Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Přehled roku 2002 Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 1/2003
ze dne 9. ledna 2003

Přehled roku 2002

MĚSTO 1. LEDNA

Město začalo hospodařit podle rozpočtového provizoria, které městské zastupitelstvo schválilo v prosinci 2001. Vstoupil v platnost zákon o odpadech, podle kterého každý občan s trvalým bydlištěm v Kopřivnici a místních částech je povinen zaplatit tři sta korun za osobu a rok. Těsně před koncem roku v prostorách kopřivnické polikliniky Therápon 98 bylo dokončeno středisko následné péče.

SPORT 5. LEDNA

Trappes Devills se potřetí stávají vítězi halového turnaje v malé kopané Superior Cup.

SPORT 12. LEDNA

Dvojice mistrů světa ve sportovním aerobicu Jakub Strakoš a David Holzer zařadila do své tour i Kopřivnici. Cvičila podle nich stovka žen i mužů.

KULTURA 12. LEDNA

V Noře koncertovala polská rocková legenda Hey.

MĚSTO 17. LEDNA

Kopřivnice prezentovala své možnosti v oblasti cestovního ruchu na brněnském veletrhu Regiontour.

TATRA 17. LEDNA

Karel Loprais dojel v nejtěžší rallye světa na druhém místě, Tomáš Tomeček na desátém. Na zvýšení mezd o 8,2 procenta od měsíce dubna se dohodli odboráři s vedením automobilky.

SPORT 19. LEDNA

Vítězi sedmého ročníku Lašské běžecké ligy se v hlavních kategoriích mužů a žen stali Robert Šádek a Irena Šádková.

MĚSTO 24. LEDNA

Rada města schválila sportovním klubům téměř půl milionu korun.

KULTURA 30. LEDNA

Recitál Pavla Šporcla, houslového virtuosa s vizáží rockera, přilákal do kulturního domu nebývalé množství posluchačů. Podle pořadatelů byl o jeho vystoupení takový zájem, který dokázal zlomit dosavadní rekordy návštěvnosti koncertů vážné hudby v Kopřivnici.

MĚSTO 31. LEDNA

Začíná zvažování možností umístění plánovaných třiasedmdesáti zaměstnanců, kteří budou následujícího roku převedeni z okresu na kopřivnický úřad III. stupně. Částka účelově poskytnutých finančních prostředků tzv. grantů z rozpočtu města byla určena na tři sta tisíc korun.

TATRA 31. LEDNA

Mimořádná valná hromada zvolila novou dozorčí radu, které stejně jako představenstvu bude předsedat Američan.

K tomu ještě v lednu...

Děti ze Základní školy sv. Zdislavy se zapojily do adopce na dálku, když finančně přispěly na náklady studia, obživu a ošacení v případě sedmiletého chlapce Palasiko Kajakyela z Ugandy. KTK provedla průzkum příjmu vysílání z vysílače Bílá hora. Program Velkého obecního plesu se pořadatelům obzvlášť vydařil. Největší kopřivnický ples Agentury FOX byl opět beznadějně vyprodán. Zvýšilo se minimální zdravotní pojištění na 770 korun z důvodu navýšení minimální mzdy.

SPORT 2. ÚNORA

Úspěchy plavkyně Petry Klosové byly oceněny v anketě Plavec roku. Náležela jí druhá příčka mezi juniory.

OKRES 7. ÚNORA

V minulém roce došlo ke tříprocentnímu snížení počtu dopravních nehod, v Kopřivnici bylo spácháno o dvaapadesát procent méně trestných činů než v předcházejícím roce.

MĚSTO 7. ÚNORA

Připravuje se výstavba další výrobní haly ve vlčovické průmyslové zóně, na jejímž financování se spolupodílí Evropská unie, ministerstvo pro místní rozvoj a kopřivnická radnice. Vyšší škola oslavila deset let existence a zájem o tento typ studia stále roste. Začínají jednání se zahrádkáři, kteří odmítají platit poplatek za odpady z objektů sloužících k individuální rekreaci.

TATRA 7. ÚNORA

Bilance vyrobených a prodaných vozů za rok 2001 je nižší než v předcházejícím roce.

KULTURA 8. ÚNORA

Milovníci hudebního stylu funky nechtěli z pódia propustit trio -123 minut, tato kapela v Kopřivnici zahrála v doprovodu ostravských Robson.

SPORT 8. ÚNORA

Kopřivnický plochodrážník Jaromír Lach se v Berlíně neúspěšně pokoušel o postup do semifinále MS na ledové ploché dráze.

SPORT 13. ÚNORA

A je to jisté. Hokejisté Kopřivnice si porážkou ve Frýdku-Místku definitivně řekli o baráž.

MĚSTO 14. ÚNORA

Radní schválili odprodej pěti domů a komplexní program prevence kriminality. Ředitelka příspěvkové organizace Střediska sociálních služeb Jitka Veřmiřovská rezignovala na svou funkci, do které byl jmenován Jaromír Navrátil, jenž byl po výběrovém řízení ve funkci potvrzen.

KULTURA 14. ÚNORA

Do kopřivnického kina Puls dorazil první díl filmového přepisu Tolkienovy ságy Pán Prstenů. Celosvětový komerční hit vzbudil nebývalý zájem diváků, fronty na lístky se stály již čtrnáct dní před promítáním a kino přidalo několik mimořádných projekcí včetně nočních promítání.

