Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada jednala o variantách modernizace tepla ve městě

K o p ř i v n i c e (hod) - Radní, kteří se sešli ke své schůzi minulý týden v úterý 4. února, se zabývali mimo jiné výroční zprávou o činnosti v oblasti poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím za uplynulý rok. „Na městský úřad v rámci zákona o přístupu k informacím bylo podáno deset žádostí. Občané se zajímali například o zřízení pohřebiště zvířat, o výši neuhrazeného nájemného, provedení oprav. Radnice neobdržela žádné odvolání proti rozhodnutí a na úhradách za poskytování informací získala necelých tři sta korun,“ sdělil k projednávané zprávě místostarosta Zdeněk Krajčír.

Dalším diskutovaným materiálem byla hodnotící zpráva za uplynulý rok věnovaná projektu ‘Vedení a správa Podnikatelského areálu Vlčovice’, který má na starosti servisní organizace města Kopřivnice - Centrum podnikání a rozvoje. „Hodnotící zpráva je rozsáhlá a hovoří se v ní mimo jiné i o financování, dalším rozvoji i marketingové strategii. Zpráva hodnotila i prezentace s investory za rok 2002, kterých bylo sedmnáct. Investoři, kteří se zajímali o naši zónu, byli např. z Německa, Francie. Některá jednání jsou již uzavřena, neboť investoři přenesli své záměry na jiné území mimo naši republiku. Další jednání s potenciálními zájemci však ještě neskončila a probíhají v současnosti,“ doplnil Krajčír.

Rada hodnotila činnost klubu Kamarád. „Obdrželi jsme materiál, ve kterém se hovořilo o zhodnocení činností klubu za rok 2002. Zařízení funguje velmi dobře již několik let. Dobrovolníci i pracovníci klubu Kamarád pro děti připravují pravidelné akce, mezi které patří například i víkendové pobyty a vícedenní akce,“ dodal místostarosta.

K závažným materiálům předloženým radě patřila zpráva zabývající se ekonomickou koncepcí města, která zahrnuje také variantní řešení modernizace tepelných sítí Kopřivnice a jsou v ní mimo jiné zpracována rizika z předložených variant. Rada po projednání této zprávy doporučila zastupitelům vzít ji na vědomí a schválit přednostní zpracování varianty modernizace primárních a sekundárních rozvodů napojených na stávající zdroj,“ uzavřel Krajčír.

Na únorové schůzi rady města radní projednávali 36 žádostí na mimořádné přidělení bytu. Z celkového počtu bylo vyhověno jen pěti žadatelům.


    [Top]    


Muzeum má problémy, chybí peníze

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnickému Technickému muzeu chybí peníze. Automobilka Tatra, která je spoluzakladatelem společnosti Regionální muzeum provozující muzeum automobilů i Fojtství, jí totiž za loňský rok dluží zhruba 1,9 milionu korun. S jeho splácením ani s platbami za letošní rok prý navíc v muzeu nemohou počítat.

„Minulý týden jsme zprostředkovaně dostali stanovisko zástupců akciové společnosti Tatra, podle kterého firma nebude muzeum dále finančně podporovat. Souvisí to s tím, že Tatra zastavuje veškeré aktivity, které se netýkají výroby nákladních automobilů,“ řekla ředitelka Regionálního muzea Lenka Hodslavská. Šéfka muzea je z jednání automobilky, jejíž peníze pokrývaly provoz muzea ze šedesáti procent, značně rozladěna. „Rozhodnutí, které přišlo nyní z Tatry, se snažíme vymámit již někdy od září. Kdyby přišlo dříve, mohli bychom se snažit zajistit financování z jiných zdrojů, nyní je však situace kritická,“ tvrdí Hodslavská.

Do hlavní sezony, kdy se muzeum na nějaký čas stane soběstačným, zbývají ještě dva měsíce a finanční situace muzea je špatná. „I během letní sezony potřebujeme peníze z Tatry, musíme si totiž ušetřit prostředky na provoz během zimního období,“ uvedla Lenka Hodslavská.

Regionální muzeum přitom peníze od Tatry nedostává formou sponzorských darů, nýbrž na základně platných smluv jako kompenzaci za služby, které automobilce poskytuje. Muzejní společnost totiž Tatře jako majiteli provádí údržbu zhruba šesti desítek exponátů v muzeu a zhruba stejného počtu veteránů v depozitáři. Druhou činností je propagace značky.

Dluh Tatry v hodnotě 1,9 milionů korun by podle Hodslavské muzeu spolu s jeho dalšími příjmy stačil bez problémů na půldruhého roku provozu, neexistující peníze v rozpočtu naopak muzeum ubíjí. „Vedeme podvojné účetnictví, a to znamená, že z těchto peněz, ačkoliv jsme je nikdy ve skutečnosti neměli, musíme státu platit daně,“ povzdechla si ředitelka muzea.

