Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Přehled roku 2002 Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Na zastupitelstvu mohou lidé hovořit pět minut

  V novém složení se devatenáctého prosince poprvé k řádnému zasedání sešli
kopřivničtí zastupitelé.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke svému prvnímu jednání se sešli nově zvolení zastupitelé ve čtvrtek 19. prosince. Začátek zasedání byl stanoven na třináctou hodinu a tato doba začátku si vyžádala největší diskuzi při projednávání jednacího řádu zastupitelstva města. Jeho konečné schválení prodloužilo dobu vystupování občanů na jednání z původních tří minut na pět k jednomu projednávanému bodu. Zastupitelé se nakonec po diskuzi usnesli, že začátek jednání zastupitelstva bude stanoven na čtrnáctou hodinu. Nově schválený jednací řád zastupitelstva zahrnuje stanovení konce jednání, a to ve dvaadvacet hodin, pokud se zastupitelé neusnesou jinak. K tomu vedlo to, že některá předešlá jednání byla velmi zdlouhavá a trvala i přes půlnoc, těch bylo v roce 2002 několik.

Dalším bodem programu, na kterém se jednání zadrhlo, bylo schválení rozpočtových opatření k rozpočtu města na rok 2002. Opět po delší rozpravě byl i tento bod programu schválen. Poté zastupitelé schválili rozpočtové provizorium na rok 2003 včetně jeho pravidel, podle kterých bude město hospodařit do schválení rozpočtu města, k němuž by mělo dojít podle slov starosty na únorovém zastupitelstvu. I v roce 2003 bude město využívat možnosti kontokorentního úvěru u České spořitelny, a to do výše pěti milionů korun pro zajištění bezproblémového financování hospodaření.

Zastupitelé schválili obecně závaznou vyhlášku č. 6/2002 města Kopřivnice o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Občané v letošním roce zaplatí za odpady 372 korun na osobu a rok. Letos jsou nově osvobozeny od poplatku osoby, které se dlouhodobě zdržují v zahraničí nebo jsou celoročně umístěny v ústavech sociální péče. Dále jsou nově schváleny i úlevy, a to pro občany, kteří mají své odpadové nádoby. Ti zaplatí o třicet korun za osobu a kalendářní rok méně.

Uzavření smlouvy o provedení platby prokazatelné ztráty ostatní dopravní obslužnosti schválili zastupitelé. Na základě této smlouvy bude zajišťována dopravní obslužnost linkovou autobusovou dopravou v okrese Nový Jičín pro rok 2003 a město Kopřivnice zaplatí ve čtyřech čtvrtletních splátkách 2 351 151 korun.


    [Top]    


Za stejné peníze dá agentura prý víc služeb

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejné peníze jako vloni, tedy osmdesát sedm tisíc korun, zaplatí letos Kopřivnice za služby Regionální agentury cestovního ruchu Beskydy - Valašsko. Mimo jiné i o tom členové agentury, kterými jsou radnice a podnikatelé z oblasti turismu, jednali na valné hromadě, jež se v Kopřivnici uskutečnila ještě před Vánocemi. Za svůj členský příspěvek prý místní radnice dostane mnohem kvalitnější služby než v minulosti, tvrdí to alespoň odpovědná úřednice městského úřadu Lenka Heráková. „Práce agentury se zlepšuje a stává se významným partnerem při jednáních o rozvoji cestovního ruchu s kraji i Českou centrálou cestovního ruchu,“ nechala se slyšet Heráková. Členové agentury na valné hromadě schvalovali také návrh rozpočtu na letošní rok. Jedním z významných příjmů agentury je grant Phare 2000. Od Evropské unie agentura získá bezmála tři miliony na své vybavení výstavnickou, výpočetní a moderní audiovizuální technikou, která pak bude užívána k prezentaci regionu na výstavních akcích.


    [Top]    


Odboráři vyjednávají zvýšení mezd v Tatře

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejpozději v polovině příštího týdne předpokládají tatrováčtí odboráři ukončení vyjednávání o kolektivní smlouvě. Nová smlouva bude vůbec první, kterou odboroví předáci vyjednají s americkými majiteli podniku, předchozí kolektivní smlouva totiž platila dva roky a byla uzavřena ještě minulým vedením Tatry.

Podle předsedy podnikové organizace odborového svazu KOVO v Tatře Antonína Valáška začala vyjednávání již v polovině listopadu a nyní se již chýlí ke konci.

„Jsme v podstatě v závěrečné fázi vyjednávání,“ nechal se slyšet. Zároveň však připustil, že otevřená zatím zůstává jedna z nejdůležitějších částí smlouvy, a to otázka růstu mezd. O kolik procent více si odbory nárokují, jejich předseda odmítl sdělit s tím, že před podpisem smlouvy jde o interní informaci, která by mohla oslabit jeho pozice při jednáních s představenstvem Tatry. „Chceme minimálně takový nárůst, který by pokryl zvyšování životních nákladů, a něco málo navíc tak, abychom v rámci kraje a republiky drželi stávající úroveň,“ nechal se slyšet Valášek.

Ve většině dalších bodů by se nová kolektivní smlouva od té stávající příliš lišit neměla. Doposud platná smlouva je totiž podle Valáška kvalitní. „Ve srovnání s jinými podniky máme dobrou smlouvu, která řeší zkrácenou pracovní dobu, týden dovolené navíc a mnoho dalšího. Naším cílem je tyto věci uhájit i za situace, která v podniku panuje,“ tvrdí předseda odborů a dodává, že pokud se podaří uzavřít otázku mezd, zbude jen několik drobností, na kterých prý nebude problém se dohodnout.