SPORT 16. ÚNORA

Králem tradičního futsalového Ámos Cupu se stal Viagra Team Štramberk.

SPORT 17. ÚNORA

Kopřivnická krasobruslařka Hana Kubátková vybojovala na doma pořádaném přeboru ČR mladšího žactva vynikající čtvrté místo.

MĚSTO 21. ÚNORA

Dluhy města dosahující 140 milionů korun, což je zhruba dvanáct procent nákladů na provoz, se daří snižovat. Celkový počet investičních akcí v objemu 49 163 tisíc korun se v minulém roce vyšplhal na sto čtyřiapadesát.

SPORT 24. ÚNORA

Střelkyně Renáta Gebauerová vybojovala stříbro na dorosteneckém mistrovství ČR v Plzni. Cenného úspěhu dosáhla v disciplíně vzduchová puška 40 ran vestoje výkonem 386 bodů. Plavkyně kopřivnického Skokanu se vůbec poprvé probojovaly v celostátním přeboru družstev do finále. V okresním futsalovém přeboru zcela zaslouženě zvítězilo novojičínské 1. FC Tornádo.

KULTURA 27. ÚNORA

Janáčkovo kvarteto spolu s recitátorem Alfrédem Strejčkem uvedlo v místním kostele oratorium J. Haydna Sedm posledních slov Ježíše Krista na kříži.

MĚSTO 28. ÚNORA

Pro rozpočet města o celkovém objemu 320 391 300 korun hlasovalo pouze dvanáct členů zastupitelstva. Začalo projednávání dokumentace k výstavbě nové cementárny ve Štramberku.

TATRA 28. ÚNORA

Na veřejnost prosakují zprávy o chystaném razantním snížení stavu zaměstnanců v automobilce o 600 zaměstnanců.

SPORT 28. ÚNORA

Byl odvolán trenér druholigového týmu hokejistů Kopřivnice Milan Macháček. Pro baráž byla povolána dvojice Ivo Milich - Libor Zátopek.

MĚSTO 7. BŘEZNA

Rada schválila navýšení ceny tepelné energie a úpravy centrální zóny ve městě. Ekologové instalovali zábrany zabezpečující bezpečnou migraci žab. Marie Pešlová chce vstoupit do nově vzniklé strany Naděje a sestavit celou kandidátku.

SPORT 8. BŘEZNA

Hokejový dorost Kopřivnice udržel 1. ligu i pro další sezonu.

SPORT 9. BŘEZNA

Futsalisté Megasu Frenštát vyřadili ve 3. kole poháru ČMFS Jistebník 6:2.

SPORT 10. BŘEZNA

V 1. lize házené mužů byly rozdány karty pro play-off. Druhou Kopřivnici čeká sedmé Brno.

KULTURA 12. BŘEZNA

V rámci volného cyklu hudební křižovatky se v Kopřivnici na jednom pódiu sešla cimbálistka Zuzana Lapčíková a citarista Jiří Dohnal.

MĚSTO 14. BŘEZNA

V kulturním domě se uskutečnil už šestý ročník diskuzního setkání Myšlenky T. G. M. a současnost. Zvažují se možnosti využití prostoru u budovaného supermarketu Kaufland pro další obchodní střediska.

SPORT 16. BŘEZNA

Běh do vrchu každoročně zahajoval Lašskou běžeckou ligu. Letos byl po zimním testu ve Frenštátě závodem druhým, ovšem neméně prestižním. V traťových rekordech hlavní kategorie vyhráli Robert a Irena Šádkovi.

SPORT 17. BŘEZNA

Kopřivnický plavecký bazén zažil nejlepší Velkou cenu Foto Morava, a to jak výjimečnými výsledky, tak atmosférou.

MĚSTO 21. BŘEZNA

Radnice splnila svou povinnost uloženou zákonem a na internetových stránkách zveřejnila výroční zprávu o poskytovaných informacích v loňském roce. Svou první kandidátku hodlá postavit US - DEU.

SPORT 22. BŘEZNA

ASK volila největší osobnosti roku 2001. Stali se jimi šachistka Eva Blahetová, trenér badmintonistů Luděk Židek a biker Vladimír Lipový.

SPORT 23. BŘEZNA

Kopřivnický volejbalový tým mužů vyválčil ve II. lize celkovou čtvrtou příčku. Po loňském druhém místě je to ústup z pozic.

SPORT 24. BŘEZNA

Házenkáři vyřadili po velkém boji ve čtvrtfinále prvoligového play-off Brno. V semifinále je čeká Jičín.

SPORT 25. BŘEZNA

Hokejisté vykročili rázně do baráže. V prvním střetnutí porazili 9:3 Studénku. O dva dny později však doma podlehli 0:4 Blansku a jejich naděje na udržení II. ligy se scvrkla.

SPORT 27. BŘEZNA

Město Kopřivnice ocenilo za výsledky v roce 2001 59 sportovců. Vzhledem k počtu vyhodnocených se ozval nejeden hlas pochybující o hodnotě této pocty.

MĚSTO 28. BŘEZNA

V Ústavu sociální péče s denním pobytem ve Vlčovicích proběhl den otevřených dveří. Přestupková komise zaznamenala třetinový nárůst počtu řešených případů. Město zjišťuje předpokládaný zájem o zvažovanou rekonstrukci ubytovny Pod lesem na malometrážní byty.

