém, eviduje na druhou stranu Okresní středisko záchranné služby v Novém Jičíně spoustu žádostí na místa zdravotních sester a řidičů. „Psychickému stresu jsou vystavovány nejen posádky záchranných vozů, ale také dispečerky, které přijímají hlášení na telefonním čísle 155 a přejímají obrovskou zodpovědnost za adekvátní vyřešení vzniklé situace,“ netajil se obdivem k práci svých podřízených ředitel OSZS Jaromír Aleš.

Práci vedoucí sestry rychlé lékařské pomoci v Novém Jičíně Marie Vaverkové ocenila minulý týden lékařská porota v Praze, když jí byl spolu s dalšími dvěma udělen titul Sestra roku 2002.


    [Top]    


Rychlá záchranná pomoc bude možná i v Kopřivnici

N o v ý   J i č í n (ili) - Záchranná služba musí splňovat vyhlášku, která ji zavazuje dostavit se k pacientovi do patnácti minut od přijetí výzvy s výjimkou případů zvláštního zřetele hodných - tzn. zhoršená sjízdnost vozovek, případně havárie po cestě, ale také když potřebuje vypomoci posádka v jiné vzdálenější lokalitě. V takovém případě se povolá záložní posádka z Nového Jičína nebo jiného dostupného stanoviště. „Kopřivnice - co se týče dojezdu z Nového Jičína - splňuje patnáctiminutovou podmínku dojezdu. Nicméně je to tak velká aglomerace s tak velkým počtem výjezdů, že si určitě zaslouží vlastní stanoviště rychlé záchranné služby. To však závisí na tom, jak velký rozpočet dostaneme z krajského úřadu,“ uvedl ředitel Okresního střediska záchranné služby v Novém Jičíně Jaromír Aleš, „v Kopřivnici jsme už prohlíželi prostory v Tatře v lékařském středisku, kde je slušný nájem, ale vše záleží na rozpočtu.“

Největší problém záchranářů v současné době nejsou pouze finanční prostředky, ale hlavně zneužívání této služby. „Nejvíce nás deptá zneužívání záchranné služby podnapilými osobami. Za poslední čtvrtletí minulého roku jsme měli 166 zásahů, kdy jsme byli povoláni k osobám, které byly pouze opilé, bez úrazu či jiných život ohrožujících stavů,“ dokladoval zneužívání ředitel záchranné služby, „lidé ještě pořád mají v podvědomí, že lékařská služba je zadarmo a využívají toho. Neuvědomí si, že právě v tom okamžiku někdo jiný rychlou pomoc nezbytně potřebuje.“


    [Top]    


Stíny

Strážníci zadrželi pachatele vloupání

Úspěšný zásah se podařil strážníkům dne 10. února, kdy hodinu po půlnoci přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že směrem od kavárny se ozývá řinčení skla, zřejmě z výlohy. Byla okamžitě vyrozuměna hlídka, která po příjezdu spatřila rozbitou skleněnou výplň a osobu, která právě vylézala z výlohy ven. Strážníci použili zákonné výzvy, dotyčný však výzvy neuposlechl a dal se na útěk směrem k poště. Zde se jej strážníkům podařilo zadržet za pomoci donucovacích prostředků - hmatů a chvatů a omezit na osobní svobodě přiložením pout. Čtyřiadvacetiletý mladý muž z Kopřivnice rozbil plechovým košem na odpadky skleněnou výplň výlohy prodejny drogerie, vnikl dovnitř a z pokladny odcizil drobné mince v částce 619,50 Kč. Na zařízení prodejny vznikla škoda ve výši 7 500 korun. Obviněný byl zadržen a umístěn do policejní cely obvodního oddělení Kopřivnice s návrhem na vzetí do vazby.

Dne 5. února byly policejním inspektorem OOP Kopřivnice zahájeny úkony trestního řízení k objasnění skutečnosti, kterých se dopustila 37letá žena z Kopřivnice, která slíbila 46letému muži z Kopřivnice, že mu bude zalévat květiny v době, kdy bude v nemocnici. Žena zastavila jeho videorekordér Philips v hodnotě 6 000 Kč a minisystém Grundig ve stejné ceně v zastavárně v Kopřivnici za celkovou částku 2 200 Kč a peníze použila pro vlastní potřebu. Minisystém byl v zastavárně zajištěn.


    [Top]    


Občané se mohou zapojit do dobrovolné práce orgánů zastupitelstva města

K o p ř i v n i c e (red) - Starosta města vyzývá občany Kopřivnice, kteří mají zájem zapojit se do dobrovolné práce orgánů zastupitelstva města, ať kontaktují sekretariát starosty, tel. číslo 556 879 416 - 7. Uvítáme odborníky z oblasti financí a kontroly pro činnost ve finančním a kontrolním výboru zastupitelstva města. Jména zájemců včetně úplné adresy, případně telefonního kontaktu, uvádějte, prosím, písemně a adresujte je na starostu města Kopřivnice. Zastupitelstvo z navržených kandidátů zvolí hlasováním členy již zřízených výborů zastupitelstva města.