Na zvyšování platů v automobilce hodlají její odboroví předáci trvat, i když jsou si vědomi ekonomických problémů společnosti. „Všechny automobilky na tom nejsou zrovna růžově a my jsme připraveni spolupracovat na šetření nákladů, protože jsme si vědomi toho, že je to důležité a potřebné, ale úspory jde, myslím, hledat i jinde než zrovna v mzdové oblasti či v propouštění zaměstnanců,“ tvrdí Antonín Valášek.


    [Top]    


Zima na cestách prý letos nebyla tak zlá jako vloni

K o p ř i v n i c e (ili) - Letošní období kolem vánočních svátků nezpůsobilo problémy pracovníkům firmy Slumeko, s. r. o., kteří se starají o údržbu komunikací tak, jako tomu bylo v minulém roce.

„Přestože docházelo k velkým teplotním výkyvům, údržbu jsme zvládli,“ řekl k hodnocení ředitel firmy Karel Březina. „Plužili jsme minimálně, většinou jsme prováděli jen posyp. Došlo však na všechny druhy posypových materiálů.“

Mimořádný zásah si na žádost městské policie vyžádala 23. prosince křižovatka ulic Kpt. Jaroše a Štefánikovy, která musela být ošetřena solí. „Komunikace byly sice ošetřeny posypovým materiálem, ale ten den přimrzalo a vozidla měla problém se na stopce znovu rozjet,“ vysvětlil Březina.

Odpady nebyly vyváženy jedině 24. a 26. prosince a 1. ledna. Ve svátek pětadvacátého prosince už vyjely na svoz odpadu tři auta a 27. vyjela všechna čtyři vozidla, která vyvážela kontejnery včetně popelnic u rodinných domků. Oblast s největší koncentrací obyvatel, sídliště Sever, bylo navíc posíleno dvěma velkoobjemovými vanami.

Poslední den v roce byl navíc mimořádně svezen separovaný sběr, protože v těchto dnech je každoročně zvýšený objem plastových lahví.

„Nápor na množství odpadů, který je každoročně svázán s předvánočním úklidem domácností a následnými vánočními svátky jsme zvládli nasazením veškeré svozové techniky.

Na Nový rok nastoupilo na mimořádný úklid centra a okolí osm pracovníků Slumeka, kteří v odpoledních hodinách stihli projít celé město,“ dodal k zvládnutí situace Březina.


    [Top]    


Strážníci mohou od Nového roku zastavovat auta

  Zvýšení pravomocí městských strážníků
se dotkne také řidičů, jejichž přestupky
smí nyní obecní policie řešit.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Od Nového roku se řidiči musí smířit s tím, že strážníci městské policie mohou zastavovat vozidla. Tomuto navýšení pravomocí předcházelo školení, které se uskutečnilo ve čtvrtek 19. prosince na místním obvodním oddělení Policie ČR. Strážníci budou moci blokově řešit nejen přestupky řidičů za neoprávněné stání vozidla na místní komunikaci nebo jejím úseku, ale i chodce. Městská policie bude moci za určitých podmínek rozhodovat o odtahování vozidel, usměrňovat provoz na pozemních komunikacích.

„Nechat odtáhnout vozidlo může strážník tehdy, když brání silničnímu provozu. Strážníci budou také moci zastavovat vozidla v případech, kdy řidič bude podezřelý ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ rozebral zvýšené pravomoci velitel kopřivnické městské policie Jan Müller.


    [Top]    


Experti na dechovou hudbu v Praze kopřivnickému orchestru aplaudovali

K o p ř i v n i c e - Nejen vrcholem nabité sezony, ale snad i celé existence Městského dechového orchestru Kopřivnice byl jeho sobotní koncert na pražském Smíchově. Jako absolutní vítězové a laureáti minulého ročníku Mezinárodní soutěže dechových orchestrů byli kopřivničtí muzikanti hvězdami slavnostního koncertu vítězů.

„Měl jsem z toho obrovský pocit. Hráli jsme před zcela zaplněným sálem Národního domu a v publiku byly přední kapacity koncertní dechové hudby nejen z naší republiky, ale z celé Evropy,“ řekl dirigent orchestru Alois Hrnčárek, který zároveň přiznal, že cítí také obrovské osobní zadostiučinění. „Koncert skončil tak, že publikum vstoje aplaudovalo. Jsem hrdý na tento orchestr a na to, že jsme to spolu dotáhli tak vysoko,“ nechal se slyšet Hrnčárek.

Kopřivnický orchestr, který se představil vedle čistě žesťového souboru složeného z belgických konzervatoristů, byl hodnocen odborníky za dobře vystavěnou dramaturgii. „Náš hodinový program jsme tvořili tak, aby byl co nejpestřejší a zároveň ukázal veškeré možnosti koncertní dechové hudby, a jak je vidět, vyplatilo se,“ pochvaluje si dirigent.

Na prestižní vystoupení v Praze se začala kapela připravovat již v polovině listopadu a zkoušky pokračovaly i v průběhu vánočního volna. „Chtěli jsme, aby vše bylo co nejlepší,“ vysvětlil Alois Hrnčárek.

Po nabitém loňském roce si mají členové kopřivnické dechovky letos oddechnout. Koncertů a zájezdů prý bude méně a soubor se soustředí především na studium nového repertoáru.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Přehled roku 2002

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.