TATRA 28. BŘEZNA

Bývalý generální ředitel Petr A. Urban definitivně ukončil působení v Tatře.

SPORT 31. BŘEZNA

Karatisté Stanislav Modráček a Milan Burget získali titul mistrů ČR. Oba vyhráli své váhové kategorie, Modráček navíc přidal i stříbro v kategorii bez rozdílu vah.

K tomu ještě v březnu...

Na pozvání klubu Zdraví navštívil Kopřivnici nejstarší občan republiky stošestiletý Alois Vocásek. Lidovci a unionisté sebrali na tisíc podpisů pod petici na podporu přímé volby prezidenta. Ivan Telařík začíná s budováním rybníku ve Vlčovicích.

SPORT 2. DUBNA

V hokejovém klubu zavládl smutek. Muži prohráli rozhodující zápas baráže - z Blanska si dovezli porážku 3:0, a přišli tak o druhou ligu.

KULTURA DUBEN

Druhou část výtvarného projektu nazvaného Renesanční inspirace vystavili žáci ZŠ Alšovy v kulturním domě. Jak o několik měsíců později rozhodla odborná porota, stali se opět republikovými vítězi a získali titul Laureátů soutěže.

MĚSTO 4. DUBNA

Kopřivnickou radnici navštívil ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, který mimo jiné přislíbil pomoc při jednání o chybějícím notářství pro Kopřivnici a okolí.

SPORT 4. DUBNA

Futsalisté Megasu Frenštát postoupili do play-off z první příčky. O semifinále budou bojovat s Viktorií Žižkov.

SPORT 8. DUBNA

Ve věku 75 let opustil řady aktivně sportujících Emil Václavík, neúnavný organizátor turistických akcí.

SPORT 10. DUBNA

Výběr severomoravského kraje složený převážně z mladých hokejistů Kopřivnice vybojoval na Světovém poháru 2002 v Písku vynikající druhé místo.

MĚSTO 11. DUBNA

Pětiletá dívka se nakazila hepatitidou typu B, když během vycházky nalezla použitou injekční stříkačku. Firma Dura změnila svůj původní záměr na výrobu a letos nezaměstná avizovaný počet pracujících. V klubu Kamarád diskutovali zástupci města s Romy o jejich problémech. Helena Valentíková byla jmenována ředitelkou Salusu. Třiadvacet pedagogických pracovníků bylo oceněno u příležitosti Dne učitelů.

SPORT 13. DUBNA

Házenkáři vyválčili finále play-off. V pátém, rozhodujícím semifinálovém duelu porazili Jičín 30:19. Ve finále je čekají Hranice. Vzpěrači se prosadili na žákovském mistrovství ČR. Radek Hruškovský vybojoval titul, Josef Čupori bronz.

KULTURA 14. DUBNA

Divadelní soubor Bílá ponožka fungující při místním DDM uspěl v krajském kole přehlídky divadelních souborů v Ostravě a jeho zpracování Strašidla cantervillského bylo doporučeno k postupu do celostátního finále.

MĚSTO 18. DUBNA

Odbor školství, kultury a sportu ve spolupráci s rožnovským Valašským muzeem v přírodě vypracoval projekt s názvem Běh rodným krajem Emila Zátopka, na který se navážou další akce.

TATRA 18. DUBNA

Sto padesát milionů korun na likvidaci ekologických škod v automobilce uvolní Fond národního majetku.

KULTURA 19. - 20. DUBNA

Přehlídku netradičního divadla Kopřiva 2002, která se hemžila představeními s loutkami, vyhráli polští divadelníci z Teatru Lalek Banialuka. Jejich herečka Lucyna Sypniewska získala také cenu za herecký výkon.

SPORT 21. DUBNA

Tradiční běžecký závod Štramberská desítka vyhrál překvapivě Vladimír Maceček z Kroměříže před kopřivnickým Robertem Šádkem. Vzpěrači uspěli i na mistrovství ČR juniorů do 16 let. Miroslav Macháč triumfoval, Ondřej Driják vybojoval stříbro, Radek Enčev bronz. V těžce vybojovaném celorepublikovém finále plaveckých družstev skončil ženský tým Kopřivnice poslední, osmý. Výhrou byl však již samotný postup.

MĚSTO 25. DUBNA

Mimořádná rada jednala o restrukturalizaci tepla. Na cestě z německého města Mainz do egyptské Gízy se ve městě zastavilo několik desítek automobilových veteránů.

SPORT 28. DUBNA

Plavkyně Petra Klosová se vrátila z Vídně se splněným limitem pro mistrovství Evropy juniorů v Linci. Futsalový Megas ztroskotal ve čtvrtfinále play-off na Viktorce Žižkov. V rozhodujícím třetím zápase jí podlehl 2:5.

K tomu ještě v dubnu...

Vstoupil v platnost nový sazebník pokut jak na úřadech, tak silnicích. KTK zvýšila poplatky o tři koruny na čtyřiapadesát. Josef Juříček hodlá vybudovat z bývalé Many obchodní centrum s byty. V prostoru za kravínem byl dokončen první ze čtyř bloků garáží. Došlo ke zrušení dětské pohotovosti. Mladší žákyně volejbalového ŠSK Kopřivnice zvítězily v krajském poháru. Starší žákyně vybojovaly v krajském přeboru třetí příčku. Odchovanec kopřivnického hokejového klubu Tomáš Fleischmann byl členem reprezentačního týmu do 18 let, který na MS v Piešťanech vybojoval bronz.