    [Top]    


Keisler: Vše, co vyžaduje vydávání peněz, tvrdě kontrolujeme

Zaměstnanců Tatry ubyde téměř o třetinu,
ale podle vedení automobilky by měl
být vyroben zhruba stejný počet vozů
jako v minulém roce.
Foto: Archiv Tatra, a. s.

K o p ř i v n i c e - Mohutné propouštění je jen jedním z mnoha problémů, které řeší stávající vedení automobilky Tatra. O současné neutěšené situaci v podniku i výhledu na několik nejbližších měsíců hovoří nedávno zvolený předseda představenstva a obchodní ředitel automobilky Zbyněk Keisler.

Kdy budou připraveny jmenné seznamy lidí, kteří opustí své zaměstnání v Tatře?

Seznamy zatím nejsou, všechno totiž běží podle standardní a zákonem dané procedury. Jsme dnes v procesu, kdy jsme projednávali toto opatření s odbory a nyní budou probíhat kroky, kdy budou zaměstnanci seznámeni s tím, že toto snížení stavů proběhne a že se uskuteční s ním spojená změna organizační struktury. Tyto procesy si vyžádají dva až tři týdny a až potom bude možné mluvit o konkrétních osobách.

Víte již dnes, kolika dělníků a kolika lidí z administrativy se propouštění týká?

Již jsme avizovali, že z valné většiny půjde o administrativu a THP. Výrobních dělníků se to dotkne opravdu jen okrajově.

Kdy budou podány první výpovědi a jak bude propouštění probíhat?

Výpovědi budou předány lidem tak, aby výpovědní lhůta začala běžet prvního dubna. Nemusí to ale znamenat, že všech 1 600 výpovědí bude podáno najednou. Záměr sice je, aby co největší počet lidí odešel v termínu mezi 1. dubnem a 30. červnem, ale to neznamená, že se to beze zbytku podaří. Budou probíhat ještě další jednání. Toto propouštění lze označit za hromadné propouštění tak, jak o něm mluví i zákoník práce. Lidé ještě mohou využít naší nabídky. S těmi zaměstnanci, kteří se během tohoto a příštího týdne přihlásí, že chtějí firmu opustit sami, předtím než začne vlastní propouštění, bude uzavřena dohoda o okamžitém ukončení pracovního poměru a oproti standardním podmínkám stanoveným kolektivní smlouvou budou mít možnost od nás obdržet jeden plat navíc.

Na vyplacení odstupného bude potřeba značná suma peněz. Má podnik k dispozici tak vysokou částku, kolik to podle vás bude a z jakých zdrojů tyto peníze půjdou?

Ta suma se bude pohybovat v desítkách milionů korun a my máme snahu, aby se jakýmsi způsobem rozložila. Podle našich odhadů půjde asi o 120 až 130 milionů korun. V žádném případě se ale nebude jednat o peníze, které jsou určeny jako provozní kapitál. I majitelé společnosti prezentovali, že Tatře pomohou potřebné prostředky sehnat.

Nebylo by vhodnější tak, jak tvrdí odboráři, investovat je do výroby?

Názory na tuhletu věc se mohou různit. V prvním okamžiku to bude pochopitelně citelné. V horizontu osmi desíti měsíců bude mít ale propouštění pozitivní vliv. Když se sníží prostředky měsíc co měsíc vynakládané na mzdy, tak úspora výrazně převýší peníze vyplacené na odstupných.

Při propouštěních v minulých letech se vždy hovořilo o tom, že snižování stavů v Tatře může být už pouze selektivní a ne plošné. Byly tyto informace nepravdivé?

Proces propouštění se v Tatře odehrává každý rok a je postupný. Rozdíl je v tom, že tentokrát dojde ke změně organizační struktury doposud nejvýraznějším způsobem. V tom já vidím rozdíl. Dříve se snižování stavů realizovalo za zachování existující struktury firmy a v tom se náš postup liší.

Bude možné po propuštění šestnácti set zaměstnanců zajistit výrobu v takové kvalitě a kvantitě jako doposud?

To je pochopitelně základní požadavek. Kdybychom si mysleli, že to možné nebude, tak by propouštění nemělo smysl. Já vím, že tady jsme v rozporu například s odbory, ale já se domnívám, že je to možné zajistit.

Co dalšího kromě propouštění vyplývá z přijatého Akčního plánu?

Celá řada věcí. Například tvrdší kontrola vydávání peněz, omezování takových věcí jako je počet služebních vozidel, či výdajů za spoje. Tvrdě jsme také vstoupili do oblasti režijních nákladů, více se bude kontrolovat spotřeba standardního režijního materiálu nákupem kancelářského papíru počínaje a odesíláním dopisů konče. Týká se to také jednání s našimi dodavateli a snižování nákladů na nákup. V podstatě, když vezmeme kteroukoliv kategorii, kde je nutno vydávat peníze, tak je podrobena důsledné kontrole. Snažíme se také snížit nadbytečné zásoby a rychle z nich generovat peníze.

Majitelé vedení Tatry údajně dali termín, dokdy musí její těžkosti vyřešit. Kolik máte času?