Situací v muzeu se má tento týden mimořádně zabývat jeho správní rada, která by měla vybrat z několika již existujících variant řešení. Jednou z možností je prý také úplná finanční soběstačnost muzea. „Ta je však téměř nemožná. Neznám jinou organizaci našeho typu, která by se obešla bez dotací,“ tvrdí Hodslavská. Připouští však, že při přijetí razantních opatření by to možné bylo. Takový krok by však s největší pravděpodobností znamenal úplné uzavření muzea na Fojtství, snížení počtu zaměstnanců z dnešních sedmnácti na sedm lidí a další škrty. „To vše by znamenalo například stagnaci expozice, neboť nové vozy by neměl kdo opravovat, zastavena by byla také veškerá publikační a konzultační činnost muzea vycházející z jeho bohatého archivu.

V případě, že budou problémy automobilky Tatra přetrvávat, hrozí muzeu, které je s třiadevadesáti tisíci návštěvníky ročně jednou z nejatraktivnějších pamětihodností v kraji a zájmem turistů se řadí do první desítky nejatraktivnějších míst republiky, i větší nebezpečí, a to rozprodej sbírek. „Stát má sice na tuto zapsanou památku předkupní právo, ale asi před půl rokem úředníci ministerstva oznámili, že na její odkup by stát peníze neměl,“ uzavřela ředitelka Hodslavská.


    [Top]    


Letošní rozpočet je téměř o sto milionů vyšší

K o p ř i v n i c e (hod) - Návrh rozpočtu na letošní rok byl předložen radě města minulý týden, a ta jej po projednání doporučila zastupitelům ke schválení. Zdroje rozpočtu včetně přecházejících prostředků z roku 2002 jsou pro období letošního roku navrženy ve výši 414 475 000 korun, zatímco vloni byly v rámci schvalovaného rozpočtu roku 2002 ve výši 320 391 300 korun a na konci období po provedených úpravách rozpočtu ve výši 402 643 800 korun.

Významným příjmem rozpočtu jsou daňové příjmy v úhrnné výši 162 856 900 korun, které představují 40,7 procenta zdrojů rozpočtu. Nejdůležitějším daňovým výnosem je podíl na celostátním výnosu daně z přidané hodnoty ve výši 51 000 000 Kč, daně z příjmů právnických osob ve výši 36 000 000 Kč a daně ze závislé činnosti fyzických osob ve výši 34 000 000 korun.

Dotace se na celkových zdrojích rozpočtu podílejí 174 148 100 korunami, tj. 43,6 procenty celkových zdrojů. Jedná se o dotaci v rámci souhrnného dotačního vztahu rozpočtu města ke státnímu rozpočtu ve výši 83 271 000 korun. Je zde zahrnut příspěvek 6 128 000 Kč na výkon státní správy, dotace na školství 3 321 000, dotace na ústav sociální péče ve výši 595 000, dotace na dávky sociální péče ve výši 54 189 000 a příspěvek na výkon státní správy v působností obcí s rozšířenou působností ve výši 19 038 000 korun. Současně je na základě uzavřené smlouvy mezi městem, Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a Centrem pro regionální rozvoj ČR do rozpočtu zahrnuta dotace poskytovaná Evropskou komisí prostřednictvím Národního fondu ve výši 55 116 600 korun a dotace státního rozpočtu ve výši 13 445 500 Kč na realizaci projektu Průmyslový park Kopřivnice - Vlčovice, II. etapa. Dále se mezi dotace zahrnuje převod z fondu hospodářské činnosti (odpisy z bytového fondu) ve výši 13 015 000 korun.

Kapitálové příjmy, tj. příjmy z prodeje dlouhodobého majetku ve výši 5 869 000 korun představují 1,5 procenta zdrojů rozpočtu.

Zde jsou zahrnuty příjmy z prodeje bytů a nebytových prostor, z prodeje pozemků, z prodeje technické infrastruktury.

Běžné příjmy, ty jsou z běžné činnosti odborů (školkovné, nájemné apod.), jsou navrženy v rozpočtu ve výši 7 008 000 Kč, což je 1,8 procenta zdrojů rozpočtu. V běžných příjmech jsou zahrnuty i splátky půjček z fondu obnovy a modernizace bytového fondu ve výši 340 tisíc korun.

Ostatní zdroje jsou obsaženy v návrhu rozpočtu ve výši 49 943 000 Kč, tj. 12,4 procenta všech zdrojů rozpočtu pro rok 2003. Uvedené zdroje předpokládají zapojení zůstatku na běžném účtu města k 31. 12. 2002, zůstatků účelových fondů - fondu oprav a modernizace bytového fondu, sociálního fondu a fondu rozvoje a rezerv. Běžné výdaje jsou navrženy ve výši 261 553 200 Kč, tj. 65,5procentní podíl na celkových výdajích a jsou reprezentovány zejména výdaji vycházejícími z běžné činnosti jednotlivých odborů, výdaji v oblasti školství, kultury a sportu, výdaji v oblasti veřejných služeb zajišťovaných firmou Slumeko, výdaji na činnost místní samosprávy a státní správy, výdaji na opravy a údržbu majetku města apod.