MĚSTO 2. KVĚTNA

Jednání zastupitelstva bylo zrušeno po upozornění Marie Pešlové z důvodu nevyvěšení programu zasedání na úřední desce.

SPORT 3. KVĚTNA

Třetí etapa mezinárodního cyklistického závodu žen Gracia Tour končila tradičně na štramberském náměstí. Vyhrála jí Němka Petra Rossner.

MĚSTO 4. KVĚTNA

Poliklinika Therápon 98 připravila Den zdraví s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

SPORT 5. KVĚTNA

Prvoligový házenkářský trůn patří Hranicím. V rozhodující páté bitvě jim Kopřivnice podlehla 20:25. Badmintonový tým Kopřivnice skončil v I. lize šestý, a těsně tak unikl nepříjemné baráži. Karatisté Stanislav Modráček a Milan Burget bojovali na ME v Tallinu. Zatímco Modráček vypadl v 1. kole, Burget se dostal až do repasáže o 3. místo. Nakonec mu patřila ceněná 6. - 8. příčka.

MĚSTO 9. KVĚTNA

Třídenní výstavní maraton Beskyd Model Kit Show získává mezi modeláři stále větší prestiž. Ve městě je evidováno na sto dvacet výherních automatů. Radní schválili snížení cen za teplo a vodu.

MĚSTO 16. KVĚTNA

Vedení města odjelo na pětidenní návštěvu polského Myszkowa, kde s ostatními delegacemi jednalo o Evropské unii. Čtvrt milionu korun ročně je určeno na opravy dětských hřišť. Dětské centrum získalo sto tisíc od cementárny ve Štramberku.

SPORT 19. KVĚTNA

Futsalisté Jistebníku se probili do finále play-off. V něm je čeká Vysoké Mýto.

KULTURA 22. - 23. KVĚTNA

Klub Kamarád uspořádal první Dny romské kultury. Na akci, která se má podle pořadatelů stát tradicí, bylo k vidění vystoupení romských tanečních a hudebních skupin, přednášky a výstava.

MĚSTO 23. KVĚTNA

Zdlouhavé a emotivní jednání zastupitelstva udělalo tečku za mnohaměsíčním jednáním zahrádkářů s městem v jejich prospěch, kdy byli zproštěni povinnosti placení poplatku za odpad z objektů sloužících k individuální rekreaci. Grant o celkové částce 183 400 Kč byl udělen osmi projektům. Čtvrtým nováčkem v komunálních volbách bude Strana za životní jistoty Alžběty Marinové.

TATRA 23. KVĚTNA

Ivan Telařík obvinil americké majitele automobilky z jejího tunelování. Tatra podepsala významný kontrakt s Indií.

MĚSTO 30. KVĚTNA

Premiéra Dnů romské kultury slavila úspěch.

KULTURA 31. KVĚTNA

Místní výtvarník Zdeněk Babinec uspořádal v Katolickém domě v Lubině svou zatím největší a zároveň také nejkratší dobu trvající retrospektivní výstavu. Jeho obrazy si bylo možné prohlédnout jen během jediného víkendu.

K tomu ještě v květnu...

V plném proudu je výstavba supermarketu Kaufland. Došlo k připomenutí stého výročí vzniku mateřského školství v Kopřivnici. ZŠ Alšova hostila v rámci výměnných pobytů děti z Německa a Francie. Botanik Petr Pavlík zachraňuje celé biomy ze štramberského lomu, kde je v dohledné době plánována těžba. Ženský fotbalový tým Štramberka vybojoval ve II. lize 3. příčku.

SPORT 2. ČERVNA

Futsalový tým Jistebníku poprvé v historii dobyl prvoligový titul.

MĚSTO 6. ČERVNA

Po půlroční rekonstrukci byl slavnostně otevřen azylový dům Salus pro matku a dítě v tísni a krizové centrum pro děti Čtyřlístek. Páté Celostátní hry zdravotně postižených dětí a dospělých se propojily s poutí Rádia Čas, což přineslo zvýšené organizační nároky, ale účastníkům příjemnou změnu.

MĚSTO 8. ČERVNA

Popáté se uskutečnila sportovně charitativní akce Běh Terryho Foxe, kterou doprovázela soutěž pro dvougenerační rodinné týmy Fit rodina a republiková rarita, miniběh určený dětem z mateřských škol.

SPORT 8. ČERVNA

První plochodrážní akci roku 2002, kterou hostila Kopřivnice, provázel déšť. Jednalo se o třetí závod mistrovství ČR juniorů. Vyhrál jej Tomáš Suchánek. Běžecký závod Korida se premiérově uskutečnil v centru města spolu s Během Terryho Foxe. Kopřivničtí vzpěrači opět zářili. Z mistrovství ČR juniorů dovezli pět medailí. Zlato vyválčil Ondřej Driják, stříbro Pavel Rusek, bronz pak Radek Enčev, Miroslav Macháč a Tomáš Číp.