Já si myslím, že kdo řekne, že by se to dalo udělat za čtvrt roku, tak neví, o čem mluví. V každém případě naším cílem je dovést Tatru do vyrovnaného hospodaření v tomto roce. Veškeré restrukturalizační kroky směřujeme k tomu, abychom se v závěru roku pohybovali kolem nuly. To je cílem, který máme, a zároveň je to také požadavkem akcionářů.

Je pravda, že počítáte s úplným zastavením výroby motorů?

To pravda není. Výroba motorů však poběží do té doby, dokud bude možné dodávat naše motory do teritorií, které nevyžadují ty nejpřísnější normy. Rozhodně to není tak, že bychom teď zastavili výrobu motorů, je to otázka na několik let dopředu. Norma Euro3 je maximum, které jsme schopni z našeho stávajícího motoru dostat. Vývoj nového motoru by stál velké peníze, které nemáme, a proto budou do vozů pro trhy vyžadující normu Euro 4 montovány motory jiných značek.

Plánujete uzavření některých středisek?

Nemáme představu, že bychom něco zastavili. Ono to ani nejde z hlediska komplexnosti a návaznosti výroby.

Když se hovořilo o loňské ztrátě podniku, objevovala se na veřejnosti částka patnácti milionů UDS a tři sta milionů korun. Která z nich odpovídá skutečnosti?

V podstatě jde o jednu a tutéž ztrátu. Domnělý finanční rozdíl je dán faktem, že dolarová částka je ztrátou účtovanou podle amerického účetního systému GAAP. Ten je postaven jinak než naše české účetnictví a vzniká dojem, že částky nesouhlasí, což ve skutečnosti není pravda.

David Macháček


    [Top]    


Odchází prezident - státník, zvolme důstojného nástupce

Parlament ještě ani nestačil rozvinout konstruktivní a vážnou diskuzi nad hledáním společného kandidáta a již média šíří kampaň o neschopnosti poslanců a senátorů zvolit prezidenta republiky. Sbor parlamentu jako zákonodárce má povinnost se domlouvat a hledat shodu nad jednotlivými zákony, přitom z jeho nejvýznamnějších ústavních povinností je zvolit českého prezidenta.

Úměrně významu tohoto kroku jedná se o záležitost složitější. Musíme si uvědomit, že po odchodu Václava Havla, který ztělesňoval historicky nabytou svobodu po pádu komunismu v kontextu celé Evropy, který po třináct let v čele našeho státu garantoval jistotu demokracie a bránil skrytým i reálným pokusům o vážnou destabilizaci politického systému, je následný akt volby prezidenta věcí zodpovědnou. Havlovi se navíc podařilo svým výrazem navázat na prvorepublikové prezidenty Masaryka a Beneše a tím překlenout potupnou čtyřicetiletou éru komunistických prezidentů. Žádný státník se nerodí automaticky, ale vyrůstá svým osobním příběhem. Při prvých dvou volbách byl prezentován stranický způsob nominace kandidátů, nešlo o žádnou diskuzi, spíš jen snahu nahodile získat nějaký ten hlas od protistrany. Právě způsobem prezentace jednotlivých návrhů a faktickém neústupném setrvávání na nich si parlament ověřil jízdu po slepé koleji a poučil se o neschůdnosti této cesty stranické sveřeposti. Nyní po neúspěšné druhé parlamentní volbě se otevírá šance na korektní diskuzi všech demokratických parlamentních stran nad vhodnými kandidáty.

Čeká nás rozprava o hodnotách, které by měli navržení vyznávat svým dosavadním životem. Typově by neměl mít šanci kandidát, který již ve své dosavadní kariéře prokázal, že nejvyšší zákon, Ústava ČR, může být kdykoli měněna, když to stranicky vyhovuje, a který opomíjí hodnoty přirozeného práva, zamlžuje význam společnosti, případně ji přímo odmítá z pocitu vlastního ohrožení. Naopak šanci musí mít kandidát hodnověrný, který je přirozenou autoritou a garantem, že morálka ční nad politickými zájmy. Měl by principielně obhajovat hodnoty občanské společnosti, která musí jednou sehrávat roli zpětné vazby proti pokusům o politikaření a tím definitivně stabilizovat život v ČR.

Jaroslav Šula, senátor PČR


    [Top]    


Lidé mají tři možnosti, jak hradit poplatky za odpady

K o p ř i v n i c e (hod) - Upozorňujeme občany, kteří nezaplatili poplatky za odpad, že mají tři možnosti, jak tuto skutečnost napravit. První je bezhotovostní převod na účet města číslo 1767241349/0800, ale je nutno uvést variabilní symbol, který Vám byl přidělen v roce 2001. Druhá varianta je téměř identická s první, prostřednictvím poštovní poukázky typu A, kterou si poplatník může vyzvednout na finančním odboru města. Poslední možnost je placení přímo v pokladně Městského úřadu na ulici Záhumenní. Poplatek je ve výši 340 a 370 korun za osobu a rok podle místa trvalého bydliště a platit lze buď jednorázově, nebo pololetně k datu 31. ledna a 31. července.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.