Kapitálové výdaje rozpočtu, tj. výdaje na akce investičního charakteru, jsou navrženy ve výši 108 466 700 Kč, tj 27,1procentní podíl na celkových výdajích. Tyto akce jsou soustředěny hlavně v rozpočtu odboru MSR a bytového hospodářství. Objemově nejvyšší výdaj se váže k akci Průmyslový park Kopřivnice, II. etapa, která je rozpočtově kryta dotacemi a přecházejícím zůstatkem devizového účtu. Splátky úvěru a půjček jsou navrženy v úhrnné výši 19 538 000 Kč, tj. 4,9 procenta výdajů a rezerva finančního odboru je navržena ve výši 10 267 100 korun, což je 2,5 procenta výdajů.


    [Top]    


„Propouštění Tatru ochromí,“ tvrdí odbory a žádají o pomoc

K o p ř i v n i c e (dam) - „Propuštění šestnácti set zaměstnanců může zcela ochromit chod firmy,“ tvrdí ve svém prohlášení z minulého týdne tatrováčtí odboráři. Podle nich nebude automobilka po propuštění tolika lidí schopna dostát svým závazkům nejen k zákazníkům a bankám, ale ani zaměstnancům ve výplatách za jejich práci. Vedení odborů si přitom nedělá falešné naděje, že by mohlo rozhodnutí vedení firmy o propouštění zvrátit. „Je tady ale možnost, že se podaří počty propuštěných snížit,“ nechal se slyšet místopředseda odborů v Tatře Pavel Baroň. Odboráři ve svém prohlášení také vyjadřují své zklamání z působení amerických vlastníků a rozhodující akcionáře vyzývají, aby se na řešení kritické situace v Tatře finančně podíleli. Zároveň se obracejí také na zákonodárce s žádostí o pomoc při vytváření nových pracovních příležitostí v regionu.


    [Top]    


Úřady práce nabízejí pouze pár volných míst

  Uchazečů o zaměstnání v evidenci
přibývá, úřad práce jim však
může nabídnout jen málo volných míst.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Tisíc osm set padesát tři lidí bez práce evidovala v pondělí kopřivnická pobočka úřadu práce a volných míst je absolutní nedostatek. „U nás na Kopřivnicku je volných 49 míst, v celém novojičínském okrese pak úřad práce ví o pracovních příležitostech pro 415 lidí,“ nechal se slyšet Zdeněk Petr z místní pobočky pracovního úřadu. Podle jeho slov však úřady nemusí vědět o všech nabízených místech. Například frenštátský Siemens Automobilové systémy, s. r. o., hodlá přijmout sto nových zaměstnanců. V omezeném množství nabírá lidi s technickým vzděláním také Autopal.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Na Valentýna se dobře prodávají květiny, čokolády a spodní prádlo

K o p ř i v n i c e - Tradice oslav svátku zamilovaných připadající na sv. Valentýna je v našich zemích velice krátká. Teprve po sametové revoluci se na pultech obchodů začaly objevovat první vlaštovky ve formě speciálních přáníček - valentýnek, bonboniér ve tvaru srdíček a podobně.

„První dárkové zboží jsem do obchodu navážela s trochou obav a rozpaky ve třiadevadesátém roce. Bála jsem se, že se to neprodá,“ vzpomíná na valentýnské začátky majitelka dárkové síně. Nejdříve se valentýnské zboží objevilo v květinářstvích, následně v papírnictví, potravinách a dnes už na něj běžně narazíme i v prodejnách se spodním prádlem.

Na první pohled to vypadá, jako by byl svátek zamilovaných doménou mladých lidí, ale opak je pravdou. „S koncem roku doprodám vánoční zboží a hned po Novém roce se předzásobuji na sv. Valentýna. Ještě týden před 14. únorem si však zboží nikdo nevšimne, ale ta pravá valentýnská nákupní horečka propukne až den před svátkem,“ přiblížila průběh nákupu majitelka prodejny dárkové síně. Ale to podle jejích slov pořád není nic proti tomu, co se děje přímo v ten den. „To se prodá absolutně všechno, co má tvar srdce nebo alespoň srdíčko na obale,“ dodala s úsměvem, „nejvíc přichází starších pánů a naprosto každý svůj nákup s troškou ostychu a rozpaky vysvětluje.“

Své žně zaznamenají i v prodejnách spodního prádla. „Jsou to takové malé Vánoce,“ okomentovala Valentýna jedna z prodavaček. Na odbyt jdou zejména dámské kalhotky stočené do růžičky, i kalhotky s dekorací srdce a hlavně tanga. I ženy si zvykly stejnou mincí obdarovávat své partnery.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.