MĚSTO 13. ČERVNA

Začala realizace stavby kruhového objezdu. Šestice nových dětských zastupitelů složila slib a po prázdninách nahradí své předchůdce.

SPORT 16. ČERVNA

Plavci dovezli z mistrovství ČR st. žactva nečekanou nadílku. Ze zlínského bazénu se jim podařilo vylovit deset medailí. Byla uzavřena fotbalová I. B třída. Vlčovice skončily páté, Štramberk poslední, což mu vynesl sestup do okresního přeboru. Fotbalový dorost Kopřivnice postoupil z župního přeboru do divize. Rozdělovaly se poslední jarní body v kopřivnické lize malé kopané. Půlmistrem se stal R.U.M. Mladší žákyně volejbalového ŠSK Kopřivnice vybojovaly druhou příčku na mistrovství Moravy.

MĚSTO 20. ČERVNA

Proběhly volby do dolní komory Parlamentu České republiky, kterých se zúčastnilo 57,62 procent voličů z Kopřivnice a místních částí. Radní se zabývali poskytnutím dotace KTK na výstavbu a provoz vysílače na Bílé hoře.

SPORT 23. ČERVNA

Plavecký dorost navázal na úspěch žactva. Z pražského M ČR dovezl 15 cenných kovů. Mílařka Andrea Krstevová získala bronz na mistrovství ČR dorostu.

MĚSTO 27. ČERVNA

Radní jednali o reformě veřejné správy. Byl nastartován strategický plán ekonomického rozvoje města. Zastupitelstvo proběhlo netradičně v Kulturním domě ve Vlčovicích.

KRAJ 27. ČERVNA

Sedm kulturních, sportovních a společenských akcí podpořili krajští zastupitelé 657 tisíci korunami v rámci přiznaného grantu.

SPORT 27. ČERVNA

Děti si vychutnávaly přítomnost hvězd NHL. Akce ‘HC dětem’, jejíž součástí byl hokejbalový turnaj škol a exhibiční zápas mezi hvězdami a školáky, se opravdu vydařila.

SPORT 30. ČERVNA

Plavkyně Petra Klosová má stříbro a bronz z mistrovství ČR dospělých. Půlkař Michal Krkoška vyhrál osmistovku na mistrovství ČR st. žactva. Poprvé se uskutečnil turnaj v malé kopané ‘O putovní pohár Tatra, a. s.’ Vítězem se stal Výběr KMK.

K tomu ještě v červnu...

Všichni městští strážníci zdárně prošli přezkoušením, kterému se podrobují každé tři roky. Pořádající Společnost opuštěných sympaťáků byla překvapena účastí sto deseti recesistů, kteří zdolali v pyžamových úborech Velký Javorník. Oblastní stavební bytové družstvo rozjíždí rekonstrukci dalších osmi domů. Kopřivnický klub házené odmítl nabídku hrát česko-slovenskou ligu. Trenér Milan Macháček byl znovu povolán ke kopřivnickému hokejovému týmu mužů. Badmintonisté prodali I. ligu Plzni. Tatra 603 Team bratří Hajdušků startoval na norské Rally Trondelag.

MĚSTO 11. ČERVENCE

Tradiční vzpomínková akce u Husovy lípy připomněla Husův odkaz. Na letní měsíce je naplánována celoplošná deratizace města.

TATRA 11. ČERVENCE

Valná hromada projednala výsledky hospodaření a další vývoj v automobilce.

SPORT 13. ČERVENCE

Místním minigolfistům bohužel unikl postup do I. ligy.

SPORT 14. ČERVENCE

Skvělé! Plavkyně Petra Klosová vybojovala na ME juniorů v Linci dvě sedmé příčky.

K tomu ještě v červenci...

V obecních bytech se zvýšilo nájemné. Hasiči odstraňovali z centra města během jednoho dne tři včelí roje. Letos poprvé došlo ke zkrácení doby, po kterou netekla teplá voda. Činnost zahájila mykologická poradna. Hokejista Tomáš Fleischmann odchází hrát zámořskou juniorskou ligu.

MĚSTO 8. SRPNA

Dvaadvacet Francouzů z družebního města Trappes se zúčastnilo výměnného pobytu v Beskydech. Nově otevřené bowlingové centrum u koupaliště zahájilo provoz a slíbilo rozjezd místní ligy.

SPORT 10. SRPNA

Jel se cyklomaraton ‘Lichnov 24 hodin’. Stejně jako vloni se odehrával pod taktovkou Slováků.

SPORT 17. SRPNA

Kopřivnický fotbal vstal z mrtvých. Muži začali po roce pauzy opět hrát soutěž. V 1. kole IV. třídy porazili 3:2 Životice.

MĚSTO 22. SRPNA

Vlnu solidarity vyvolaly povodně v Čechách, pro které jako první firma Slumeko připravila materiální sbírku. Radnice uvolnila na povodně z rozpočtu dvacet tisíc korun. Město chystá veřejnou vyhlášku o zeleni. Hodně památek navštívili děti a mladí lidé z Kopřivnice v rámci výměnného pobytu ve Francii. Došlo k otevření rondelu.

KULTURA 23. SRPNA

O pouťovém víkendu pořádala Nora dva žánrově odlišné festivaly. Nejdříve přišel na řadu rockový Bartness, na kterém se objevily jak kapely z regionu, tak známější hudební jména. Druhý večer pak patřil vyznavačům taneční hudby. Akce měly zacelit díru, která vznikla po zániku Šlahounů.

SPORT 26. SRPNA

Odchovanec kopřivnického hokeje, v současnosti hráč Ottawy Senators, Radek Bonk získal skvělé čtvrté místo v anketě Zlatá hokejka.

MĚSTO 29. SRPNA

Bartolomějská pouť ovládla tradičně centrum města. Většina stran odevzdala kandidátní listiny pro listopadové volby. Spor mezi mysliveckými spolky řešili radní.

TATRA 29. SRPNA

Silná koruna nutí Tatru zrychlit proces snižování nákladů.

SPORT 31. SRPNA

Házenkáři triumfovali v domácím turnaji ‘O pohár Tatry’. Nepodlehli přitom ani jednomu ze tří soupeřů.

K tomu ještě v srpnu...

Zástupci města navštívili partnerské město Castiglione del Lago v Itálii. Běžkyně Irena Šádková si vybojovala nominaci na MS v běhu do vrchu. Místní krasobruslaři se na sezonu připravovali spolu s Američany. Do Kopřivnice se letos podruhé sjela házenkářská reprezentace kadetů. Na funkci trenéra rezignoval fotbalový kouč Štramberka Milan Gilar.

MĚSTO 5. ZÁŘÍ

Politické strany vzájemně vyjednávají a vytvářejí předvolební dohody, na stránkách tisku se vyjadřují k zaměstnanosti a ekonomickému rozvoji. Pro dvě stě šest dětí začal poprvé v životě školní rok.

SPORT 6. ZÁŘÍ

Hned v úvodu nového ročníku I. ligy futsalu na sebe narazili okresní rivalové Megas Frenštát a CC Jistebník. Tentokrát se rozešli smírně 1:1.

SPORT 7. ZÁŘÍ

Lubomír Polášek vybojoval v seriálu mistrovství ČR volných formulí do 1 600 ccm druhé místo v kategorii fordů. V divizi skončil třetí.

MĚSTO 12. ZÁŘÍ

Sto sedmdesát šest lidí svede v listopadových volbách boj o uvolněná místa na radnici, politické strany hodnotily sociální oblast a zdravotnictví ve městě. Jako událost roku hodnotila motoristická veřejnost 23. Mezinárodní Veteran Rallye Beskydy, kterou odstartoval Adolf Veřmiřovský.

SPORT 15. ZÁŘÍ

Kopřivnická plochá dráha získala první titul mistra ČR ve své dlouholeté historii. V mistrovství ČR dvojic, které hostila, jej vybojovalo duo Adrian Rymel - Bohumil Brhel. Házenkáři vstoupili do dalšího ročníku 1. ligy přesvědčivým vítězstvím nad Zlínem.

MĚSTO 19. ZÁŘÍ

Zástupci politických stran se vyjadřovali k bytové otázce a školství ve městě.

KRAJ 19. ZÁŘÍ

Na základě rozhodnutí radních Moravskoslezského kraje byla z funkce ředitelky ZUŠ Zdeňka Buriana odvolána Hana Vyhlídalová.

SPORT 20. ZÁŘÍ

Irena Šádková skončila dvacátá na MS v běhu do vrchu.

SPORT 21. ZÁŘÍ

Uskutečnila se dlouho připravovaná sportovně-společenská akce - Běh rodným krajem Emila Zátopka. Vítězem se stal Slovák Jan Križák.

SPORT 24. ZÁŘÍ

Po těžké nemoci zemřel ve věku 76 let kopřivnický automobilový závodník Adolf Veřmiřovský.

MĚSTO 26. ZÁŘÍ

Ve městě propukly oslavy na počest slavného rodáka Emila Zátopka, kterému byl za přítomnosti jeho ženy Dany slavnostně odhalen pomník. Supermarket Kaufland zahájil provoz. Politické strany hodnotily péči o životní prostředí ve městě.

KULTURA 26. ZÁŘÍ

Jiřina Jirásková a Jana Brejchová zahájily komorní konverzační komedií Koktejl další sezonu divadelního předplatného v kulturním domě.

K tomu ještě v září...

Evidence žadatelů o zaměstnání se rozrostla o 128 nových uchazečů. Sedmadvacet medailových ocenění si přivezli členové Sdružení zdravotně handicapovaných z XX. sportovních her vozíčkářů z Prahy. Devět budíků chybělo Kopřivničanům k překonání rekordu z Chomutova, kde v jednu dobu na jednom místě zvonilo 526 budíků.

MĚSTO 3. ŘÍJNA

Stále probíhají jednání o přístavbě městského úřadu. K obchodu, službám, cestovnímu ruchu a rozvoji města se na stránkách KN vyjadřovali kandidáti politických stran.

KULTURA 3. ŘÍJNA

V CO krytu pod kulturním domem koncertovala zpěvačka a houslistka Iva Bittová společně s kapelou Čikori.

KULTURA 4. ŘÍJNA

Po více jak dvouleté pauze opět koncertovalo místní trio Údery údy. Bubenická formace předvedla nové pojetí své hudby.

KULTURA 5. ŘÍJNA

Šestý ročník přehlídky pěveckých sborů zpestřilo pořádající kopřivnické Pěvecké sdružení uvedením české premiéry skladby Missa Lyrica Pavla Staňka, které spolupracovalo s místní dechovkou.

SPORT 5. ŘÍJNA

U konce je podzimní část fotbalové IV. třídy. Kopřivnice zatím s dvaceti body vede.

SPORT 6. ŘÍJNA

Skončila naděje futsalistů Jistebníku na postup do semifinále poháru mistrů.

SPORT 8. ŘÍJNA

Rozjela se kopřivnická bowlingová liga.

MĚSTO 10. ŘÍJNA

Po několika letech se završila kauza spojená s prodejem akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací. Politici hodnotili kulturu a sport ve městě.

TATRA 10. ŘÍJNA

Automobilku navštívil americký velvyslanec Craig R. Stapleton, který by měl přispět k další propagaci značky. Tatra inzerovala odprodej skládky odpadů ve Vlčovicích.

KULTURA 11. ŘÍJNA

Retrospektivní výstavu ohlížející se za léty práce v designu otevřel v muzeu Jiří Španihel. Podobnou expozici přitom designér v létě prezentoval v Národním technickém muzeu v Praze.

SPORT 12. ŘÍJNA

R.U.M. Kopřivnice dokázal obhájit prestižní ligový pohár KMK.

KULTURA 16. ŘÍJNA

Populární pražské Divadlo Járy Cimrmana odehrálo před kopřivnickým publikem svou novou komedii Afrika.

MĚSTO 17. ŘÍJNA

Členové volebních komisí složili slib. Dopravou a bezpečností ve městě se zabývali zástupci politických stran.

SPORT19. ŘÍJNA

Vzpěrači dovezli tři cenné kovy z M ČR do 20 let. Pavel Rusek a Tomáš Číp vybojovali stříbro, Radek Enčev bronz.

MĚSTO 24. ŘÍJNA

Byla zahájena stavby víceúčelové haly v Průmyslové zóně ve Vlčovicích, která je z části financovaná z prostředků Phare. Cementárna ve Štramberku dostala zelenou od ministerstva životního prostředí. Kostel sv. Bartoloměje je v noci osvětlen.

SPORT 27. ŘÍJNA

Krasobruslaři si na domácí Velké ceně vyjeli medaile všech tří hodnot. Zlato vybojovala Hana Kubátková, stříbro Kateřina Židková a bronz Ota Schwarz. Skončila kopřivnická liga malé kopané. Mistrem se stal R.U.M., ve druhé lize triumfovalo T.B., třetí ligu jasně vyhrál Gangsters.

MĚSTO 31. ŘÍJNA

Došlo ke schválení modernizace tepelného hospodářství.

TATRA 31. ŘÍJNA

Dceřiné společnosti Tatry slévárna, kovárna a nářaďovna byly přejmenovány na Tafonco, Taforge a Tawesko.

K tomu ještě v říjnu...

Rozběhlo se vzdělávání seniorů pod názvem Akademie třetího věku. KTK začala šířit programy vzduchem. Začíná vyšetřování kolem Telaříkova rybníku ve Vlčovicích, kde mělo dojít k ekologické újmě při kácení stromů. Kopřivnickým volejbalistům se ve II. lize vůbec nedaří. Hokej přestal být v Kopřivnici výsadou mužů.

KULTURA 1. LISTOPADU

Byl zahájen druhý ročník přehlídky Krátkých filmů Kopřivnické Kraťasy, ve kterém byl největší prostor věnován filmografii Jana Švankmajera.

SPORT 1. LISTOPADU

Byla otevřena posilovna v kopřivnickém Relax centru. Šéfovat jí bude mistr světa v kulturistice Pavel Jablonický.

SPORT 3. LISTOPADU

Lepší vstup do krajského přeboru si místní hokejisté nemohli přát. V úvodním zápase rozstříleli ČSAD Ostrava 12:2. Kopřivnická badmintonistka Pavla Janošová se vrátila z MS juniorů v JAR. Sbírala tam především zkušenosti.

MĚSTO 7. LISTOPADU

Volební výsledky komunálních voleb byly téměř shodné s předcházejícími. K volbám přišlo 7 054 voličů. Byl schválen operativní plán zimní údržby. Dochází ke stěhování některých odborů městského úřadu do budovy ředitelství Tatry.

KULTURA 8. LISTOPADU

V rámci Francouzského podzimu zahrála v Noře kapela Tata Bojs. Pražské trio představilo album Biorytmy, na kterém znovu spolupracoval místní producent Dušan Neuwerth.

SPORT 9. LISTOPADU

Plavkyně Petra Klosová získala skalp Ivetty Hlaváčové, účastnice MS v dálkovém plavání a ME v krátkém bazénu. Porazila ji v závodě na 200 m polohově při Memoriálu 17. listopadu v Olomouci. Superpohár KMK se stal kořistí T.B.

MĚSTO 14. LISTOPADU

Radnice se chystá na příchod úředníků z okresu. Ivan Telařík se cítí být ošizen unionisty o mandát. Základní škola v Lubině vyhrála sto tisíc na nákup počítačů v rámci projektu Počítače školám.

KULTURA 16. LISTOPADU

Městský dechový orchestr zakončil slavnostním koncertem svou koncertní sezonu, během které realizoval celkem 37 vystoupení.

SPORT 16. LISTOPADU

Kulturisté oddílu URTICA Kopřivnice vybojovali v domácím prostředí postup do I. ligy.

KULTURA 17. LISTOPADU

Samostatným koncertem v Katolickém domě a křtem svého prvního CD oslavilo Pěvecké sdružení Kopřivnice osmdesáté výročí svého založení.

SPORT 17. LISTOPADU

Házenkáři Kopřivnice poprvé v novém ligovém ročníku klopýtli. O deset branek je na své palubovce porazily Hranice.

MĚSTO 21. LISTOPADU

Radnice po další volební období budou řídit společně ČSSD a ODS. Starostou byl zvolen Jiří Tichánek, místostarostové jsou Zdeněk Krajčír, Vladislav Kryške a Milan Bureš. Řízení o přístavbě městského úřadu přerušily připomínky ochrany veřejné zeleně.

SPORT 23. LISTOPADU

Kopřivničtí vzpěrači dovezli z M ČR juniorských družstev cennou čtvrtou příčku. O 14 dní později si stejné umístění dovezli ze svého šampionátu i žáci.

KULTURA 27. LISTOPADU

V rámci svého předvánočního turné se v Kopřivnici zastavil královéhradecký chlapecký sbor Boni Pueri. Vystoupení prestižního tělesa, které sbírá úspěchy po celém světě, posluchače nadchlo.

MĚSTO 28. LISTOPADU

Vedle prostoru u Kauflandu vyroste prodejna Lidl. Marie Pešlová se obrátila na soud, aby jí umožnil nahlédnout do vyřazených hlasovacích lístků. Konala se první valná hromada společnosti Teplo. Klub Kamarád oslavil páté výročí své existence.

SPORT 30. LISTOPADU

Plavkyně Petra Klosová splnila při M ČR v Chomutově časem 1:02,99 na 100 m polohově limit pro ME v Riese.

K tomu ještě v listopadu...

Vichřice zničila pětadvacet stromů. Kopřivnické krasobruslení se neztratilo v prvním kole Evropského poháru v Celje. Nejlepší z místních Hana Kubátková skončila čtvrtá.

SPORT 1. PROSINCE

Vyvrcholila třídenní Velká cena Kopřivnice v badmintonu. Vítězi se stali Slovák Pavol Mečár a Markéta Koudelková z Meteoru Praha.

MĚSTO 5. PROSINCE

Radní se sešli na své první schůzi po komunálních volbách, aby si rozdělili kompetence a schválili nové smlouvy. Marie Pešlová neuspěla s návrhem na zneplatnění komunálních voleb. Radnice vyhlásila nová témata projektů prevence kriminality.

SPORT 5. PROSINCE

Soutěžní komise ČHS rozhodla, že se prvoligové utkání Kopřivnice - Louny bude kvůli pochybení rozhodčích, kteří zápas 9 vteřin před koncem ukončili, 11. ledna opakovat.

SPORT 6. PROSINCE

V prvoligové odvetě mezi Megasem Frenštát a Jistebníkem potvrdil vítězstvím 6:3 rostoucí formu úřadující mistr z Jistebníku.

SPORT 7. PROSINCE

V Kopřivnici byla volena fotbalová královna severní Moravy, nejlepší ženská jedenáctka a jednička mezi juniorkami.

SPORT 8. PROSINCE

Plavecký dorost dovezl z M ČR v krátkém bazénu nebývalých 17 medailí. Za týden jej napodobilo žactvo. To v Plzni vylovilo 13 cenných kovů. Krasobruslařka Hana Kubátková získala v Opavě již šesté pohárové vítězství v řadě za sebou.

MĚSTO 12. PROSINCE

Petr Chromečka rezignoval na funkci předsedy kopřivnické ODS. Na vítězství v rallye Dakar si brousí zuby Karel Loprais i Tomáš Tomeček. Charitativní sbírka pro Diakonii Úpice byla již v tomto roce pátou v pořadí. Na pozvání přátel ze studií přijel velvyslanec JAR Noel Lehoko.

SPORT 15. PROSINCE

Plavkyně Petra Klosová má za sebou vystoupení na ME v Riese. Bylo velmi úspěšné. Na trati 100 m polohově vybojovala devátou příčku, na 100 m volný způsob skončila patnáctá. Navíc byla platnou členkou štafet ČR. Futsalový Megas Frenštát se ve finále poháru ČMFS sklonil před uměním Alfy Liberec.

MĚSTO 19. PROSINCE

Rada města jednala o rozpočtových opatřeních a poplatcích za odpady. Kopřivničtí lékárníci by přivítali sjednocení cen léků. Ekologická poradna Občanského sdružení Hájenka získala povolení podávat informace o Státním fondu životního prostředí ČR. Místní pobočka České katolické Charity se připravuje na novoroční Tříkrálovou sbírku.

SPORT 23. PROSINCE

Kopřivnickou bowlingovou ligu vyhrál těsně Peťa Team.

K tomu ještě v prosinci...

Došlo k drobným úpravám v jízdních řádech vlakové i autobusové dopravy. Úředníci kopřivnické radnice stěhovali během celého měsíce agendu ze zanikajícího okresního úřadu. Karatista Milan Burget měl na mistrovství světa v Madridu blízko k senzaci. Potrápil domácího Molinu a jen o vlásek mu unikl boj o medaile.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Přehled roku 2002

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.